Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Gereedschappen en materiaalverwerking => Topic gestart door: belair op 02 juni 2007, 17:11:41 PM

Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 02 juni 2007, 17:11:41 PM
Is er al iemand die een eigen vacuumklok gemaakt heeft?
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Gerolf op 02 juni 2007, 18:36:13 PM
jean-luc, denk ik.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 02 juni 2007, 19:06:16 PM
Ik dacht dat die van Jean-Luc een gekochte versie was? Ik kan het ook verkeerd hebben.
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 02 juni 2007, 20:59:27 PM
Ik zal er maar mee voor de dag komen. Deze week ben ik bezig geweest er zelf ??n te maken en dit is het resultaat.

(http://i102.photobucket.com/albums/m107/belair190365/vacuumklok/DSC05717.jpg)

(http://i102.photobucket.com/albums/m107/belair190365/vacuumklok/DSC05719.jpg)

mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Havoc op 02 juni 2007, 21:02:33 PM
Amaai, zeker dag ge geen vijs vergeten bent? Dat is ook het materiaal dat ik zou gebruiken: dikwandige pvc buis. Ziet er goed uit. Al eens getest? Wat voor pomp is dat?
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Gerolf op 02 juni 2007, 21:04:12 PM
Dat ziet er degelijk uit, Luc!
Wat zijn de gebruikte onderdelen? Waar gehaald?
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 02 juni 2007, 21:16:07 PM
De buis is een mof van diameter 160. Onderaan is een stop ingeschoven en de naad is dicht gemaakt met dichtings silicone. Bovenaan is een kijkstop in gezet waar er in het deksel een gat in gemaakt is voor een kijkglas. Het kijkglas is gemaakt van een stuk plexiglas die zeer flexibel is. Sommige soorten gaan kraken bij de minste plooiing ervan.
De aansluitingen zijn van het type pneumatica en de pomp is een vacuumpomp die ook in de medische wereld gebruikt wordt. Er is een aflaatkraan gemonteerd zodat er na het vacuum trekken terug lucht kan in de klok kan komen anders krijg je het deksel er niet af door de onderdruk. Het werkt wel op 12 Volt gelijkstroom. Een transfomator van 12 volt 10A is niet genoeg om het pompje te doen werken, daar is een auto batterij of een iets kleinere grasmaaier batterij voor nodig.
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Havoc op 02 juni 2007, 21:46:36 PM
citaat:
Een transfomator van 12 volt 10A is niet genoeg om het pompje te doen werken, daar is een auto batterij of een iets kleinere grasmaaier batterij voor nodig.


Serieuse pomp, je zou het niet zien aan de afmetingen.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 02 juni 2007, 22:07:39 PM
Ik had hem aangesloten op een gestabilisseerde voeding van 10A en ze wou niet aanslaan.
De pomp wordt normaal in een voertuig gemonteerd.
Ik heb de klok getest door een klein potje afgetapte motorolie uit een groot vat in de klok te zetten en de lucht daar uit te trekken. Wanneer je olie vanop een hoogte in een potje laat lopen krijg je veel lucht in de olie. Na enkele minuten draaien was de lucht uit de olie verdwenen.
Wat wel gebeurd is dat het deksel wat naar binnen geplooid wordt door de zuigkracht, maar verder gebeurd er niks. Zeker geen implosie.
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: hobbyist op 04 juni 2007, 11:22:13 AM
Als vacuumpomp kan je ook een compressor gebruiken. Je moet dan de inlaatfilter er af halen en een passend koppelstukje maken waar je de slang op aansluit. Ik vermoedt wel dat membraamcompressoren hier minder geschikt voor zijn.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 04 juni 2007, 12:24:24 PM
Zeer gezond is dit nu ook weer niet voor uw compressor(luchtdrukcompressor, neem ik aan), Leon. Neem dan beter een compressor van een frigo of diepvriezer. Als die stuk is ga je er gewoon een andere halen naar de plaatselijke electrohandelaar. Die zal blij zijn om er vanaf te zijn.
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: jakke op 04 juni 2007, 18:01:01 PM
Compressors van koelkasten of diepvriezers kunnen misschien wel geschikt zijn voor dit doel maar de handelaars kunnen die normaliter niet meer hebben .
Sinds enige tijd moeten deze huishoudapparaten gecontroleerd gesloopt worden met het oog op het vrijkomen van het koelmiddel .
Als het koelmiddel in de lucht komt is dat bijzonder slecht voor het milieu .
Dus laat de compressors van koel- of dievrieskasten voor wat ze zijn .
Lees ook bijdrage op een ander forum volgens deze link :
http://www.beneluxspoor.net/index.php?option=com_smf&Itemid=29&topic=2923.msg40990#msg40990
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 04 juni 2007, 18:51:36 PM
Alle begrip voor uw standpunt, ik gaf wel mee "ga naar je plaatselijke electrohandelaar". Die hebben er soms liggen die geen freon meer bevatten, dit door een lek of eender wat. Als je zo'n pomp kunt krijgen die vakkundig gesloopt is kan daar toch geen probleem mee zijn voor het milieu.
Uw ongerustheid is wel terecht Jakke. Maar als je een vacuumpomp gaat kopen zal je daarvoor al zeker enkele honderd euro voor betalen.
mvg[;)]
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Havoc op 04 juni 2007, 20:08:00 PM
Je hebt gelijk dat die milieuvriendelijk moeten gesloopt worden. Maar tegenwoordig wordt het koelmiddel gerecupereerd. Wat overblijft zou je in princiepe moeten kunnen bekomen.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: n/a op 31 juli 2007, 00:53:46 AM
Vraag van een beginneling: Waarom dient zo een pomp?
Titel: Vacuumklok
Bericht door: jean-luc op 31 juli 2007, 11:53:48 AM
Duveltje, de pomp dient om de lucht uit siliconen te halen, nadat de verharder werd toegevoegd. Als je dan een mal giet is de silicone veel steviger qua struktuur en worden alle details van het gietstuk beter gevormd. De mal op zich gaat langer mee, dwz dat er veel meer stukken kunnen gegoten worden uit ??n mal. Ontluchte siliconen bevatten geen gaten zoals in kaas.
Er dient echter een zuigpompje aan bevestigd te worden, dat alle lucht uit de ruimte haalt. Omdat alle vormen van druk een gevaar betekenen, dien je goed na te denken en een aantal veiligheidsmaatregelen te kennen vooraleer je eraan begint.
Hopelijk ben je met dit antwoord gediend.

Groeten, Jean-Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: janjozef op 31 juli 2007, 16:12:02 PM
Ontlucht je voor of na het gieten van de mal

Jan
Titel: Vacuumklok
Bericht door: n/a op 31 juli 2007, 16:20:19 PM
Bedankt Jean-Luc, de uitleg was duidelijk. Dit is wel al modelbouwen op "universitair nivau". Daartegenover zit ik maar in de "kleuterklas".

Duveltje
Titel: Vacuumklok
Bericht door: doomslu op 31 juli 2007, 20:45:07 PM
citaat:
Geplaatst door janjozef

Ontlucht je voor of na het gieten van de mal

Jan

In MSM 42 beschrijft Jean-Luc het vacuum trekken van siliconen. Bedoeling is blijkbaar (ik heb het net even nagelezen) de luchtbellen uit de siliconenmassa te trekken en daarna de mallen te gieten onder normale luchtdruk. Of het nog zin heeft de mallen opnieuw onder de klok te plaatsen om de luchbelletjes nog eens te verwijderen weet ik niet.
Iemand met ervaring kan daar misschien op antwoorden ?
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Gerolf op 31 juli 2007, 21:30:04 PM
Ik heb geen ervaring met het afgieten met onder- of overdruk, maar het lijkt me logisch dat je - eens de lucht uit je siliconenmengsel verdwenen is - de vers gegoten mal niet meer opnieuw moet ontlucht worden.
Zelf ben ik behoorlijk tevreden met mijn tril-apparaatje om luchtbellen te verwijderen [;)]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: jean-luc op 31 juli 2007, 21:34:46 PM
Er wordt ontlucht voor het gieten van de mal. Als de siliconen daarna voorzichtig in de mal gegoten worden, in ??n keer gieten; dus zonder verschillende lagen over elkaar te leggen, volstaat het om de mal enkele keren vlak op tafel te laten vallen om de (zeer minieme) restjes lucht te verwijderen. Je manier van gieten, rustig dus, doet er veel aan om luchtbellen in je silicone te vermijden. Neem gerust je tijd, want het goedje is pas na 22 uur uitgehard. [:)][:)]
De siliconen mogen ook niet te lang in de klok, want anders zouden er onontbeerlijke stoffen meegezogen worden waardoor de siliconen niet meer zouden verharden. Ik plaats ze erin zolang er luchtbelletjes naar boven komen. Daarna de lucht heel voorzichtig terug in de klok laten lopen.

Met universitair zou ik het niet vergelijken hoor, een leerling van de kleuterklas kan dit zeker ook aan ... vergeet niet dat daar een stevige basis gelegd wordt [;)]. Een beetje durf en een positieve ingesteldheid kunnen veel doen. Daarnaast heb je ook nog het forum h? ... [:D]

Vergeet niet dat ontluchten geen noodzaak is. Je kunt een goede mal maken zonder vacuum te trekken, maar je mal is iets brozer en gaat minder lang mee. Om te leren heb je dus heel die poespas niet nodig en die heb ik bij mijn eerste mallen ook niet toegepast. Op den duur kom je zover dat je gaat experimenteren ... zo heb ik in MSM 43 een artikel geschreven over hars gieten onder druk en in 60 eentje over mallen met gietgootjes.

Is dit allemaal noodzakelijk om een goede mal te gieten ? Nee, maar het help wel om de kwaliteit van de gietstukken te verbeteren en om meer stukken uit ??n mal te halen. [;)] Ik zou zeggen gieten maar.

Voor 2008 heb ik een reeks gepland in MSM over het gieten van mallen en gieten van giethars en metaal. Daarin zullen alle tipjes van de sluier opgetild worden op een rustig tempo, zodat de lezers kunnen meegroeien, -bouwen en gieten. [;)] We zullen iets zelf bouwen, er malletjes van maken en daarna een veelvoud plezier aan ons werk beleven.

Groeten, Jean-Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: doomslu op 31 juli 2007, 21:59:50 PM
Ik ben begonnen met mallen gieten na het artikel in MSM gelezen te hebben en ik moet zeggen dat het relatief eenvoudig is. Je kan er fantastische resultaten mee bereiken, zelfs als beginner. Een vacuumklok is waarschijnlijk wel nuttig, maar niet echt noodzakelijk. Goed tikken met de mal helpt ook de luchtbellen te verwijderen en het apparaatje van Gerolf is natuurlijk nog beter.
Ik wil alleen maar zeggen : mannen, niet twijfelen maar gewoon doen ! [;)]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 01 augustus 2007, 19:43:29 PM
Wanneer ik terug ben van vakantie ga ik er aan beginnen. Ik heb al verschillende gesteenten verzameld op vakantie waar ik een mal zou willen van maken.
Jean-Luc hou je maar klaar.[:D][;)]
Nog altijd groeten uit Oostenrijk. (Seefeld in Tirol- internetcafe)
Zondag ben ik terug.
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: jean-luc op 02 augustus 2007, 21:33:52 PM
Gez?ndheid [:D]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Xa4 op 24 februari 2008, 12:24:06 PM
ik heb zelf nog geen zo'n pomp gemaakt/gebruikt, maar op een modelbouwbeurs ooit eens iemand gezien die een stofzuiger als pomp gebruikte...
ik ben wel niet zeker of dit zou werken voor resin, de persoon maakte mallen met plasticcard die eerst verwarmd werd, en daarna over de mal werd gedrappeerd, waarna alles werd afgesloten en vacuum werd gezogen met de stofzuiger...
de afgewerkte producten zagen er wel mooi uit moet ik zeggen
misschien eens het proberen waard(een stofzuiger heeft bijna iedereen, niet[?]
succes
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Stefan Appelmans op 25 maart 2008, 23:19:21 PM
Tot nu toe heb ik ook silicone zonder vacuum gewerkt.
Ik had toch enkele maanden geleden een klok gemaakt (met doorshijnend plexi salade-kom, schoon[:D])om eens te proberen.
Met de stofzuigzer geeft dat virtueel niets, alhoewel hetzefde "apparaat" als vacu-forming gebruikt heel goed werkt.
Laatst heb ik iets geprutst op mijn compresseur. Op de lucht ingang (onder de membrane) heb ik een buisje aangebracht om de lucht uit de kom te zuigen. Vandaag geprobeerd...Ik ga niet zeggen dat het niet werkt, maar dat is de moeite niet waard. De grote luchtbellen komen er beter uit, maar de kleintjes niet. En het zijn de kleintjes die de mal besmetten...
Misschien met een zuiger-compresseur?
Maar dat kan geen kwaad, ik doe "zo" verder![:)]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: loebaske op 13 april 2008, 07:07:30 AM
Luc, ga dat eens moeten van dichtbij komen bekijken, in ieder geval goede onderdelen van Festo gebruikt[;)]
In ons keuken gebruiken we semi professionele vacummachientje ( VacSy ) om alles vacuum te trekken, daarvan hebben we ook enkele glazen potten, zou dat ook lukken[?]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: belair op 15 april 2008, 19:28:08 PM
Normaal ging ik komen naar die avond waar Gerolf het etsen ging uit de doeken doen. Spijtig genoeg moet ik donderdag naar Eindhoven voor mijn werk en weet ik niet juist hoe laat ik terug zal zijn. Ik had het toestel kunnen meebrengen om eens te laten zien. Het zal voor een andere keer zijn Eric.
mvg
Luc
Titel: Vacuumklok
Bericht door: loebaske op 15 april 2008, 20:52:42 PM
Zal wel eens passen Luc, in ieder geval jullie (Gerolf & jij(Luc) ) zijn een perfect team op gebied van modelbouw. [;)][;)]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Gerolf op 15 april 2008, 21:47:22 PM
citaat:
Geplaatst door loebaske
...in ieder geval jullie (G&L) zijn een perfect team op gebied van modelbouw. [;)][;)]
Ah??? Ik denk dat we beiden nog veel te leren hebben, onder meer van enkele andere "straffe gasten" op dit forum.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Stefan Appelmans op 16 april 2008, 23:10:04 PM
Laatste nieuws!
Ik heb waargenomen dat de "grote luchtbellen" dat mijn compresseur goed uit de silicone haalde...was de lucht dat BINNEN het te mallen onderdeel was!! [xx(]
Het onderdeel is hol en de gaten (vensters enz) zijn gestopt met masking tape, zo doe ik het altijd, maar zonder te ontluchten.
Dus beter NIET ontluchten met "het ding" in de mal! Anders is er ook silicone binnen.

Als ik soms Vlaams foutjes maak, zeg het me want mijn "techniek vlaams" is waarscheinlijk niet perfect[:I]
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Gerolf op 17 april 2008, 05:14:32 AM
Volgens de beschrijving in MSM moet je ontluchten VOOR je giet met de siliconen.
Met de vacuumklok worden dus luchtbellen verwijderd die er tijdens het mengen van de twee componenten zijn ingekomen.
Luchtbellen tijdens het gieten kan je vermijden door eerst een laagje over je moedermodel te penselen en daarna de rest van je siliconenmengsel er over te gieten.
Titel: Vacuumklok
Bericht door: Stefan Appelmans op 17 april 2008, 23:34:45 PM
Ja, zo doe ik het ook altijd, maar ik heb eens geprobeerd, om te zien...En ik heb gezien[:I]