Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: Alberke op 18 december 2020, 10:29:48 am

Titel: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 10:29:48 am
Hoe verhoog je op een simpele  manier het schakelvermogen van een functieuitgang?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 10:37:29 am
Simpel antwoord: met een transistor.
Voor een vollediger antwoord is het nodig de toepassing te kennen.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 10:46:24 am
Simpel antwoord: met een transistor.
Voor een vollediger antwoord is het nodig de toepassing te kennen.
Wel, ik wil een motortje aansturen, gewoon aan/uit in een loc, meer dan 500mA gaat dat niet trekken.
Het zou ook handig zijn als ik de snelheid kon begrenzen. Het is een 9V motortje, als ik het van de railspanning voed gaat dat vliegen.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: bellejt op 18 december 2020, 10:49:31 am
al gedacht aan een minirelais ?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 10:54:32 am
al gedacht aan een minirelais ?
Ja, maar zie mijn bezwaar hiervoor: 9V
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: bellejt op 18 december 2020, 10:55:32 am
kan je toch een weerstand of een schakelingetje in die kring zetten.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 10:58:43 am
kan je toch een weerstand of een schakelingetje in die kring zetten.
Een 9v spanningsregelaar? Maar hoe stuur je die aan?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: eve op 18 december 2020, 11:01:39 am
Transistor en uitgang dimmen.

Mvg, Erik
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: bellejt op 18 december 2020, 11:04:42 am
je relais schakelt on en off en in de kring waar je het motortje mee voed zet je gewoon die regeling net zoals je een weerstand in serie zet met een led.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Havoc op 18 december 2020, 11:27:26 am
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom. Enig mogelijk probleem is dat die transistor dan wel heet kan worden, afhankelijk van hoe sterk er moet geregeld worden.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: raf op 18 december 2020, 11:34:39 am
een opto tussen zetten en die een 7809 of 7805 laten schakelen
denk er aan die 780X kunnen maar een max spanning aan van 18 volt

als je de voeding van de 78XX schakelt met de opto dan kun je de motor aan en uit zetten .
een 78XX kan ongeveer 1 amp aan de smd iets minder
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 11:56:13 am
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom.
Nee, het toerental is afhankelijk van de spanning.
Simpele oplossing is nog steeds een transistor, en dan de uitgang dimmen om aan de gemiddelde spanning van 9 volt te komen.
Maar je hebt dan nog wel een brugcel nodig om het motortje te voeden, anders ga je de brugcel in de decoder te zwaar belasten.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Havoc op 18 december 2020, 12:08:02 pm
Een transistor die geschakeld is als stroombron lijkt me eenvoudigste. Dan regelt de transistor zelf de spanning en toerental is afhankelijk van stroom.
Nee, het toerental is afhankelijk van de spanning.
Simpele oplossing is nog steeds een transistor, en dan de uitgang dimmen om aan de gemiddelde spanning van 9 volt te komen.
Maar je hebt dan nog wel een brugcel nodig om het motortje te voeden, anders ga je de brugcel in de decoder te zwaar belasten.

Klopt, iets te snel geweest. Het is het koppel dat met de stroom geregeld wordt.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 12:22:15 pm
Aparte gelijkrichter voor de motor, dacht ik ook.
Dan een regeling om de 9V te krijgen.
Schetsje iemand?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 12:40:47 pm
Die 9 volt bereik je door de uitgang te dimmen. Dat gebeurt bij de motor van een loc ook. Die motortjes zijn standaard 12 volt, terwijl de digitale spanning wel 20 volt kan zijn.
Schetsje kan ik maken, maar niet meteen. Heb eerst andere dingen te doen.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Havoc op 18 december 2020, 12:44:20 pm
Figuur 10 van de datasheet: https://www.st.com/resource/en/datasheet/lm217.pdf (https://www.st.com/resource/en/datasheet/lm217.pdf) Wel R2 aanpassen naar gelang de uitgangsspanning die je wil.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 14:31:41 pm
Geen lineaire regelaar gebruiken. In die regelaar ga je ongeveer 10 volt verliezen. Bij een stroom dan 500 mA levert dat 5 watt, dat is wel een beetje veel binnen een loc.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 14:54:07 pm
Zo zou het moeten werken:

(https://live.staticflickr.com/65535/50733133752_fac5c3faed_c.jpg) (https://flic.kr/p/2ki7z9C)fu-uitgang (https://flic.kr/p/2ki7z9C) by klaas zondervan (https://www.flickr.com/photos/137061617@N04/), on Flickr
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 15:20:54 pm
Tof! En welk type Transistor zou je aanbevelen?
en de weerstand instelbaar?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 16:25:59 pm
Voor de transistor kun je er een nemen uit de reeks BD132, BD136, BD138 of BD140.
Voor de weerstand kun je dan 1k nemen.

Je kunt ook een darlington transistor nemen, b.v. TIP115 of TIP117. Die hebben een veel grotere versterkingsfactor. De weerstand kan dan 10k zijn
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 16:42:01 pm
en de 9V op de motor?
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 december 2020, 20:52:52 pm
Had ik al een paar keer gezegd, de functieuitgang dimmen.
Titel: Re: schakelvermogen van een functieuitgang
Bericht door: Alberke op 18 december 2020, 21:08:03 pm
Had ik al een paar keer gezegd, de functieuitgang dimmen.
Sorry, inderdaad, stom van mij!