Nieuws:

Modelspoormagazine, 100% modelspoor

Hoofdmenu

Moeilijkheidsgraden in MSM

Gestart door Gerolf, 23 september 2005, 13:27:35 PM

Tom

Op de bouwdozen van revel staan er cijfertjes die de moeilijkheidsgraad aanduiden.
Zo kan je ongeveer voor jezelf uitmaken of het moeilijk is of niet.
Maar voor mij hoeft MSM dit niet te doen bij hun artikels, op het einde staat toch meestal of het al dan niet moeilijk is voor een beginner.
Tom

nmbssncb

citaat:
Geplaatst door glamo

wel NMBSSNCB;

ik ben al 35 jaar met modelbouw bezig en kan alleen maar zeggen dat als ik een vraag heb en ze op het forum stel ik er binnen de twee dagen een antwoord op heb. je bent nooit te oud om te leren, en als eens klikken en een pagina omdraaien wat lastig is dan is dat een persoonlijk probleem. als het mij niet intresseert dan lees ik het niet.

mvg KURT

ps:en ik heb hier al veel opgestoken hoor!!




Beste Kurt,

Ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven. Vragen worden (soms / vaak) snel beantwoord. Soms helemaal niet. Soms geridikuliseerd.
Zoekfunktie ook mooi. Google-en, ja vooral met 34.597 hits. Nog 34.596 te gaan...

Je begrijp ook wel dat je straks op een of andere wijze voor dit forum en voor het opvragen van informatie geld zal gaan betalen. Want voor niets gaat de zon op...
Dit forum bestaat bij gratie van het maandblad Modelspoor Magazine, de verkoop ervan en eventuele reklame-inkomsten. Ik zie nog geen reklame-boodschappen tussen de berichten door maar wellicht komt dat nog wel.
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat in de "blij dat ik (gratis) internet" wereld...

nmbssncb
nmbs < Willy > sncb
===============

rgp

Dag,

Paul, hebt ge al zoveel "schade" geleden door negatieve artikels ?  Of zijt ge aan het zwemmen ?
Als je kits enkel voor goede modelbouwers zijn en die zijn er volgens u niet, dan is er geen markt voor uw product.[:D]

Hier kunnen ze dus geen correcte info geven (of moet ik zeggen pro PB geven boven alles).  Nogal hoog van den toren aan het blazen.

Tip: orienteer u op Engelse modellen, die kunnen ze goed beoordelen [:(!]

Roland

Gerolf

We kunnen hier natuurlijk gaan herhalen wat er al eerder in deze draad stond:
- moeilijkheidsgraden zijn individueel (de ene is beter in elekronica, de andere in wheathering ...)
- moeilijkheidsgraden zijn een ingeburgerd begrip
- wie beoordeelt de graden
Wat mij betreft is het niet de bedoeling een waardering voor een artikel te geven, maar een tip voor potenti?le nabouwers. Het gaat mij ook om praktijk-artikels in MSM, niet over bouwdozen van fabrikant A of B.
Wat ik intussen wel merk is dat in de artikels van de laatste tijd de auteur vaak een vermelding geeft over de moeilijkheidsgraad, in de zin van "een beetje knutselaar kan ..." of "mits wat ervaring kan je ...". Dit is wat mij betreft even goed, maar misschien is het nuttig als dit soort informatie wat meer opvallend in een artikel wordt verwerkt.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

janjozef

Reeds van in het begin was ik niet de grote voorstander van een sterrendom. een kleine aanwijzijng zoals heden gebeurt en eigenlijk altijd al was moet meer dan voldoende zijn. Ik blijf erbij dat eenieder voor zichzelf moet uitmaken wat hij kan en niet kan. Als je nog niet kunt inschatten hoe moeikijk iets is zult ge het meestal ook niet kunnen.

Jan
Jan Provinciael lid van MTD treinenclub vzw
Omer Van Ommerplein 15 2650 Edegem
Modelspoor 2021 23 en 24 oktober 2021
Hangar 27 Parklaan 161 - 2650 Edegem

mardelat

Na 50 jaar modelbouw zijn er niet zoveel geheimen meer voor mij in deze zaak , met wat goeie wil en het voor ogen houden dat men altijd MOET proberen (om alzo te leren door scha en schande bij wijze van spreken) zijn in feite de moeilijkheden te classeren in: te doen of onmogelijk.
Wij evolueren naar allesomvattende elektronica, daar zit mijn inziens het grote probleem, alhoewel.....
In nr.45 MSM voor de reeks 59 staat zeer goed en duidelijk  omschreven hoe de lichten dienen veranderd te worden, wat ik ook heb gedaan met zeer goed resultaat.
In nr.34 MSM werd beschreven hoe decoders kunnen ingebouwd worden in bepaalde stomers, terug voor mij, leek zijnde in de elektronica, geen al te groot probleem om het uit te voeren.
Vandaar deze tussenkomst: is het mogelijk dat schrijvers van technische elekt. artikelen zich meer in de plaats stellen van de niet-specialisten en derhalve met eenvoudige afbeeldingen en schetsen de zaak klaar en duidelijk voorstellen. (Misschien tot verveling van de echte elektrons, dat weet ik, we mogen echter niet uit het oog verliezen dat die elektrons maar een klein percentage zijn van AL de treinhobbyisten).
Zo zou ik graag mijn vorige generatie 62/63 van Roco willen digitaliseren, maar...op de elek.plaket, waar moet ik beginnen "zagen en doorkrassen" en waar moet wat gesoldeerd worden?
In feite 2 vragen in deze tussenkomst, maar met Pasen in het vooruitzicht zult u me wel willen vergeven zeker?
Groeten, Marcel

, leek zijnde in de elektronica

ysbeer

Het beroerde van dit soort zaken is dat er niet een soort lok is die je om moet bouwen maar wel 100 verschillende.
Stel dat je een artikel zou lezen over de ombouw van b.v de 62 serie van roco met plaatjes schetsjes en weet ik al wat niet meer.
Dan bouw je probleem loos die lok om,maar nu de volgende daar zit een ander plaatje op en andere kleur draad.
Dan ben je weer even ver,om nog maar niet te praten over loks van allerhande merken.
Wat een veel beter oplossing is,het leren van hoe werkt een decoder dat lijkt moeilijker dan het is,je hoeft n.l niet te weten hoe een decoder het doet alleen maar waar laat ik de draadjes en waar om.
juist als je weet waarom, kun je elke lok ombouwen zonder problemen
En geloof mij hoe het buiten de decoder in elkaar zit kan echt iedereen leren(eventueel door vragen) dat is echt niet moeilijk.
Probeer het(met de paasdagen)

wim


mardelat

Beste Wim,
Wat een decoder is en doet, daar heb ik geen problemen mee. Wat het installeren van elektr.componenten aangaat, ook niet.
Effen zeggen wat ik vroeger gedaan heb, toen mijn ogen nog 100% waren: ik heb 112 telegel.modelschepen gebouwd met met alle toeters en bellen derop en derin; de elektr?plaketjes werden gemaakt door een vriend die nu, door alcohol, beiden strijd is. Daarnaast heb ik ook een 100-tal tele.vliegtuigen gebouwd, ook met snufjes daarin.
Een Lima-lok digitaliseren stelt me ook geen probleem.
Ik krijg wel problemen wanneer ik de basisplaket bij de 62/63 wil behouden, dan zie ik meteen niet meer welke banen onderbroken moeten worden of niet. Ik heb deze middag een deel van mijn loks opengedaan en geconstateerd dat het principe voor allen hetzelfde is (spreek dus niet over lengte, dikte, breedte ect).Misschien doe ik er meteen deze plaketjes deruit te kipperen en te werken zoals ik een Lima aanpak, of beter niet? Dat was in feite de vraag van de leek die ik ben in de elektronica. Tussen haakjes, ik ben wel 69 jaar oud hoor.
Groetjes, Marcel


Gerolf

Ik zag eerst het nut niet om die oude elektronicaplaatjes te bewaren. Mij lijkt het best om die in dit geval eruit te zwieren om je loc te digitaliseren.
Enkel de lampjes hebben hun plaats, en dan moet je mogelijk de lichtgeleiders aanpassen, of LED's plaatsen.
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

ysbeer

Hallo marcel
Het was echt niet de bedoeling neer buigend te doen,maar ik had kennelijk niet helemaal begrepen wat je bedoelde,van daar.
Je kan het plaatje er natuurlijk uitgooien bij die oude loks,maar dan zit je net als gerolf zegt meestal met de lampjes.
Misschien is helemaal kaal maken behalve dan de aansluitpunten van de motor en de lampjes een oplossing.
Persoonlijk heb ik dit ook gedaan en dat gaat redelijk.
Meer moeite had ik hier en daar met waar laat ik de decoder.
Een troost is als je een nieuwe lok koopt zit er een stekker in[:)]
Hoeveel loks moet je ombouwen ???
en met wat??

wim

mardelat

Hoi Wim,
Via E-bay heb ik een partij Uhlenbrock-decoders 74400 op de kop kunnen tikken voor 15,99euro ea. De Limaloks (Jocadisombouwen met led-verlichting) zijn reeds gedaan; maar zoals website Uhlenbrock aanbeveeld, de bouwstenen met "hittelijm" op chassis geplaatst, werkt zeer goed. Ik heb nu nog 3 62/63 die ik ga digitaliseren, uiteraard met ledjes. Maar nen mens moet met zijn tijd meegaan, daarom denk ik van de laatste generatie 76000 Uhlenbrock te nemen; ga eerst nog eens de elektr. evolutie bekijken vooraleer te beslissen.
Je gaat wel denken waarom nen oude vent dat alles nog doet; minuut, ik heb een kleinzoon en die is verzot op treintjes; wanneer het zover is wil ik wel een uptodate verzameling overmaken. dat is wat ze noemen effe vooruit denken.
Wat mijn verzameling betreft, 50% (en dat is heel wat) zijn laatste edities, dus allemaal met digitaalstekker.
Nog even over die ledjes; ik heb de nieuwe Mehano reeks 51 gekocht, deze heeft ledverlichting maar dan wel, voor wat de witte betreft, met een afschuwelijke kleur: een harde blauwachtige schijn. Aanders een fantastische lok qua rijden als afwerking, spijtig van de helheid van die ledjes (en dan nog op een analoog circuit, wat zal dat geven als die op de digitale baan komt.
Groetjes, Marcel

erik de noorman

Ik heb bij mijn 62 ook het printplaatje er uit gegooid en de lampjes apart terug aangesloten. Een plaatsje voor de decoder vind je helemaal in het dak.
De lichtgeleiders verwijderen en dan de ronde raampjes verwijderen.
Het bevestigingsstuk van de raampjes die tegen het dak komen wegsneden van de raampjes. De raampjes die nu los van mekaar zitten terug in de lokkast plaatsen en vast tapen met zwarte tape. De lichtgeleiders terug plaatsen. Nu is er voldoende ruimte tussen de lichtgeleiders en het dak om er een decoder tussen te schuiven.
Zo heb ik dat opgelost

Erik

ysbeer

Ha Marcel niet zo minderwaarig over ouwe mensen doen hoor[:(!]

In de laatste generatie decoders kun je de lampjes dimmen.
Nooit geprobeerd.

Wim

PaulC

Marcel,

Ik heb een bestand over de inbouw van een decoder in een Roco 62/63 van de vorige generatie. Ik zal het doormailen.

Paul

mardelat

Hallo Paul,
Nogmaals hartelijk dank; dit is dus werkelijk het preciese antwoord op mijn vraag.
Na grondige studie ben ik tot het besluit gekomen dat mits de nodige aandacht en concentratie kan doortrekken op alle oudere plaketten; niet alleen de 62/63 zullen onder handen worden genomen, maar ook de 59.
Het artikel is klaar, overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen (wat wil een leek nog meer?)Vandaar mijn besluit: werkelijk iets voor in MSM te publiseren (indien er geen copywrite mee gemoeid is natuurlijk).
Hartelijke groeten, Marcel