Nieuws:

Nu in MSM 247 PRAKTIJK: Zwitsers smalspoor in 4 maanden, deel 2 | Terminus: de baan, deel 3 | Werken met MIFO SHAPE | Blaas uw Lima loc nieuw leven in met een ombouwset van Micromotor.eu | Verroest

Hoofdmenu

nieuwigheden voor 2010 bij Lenz / Digital Plus

Gestart door mini-bs, 04 februari 2010, 17:22:14 PM

mini-bs

Naar aanleiding van de Spielwarenmesse heeft ook Lenz de nieuwigheden voor 2010 bekendgemaakt.

Met de nieuwe centrale LZV200 wordt het robuuste en innovatieve maar eigenlijk toch ook wat rudimentaire Digital Plus systeem van wat meer toeters en bellen voorzien.
De belangrijkste veranderingen zijn dan ook op het eerste gezicht oppervlakkig:
Voortaan onthoudt de centrale niet alleen de lokadresssen maar ook eventuele benamingen (8 karakters) ? iets wat de Multimaus uit hetzelfde huis (maar dan wel voor rekening van Modelleisenbahn GMBH geproduceerd) al jaren kan ? maar, en dat is nieuw, ook de functies zullen een naam kunnen dragen. Van huis uit herkent de centrale voortaan ook alle gebruikers die met de Railcom-functie uitgerust zijn. Een spijtige zaak hierbij is wel dat dit voor gebruikers op baandelen die via een booster (LZV102) gevoed worden niet geldt. Om hieraan tegemoet te komen komt er in de loop van het jaar ook een Railcom-transmitter LRC110 op de markt, een toestelletje dat het tweerichtingsverkeer van datapakketjes herstelt.
Verder wordt bij de LZV200 het adressenbereik voor wissel- en seindecoders uitgebreid tot 2048, en ook het aantal apparaten dat via Xpressnet aangesproken kan worden verhoogt, tot 148 om precies te zijn.

Wie nog maar recent een LZV100 centrale heeft gekocht hoeft niet te wanhopen, Lenz is zinnens om tegen geringe (verzendings-)kosten een update door te voeren waardoor beide types evenwaardig zouden worden.
Een schone geste, maar vooral een slimme marketingzet ? de producent uit Gie?en komt zo immers aan een interessante adressenlijst van trouwe gebruikers ? en een noodzakelijke voorbereiding op latere uitbreidingen van het systeem. Op het eerste zicht lijken de vernieuwingen die nu aangekondigd worden niet zo heel erg speciaal of noodzakelijk. Door de beperkte displays van de handregelaars kan je met de Railcom-data niets aanvangen, en om die gegevens via de usb-interface op je computerscherm te toveren, moet je toch wel over behoorlijke programmeurskwaliteiten beschikken.
Het is giswerk hoor, maar vermoedelijk bereiden ze bij Lenz de introductie van een flashy console voor waarbij ze de troeven van Railcom voluit zullen kunnen uitspelen en waarmee ze de concurrentie met Viessmann, ESU en andere consoles kunnen aangaan. Dat de meeste van de bestaande klanten dankzij de update in dat verhaal kunnen meestappen is natuurlijk een commercieel interessantere situatie dan wanneer het gros van het bestaande cli?nteel opnieuw zou moeten investeren en je mag verwachten dat ze dat omwille van de kwaliteit van de ?oude? set up waarschijnlijk niet zouden doen.

Overigens worden ook de huidige handregelaars LH90 en LH100 naar software versie 4.0 opgewaardeerd.

Nog binnen de context van Digital Plus meldt Lenz de komst van een Susi-poort op de Silver mini plus decodertjes, zodat kleine H0 en N loks eventueel ook van geluid voorzien kunnen worden.