Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: eve op 20 juni 2021, 10:35:28 am

Titel: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 20 juni 2021, 10:35:28 am
De fabrikanten van decoders hebben hun best gedaan om de gebruikers een goed aantal functieplaatsen te bezorgen. Bij ESU bijvoorbeeld gaat het bereik van F0 tot en met F31. Dat zijn 32 verschillende mogelijkheden om via de decoder iets aan te sturen. Je moet al heel wat fantasie en kunde hebben dat te vullen bij een “stille” loc.
De situatie wijzigt grondig als je gaat spelen met geluid. Nog steeds bij ESU blijvend heb ik een geluidsbestand bekeken van een dieselloc. Alle functieplaatsen zijn netjes ingenomen door een brede waaier van brommen, grollen, piepen en kraken. Nu ja, ze zullen allemaal wel min of meer hun nut hebben.
En voor het licht ?
F0 (voorwaarts, achterwaarts) en F8 (Aux1[1]) zijn vrij voorzien. Met wat inzicht kun je ook het rangeersignaal bij F12 plakken.
Technisch gezien kan je dit verwezenlijken op een decoder met 2 uitgangen : Lf0 en Aux1.
Een decoder met die gaat tot Aux13 is absoluut niet nodig.
Het geluid gaat over twee draadjes naar de luidspreker. Punt.
Daarbij komt dat de lichtfuncties ergens verloren staan in het geluidspak : F0, F8, F12…
Met behulp van een Lokprogrammer kun je dat allemaal aanpassen, verplaatsen en verschuiven. In de optiek van de fabrikant heeft iedereen toch 1) een Lokprogrammer en 2) kan er nog mee werken ook.

Wat denk je van deze indeling ?

F0   Licht

F1   Geluid aan/uit (schijnt zo te zijn bij de meeste fabrikanten)
F2   Signaalhoorn

F3 t/m F12    Lichtsignalen

F13 t/m F31   Geluid (je moet dan keuzes maken)

Ik meen dat dit veel evenwichtiger en overzichtelijker is : een goede verdeling tussen licht en geluid. En een goed gebruik van de mogelijkheden van een moderne decoder.

Mvg, Erik.

Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: pandur op 20 juni 2021, 11:33:46 am
Niet te vergeten dat je lichtfuncties met sound kan combineren ! (of omgekeerd)
Zoals bij de soundfile deur open / toe kan je het cabine licht laten aangaan
Bij het inschakelen van de parkeerlichten , kan je de handrem horen op zetten , en omgekeerd .

Mvg , Eric
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Floris op 20 juni 2021, 11:52:20 am
Die combinatie van licht en geluid gebeurt al wel hoor, bij duitse stomers heb ik weleens de generator horen opstarten als je t licht aan doet bijvoorbeeld.
Maar goed, zit zelf dus met een wrakkige oude multimuis te rommelen hier en dan kun je niet zoveel met functies boven de 10 (in theorie komt de muis tot 20 geloof ik, maar das alweer onhandig gedoe met shift en niet goed zichtbaar op t schermpje). In de praktijk kan ik dan dus al niet bij de rangeerfunctie van geluidslocs. De remfunctie die ik weleens ben tegengekomen in een loc zat geloof ik op F19, denk dat die in de praktijk best handig is maar zo heb je dr niet veel aan. De boel opnieuw mappen met een multimuis, nouja uh.... ik sla even beleefd over.  :P
Wat ik wel grappig vond is dat de Moyse-rangeerloc van REE dus gewoon nauwelijks functies heeft. Gewoon motor aan uit, je kan kiezen tussen goed, moeizaam of uberhaupt niet starten, en verschillende toeterconcerten. In de praktijk een veel bruikbaarder ding voor een boerenlul als ik, want geloof dat alle functies onder de 10 zitten.

Wat ik me dan een beetje afvraag is of er dan wel mensen zijn die hele "toneelstukken" schrijven voor een computerbestuurde baan waarbij je alle geluiden gebruikt?
zegmaar kantine naast t spoor, licht in de kantine aan, koffiemachinegeluiden, geblaas, geslurp, een goeie boer, kopje weer op tafel, voetstappen, licht in de kantine uit, voetstappen op grind, daarna uit de loc geluiden van cabinedeur, cabinelicht aan, allerlei geluiden van deurtjes in de loc en ander gerommel, loc starten, compressor erbij etc, dan portofoongekraak met de treindienstleiding enzo, al die tijd heeft er nog niks gereden... ik denk dat t wel gaaf is, maar een beetje een specifieke hobby.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 20 juni 2021, 12:06:47 pm
Ik heb eens een workshop bijgewoond bij ZIMO.
Daar waren mensen aanwezig met Spoor 0 locs die exact dat deden wat jij nu beschrijft : het allerlaatste kuchje en zuchtje kon daar opgeroepen worden.
Maar een baan hadden ze niet. Om de loc aan bekenden te tonen werd dus daar de ganse opera afgespeeld tot de laatste akkoorden toe. Meer was er ook niet...

Ik voel zeer veel voor de REE Moyse - benadering : niet overdrijven.

Mvg, Erik
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Floris op 20 juni 2021, 12:59:50 pm
Ik heb eens een workshop bijgewoond bij ZIMO.
Daar waren mensen aanwezig met Spoor 0 locs die exact dat deden wat jij nu beschrijft : het allerlaatste kuchje en zuchtje kon daar opgeroepen worden.
Maar een baan hadden ze niet. Om de loc aan bekenden te tonen werd dus daar de ganse opera afgespeeld tot de laatste akkoorden toe. Meer was er ook niet...
ja, dan doet t me toch wel erg denken aan die speelgoed-politieauto's met 4 knopjes met geluiden en een stickertje "try me!" op de doos die je in de jaren 90 had. Maat van me en ik gingen na school altijd naar de speelgoedwinkel om te kijken of ze nog revell-zooi in de aanbieding hadden, wat dan niet zo was natuurlijk want alle afgeprijsde spullen hadden we al opgekocht met 3 maanden vooruitgevraagd zakgeld. Uit wraak voor het gebrek aan goedkope vliegtuigjes maar even langs de politie- en brandweerwagenafdeling en alle try me-knopjes indrukken en gauw naar buiten de winkel in een oorverdovend geraas achterlatend. We wisten natuurlijk inmiddels haarfijn welk knopje van welke politiewagen de meest langdurige takkeherrie gaf, dat mag duidelijk zijn.

overigens kocht je voor de prijs van een sounddecoder toen al 7 politiewagens ofzo. Alleen al daarom ben ik nooit echt overtuigd geraakt van geluidslocs, al heb ik dr inmiddels wel een handvol.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: D_Loc op 20 juni 2021, 13:25:51 pm
Wat denk je van deze indeling ?

F0   Licht

F1   Geluid aan/uit (schijnt zo te zijn bij de meeste fabrikanten)
F2   Signaalhoorn

F3 t/m F12    Lichtsignalen

F13 t/m F31   Geluid (je moet dan keuzes maken)

Ik meen dat dit veel evenwichtiger en overzichtelijker is : een goede verdeling tussen licht en geluid. En een goed gebruik van de mogelijkheden van een moderne decoder.

Mvg, Erik.Zie daar het verschil in interesses, mij boeien al die lichtfuncties niet erg veel. Het afzonderlijk kunnen schakelen van front- en sluitverlichting is voor mij voldoende. Cabineverlichting is aardig maar als ik bijv. bij de 55'ers/1800 van B-Models mocht kiezen tussen cabineverlichting of verlichting in de motorruimte dan kies ik voor deze laatste. Bij Märklin versie is dit eenvoudig in te bouwen want daar is voldoende ruimte.

Ook ik gebruik een multimaus en kan dus ook maar 20 functies aanroepen. Met de nieuwste firmware kan je geloof ik tot 30 functies maar ik heb tot op heden nog niet de moeite genomen om deze te (laten) updaten.
Komt er voor nu in ieder geval op neer dat ik van mijn eigen Loksounds niet eens alle functies zelf kan bedienen ;D
De functies die mij niet boeien staan dus ook na F20 geprogrammeerd.
Ik heb ook nog een witte z21 maar die gebruik ik eigenlijk nooit als ik even een nieuwe loc of aanpassing aan een soundfile ga testen op de "laminaat" baan. Dat ding ligt dus al een aantal jaren opgeborgen.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: SuSke op 20 juni 2021, 13:36:54 pm
Het wordt inderdaad moeilijk zonder een "programmer" en in bredere zin een "algemene programmer à la JRMI" of dergelijke.
Verschillende merk gebonden decoders en als je dan al het geluk hebt alleen maar ESU-decoders tegen te komen, dan staan ze allemaal anders geprogrammeerd.

Wat de functietoetsen betreft zijn er mensen die voor elke loc een lijstje hebben met wat waar zit.
Ik persoonlijk ben meer voor de gestructureerde aanpak en alle loc's op een gelijkaardige wijze "bestuurbaar" hebben.
Moet er alleen nog aan beginnen.
Mijn Lenz LH100 kan inderdaad 29 functie schakelen (dus ik ben er al 2 kwijt) en ik heb een meerderheid aan digitale locs zonder geluid.

Ik zou in deze dan ook voorrang geven aan lichtfuncties boven geluidsfuncties, en ik vermoed dat bij een goede programmering je enkele basis geluiden wel kan hebben bij de eerste 9 functie-toetsen.
Ook de rangeerfunctie met gehalveerde snelheid en dubbelzijdig wit licht (voor Belgisch materiaal) op de gebruikelijke F3 of F6.
Koppeling van bepaalde lichtfuncties met geluidsfuncties is handig en zeker niet te versmaden.

Belangrijk blijft dat er rekening moet gehouden worden met mensen die een beperkte aansturingsmogelijkheid hebben à la RocoMaus en mensen die zonder sound rijden.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Alberke op 20 juni 2021, 14:12:13 pm
Beperkte aanstuurmogelijkheden?
Een PC heeft iedereen hier op het forum, tenzij ze in een internet café gaan zitten.
JRMI kan je downloaden.
Hardware: een Arduino met "motor shield", er zal wel een goede ziel of twee eens uitleggen hoe die te programmeren (staat zelfs k&k online)
Kostprijs: 1 appel en zelfs geen ei.
Leerkurve: zeker niet moeilijker dan prutsen met muizen
Mogelijkheden: the Sky.. enz
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Thommy op 21 juni 2021, 06:28:54 am
Het is idd wat je zelf belangrijkste vindt.
Persoonlijk lichten aan/uit, achterlichten schakelen, rangeerlichten en cabineverlichten zijn voor mij genoeg (en mss motorruimte)
Maar zoals ik reeds 2j terug aanhaalde met het MSM model van 2019, het aantal geluiden dat in die loc zit, vind ik erover. Overweg? Perronomroep? Heeft dat nog met de loc te maken? Het aantal dat in hun hld62 of de expo zaten waren al ruim voldoende voor mij

Maar dat zijn allemaal persoonlijke keuzes. Maar dat het logisch rangschikken erop vooruit mag gaan, zeker waar want soms zitten lichten ergens ‘verstopt’ tussen de geluiden
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 08:47:28 am
Mijn dank aan iedereen die een reactie geplaatst heeft. Ze waren nuttig en ik pas mijn plan aan.

1. Er zijn blijkbaar zeer veel muizenissen in de digitale modelbaan-wereld : ik bedoel de RocoMaus en familie. Ik heb gisteren wat tijd doorgebracht met de handleidingen van het goede ding : zo beperkt zijn de aanstuur-mogelijkheden nu ook niet.

2. Zowel voor licht als voor geluid zijn er basisinstellingen die een zeer groot deel uitmaken van wat er werkelijk gebruikt wordt in de praktijk.

Daarom denk ik nu meer in deze richting :

F0 tot en met F10 : functies van zowel licht en geluid die je voor 95% nodig hebt.
- licht voorwaarts, licht achterwaarts
- geluid op en aan
- rood bijschakelen
- lokhoorn
- rangeersein
- remgeluiden
- cabinelicht
- afstelsein
- ...

F11 tot en met F20 : minder gebruikte functies
- aansturen van een eventueel 3de lamp
- compressoren
- noodsein
- perrongeluiden
- heuvelen
- ...

Boven F20 : de laatste piepjes en kraakjes.

Een decoder op deze wijze geprogrammeerd zou met veel minder inbreng van de gebruiker ingezet kunnen worden zonder extra programmeerwerk.

Mvg, Erik.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Thommy op 21 juni 2021, 08:54:48 am
Eve, daar kan ik me al veel meer in vinden.
vandaar dat ik ook de VBV HLD62 aanhaalde, daar zijn de zaken "beperkt", maar nog overzichtelijk vind ik persoonlijk.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 09:06:20 am
Beperkte aanstuurmogelijkheden?
Een PC heeft iedereen hier op het forum, tenzij ze in een internet café gaan zitten.
JRMI kan je downloaden.
Hardware: een Arduino met "motor shield", er zal wel een goede ziel of twee eens uitleggen hoe die te programmeren (staat zelfs k&k online)
Kostprijs: 1 appel en zelfs geen ei.
Leerkurve: zeker niet moeilijker dan prutsen met muizen
Mogelijkheden: the Sky.. enz

Hugo,

Wat je schrijft is niet verkeerd.
Ik heb ook een JMRI onder andere.
Maar de besluiten die je trekt kloppen niet of niet altijd.

Je lost het probleem op door de aanstuurmogelijkheden uit te breiden. Ik probeer de voorhanden zijnde mogelijkheden overeen te laten komen met de meest gebruikte functies.

Iedereen heeft een computer...
Een wijdverbreide misvatting is dat als je een computer kunt aanzetten, je er ook mee kunt werken...
Een JMRI aansluiten op de baan is niet moeilijk voor jou of voor mij, maar voor het overgrote deel van de "modelspoorders" een grote horde.
Zo simpel is het ook niet. De meesten haken al af bij "downloaden" en "install"...
Je gaat zeer ZEER licht over het koppelen aan een Arduino met "motor shield"...
Je rekent wel op anderen (goede zielen) om uit te leggen hoe je dit moet programmeren...
De prijzen zijn niet duur, maar dat is relatief...
En de leerkurve : daar ben ik het met u totaal oneens. Muizen zijn veel simpeler te bedienen.
Mogelijkheden : the sky... Blijven we maar met onze voeten op de grond. Het is eenzaam daar aan de top.

Dit is stof genoeg om er een apart draadje van te maken : in de context van mijn oorspronkelijke vraag past het amper.
Dus, Hugo, niet aarzelen, er is werk aan de winkel...

Mvg, Erik
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Alberke op 21 juni 2021, 09:14:17 am
Beperkte aanstuurmogelijkheden?
Een PC heeft iedereen hier op het forum, tenzij ze in een internet café gaan zitten.
JRMI kan je downloaden.
Hardware: een Arduino met "motor shield", er zal wel een goede ziel of twee eens uitleggen hoe die te programmeren (staat zelfs k&k online)
Kostprijs: 1 appel en zelfs geen ei.
Leerkurve: zeker niet moeilijker dan prutsen met muizen
Mogelijkheden: the Sky.. enz

Hugo,

Wat je schrijft is niet verkeerd.
Ik heb ook een JMRI onder andere.
Maar de besluiten die je trekt kloppen niet of niet altijd.

Je lost het probleem op door de aanstuurmogelijkheden uit te breiden. Ik probeer de voorhanden zijnde mogelijkheden overeen te laten komen met de meest gebruikte functies.

Iedereen heeft een computer...
Een wijdverbreide misvatting is dat als je een computer kunt aanzetten, je er ook mee kunt werken...
Een JMRI aansluiten op de baan is niet moeilijk voor jou of voor mij, maar voor het overgrote deel van de "modelspoorders" een grote horde.
Zo simpel is het ook niet. De meesten haken al af bij "downloaden" en "install"...
Je gaat zeer ZEER licht over het koppelen aan een Arduino met "motor shield"...
Je rekent wel op anderen (goede zielen) om uit te leggen hoe je dit moet programmeren...
De prijzen zijn niet duur, maar dat is relatief...
En de leerkurve : daar ben ik het met u totaal oneens. Muizen zijn veel simpeler te bedienen.
Mogelijkheden : the sky... Blijven we maar met onze voeten op de grond. Het is eenzaam daar aan de top.

Dit is stof genoeg om er een apart draadje van te maken : in de context van mijn oorspronkelijke vraag past het amper.
Dus, Hugo, niet aarzelen, er is werk aan de winkel...

Mvg, Erik
99% mee eens  ;)
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Rangeerduivel op 21 juni 2021, 09:57:05 am
Om in te pikken op de twee laatste posts;
Reeds meerdere malen ondervonden dat mensen die goed met een PC om kunnen gaan, het doodnormaal en logisch vinden dat iedereen (zelfs niet geschoolden) dat ook kunnen... ::)

vandaar dat ik ook de VBV HLD62 aanhaalde, daar zijn de zaken "beperkt", maar nog overzichtelijk vind ik persoonlijk.

dat klopt Thommy, maar als je er één (hebt zoals ik) die door Erik (Eve) onder handen is genomen is het helemaal de max,
het wordt van een budget-loc een loc met LSM-standaard! 8)

 ;)
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Thommy op 21 juni 2021, 10:20:00 am
Om in te pikken op de twee laatste posts;
Reeds meerdere malen ondervonden dat mensen die goed met een PC om kunnen gaan, het doodnormaal en logisch vinden dat iedereen (zelfs niet geschoolden) dat ook kunnen... ::)

vandaar dat ik ook de VBV HLD62 aanhaalde, daar zijn de zaken "beperkt", maar nog overzichtelijk vind ik persoonlijk.

dat klopt Thommy, maar als je er één (hebt zoals ik) die door Erik (Eve) onder handen is genomen is het helemaal de max,
het wordt van een budget-loc een loc met LSM-standaard! 8)

 ;)

dan moet ik eens met Erik praten  :D
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: raf op 21 juni 2021, 10:24:37 am
esu V4 en V5 omdat ik met ABC rem en eigenlijk is de V4 voldoende
F0 licht
F1 kabine verlichting die uitgaat bij vertrek
F2 schakelbaar derde lamp
F3 rangeer modus
en dat is het voor mij wat belangrijk is .
ik heb geen sound loks want ik word er horendul van als er meer dan 3 tegelijk met sound rond rijden.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: evan op 21 juni 2021, 11:16:06 am
Leuk topic :)

Ik vul nog even aan uit ervaring van met Amerikaans/ Canadese treinen te rijden.  Heel veel zijn bijvoorbeeld ook met ESU uitgerust en dit standaard van Fabriek af.

Een functie die daar de laatste jaren standaard in zit is de "Full Throttle" functie.  Dat zie je ook op de site van ESU in alle sound files.  Deze staat op F9 en sound altijd op F8 (NMRA norm).
Nu die FT functie op positie 9 is een toffe feature voor diesel rijders.  De F9 ontkoppeld als het ware de motor van het geluid.  F9 actief en je geeft gas  (rijstappen) en het motorgeluid jaagt aan naar hogere versnelling.  Je zet F9 uit en de loc begint dan pas op te trekken.  Eens de loc op snelheid.  Zet je F9 weer aan en mindert de rijstappen.  Het toerental van het geluid daalt weer, maar loc bolt voort op zijn snelheid.   Zet je F9 weer uit dan vertraagt de loc weer. 
Dat geeft dus een echte realistische sound. 
Neem dit als voorbeeld met een 55/1800 of een class 66.

VET!
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 14:26:54 pm
esu V4 en V5 omdat ik met ABC rem en eigenlijk is de V4 voldoende
F0 licht
F1 kabine verlichting die uitgaat bij vertrek
F2 schakelbaar derde lamp
F3 rangeer modus
en dat is het voor mij wat belangrijk is .
ik heb geen sound loks want ik word er horendul van als er meer dan 3 tegelijk met sound rond rijden.

Het gaat hier over een gezocht evenwichtig huwelijk in de functies tussen licht en geluid.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 14:27:56 pm
Leuk topic :)

Ik vul nog even aan uit ervaring van met Amerikaans/ Canadese treinen te rijden.  Heel veel zijn bijvoorbeeld ook met ESU uitgerust en dit standaard van Fabriek af.

Een functie die daar de laatste jaren standaard in zit is de "Full Throttle" functie.  Dat zie je ook op de site van ESU in alle sound files.  Deze staat op F9 en sound altijd op F8 (NMRA norm).
Nu die FT functie op positie 9 is een toffe feature voor diesel rijders.  De F9 ontkoppeld als het ware de motor van het geluid.  F9 actief en je geeft gas  (rijstappen) en het motorgeluid jaagt aan naar hogere versnelling.  Je zet F9 uit en de loc begint dan pas op te trekken.  Eens de loc op snelheid.  Zet je F9 weer aan en mindert de rijstappen.  Het toerental van het geluid daalt weer, maar loc bolt voort op zijn snelheid.   Zet je F9 weer uit dan vertraagt de loc weer. 
Dat geeft dus een echte realistische sound. 
Neem dit als voorbeeld met een 55/1800 of een class 66.

VET!

Dat kan een item zijn op één van de geluidsfuncties.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: ERVIN op 21 juni 2021, 15:21:32 pm
Leuk topic dit , ondanks ik wel enkele locs heb met geluid , speel ik veel meer met de verlichting dan met het geluid , wat ik in model nog mis is het volgende , iets wat ik vrij regelmatig zie in het grootbedrijf...

Dubbeltractie of treinschakeling ( U mag zelf kiezen) waarvan de laatste loc zijn witte lichten branden aan de kant van de wagons , voor de rest is geluid natuurlijk wel leuk  ,maar zoals Raf aanhaalde , eigenlijk kan je maar 1 loc met geluid op laten rijden.

Van D_Loc heb ik in het verleden onderstaande soundfile gekregen ( klik op het plaatje) , ook hier zoals Evan aanhaalt , motor gaat vol in de toeren maar de loc blijft nog even staan , net of hij veel moeite moet doen om zijn zware sleep in gang te krijgen.

(https://live.staticflickr.com/331/19981404549_4d2b94bc95_c.jpg) (https://flic.kr/p/wrFVqZ)Heljan Class 66 SOUND (https://flic.kr/p/wrFVqZ) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Rangeerduivel op 21 juni 2021, 15:26:28 pm
motor gaat vol in de toeren maar de loc blijft nog even staan , net of hij veel moeite moet doen om zijn zware sleep in gang te krijgen.

Dit kan je ook bekomen door de optreksnelheid (CV3) zo ruim mogelijk (meer dan waarde 220) in te stellen en dan aan te zetten met de rijregelaar op 'full throttle'   

 ;)
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 15:33:14 pm
Leuk topic dit , ondanks ik wel enkele locs heb met geluid , speel ik veel meer met de verlichting dan met het geluid , wat ik in model nog mis is het volgende , iets wat ik vrij regelmatig zie in het grootbedrijf...

Dubbeltractie of treinschakeling ( U mag zelf kiezen) waarvan de laatste loc zijn witte lichten branden aan de kant van de wagons...

Welke loc of locs ?

Mvg, Erik.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: ERVIN op 21 juni 2021, 15:43:07 pm
Traxxen van Piko , 77/78ers van Mehano.
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: eve op 21 juni 2021, 16:45:50 pm
Function mapping
Op een vrije plaats "rear light" of " front light" (afhankelijk van de stand van loc) ON maken gaat niet ?

Is nu wel niet direct de plaats om dit op te lossen... 8)

Mvg, Erik
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 21 juni 2021, 16:51:45 pm

Dubbeltractie of treinschakeling ( U mag zelf kiezen) waarvan de laatste loc zijn witte lichten branden aa
da mag toch nie....
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Rangeerduivel op 21 juni 2021, 16:56:08 pm

Dubbeltractie of treinschakeling ( U mag zelf kiezen) waarvan de laatste loc zijn witte lichten branden aa
da mag toch nie....

Er zijn ook treinbestuurders die het niet zo nauw nemen met de wet, zo éne heeft Erwin waarschijnlijk gezien...

 ;)
En nu terug on topic, voordat het weer afdwaalt...
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: SuSke op 21 juni 2021, 17:48:54 pm

Dubbeltractie of treinschakeling ( U mag zelf kiezen) waarvan de laatste loc zijn witte lichten branden aa
da mag toch nie....

kan wel, een dubbeltractie in rangeermodus.  ;D
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Havoc op 21 juni 2021, 19:47:19 pm
Als ik nu echt eerlijk moet zijn... ik kan niet begrijpen dat je je daarmee bezighoudt. Als het belangrijker wordt dat piepje X op die plaats staat belangrijker wordt dan of het treinverkeer al dan niet steek houdt dan geef ik het op.

Heeft er zich iemand de vraag gesteld of op de doorsnee modelbaan een dubbeltractie in rangeermodus wel KAN voorkomen? Waarschijnlijk niet, maar we kunnen wel het juiste licht laten schijnen.

Er zijn hier precies veel managers die met treintjes spelen...
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Alberke op 21 juni 2021, 20:45:55 pm
Als ik nu echt eerlijk moet zijn... ik kan niet begrijpen dat je je daarmee bezighoudt. Als het belangrijker wordt dat piepje X op die plaats staat belangrijker wordt dan of het treinverkeer al dan niet steek houdt dan geef ik het op.

Heeft er zich iemand de vraag gesteld of op de doorsnee modelbaan een dubbeltractie in rangeermodus wel KAN voorkomen? Waarschijnlijk niet, maar we kunnen wel het juiste licht laten schijnen.

Er zijn hier precies veel managers die met treintjes spelen...
:D
Vooral veel tijd hebben, en misschien wat gefixeerd...
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: Fred op 21 juni 2021, 20:46:05 pm
Indrukwekkend Erwin!
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: C.B. op 21 juni 2021, 21:04:22 pm
Traxxen van Piko , 77/78ers van Mehano.

Misschien hiermee een eigen topic opstarten Erwin? ;)
Bij Roco gaat dat vrij gemakkelijk  ,draadje van de achterlichten/ Led's rechtstreeks op een AUX uitgang.

En nu terug naar het onderwerp hier. ;)
Titel: Re: Licht- en klankspelen
Bericht door: pandur op 21 juni 2021, 21:33:31 pm
Juist daarom is het interessant om voor uw locomotieven
een eigen " standaard mapping " in te stellen met een programmer naar eigen keuze.

Sinds de opkomst van de jongste generatie decoders (bij diverse merken) is
de evolutie van de mogelijkheden nauwelijks bij te houden , in het combineren van licht-klank en logische functies
Voor sommigen te vergaand , en voor anderen juist boeiend !

Spijtig dat de communicatie v/d fabrikanten achterwege blijft , alhoewel sommige het Youtube platform
hebben ontdekt en er reeds gebruik van maken , ook weer spijtig dat dit meestal in een vreemde taal gebeurt

Eric