Modelspoormagazine forum

Modelspoor, andere schalen dan H0 => Schaal N => Topic gestart door: Pierre op 30 januari 2021, 15:35:53 pm

Titel: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 30 januari 2021, 15:35:53 pm
Setje - 1100 loc met 4 (helaas een soort van) plan D wagons in turquoise kleur.

Ik was eigenlijk op zoek naar een paar plan D wagons maar die waren 2e hands niet te vinden en als ik dan toch wat zag waren ze echt niet te betalen dus … dan maar een surrogaat (soort van) plan D. Daarvoor heb ik via Marktplaats een beetje knutselspul aangeschaft met daarbij 4 wagons die wel leken op plan D wagons. De rest van het spul daar ga ik nog wel eens wat mee doen. Zo niet dan in de rommelbak … toch?

(https://myalbum.com/photo/ZHxqBeqeLeWm/720.jpg)

Ik had al eerder een 1100 locje (of wat er voor door gaat) gekregen.

(https://myalbum.com/photo/83ywgFU8x2gY/720.jpg)

Ook een beetje een wrak van de weg ..eheu .. rails en samen met deze wagons wil ik daar een setje van maken in de turquoise kleur. Lijkt me leuk. We gaan kijken of het gaat lukken.

De wagons zijn er erg aan toe en de verf bladdert er aan alle kanten af. Er is er zelfs een wagon waar een gat in het dak is gesmolten door een verkeerde binnenverlichting waarvan het (veel te grote) lampje tegen het dak leunde. Zonde … veel werk voor niets.

(https://myalbum.com/photo/JPvPxk3VM9aR/720.jpg)

Ook het locje is er erg aan toe. Het loopt niet, alles zit los in elkaar en is verre van compleet. Er zit aan één kant een losse (bots)neus bij en die vind ik ook niet mooi. Met die lange neuzen is het net Pinokkio. Maar dat is persoonlijk denk ik. Ik vind een vlakke neus mooier bij zo’n 1100 maar die zal ik dan wel zelf moeten maken.

(https://myalbum.com/photo/Tv5fSrCZYk6k/720.jpg)

Verf zo oud en slecht is nu voor mij een groot voordeel. Met een koper borsteltje kan ik het er zo af borstelen. De hardnekkige stukjes doe ik met een waterproef schuurpapiertje (500).

(https://myalbum.com/photo/qhzX79YMEBDs/720.jpg)

Na een 1,5 uur noest schuren en borstelen heb ik een paar kale wagonkappen over.

(https://myalbum.com/photo/AqouVJExLkZW/720.jpg)

Verder met de neus van het locje. Ik verwarm met mijn soldeerbout een strookje styreen van 1 mm en probeer op deze manier het juiste model van de neus te krijgen. ‘Tis heel klein en heet maar ik heb het gered zonder mijn jatten te verbranden.

(https://myalbum.com/photo/mSu6cyqdSdSu/720.jpg)

Na heel wat mislukte pogingen is het dan eindelijk gelukt twee goede neusjes te fabrieken.

(https://myalbum.com/photo/ZemQR2AwqgaM/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/N8TqGDGyc7Xc/720.jpg)

Alles is geschuurd … nog eens nagelopen … afgespoeld met een sopje en goed droog gemaakt. Hierna de eerste keer in de verf gezet. Ravell 49 kwam het meest in de buurt van de verf die ik in mijn la had. Ik heb de kleur (op de foto) vergeleken met de 1122 die in het spoorwegmuseum in Utrecht staat.

(https://myalbum.com/photo/xAtyqgSPgbtV/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/KeocJ43N7dWy/720.jpg)

Toen de verf droog was en ik een rijtuig in mijn handen had viel me iets op. Het is een Duitse wagon en die hebben gedeelde ramen. De Nederlandse wagons hebben grote ramen dus om het er een beetje beter op te laten lijken …. Knip!

(https://myalbum.com/photo/CuhSCurcDN5T/720.jpg)

En na deze operatie kan alles de 2e keer in de verf.

(https://myalbum.com/photo/AAEHjeUhsSGy/720.jpg)

Nou ga ik eens rustig nadenken over de kleur van de dakjes. Die varieert van licht grijs tot beige en gebroken wit. Ik ga eens kijken wat ik zelf het mooiste vind en dat gaat hem worden dus … gaat Pierre daar eerst een nachtje over slapen.

Na een nachtje slapen is het Humbrol 40 geworden. Het potje waar het roerhoutje in staat.

(https://myalbum.com/photo/gWS8GWr23iEE/720.jpg)

Er was toch even een probleempje. Na het drogen bleef de verf glimmen. Niet mooi dus. Overgestapt op een potje Humbrol 28 MAT. Da's een stuk beter ;)

Alles is nu voor de derde keer in de verf gezet en lekker gedekt. De onderstellen zijn groen geworden maar de wielstellen zijn nog zwart en ik weet niet of ik het mooi vind deze ook lichtgrijs te maken. Misschien later … kan altijd nog.

Over de loc moet een donkergroene bies komen te lopen. Schilderen en zelfs afplakken is geen optie omdat de bies maar krap een mm dik is. Nou heb ik eens bij de Action een paar stickervellen meegenomen in zwart en wit met streepjes van 1 mm. Hier heb ik een gedeelte van groen geverfd en deze laten zich redelijk plakken op het locje. Om losspringen op den duur te voorkomen heb ik alles voor de zekerheid afgelakt met een matte lak.

(https://myalbum.com/photo/NZF3BHBAs76U/720.jpg)

Het motortje en onderstel van het locje is helemaal schoongemaakt en nagekeken. Ook de koppeling is verwisseld voor een korter exemplaar.

(https://myalbum.com/photo/HAcFLV38XkTW/720.jpg)

De hele boel wordt in elkaar gestoken en het begint er redelijk compleet uit te zien. Er moeten alleen nog een paar buffertjes op gefrot worden en een paar randjes om de koplampen en dan is het locje klaar.

De chrome randjes langs de ramen daar gebruik ik een zilverkleurige stift voor. Die was nog over van de kerstkaarten. Da’s een stuk makkelijker dan met een kwastje.

(https://myalbum.com/photo/FtRfrMB7Z2Hn/720.jpg)

Toen dacht ik dat het locje klaar was maar … hij liep niet naar mijn zin en op een gegeven ogenblik dus helemaal niet meer. Ik heb hem maar weer uit elkaar gehaald en het motortje was echt op. Ik heb toen besloten om er een micromotor in te zetten.

(Even een verhaaltje tussendoor)

Een nieuw micromotorsetje besteld ( https://www.micromotor.eu/ ) en inderdaad twee dagen later een pakje in de bus. Mooi snel geleverd maar … het pakje was open geweest onderweg en weer dichtgeplakt! Er zat alleen een betaalde nota in en propje kranten papier! Ik heb een mailtje met een foto gestuurd naar Micromotor en die heeft gelijk gereageerd en gevraagd of ze de foto mochten gebruiken om naar de bezorger te sturen met een boze mail. Ik had daar natuurlijk geen enkel bezwaar tegen en heb ook nog geheel kosteloos een heel nieuw motortje opgestuurd gekregen Als dat geen service is!

Voor het inbouwen van het nieuwe motortje had ik een trekkertje nodig om de wormwieltjes van het oude motortje af te halen. Daar moest ik dus eerst een simpel dingetje voor bedenken en maken.

(https://myalbum.com/photo/LV7ifSM4Xa7H/720.jpg)

De wormwieltjes worden met een drupje secondelijm op de dunne busjes gelijmd en die op hun beurt op de asjes van het nieuwe motortje. Van te voren heb ik precies de aftand opgenomen van de wormwieltjes met een schuifmaat.

(https://myalbum.com/photo/WdDoDQEF8qQw/720.jpg)

Als het motortje op zijn plaats zit heb ik deze gefixeerd met een beetje twee componenten lijm en de handel weer in elkaar gefröbeld.

(https://myalbum.com/photo/88FH8KEp24Xz/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/FXxdGHEXkYno/720.jpg)

Verder met de wagons. Ik heb van iemand van het N-forum vier heel oude wagons gekregen. Één daarvan is precies hetzelfde als de wagons waar ik al aan bezig was. Ik ga in de wagons figuurtjes (van die goedkope zombies) zetten en verlichting inbouwen. De gekregen wagon neem ik daarin maar gelijk mee. Ik zoek alles wat ik denk nodig te hebben bij elkaar. De wagons zijn helemaal leeg dus maak ik eerst 5 vloerplaten en lijm de metalen gewichten vast aan de vloer.

(https://myalbum.com/photo/pEQhzFtZnmgB/720.jpg)

De verlichting bestaat uit een 6 volt strip (Action) waar ik drie leds af knip. Die plak ik tegen het dak. Ik gebruik ook hier en daar een tipje secondelijm zodat ik zeker weet dat het stripje niet los komt.

(https://myalbum.com/photo/YsRLAJpMucDg/720.jpg)

Ik heb geen diepte in de wagons dus lijm ik gelijk de rugleuningen op de vloer. In de wc komt een elco van 220uf 16V om knipperen tegen te gaan. De wc ruitjes worden later geblindeerd. Aan de andere kant komt plat op de vloer een weerstand van 1Kohm. Diodes of een gelijkricht cel laat ik achterwegen omdat mijn materiaal toch maar één kant uit gaat en niet achteruit. Wel zet ik een pijl op de onderkant voor de rijrichting.

(https://myalbum.com/photo/cB6yxKdce5UR/720.jpg)

Dit doe ik bij alle wagons zo.

(https://myalbum.com/photo/qNqECDN6XLX3/720.jpg)

Daarna de kwast er over en …

(https://myalbum.com/photo/UFY6H69tt524/720.jpg)

… de zombies er in met geamputeerde beentjes.

(https://myalbum.com/photo/yseHcVBnynDg/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/sKtHX7inEnqv/720.jpg)

De wagons hebben ook geen ramen. Ik knip deze uit een stukje blisterverpakking.

(https://myalbum.com/photo/sp2qQDwKUvSF/720.jpg)

Uiteindelijk is dan dit het resultaat.

(https://myalbum.com/photo/YVQFjynyrGZW/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/fNbiNtABBj88/720.jpg)


Pfff ... dat was weer een heel verhaal.
Later meer geknutsel .... ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: mahtoska1 op 30 januari 2021, 16:05:39 pm
Een zeer mooie ombouw met een prachtig resultaat. Ik vind deze beeldverhalen altijd inspirerend.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: SuSke op 30 januari 2021, 19:57:25 pm
Leerrijk ombouwproces. Geeft gelijk aan dat het niet allemaal sloten geld hoeft te kosten.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 30 januari 2021, 23:55:20 pm
Dankjewel heren.

tijdens het wachten op het motortje van de 1100 heb ik een volgend locje aangepakt. Het is een Fleischmann Edelweiss poetslocje. 

Het locje kwam met de vele kapotte wagons en locjes van de buurman mee en heeft zelfs geen motor. Ik ben even in mijn voorraad motortjes gedoken en heb daar twee bruikbare motortjes gevonden. Het rechter motortje gaat het worden. Die past het mooist. Ook een tandwieltje gevonden wat past.

(https://myalbum.com/photo/QQQHzQDvZqxg/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/582cxC8kRAfE/720.jpg)

En ook een pantograaf gevonden die past. Is een beetje scheef en los maar dat komt wel goed.

(https://myalbum.com/photo/REghfSksW6dk/720.jpg)

Voor de poets/schuur schijfjes maak ik met een perforator wat rondjes uit droog/waterproef schuurpapier die ik met een drupje secondelijm onder de schijfjes lijm.

(https://myalbum.com/photo/2tDNKTvXmYG6/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/JZRneRWLa4dy/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/3Nv3vupCCS2Y/720.jpg)

Op het dak van het locje ontbreekt ook nog wat. Een soort isolatoren of zo naast de voet van de pantograaf.

(https://myalbum.com/photo/2uGuMTAobSBz/720.jpg)

Ze zijn afgebroken in het dak dus ik moet eerst (met de hand) nieuwe gaatjes boren.

(https://myalbum.com/photo/FRExH9aXh3X2/720.jpg)

Ik maak “beugeltjes” van 9 mm van een stukje bloemistendraad en …

(https://myalbum.com/photo/LtUe95Ybtphm/720.jpg)

… strip een stukje draad voor de voetjes. Het dunste stukje isolatie is het mooiste en past net over het draadje heen. Daarna schilder ik de rest ook rood en plaats de inmiddels opgeknapte pantograaf.

(https://myalbum.com/photo/5bVcuSM3CmVi/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/KPgdAoP9r423/720.jpg)

Ik vind er nog twee kleine wagonnetjes bij en het is een leuk setje. Helaas zijn de balkon hekwerkjes  van één wagonnetje zoek. Daar moet ik nog wat op vinden. Ik zal eens op zoek gaan naar nog één of twee van deze wagonnetjes. Als iemand ze over heeft wil ik deze graag overnemen.

Het poetslocje doet prima zijn werk. Ik laat hem om de dag twee rondjes lopen en dat is voldoende om de baan schoon te houden.

(https://myalbum.com/photo/6RAQvogZHih3/720.jpg)


Later meer …. ;)

Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Gerolf op 31 januari 2021, 09:30:33 am
Inspirerend en mooi in beeld gebracht  8)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Jappy op 31 januari 2021, 13:03:55 pm
Een topic volledig nar mijn hart. Heerlijk om te lezen!
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: ERVIN op 31 januari 2021, 14:40:07 pm
Weer een geweldig bouwverslag Pierre  , en die locjes en rijtuigen mogen van geluk spreken dat ze in zulke goede handen zijn terecht gekomen , als je ziet wat sommigen er allemaal mee aanvangen, hoe kan je nu een loc of rijtuig zo naar de vaantjes helpen ,niet te begrijpen. :'(
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: modelbaanHO op 31 januari 2021, 16:54:20 pm
Knappe realisaties en als een mooi beeldverhaal gebracht.
Toch wel indrukwekkend hoe je van modellen die ieder ander in de vuilbak zou kieperen sjieke modellen maakt.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Michael op 31 januari 2021, 18:19:12 pm
Pierre, knap wat je hier laat zien met de "kuis"loc en de 1100 met de bijbehorende rijtuigen, dat is modelbouw naar mijn hart. Dank voor het delen hier op het forum.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 31 januari 2021, 19:48:17 pm
Dankjewel heren voor de veren. Ik heb nog heel wat op te knappen. Dit is ook een deel van mijn hobby. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 06 februari 2021, 13:01:10 pm
Eén van de wagonnetjes van mijn Edelweiss projectje heeft geen hekwerkje. Uit de rommelbak komt nog een hekwerkje tevoorschijn van een ander wagonnetje. Ik heb de twee uiteinden er afgeknipt en vastgelijmd met wat secondelijm.

(https://myalbum.com/photo/AQmkfkeyqTPS/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/UEACgrzvctvJ/720.jpg)

Da’s alvast een probleem opgelost. Het volgende probleem was dat ik geen betaalbare wagonnetjes kon vinden om dit setje een beetje compleet te maken. Dus heb ik een alternatief bedacht. Ik heb nog twee heel oude wagonnetjes uit de rommelbak. Ze zijn heel erg lelijk en eigenlijk iets anders als de Edelweiss wagonnetjes. Maar dat maakt me niet zoveel uit en ik ga er toch wat mee proberen te doen. Ik denk dat als ze in de goede kleur zijn het erg meevalt. Verf heb ik wel.

(https://myalbum.com/photo/osca3iJc5HEi/720.jpg)

Om het setje compleet te maken zoek ik er ook nog een sluitwagentje bij. Spuiten is geen optie omdat de wagonnetjes te veel ribbels hebben zodat afplakken niet te doen is. Ik zal het met de hand moeten doen. Gelukkig heb ik nog een redelijk vaste hand en het zal dus wel gaan lukken. Kleine stukjes tegelijk.

(https://myalbum.com/photo/KnEPvg59jPBS/720.jpg)

Het blauw dekt in één keer maar het wit zal meerdere keren gedaan moeten worden. Het kan ook niet te dik omdat dan alle accenten verdwijnen.

(https://myalbum.com/photo/ZZJfhXvoSRN7/720.jpg)

Het blijkt ook dat de verf iets te wit is en moet wat bijgekleurd worden. Daarna kan ik de wagonnetjes allemaal in de goede kleur aflakken. De blauwe kleur is super mat en het wit is glansverf dus ik lak alles nog na met een laagje matte blanke lak. De onderstellen maak ik grijs net als het voorbeeld.

(https://myalbum.com/photo/PpGcJ9NLQSxG/720.jpg)

Setje is voor mij compleet!

(https://myalbum.com/photo/7egjoie93bwk/720.jpg)


 
Later meer …. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: SuSke op 06 februari 2021, 13:26:47 pm
Al bij al een mooi geheel, ondanks dat het niet exact dezelfde wagonnetjes zijn passen ze toch bij elkaar.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: erik de noorman op 06 februari 2021, 20:00:00 pm
Top modelbouw.

Erik
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Jappy op 06 februari 2021, 20:13:17 pm
Ik vind het heel leuk hoe die wagens lijken op de oudere versies van de rijtuigen die vroeger gebruikt werden. Het is echter die pakwagen die ik het tofst vind in die dubbele kleur, zo charmant.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 07 februari 2021, 19:41:24 pm
Ach ja ... je probeert eens wat.  Dankjewel heren. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 28 april 2021, 22:51:04 pm
Het is al weer een tijdje geleden dat ik wat gepost heb maar ja … Er zijn meer dingen dan treintjes. Voorjaar dus de tuin en fotografie slikt ook de nodige tijd. Bovendien heb ik ook nog mijn auto restauratie project en het is nu een lekkere temperatuur in de garage. En niet te vergeten mijn H0 baan.

Maar goed toch wel wat gedaan. Op Marktplaats voor heel weinig een N locje op de kop getikt. Liep niet en er zaten aan weerskanten smetplekken in de kap. Een pantograaf ging niet naar beneden en de andere niet omhoog.

(https://myalbum.com/photo/uFEFVk9a8rWA/720.jpg)

Bij openmaken was al snel duidelijk waar de smeltplekken vandaan kwamen. Het hele printje is afgefikt. :o 

(https://myalbum.com/photo/ckCm6q9x7tsc/720.jpg)

Ik heb het printje losgemaakt en alle zooi die daar op zat er afgeknipt. Zal wel iets van digitale rommel zijn waar ik toch niets mee heb.

(https://myalbum.com/photo/S3BeHKS46q8X/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/vPv9Tkym5CJZ/720.jpg)

Wat verder gesloopt en het motortje schoon gemaakt in een badje met wasbenzine en getest. Motortje loopt prima dus na een drupje olie alles weer netjes in elkaar gezet.

(https://myalbum.com/photo/PMRLuJNdfzVv/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/aE9UeYAMUjx6/720.jpg)

Het enige wat ik op de print heb gesoldeerd zijn twee diodes voor de wisselende verlichting.

(https://myalbum.com/photo/vKTUqqNeXR39/720.jpg)

Dan is de kap aan de beurt. Ik heb zo goed mogelijk de deuken er uit gedrukt door ze warm te maken. Alles vlak geplamuurd met een beetje auto plamuur (daar heb ik genoeg van :)  ) en daarna goed vlak geschuurd met waterproof.600. Als laatste een kleurtje gemengd en met de kwast bijgewerkt. De deuken/gaten zijn goed gelukt maar de roosters zijn niet helemaal super. De ribbels zijn er een beetje uit gedrukt. 
 
Dit is voor ….
(https://myalbum.com/photo/XroCTuy24cya/720.jpg)

…. en dit is na de reparatie.
(https://myalbum.com/photo/Dx9vBhJtZvxW/720.jpg)

De pantografen was een kwestie van een beetje voorzichtig buigen met een klein tangetje. De middelste raampjes ontbreken en die heb ik gewoon verduisterd.

Ondertussen heeft het locje al een paar testrondjes gelopen en doet het prima. Van een afstandje lijkt hij wel weer nieuw. Ik doe het er mee. ;)

 (https://myalbum.com/photo/bSRxbEPc3a2c/720.jpg)


Later meer .... ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: PietB op 29 april 2021, 01:44:00 am
Ziet er weer keurig uit Pierre! Proficiat.
Maar de uitspraak 'digitale rommel' vind ik jammer  ;)
Die digitale techniek, ik betwijfel of daar sprake van is gezien de componenten, heeft toch de hobby veel leuker gemaakt.
Is mijn mening, maar nogmaals keurig opgeknapt.

grt Piet.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 29 april 2021, 09:01:27 am
Ach Piet ... ik wil niemand kwetsen hoor maar ik heb nou eenmaal helemaal niets met digitaal rijden. Sterker nog ... ik heb helemaal niets met rijden. Ik bouw alleen maar en ben zo analoog als een baksteen. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 29 april 2021, 10:42:44 am
Ach Piet ... ik wil niemand kwetsen hoor maar ik heb nou eenmaal helemaal niets met digitaal rijden. Sterker nog ... ik heb helemaal niets met rijden. Ik bouw alleen maar en ben zo analoog als een baksteen. ;)
en ook dat mag....je hoeft daar geen schuldgevoelens voor te hebben
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Alan On Track op 29 april 2021, 15:23:54 pm
Wauw, ik ben onder de indruk van je restauratie, dat je die smeltplek weer goed hebt gekregen is een mooie prestatie. Je ziet er bijna niets meer van. Petje af.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 06 december 2021, 13:53:44 pm
Van de week een setje overgenomen. Gisterochtend kwam de postbode met het pakje aan de deur. Een 1100 en twee plan E rijtuigen. Ik kreeg er ook nog gratis twee bakwagentjes bij.

(https://myalbum.com/photo/BT8bGqXYjXDF/720.jpg)

De bakwagentjes kunnen zo ingezet worden maar aan de rest zit een beetje werk. Ik ben er gelijk maar aan begonnen. Als eerste het locje maar eens uit elkaar geknutseld. Hij liep niet helemaal lekker. Alles lekker in een wasbenzine badje gedaan en weer in elkaar gezet. Stroomafnemers en wielen gepoetst. Er was verder niets mee aan de hand en het loopt weer als een nieuwe.

(https://myalbum.com/photo/BT8bGqXYjXDF/720.jpg)

De schroefjes van het kapje waren wat strak aangedraaid en dat had de kap wat naar binnen getrokken dat is weer opgelost met een heet waterbadje. Met de steel van een kwast heb ik het kapje weer uitgedeukt. De pantografen heb ik wat recht gebogen en netjes gangbaar gemaakt. Aan het verfwerk mankeert niets alleen van de draad op de isolatoren ontbreken wat stukjes. Het plastic is hard en broos geworden.

(https://myalbum.com/photo/tq5VqJpA9QoW/720.jpg)

Ik heb de andere stukjes er ook afgeknipt en de isolatoren plat gevijld en …

(https://myalbum.com/photo/z8S2VMzaXSej/720.jpg)

… er een stukje Evergreen profiel op gelijmd.

(https://myalbum.com/photo/y2YuqY2KJMii/720.jpg)

Dat kan even mooi drogen. Ondertussen de wagons maar eens aangepakt. Ze zijn in een duidelijk bespeelde staat. Het blauwe gedeelte is best redelijk maar de daken en raamlijsten zijn erg beschadigd.
(https://myalbum.com/photo/sJW3wPv3by5H/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/BrMHy7xprP9n/720.jpg)

De dakjes worden opgeschuurd met een stukje waterproef schuurpapier 600.

(https://myalbum.com/photo/yXewYVVXCHNc/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/xzogCRDYBqjh/720.jpg)

Daarna een nieuw kleurtje. T.z.t. de hele wagons nog wat verouderen.

(https://myalbum.com/photo/57Bfy42z2uRD/720.jpg)

Ondertussen is het lokje ook droog en kan ik daar ook een kwastje overheen halen en de kap vast schroeven.

(https://myalbum.com/photo/WVu2Kow3aR5j/720.jpg)

Zo tegen de kerst zijn er gelukkig allemaal verschillende stiften te koop om de kerstkaarten te schrijven. Ik heb een zilverkleurige stift gehaald om daar mijn raamlijsten mee bij te werken. Dat gaat veel beter dan met een kwastje.

(https://myalbum.com/photo/6bZAMmG9QVPn/720.jpg)

Al met al ben ik weer lekker aan het knutselen geweest en heb ik er een heel leuk setje aan overgehouden.

(https://myalbum.com/photo/26CFyacByhAP/720.jpg)

Het heeft al weer dapper een paar rondjes op mijn baantje gereden.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Rangeerduivel op 06 december 2021, 14:18:48 pm
Gisterochtend kwam de postbode met het pakje aan de deur.

Pierre,
Mooi werk met dat setje, het hoeft niet altijd arhieduur te worden om er plezier aan te beleven!

Levert de postbode dan ook op zondag pakjes in Nederland... :-\
Hier kwam de vuilniskar ook op 1 november, niettegenstaande het hier (Italie) ook een feestdag is!
Wat een verschil toch allemaal vergeleken met Belgie!

Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 06 december 2021, 15:58:44 pm
De postbode kwam op zaterdag Rudy. Mijn fout. Ik heb het gisteren geschreven. ;D
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Jappy op 06 december 2021, 19:38:22 pm
Leuk om weer een update in dit draadje te zien. Dat heb je mooi opgelost met die ramen, ik denk dat ik ook eens op zoek moet naar een zilverkleurige stift.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 12 februari 2022, 22:36:18 pm
Geintje! :P

Ik heb een tijdje geleden een heel oude loc (ik denk een BR103) gekregen met de mededeling hij is niet meer lekker aan de praat te krijgen maar misschien heb je er wat aan voor onderdelen. Hij lag helemaal uit elkaar en alles zat bij elkaar in een plastic zakje. :o  Ik heb maar eens de moed genomen alles netjes uit te zoeken en te sorteren.

(https://myalbum.com/photo/2tgFvi34eoYL/720.jpg)

Op een paar kleine onderdeeltjes na was hij wel aardig compleet. Het motortje los bleek wel stroefjes te draaien maar liep wel en op de print had iemand zich uitgeleefd met een soldeerbout van een dakdekker of zo. Dus eerst maar eens alles schoongemaakt in een badje met wasbenzine. Het hele onderstel weer in elkaar gestoken en de print opgeknapt. En drupje olie en wat proefrondjes laten rijden. Als nieuw!!

(https://myalbum.com/photo/P438Fshz3cQj/720.jpg)

De kap was ook erg vies en verkleurd. Daar moest ik dus ook wat mee. Nou heb ik van iemand van een ander forum ooit eens twee DB I.R rijtuigen overgenomen en er op M.P nog twee gevonden. Geen idee wat ik daar nou voor moest zetten als loc. Ik kreeg ineens een gek idee. Als ik deze BR103 er nou eens voor hang in een aangepast jasje. Zo gezegd zo gedaan.

Met een wagon als voorbeeld eerst maar eens een verfje zoeken.

(https://myalbum.com/photo/TSb2xPdvKQsw/720.jpg)

Het heel licht grijs klopt wel aardig maar heeft wel twee lagen nodig om mooi te dekken.

(https://myalbum.com/photo/sS5XxP4e5FUk/720.jpg)

Het blauw klopt bijna maar mist een heel klein beetje rood.

(https://myalbum.com/photo/zrvNLqj48syf/720.jpg)

De lichtblauwe bies is alle drie de kleuren door elkaar.
(https://myalbum.com/photo/8wMecJz6ZZWQ/720.jpg)

En dan maar dapper kwasten tot het naar mijn zin is.

(https://myalbum.com/photo/bX9DdureVzEN/720.jpg)

Ach … je probeert een wat.

(https://myalbum.com/photo/N3aSQMCpzArG/720.jpg)


Later meer ... ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Gerolf op 13 februari 2022, 08:24:04 am
Mooi gedaan  :)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: RoDY op 13 februari 2022, 09:33:18 am
Dit is modelbouw op en top met een vleugje modelspoor. 🤪 I like it !!!
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: adrievans op 13 februari 2022, 12:08:52 pm
Lees dit nu pas,geweldig wat je doet.
Als je nog eens een bies moet hebben/maken.
Je kan ook wit decalpapier in de gewenste kleur verfen/spuiten en als het droog is er een dun strookje van snijden.
Werkt daarna als gewone decal ,je kunt er zelfs een bochtje mee om.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Michael op 13 februari 2022, 13:13:36 pm
Pierre heel erg leuk dat je al die oude spullen nieuw leven in blaast. Knap werk.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 13 februari 2022, 17:13:07 pm
Dankjewel heren.

Goede tip Adrie ... ga ik zeker een keer proberen. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: adrievans op 13 februari 2022, 19:48:21 pm
Dankjewel heren.

Goede tip Adrie ... ga ik zeker een keer proberen. ;)


Wel een vers scherp mes gebruiken,anders krijg je rafels in de verf.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 12 mei 2022, 10:47:38 am
Al weer een tijd niets van me laten horen. Gewoon lui om een stukkie te tikken en andere dingen te doen.

Een hele tijd geleden was ik op zoek naar twee railpoets wagonnetjes om mee te laten lopen in een stammetje. Ik vond er een op Marktplaats en iemand van een N forum hielp me aan de andere. Nog bedankt hiervoor Ron. ;)  Ze zijn alle twee van Roco. Het Marktplaats exemplaar was bruin met zo’n vrolijk Roco dakje. Dit dakje heb ik vervangen voor het grijze dakje van Ron. Deze poetser kan gewoon meelopen tussen een paar andere vrachtwagonnetjes. De andere wil ik vullen met schroot en deze in een (nog te maken) schroottrein laten meelopen.

Eerst maar eens een koppeling vervangen. Ik denk dat deze tijdens het vervoer gesneuveld is. Maar dat is natuurlijk een makkie.

 (https://myalbum.com/photo/GQ8eqmRH5xFp/720.jpg)

Ik vind een juiste in de rommelbak. Hij is wel iets korter maar ik kom hier wel mee weg.

(https://myalbum.com/photo/gtvnb9n8qkdL/720.jpg)

 (https://myalbum.com/photo/4DomLxDcJMbT/720.jpg)

Dan verzamel ik wat oude wagonnetjes die ik kan gebruiken voor mijn schroottrein.

(https://myalbum.com/photo/6W5NtX8Wpvyd/720.jpg)

Ik beschadig ze wat en geef de buitenkanten allemaal een verfje. Van een restje schuimplaat snij ik in elk wagonnetje een ondergrondje.

(https://myalbum.com/photo/hHWQiPLRGKjB/720.jpg)

Dan komt het “schroot ” aan de beurt.

(https://myalbum.com/photo/gNN3Ryat5AVM/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/2ACL5HpmJXAJ/720.jpg)

En natuurlijk een beetje roest.

(https://myalbum.com/photo/Ecr2vZyHiAgi/720.jpg)

Ook de andere bakjes moeten gevuld worden met allerlei rommel. De openingetjes vul ik op met krulletjes uit mijn puntenslijper.

 (https://myalbum.com/photo/k9Hh3iKPAS8W/720.jpg)

En dan … roest!

(https://myalbum.com/photo/Zd9FeGaFWcGE/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/EAeAYhuTqqmF/720.jpg)

De vracht van de wagonnetjes met de zwaarder lopende poetser was te veel voor een kleine 1100 loc. Gelukkig heb ik er meerdere en met twee gaat het prima.

(https://myalbum.com/photo/T8n5P2J4oz38/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/aQZEWRbySZsY/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/6MhcjRbwxygs/720.jpg)


Later meer geknutsel. ;)
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Michael op 12 mei 2022, 10:55:36 am
Mooi hoe je dit doet Pierre, met eenvoudige spullen toch weer een prachtige schroottrein op je baan.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 16 augustus 2022, 18:27:42 pm
Ik heb wat spul overgenomen waaronder een setje dubbeldekkers met bijpassende loc. De loc had wat aandacht nodig en heb ik uit elkaar gehaald en schoongemaakt. Loopt weer uit de kunst. Ben wel vergeten hier wat foto’s van te maken. Aan de loc ontbrak ook een buffertje. Deze heb ik gemaakt van een stukje kunststof op een speld. Op maat afgeknipt, gaatje geboord van 1mm en er in gelijmd. Het dunne witte randje was nog het meest gepiel maar is wel naar mijn zin geworden.

(https://myalbum.com/photo/rtTNePkyR6kR/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/gBeTeAQpf9x7/720.jpg)

Ook ontbraken er hier en daar wat koppelingen. Omdat de zaak toch niet meer ontkoppeld hoeft te worden heb ik (redelijk) vaste koppelingen gemaakt van een stukje draad van 1 mm dik. Het was even een beetje uitproberen maar voor mij was dit de kortste koppeling die ik kon maken zonder dat de wagens tegen elkaar kwamen in de kortste bocht.

(https://myalbum.com/photo/7YrrcT38eU5B/720.jpg)

(https://myalbum.com/photo/GKvr6pbo9Tks/720.jpg)

Later meer …. ;)


Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: PietB op 16 augustus 2022, 21:54:58 pm
Klasse weer Pierre!
Je bent een kunstenaar.
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Jappy op 17 augustus 2022, 07:48:33 am
Ik heb recent dit topic nog eens doorgelezen, wat leuk dat er weer een update is. Mooi Tsjechisch treinstel! Als ik vragen mag, welk merk is die loc en die rijtuigen?
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Pierre op 17 augustus 2022, 11:00:56 am
Dankjewel Piet en Jappie ;)

Ik heb recent dit topic nog eens doorgelezen, wat leuk dat er weer een update is. Mooi Tsjechisch treinstel! Als ik vragen mag, welk merk is die loc en die rijtuigen?

Ik heb eens voor je aan de onderkant gekeken en heel klein staat er op:  Kuehn-Modell

Even gespit op Google en de wagons hebben nr. 91155 en de loc nr. 95012
Titel: Re: Pierre's geknutsel met Loc's en wagons en ander rollend spul in N.
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 17 augustus 2022, 15:33:17 pm
merk vooral gekend van vele uitvoeringen shimmns wagons in N schaal van veel nationaliteiten. Als je op ebay shimmns intkt wordt je er mee bedolven  ;D