Zeg maar Off-topic > Babbelhoek

Teveel aan energie...

(1/2) > >>

PeterC:
Net gehoord in het nieuws dat dit weekend een teveel aan (al dan niet groene) energie werd geproduceerd...  ...En dat we aan het buitenland hebben moeten betalen om onze energie af te nemen (??????)

Dat snap ik ergens met mijn (beperkt) verstand toch niet...  Als er geen afname is, kan je toch geen teveel aan vermogen produceren?  Wat je niet afneemt, wordt toch niet geproduceerd?

Als je batterij van je wagen volgeladen is en je bijna geen afname van je alternator neemt, produceert die toch gewoon niets meer...  Als je dynamo van je fiets een kapot lampje moet voeden (= minder afname) blijft je dynamo toch draaien (en geeft die veel minder weerstand).

Zijn de principes van electriciteit en electriciteitsleer zo veranderd sedert ik een kleine 30 jaar geleden afstudeerde?

Klaas Zondervan:
Het heeft niks met elektriciteitsleer te maken, maar alles met administratieve trucs.
Groene energie is pas groen als er ook klanten zijn die die energie gecontracteerd hebben. En als er meer wordt geproduceerd dan de groene klanten afnemen, dan hou je dus over. Ze kunnen dat dan gewoon als grijze energie verkopen, maar dat levert kennelijk te weinig op. Het is voor de uitbaters van de groene opwekking dan financi?el gunstiger om het voor niks aan het buitenland weg te geven.
Raar maar waar. We zullen er mee moeten leven totdat de politici wakker worden. Het is gewoon een dolgedraaid systeem.

PietB:
Helemaal eens met Klaas.
Dan nog een andere mythe:
Hoe is het in hemelsnaam mogelijk om groene energie en conventionele energie uit het zelfde netwerk(wandcontactdoos) te laten komen?
Mijn buren betalen plm 10% meer "omdat ze groene stroom gebruiken", ik zit aangesloten op het zelfde netwerk en betaal minder.
Ben ik nu een milieuvandaal?
Weten die groene electronen dat ze niet naar mij moeten maar naar de buren.......?
Het is een broodje aap, die hele milieumaffia mag van mij opgerold worden!
Ik ga er pas in geloven als er een parallel infrastructuur word aangelegd.
Groene energie uit een groene wcd en grijze energie uit de rest.

grt Pieter.

Klaas Zondervan:
citaat:Geplaatst door bossie

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk om groene energie en conventionele energie uit het zelfde netwerk(wandcontactdoos) te laten komen?Technisch kan dat niet, maar administatief wel.
Zoals ik al zei, groene energie is pas groen als klanten het gecontracteerd hebben. Dat wordt dagelijks bijgehouden. Er wordt gemeten en berekend hoeveel energie de groene klanten afnemen, en dat wordt vergeleken met de groene produktie. Als daartussen een onbalans ontstaat moet er iets gebeuren. Of ze dumpen de overtollige energie aan andere klanten, of ze kopen groene energie in uit andere landen, of ze zetten windmolens stil.

Het werkt net zo als de energie die je van een vreemde aanbieder koopt. Als je b.v. in het Eneco gebied woont kun je toch klant worden bij Nuon. Dat gaat ook niet via een apart netwerk, maar wordt administatief verrekend. Er wordt regelmatig bepaald hoeveel energie Noun klanten hebben afgenomen, en dat wordt vergeleken met de hoeveelheid die Nuon zelf heeft geproduceerd en van andere producenten heeft ingekocht.

Wat de groene energie betreft ben ik het zelf oneens met het systeem. Nu is groene energie pas groen als de eindgebruiker daarvoor kiest. Ik vind dat het systeem anders moet. Groene energie moet groen zijn als de producent aantoont dat die groen geproduceerd is. Die verkoopt het aan de distributiebedrijven en vervolgens gaat alles in de eenheidspot.
De eindverbruikers moet je daarmee niet lastig vallen, wat uit het stopcontact komt is allemaal hetzelfde, dus moet het ook gewoon als een uniform produkt worden aangeboden.

Dirky:
Windmolens kan men idd regelmatig stil zien staan. Maar wat met de zonnepanelen... wat de particulier opwekt wordt sowieso op het net gestoken, verbruikt of niet. Steken de particulieren teveel op 't net dat worden ze er toch nog voor betaald, ook al wordt hun energie gedumpt omdat er op dat ogenblik teveel groen is!

Het is allemaal BIG MONEY gedoe, en dat mag niet verstaanbaar zijn! Da's in ons belgen-landje al meer dan eens overduidelijk gemaakt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie