Modelspoorlinks + Literatuur > Voor jullie favoriete lektuur

Phil Dambly

(1/5) > >>

Peter:
Reeds jaren heb ik die prachtige boeken van Phil Dambly, beginnend met "Onze onvergetelijke stomers" en zijn franstalige tegenhanger "Nos inoubliables de vapeur" en dus ook de twee lijvige volumes van "Vapeur en Belgique"
Wat ik echter betreur is dat deze laatste NOOIT zijn uitgegeven in het nederlands. De uitleg die ik toendertijd kreeg van de verkoper was dat er geen markt voor was is Vlaanderen. Is er ondertussen wel een markt en bestaat de kans dat die nog uitgegeven worden in het nederlands? Want ofschoon ik zeer goed Frans spreek moet ik eerlijk bekennen dat ik dikwijls moeite heb met de vele technische termen.
Volgens mij moet er ondertussen, dank zij MSM, toch een markt voor zijn nietwaar?
Peter

Rochevalien:
Peter,ik heb ook de Franstalige versie en ik heb, toen deze werken uitkwamen ,van de verkoper vernomen dat Phil Damply een "pietje precies "is die niemand anders dan zichzelf vertrouwd om zijn levenswerk in het nederlands te vertalen.Ik kocht mijn boeken bij de BVS shop en de man die toen de shop deed (J.Serckx)kent P.Damply persoonlijk.
Ik betwijfel dan ook of dit standaardwerk ooit in het nederlands gaat verschijnen.

Gerrit

Peter:
Hallo Gerrit,

Ik heb die twee laatste boeken bij Verschoten nog gekocht, toen Frans van Vischel daar nog werkte (pfff, lange geleden) Ook Herman zaliger, liep toen nog regelmatig door de winkel.
Heb zelf Phil Dambly is ontmoet en hij zei me toen dat de uitgever er geen brood in zag, en dat er toch al veel franstalige in Vlaanderen verkocht waren.
Mischien was het een leugentje om bestwil, maar ik vermoed dat de waarheid wel ergens in het midden zal liggen.
Peter

guy holbrecht:
De uitgever, Editions Blanchaert, heeft mij enkele jaren geleden telefonisch bevestigd dat er een intentie was om beide werken in het Nederlands uit te geven. Volgens eigen zeggen was de vertaling reeds klaar, doch kon ??n en ander niet gepubliceerd worden wegens gebrek aan de nodige financi?le middelen om dergelijk uitvoerig naslagwerk voor een betrekkelijk kleine markt als de Vlaamse, te realiseren( alsof de franstalige markt voor Belgisch stoommateriaal zoveel groter is). Ik heb dus jaaaaaren gewacht, tot Blanchaert onlangs failliet is gegeaan ( en ondertussen was Phil Dambly ook overleden). Daarmee is dan ook de hoop op een uitgave zo goed als vervlogen. Noodgedwongen heb ik dan nog de twee franstalige exemplaren kunnen bemachtigen in het spoorwegmuseum te Brussel Noord. Daar hadden ze gelukkig nog enkele exemplaren. En wellicht zijn er nog enkele te verkrijgen.
De vraag is natuurlijk waar, na het faillissement, de noodzakelijke documentatie, met wellicht ook de nederlandstalige versie in voorbereiding, terecht is gekomen.
Groeten,
Guy

janjozef:
het museum in brussel noord is voor de rest van dit jaar gesloten aangezien ze met werken bezig zijn

Jan

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie