Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Weatheren, vervuilen => Topic gestart door: Hapag Lloyd op 21 februari 2005, 03:18:57 am

Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Hapag Lloyd op 21 februari 2005, 03:18:57 am
Hoi ,

27 jaar geleden zei iemand tegen mij dat zijn oom modelvrachtwagens schilderde met een keukennetje en tandenborstel.  Gewoon om te vervuilen.

Nu , 27 jaar later , ben ik vrij nieuwsgierig voor die methode.  Daar ik geen zin heb om massa's geld uit te geven voor een verfspuit en compressor , en nog veel minder om na elke schilderbeurt de keuken te moeten vervuilen met het uitwassen van die verfspuit(en).

Daarom de vraag of iemand iets kent van vervuilen zonder verfspuit ?
Technieken , mengverhoudingen , soorten verf , ...

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Groetjes ,

Tom.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: janjozef op 21 februari 2005, 08:30:27 am
Ik denk dat ge laatst MSM's niet goed gelezen hebt. reeds vanaf nr 33 staat er een reeks in over vervuilen, zonder air-brush tot nu toe.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: kasteel op 21 februari 2005, 09:52:40 am
Zou het kunnen dat het hier ging om 'spatten' een techniek die toen ook in de kleuter en lagere school klassen werd gebruikt - een metalen gaas roostertje van 10 op 20 cm in een metaalkadertje en dan met een tandenborstel met verf erover wrijven . geeft een zeer fijne nevelachtige verdeling van verf ( toen plakaatverf of waterverf)- werd toen bv toegepast met een voorwerp op het papier te leggen (heel dikwijls gedroogde bladeren) en na het spatten stak  dan de voordien bedekte ruimte mooi af tegen de omgeving. Je kon ook meerdere kleuren overeen spatten - hoe droger de verf hoe fijner de spatten
nooit geprobeerd op modelbouw maar moet inderdaad wel kunnen denk ik

trouwens dit gaat ook met een eenvoudig keukenziftje in metaal of in kunststof
groeten
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Johnnytrein op 21 februari 2005, 12:06:47 pm
kijk eens op deze website  http://www.floodland.nl/trein/info/model_2.htm hier word met krijt vervuild. Johnny
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: locomotion op 21 februari 2005, 12:24:14 pm
Vervuilen met een verfspuit is maar ??n techniek van vervuilen. Het is vaak een snelle methode om een stoflaag aan te brengen of om pastelkrijt te fixeren of om een (matte) vernislaag aan te brengen.
Vaak wordt hiervoor ook een spuitbus gebruikt al dan niet gevuld met goedkope haarlak, of vernis.
Vervuilen zonder airbrush is dus best haalbaar.
Locomotion
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: tonycabus op 21 februari 2005, 13:37:30 pm
Ricky Sainte bvb vervuilt met krijt en sigarettenas (!) e.d. en fixeert dan de boel met matte fixeerlak van SCHLEIPER voor houtskooltekeningen en zo.
Herlees ook eens zijn artikel over de tags in MSM 34.

Tony

Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Hapag Lloyd op 21 februari 2005, 17:21:27 pm
citaat:
Geplaatst door janjozef

Ik denk dat ge laatst MSM's niet goed gelezen hebt. reeds vanaf nr 33 staat er een reeks in over vervuilen, zonder air-brush tot nu toe.Sorry , maar ik koop MSM niet.  Dus ik kan ook niet weten dat er een artikel over geschreven is.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: marimon op 21 februari 2005, 19:25:59 pm
Ik heb dat ook nog zo geleerd in de kleuterklas, met tandenborstel en zeefje.
Als m'n werkje dan af was kreeg ik een zoentje van de juf[:o)]

Marc[:o)][:D]
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: janjozef op 21 februari 2005, 20:37:51 pm
Hapag loyd er zijn drie manieren om iets te leren en dat is er over lezen in een club gaan en er over leren of alles zelf leren met vallen en opstaan, volgens mij zijn de eerste twee de goedkoopste en makkelijkste. En een goed vakblad is nooit geld weg gegooid. Ik koop er al 20 jaar en heb geen enkel blad weg gegooid blijft intressant.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Gerolf op 21 februari 2005, 21:26:27 pm
Behalve de recente (prima) artikels in MSM heeft zowat elk modelspoortijdschrift al ??n of meerdere (reeksen) artikels gepubliceerd over wheathering. Grote gemeenschappelijke deler is:
Eerst weten w?t voor vervuiling/veroudering je wenst na te bootsen: stof (van welk materiaal?), olie- of andere ladinglekkages, roest, blutsen, ...
Mijn allereerste 'verouderings'-methode (ik was 14) deed ik met een spuitbus in roestachtige kleur, gekocht bij Brico, waar ik al mijn wagens en sommige locs mee onder handen nam ... onnodig te zeggen dat dit een ernstige jeugdzonde was!
Hapag: als je informatie wil uit artikels: mail me welke vervuiling je wil, ik tracht de atikels in mijn (grote) collectie tijdschriften te vinden en mail wel een kopietje! Ik hoop dat Sabam niet meeleest ...

Gerolf Peeters vanuit "Marche-en-Bi?res"
http://home2.scarlet.be/gerolfp/
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Hapag Lloyd op 22 februari 2005, 01:13:01 am
Hoi Gerolf ,

Hartelijk dank voor uw aanbod.
Wat ik zoek is het vervuilen van huisjes en methodes van vervuilen met zeef en tandenborstel.

Met vriendelijke groeten ,

Tom.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Hapag Lloyd op 22 februari 2005, 01:32:59 am
citaat:
Geplaatst door janjozef

Hapag loyd er zijn drie manieren om iets te leren en dat is er over lezen in een club gaan en er over leren of alles zelf leren met vallen en opstaan, volgens mij zijn de eerste twee de goedkoopste en makkelijkste. En een goed vakblad is nooit geld weg gegooid.


Hoi Janjozef ,

Wat u schrijft is juist.  Ik heb hier ook een mini-bibliotheek liggen van Duitse tijdschriften en boeken.  En ik heb een paar praxis-tijdschriften (Miba) over verven.  Maar in Duitsland werken ze gretig met de verfspuit.  Toch niet mijn schuld , hoop ik ?  
Naar een modelbouwclub gaan ? Met mijn Z-liefde ? Ze gaan eens goed lachen.
En ik heb hier huisjes staan die vervuild zijn.  Ook gedaan met vallen en opstaan.  Ik ben tevreden over mijn resultaat , maar ik mis een beetje de finishing touch : de 'stoflaag'.  Een stoflaag die gedaan wordt met een verfspuit.  En ik wens die stoflaag te verkrijgen met wat keuken- en badkamergerei.

Maar is het soms verboden om dieper in een vergane materie te gaan ?
En in mijn ogen is dit forum een ideale plaats om zulke informatie te vinden.  

En als ik die informatie / technieken gevonden heb en een paar uur leesplezier aan heb , dan pas zal ik moeten vallen en opstaan met die stoflaag.

Met vriendelijke groeten ,

Tom.
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: tonycabus op 22 februari 2005, 02:45:22 am
Probeer toch maar eens met as en h??l fijn krijt, en dan zo'n fixateur-spuitbus voor tekeningen, Tom.
Ik zag de resultaten van Eric en moet zeggen dat zowat iedereen onder de indruk was!

Tony

Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Gerolf op 22 februari 2005, 22:15:02 pm
Ik heb indertijd gewerkt met krijt en 'droge' pastels (een klein doosje, gekocht bij de kunsthandel), gewoon met de vingers of een stug penseel aangebracht. Mits de juiste tinten(-mengeling) te kiezen kan je vrij goed een 'sfumato'-effect verkrijgen. Een voordeel is dat het om droge produkten gaat (niet goed: wegblazen of stofzuigen), maar dit is ook een nadeel (teveel ademen/hijgen is wegblazen...)
Hoe dan ook: daarna met een matte vernis/haarlak in spuitbus fixeren (h??l voorzichtig opnevelen, zie hoger) geeft inderdaad een goedkope en eenvoudige manier om te verouderen.

Gerolf Peeters vanuit "Marche-en-Bi?res"
http://home2.scarlet.be/gerolfp/
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: loco op 22 februari 2005, 23:33:40 pm
Wanneer je een stofeffect wilt bekomen kun je veel bereiken met klassieke olieverf (Thalens) + terpentijn en een stofdoek en matte vernis op waterbasis. Eerst sterk verdunnen, daarna wassen (wash) en vervolgens onmiddellijk alle verf wegnemen met een goede stofdoek. Wat overblijft is een dunne laag die je niet wegkrijgt + alle verf die in de naden blijft steken. Simpel gezegd. Ik weet het. Maar ik kan het hier moeilijk allemaal in het lang en breed gaan uitleggen. Dit is een werkwijze die Verlinden Productions (ja die van Lier en nu in Amerika) in zijn beginjaren promootte en van wie ik nog veel geleerd heb. Intussen is deze werkwijze overklast door vele andere en nieuwere technieken. De vernis heb je nodig om de originele verf te beschermen tegen de werking van de terpentijn.
Proberen zou ik zo zeggen.
Loco
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Roderik op 23 februari 2005, 13:01:27 pm
Om goedkoop te verstuiven ken ik twee oplossingen.
Wat je enerzijds kan gebruiken is een oude parfumfles met pompsysteem. Meestal is de regel, hoe duurder het parfum, hoe beter de verstuiver.
Als je eens rondkijkt op rommelmarkten vind je er misschien nog een hele ouwe met een "peertje". Daarmee kan je veel beter richten en die kan je zelfs helemaal uit elkaar schroeven om te reinigen.
Tweede mogelijkheid is een verstuiver voor het fixeren van houtskool-tekeningen. Dat ziet er uit al een eenvoudig flesje. De kop met het slangetje in de fles heeft een buisje waar je kan in blazen. Een groot voordeel is dat je hier zelf de druk kan bepalen. In de betere teken- en hobbywinkel kan je dit vinden.
Ok? het verstuiven is niet als bij een "airbrush, maar oefening baart kunst en die "spatten" met een zeefje zijn naar mijn mening nogal grof...
Ik heb met mijn parfumfles toch een lange tijd mijn docent schilderkunst liggen gehad.[;)]
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: Steven86 op 09 maart 2005, 21:11:19 pm
Dat spatten met een zeefje heb ik eens uitgeprobeerd. Dat is niet wat ik ervan verwachtte. Druppels te groot en hard labeur. ook geen kus van de juffrouw. Te oud ondertussen denk ik [:D]

Ik moet zeggen dat van die parfumverstuivertjes is origineel en geniaal. Dat ga ik eens uitproberen.

Wat ik vaak doe, is gewoon Revell of Humbrol enamel vel met de kwast en wasbenzine gebruiken. Ik weet het, niet goed voor het milieu, maar de wasbenzine is zo vluchtig dat er heel wat mooie resultaten mee te bereiken zijn. Ik heb die techniek geleerd op basis van artikels in een "Modellbahn Schule special" (MEB Verlag)

Bezoek Musena - http://users.telenet.be/musena
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: D_Loc op 10 maart 2005, 20:45:14 pm
Dat verdunnen met wasbenzine heb ik vroeger ook gedaan, bij 1 lok is dit mis gegaan, de oorspronkelijke verf loste op. Dit was bij de 6215 van Roco waarbij het blauw verdween. De andere 62'ers hebben geen problemen gegeven. Echter, nu een aantal jaar later heb ik er toch wel spijt van dat ik ze geweatherd (is dit goed Nederlands? of zal ik maar gewoon 'verweerd' schrijven) heb. Ik ga i.i.g. niet meer weatheren voordat ik betere technieken beheers, op dit moment wordt hier voldoende aandacht aan besteed in MSM.

Dirk
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: pabe op 31 oktober 2005, 16:20:47 pm
Hallo...  

Daar ik electronicus ben, en geen alchemist...:  kan er iemand mij vertellen wat de beste verdunners zijn voor de klassieke potjes Humbrol?  Synthetische of Cellulose Thinner, of White Spirit, Wasbenzine, ....???
Zowel om met penseel gewoon te verven, als om te weatheren met penseel.  
Groetjes en bedankt !!!

Paul
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: glamo op 01 november 2005, 07:39:08 am
PAUL

 matte verven verdun ik altijd met TERPENTIJN, dat droogt niet zo snel en kan dus geen korrelig uitzicht hebben.
alle andere verven gebruik ik cellulose thinner, of de verdunner van HUMBROLL zelf.

KURT
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: pabe op 01 november 2005, 18:13:39 pm
citaat:
Geplaatst door glamo

PAUL

 matte verven verdun ik altijd met TERPENTIJN, dat droogt niet zo snel en kan dus geen korrelig uitzicht hebben.
alle andere verven gebruik ik cellulose thinner, of de verdunner van HUMBROLL zelf.

KURTHi Kurt,  
bedankt man, ga ik zeker eens proberen !! [:p]
 
Wat is eigenlijk het verschil ( en ik vermoed dat dit nogal serieus moet zijn) tussen Cellulose Thinner en Synthetische Thinner ?

Groetjes,  Paul
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: glamo op 01 november 2005, 18:40:58 pm
PAUL

cellulose is iets vetter omdat dat een natuurprodukt is, maar eigenlijk is dat wel te verwaarlozen.
het andere is chemisch zuiverder.

KURT
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: tonycabus op 01 november 2005, 23:40:24 pm
Hum....Brol [:D]

Kon het niet helpen[:)]
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: glamo op 02 november 2005, 10:51:41 am
ja TONY, een rare naam voor een goede verf.

KURT
Titel: Vervuilen op grootmoeders wijze.
Bericht door: pabe op 02 november 2005, 20:52:15 pm
citaat:
Geplaatst door tonycabus

Hum....Brol [:D]

Kon het niet helpen[:)]Haha Tony,...[:D]  ben ook nie kapot van die Hum...., maar ik heb hier nog zo een heel leger potjes staan van in een vorig leven, die ik hier en daar voor een simpel klusje toch nog wil gebruiken ipv weg te gooien.  Vandaar mijn vraag. Dat heb je nu eenmaal met her-starters...  Groetjes,  Paul [:o)] ( ik word al high vd thinner...)