Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: Lijn50 op 29 januari 2021, 11:52:41 am

Titel: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Lijn50 op 29 januari 2021, 11:52:41 am
Hallo,

Ik ben momenteel bezig mijn rollend materiaal en mijn baan beetje bij beetje te verhuizen naar een nieuw lokaal dat helaas nog niet klaar is.
Ik had de Ecos na verhuis een tijdje opgeborgen in het nieuwe lokaal. Ondanks dat mijn baan nog niet verhuisd was, begon het modelspoorvirus toch te kriebelen  en ik kon het niet laten om met locomotieven te “spelen” op een stuk spoor van een paar meters… Stoomlocs laten “fluiten” enz…  ;)
Ik heb vrij vlug vastgesteld dat ik naast de toetsen van mijn Ecos moest drukken, vooral op het rechterdeel van het scherm, om respons te krijgen van mijn locs.
Blijkbaar reageert de touchscreen niet meer zoals het hoort, alsof de toetsen naar rechts zouden verplaatst zijn.
Heeft iemand dit eerder meegemaakt?
Mijn centrale dateert uit 2015, nieuw gekocht.

Groetjes,
Philippe
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: doomslu op 29 januari 2021, 11:57:22 am
Ik ben absoluut geen specialist ter zake, maar ik denk dat je dat kunt kalibreren.
Hoe? Zal wel ergens in een manual staan...
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: bellejt op 29 januari 2021, 12:08:56 pm
21.9 Touchscreen kalibreren  Soms kan het nodig zijn om het touchscreen opnieuw te kalibreren. •Druk gelijktijdig op de toetsen F2 en F7 van de linkse en de rechtse stuurpost  •het scherm wordt gekalibreerd door met de stylus in het midden van  3 na elkaar verschijnende kruisjes te drukken •bevestig de kalibratie door op de F7-toets van de linkse stuurpost te drukken
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 29 januari 2021, 14:33:11 pm
Hallo,

Ik ben momenteel bezig mijn rollend materiaal en mijn baan beetje bij beetje te verhuizen naar een nieuw lokaal dat helaas nog niet klaar is.
Ik had de Ecos na verhuis een tijdje opgeborgen in het nieuwe lokaal. Ondanks dat mijn baan nog niet verhuisd was, begon het modelspoorvirus toch te kriebelen  en ik kon het niet laten om met locomotieven te “spelen” op een stuk spoor van een paar meters… Stoomlocs laten “fluiten” enz…  ;)
Ik heb vrij vlug vastgesteld dat ik naast de toetsen van mijn Ecos moest drukken, vooral op het rechterdeel van het scherm, om respons te krijgen van mijn locs.
Blijkbaar reageert de touchscreen niet meer zoals het hoort, alsof de toetsen naar rechts zouden verplaatst zijn.
Heeft iemand dit eerder meegemaakt?
Mijn centrale dateert uit 2015, nieuw gekocht.

Groetjes,
Philippe

Ik zit al lang met hetzelfde probleem en het raakt niet opgelost.
Zelfs Patrick Dankaert kreeg het niet voor mekaar.
Al 10tallen keren geprobeerd om te kalibreren
Ik heb van iemand hier op het forum de link met prijzen voor herstelling gekregen,
http://www.esu.eu/support/garantiereparatur/reklamationen/servicepreise/ecos-ecoscontrol-radio-mobile-control-ii/
Opsturen naar Ulm is voor mij de enige oplossing!

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: jlvjlv op 29 januari 2021, 15:38:14 pm
Phillippe

Zeer herkenbaar... Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Kalibreren - meermaals geprobeerd - bracht geen soelaas. Ik heb het toestel dan maar stevig en schokvrij ingepakt en naar ESU-Ulm gestuurd. Ik kreeg snel via mail van ESU de bevestiging dat het toestel was aangekomen en ze vroegen (uiteraard) de betaling (zie prijslijst in de reactie van Rudy Rangeerduivel) bevestigen. Apparaat was korte tijd later terug 'thuis' en werkt sindsdien weer zeer goed.

Mvg

Johan   

Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 29 januari 2021, 15:48:13 pm
Ja Johan,
Ik was vergeten vermelden dat ik die link van U had gekregen, waarvoor nogmaals dank trouwens!
Tot nu toe heb ik die Ecos van mij nog niet opgestuurd omdat ik hem niet graag mis...
Het is vervelend en soms doet het je wel eens vloeken maar tot nu lukt het nog, zij het soms met veel moeite

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Zofman op 29 januari 2021, 16:31:21 pm
Met een pc of tablet waarop een VNC viewer is geïnstalleerd kun je je ECOS nog bedienen.Hij moet dan wel op een (internet) router zijn aangesloten.
( als noodoplossing )
Sterkte,
Jan
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: nmbssncb op 29 januari 2021, 18:23:57 pm
Phillippe

Zeer herkenbaar... Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Kalibreren - meermaals geprobeerd - bracht geen soelaas. Ik heb het toestel dan maar stevig en schokvrij ingepakt en naar ESU-Ulm gestuurd. Ik kreeg snel via mail van ESU de bevestiging dat het toestel was aangekomen en ze vroegen (uiteraard) de betaling (zie prijslijst in de reactie van Rudy Rangeerduivel) bevestigen. Apparaat was korte tijd later terug 'thuis' en werkt sindsdien weer zeer goed.

Mvg

Johan

Heeft ESU ook uitgelegd waarom calibratie niet werkte en wat de oorzaak was van het probleem?
Heb je ook melding gemaakt van het probleem op het Nederlandstalige ESU-forum?  Dit kan belangrijk zijn wanneer meerdere gebruikers dit probleem hebben (soms plaats ik ook meldingen op het Duitstalige ESU-forum, in steenkolenduits, dat wel...).

Willy
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 29 januari 2021, 18:32:16 pm
Heeft ESU ook uitgelegd waarom calibratie niet werkte en wat de oorzaak was van het probleem?

Dat gaan ze niet doen, da's te technisch,
als je een decoder ter herstelling binnen doet gaan ze ook niet uitleggen wat er aan mankeerde.
Het is hersteld en zij zijn betaald en daar gaat het hen om

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: jlvjlv op 29 januari 2021, 21:14:53 pm
Willy

Technische details hebben ze niet gegeven. Dat ligt in de lijn van Rudy’s opmerking. Maar ik heb dit wel aangekaart op het ESU-forum.

Mvg

Johan
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Lijn50 op 30 januari 2021, 12:22:30 pm
Citaat
21.9 Touchscreen kalibreren  Soms kan het nodig zijn om het touchscreen opnieuw te kalibreren. %u2022Druk gelijktijdig op de toetsen F2 en F7 van de linkse en de rechtse stuurpost  %u2022het scherm wordt gekalibreerd door met de stylus in het midden van  3 na elkaar verschijnende kruisjes te drukken %u2022bevestig de kalibratie door op de F7-toets van de linkse stuurpost te drukken
Een paar pogingen tot calibreren zoals vooropgesteld door Johnny - waarvoor dank - hebben niet het verhoopt resultaat gebracht%u2026 hooguit een kleine verbetering heb ik de indruk.
Morgen nog eens proberen en anders zit er niets anders op dan een verzending naar Ulm.
Het zal dan eventjes moeten wachten want sommige onvoorziene aanpassingen aan het lokaal waar de baan komt, hebben een gat geslagen in mijn budget.

Bedankt iedereen voor de constructieve hulp.
Groetjes,
Philippe
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 30 januari 2021, 12:49:32 pm
Idem dito hier,
Het is blijkbaar een bekend probleem aan het worden bij die anders voortreffelijke Ecos!
Moesten zij nu eens beslissen om coulance in te lassen...de herstellingskost is niet niks (159€) en verzending naar D (vanaf 16,40€) is ook al niet goedkoop!
Maar het zal wel een droom wezen denk ik...Je hebt (weeral!) als enkeling niet veel vat op die mannen!)

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Alberke op 30 januari 2021, 14:09:09 pm
vraaagje: waarmee 'touchen' jullie dat scherm? Vinger? Stokje?
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 30 januari 2021, 14:12:30 pm
vraagje: waarmee 'touchen' jullie dat scherm? Vinger? Stokje?

Ik gebruik het bijgeleverde stylusje niet omdat ik het wat te hard vind, liever ééntje met een kussentje

https://www.google.com/aclk?sa=l&ai=DChcSEwi5xo6t3sPuAhUZ6HcKHc9VCzoYABAxGgJlZg&sig=AOD64_29faQDDKKnsfUs_byAiVBbkFq2_A&adurl&ctype=5&ved=2ahUKEwjW34Kt3sPuAhUM2KQKHYpnDocQuxd6BQgBEM4C

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Alberke op 30 januari 2021, 14:25:26 pm
Ok zo'n stylus gebruik ik ook.
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Lijn50 op 30 januari 2021, 15:36:55 pm
Ik ook een stylus
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: nmbssncb op 30 januari 2021, 18:00:26 pm
Heeft ESU ook uitgelegd waarom calibratie niet werkte en wat de oorzaak was van het probleem?

Dat gaan ze niet doen, da's te technisch,
als je een decoder ter herstelling binnen doet gaan ze ook niet uitleggen wat er aan mankeerde.
Het is hersteld en zij zijn betaald en daar gaat het hen om

 ;)

"Da's te technisch...".
Ten eerste dat maken zij niet uit.
Ten tweede geeft het mij de indruk dat ze liever hebben dat niemand de oorzaak kent vooral wanneer de oorzaak aan het ontwerp of gebruikte materialen ligt.
En blijkbaar is het geen geïsoleerd probleem - andere forumleden hebben het probleem ook - en het zou goed zijn dat ESU duidelijk maakt waarom het probleem optreedt of, tenminste, hoe ze het touchscreen-probleem afdoend gaan oplossen.
Dat er ook nog betaald moest worden terwijl de gebruiker niets te verwijten valt, of dat garantietermijn van het apparaat net verstreken is.

Dus, ja, plaats je ervaring maar op het ESU forum en het liefst in meerdere talen (geeft een groter bereik).


Willy
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 30 januari 2021, 18:16:26 pm
Mijn schuld niet hé Willy.... ::)

Ik zag het ook liever anders!

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Ludwig op 30 januari 2021, 19:32:08 pm
Vooraleer de touchscreen te kalibreren moet vanzelfsprekend alles goed proper zijn gemaakt.
Soms is het zelfs mogelijk dat het toestel moet ontdaan worden van alle plastiek omkadering van het touchscreen.
Omdat net daar het vuil tussen kruipt.
Dikwijls worden touchscreens met teveel kuismiddel proper gemaakt en loopt deze tussen plastiek kader en touchscreen.
Dan gaat kalibreren nooit lukken.
Veel succes.
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: sn00zerman op 30 januari 2021, 23:59:29 pm
Touch-gedeelte van dat scherm, is gewoon default touchscreen met 4-aderige aansluiting.
Ik heb de mijne al succesvol vervangen van een defect schermpje dat ik nog liggen had van een rpi project.
Maarja, ik heb makkelijk praten, ik heb een hele reeks van zo’n schermen op voorraad, ik heb ooit hackaday.com gehaald met een extern 10” touchscreen voor een yamaha modx synth, trrwijl iedereen ook zij dat dit onmogelijk was :-)

Schoonmaakmiddel heeft geen invloed op calibratie (tenzij je echt veel gebruikt van dat spul)
Ook vuil en stof moeten al overdreven aanwezig zijn om de werking te beïnvloeden.
Omgevingsvocht en temperatuur hebben wel invloed op de werking.
(Als je ecos uit een koude omgeving (uit de auto of van buiten) in een warme omgeving komt dus, dan krijg je condensatie.

Het lijkt mij eerder dat in jullie geval, de controller die de touch-folie uitleest, in error gaat.
En dan is die 159 euro voor herstelling, ook serieus overdreven.
Alvorens er nog iemand zijn ecos opstuurt, probeer eens een onopvallend “merkpunt” aan te brengen op de touchfolie
(Schroef het ding daarvoor open en doe het aan de binnenkant, zodat dit merkpunt niet in je eigenlijke beeld valt)
Je zal zien als je je ecos terugkrijgt, je touch-folie (en dus ook het scherm zelf), niet vervangen zijn !

P.s. ik werk momenteel aan een wireless handheld controller metvkleurenschermpje, echte druktoetsen en een echte draaiknop voor snelheidsregeling, specifiek voor de EcoS(II), is er hier ook animo voor ? (Zoja, dan open ik een eigen topic hiervoor)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 31 januari 2021, 00:18:09 am
Schoonmaakmiddel heeft geen invloed op calibratie (tenzij je echt veel gebruikt van dat spul)
Ook vuil en stof moeten al overdreven aanwezig zijn om de werking te beïnvloeden.

Geloof ik ook niet veel van, ik steek die van mij af en toe in de vaat! ;D
Alle gekheid op een stokje, het enige wat gebeurt is af en toe het scherm eens kuisen met een poetsdoekje (screencleaner) speciaal voor zulke schermen, en die zijn vochtig, niet nat!
Er zitten ook geen plastic foliën meer op zoals Ludwig insinueert... ::)

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Ludwig op 31 januari 2021, 11:01:13 am
Schoonmaakmiddel heeft geen invloed op calibratie (tenzij je echt veel gebruikt van dat spul)
Ook vuil en stof moeten al overdreven aanwezig zijn om de werking te beïnvloeden.

Geloof ik ook niet veel van, ik steek die van mij af en toe in de vaat! ;D
Alle gekheid op een stokje, het enige wat gebeurt is af en toe het scherm eens kuisen met een poetsdoekje (screencleaner) speciaal voor zulke schermen, en die zijn vochtig, niet nat!
Er zitten ook geen plastic foliën meer op zoals Ludwig insinueert... ::)

 ;)

Zou niet goed weten wanneer ik dit geïnsinueerd zou hebben.
En dat men moet opletten dat er geen resten na het kuisen onderaan tussen kader en touchscreen zou blijven zitten en daardoor het kalibreren zou beïnvloeden....
Tja, 30 jaar ervaring door mijn job met gaming hardware en na ettelijke keren dit als oorzaak te hebben ondervonden ga ik hier niet verder op ingaan.
I rest my case ! ???
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 31 januari 2021, 11:33:29 am

Soms is het zelfs mogelijk dat het toestel moet ontdaan worden van alle plastiek omkadering van het touchscreen.
Omdat net daar het vuil tussen kruipt.


Zal ik dan dingen gezien hebben die er niet staan?

 ;)
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Ludwig op 31 januari 2021, 11:53:34 am

Soms is het zelfs mogelijk dat het toestel moet ontdaan worden van alle plastiek omkadering van het touchscreen.
Omdat net daar het vuil tussen kruipt.


Zal ik dan dingen gezien hebben die er niet staan?

 ;)

Ik vrees van wel. ;)
Ik bedoel niet de eventuele folie maar de harde plastieken omkadering.
De gehele frontplaat dus.
Titel: Re: Problemen met touchscreen Ecos centrale
Bericht door: Rangeerduivel op 31 januari 2021, 12:59:11 pm

Soms is het zelfs mogelijk dat het toestel moet ontdaan worden van alle plastiek omkadering van het touchscreen.
Omdat net daar het vuil tussen kruipt.


Zal ik dan dingen gezien hebben die er niet staan?

 ;)

Ik vrees van wel. ;)
Ik bedoel niet de eventuele folie maar de harde plastieken omkadering.
De gehele frontplaat dus.

O sorry dan zal dan één van de vele misverstanden hier op het forum zijn,Als je met elkaar spreekt is zoiets binnen 10 sec. opgelost maar via forumposts doet men daar dagen over natuurlijk!
Ik dacht uiteraard dat jij beschermfolie bedoelde zoals op elk nieuw apparaat/scherm zit

 ;)