Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => KISS en andere simpele elektronica => Topic gestart door: conducteur op 12 september 2009, 13:34:57 pm

Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 13:34:57 pm
In modelspoormagazine nummer 73(dat is alweer een jaar geleden) beschrijft ons aller Tony op pagina 68 en 69 hoe we de wisselstand kunnen terugmelden met een draad. Omdat ik hier in mijn situatie zeer zuinig moet zijn met kabeltjes, dacht ik erin geslaagd te zijn (in theorie, zit nog met enkele probleempjes) Om wissels aan te sturen en terug te melden met een draad. Daarbij vervangen we het hartstuk door een schakelaar, de leds vervangen we door diode's die we dan aan de wisselmotoren hangen (een diode omdraaien?). Ik denk aan een schakelaar enkel-om. Op die schakelaar plaatsen we ledjes die afhankelijk van de polariteit gaan branden. Het gebruikte systeem is hier ook Peco met Peco wisselmotoren. Moet ik dan mijn wissels aansturen met gelijkstroom -dat kan toch geen kwaad hoop ik-. Als massa zou ik eventueel mijn ringleiding kunnen gebruiken die 10 cm verder ligt. Het gaat vooral om de draden te beperken waarmee de wissel zal worden omgelegd. Kunnen jullie helpen met brainstormen, kan het beter, zal het werken, heb ik iets fout gedacht, kan er iemand eventueel een schema'tje maken.....?
:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 12 september 2009, 14:25:48 pm
Geen idee wat je allemaal bedacht hebt, maar het klinkt als of het niet zal werken. Teken eens een schema, dan zie je waarschijnlijk zelf of het een kans van slagen heeft of niet, en plaats het schema dan ook even, kijken en denken we met je mee.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 17:57:08 pm
citaat:
Geplaatst door conducteur

Daarbij vervangen we het hartstuk door een schakelaar,....
Dit kan ik even niet volgen. Om te beginnen heet dat ding geen hartstuk maar puntstuk. Maar hoe wou je dat vervangen door een schakelaar? Je kunt treinwielen toch niet over een schakelaar laten rijden?

Verder wil je de wissels aansturen met een enkelpolig-om schakelaar. Maar dat gaat alleen als de wisselspoelen eindafschakeling hebben, en volgens mij hebben Peco aandrijvingen dat niet.

Verder is je idee wel uitvoerbaar. De truc heet halvegolfsturing. Zal vanavond eens een schemaatje in elkaar draaien.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 18:17:03 pm
...omdat Tony op het puntstuk gebruikte als een soort enkel-omschakelaar. Ik had gedacht de + en de - van mijn gelijkstroom aan te sluiten op de schakelaar, waardooor we kunnen omschakelen tussen beide polariteiten op een draad.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 12 september 2009, 19:16:48 pm
Humm, ik heb zo het idee dat je twee dingen door elkaar haspeld, en dat je een optie of functie die onderdeel is van je PECO wisselaandrijving anders wil gebruiken. Waarom en waarvoor is mij nog niet duidelijk, maar ik ben bang dat het niet gaat werken. Maar nogmaals een schema zal wonderen doen, met enige uitleg.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 19:21:55 pm
Rian, intussen bedacht ik nog iets.
Als je Peco spoelen hebt, zonder eindafschakelcontact, dan zal de terugmelding niet gaan werken. Kun je eens duidelijk aangeven wat voor wisselaandrijvingen je hebt?
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 22:23:37 pm
Was daar geen oplossing voor in de KISS serie, ivm met die spoelen? Ik gebruik de motor, de derde van rechts, een variant op de linkse die meer stroom trekt.(http://rail.siliconjunction.info/images/peco-motors.jpg)
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 12 september 2009, 22:52:09 pm
Rian, ik heb nog steeds geen enkel idee wat je nu eigenlijk wil. Artikelen uit het magazine daar heb ik niet zoveel mee, ik heb het blad niet, en kijk het ook nooit in.
Misschien dat Klaas het wel kan  vinden in zijn glazenbol, maar ik ben even niet mee.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 22:54:52 pm
Dat is de PL-10W. Die heeft geen eindafschakeling, dus je kunt niet met een schakelaar werken, maar je moet drukknoppen gebruiken. En terugmelding is ook niet mogelijk.

Ik weet niet wat er in de KISS serie heeft gestaan. Maar zonder eindafschakeling is er nog een optie, en dat is meten van de zelfinductie van de spoelen. Of eigenlijk het vergelijken van de zelfinducties. Want de spoel waar de ijzerkern in zit heeft de hoogste zelfinductie. Er is een fabrikant die daar een schakeling voor levert, maar daarmee raak je alleen maar meer van het pad. Je kunt je 1-draad concept dan nl. vergeten.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 23:05:36 pm
(http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2009/09/12/1252785753-730.png) Hoe ik mijn diode's moest plaatsen wist ik niet zo goed, en ik weet dat er in serie met de leds ook nog een diode moet staan, maar er was bijna geen plaats meer....
P.S. kunnen we dan eventueel geen transistor gebruiken in samenwerking met de schakeling uit de kiss serie, om de gewone stroom voor de schakeling in te schakelen, die dan van de ringleiding komt voor die schakeling met condensatorontlading, of hoe noemt dat ook al weer?
P.S. http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=5374Hier wordt de schakeling ook gebruikt.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 23:14:27 pm
Rian,

Ik kom niet verder dan dit:

(http://people.zeelandnet.nl/zondervan/eendraadsturing.gif)

De leds in jouw tekening hebben geen zin. Waar jij die twee vraagtekens hebt gezet zitten beide spoelen aan de nul. De stand van het wissel maakt dus elektrisch geen verschil.
Jouw leds vertellen alleen maar in welke stand de schakelaar staat. maar daar heb je die leds niet voor nodig, dan kun je zo aan de schakelaar ook zien.

Bovendien kun je niet met een schakelaar werken. Er blijft dan nl. spanning op de spoel staan, en daar kan hij niet tegen.

Ik zal het nog maar eens herhalen: jouw wisselaandrijvingen hebben geen eindafschakeling, en daardoor moet je met drukknoppen werken, en een eenvoudige terugmelding is niet mogelijk.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 23:21:23 pm
Ok, nu ben ik mee ivm met die schakelaar en drukknop, maar kunnen we dan beide schakelingen dan niet 'verwerken tot 1? Want daar werken ze wel met een enkel-om schakelaar. Ik denk aan twee transitoren om de stroom in te schakelen, ter vervanging van de schakelaar op de kiss-schakeling, die we dan plaatsen na de diode's en voor waardat ik nu mijn wisselmotoren wil hangen.
 (http://www.modelspoormagazine.be/newforum/topic.asp?TOPIC_ID=5374)
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 23:23:09 pm
Wat wou je verder nog verwerken?
En wat wil je nog bereiken? Meer dan wat ik getekend heb is naar mijn mening niet mogelijk.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 23:29:29 pm
citaat:
Geplaatst door Klaas Zondervan

Wat wou je verder nog verwerken?
En wat wil je nog bereiken? Meer dan wat ik getekend heb is naar mijn mening niet mogelijk.


Ik heb mijn laatste reactie wat bijgewerkt.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 23:33:33 pm
Je wilt waarschijnlijk met een z.g. condensatorontlading werken.
Maar waarom moeten er perse transistors tussen? Dat maakt het alleen maar nodeloos ingewikkeld.
En waarom wil je met een schakelaar werken, dat voegt toch niks toe?
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 12 september 2009, 23:38:56 pm
citaat:
Geplaatst door Klaas Zondervan

Je wilt waarschijnlijk met een z.g. condensatorontlading werken.


Inderdaad, die onderdelen zijn besteld.
citaat:
Geplaatst door Klaas Zondervan



En waarom wil je met een schakelaar werken, dat voegt toch niks toe?


??? welke schakelaar? Die die ik tegen mijn transformator heb getekend?
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 12 september 2009, 23:43:10 pm
Dat zeg je toch, dat je met een enkelpolig-om schakelaar wilt werken in plaats van drukknoppen?

Ik wil er best nog eens over nadenken, maar nu ga ik eerst slapen.
Kun jij ondertussen eens nadenken over wat je precies wilt. En als je weet wat je wil, probeer het dan ook eens volledig en precies onder woorden te brengen. Dat zal het een stuk makkelijker maken.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 08:42:30 am
Hmm, volgens mij hebben we laatst zo'n zelfde vraag op BNLS behandeld.
Terugmelding over de schakeling van het puntstuk.
De oplossing was toen simpel.

(http://i5.photobucket.com/albums/y200/xammax/Hannes.jpg)

Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 september 2009, 15:05:38 pm
Wim, dat is inderdaad een optie. Maar Rian wil sturen ?n terugmelden over 1 draad. Dat kan wel, maar alleen als de wisselaandrijving een eindafschakelcontact heeft.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 16:04:18 pm
Klaas, ik heb het idee dat Rian, helemaal nog niet weet wat hij wil, en al helemaal geen idee heeft hoe het eventueel werkt. Maar daar kan ik natuurlijk naast zitten. Heb ook geen idee wat de werkelijke leeftijd van Rian is, als de leeftijd uit zijn profiel klopt snap ik het.

Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: doomslu op 13 september 2009, 17:56:36 pm
Mannen, Rian is inderdaad een knap koppeke van 14 jaar.

Misschien helpt het als we er even het schema uit MSM 73 bijhalen?
Kan alleen gebruikt worden met een gepolariseerd puntstuk, bij een digitale spanning op de baan.

(http://i144.photobucket.com/albums/r184/doomslu/Diverse/schemaMSM73.jpg)
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 13 september 2009, 18:23:56 pm
... en kan iemand de schakeling uit het artikel uit de kiss serie hierbij zetten ivm met die condensatorontlading.?
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 18:52:42 pm
citaat:
Geplaatst door doomslu

Mannen, Rian is inderdaad een knap koppeke van 14 jaar.

Misschien helpt het als we er even het schema uit MSM 73 bijhalen?
Kan alleen gebruikt worden met een gepolariseerd puntstuk, bij een digitale spanning op de baan.

(http://i144.photobucket.com/albums/r184/doomslu/Diverse/schemaMSM73.jpg)



Dat is dus gelijk aan mijn schema daar net boven. [;)]

Mvg
Wim.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 september 2009, 19:27:18 pm
citaat:
Geplaatst door INFO

Dat is dus gelijk aan mijn schema daar net boven. [;)]
Nee, het is niet gelijk. In jouw schema zit per led een beschermingsdiode. In het MSM schema zit er maar 1, maar die heeft op deze manier geen nut. Indertijd heb ik daar al eens commentaar op geleverd, maar daar is niemand op ingegaan.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: ysbeer op 13 september 2009, 20:17:23 pm
Rian
Ik lees nu al een paar dagen mee en eerlijk gezegt snap ik er niets van.
Wat wil je nu bereiken,een(1) draad sparen.
Tjonge jongen wat een besparing op een baantje van 10M2.
Een terug melding op een wissel die geen enkel contact heeft.
Je kunt natuurlijk wat laten branden,maar zinnig ???????????

De getoonde schakelingen sparen inderdaad een draad,maar zijn alleen zinnig als je over 10 tallen meters afstand praat.
En ze koste 4 diode wellicht meer geld dan 3 meter snoer.
Nee als je mij vraagt zijn er beter problemen die op gelost kunnen worden
wim
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 20:59:52 pm
Klaas, het was de bedoeling dat er bijna gelijk kwam te staan, maar zoals wel vaker bij mij valt er weleens een woord weg, of een letter.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 13 september 2009, 21:05:24 pm
Ik zit met het probleem dat ik met twee modules werk, en dat de kabels die ik gebruik om de modules gemakkelijk met elkaar te verbinden niet zo goedkoop zijn, en ik dus moet proberen zo weinig mogelijk van zo'n kabels te gebruiken.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 21:29:05 pm
Ohh, is het dat!!

Maar dan moet je alleen de twee schakeldraden van elk wissel doorvoeren, en de voeding over een enkele draad laten lopen. Dus alle wissels aan dezelfde gemeenschappelijke voedingsdraad.

Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 13 september 2009, 21:44:01 pm
HIHI, dat zei ik toch al? Ik heb mijn ringleiding op 10 cm liggen, maar ik wil besparen op schakeldraden. Als ik mijn beide wissels zou terugmelden en kunnen aansturen met die ene draad, dan scheelt dat mij bijna een halve kabel. Wat ik toch wel de moeite vind. Als ik 14 euro kan uitsparen, met behulp van enkele diode's, dan vind ik dat toch wel de moeite.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: INFO op 13 september 2009, 21:56:37 pm
Prima Rian, ik denk dat ik maar stop om hier tijd aan te besteden.

Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 september 2009, 22:05:38 pm
Rian, wat voor kabels gebruik je dan? En waarom zijn die zo duur?
Een paar draadjes extra die van de ene module naar de andere lopen, dat kan toch nooit zo veel kosten?

Misschien kun je eens een schets van de situatie maken, want ik denk dat je nu een probleem cre?ert wat er niet is, en wat waarschijnlijk heel makkelijk op te lossen is, als je minder ingewikkeld denkt.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 14 september 2009, 17:25:35 pm
Zo van die meeraderige (zeg ik het juist?) kabels voor het verbinden van je dvd met je tv.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Gerolf op 14 september 2009, 17:51:57 pm
SCART-kabels ? ?
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: conducteur op 14 september 2009, 18:05:14 pm
Ja, die koop ik hier aan 14 euro, en omdat ik ooit gehoord heb dat die kabeltjes niet dik genoeg zijn, gebruik ik twee aansluitingen.
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: ysbeer op 14 september 2009, 19:05:10 pm
citaat:
Geplaatst door conducteur

Ja, die koop ik hier aan 14 euro, en omdat ik ooit gehoord heb dat die kabeltjes niet dik genoeg zijn, gebruik ik twee aansluitingen.



Jonge jonge
eerstens, hoever staan die module van elkaar,tegen elkaar aan denk ik.
En waarom scartkabels,als er een waardeloze plug bestaat is het wel de scart plug.
14 euro voor een kabel hoelang is die dan.??????????
Als je nu zoiets wil gaan doen vraag dan eerst (hier)er zit hier een enorme ervaring ( onder de forumleden) met pluggen en kabels
Als zo een kabel niet langer is dan (pakweg) 50 cm dan doet de draad diameter er weinig toe 0.25 is al prima.
Als je dichter bij woonde kon je bij mij 2 veertig polige pluggen en een meter kabel komen halen.
Wil je toch kopen,koop dan computerkabels met D connectors (b.v 25 of 37 polig) die draad is dik zat en het zijn stevige pluggen.
Denk voortaan eerste na over de dingen en vraag vraag en nog
eens vraag
Op de vraag wat is de beste verbinding krijg je direct het juiste en goedkoopste antwoord.
wim
Titel: Wissels aansturen en terugmelden met
Bericht door: Klaas Zondervan op 14 september 2009, 19:15:38 pm
Ik heb ook wel eens met scartkabels gewerkt.Maar dan geen compleet gemonteerde kabels, maar ik heb losse connectors gekocht en daar zelf draden aan gesoldeerd. Achteraf vond ik het een vreselijk getob om die dingen goed te monteren.

Bij onze nu in aanbouw zijnde clubbaan hebben we daarom gekozen voor 25-polige sub-D connectors. Die werken een stuk makkelijker en hebben ook nog eens een grotere contactzekerheid.
Je kunt er draden aan solderen tot een doorsnede van 0,75mm2.
Verder is het per aansluiting ook nog eens de goedkoopste connector die ik ken. Bij Conrad b.v. kosten ze 62 cent per stuk, dus een stekker en en contra samen ? 1,24.

En ja, wat je oorspronkleijke vraag betreft, die is feitelijk al beantwoord. Je kunt een wissel door toepassing van een paar diodes met 1 draad aansturen.
Maar terugmelden via dezelfde draad gaat niet. En via een aparte draad ook niet, aangezien je geen contact op je aandrijving hebt.