Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => KISS en andere simpele elektronica => Topic gestart door: watman op 15 november 2007, 19:33:22 pm

Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 15 november 2007, 19:33:22 pm
Hallo,
Mijn bedoeling is om een trein van spoor a naar spoor b te laten rijden zoals op deze foto.

IMGhttp://i141.photobucket.com/albums/r70/tram2make/trambaan/Afbeelding040.jpg/IMG

Ik heb voor elke wissel de schakeling uit msm 37 gebouwd.  Nu wil ik dat beide wissels tegelijkertijd schakelen, zodat de trein ofwel rechtdoor gaat, ofwel veranderd van spoor.  Ik maak gebruik van een enkelpolige schakelaar.  Echter is er maar 1 wissel die schakelt.  Met 2 schakelaars  werken de wissels wel.  Gebruik ik misschien een verkeerde schakelaar ? Of moet er iets anders gebeuren ?

Bart
           

Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: doomslu op 15 november 2007, 20:15:17 pm
Misschien ook eens een eenvoudig schemaatje hier plaatsen ? Hoe heb je dat aangesloten ? Ik ben zeker dat de specialisten je dan onmiddelijk zullen kunnen helpen.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: ysbeer op 16 november 2007, 00:03:49 am
In theorie moet dit eenvoudig gaan,het kan zijn dat de voeding geen 2 wisels tegelijk kan schakelen.
Maar in dat geval zou toch eerst de eerste, en als die zich zelf heeft uitgeschakeld,de tweede moeten gaan.
Ik denk dat je ergens een aansluitfout hebt gemaakt.

zet dus even een schematje
Oja met een drukknop zal het moeizamer werken als je hem te kort indrukt

wim ysbeer
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: ysbeer op 16 november 2007, 00:06:55 am
Ik zie nu pas dat je die condensator schakeling hebt gebouwd.
Die kan geen twee wissels tegelijk schakelen.

wim ysbeer
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 november 2007, 00:18:07 am
Ysbeer, waarom zou die condensatorschakeling geen twee wissels kunnen schakelen? Als de wissels eindafschakeling hebben, en de condensator is van voldoende capaciteit, dan zou het toch moeten lukken.

Bart, het is misschien toch wel handig als je iets meer laat zien van de schakeling die je hebt gemaakt, en als je aangeeft wat voor soort wisselaandrijvingen je hebt.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 16 november 2007, 07:44:54 am
Ik heb dus twee maal de wisselschakeling ( voor elke wissel ??n) uit msm nagebouwd.  Daarna deze voor elke wissel aangesloten zoals aangegeven : de minpool van de elco naar de wisselvoeding, de draadbrug naar de minpool van de electronicavoeding, de twee uiteinden van de wisselspoelen elk aan een transistor, de gemeenschappelijke draad van de  spoel aan de pluspool van de elco. De pluspool van de electronicavoeding  naar de loper van het schakelaartje.  De ene pool van het schakelaartje werd verbonden met telkens een draad naar aansluitpunt SA, de ander met  SB.  De schakelingen werken allebei uitstekend appart, alleen willen ze niet samen werken.
Ik maak gebruik van Peco-wisselaandrijvingen.
De voeding is deze zoals in msm.  
Hopelijk is dit genoeg info
Bart
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: belair op 16 november 2007, 08:39:22 am
Jongens, ik wil mijn neus er niet insteken want van electronica ken ik ook niet veel, dat weet Wim ook van mij. Maar er is ook een groot verschil voor het schakelen tussen een Peco PL10 en een PL10W.
mvg [;)]
Luc
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Gerolf op 16 november 2007, 11:48:55 am
Ik vermoed dat je elco te weinig capaciteit heeft. Mogelijk gaat ??n wisselspoel met alle stroom lopen.
Het lijkt me raadzaam om in deze omstandigheden het deel rond de elco en zijn oplaadweerstand dubbel te bouwen.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: ysbeer op 16 november 2007, 12:23:40 pm
citaat:
Geplaatst door Klaas Zondervan

Ysbeer, waarom zou die condensatorschakeling geen twee wissels kunnen schakelen? Als de wissels eindafschakeling hebben, en de condensator is van voldoende capaciteit, dan zou het toch moeten lukken.




Uiteraard ja,maar de condensator ontlaad zich over de wissel,en alleen als je hem bijzonder groot maakt kan hij na elkaar twee wissels aan.
Dubbel bouwen lijkt mij beter en sneller.

wim ysbeer
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: just4fun op 16 november 2007, 12:41:11 pm
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

Ik vermoed dat je elco te weinig capaciteit heeft. Mogelijk gaat ??n wisselspoel met alle stroom lopen.


Ik denk niet dat dat het probleem is want:
citaat:
Geplaatst door watman

Ik heb dus twee maal de wisselschakeling ( voor elke wissel ??n) uit msm nagebouwd.


Ik maak uit die post op dat er per wissel een schakeling (dus ook per wissel een elco) gebruikt wordt.
Een getekend schemaatje zou duidelijker zijn.
Paul
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 16 november 2007, 15:55:26 pm
Heb geprobeerdt om mijn gemaakte schakeling in schema weer te geven.  Sorry als het wat te rommelig overkomt.  Maar op deze wijze heb ik alles verbonden.

(http://i141.photobucket.com/albums/r70/tram2make/trambaan/schakelingcopy.jpg)

Hopelijk ziet iemand wat er mis kan gelopen zijn.Heb vandaag nog eens alle verbindingen nagegaan en nog eens proberen te schakelen.  Slechts 1 maal werkten beide wissels samen, daarna werkte er slechts 1 meer, ook niet na tijdje wachten om elco te laten opladen.

Groeten Bart

Aanvulling : heb gemerkt dat er twee verschillende elco gebruikt zijn. 4700?F/63V en 4700?F/35V.  Zou dit een probleem kunnen zin ?
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Gerolf op 16 november 2007, 17:32:54 pm
Het schema lijkt me correct. Het verschil in maximumspanning van de elco's zou geen verschil mogen maken.
Apart werken ze steeds, en samen werken ze zelden of nooit? Vreemd.

Het lijkt me dat er ergens onvoldoende stroomdoorvoer is. Slechte soldeerlas? Niet goed aangedraaid kroonsteentje? Gedeeltelijke draadbreuk?
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: belair op 16 november 2007, 19:02:05 pm
Misschien vinden jullie dit dom maar kijk eens of de gaatjes waar de aandrijfstang van de wisselmotor door komt ruim genoeg zijn. Ik heb het al voor gehad dat ze niet willen schakelen door te hoge wrijving op de aandrijfstang. Voor ??n zal er al wat stroom nodig zijn maar voor twee met te veel wrijving niet genoeg.
Kunt het maar proberen, kost je niks.
mvg [;)]
Luc
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 16 november 2007, 22:06:44 pm
zal morgen eens de soldeerlassen en aansluitingen op de kroonsteentjes nazien.  Als dit geen oplossing geeft de gaatjes voor de aandrijfstang wat ruimen.  En anders kan ik nog altijd het veertje verwijderen, zal wel zien.  Laat zeker weten wat weten als het werkt.
Dank alvast voor mogelijke oplossingen.
Bart
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: tonycabus op 19 november 2007, 01:04:14 am
Diodetjes van schakelaar naar punten SA en SB zetten zal helpen.
De 'streepjes' op de huls aan SA boven en SA onder verbinden, de andere eindjes naar de lip van de schakelaar. Doe hetzelfde met SB boven en onder, in totaal 4 diodes van een cent. Wedden???
Geschikt type is 1N4148.
Schetsje volgt!
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2007, 09:24:05 am
Ik zie eigenlijk geen fout in dat schema. Elke wisselaandrijving "slurpt" aan zijn eigen elco, dus dat is het probleem niet.
Daarnaast onderschrijf ik wel het advies van Tony om diodes te zetten. Ik zie niet direct waarom het ontbreken daarvan een probleem zou zijn, maar het kan geen kwaad en is het proberen waard.

Tip: als je een tekening plaatst kun je die beter opslaan als gif. Het jpg formaat maakt een plaatje wazig.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: tonycabus op 19 november 2007, 12:48:24 pm
Ja, da's dan weer theorie versus praktijk h? Klaas [;)]
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Klaas Zondervan op 19 november 2007, 19:59:03 pm
Ja Tony, maar als volbloed elektrieker probeer ik toch altijd een theoretische verklaring te vinden voor een praktisch probleem. En na nog een poosje naar dat schema gestaard te hebben denk ik die gevonden te hebben.

Als je 2 van die schakelingen met 1 drukknop of schakelaar bedient komen die 2 elco's van 4,7uF die aan de bases van de transistors zitten parallel te staan en fungeren dus als 1. Als de ene aandrijving net wat sneller is dan snoept die transistor de lading van beide elco's op en komt de tweede er niet meer aan te pas.

En de oplossing is precies wat je zei, beide ingangen ontkoppelen met diodes. Dan kunnen ze niet elkaars elco leegslurpen.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: tonycabus op 19 november 2007, 21:16:02 pm
Yep!
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 20 november 2007, 14:27:37 pm
Heren dank voor de aangeboden oplossing.  Zal een dezer dagen de benodigde onderdelen aanschaffen en uitproberen.
Bart
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: hobbyist op 20 november 2007, 19:11:00 pm
Zou het mogelijk zijn om dit eens op te nemen met nieuwe schema's is MSM. Zo blijft dit ook bewaard.
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: watman op 23 november 2007, 17:04:47 pm
Heb mij de benodigde diodes aangeschaft, en deze aangesloten zoals Tony aangaf.  En ziedaar het werkt perfect, beide wissels schakelen zonder problemen.  Jullie hebben er hier ene heel gelukkig gemaakt.  Dat het forum nog lang mag bestaan.

Bart
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: DHG500 op 12 februari 2009, 14:42:25 pm
Mooi dat dit probleem van Bart zo is opgelost en inderdaad het zou fijn zijn als dit via het blad gedeeld wordt met de rest van de wereld.

Ikzelf heb een dergelijk overloopwissel op iets andere wijze aangepakt. Ik maak gebruik van een geheugendraadaandrijving, waarbij middels een mechanische koppeling door ??n aandrijving beide wissels dwangmatig een identieke stand aannemen. Faalt de aandrijving dan liggen de wissels in ieder geval altijd nog identiek en door een relaischakeling die de puntstukken polariseert ?n de voeding van de geselecteerde spoorsectie schakelt krijg ik ook geen kortsluiting bij het 'openrijden' van een verkeerd liggend wissel.
Dit alles weer ge?nspireerd door de diverse KIS-artikelen in MSM....
Kortom: keep up the good job!
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: Memling op 18 februari 2009, 19:32:01 pm

Was een dubbelpolige schakelaar ook geen oplossing?
Zo werden de beide schakelingen eveneens gescheiden.
Of zie ik het te simpel?

spoorse groeten
Memling
Titel: twee wissels schakelen
Bericht door: ysbeer op 18 februari 2009, 19:36:29 pm
citaat:
Geplaatst door Memling


Was een dubbelpolige schakelaar ook geen oplossing?
Zo werden de beide schakelingen eveneens gescheiden.
Of zie ik het te simpel?

spoorse groeten
Memling




Ja dat kan ook.
wim