Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Algemene praktijkvragen => Topic gestart door: OlivierV op 30 januari 2020, 12:10:48 pm

Titel: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 30 januari 2020, 12:10:48 pm
Recent gingen wij met onze club naar Gangelt, daar heeft mijn 5525 van B-models samen met een hoop andere locs meegedaan aan het optreden van AMSAC met Lemur.

Tijdens de beurs had ik echter verschillende malen last met mijn 55.
Gisteren doe ik de loc nog eens open en kijk ik alles na.
Wat is er te zien? => Alle tandwiellen vande trekkende assen zijn gebarsten, dus dat die loc op gegeven moment niet meer vooruit wil versta ik maar al te goed. De tandwielkast zelf lijkt op het eerste zicht wel ok.

Op zich ergens begrijpelijk dat de huidige constructie het begeeft na x tijd. De assen met wielen zijn eigenlijk 2 halve asjes met in het midden het tandwiel, de halve assen zitten hier in geperst ...
Links en rechts  hoor ik nog van mensen dat ze hetzelfde voor hebben.

Let ook op, die 5525 is slechts een tweetal jaar oud en heeft op zich niet zo veel gereden. Ik hoop alvast dat ze hieromtrent met de nieuwe 55-ers wel rekening mee houden. 't Kan niet de bedoeling zijn dat je elke 2 jaar om nieuwe tandwielen moet gaan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Houdini op 30 januari 2020, 13:19:19 pm
Er zijn meerdere locs en stellen die hier last van hebben, van VBV maar ook van andere merken...
Dat wordt nog leuk in de toekomst...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Rangeerduivel op 30 januari 2020, 14:28:21 pm
Een oplossing ligt hier al klaar in de vorm van (reserve) tandwielen
(https://live.staticflickr.com/65535/49463548768_72a6f620d4_c.jpg)
maar ja, als een uitstap met het lief weer voor gaat.... ::)

 ;) ;D
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: OlivierV op 30 januari 2020, 18:52:36 pm
Rudy,

Dat is al zeer vriendelijk die reservetandwielen.
Maar dat is natuurlijk geen zekerheid.

Er zijn meerdere locs en stellen die hier last van hebben, van VBV maar ook van andere merken...
Dat wordt nog leuk in de toekomst...
Allicht kan hetzelfde zich ook bij de 23's etc voordoen, zeer tof.
Overal een 20-tal reserve tandwielen bijgeven dan?
Of slechte kwaliteit van plastiek?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: ERVIN op 30 januari 2020, 23:04:38 pm
Hier ook al problemen mee gehad , 2 van mijn 55ers , beide gebroken tandwielen , wel " gratis" nieuwe gekregen , maar ook hier nog steeds met een bang hartje voor de toekomst.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Brossel op 31 januari 2020, 11:00:15 am
Ook hier bij mij problemen met de tandwielen... kwam ik eergister achter na een noodkreet van een van mijn vrienden over zijn 55ers.
(door bouw aan de baan lagen mijn exemplaren de afgelopen maanden netjes in hun doosjes te wachten)

Van mijn vloot van 7 stuks zijn er nu 4 55ers / CFL 18's waar in ieder geval de tandwielen van de middelste aangedreven as kapot zijn.
Ik zie daarin nog geen verband tussen productieruns ofzo. Het gaat bij mij om de 5523 (MSM), 5505, CFL 1809 en CFL 1812.
Ook een van mijn CFL 1800-en is dus getroffen, een exemplaar welke een paar jaar terug al een keer voor service en garantie om gelijksoortige redenen terug is geweest bij Van Biervliet.

Binnenkort (na Neurenberg) zal ik VBV zelf natuurlijk ook even mailen.

Wel vraag ik me af of er een duurzamere oplossing mogelijk is qua tandwielenset al dan niet inclusief assen in een ander materiaal? Messing tandwielen bijv??

Iemand wellicht al ervaring mee?? 
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Dirky op 31 januari 2020, 11:40:15 am
Technisch gezien is het niet OK dat een kunststof stuk moet dienen om stalen asjes gelijnd te houden.  Totaal  verschillende uitzetting bij temperatuurschommelingen, niet alle smeermiddelen zijn vriend met kunststof… maar belangrijkste is vuil tussen de tandwielen. Een laagje vuil duwt continu de wieltjes uit elkaar en al zie je het niet met het blote oog, vuil zal er wel tussen zitten na een tijdje.
Voor de fabrikant is het een kwestie van besparen om nog een grotere Porsche te kunnen kopen. Een kunststof tandwieltje kost in de ordegrootte van 0.001€ waar een messingstukje snel 0.5€ zal kosten (daar ik geen idee heb over de aantallen kan deze schatting er wel heus naast zitten maar het idee telt).  Dus ja, als het maar de duur van de garantieperiode meegaat…
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: traxx2837 op 31 januari 2020, 12:07:43 pm
Davy,

Het probleem is dat de kunststof na verloop van tijd door verdamping zijn weekmakers verliest en daardoor sprok wordt. Op zich is dat niet zo erg, maar als deze onderdelen onder mechanische spanning staan gaan ze barsten.
Hoelang ze gereden hebben heeft er niets mee te maken.
Zelfs nieuwe loks die uit de winkelschabben komen hebben ervan. Het is enkel de tijd na de fabricage die een rol speelt !!!!!!
In dit geval bij de 55-ers zijn de assen er onder druk in geperst anders gaan ze doorslippen.

Er zijn inderdaad ook bij andere merken gevallen bekend: oa Gützold en Mehano gebruiken dit dubieus ontwerpprincipe bij hun diesel- en eloks. Zelfs bij een stoomlokmodel van Trix Fine Art (een H0-model met een prijskaartje van 4 cijfers) is dit verschijnsel in de tandwielkast al opgetreden.

Misschien is het mogelijk het ontwerp te behouden, MAAR dan zouden de wisselstukken uit een andere kunststof moeten bestaan die beter tegen dit verschijnsel bestand is. Bij wisselstukken uit dezelfde kunststof treedt het verschijnsel uiteraard opnieuw op.

Zelf heb ik bij enkele modellen van Gützold de tandwielen op de aandrijfassen vervangen door messing exemplaren van Weinert.
Deze zijn wel smaller en moeten dus met onderlegringetjes op de assen op hun plaats blijven waarbij de tandwielen bij het verschuiven tegenover hun aandrijftandwiel niet mogen uit elkaar komen. De brede tussentandwielen hebben geen last van dit kunststof-verschijnsel opdat ze los op hun asje zitten en dus niet onder druk gemonteerd zijn.

Bij de loks van Gützold waren de assen uit één stuk van metaal en dus één van de wielen erop geïsoleerd.
Bij de B-Models staan de wielen ongeïsoleerd op de as, maar is deze in twee delen in het kunststof middendeel geperst. Voor een 3-rail systeem zou je dus ééndelige assen kunnen gebruiken met daarop een messing tandwiel geperst. De wielen zelf hoeven dan niet van elkaar geïsoleerd te zijn.
Bij 2-rail zou je dus bij een doorlopende as aan één kant het wiel moeten isoleren met een kunststof busje, of de originele tweedelige as in de midden van een kunststof bus moeten voorzien waarop je dan het messing tandwiel perst. In elk geval mag het aandrijftandwiel niet gaan doorslippen op de as, anders valt de tractie weg.

mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Klaas Zondervan op 31 januari 2020, 12:09:39 pm
De persing van de assen in het tandwiel is te zwaar. Op den duur bezwijkt het kunststof onder de spanning. Een oplossing, bij plaatsing van een nieuw tandwiel, kan zijn om het gat in het kunststof iets op te ruimen waardoor het minder straf in elkaar perst.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: loco op 31 januari 2020, 12:34:08 pm
Sommige firma's zoals LSM werken niet met Chinese tandwielen, maar laten de tandwielen die in hun locomotieven komen van Europa (ik denk van Slovenië). Dit zal wel zijn reden hebben veronderstel ik? In de Traxx (reeks 28) van LSM die door ACME werd geproduceerd (toen nog bij Modern Gala) werden ook andere tandwielen gebruikt dan diegene die ACME voor haar locomotieven gebruikt. Ik vermoed dat VBV tandwielen gebruikt van Chinese makelij en daar heel tevreden over is. Ze zijn goedkoper dan diegene die laat overvliegen. De oorzaak van het barsten van de tandwielen kan inderdaad een gevolg zijn van de kwaliteit van de kunststof en de kwaliteit (afwerking) van de tanden. Ik denk (maar ban niet 100 % zeker) dat tandwielen best gemaakt worden in POM (nylon) en dat die niet zouden mogen barsten.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: rgp op 31 januari 2020, 13:09:26 pm
Hallo,

Wat kost zo 55 VBV ? En dan na één jaar en eigenlijk weinig rijden problemen met tandwielen ?

I rest my case

Roland
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Rangeerduivel op 31 januari 2020, 13:21:52 pm
Wat kost zo 55 VBV ?

Een model mét sound kost een dikke 300€, Eéntje zonder sound dus om en bij de 200€...
(met uitzondering van de MSM-versie uiteraard... ???, al zijn die van dezelfde kwaliteit ::))

 ;)
Corrigeer mij maar als ik het mis heb!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Geert op 31 januari 2020, 13:38:53 pm
Ik twijfel nu ineens of ik me inschrijf voor MSM actie 2020. Of het moest zijn dat MSM VBV uitdrukkelijk vraagt  iets te doen aan de tandwielen.

Geert
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: 55erke op 31 januari 2020, 14:00:08 pm
Straks krijgen we nog heimwee naar de marklin 55ers met hun metalen tandwieltjes  ;D
Ik krijg al bang om veel met mijn VBV 55ers te rijden  :-\

Groetjes

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Michiel op 31 januari 2020, 14:12:33 pm
Misschien is het als met fietsbanden. Zolang je ermee blijft rijden, blijven ze goed en soepel. Stop je met rijden, beginnen ze te verharden, worden brosser en gaan barsten. Rijd, heb plezier en profiteer ervan, zolang de tandwielen nog goed zijn.  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: ERVIN op 31 januari 2020, 23:47:17 pm
Mijn 5525 heeft ondertussen meer dan 8000 km op zijn tellertje staan , het meeste van al mijn 55ers , deze loc heeft al 2x gebarsten tandwielen gehad , elke keer wel gratis nieuwe tandwielen toegestuurd gekregen maar toch.... :'(
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Thommy op 01 februari 2020, 13:31:32 pm
Ik denk (maar ban niet 100 % zeker) dat tandwielen best gemaakt worden in POM (nylon) en dat die niet zouden mogen barsten.

Het probleem met POM is dat het keihard is en zelfs in staat om metaal weg te schuren (ik ken iemand die er bussen voor moto-vorken mee maakt. Die zijn in staat om speling weg te nemen maar veroorzaken die nadien ook terug). Messing is ook zoiet, KMB 60’s hadden ook een metalen worm lopen in een kunststof tandwiel, bij sommige werden de kunststof tandwielen ook op gewreten
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Peter op 01 februari 2020, 18:24:10 pm
POM oftewel Polyacetaat wordt anders zeer dikwijls aangeraden voor de produktie van tandwielen

https://www.perlaplast-kunststofshop.nl/technische-kunststoffen/pom-delrin-polyacetaal.html
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Thommy op 01 februari 2020, 19:00:25 pm
POM oftewel Polyacetaat wordt anders zeer dikwijls aangeraden voor de produktie van tandwielen

https://www.perlaplast-kunststofshop.nl/technische-kunststoffen/pom-delrin-polyacetaal.html

Ja, en gebruiken ze ook voor kettinggeleidingen enz. Enz. Maar het gaat hem over modelbouw hé!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: bellejt op 01 februari 2020, 19:07:09 pm
als ze nou gewoon eens de STL files vrijgeven printen we ze zelf.Niks problemen meer en een ganse besparing voor hun.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: oebr op 01 februari 2020, 22:03:59 pm
Goed idee Johnny.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 01 februari 2020, 22:06:26 pm
Goed idee Johnny.
zal bij een idee blijven denk ik,vrees ik  :-X
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Davy op 01 februari 2020, 22:24:57 pm
Die tandwieltjes zijn meestal gemaakt uit Delrin of Pom.
Het beste kunststof is PA6 Nylon. Deze vangt de spanning rond de as op en is zelfsmerend.
Groot nadeel is dat deze kunststof moeilijk te bewerken is.
Vaak in mijn handen gehad en dikwijls gevloekt door de slechte afwerking 🙂
Koop al zeker geen tandwieltjes bij ali express 😉
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Davy op 01 februari 2020, 23:02:38 pm
Blijkbaar is 3d printing geen slecht idee wegens de bepaalde kwaliteit kunststof dat wordt gebruikt.
Als er iemand een tandwieltje teveel heeft kan ik wel voor
Een STL file zorgen. Liefst een tandwiel zonder barst.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Rangeerduivel op 01 februari 2020, 23:17:00 pm
Blijkbaar is 3d printing geen slecht idee wegens de bepaalde kwaliteit kunststof dat wordt gebruikt.
Als er iemand een tandwieltje teveel heeft kan ik wel voor
Een STL file zorgen. Liefst een tandwiel zonder barst.

Davy

Bezorg mij jouw adres via rudyvanwayenberge(at)gmail(dot)com en ik stuur er je een paar op in een omslag...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: krispy op 02 februari 2020, 12:05:44 pm
Is blijkbaar een zieke bij veel merken , hier onlangs de 23 van VBV en de  25 van mehano 
De eerste was met los gekomen bevestiging voor de as naar  motor , aan beide kanten het bolletje gebarsten op de aandrijfas van het wormwiel (6 euro per stuk voor nieuw wormasje ) en de tandwielen was bij de mehano

Dus da belooft voor de toekomst 😭😜
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 02 februari 2020, 12:44:52 pm
het overkwam mij al eens met een 62 of 63 van Roco
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: OlivierV op 11 februari 2020, 13:20:19 pm
Davy was intussen zo goed om met de tandwieltjes van Rudy een STL-file te maken.

Iemand die zich geroepen voelt om een print te proberen?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: bellejt op 23 februari 2020, 11:44:18 am
mss vragen aan dafke ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen
Bericht door: AFB op 31 maart 2020, 15:00:23 pm
Hallo,

Toch wel fijn om te lezen dat er meer mensen deze problemen hebben. Dat is de kracht van een forum. Ook ik zit er mee. Ik heb zelf 2 55-ers die op dezelfde tijd kuren kregen met de tandwielen. Dit klinkt toch meer net als een constructiefout waarbij een auto terug in de garage zou moeten om het foutieve onderdeel gratis te laten vervangen. Hoe is dat in België geregeld? En zijn er bepaalde rechten waar de consument op terug kan vallen. Het kan lijkt me toch niet zo te zijn dat als je een paar honderd euro voor een 55 betaald dat je dan na 2 à 3 jaar al met kapotte tandwielen zit. Vanzelfsprekend heb ik VBV al gemaild maar de communicatie verloopt al anderhalve maand wat stroef. Jammer, want ik had altijd een hoge pet van hun op door hetgeen ze altijd op de markt brachten / brengen.

vrgr,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen - 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 14 december 2020, 23:30:28 pm
Volgende kwaaltje bij andere reeksen locs van dezelfde fabrikant.
Allicht heeft bijna iedereen er een, 22/23/25/25.5. overbrenging van motor naar tandwielkast van de boogies. Dat gebeurt via een ijzeren staafje waarop een kardankopje zit geperst, weer zo'n zwak punt dat na x-tijd of zelfs na heel weinig tijd gewoon begint door te slippen omdat het openspringt (dwaas ontwerp ook eerlijk gezegd en totaal niet duurzaam). Ik heb intussen wel wat vervangonderelen gekregen, maar de vervangonderdelen hebben het ook al weer begeven na zelfs weinig rijden.

Wat hier dan het probleem wordt/vormt is het feit dat je loc niet meer vooruit of achteruit sukkelt.

Filmpjes ter illustratie.


https://youtu.be/jPaUoga8YPE (https://youtu.be/jPaUoga8YPE)

https://www.youtube.com/watch?v=lLqH2d_tCSQ&feature=youtu.be (https://www.youtube.com/watch?v=lLqH2d_tCSQ&feature=youtu.be)

Nu zou ik om niet alle 6 maand achter nieuwe onderdelen te moeten gaan zagen anders gewoon dat kopke willen vastplakken. Echter ben ik niet zo familiair met plastiek met metaal te verlijmen. Iemand die een idee heeft wat het beste plakt?

Aan de fabrikant, graag eens een goede kardanoverbrenging, zoals dat bij de 60 etc was, zelfs bij de 55 was dit goed. En ja een klassieke kardan kan ook breken, maar valt makkelijker te vervangen dan dit proprietair stuk.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Thommy op 15 december 2020, 06:23:59 am
Plastiek met metaal gebruik ik meestal van die 2 componenten lijm. Heb ik al dingen mee vast gezet die toch nooit meer braken (niet modelbouw gerelateerd).
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: evan op 15 december 2020, 09:06:13 am
Ik heb het ook met een 23 voorgehad, maar met CA lijm gelijmd na ontvetten.  Nadien werkte deze weer prima.
Ik was enkele weken later bij VBV en heb dit gemeld en ze hebben me dan ook nieuwe onderdelen meegegeven die naar hun zeggen ook verbeterd zijn.

Groetjes
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 15 december 2020, 09:27:58 am
Plastiek met metaal gebruik ik meestal van die 2 componenten lijm. Heb ik al dingen mee vast gezet die toch nooit meer braken (niet modelbouw gerelateerd).

Ja, maar dan toch van een beter merk zoals Loctite bvb
En het metalen asje van de motor eerst wat opruwen met schuurapier

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: loco op 15 december 2020, 09:32:42 am
Ja, maar dan toch van een beter merk zoals Loctite bvb
En het metalen asje van de motor eerst wat opruwen met schuurapier
 ;)

Zo heb ik het ook gedaan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Olivier77 op 15 december 2020, 12:37:18 pm
Een goede middag,
Bij mij slipte de as ook in het cardankopje (was wel niet gebarsten).
Ik heb het asje eerst wat opgeruwd, hiermee goed wat in het kopje aan het draaien geweest
om deze ook wat op te ruwen en iets meer ruimte te geven voor de lijm.
Daarna alles dan goed ontvet en met secondelijm vastgelijmd (goedkope van de Action).
Tot hiertoe geen problemen meer (+- 4 maanden geleden).

Wat de gebarste tandwielen betreft heb ik het volgende gezien bij een stel oudere ongebruikte
complete bogies welke ik van VB had gekregen ivm de 3 rail wielen met te lage flenzen.
Ik heb ze volledig gedemonteerd.
Daar waren er al verschillende tandwielen gebarsten (alhoewel eigenlijk bijna ongebruikt).
De assen zijn eigenlijk in 2 delen (om de wielen te isoleren), de diameter van de assen is eigenlijk te groot
tov de diameter van het gat in het tandwiel.  Gevolg: na een tijd gebarste tandwiel.
Dit kan volgens mij alleen goed opgelost worden door een andere constructie.
Mvg
Olivier 77
 
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Alberke op 15 december 2020, 12:53:48 pm
Een goede middag,
Bij mij slipte de as ook in het cardankopje (was wel niet gebarsten).
Ik heb het asje eerst wat opgeruwd, hiermee goed wat in het kopje aan het draaien geweest
om deze ook wat op te ruwen en iets meer ruimte te geven voor de lijm.
Daarna alles dan goed ontvet en met secondelijm vastgelijmd (goedkope van de Action).
Tot hiertoe geen problemen meer (+- 4 maanden geleden).

Wat de gebarste tandwielen betreft heb ik het volgende gezien bij een stel oudere ongebruikte
complete bogies welke ik van VB had gekregen ivm de 3 rail wielen met te lage flenzen.
Ik heb ze volledig gedemonteerd.
Daar waren er al verschillende tandwielen gebarsten (alhoewel eigenlijk bijna ongebruikt).
De assen zijn eigenlijk in 2 delen (om de wielen te isoleren), de diameter van de assen is eigenlijk te groot
tov de diameter van het gat in het tandwiel.  Gevolg: na een tijd gebarste tandwiel.
Dit kan volgens mij alleen goed opgelost worden door een andere constructie.
Mvg
Olivier 77
 
die gebarsten tandwielen komen wel meer voor. Ze worden op dat asje geperst, en daardoor barsten ze.
Ik heb dat al eens kunnen oplossen door het gebarsten tandwiel uit te boren zodat het losjes op de as zit en dan vast te plakken.
Enige druk op het tandwiel om de barst te sluiten is soms ook nodig.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Alberke op 15 december 2020, 13:53:29 pm
En nog eens over tandwielen; bij die rare kerels die al eens een vleermuiske eten, kan je een hele zak tandwielen kopen voor een prikje; ik heb daar al veel plezier aan gehad!
En cardans hebben ze ook!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: 55erke op 15 december 2020, 13:59:24 pm

Oké,  ik durf ineens niet veel meer met mijn 23 , 22 , 25 rijden.
Ik dacht dat het prima locs waren :(

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 15 december 2020, 14:00:13 pm
mss eens een linkje naar de juiste tandwielen zodat we ze kunnen bestellen.Heb hier ook een VBV reeks 23 staan.Voor mijn marklin koff heb ik de tandwielen in polen besteld en als ik de juiste maten heb kan ik er dar ook bestellen.Zelfs mss in messing
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: krispy op 15 december 2020, 17:39:29 pm
Heb dat van olivier ook reeds voor gehad ( bolletje gebarsten aan de aandrijving )
Voor een vervangstuk heb ik 6 euro moeten neerleggen ( vindt ik redelijk duur voor wat deze lok al gereden heeft )
Hopelijk maken ze nu nieuwe en betere stukken , bij het volgend defect wordt het ook zoeken naar alternatief

Wat tandwiel betreft heeft hier momenteel enkel de 26 van mehano een nieuw nodig gehad , heeft er wel veel uren rijden opzitten

Op gebied van die tandwielen zou men beter een vb aan marklin nemen , allemaal in metaal , die gaan niet barsten en als het voor het geluid is , drupje olie en die hoort ge ook ni meer , ik heb hier twee omgebouwde 55 rijden , met alles in metaal wat tandwielen betreft ( wel een speciaal motorkit op ) en die zijn even lawaailoos als de rest
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: ERVIN op 15 december 2020, 18:25:03 pm
Ja ik snap het eigenlijk ook niet dat VBV hier geen metalen tandwielen voor gebruikt , toen ik de laatste keer daar was voor alweer een gebarsten tandwiel op één van mijn 55ers zei Kristof dat er maandelijks wel iemand binnenkwam met dit probleem , je zou dan toch denken dat ze dan in hun toekomstige modellen hier rekening mee gaan houden?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 15 december 2020, 18:29:23 pm
als men nu hier eens de maten van die tandwielen neerzet dan zie ik of ik ze kan bestellen in messing in polen.De vorige bestelling was hier binnen de week en koste amper 1 euro per tandwiel.Hoe groter het aantal hoe goedkoper ze worden. Je kan ze maar in reserve hebben
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Thommy op 15 december 2020, 20:57:05 pm
Plastiek met metaal gebruik ik meestal van die 2 componenten lijm. Heb ik al dingen mee vast gezet die toch nooit meer braken (niet modelbouw gerelateerd).

Ja, maar dan toch van een beter merk zoals Loctite bvb
En het metalen asje van de motor eerst wat opruwen met schuurapier

 ;)

Mja, heb hier al een redelijke collectie loctite producten staan. Van simpele secondenlijm tot vloeibare dichtingen, naar afdichting voor buizen  ;D
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 december 2020, 21:16:05 pm
.....zei Kristof dat er maandelijks wel iemand binnenkwam met dit probleem , je zou dan toch denken dat ze dan in hun toekomstige modellen hier rekening mee gaan houden?
Ik denk niet dat ze die modellen zelf maken. Zal wel ergens in het verre oosten zijn. En die mannekes doen alleen precies wat je wil als je er met je neus op blijft staan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: 55erke op 15 december 2020, 21:30:40 pm

Tja dat is dan ook meteen het excuus als het niet goed is.
Het is de schuld van de Chinezen  ;D
Je zou tog niet verwachten dat je locs van deze prijsklasse al na een paar jaar moet open peuteren om tandwielen enz te gaan vervangen.  Heb hier roco's en marklins rondrijden die 20 a 25 jaar oud zijn waar nog nooit iets van vervangen is kwa overbrenging.
Groetjes


 
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Alberke op 15 december 2020, 21:35:03 pm

Tja dat is dan ook meteen het excuus als het niet goed is.
Het is de schuld van de Chinezen  ;D
Je zou tog niet verwachten dat je locs van deze prijsklasse al na een paar jaar moet open peuteren om tandwielen enz te gaan vervangen.  Heb hier roco's en marklins rondrijden die 20 a 25 jaar oud zijn waar nog nooit iets van vervangen is kwa overbrenging.
Groetjes
Nagel op de kop: voor die 1 Poolse euro heb je daar een frietzak vol plastic.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 15 december 2020, 23:23:40 pm
.....zei Kristof dat er maandelijks wel iemand binnenkwam met dit probleem , je zou dan toch denken dat ze dan in hun toekomstige modellen hier rekening mee gaan houden?
Ik denk niet dat ze die modellen zelf maken. Zal wel ergens in het verre oosten zijn. En die mannekes doen alleen precies wat je wil als je er met je neus op blijft staan.
Dat kan wel zijn maar met die kardan/wormwieloverbrenging is het toch hun ontwerp. En als daar nu al bij al die reeksen hetzelfde dwaze ontwerp wordt gehanteerd. Ik snap ook niet waarom dat ontwerp moet verschillen van dat bij de 55 of bij de 60. Deze reeksen hebben op dat vlak geen problemen.

Het kan er bij mij niet in dat na zoveel keer hetzelfde probleem dat men niet eens denkt, hmmm misschien een fout in het ontwerp. Kunnen we dat makkelijk verbeteren?
Zoja, 2x win, jij heb minder klanten met klachten en je product wordt kwalitatiever wat je naam enkel ten goede komt.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 16 december 2020, 00:13:11 am
Ik denk niet dat ze die modellen zelf maken. Zal wel ergens in het verre oosten zijn. En die mannekes doen alleen precies wat je wil als je er met je neus op blijft staan.

Je kan het draaien of keren hoe je wil, de opdrachtgever blijft ten allen tijde verantwoordelijk voor het eindprodukt
Je kan er je zo wel gemakkelijk vanaf maken, als de kassa maar rinkelt!
Voor de rest; maak jullie excuses maar met dat gezaag altijd... ::)

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 december 2020, 12:23:34 pm
Je kan het draaien of keren hoe je wil, de opdrachtgever blijft ten allen tijde verantwoordelijk voor het eindprodukt
Dat is waar. Maar de vraag is toch of die Chinezen wel de kwaliteit hebben geleverd die je mag verwachten.
En of het ontwerp niet goed is, dat is ook maar de vraag. Ik ken die locs niet van nabij, maar is het ontwerp zo veel anders dan b.v. bij Roco?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 16 december 2020, 12:50:37 pm
En of het ontwerp niet goed is, dat is ook maar de vraag. Ik ken die locs niet van nabij, maar is het ontwerp zo veel anders dan b.v. bij Roco?

Ik ken de Roco's niet zo. Bij de VBV is het een gedeelde as waar een tandwiel overheen is geschoven. Dus de twee uiteinden van de asjes zitten in het tandwiel. Ik heb zelf ook problemen met mijn drie 55-ers van VBV. Om nieuwe tandwielen te krijgen was ik verplicht om het met pakket te laten versturen naar Nederland. Per envelop mocht niet. Ik heb voor de kosten gepast en heb het zelf tijdelijk opgelost. Ik blijf geïnteresseerd in alternatieven. Het jammere is dat de locs die ik heb al het nieuwe type tandwielen hebben. Het is dus niet gezegd dat als ik weer originele van VBV zou krijgen het opgelost zou zijn. Ik wil niet weer over een jaar met dezelfde problemen en kosten geconfronteerd worden.

Vriendelijke groet,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 december 2020, 13:12:15 pm
Roco heeft een andere constructie. Een as van staal waar de wielen en het tandwiel op geperst zitten.
Ook bij Roco lees ik wel eens over gebarsten tandwielen, maar niet zo vaak als bij VBV.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 16 december 2020, 20:53:39 pm
(https://i.postimg.cc/mhz2Q88J/vbv222325.jpg) (https://postimg.cc/mhz2Q88J)

Om het probleem bij de 22/23/25 etc te verduidelijken.

Dit is gewoon slecht ontwerp. Dat zwarte kopje is gemaakt om op een moment te barsten en of te beginnen doorslippen.

Als ik het vergelijk met hun 60 proto, heb hier de 6005 welke uit de fabriek van modern gala komt, dan is het systeem wel gelijk, maar het zwarte kopje is uit een heel ander materiaal gemaakt, ik zou bijna aan metaal denken.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: krispy op 16 december 2020, 21:04:33 pm
klopt , en ge kunt alleen het voledig setje kopen a 6 euro
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 16 december 2020, 21:12:52 pm
Olivier, je link werkt niet. Het is kennelijk de bedoeling dat er een plaatje te zien is, maar ik krijg de vraag om een plaatje te uploaden.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Olivier77 op 16 december 2020, 22:06:22 pm
Een goede avond,
Blijkbaar lezen sommigen de berichten niet goed.
Ik had al gemeld dat de assen in 2 delen zijn om isolatie te bekomen voor de 2 rail rijders en
dit met een kunststof tandwiel. De wielen zelf hebben geen isolatie tov van de as.
De oplossing met een metaal tandwiel zou dus voor de 2 rail rijders zeker niet werken.
Het persen van een iets te grote as in het tandwiel kan alleen maar leiden naar een gebarste
tandwiel of indien een iets kleiner as naar slippende tandwielen.
Daarom mijn vraag/opmerking naar een andere/betere oplossing.
Mvg
Olivier 77
 
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 16 december 2020, 23:49:18 pm
Ik had al gemeld dat de assen in 2 delen zijn om isolatie te bekomen voor de 2 rail rijders en
dit met een kunststof tandwiel. De wielen zelf hebben geen isolatie tov van de as.
De oplossing met een metaal tandwiel zou dus voor de 2 rail rijders zeker niet werken.

Dat klopt 100% Olivier, althans voor de VBv 55, van de andere modellen kan ik geen mening geven, ik heb er geen, alhoewel, ik heb nog niet gekeken hoe het bij de 60/61 gemaakt is...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 17 december 2020, 11:02:52 am
Ik had al gemeld dat de assen in 2 delen zijn om isolatie te bekomen voor de 2 rail rijders en
dit met een kunststof tandwiel. De wielen zelf hebben geen isolatie tov van de as.
De oplossing met een metaal tandwiel zou dus voor de 2 rail rijders zeker niet werken.

Dat klopt 100% Olivier, althans voor de VBv 55, van de andere modellen kan ik geen mening geven, ik heb er geen, alhoewel, ik heb nog niet gekeken hoe het bij de 60/61 gemaakt is...

 ;)

Dat Van die halve assen stond reeds in de eerste post.

Ik zie wel dat hun 60's van modern gala destijds eenzelfde cardanaandrijving hebben, met ook een los opzetstuk, echter is het kopje niet uit brakke plastiek, maar eerder uit een ander materiaal gemaakt.

Bij de 59's is het een gewone plastic cardanas zoals we ook bijvoorbeeld bij de 62's van roco zien. Assen van de 60's enzo zo ik ook wel eens willen zien.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 17 december 2020, 11:45:05 am
bij mij is o.a. de MSM'loc 2302 bij de ongelukkigen, heb er 2 tandloos.Ik denk er sterk aan niet meer hun loc's te kopen hoewel ik eigenlijk een 23 tot de fraaiste loc's reken.Verder hun verbetenheid om die fout te (willen blijven en ook niet de mogelijkheid te geven er zelf iet aan te doen,want er is daar toch geen interesse voor beweren ze toch) maken en daar eigenlijk ook niets aan te doen (panto's staan niet juist, ze verkeerd te blijven uitleveren) heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Waarom maak je hem niet meteen juist want uiteindelijk had die juiste loc geen eurocent meer gekost of enkel het controleren had hierbij nodig geweest.

Eigenlijk zou zo een loc gratis moeten hersteld worden daar men er eigenlijk toch nagenoeg waardeloze onderdelen(blijft) in stoppen en het excuus de Chinezen doen wat ze willen houdt ook geen steek want uiteindelijk betaalt VBV(eigenlijk wij) ook die loc's

Tot nu toe bij de 55 die ik heb geen probleem(erg dat je nagenoeg moet zitten te bidden om ook niet te delen in die stukken en/of vroeg of laat deelt in de brokken
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: loco op 17 december 2020, 17:50:02 pm
Ik weet niet of het er iets mee te maken heeft. Maar ik maak de volgende bedenkingen.
De eerste producties van de reeks 23 werden uitgevoerd door Moden Gala. Omdat LS Models zich niet kon houden aan het gevraagde productieschema van VBV, heeft VBV de matrijzen uit de fabriek van MG gehaald en is hij op eigen initiatief elders in China geen produceren. Maar je hebt uiteraard meer nodig dan alleen de matrijzen. Ook de elektronica en motor met tandwielen moet je van ergens halen. LSM koopt (nog steeds) zijn motoren in Japan.Dit heeft oa te maken met de roots van MG), maar ook met de kwaliteit van de motoren. De tandwielen die LSM gebruikt komen van Europa. Ik denk van Slovenië met een link naar het vroegere Mehano. Zij doen dit omdat ze niet tevreden zijn van de tandwielen die indertijd door de Chinezen worden aangeboden. ACME die ook eerst bij MG produceerde, gebruikte wel de Chinese tandwielen.
Ik denk dat de problemen met de reeks 23 en andere modellen daarna ontstaan zijn nadat VBV elders is gaan produceren en de Chinezen heeft laten kiezen welke onderdelen zij zouden gebruiken. Vanaf dan waren de rijeigenschappen sterk verminderd. De aanzetspanning bij analoog rijden bvb lag beduidend hoger dan wat we gewoon waren bij de modellen die door MG geproduceed werden. Dat valt minder op wanneer je digitaal rijdt. Hier valt weinig aan te doen. Zelfs het plaatsen van een nieuwe motor en nieuwe tandwielen lost niets op.  Waarschijnlijk moet het hele concept herzien worden. Misschien bieden de Poolse tandwielen die hier genoemd worden (en waarvan ik nog geen link heb gezien) enig soelaas, ten minste als ze niet uit China komen. Als motor zou ik gaan voor een type Faulhaber, maar ik weet niet of er een exemplaar bestaat dat je probleemloos kunt inbouwen. Als je dit echt wil weten zou je contact kunnen nemen met SB-Modellbau en de loc daar laten reviseren. Kost wel wat geld, maar als je daarna de onderdelen los kunt krijgen ben je beter af dan nu het geval is.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 17 december 2020, 18:04:53 pm
zolang er geen maten komen van de tandwielen kunnen we ook geen links opzoeken.Die DC wielen moeten makkelijk te vervangen zijn door die van andere merken.Net zoals ik doe met DC naar AC wielen voor roco.Is echter een oplossing als de loks niet in garantie zijn want bij garantie (2 jaar) dan is het de verantwoordelijkheid van de leverancier/verkoper om deze gratis te herstellen en na herstelling wettelijk gezien de garantieperiode te verlengen.Heb nog maar 2 loks van VBV maar als dit standaard hetzelfde probleem is dan worden er geen meer besteld zoals ik het bij die andere leverancier/concurrent heb gedaan na gelijkaardige problemen.Spijtig dat er geen simpele oplossing komt want die is er dus wel als we het topic volgen.Kost mss iets meer maar je betaald graag enkele euro meer als er geen problemen zijn.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Havoc op 17 december 2020, 20:12:28 pm
Dat is waar. Maar de vraag is toch of die Chinezen wel de kwaliteit hebben geleverd die je mag verwachten.

Die chinezen hebben de kwaliteit geleverd die de klant gevraagd heeft en wou betalen. Ofwel is de klant niet instaat goede, sluitende eisen voor te leggen ofwel is het niet in staat om het geleverde te beoordelen. In die laatste 2 gevallen kan je van alles voorhebben.

Afgezien van productiefouten natuurlijk, dat kan je overal hebben.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: BC911 op 17 december 2020, 20:27:22 pm
Ik volg hier met interesse het draadje. Hier staat de MSM actie loc ook sinds enige tijd stil met vermoedelijk hetzelfde probleem. Heeft nauwelijks gereden  :(.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Thommy op 17 december 2020, 21:04:08 pm
Wat mij dan de vraag stelt... waarom dat de genoemde leverancier kwaad is als er naar een document gevraagd werd ivm decoder instellingen (zie elder draadje) maar hier dan niet op wil reageren? Het probleem is blijkbaar al meermaals voor gelegd door verschillende mensen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 17 december 2020, 21:50:32 pm
Ik volg hier met interesse het draadje. Hier staat de MSM actie loc ook sinds enige tijd stil met vermoedelijk hetzelfde probleem. Heeft nauwelijks gereden  :(.
ik ken dat gevoel, misschien dat MSM zich ook maar eens beraadt of loc's aanbieden met twijfelachtige kwaliteit geen imagoschade kan toebrengen ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Alberke op 17 december 2020, 22:40:06 pm
Misschien is het oneerlijk om Belgische producenten te vergelijken met  buitenlandse, maar ik heb het hier al eens aangehaald, kijk eens bij RAPIDO in Canada.
Hun CEO is een openbaar figuur, die maanden van tevoren hun producten voorstelt op de media. De productie wordt op de voet gevolgd, en en ze zijn niet bang om de voortgang te laten zien.
Ze hebben een prima dienst na verkoop. Onlangs hadden ze een probleem met motoren, dat hebben ze zelf toegegeven en die vervangen waar nodig.
En uiteraard produceren ze in China .
https://rapidotrains.com/products/ho-scale
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Sicco op 18 december 2020, 08:31:06 am
Rapido is een beetje het LS Models van Noord Amerika. Qua producten dan, niet qua communicatie  ;D
Een ander vergelijk is tegenwoordig Piko (ook qua openbaar figuur als CEO), die eveneens in China een eigen fabriek heeft waar dagelijks intensief wordt samengewerkt met de Duitsers (via bezoekjes of videoconferentie). Je ziet dat dat werkt.
Bij kleinere fabrikanten kan dat natuurlijk niet. En de rest zweeft er een beetje tussen.
En inderdaad, de Chinezen doen uiteindelijk precies wat je van ze vraagt, niks meer of minder.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Havoc op 18 december 2020, 08:42:10 am
Bij kleinere fabrikanten kan dat natuurlijk niet. En de rest zweeft er een beetje tussen.

Dat kan wel hoor, maar het vraagt:
- wat organisatie
- toegeven dat je het zelf niet kan en er iemand voor inschakelt die de ervaring heeft ginder
- weten dat je dan niet alle winst eruit kan halen want dat die tussenpersoon ook zijn deel wil

Heb het al bij een kmo weten doen en perfect werken. (andere branche)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Brossel op 18 december 2020, 08:44:43 am
ik ken dat gevoel, misschien dat MSM zich ook maar eens beraadt of loc's aanbieden met twijfelachtige kwaliteit geen imagoschade kan toebrengen ?

Goede vraag, maar ik zou hem liever een positievere insteek geven:

Zou MSM haar imago als gerenommeerd tijdschrift en als zakenrelatie van VBV kunnen aanwenden om in gesprek te treden met de betreffende fabrikant. Dit met als doel om te komen tot een definitieve oplossing?

Dan denk ik qua 55-ers aan het ontwikkelen van een vaste, geïsoleerde as met daarop de tandwielen. Dat zou mits goed uitgevoerd, een stuk minder gevoelig moeten zijn voor breuken in de tandwielen dat de huidige constructie met twee halve assen die in een te krap tandwiel worden gestoken...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: doomslu op 18 december 2020, 11:04:55 am
Wat mij dan de vraag stelt... waarom dat de genoemde leverancier kwaad is als er naar een document gevraagd werd ivm decoder instellingen (zie elder draadje) maar hier dan niet op wil reageren? Het probleem is blijkbaar al meermaals voor gelegd door verschillende mensen.

OPGELET!
Het draadje waar hier naar verwezen wordt was eigenlijk 'FAKE NEWS' zoals ze dat zo mooi zeggen tegenwoordig.

Ik wil dit toch nog wel een duidelijk stellen.

De werkelijkheid is dat het betreffende forumlid heeft toegegeven dat hij het betreffende model NIET bij de fabrikant zelf heeft gekocht en NOOIT om het blad met instellingen heeft gevraagd.
De fabrikant was dus, terecht, ontevreden omdat de zaken anders werden voorgesteld dan ze werkelijk waren.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 18 december 2020, 11:23:48 am
Maar op mijn vraag schijnt U niet te reageren en die was :" misschien dat MSM zich ook maar eens beraadt of loc's aanbieden met twijfelachtige kwaliteit geen imagoschade kan toebrengen ?" :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 18 december 2020, 11:24:25 am
en is geen fake-news  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: doomslu op 18 december 2020, 12:21:22 pm
en is geen fake-news  ;)
Ik weet dat wel, maar het is zo'n leuk woord.  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 18 december 2020, 12:24:15 pm
en als je dan toch leuke woorden zoekt VBV is op deze wijze zeker niet mijn knuffelcontact  ;D ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 19 december 2020, 13:32:01 pm
Zou MSM haar imago als gerenommeerd tijdschrift en als zakenrelatie van VBV kunnen aanwenden om in gesprek te treden met de betreffende fabrikant. Dit met als doel om te komen tot een definitieve oplossing?

Wellicht zou MSM voor het model van 2021 nu eens kunnen kiezen voor een set goede tandwielen i.p.v. een loc of goederenwagen? Ik ben geïnteresseerd!  ;D

Vriendelijke groeten,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Brossel op 19 december 2020, 14:33:36 pm
OPGELET!
Het draadje waar hier naar verwezen wordt was eigenlijk 'FAKE NEWS' zoals ze dat zo mooi zeggen tegenwoordig.

Ik wil dit toch nog wel een duidelijk stellen.

De werkelijkheid is dat het betreffende forumlid heeft toegegeven dat hij het betreffende model NIET bij de fabrikant zelf heeft gekocht en NOOIT om het blad met instellingen heeft gevraagd.
De fabrikant was dus, terecht, ontevreden omdat de zaken anders werden voorgesteld dan ze werkelijk waren.

Terechte opmerking Luc!

Echter vallen mij een paar zaken op aan die gang van zaken:

1. Het oorspronkelijk bericht in dat AM54 topic is toch geen fake-news? Iemand vraagt om een CV-waarden lijst die hij zelf niet heeft. Is een forum niet juist bedoeld om feitelijke informatie met elkaar te delen? Of wat zie ik verkeerd?

2. De negatieve lading kreeg dat topic met kruisverwijzing in dit topic over slechte tandwielen pas nadat de fabrikant zich blijkbaar tekort gedaan voelde. Vóór die opmerking ging elk bericht in dat topic puur over de CV-instelling zonder uitgesproken negatieve lading richting fabrikant. De door de fabrikant gewenste rechtzetting, terecht wellicht, riep daarbij juist meer vragen en onbegrip op bij vele lezers op dit forum...

3. Blijkbaar leest de fabrikant in kwestie mee op dit forum. Anders zou niet om rechtzetting gevraagd zijn toch?
Waar is de betreffende fabrikant dan in dit draadje over de falende technische constructie (sorry dat zijn nu voor meerdere bezitters van die modellen wel de keiharde feiten) van een aantal van zijn andere modellen?

Beetje begrip, tekst, uitleg en een goede oplossing zou de reputatie van de fabrikant ten goede komen lijkt mij!


 
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 19 december 2020, 14:46:50 pm
Ps : als de fabrikant nu zijn website up to date brengt dan was dit allemaal niet ontstaan.Reeds maanden wordt de info beloofd maar is er nog steeds niet. Door het lezen van de berichten aangaande deze tandwielen zullen velen ook afhaken nog modellen te kopen en dus is het positief als de fabrikant mss een degelijk antwoord verschaft.
Of we zoeken zelf de oplossing in china of polen of iemand bekwaam die 3D kan printen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Dirky op 19 december 2020, 15:01:27 pm
Kan er nekeer iemand een foto posten van een gebroken tandwiel wanneer het nog niet uit de loc verwijderd is? Zo kan ik ook eens meedenken... Desnoods foto van een (nog) niet gebroken tandwiel maar nog gemonteerd in de loc...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: 55erke op 19 december 2020, 15:09:32 pm

Wachten tot het overwaaid is ook een gekende tactiek om zoiets aan te pakken  ;D
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 19 december 2020, 15:19:18 pm
(https://live.staticflickr.com/65535/50736468867_4d33f44b04_b.jpg)

Het tandwiel bovenin is gebroken maar dat is helaas op de foto niet te zien. Ik heb de as omgedraaid zodat er maar 2 assen aangedreven blijven. De originele plaats van deze en alle andere assen die ik kapot had was in het midden.

(https://live.staticflickr.com/65535/50736477102_9f8c292aab_b.jpg)
Dit is het gescheurde tandwiel. Het betreft de scheur op 12 uur. Sorry dat ik geen betere foto heb.

Vriendelijke groeten,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 15:39:17 pm
(https://live.staticflickr.com/65535/50736468867_4d33f44b04_b.jpg)

Mag ik er even op wijzen dat er, bij het vervangen/bestellen van eventuele wisselstukken zeer goed moet gelet worden op het feit dat deze konstuctie verschillend is van eerder uitgebrachte modellen (leeftijd/constructieperiode enz) daar er volgens mij in het draaistel op de foto héél wat wijzigingen zijn aangebracht tov oudere versies van de 55.
Bvb, bij de eerste modellen was de as gelagerd in een vierkant messing blokje, en hier blijkbaar niet (meer)...
De stroomafname is in de loop der jaren ook reeds een paar keer gewijzigd en er bestaan zelfs versies waar anti-lipbandjes op zaten.
Dit kan misschien resulteren in het wel in elkaar passen, maar in het inperken van de levensduur van een loc.


Wachten tot het overwaait is ook een gekende tactiek om zoiets aan te pakken  ;D


Wat mij enorm stoort is het feit dat de fabrikant hier in dit topic geen standpunt inneemt in de vorm van een (kleine?) post, wat perfect mogelijk zou zijn gezien het geweten is dat hij meeleest.
Het zou een mooie tegemoetkoming zijn naar zijn klanten toe...en het zou misschien vooral veel misverstanden en vooroordelen oplossen!

 ;)

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 19 december 2020, 15:50:53 pm
Bedankt voor de tip Rudy. Het draaistel hier boven is volledig origineel ik heb er niets aan verbouwd. Buiten de omgedraaide as omdat het tandwiel gebroken is. Ik ben me er van bewust dat er verschil is in de oude en de nieuwere constructie.

Vriendelijke groeten,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 15:59:08 pm
Het draaistel hier boven is volledig origineel ik heb er niets aan verbouwd.

Uiteraard Arno, de wijzigingen die ik bedoel zijn eerder aangebracht door de fabrikant

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 19 december 2020, 16:00:45 pm
Precies. Ik gaf het extra aan voor de volledigheid. Mocht iemand er overheen lezen.   :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Dirky op 19 december 2020, 16:10:31 pm
Het is dus de volledige bus+tandwiel die openbarst?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 16:15:07 pm
Het is dus de volledige bus+tandwiel die openbarst?
Klopt, bus+tandwiel zijn één geheel, ik heb reeds zo'n beschadigd kamwiel gezien van een ander forumlid.
Iets waar ook dient op gelet te worden bij het kopieren/tekenen voor 3D print is de verdikking die binnen in de asholte zit, zij garandeert de wielafstand die op die manier niet te klein kan worden daar de assen niet verder in kunnen schuiven...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 19 december 2020, 16:19:59 pm
voor een 3D print zou het interessanter zijn als het gaatje voor de as juist is van diameter zonder speling of met 1 tiende.Je kan dan gewoon loctite 480 gebruiken om het vast te zetten en die hard goed uit tot een vaste component.Dan is meteen alle spanning ook van het tandwiel weg.Deden we vroeger ook bij telegeleide modelbouw want die spanningsdelen breken vroeger of later toch door.Tenzij je ze in messing uitvoert en ze erin klopt.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Dirky op 19 december 2020, 16:23:29 pm
Mijn eerste reactie zou zijn:

Als we een dunwandig metalen buisje over de bus kunnen klemmen, kan dat al niet meer barsten. Ik meen te zien op de foto's dat zoiets aan beide kanten zou kunnen? (Ene kant smal, andere kant langer?).

Is er ruimte voor een buisje?

Zelf heb ik hier geen slechte locs, het zijn allemaal Märklin's :-) , maar ik wil wel eens een passend stel buisjes proberen maken. Maar dan moet er tandwieleke naar Zegelsem komen...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 16:26:30 pm
Tenzij je ze in messing uitvoert en ze erin klopt.

Dit ware alvast een ideale oplossing voor de AC modellen Johnny
Bij de 2rail speelt het kunststof kamwiel ineens ook de rol van isolator tssn links en rechts

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 19 december 2020, 16:26:54 pm
@Arno
Is dat een CFL1810? Die heb ik bij mij nog niet open gehad, eens nazien ... Heeft zwarte tandwielen ipv de witte.


Heel die tandwielsoap zal pas eindigen als het ontwerp gewijzigd wordt naar volledige assen (geïssoleerd voor 2-rail).
bij de 23's enzo zijn er volgens mij bij de eerste uitleveringen geen issues' 2311 en 2366, gezien die nog in de fabrieken van MG gemaakt zijn.

Ik heb zelfs geloof ik Kristof er in de winkel al over aangesproken waarom hij niet gewoon naar een ontwerp met vaste as gaat ipv dit misbaksel, maar dan werd er gewoon wat over het feit dat ik garantie had gestameld ...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: AFB op 19 december 2020, 16:36:01 pm
Dit is de 1809 Olivier.

Inmiddels heb ik drie 55-ers met problemen. Ik had er nog 1 op het oog maar die laat ik maar even liggen.

Alles bij elkaar vind ik het heel jammer. Er zijn mensen binnen en buiten VBV die veel werk hebben verricht voor al deze machines en dat om een kleine markt te bedienen. Het zou jammer zijn als de machines door de technisch malheur in de kast belanden omdat ze niet meer rijden.  :'(

Gr, Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 19 december 2020, 16:50:00 pm
Rudi , dat is toch eenvoudig oplosbaar zoals Roco het doet : de as wordt ge-isoleerd bij 1 wiel.Meeste fabrikanten doen het zo brawa,roco enzovoort.Is trouwens veel betrouwbaarder en simpeler uit te voeren.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Alberke op 19 december 2020, 17:30:27 pm
Mijn eerste reactie zou zijn:

Als we een dunwandig metalen buisje over de bus kunnen klemmen, kan dat al niet meer barsten. Ik meen te zien op de foto's dat zoiets aan beide kanten zou kunnen? (Ene kant smal, andere kant langer?).

Is er ruimte voor een buisje?

Zelf heb ik hier geen slechte locs, het zijn allemaal Märklin's :-) , maar ik wil wel eens een passend stel buisjes proberen maken. Maar dan moet er tandwieleke naar Zegelsem komen...
Preventief is dat inderdaad een goed idee. Als de barst er al is gaat dat weinig effect geven. Zelf heb ik al geprobeerd om zo'n tandwiel te redden door de barst samen te drukken en dan in de rand een ringetje te smelten. En dat lukt, maar in complexe samenstellingen van wielen zoals hier is de minste afwijking nefast. Een enkelvoudige overbrenging tussen twee tandwielen lukt wel, desnoods met een ambetante tik tot gevolg, maar hier blokkeert alles dan gegarandeerd.
Niet iedereen is er even handig in, maar zoals ik al eens hiervoor aanhaalde, je kan die tandwielen per zak aankopen, misschien niet perfect dezelfde, maar als de afmetingen (en tanden) al kloppen ben je al een stap vooruit.
Of doe in Märklin, dat slijt niet.  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 19 december 2020, 17:52:35 pm
maar wat garantie betreft dat is maar een tijdelijke oplossing in tijd, bij mensen waarvan de problemen buiten de garantietijd vallen wellicht de kosten ter hunne laste.

Wat ik niet begrijp/snap dat je als fabrikant niet leert uit je(spijtige) fouten en wellicht met enkele euro's meer per loc iets (oer)degelijk op de markt brengt, wees gerust een liefhebber is wel bereid die enkele euro's er eventueel bij te betalen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 18:04:29 pm
maar wat garantie betreft dat is maar een tijdelijke oplossing in tijd, bij mensen waarvan de problemen buiten de garantietijd vallen wellicht de kosten ter hunne laste.

Wat ik niet begrijp/snap dat je als fabrikant niet leert uit je(spijtige) fouten en wellicht met enkele euro's meer per loc iets (oer)degelijk op de markt brengt, wees gerust een liefhebber is wel bereid die enkele euro's er eventueel bij te betalen

Om even héél eerlijk te zijn, ik had bij mijn 55 na een paar jaar problemen met de stroomafname.
Dat technisch mankement was ondertussen bij de fabrikant ook bekend geraakt (draaistellen met verbeterde stroomafname waren op dat ogenblik in ontwikkeling) en die heeft, zelfs al was de garantieperiode reeds geruime tijd verlopen, correct en perfect mijn probleem opgelost in de vorm van het aan halve prijs ter beschikking stellen van de nieuwe draaistellen.
Respect daarvoor...
Dus helemaal negatief mogen wij ook niet zijn!

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 19 december 2020, 18:16:25 pm
maar wat garantie betreft dat is maar een tijdelijke oplossing in tijd, bij mensen waarvan de problemen buiten de garantietijd vallen wellicht de kosten ter hunne laste.

Wat ik niet begrijp/snap dat je als fabrikant niet leert uit je(spijtige) fouten en wellicht met enkele euro's meer per loc iets (oer)degelijk op de markt brengt, wees gerust een liefhebber is wel bereid die enkele euro's er eventueel bij te betalen
Ze slaan zo ook al op hoor zonder dat ze verbeteren.

Ik denk een analoge 23 toen ze uitkwamen, iets van een 220 euro, nu 250 of zelfs 260 en de kwaliteit is er niet op vooruit gegaan.  >:(
Idem voor die 55's, van 200 naar 220 geloof ik, verbeteringen? nope.

Uiterlijk heel mooie modellen, technisch/mechanisch, spijtig.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: evan op 19 december 2020, 19:05:34 pm
Helaas waren er veel fabrikanten in het zelfde bedje ziek.  De twee korte assen met tandwiel als koppelstuk was een typisch Amerikaans systeem.  Athearn, Bachmann USA, Life-Like en Walthers Proto gebruikten dezelfde systemen, maar zijn er al bijna 10 jaar geleden van afgestapt.  Mogelijk is hier van dit systeem afgekeken zonder geweten te hebben dat hierbij geregeld problemen waren. 

Jammer dat er zoveel problemen zijn met VBV hun modellen want ze zijn wel mooi.  Ik heb nog meerdere problemen ontdekt met recent aangekochte modellen in 3 Rail en dat zelf verholpen, maar dat zou niet mogen qua kwaliteitscontrole. 

We zien wel of de kwaliteit snel verbetert in de toekomst.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Brossel op 19 december 2020, 19:42:56 pm
Inmiddels heb ik drie 55-ers met problemen. Ik had er nog 1 op het oog maar die laat ik maar even liggen.

Hier een zelfde beeld.

Hier bij mij zijn van de zes gemotoriseerde 55-ers er vier mank door kapotte tandwielen: 5505, 5523 (MSM special), CFL 1809 en CFL 1812. Die 1809 nu voor de tweede keer nadat eerder al bij VBV service verleend is en de assen vervangen waren.

Een van de oudste van de zeven, de 5510, rijdt op dit moment nog gewoon goed. De 5512 zal ik binnenkort nog eens laten rijden...

Ook ik pas voorlopig even voor nieuwe exemplaren zolang er geen duurzame structurele oplossing is.
Voor mij zijn ze te prijzig om werkeloos in de vitrines te laten staan; ik wil echt rijden met mijn modellen.

Jammer, want ik zou zeker interesse gehad hebben in de 5540 (MSM special), de gele 5530 en/of de blauwe 5542.
Uiterlijk zijn het hele mooie modellen, maar ja. Daar pas ik nu dus voor...Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 19 december 2020, 19:50:09 pm
als ik tijd vind zal ik mss morgen eens kijken of het bij hun 3 rail modellen ook identieke assen zijn en of er eventueel roco assen in passen.Heb er nog enkele van een ombouw naar ac liggen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Brossel op 19 december 2020, 19:52:07 pm
Om even héél eerlijk te zijn, ik had bij mijn 55 na een paar jaar problemen met de stroomafname.
Dat technisch mankement was ondertussen bij de fabrikant ook bekend geraakt (draaistellen met verbeterde stroomafname waren op dat ogenblik in ontwikkeling) en die heeft, zelfs al was de garantieperiode reeds geruime tijd verlopen, correct en perfect mijn probleem opgelost in de vorm van het aan halve prijs ter beschikking stellen van de nieuwe draaistellen.
Respect daarvoor...
Dus helemaal negatief mogen wij ook niet zijn!

Oh zeker een heel mooi voorbeeld hoe het ook kan:

'Erkennen van een probleem' -> 'duurzame oplossing ontwikkelen' -> 'service leveren' -> 'klant happy'!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 19 december 2020, 19:54:41 pm
het aan halve prijs ter beschikking stellen van de nieuwe draaistellen.
eigenlijk zou dat gewoon GRATIS moeten zijn, je geld moest toch ook helemaal goed zijn , niet voor een deel  ::)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 19 december 2020, 19:58:19 pm
het aan halve prijs ter beschikking stellen van de nieuwe draaistellen.
eigenlijk zou dat gewoon GRATIS moeten zijn, je geld moest toch ook helemaal goed zijn , niet voor een deel  ::)

Hij was zoals vermeld reeds lang uit garantie hé Peter
Please be reasonable!
Zoals ik zei, VBv heeft toen ten opzichte van mij correct gehandeld!
De loc had reeds zijn toenmalige loopbaan bewezen zonder problemen...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 19 december 2020, 20:02:37 pm
toen ik als technieker in jumbo werkte heeft indertijd Moulinex daar een goede oplossing voor geboden net als renault gedaan heeft met mijn grand tour gloeikaarsen : gratis een set ter beschikking gesteld van alle kopers ter vervanging van degene die stuk gingen.Dat was pas service. Kostprijs is nagenoeg nihil als je het zo doet want er komen geen werkuren bij en iedereen is op de lange weg tevreden.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 19 december 2020, 20:23:30 pm
wij betalen bij Carrefour ook de zaken volledig terug bij produkten die ook door een ander gemaakt of gefabrikeerd worden of zoeken een oplossing die de klant niets hoeft te kosten (zelfs soms bij zaken waarvan we bijna zeker waren dat alles niet katholiek ging=zeg maar een beetje bedrog van de kant van de klant.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 19 december 2020, 20:24:33 pm
spijtig dat reasonable altijd van de klant moet komen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Thommy op 19 december 2020, 22:20:42 pm
3. Blijkbaar leest de fabrikant in kwestie mee op dit forum. Anders zou niet om rechtzetting gevraagd zijn toch?
Waar is de betreffende fabrikant dan in dit draadje over de falende technische constructie (sorry dat zijn nu voor meerdere bezitters van die modellen wel de keiharde feiten) van een aantal van zijn andere modellen?

Beetje begrip, tekst, uitleg en een goede oplossing zou de reputatie van de fabrikant ten goede komen lijkt mij!

Dat is wat ik wil zeggen. Er wordt mee gelezen maar niet gereageerd tov de groep. Maar wel tov 1 persoon die een simpele lijst vraagt.

als ik tijd vind zal ik mss morgen eens kijken of het bij hun 3 rail modellen ook identieke assen zijn en of er eventueel roco assen in passen.Heb er nog enkele van een ombouw naar ac liggen.


Dat zou interessant zijn.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 20 december 2020, 01:16:29 am
Dat is wat ik wil zeggen. Er wordt mee gelezen maar niet gereageerd tov de groep. Maar wel tov 1 persoon die een simpele lijst vraagt.

Blijkbaar was de bewering van dat forumlid niet correct en bewaarheid, vandaar de eis op excuses van de fabrikant.
Ik had mij daardoor laten misleiden en had daarop verkeerd/misplaatst gereageerd.
Daar ben ik op gewezen door de moderator en mijn reactie is aangepast,
Voor de rest ben ik het bij alles met jullie eens Thommy en Brossel.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 20 december 2020, 11:28:03 am
zoals beloofd de foto's van het AC model type 23 die ik heb.Dat ziet er totaal anders uit en de as is in 1 deel en de WIELEN zijn GEISOLEERD.Mss ok te gebruiken voor dc dan

(https://www1.picturepush.com/photo/a/16339160/1024/VBV23/WP-20201220-11-17-21-Pro.jpg)

(https://www1.picturepush.com/photo/a/16339159/1024/VBV23/WP-20201220-11-17-00-Pro.jpg)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: oebr op 20 december 2020, 17:43:48 pm
als ik dat hier zoal lees denk ik dan:

ipv een nieuw MSM model in 2021 dan maar eens een setje van 4 of 6 echt degelijke assen voor de al geleverde 23 en 55 voorstellen?
En de mogelijkheid om er zo meerdere te kopen.
Had uiteraard van meetafaan goed moeten zijn, maar mensen is misselijk en de toekomst van
zovele (100'n) modellen zeker stellen lijkt me toch een mooi initiatief voor deze kleine markt.
Zoals de Croo zegt, 1 team  en de zaken aanpakken ipv wat te zeuren tegen mekaar en ondertussen
stilstaande modellen te tolereren.   
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 20 december 2020, 17:59:32 pm
als ik dat hier zoal lees denk ik dan:

ipv een nieuw MSM model in 2021 dan maar eens een setje van 4 of 6 echt degelijke assen voor de al geleverde 23 en 55 voorstellen?
En de mogelijkheid om er zo meerdere te kopen.
Had uiteraard van meetafaan goed moeten zijn, maar mensen is misselijk en de toekomst van
zovele (100'n) modellen zeker stellen lijkt me toch een mooi initiatief voor deze kleine markt.
Zoals de Croo zegt, 1 team  en de zaken aanpakken ipv wat te zeuren tegen mekaar en ondertussen
stilstaande modellen te tolereren.   

Dus met andere woorden, de gebrekkige kwaliteit van een product zelf als koper/klant oplossen en betalen...
Benieuwd hoeveel de alleswetende De Croo hiervan voor zijn rekening gaat nemen!

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 20 december 2020, 21:43:42 pm
als je iets levert dat niet beantwoord aan de kwaliteit die je zou moeten geven doen moet je als fabrikant je conclusies trekken, misschien moet MSM de mosterd maar elders gaan zoeken i.p.v tevreden te zijn met less for more.
Een echte objectieve beoordeling moeten die ook krijgen in het blad  en niet krijgen wat ze eigenlijk niet verdienen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 20 december 2020, 21:56:19 pm
mss is de vraag en oplossing simpeler dan het lijkt : als het onderstel wat ik heb op de AC versie van de 23 goed is en degelijke assen heeft die GE-ISOLEERD zijn , waarom kan hetzelfde dan niet voor de DC modellen gebruikt worden ? Enkel de maat aanpassen van de wielen en alles is opgelost.Zo doet Ls models het trouwens ook want de AC en DC assen zijn nagenoeg identiek behalve de maatvoering.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 20 december 2020, 22:15:21 pm
Johnny, je haalt de  23 door mekaar met de 55.

- 55 = Halve wielen in breekbare tandwielen, gelijk welke verschillende kwaliteit, ze blijken toch allemaal te breken.
- 23 = Volle geïsoleerde wielen, maar de cardanas met kardankopje zijn bij alle uitvoeringen behalve de eerste uitlevering (2311 en 2366) van erbarmelijke kwaliteit (kopje barst na x-maand en gaat dan doorslippen => loc rijdt dan niet meer natuurlijk).
Foto van het onderdeel staat op pagina 4 of 5 hier.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 20 december 2020, 23:33:58 pm
ik heb inderdaad de 2311 in AC. Dan moet ik mij eigenlijk geen zorgen maken maar stel me de vraag waarom dan op de opvolgende modellen bespaard is dat ze van mindere kwaliteit zijn.Tenzij winstbejag of de maker heeft slechte kwaliteit geleverd.Als het enkel dat ronde dingetje is dat breekt dan is het toch eenvoudig in 3D te printen en te vervangen ? Zwarte Superglue loctite doet wonderen .
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 22 december 2020, 13:25:23 pm
ik heb inderdaad de 2311 in AC. Dan moet ik mij eigenlijk geen zorgen maken maar stel me de vraag waarom dan op de opvolgende modellen bespaard is dat ze van mindere kwaliteit zijn.Tenzij winstbejag of de maker heeft slechte kwaliteit geleverd.Als het enkel dat ronde dingetje is dat breekt dan is het toch eenvoudig in 3D te printen en te vervangen ? Zwarte Superglue loctite doet wonderen .

Andere fabriek daarna, niet meer bij Modern Gala dus.
Dat zwarte dingetje zou gewoon niet mogen breken en bijgevolg doorslippen. Zeker niet na 6 maan, niet na 2 jaar, misschien na 10 jaar. En dat 1 loc het heeft, tot daar aan toe, maar niet bij iedereen meerdere van die locs. ;)
De verdraagzaamheidsgrens moet ergens getrokken worden. Er wordt een volledige loc betaald, dan dient die ook volledig goed te zijn. Anders kunnen we evengoed maar een halve betalen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 13:42:36 pm
Tenzij winstbejag of de maker heeft slechte kwaliteit geleverd.Als het enkel dat ronde dingetje is dat breekt dan is het toch eenvoudig in 3D te printen en te vervangen ? Zwarte Superglue loctite doet wonderen .

Ik kan het nog steeds niet bevatten dat modelspoorders zo gemakkelijk bereid zijn om zelf oplossingen te zoeken voor dergelijke problemen.
Als je een TV hebt die het onder garantie laat afweten, smijt je hem dan ook zelf open om hem te herstellen met loctite?
Beter zou zijn de handen (der gedupeerden) in mekaar te slaan en een deftige eis tot nakoming garantievoorwaarden op tafel te leggen.
Fabrikant weet ook wel dat je voor 1 locje van 250€ niet zal gehoord worden voor een rechtbank, maar er zijn andere middelen daarvoor.
Hier speelt duidelijk een rechtstreekse "fuck you" de hoofdrol, temeer er na dagen nog steeds geen reactie is van de fabrikant.
En de getrouwen (lees vriendjes) zullen nu wel van mening zijn dat ik hier overdrijf, maar nood lenigt de middelen meen ik te weten!  >:(
En ik ben niet van plan hiervoor excuses aan te bieden!

 ;)

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: doomslu op 22 december 2020, 13:51:51 pm
Ik zou graag weten (mag per mail of persoonlijk bericht) wie een 'NEEN' (of 'fuck you' zoals Rudy zegt) gekregen heeft van de fabrikant op de vraag om de loc te herstellen. Graag ook bij vermelden of dit binnen of buiten de garantieperiode was en op welke wijze dat contact was (telefoon, mail etc...).
Met dank bij voorbaat.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 14:08:38 pm
Ik zou graag weten (mag per mail of persoonlijk bericht) wie een 'NEEN' (of 'fuck you' zoals Rudy zegt) gekregen heeft van de fabrikant op de vraag om de loc te herstellen. Graag ook bij vermelden of dit binnen of buiten de garantieperiode was en op welke wijze dat contact was (telefoon, mail etc...).
Met dank bij voorbaat.

Met die "fuck you" bedoel ik dat de fabrikant het gewoon vertikt om hier te reageren,
dat terwijl wij allemaal weten dat hij mee leest Luc,
Temeer daar hij wel kon reageren (zij het dan niet op dit forum) toen hem onrecht werd aangedaan door een valse beschuldiging.
Ik heb eerlijk toegegeven een paar posts geleden dat ik geholpen werd omwille van slechte stroomafname bij die draaistellen en daar blijf ik bij.
Maar ik blijf er ook bij dat enige deftige reactie van hem hier in dit topic zeker niet zou misstaan.

Toen ik een paar jaar geleden onze forumleden wou behoeden voor praktijken van een bepaald persoon uit Duffel, werd mij dat ook niet in dank afgenomen, maar ik heb uiteindelijk toch gelijk gekregen, niet?
Maar laat ons duidelijk zijn, ik beschuldig eerder vernoemde fabrikant niet van praktijken zoals de tweede genoemde, integendeel ik ben mij bewust dat hij eerlijk wil tewerk gaan zoals het hoort.

 ;)
Ik twijfel er niet aan of fabrikant zijn garantieverplichtingen zal nakomen, maar de bedoeling is op vraag van menigeen een degelijke oplossing voor te stellen.
Is men er mee bezig of niet, wij weten het gewoon niet
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: OlivierV op 22 december 2020, 14:39:28 pm
Ik zou graag weten (mag per mail of persoonlijk bericht) wie een 'NEEN' (of 'fuck you' zoals Rudy zegt) gekregen heeft van de fabrikant op de vraag om de loc te herstellen. Graag ook bij vermelden of dit binnen of buiten de garantieperiode was en op welke wijze dat contact was (telefoon, mail etc...).
Met dank bij voorbaat.

Luc, Ik heb onderdelen gekregen voor de 23/22ers. Zonder meerkost, hij heeft ze enkel willen meesturen met een bestelling. Anders kon ik er nog zelf achter kletsen in Ingelmunster.
Voor mijn 55er heb ik niet via hem reserveonderdelen verkregen. Maar van anderen lees je wel dat er moest betaald worden, dus hier is men niet altijd even rechtlijnig in.

Wat ik gewoon wil voor iedereen die hier dupe is van die kapotte tandwielen bij die 55ers en die kardankop bij de 22/23/25/25.5 is dat er een goede oplossing komt, een kwalitatieve. Niet weer hetzelfde slecht stuk steken om het dan een half jaar later weer te moeten vervangen.

- 55ers => Volledige as met isolatie aan 1 of 2 kanten voor 2-rail. Dan zal dat tandwiel niet meer barsten.
- 23ers (etc) => mag hetzelfde principe zijn, maar dan wel even kwalitatief als bij de 60 proto/60 van van biervliet in samenwerking met modern gala en niet zoal nu dat het elk half jaar om zeep is.
(https://i.postimg.cc/KFhnBS8M/vbv222325.jpg)
Het probleemonderdeel dat ook alle 6-7 maand breekt, of die locs nu veel of weinig rijden.

Wat je nu krijgt is dat iets wordt gerepareerd met een vervangstuk dat "even slecht" is als het origineel wat er in zat, daar heeft niemand plezier aan, en krijgt de fabrikant enkel maar veel gezaag en een slechte naam van.

Met bovenstaand doel en verwar de problemen per loctype niet wil de hele gemeenschap van zij die belgische treintjes leuk vinden in schaal H0 de fabriekant ergens ook helpen. Want als zijn modellen in de toekomst geheel kwalitatief zijn en hij deze euvels de wereld uit helpt, dan  laat hij ook zien dat hij inzit met zijn cliënteel en wil dat z'n producten kwalitatief zijn en lang meegaan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 22 december 2020, 14:59:23 pm

- 55ers => Volledige as met isolatie aan 1 kant voor 2-rail. Dan zal dat tandwiel niet meer barsten.
Daar zou ik niet te veel op rekenen. Ook met een doorlopende as kan dat tandwiel barsten. Is bij andere fabrikaten ook wel gebeurd.

Verder denk ik dat VBV zich gedeisd houdt omdat het probleem ze boven de kop groeit. Het gaat ze te veel geld kosten om het definitief op te lossen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 15:06:19 pm

- 55ers => Volledige as met isolatie aan 1 kant voor 2-rail. Dan zal dat tandwiel niet meer barsten.
Daar zou ik niet te veel op rekenen. Ook met een doorlopende as kan dat tandwiel barsten. Is bij andere fabrikaten ook wel gebeurd.

Verder denk ik dat VBV zich gedeisd houdt omdat het probleem ze boven de kop groeit. Het gaat ze te veel geld kosten om het definitief op te lossen.

Als er gewerkt wordt met een volledige as kan er ook een beter (lees metalen) kamwiel worden gebruikt Klaas, maar dan wordt jouw tweede zin steeds meer bewaarheid...
 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Klaas Zondervan op 22 december 2020, 15:12:47 pm
Rudy, metalen tandwielen zijn altijd beter. Maar besef je wel wat de consequentie is? Dan moeten alle tandwielen van metaal worden. Als je een metalen wiel tegen een kunststof wiel laat lopen zal het kunststof wiel versneld slijten.
Het echte probleem is het gebruik van slechte kwaliteit kunststof. Die is niet bestand tegen de kracht waarmee de as er door geperst wordt.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Havoc op 22 december 2020, 15:13:02 pm
Verder denk ik dat VBV zich gedeisd houdt omdat het probleem ze boven de kop groeit. Het gaat ze te veel geld kosten om het definitief op te lossen.

Kan zijn, maar als dit blijft rotten dan gaan er niet veel meer nog geneigd zijn bij hem iets te bestellen. Niet diegenen die er mee te maken gehad hebben en niet die die de hele saga met stukken en brokken gehoord hebben en hun conclusies trekken. Zelfs al is de volgende productie zonder enig technisch probleem en met alle toeters en bellen. Reputatie krijgen duurt lang en vraagt veel werk. Maar het is heel gemakkelijk en snel om zeep geholpen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 16:16:07 pm
Maar besef je wel wat de consequentie is? Dan moeten alle tandwielen van metaal worden.

Dat besef ik maar heel goed Klaas
Er bestaan loc's met dergelijke layout, maar de prijs is daar ook naar aangepast.

Verder zal ik mij daar niet over uitlaten, omdat het hek dan helemaal van de dam is...!

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 16:21:34 pm
misschien kost in zijn ogen een duurzame oplossing te veel,er is ooit gelachten met die Kleinbahn's maar in weze is dit niet beter.Of je nu tandwielen krijgt al dan niet gratis, je blijft met hetzelfde probleem opgezadeld zitten als 't ware een pleister op een (breekbaar/rot?)houten been !  ;)

De problemen stellen hem al langer maar toch blijft men loc's uitleveren met hetzelfde gebrek in de toekomst. Ik heb al ooit eens iets gehoord van een kapotte LSModels, maar deze schijnen bij toch niet bij alle Chinezen maar niet bij deze te gaan te gaan ! Dit ook waarom in mijn collectie geen loc vandaar meer bij zal komen (hoewel zo fraai zouden kunnen zijn.Zo te horen denken hier wel meer modelspoorders aan.Dan spreken we nog niet van degenen die we (HIER) niet hoorden of zelfs hier op het forum niet komen.Misschien dat daar "misschien" ook een belletje zal gaan rinkelen.Als eenzelfde loc heel veel zou gereden hebben zou men nog ja kunnen zeggen.Maar mogelijks begint het probleem al al ze in elkaargezet worden want die loc's hebben bij mij nog maar weinig gereden.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: bellejt op 22 december 2020, 16:25:48 pm
eigenlijk zie ik de meerwaarde van messing of metalen tandwielen niet in.Als ze de kwaliteit van de roco hebben dan heb je in jaren geen problemen.Mijn reeks 20 loks hebben hier uren gereden met een sleep van lux modelbau erachter of 6 rijtuigen met slepers eronder.Nooit een gebroken tandwiel gehad.En de vervang sets kosten amper 12 euro waar zelfs de wielen inzitten.Geen gepruts met tandwielen monteren.Gewoon de as vervangen waar het tandwiel opzit.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 16:26:46 pm
trouwens een goede,duurzame oplossing kost éénmaal gemaakt nog nauwelijks, zelfs helemaal niks al je meteen een goede oplossing zoekt i.p.v te kiezen voor de goedkoopste oplossing.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 16:37:41 pm
Misschien is hun denken commercieel en technisch ook wel goed en slim, maar jammer in praktijk is hun zoeken naar oplossingen dat helemaal niet
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 22 december 2020, 17:50:21 pm
 een kapotte LSModels, maar deze schijnen bij toch niet bij alle Chinezen maar niet bij deze te gaan te gaan

@Metpetergaathetbeter hier moet je mij eens even wat meer uitleg over geven , want dit snap ik niet?? ???
En wil je nu zeggen dat je geen LS Models loc meer koopt? Ik heb er hier ook een paar van rijden , en daar heb ik nog nooit problemen mee gehad.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 20:14:29 pm
nee wat ik bedoelde dat LS Models ook niet bij de eerste de gereedste Chinees (lees elke Chinees) gaat procuceren,maar toch bij die gaat die toch kwaliteit kan neer kan zetten.

Nee, ik ving eens een gesprek op(of was daar bij betrokken bij dat gesprek ik weet het niet meer) waarbij iemand het over een kapotte LS had, die zei'Ik houd mijn hart vast als...."

Ik toen ook omdat ik maar ik 10(of meer zelfs)keer meer loc's van LS dan VBV en die verhouding van kapotte loc's dat vertaalt hem niet in evenredigheid,welintegendeel.

Ik heb geen,nada, nothing  kapotte of loc's waar iets aan scheelt.

Ik weet niet of ik nog LS koop maar voorlopig niet want 1 11,2 12'en, 7 13'en, 2 15'en, 2 18'en. 3 18² en,2of 3 21's, 4 27,4 CFL 30's heb ik voorlopig genoeg daarentegen zou ik eigenlijk nog wel 22,23.25.25-5. willen kopen maar zolang men het de moeite niet vind daar iets aan te doen zal desbetreffende onderneming aan mij geen loc's meer aan de man kunnen brengen.Dat aantal is zowat juist, 't was met de natte vinger(dat aantal LS lo'smaar ik denk daar toch niet zover van te zitten.

Die andere diesesl schijnen het vrij goed te doen en zijn er motorisch problemen met treinstellen ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 22 december 2020, 20:47:07 pm
Ik ben dit draadje al een paar dagen aan het lezen.
Als ik nu Van Biervliet was zou ik me toch behoorlijk wat zorgen maken.
Dit draadje is een serieus probleem voor het imago van Vbv

Wie gaat er nu nog een loc kopen van deze reeksen na al deze negatieve commentaar...   
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 22 december 2020, 20:50:29 pm
Je kunt je ook afvragen "wie leest dit"? Zo'n grote groep zijn we niet hé. En dan denkt ieder er toch nog het zijne van...  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 22 december 2020, 21:10:49 pm
Citaat
"wie leest dit"


Blijkbaar VBV want ik zie nu net op zijn site staan "Op al onze loks geven wij 3 jaar garantie ! (enkel op vertoon van kasticket) "
Alleen jammer dat mijn 11 Vbv " mogelijke" probleemlocs allemaal ouder zijn dan 3 jaar  :o
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 22 december 2020, 21:23:34 pm
dan is de vraag : wat heb je aan garantie als je binnen die 3 jaar 5 x 300 km moet rijden om die lok te laten herstellen en ophalen ? Dan kopen velen liever een wat minder gedetailleerd model van een ander merk dat jaren meegaat zonder problemen. Een andere winkel had ooit dezelfde instelling en zit nu nog met een massa van zijn modellen over. Een simpele oplossing is er en dan moet de winkelier maar kleur bekennen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 21:23:49 pm
En dan denkt ieder er toch nog het zijne van...  ;)
jammer dat je daar zo over denkt.

Ik meen mij toch te herinneren dat zowel elke loc,treinstel "toevallig?" van daar kwam, dus dan maakt het tijdschrift op deze manier niet zo'n goede indruk.

Ik zal alvast meer attent de beoordelingen van VBV en andere loc's van daar lezen  en zien of men bij MSM ook niet vergeet te vermelden van zaken waar iedereen zo het zijne van denkt.Eens zien of men bij beoordelingen niet vergeet bepaalde zaken te vermelden zoals aandrijvingen of tandwielen en assen die schijnbaar niet aan de eisen beantwoorden waarvoor ze wel dienen

 Uit reacties van verschillende hier(of degene die moed hebben zich hier durven te uiten) denk ik dat wij zowat op dezelfde gollflengte zitten en hetzelfde over denken
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 21:33:42 pm
vergeet niet dat elke lawine met iets onnozel begint maar het is wel iets is dat in gang gezet is en zich steeds groter begint te manifesteren.

Ik veronderstel dat zelf een West-Vlaming begrijpt wat ik hiermee wil zeggen.

Transparantie is iets dat je als ondernemer moet hebben en luisteren naar je klanten en misschien eens een extra inspanning (lees investering doen) is iets dat je ook als GOEDE ondernemer moet doen.

Dat men eens mensen langs eens hier voorlicht of we veranderingen mogen verwachten?

Ik hoop hiermee niet tegen uw schenen geschopt te hebben Luc, misschien moet je maar eens de grieven van uw forumleden/lezers MSM daar in het Westvlaamse overmaken mochten ze het toch niet meelezen of het niet"begrijpen"

Misschien denken ze daar "wat dwaze onnozelaars daar op dat forum" maar het zijn toevallig wel die onnozelaars die zijn zaken kopen.Ik denk dat ik nog niet zo ver mis ben met deze bewering.

Ik hoop nu alvast dat men dit draadje niet monddood maakt zoals dat eerder bij anderen wel gebeurde toen er klachten kwamen van "(on)eerlijk handel drijven"
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Thommy op 22 december 2020, 21:35:55 pm
Je kunt je ook afvragen "wie leest dit"? Zo'n grote groep zijn we niet hé. En dan denkt ieder er toch nog het zijne van...  ;)

Mja, als je bruggen wilt opblazen: artikel in MSM zetten met de oplossing die hier gezocht wordt voor bestaande problemen?

Ik volg hier wel, mijn locs staan in de kast wegens geen baan ofzo. Maar het gaat mij wel aan.

misschien kost in zijn ogen een duurzame oplossing te veel,er is ooit gelachten met die Kleinbahn's maar in weze is dit niet beter.

Voordeel aan die KMB was wel, als je de motor ietke kipte het wormpje het tandwiel weer insneed en je weer voor hele tijden goed was (zat bij mij in de club 1 die daar ne krak in was). En m’n KMB’s hebben kilometers gedaan in die tijd
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 21:38:45 pm
en die hadden dan ook problemen met breken van het chassis.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Havoc op 22 december 2020, 22:09:29 pm
Ik zal alvast meer attent de beoordelingen van VBV en andere loc's van daar lezen  en zien of men bij MSM ook niet vergeet te vermelden van zaken waar iedereen zo het zijne van denkt.Eens zien of men bij beoordelingen niet vergeet bepaalde zaken te vermelden zoals aandrijvingen of tandwielen en assen die schijnbaar niet aan de eisen beantwoorden waarvoor ze wel dienen

Beoordelingen in tijdschriften zijn niet meer dan een momentopname. Meestal na enkele dagen/weken een model in handen gehad te hebben. Niet na maanden ermee te rijden. Je kan over zoiets als kunsstof tandwielen niet oordelen zonder de hele geschiedenis erachten te kennen. van de toleranties bij het ontwerp, de toleranties bij de productie, de gebruikte materialen en nog een hoop parameters. En een tijdschrift kent die niet en eerlijk gezegd wil die ook niet kennen. Die kijken of de lengte over de buffers zoveel tienden mm van het origineel afwijkt, of het geel wel het "goeie" geel is, of de lettertjes leesbaar zijn en nog van die zaken die je kan beoordelen zonder enige technische kennis.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 22:11:07 pm
Citaat
"wie leest dit"
" mogelijke" probleemlocs allemaal ouder zijn dan 3 jaar  :o
misschien heeft hij ook gekeken waar de problemen zich het meeste stelden.Kasticket hij weet wel waarvoor, toch raar ook op je klantenkaart moet toch uit te maken zijn wat je in het verleden bestelde/of daar kocht ? Of zelfs gewoon op zijn computer
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 22:30:51 pm
Kasticket hij weet wel waarvoor,

Ik heb bij ESU een splinternieuwe HLR8040 gekregen (weliswaar na lang zagen omdat ze die uit de markt hadden genomen)
Ik had de loc gekocht van een partikulier en had dus geen ticket.
Maar gezien het concept minder dan twee jaar oud was hebben zij gewoon die garantie op zich genomen, en zo hoort het.
Het vragen om kastickets is gewoon een smoes om het aantal klachten te minimaliseren, want of ze nu door een andere winkel verkocht zijn of door hemzelf, ze komen toch van zijn hand, of zijn toch minstens gemaakt in zijn opdracht aan een fabriek onder zijn verantwoordelijkheid...
Ik heb voor mijn wagen een splinternieuwe achterophanging gekregen (brace zoals men dat in vaktaal noemt), die was doorgeroest en men kende dat probleem bij de fabrikant.
Dat was een herstelling die meer dan 1000€ zou gekost hebben.
Ik heb hem laten herstellen bij een officiele dealer waar ik hem niet gekocht heb en men heeft daar geen enkel probleem van gemaakt alhoewel de wagen op dat ogenblik 10jaar was!
De herstelling verliep volledig op kosten van het moederhuis in Duitsland.
Men noemt dat gegeven "coulance"!!!
https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Coulance/1

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 22:33:06 pm
Rudy ik ben blij dat U het gezegd heeft wat ik niet zei maar suggereerde  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 22 december 2020, 22:38:19 pm
als vaste klant met je klantenkaart weet men juist wanneer en voor hoeveel je kocht door de jaren heen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: SuSke op 22 december 2020, 22:44:02 pm
Ik peins dat ik eens goed en van dicht bij naar mijn 55-ers en andere VBV'ers ga kijken.

En een kasticket... hoe zit het dan met de MSM-loc's van de voorbije jaren ?? Maar wat Rudi Rangeerduivel stelt over de verantwoordelijkheid bij garantie, snijdt wel hout.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 22 december 2020, 22:48:14 pm
Maar wat Rangeerduivel stelt, snijdt wel hout.

Da's niet moeilijk he Suske, ik ben in een vorig leven nog op leercontract schrijnwerker geweest!  ;D ;D

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Havoc op 22 december 2020, 22:58:33 pm
Ik peins dat ik eens goed en van dicht bij naar mijn 55-ers en andere VBV'ers ga kijken.

En een kasticket... hoe zit het dan met de MSM-loc's van de voorbije jaren ?? Maar wat Rudi Rangeerduivel stelt over de verantwoordelijkheid bij garantie, snijdt wel hout.

Wet is duidelijk: het is de verkoper die voor de garantie moet zorgen. Dus als je die loc niet bij vbv kocht, dan is het diegene die je de loc verkocht heeft die de garantieproblemen moet verhelpen. Niet de fabrikant als direct aanspreekpunt. Dus als je die loc van MSM hebt, dan is het MSM die voor de garantiegevallen moet instaan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 23:04:11 pm
De meesten kochten hun loc's daar met uitzondering van enkele die via MSM acties kwamen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 22 december 2020, 23:07:52 pm
coulance"!!!
of service
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: pandur op 23 december 2020, 10:18:28 am
Enkele bedenkingen;

Neem aan dat er een "duurzame" oplossing komt die +/- 4,- € per as zou kosten (wat volgens mij niet te duur is)
Dus voor het restoreren van mijn collectie 55ers zou dit voor diegene die meerekenen ; om de 8 modellen één extra loc kosten ! Dit enkel voor de aanschaf v/d assen , daarbij reken ik niet de eventuele portokosten voor de loc's en de werkuren v/d technieker .

Op welke wijze ga ik dan te werk ; vervang ik per probleem loc alle assen , of enkel het gebroken asje ? Om een "duurzame" oplossing op relatief korte termijn te realiseren , zou ik eventueel alle locomotieven gelijktijdig uitrusten ?

Heeft er iemand een idee hoeveel diverse modellen in der loop der jaren verschenen en geleverd zijn ? Zou men dan overwegen om deze "duurzame" assen volgens een actieplan te verspreiden , zoals we nu gaan zien bij het covid-vacsin ?

Dan kan ik als 65 plusser op beide oren slapen !

Eric
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 december 2020, 11:33:21 am
misschien eens aan VBV zelf vragen ::)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 december 2020, 11:37:01 am
net als Rudy hebben mijn ouders bij Toyota mogen ervaren wat klantvriendelijkheid is,vrij grote kosten nadat de wagen al een tijd uit garantie was, wat het juist was weet ik niet meer (en kan het spijtig genoeg ok niet meer vragen).Maar Toyota(zonder veel morren) vond dat (duur) onderdeel niet mocht stuk gaan na zo weinig km.'s en lieten onderdelen geheel gratis door de garagist vervangen. ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 23 december 2020, 12:21:44 pm
Citaat
Neem aan dat er een "duurzame" oplossing komt die +/- 4,- € per as zou kosten (wat volgens mij niet te duur is)
Dus voor het restoreren van mijn collectie 55ers zou dit voor diegene die meerekenen ; om de 8 modellen één extra loc kosten

Dus in uw gedachtegang zouden wij dit allemaal zelf moeten gaan betalen...
Dan kan ik u nu al vertellen dat ik NOOIT nog een locomotief van VBV koop


Citaat
net als Rudy hebben mijn ouders bij Toyota mogen ervaren wat klantvriendelijkheid is,vrij grote kosten nadat de wagen al een tijd uit garantie was, wat het juist was weet ik niet meer (en kan het spijtig genoeg ok niet meer vragen).Maar Toyota(zonder veel morren) vond dat (duur) onderdeel niet mocht stuk gaan na zo weinig km.'s en lieten onderdelen geheel gratis door de garagist vervangen. ;)

Toyota is dan natuurlijk ook het merk dat bekend staat voor zijn kwaliteit he
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 december 2020, 16:00:11 pm
Dus in uw gedachtegang zouden wij dit allemaal zelf moeten gaan betalen...
Dan kan ik u nu al vertellen dat ik NOOIT nog een locomotief van VBV koop

misschien zouden we maar eens met z'n allen deze bedenking in praktijk om moeten zetten, eens zien wie het laatst lacht  :-\
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 23 december 2020, 18:29:33 pm
Ik ben even begonnen met een vergelijkende studie van de aandrijvingen door de verschillende productiejaren heen etc. Ik post het dan wel eens klaar.

Het zou mooi zijn als we dan figuurlijk de handen in mekaar kunnen slaan met de fabrikant en een gepaste oplossing voor gedupeerden en mogelijke gedupeerden kunnen voorzien.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 23 december 2020, 18:33:19 pm
Hallo iedereen,

hierbij mijn bijdrage aan dit escalerende draadje:

Ik ben al meer dan een halve eeuw 3-railer met hoofdzakelijk modellen uit Göppingen, waarvan ik een 10-tal 55'ers heb.
Gebaseerd op de goede ervaring met de VBV 62'ers heb ik me gewaagd aan de MSM 5528.
Na levering heeft de loc nog een tijdje in de kast gelegen. Maar eenmaal op het spoor heeft hij het slechts een paar maanden uitgehouden. Hij begon te rijden met horten en stoten en een luid "geklik".
Wat bleek: de zwarte kunststof tandwielen waren losgekomen van de doorgaande, niet geïsoleerde assen.
De tandwielen zijn niet gebroken/gebarsten, maar kunnen gemakkelijk van links naar rechts op de as verschoven worden, of - indien je de as bij een wiel vasthoudt - gemakkelijk ronddraaien.

Na eerste mail en een beleefde reminder had ik na 2 weken de vervangassen. Die zijn geplaatst en loc rijdt terug prima.

Hoe lang gaan die vervangassen het uithouden? Geen idee.
Ik ben niet van plan om alle 6 maand nieuwe assen te vragen.

En dat laatste heeft vooral te maken met het verwijderen van de bogiekap (het onderdeel dat de assen op zijn plaats houdt).
Bij het verwijderen heb ik ze gebroken, alhoewel ik dezelfde werkwijze toegepast heb als door VBV voorgeschreven.
OK, de loc was nog onder garantie en ik had het beter niet zelf gedaan, maar dan moest ik ofwel de loc opsturen, ofwel de loc binnensteken. M.a.w. in beide gevallen "kosten koper" tijdens garantie. Jammer dat het als "commerciële geste" ook niet mee vervangen werd, samen met de assen.
De bogiekap van de MSM 5528 is wel degelijk verschillend van eerdere modellen en is - naar mijn ervaring - moeilijk los te maken wegens de vele nokjes en lipjes.
Die vele nokjes en lipjes hebben er wel voor gezorgd dat ze - ondanks de breuk (halfweg het vlakke gedeelte) - terug mooi vast zit.

De "question jambon" ofte hamvraag blijft natuurlijk: komt er een degelijke/langdurige oplossing?
Assen met metalen of messing tandwielen? Kunststoffen tandwielen van betere kwaliteit en extra verlijmd op de as?

Nogmaals: bij mij gaat het over een 3-rail model.
Geef mij maar de Märklin locs, zeker als het op tandwielen en herstelbaarheid aan komt.  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 23 december 2020, 19:03:40 pm
... een kleine correctie op mijn vorige post:

Citaat
De tandwielen zijn niet gebroken/gebarsten, maar kunnen gemakkelijk van links naar rechts op de as verschoven worden ...

de tandwielen zijn wel degelijk gebroken/open gebarsten. Ik moest het onder een loep bekijken om het goed te kunnen zien.

Samengevat: zowel bij de 2-rail als bij de 3-rail 55'ers breken de tandwielen, of het nu witte, dan wel zwarte kunststof is.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Olivier77 op 23 december 2020, 20:43:30 pm
Beste Rik,
Een vraag: hoe weet jij dat de assen voor 3 rail nu doorgaand zijn ?
Mvg
Olivier 77
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: Brossel op 23 december 2020, 21:21:37 pm
Ik zou graag weten (mag per mail of persoonlijk bericht) wie een 'NEEN' (of 'fuck you' zoals Rudy zegt) gekregen heeft van de fabrikant op de vraag om de loc te herstellen. Graag ook bij vermelden of dit binnen of buiten de garantieperiode was en op welke wijze dat contact was (telefoon, mail etc...).
Met dank bij voorbaat.

Hoi Luc,

Zojuist heb ik je een prive mail gestuurd en via wetransfer een filmpje van mijn 5505. Luister daar maar eens naar.

Qua contact met VBV: ik heb geen nee of fuck you gekregen, maar kreeg per mail te horen dat nieuwe tandwielen in stock = verkrijgbaar zijn.

Zoals Olivier en anderen al aangaven: we hebben alleen niet zoveel vertrouwen meer in die constructie.

Mocht je iets kunnen betekenen voor ons en voor al voor alle andere mensen die graag met deze mooie 55ers willen blijven rondrijden, ook na de garantieperiode van drie jaar, alvast erg bedankt!!

Met vriendelijke groet
Davy
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 december 2020, 21:29:51 pm
wij willen een oplossing, niet een pleister op een (rot) houten been ondertss blijft hij maar problemen voor de toekomst verkopen mogelijks doen sommige loc's al minimale schade op bij uit in elkaar zetten tijdens de produktie.

de 59.60 en 62,mogelijks ook  die 52.53.54 nog geen problemen van gehoord!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 23 december 2020, 22:05:47 pm
wij willen een oplossing, niet een pleister op een (rot) houten been ondertss blijft hij maar problemen voor de toekomst verkopen mogelijks doen sommige loc's al minimale schade op bij uit in elkaar zetten tijdens de produktie.

de 59.60 en 62,mogelijks ook  die 52.53.54 nog geen problemen van gehoord!
Peter, de 59's, 62 en 54 horen tot de budget line, nagenoeg hebben die wel een volledige as (a la 23 (iets wat daar wel goed is)). Cardans zijn normale plastieken kardans zoals de 62's van Roco etc. Mijn 201.010 heeft al redelijk wat gereden en daar zijn geen problemen mee.

Ik ben benieuwd naar de constructie van de G2000, dat is ook B-models, zou dat ook met van die halve assen zijn?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 23 december 2020, 22:25:54 pm
@ Olivier77

Citaat
Een vraag: hoe weet jij dat de assen voor 3 rail nu doorgaand zijn ?

Wel, Olivier, ik heb het in mijn eerste post geschreven:

Citaat
De tandwielen zijn niet gebroken/gebarsten (correctie in mijn 2de post: wel gebroken!), maar kunnen gemakkelijk van links naar rechts op de as verschoven worden, of - indien je de as bij een wiel vasthoudt - gemakkelijk ronddraaien.

Mocht de as onderbroken zijn, zoals bij de 2-rail versie, dan kon ik het tandwiel niet verschuiven van het ene wiel naar het andere. As simple as that.  ;)

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 23 december 2020, 22:36:08 pm
Zo ziet er dat dus allemaal uit hé , komt van mijn 5525.

(https://live.staticflickr.com/65535/50752460661_781f6642a7_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kjPCnc)DSC_0092 (https://flic.kr/p/2kjPCnc) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/50752568142_4d264a8949_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kjQbjj)DSC_0093 (https://flic.kr/p/2kjQbjj) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 23 december 2020, 23:19:01 pm
Editorvraagje: hoe voeg ik hier enkele foto's toe? Op het foto-icoontje klikken en dan een geopende foto copy/pasten lukt niet.

Mvg

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 december 2020, 23:46:47 pm
Een foto die op je eigen computer staat kun je niet zonder meer hier plaatsen. Die moet je eerst uploaden naar een foto-host-site zoals flickr bijvoorbeeld.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: D_Loc op 23 december 2020, 23:52:34 pm
Editorvraagje: hoe voeg ik hier enkele foto's toe? Op het foto-icoontje klikken en dan een geopende foto copy/pasten lukt niet.

Mvg


De foto moet ergens zijn gehost, bijvoorbeeld Flickr wat ik gebruik maar er zijn meer mogelijkheden.

Nu wat ik wilde schrijven:
Ik heb even zitten denken aan een mogelijke oplossing, of dit technisch makkelijk te realiseren is weet ik niet. Betekent namelijk wel dat alle aangedreven assen vervangen moeten worden.
Ik dacht als je 1 platte zijde op het asje maakt en het gat in het tandwiel niet helemaal rond maar zo dat de platte zijde hier precies in valt, dan hoeft er geen enorme spanning te staan op het plastic van het tandwiel om te zorgen dat het niet gaat slippen. Uiteraard moet het wel iets klemmen om de juiste spoorbreedte te houden, dit kan eventueel met lijm.
Even snel een tekeningetje gemaakt wat ik in gedachten had. Ik heb het als vooraanzicht getekend omdat dan het duidelijkst te zien is wat ik bedoel.
(https://live.staticflickr.com/65535/50751909378_3bb806585f_b.jpg)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 24 december 2020, 00:20:08 am
Editorvraagje: hoe voeg ik hier enkele foto's toe? Op het foto-icoontje klikken en dan een geopende foto copy/pasten lukt niet.

Fotop(s) hosten op Flikr,
delen,
kopieren en plakken op uw reactie in een topic
Als je "proper" wil werken verwijder je alles wat voor de eerste [IMG]staat en alles wat na de achterste [/IMG ] staat, dan heb je enkel de zuivere foto

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Thommy op 24 december 2020, 07:41:43 am
wij willen een oplossing, niet een pleister op een (rot) houten been ondertss blijft hij maar problemen voor de toekomst verkopen mogelijks doen sommige loc's al minimale schade op bij uit in elkaar zetten tijdens de produktie.

de 59.60 en 62,mogelijks ook  die 52.53.54 nog geen problemen van gehoord!
Peter, de 59's, 62 en 54 horen tot de budget line, nagenoeg hebben die wel een volledige as (a la 23 (iets wat daar wel goed is)). Cardans zijn normale plastieken kardans zoals de 62's van Roco etc. Mijn 201.010 heeft al redelijk wat gereden en daar zijn geen problemen mee.

Ik ben benieuwd naar de constructie van de G2000, dat is ook B-models, zou dat ook met van die halve assen zijn?

De vraag is dus waarom de tandwielen/wielen van de budget reeksen anders zijn dan de high end modellen en/of wielen niet onderling uitwisselbaar zijn (sorry, ga m’n modellen niet direct uiteen smijten dus kan niet zien)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 24 december 2020, 08:16:54 am
Meer over foto's plaatsen hier: https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,28971.0.html
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: evan op 24 december 2020, 08:28:47 am
Zo ziet er dat dus allemaal uit hé , komt van mijn 5525.

(https://live.staticflickr.com/65535/50752460661_781f6642a7_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kjPCnc)DSC_0092 (https://flic.kr/p/2kjPCnc) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/50752568142_4d264a8949_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kjQbjj)DSC_0093 (https://flic.kr/p/2kjQbjj) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

Dat is dus het oude bekende Amerikaanse systeem van meer dan 30 jaar oud (Athearn en Life Like P2K).  Dus zeker 20 Jaar geleden kenden ze het probleem van de gebarsten tandwielen en was het een bekend probleem door inferieur Plastic.  Ik weet niet hoe lang VBV hun modellen met dit principe bestaan, maar de keuze van systeem en product was dus niet optimaal.  Precies of hun Chinese leverancier oud spul wilde slijten aan een "onwetende" Belg   ::)


A-Line is destijds op de kar gesprongen om de klanten van Athearn en Life Like bij te staan met betere kwaliteit tandwielen.  Walthers heeft de P2K lijn van Life Like overgenomen en heeft de tandwielen ook verbeterd.

_   Artikel.  A-Line #40005

Eens mn atelier hier in orde is zal ik mn VBV 5510 eens uit elkaar gooien en zien of die A-Line onderdelen passen.

Voor mensen die zelf al ns willen proberen...   https://www.rd-hobby.de/Catalog/Detail/96509
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: oebr op 24 december 2020, 10:23:16 am
interessant Evan,  ze zien er alvast zeer gelijkend uit.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 24 december 2020, 11:21:12 am
(https://live.staticflickr.com/65535/50752460661_781f6642a7_c.jpg)
Ik weet niet hoe lang VBV hun modellen met dit principe bestaan,

Mijn (blauwe) 5515 heb ik afgehaald in hun winkel de zelfde week nog dat de eerste 55ers beschikbaar waren, en die heeft identiek dezelfde assen.
Ik weet niet meer in welk jaar dit was (ik word ook al wat ouder hé! ;D) maar tot nu toe, ik moet zoals men zegt hout vast houden,heb ik behalve de eerder genoemde problemen met stroomafname, die in tussen perfect opgelost zijn, nog geen problemen gehad met kamwielen
De loc heeft nochtans al wat km's in zijn vel hoor...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 24 december 2020, 15:08:22 pm
Op vraag van Negenentwintig ( Rik ) heb ik zijn foto's hier even neergezet , ook hij heeft dus problemen met zijn 55er van VBV , ook het draaistel is onderaan gebroken.

(https://live.staticflickr.com/65535/50753986618_663d98157a_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kjXrYN)Gebroken tandwiel Reeks 55 (https://flic.kr/p/2kjXrYN) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/50754719026_3698838a1b_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kk2cGw)Gebroken tandwiel Reeks 55 (https://flic.kr/p/2kk2cGw) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/65535/50754719036_1b6e00505a_c.jpg) (https://flic.kr/p/2kk2cGG)Gebroken Bogie Reeks 55 (https://flic.kr/p/2kk2cGG) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 24 december 2020, 16:03:48 pm
Citaat
Op vraag van Negenentwintig ( Rik ) heb ik zijn foto's hier even neergezet , ook hij heeft dus problemen met zijn 55er van VBV , ook het draaistel is onderaan gebroken.

Bedankt Erwin, om de foto's te willen posten.

Nog even ter verduidelijking:

    bovenste foto's: het gebarsten tandwiel op een doorlopende 3-rail as, gemakkelijk te verschuiven van links naar rechts
    onderste foto: breuk die opgetreden is bij het wegnemen van de "bogiekap" op de VBV-manier om uit te vissen wat er aan de hand was (ik ben geen onhandige Harry ;)).

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 24 december 2020, 20:37:28 pm
Dit doet mij sterk denken aan mijn Artin slotcars, die hadden ook last van barstende kunststof tandwieltjes die op de motoras geperst waren. Maar dat was 30 jaar geleden en die Artins waren de goedkoopste prullen die verkrijgbaar waren. Wie laat zich de dag van vandaag nog zo iets aansmeren?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 24 december 2020, 20:40:09 pm
waren de goedkoopste prullen die verkrijgbaar waren. Wie laat zich de dag van vandaag nog zo iets aansmeren?
wij schijnbaar maar bij ons zijn het dwaas genoeg dure locomotieven :-[
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: SuSke op 24 december 2020, 22:41:23 pm
Ik vrees dat het MSM-model 2020 al gelijk in revisie mag nog voor het uitgeleverd wordt  8) 8)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 25 december 2020, 09:51:23 am
Misschien moet de vakpers bij zijn besprekingen wat beter naar de mechaniek kijken ipv enkel rivetten te tellen, te kijken of  de ruitenwissers goed staan en de nummertjes kloppen?
Ik heb in mijn verzameling locomotieven vanaf de jaren 40 en ze rijden nog  ;)
Een fabrikant die enkel bewierookt wordt om zijn 'schone' modellen doet blijkbaar op den duur zijn best niet meer om 'goede' modellen te maken...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 25 december 2020, 11:26:32 am
Editorvraagje: hoe voeg ik hier enkele foto's toe? Op het foto-icoontje klikken en dan een geopende foto copy/pasten lukt niet.

Mvg


De foto moet ergens zijn gehost, bijvoorbeeld Flickr wat ik gebruik maar er zijn meer mogelijkheden.

Nu wat ik wilde schrijven:
Ik heb even zitten denken aan een mogelijke oplossing, of dit technisch makkelijk te realiseren is weet ik niet. Betekent namelijk wel dat alle aangedreven assen vervangen moeten worden.
Ik dacht als je 1 platte zijde op het asje maakt en het gat in het tandwiel niet helemaal rond maar zo dat de platte zijde hier precies in valt, dan hoeft er geen enorme spanning te staan op het plastic van het tandwiel om te zorgen dat het niet gaat slippen. Uiteraard moet het wel iets klemmen om de juiste spoorbreedte te houden, dit kan eventueel met lijm.
Even snel een tekeningetje gemaakt wat ik in gedachten had. Ik heb het als vooraanzicht getekend omdat dan het duidelijkst te zien is wat ik bedoel.
(https://live.staticflickr.com/65535/50751909378_3bb806585f_b.jpg)

Hey Dirk, ik denk dat als ik me niet vergis bij de andere fabrikanten er een verdikking is ter hoogte van het tandwiel op de as zodat het wel net als hier er mooi in schuift.

Wat Evan aanhaalt is ook wel interessant...

@Rudy, de witte tandwielen zijn denk ik gebruikt tot en met de generatie van de 5525, 5510, 5512 schat ik. Recentere zijn met die zwarte zoals Arno en Rik reeds toonden.

En voor de 23-ers stuit ik hier net op onderstaand roco-onderdeel dat heel gelijkaardig is. Zou het juiste artikenummer moeten zoeken, kamwiel zelf is niet gelijkaardig.
(https://www.picclickimg.com/d/l400/pict/324053438499_/Ersatzteil-Roco-HO-Diesellok-BR-114-660-4-DR.jpg)


Misschien moet de vakpers bij zijn besprekingen wat beter naar de mechaniek kijken ipv enkel rivetten te tellen, te kijken of  de ruitenwissers goed staan en de nummertjes kloppen?
Ik heb in mijn verzameling locomotieven vanaf de jaren 40 en ze rijden nog  ;)
Een fabrikant die enkel bewierookt wordt om zijn 'schone' modellen doet blijkbaar op den duur zijn best niet meer om 'goede' modellen te maken...

Een mening die ik deel, ik wou nog weten hoe het bij de G2000 in mekaar zat, want deze is ook onder de vlag B-models, over alle uiterlijke kenmerken en over een andere motor wordt gerept, maar niet over de mechanische constructie.
Maar geef toe, normaal zijn we gewend dat daar de laatste jaren eigenlijk niet echt iets nieuws onder de zon is. Hoewel het tegendeel hier nu bewezen wordt. :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 25 december 2020, 12:11:25 pm
over alle uiterlijke kenmerken en over een andere motor wordt gerept, maar niet over de mechanische constructie.
Dus spreken ze eigenlijk alleen over wat je zelf kunt zien, wat is dan nog de toegevoegde waarde van een 'test'?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 25 december 2020, 12:18:35 pm
Bij een test zullen ze een loc toch wel een stukje laten rijden?
Maar dan is hij nieuw en zit er nog geen barst in het tandwiel.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 25 december 2020, 12:33:03 pm
heb ooit in het panel gezeten die de keuring deed van model van het jaar en daar reed niks om te testen.Enkel op uiterlijk en afmetingen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 25 december 2020, 13:03:27 pm
heb ooit in het panel gezeten die de keuring deed van model van het jaar en daar reed niks om te testen.Enkel op uiterlijk en afmetingen.
Voor alle duidelijkheid, dit was niet bij Modelspoormagazine.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 25 december 2020, 13:21:18 pm
inderdaad. Was iets met febel in de naam dacht ik :) Al vele jaren geleden maar daar is toch een VBV als beste koop gekozen die nu die massa problemen geeft
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 25 december 2020, 13:55:38 pm
Bij een test zullen ze een loc toch wel een stukje laten rijden?
Maar dan is hij nieuw en zit er nog geen barst in het tandwiel.
Je moet een loc niet laten rijden tot de tandwielen barsten om te weten wat er van mechaniek in en onder zit, zeker niet als er al zoveel precedenten zijn.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 25 december 2020, 14:30:20 pm
Bij een test zullen ze een loc toch wel een stukje laten rijden?
Maar dan is hij nieuw en zit er nog geen barst in het tandwiel.
Je moet een loc niet laten rijden tot de tandwielen barsten om te weten wat er van mechaniek in en onder zit, zeker niet als er al zoveel precedenten zijn.

De oorzaak van het barsten ligt volgens mij niet echt aan het al dan niet laten rijden van de loc, Een loc kan lange tijd meegaan zonder enig probleem en dan opeens is het prijs!
Sommige loc's gaan in perfecte staat de doos/kast in en komen er na onbepaalde tijd uit met gebarsten kamwiel(en)...
Ik denk dat het probleem hier niet zozeer in de layout van de mechaniek zit, maar wel in de kwaliteit van de gebruikte materialen die na een tijdje hun kwaliteit verliezen.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Alberke op 25 december 2020, 14:44:04 pm
Bij een test zullen ze een loc toch wel een stukje laten rijden?
Maar dan is hij nieuw en zit er nog geen barst in het tandwiel.
Je moet een loc niet laten rijden tot de tandwielen barsten om te weten wat er van mechaniek in en onder zit, zeker niet als er al zoveel precedenten zijn.

De oorzaak van het barsten ligt volgens mij niet echt aan het al dan niet laten rijden van de loc, Een loc kan lange tijd meegaan zonder enig probleem en dan opeens is het prijs!
Sommige loc's gaan in perfecte staat de doos/kast in en komen er na onbepaalde tijd uit met gebarsten kamwiel(en)...
Ik denk dat het probleem hier niet zozeer in de layout van de mechaniek zit, maar wel in de kwaliteit van de gebruikte materialen die na een tijdje hun kwaliteit verliezen.

 ;)
Vooral de manier van monteren; een tandwiel op een te grote as persen is heel simpel in de productie, maar geeft na een tijdje dus de bekende problemen. Een beter systeem bestaat er in om de as te voorzien van "tandjes", zodat het tandwiel vastbijt als het er op  geschoven wordt. Op die manier staat het niet meer onder druk, maar ja, dat kost weer tijd in de productie om die as te maken.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 25 december 2020, 14:59:43 pm
Beetje technische uitleg:

In kunststof wordt een weekmaker verwerkt. Zonder weekmaker zijn kunststoffen zeer broos.
Voorbeeld weekmaker-toevoeging. Je kent de regenpijpen in PVC? Die zijn vrij stevig en toch maar licht buigzaam. Resultaat van weinig toevoeging van weekmaker. Jet hebt echter ook super flexibele PVC regenkledij. Daar zit zeer veel weekmaker in!
De laatste jaren wordt weekmaker zoveel mogelijk beperkt omdat het niet OK is voor ons milieu. Het migreert na verloop van tijd uit de kunststof en komt zo in ons milieu terecht.

De kunststof tandwielekes bevatten dus ook weekmaker die dus ook stilaan uit de kunststof migreert. Zo worden die dingen mettertijd brozer. De "passing" waarmee de tandwielen op de asjes gezet worden is vrij "nauw" - iets in de ordegrootte van 0.005mm - dus kan die spanning alleen al voor een barst zorgen als het warm wordt.

Als het warm wordt? De uitzetting van kunststof is zowat 10x groter dan die van het stalen asje. Ook hier gaat het om zeer kleine waarden in de ordegrootte van 0.01mm maar je ziet meteen dat de 0.005mm van hierboven kan veranderen naar 0.015mm. M.a.w., verhoogde klemspanning en brozer wieletje...

(Voor de volledigheid. Ik heb hier niets echt berekend maar geschat/afgeleid van getallen die ik me meen te herinneren van toen ik cryogene toestellen moest ontwerpen waar temperatuurverschillen van 200 graden geen uitzondering waren...
Als het moet, bereken ik alles wel iets juister :-))
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 25 december 2020, 15:00:12 pm
geen barst in het tandwiel.
wat niet zeker is  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: SuSke op 25 december 2020, 15:23:24 pm
Je moet het inderdaad in de richting die Dirk aangeeft gaan zoeken.

Wil je het goedkoop houden, dan gebruik je kunststof uit de reeks Thermoplasten - kunststof kan gesmolten en gevormd worden.
Daarin zitten net die grote hoeveelheid weekmakers net om de kunststof goed te kunnen spuitgieten.

Wil je dat niet dan gebruik je kunststoffen uit de reeks Thermoharders, maar dan heb je mechanische bewerkingen nodig om je tandwielen te kunnen maken wat dan weer zeer kostbaar is.

Ik vrees dat het een beetje "dweilen met de kraan open" is. Een degelijke oplossing kost redelijk veel geld, terwijl een goedkopere oplossing steeds voor het probleem zal blijven zorgen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 25 december 2020, 15:32:32 pm
Als je weet dat een motor in je loc nauwelijks iets kost kan ik mij niet inbeelden dat een oplossing van een deftige as met goed(e) tandwiel(en).Nee producent wil gewoon de allergoedkoopste oplossing de slechtste blijven uitleveren(lees geen oplossing)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 25 december 2020, 16:17:38 pm
Daar zit zeer veel weekmaker in!
De laatste jaren wordt weekmaker zoveel mogelijk beperkt omdat het niet OK is voor ons milieu. Het migreert na verloop van tijd uit de kunststof en komt zo in ons milieu terecht.
De kunststof tandwielekes bevatten dus ook weekmaker die dus ook stilaan uit de kunststof migreert.

Dirky,

Ik twijfel geen seconde aan jouw deskundigheid en de correctheid van dit verhaal
maar kan hier maar één conclusie uit trekken, we hebben het gevonden nu.
De fabrikant is zo milieubewust dat hij er voor kiest om ons (voor veel geld) minderwaardige rommel te laten kopen!

De (opwarmende) wereld zal er wel bij varen! ;D ;D ;D

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5
Bericht door: efl045 op 25 december 2020, 16:55:12 pm
Rudy, metalen tandwielen zijn altijd beter. Maar besef je wel wat de consequentie is? Dan moeten alle tandwielen van metaal worden. Als je een metalen wiel tegen een kunststof wiel laat lopen zal het kunststof wiel versneld slijten.
Ah, valt wel mee hoor, deze (en ik heb er zo 10-tallen) loopt nu al meer dan 50 jaar en ik voorzie nog geen eerstdaags versneld verslijten, daar kan ik wel mee leven ;)
(https://db3pap006files.storage.live.com/y4mdfc4o66eHx9mqK-T3Fsng2a6wkEzFj7nCBqCJMHHa0K0xFC6gn7NAGuq0CypyFh45pr2QNpJP8_j3hCOB2BSsMJNa1DcJwzG6nw5da527c_sEC9n8ujxaRRYbtv-EROSqW3IwS3fqdxAzsB_2R2BluNxteXjdL6lpzHBX1MM2hIxCx6ibRGnSbLsgcUBgk8s?width=2448&height=2448&cropmode=none)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 25 december 2020, 17:22:02 pm
Toch eventjes volgende opmerking:

Ik ben ook een fabrikant. Geen VBV, geen Märklin,... dus heb ik er een iets andere kijk op.

Er is geen haar op mijn hoofd dat er in geloofd dat VBV bewust "geprutst" heeft om enkele euro's te besparen. De tandwielen zal hij besteld hebben bij iemand die tandwielen maakt. Het idee van de onderbroken as bestaat al lang en zal ook niet gekozen geweest zijn om weer eens te besparen.
En ja, dat het nu "brol" blijkt te zijn is inderdaad zijn verantwoordelijkheid. Maar net zoals een wagen binnenin begint te kraken (en dat is by the way door het verminderen van de weekmaker in de vele plastic stukken) begint het tandwieleke te kraken. En als de garantie voorbij is... Sh#t voor de koper!

Ik kan me ook niet voorstellen dat VBV nu in zijn vuistje lacht en deze negatieve commentaren gewoon laat voor wat ze zijn...

Hopelijk komt er een voorstelling voor een oplossing die voor een "prikje" kan aangeboden worden voor alles wat al buiten garantie is... En als VBV inderdaad mee zou lezen mag hij me zeker een setje onderdelen opsturen zodat ik kan meedenken voor een betaalbare oplossing... :-)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 25 december 2020, 17:24:24 pm
Citaat
Citaat van: Klaas Zondervan op 22 december 2020, 15:12:47 pm
Rudy, metalen tandwielen zijn altijd beter. Maar besef je wel wat de consequentie is? Dan moeten alle tandwielen van metaal worden. Als je een metalen wiel tegen een kunststof wiel laat lopen zal het kunststof wiel versneld slijten.
Ah, valt wel mee hoor, deze (en ik heb er zo 10-tallen) loopt nu al meer dan 50 jaar en ik voorzie nog geen eerstdaags versneld verslijten, daar kan ik wel mee leven ;)

Ik heb ook een aantal van die robuuste Göppingers, Franky, maar je moet wel dezelfde tandwielen met elkaar vergelijken. ;)

De probleemgevallen zijn deze die geperst/geklemd worden op een as. De tandwielen op de foto zijn los draaiende rond een vaste as. Deze breken niet. Je kon hooguit enkele tanden om zeep helpen door met de duim de wielen te willen ronddraaien omdat de motor wat steeg liep.

Grz
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 25 december 2020, 17:42:54 pm
Mijn opmerking ging over het versneld slijten van kunststoftandwielen tegen metalen tandwielen.
Om te tonen dat een mix perfect mogelijk is.
Aub lezen wat ik schrijf.

Sommige fabrikanten adviseren zelfs een mix van kunststof en metalen tandwielen, kunststof tandwielen geraken hun warmte moeilijk kwijt als ze niet gemengd worden met metalen tandwielen:
https://www.at-aandrijftechniek.nl/algemeen/kunststof-tandwielen-winnen-terrein/54200/

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 25 december 2020, 19:57:01 pm
Ik kan me ook niet voorstellen dat VBV nu in zijn vuistje lacht en deze negatieve commentaren gewoon laat voor wat ze zijn...
mocht ik in zijn geval zijn dan zou ik de beleefdheid en de eerlijkheid hebben wat je van plan bent in de toekomst, er iets aan doen of je verschuilen achter die 3 jaar garantie


Trouwens die opmerking eerder van "die onnozelaars ......" is niet uit de lucht gegrepen, men weet niet altijd wie wie is als ze in de winkel staan.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 25 december 2020, 20:35:32 pm
Is dit een draadje over het zoeken naar een oplossing i.v.m. kapotte tandwielen of eentje tegen de persoon "VBV"?

Moet er een oplossing komen als VBV niets doet?

Kan je VBV overhalen om toch iets te doen?

Ik vind het vreemd dat er ook maar niemand inpikt op mijn vraag om me eens een kapotte set toe te sturen? Wie weet kunnen we zelf een deal voorstellen aan VBV?
Maar als er op zijn persoon zelf geschoten wordt, zal een deal ook moeilijker worden.

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 25 december 2020, 20:44:23 pm
van hetzelfde gedacht maar VBV moet hier in eerste instantie ook reageren vermits hij meeleest en andere leden benaderd om rechtzettingen.Enige oplossing is : komt er geen reply dan gewoon alle bestellingen annuleren en met zen allen genoegdoening eisen aangaande garantie ,desnoods via rechtswege. Het gaat hier voor sommigen wel om aanzienlijke bedragen van loks die niet meer bruikbaar zijn en de naam zal dan ook wel van de markt verdwijnen als onbetrouwbaar.Mss tot het uiterste gedreven gesproken maar als men zich wil kenmerken en leden tot rechtzetting drijft moet men ook kleur bekennen en VERANTWOORDELIJKHEID nemen.
Ps: die simpele oplossing had ik ook al voorgesteld omdat die onderdelen via 3d makkelijk te printen zijn en er kleine kosten aan verbonden zijn.Maar geen reakties is volgens mij schuld bekennen of zeggen dat het ze geen moer kan schelen en hun labiele oplossingen blijven naar voor schuiven zodat na 2 jaar of 3 jaar men ervan verlost is.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 25 december 2020, 21:05:35 pm
Wie weet is er bijna een VBV oplossing klaar?

En wat het reageren betreft; Ik zou ook mijne kop niet durven naar buiten steken waar op mij geschoten wordt. En denk eens goed na, VBV zal ook zijn goed draaiende zaak niet aan 't wankelen brengen door niets te ondernemen!

Laat dit wat rusten en/of beperk jullie tot het zoeken naar een oplossing... Een goeie verstandhouding tussen de partijen is een eerste noodzaak om iets opgelost te krijgen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirk op 25 december 2020, 22:30:19 pm
gewoon uit nieuwgierigheid, maar ik begrijp niet dat klanten een oplossing moeten aanbrengen bij een producent? Om bij de autobranche te blijven, als er een model een constructie fout heeft, dan moeten de klanten toch ook niet een oplossing aanbrengen. Dan wordt er gewoon een klacht ingediend, desnoods bij een consumentenbond, bvb Testaankoop oid, en dan moet er maar een terugroepactie komen. Of anders de mogelijkheid dat iedereen die een model heeft met de betreffende constructie fout zijn model kan en mag terug geven en zijn centen terug krijgt.

mvg

Dirk
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 25 december 2020, 22:37:08 pm
van hetzelfde gedacht maar VBV moet hier in eerste instantie ook reageren vermits hij meeleest en andere leden benaderd om rechtzettingen.Enige oplossing is : komt er geen reply dan gewoon alle bestellingen annuleren en met zen allen genoegdoening eisen aangaande garantie ,desnoods via rechtswege. Het gaat hier voor sommigen wel om aanzienlijke bedragen van loks die niet meer bruikbaar zijn en de naam zal dan ook wel van de markt verdwijnen als onbetrouwbaar.Mss tot het uiterste gedreven gesproken maar als men zich wil kenmerken en leden tot rechtzetting drijft moet men ook kleur bekennen en VERANTWOORDELIJKHEID nemen.
Ps: die simpele oplossing had ik ook al voorgesteld omdat die onderdelen via 3d makkelijk te printen zijn en er kleine kosten aan verbonden zijn.Maar geen reakties is volgens mij schuld bekennen of zeggen dat het ze geen moer kan schelen en hun labiele oplossingen blijven naar voor schuiven zodat na 2 jaar of 3 jaar men ervan verlost is.
gewoon uit nieuwgierigheid, maar ik begrijp niet dat klanten een oplossing moeten aanbrengen bij een producent? Om bij de autobranche te blijven, als er een model een constructie fout heeft, dan moeten de klanten toch ook niet een oplossing aanbrengen. Dan wordt er gewoon een klacht ingediend, desnoods bij een consumentenbond, bvb Testaankoop oid, en dan moet er maar een terugroepactie komen. Of anders de mogelijkheid dat iedereen die een model heeft met de betreffende constructie fout zijn model kan en mag terug geven en zijn centen terug krijgt.

mvg

Dirk

Ik kon het zelf niet beter formuleren, om het te zeggen met een (volgens mij belachelijke) reactie die hier op het forum veel gebruikt wordt...

"+1"!

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Thommy op 26 december 2020, 09:32:40 am
gewoon uit nieuwgierigheid, maar ik begrijp niet dat klanten een oplossing moeten aanbrengen bij een producent? Om bij de autobranche te blijven, als er een model een constructie fout heeft, dan moeten de klanten toch ook niet een oplossing aanbrengen. Dan wordt er gewoon een klacht ingediend, desnoods bij een consumentenbond, bvb Testaankoop oid, en dan moet er maar een terugroepactie komen. Of anders de mogelijkheid dat iedereen die een model heeft met de betreffende constructie fout zijn model kan en mag terug geven en zijn centen terug krijgt.

mvg

Dirk

Dat kan een ‘kleine’ speler niet riskeren. Stel ge hebt klanten die quasi alle nummers hebben van bovengenoemde modellen, aardig centje. Als je dan moet zeggen: ik neem alles terug (dan gaan we naar ??10j?? modellen terug). Dan mag hij nog zeggen ik steek overal nieuwe asjes in en verkoop die terug. Wat een verlies.
Een grote autobouwer heeft een oorlogskas, zie naar wat VW overkwam met dieselgate (en andere ook deden, m’n toenmalige Sprinter van het werk moest opeens ook snel binnen voor een update met resultaat dat ik aan 120kmh opeens 3-4l meer verbruikte). Een ‘kleine’ zelfstandige heeft geen kas om 1000den modellen terug te nemen à 250-350euro/stuk.

Assen omruilen en laten inbouwen tot goeie lijkt me een redelijk faire deal. Breken ze dan de kast ervan, hebben ze het vervangstuk ook ervoor (en is het niet de eindklant die opdraait)

@Dirky. Ik begrijp uw kant als producent van niet reageren.
Echter wordt dit als eindklant, zeker als je leest wat menig mensen kregen van reactie, niet in dank afgenomen.
Het komt over als: het is wat het is en ik geef wel een ander stukje indien nodig als je erom vraagt.
Een simpele reactie als: we erkennen het probleem en we zoeken naar een goede oplossing en danken jullie met het aanbrengen van mogelijke oplossingen, is direct een compleet ander iets.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 26 december 2020, 10:04:48 am
Kristof Van Biervliet heeft me gevraagd volgende mededeling te plaatsen.
Ik hoop hiermee van harte deze discussie te kunnen afsluiten met een positieve noot.

Beste forumleden,

 
In principe neem ik niet deel aan fora, maar voor één keer wil ik een uitzondering maken, omdat ik op dit draadje gewezen werd door enkele mensen.

Als fabrikant en winkelier zijn we steeds bereid onze klanten de nodige service te verlenen. Dat was in het verleden zo en zal zeker in de toekomst zo zijn.


De genoemde problemen zijn ons zeker gekend en worden door ons zonder uitzondering ernstig genomen.

Er zijn twee verschillende problemen vastgesteld en gekend:

-          bolletjes aan de cardanassen bij de serie 22-23

-          gebarsten tandwielen in de draaistellen van de reeks 55.

Beide locseries zijn van een totaal andere constructie en de problemen hebben niets met elkaar te maken.

 
Beide onderdelen worden door ons gratis ter beschikking gesteld, binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit. Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen.

We hebben tevens besloten om deze herstellingen in ons eigen atelier gratis te doen voor alle modellen vanaf 2016.


Bovendien werken we al enige tijd aan een definitieve oplossing van de problemen. Zo verwachten we over enkele weken nieuwe tandwielen voor de serie 55, gemaakt uit een andere soort kunststof. Deze zullen daarna uitvoerig getest worden.

 
We hopen hiermee al onze klanten tevreden te stellen en wensen u nog een fijn eindejaar en een gelukkig 2021.

 
Kristof Van Biervliet
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: mark7758 op 26 december 2020, 10:10:48 am
Amen. Case Closed
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: evan op 26 december 2020, 10:43:50 am
Amen. Case Closed

+1
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 26 december 2020, 11:22:05 am
prachtig , maar :  enkel de verzendkosten te betalen.

Kost het je nog geld want is 10 euro tenzij ze in envelop versturen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Olivier77 op 26 december 2020, 11:31:16 am
Een goede middag iedereen,

Goed dat er een (bijna) gratis oplossing komt.
Nog een vraag/opmerking:
Blijkbaar zijn er dus verschillende types assen voor 2 rail en 3 rail.
2 rail met een as in 2 delen (anders geen isolatie)
3 rail met een as in 1 deel
De wielen zijn volgens mij wel hetzelfde (en dus met iets te kleine flenzen voor 3 rail)
Heeft er iemand de beide types in huis om te kunnen bevestigen ?

Mvg
Olivier 77
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: evan op 26 december 2020, 11:32:26 am
prachtig , maar :  enkel de verzendkosten te betalen.

Kost het je nog geld want is 10 euro tenzij ze in envelop versturen.


Als je jouw reactie zelf terug leest.  Vind je dat dan zelf niet wat belachelijk?   

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 26 december 2020, 11:38:12 am
Amen. Case Closed

Is dat niet wat voorbarig? Ze spreken nog van uitvoerig testen...en dan moet nog iedereen aan voldoende assen geraken...  en dan zien we ooit wel of het opgelost is...
Ik zou voorlopig zeggen, brandje hier geblust  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: mark7758 op 26 december 2020, 11:48:37 am
In het NL. Heb vertrouwen. Geloof in de toekomst. En kijk naar de lichtpuntjes.
Voel me bijna een (schijn)heilige.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 december 2020, 11:54:05 am
In een envelop sturen lijkt me een slecht idee. Dan heb je kans dat je alleen de envelop thuis krijgt en de tandwielen zijn dan achtergebleven in de sorteermachine van de post.
Beter een degelijke verpakking zodat er meer zekerheid is dat je ze ongeschonden ontvangt.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 26 december 2020, 11:54:25 am
Citaat
De wielen zijn volgens mij wel hetzelfde (en dus met iets te kleine flenzen voor 3 rail)
Heeft er iemand de beide types in huis om te kunnen bevestigen ?

Mvg
Olivier 77

ik heb de flensdiameter van de 3-railwielen gemeten: 14mm.
Hiermee gaat mijn MSM 5528 zonder problemen door de (M-rail) wissels van Märklin.

Ik heb recent tweedehands de VBV dummy 55 gekocht (2-railuitvoering), en die heeft het er moeilijker mee.
Ik vermoed dus dat de flensdiameter bij 2-railwielen kleiner is, zoals bij andere merken.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 december 2020, 11:58:09 am
Niet alleen de flenshoogte, ook de flensdikte is verschillend. Het verschil is zodanig dat een  2-rail model eigenlijk niet goed rijdt op 3-rail sporen en andersom.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 12:03:39 pm
Misschien is er ook maar reactie gekomen na het lezen van vrij veel mensen hun ongenoegen die durfden te praten en voor hun mening uit te komen.Daar kunnen ze bij VBV niet over kijken, jammer dat zo'n reactie al niet veel eerder spontaan kwam zonder daarbij bijna met het mes op de keel gezet te zijn.Daarbij het feit dat men nu verteld nu pas op de hoogte te zijn van dit draadje dat mag je beschouwen als fabeltje. Trouwens kocht ik al mijn loc's daar dan had men mij(en alle andere klanten) gewoon een mailtje kunnen sturen met hun zoeken naar een oplossing.

Toch kan ik Johnny niet geheel ongelijk geven, ons geld DIENDE ook goed en genoeg zijn, ik vind zelfs belachelijk dat men dat durft te vragen.

Al bij al toch goed dat het mogelijk tot een oplossing kan komen alleen maar jammer dat het niet anders kon dan op deze manier.Dat men daar een beetje teerde op "want niet weet niet deert"
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 26 december 2020, 12:05:33 pm
In het NL. Heb vertrouwen. Geloof in de toekomst. En kijk naar de lichtpuntjes.
Voel me bijna een (schijn)heilige.
Je vertaalt enkel Amen, Case Closed is iets helemaal anders  :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 26 december 2020, 12:07:50 pm
Citaat
In een envelop sturen lijkt me een slecht idee. Dan heb je kans dat je alleen de envelop thuis krijgt en de tandwielen zijn dan achtergebleven in de sorteermachine van de post.
Beter een degelijke verpakking zodat er meer zekerheid is dat je ze ongeschonden ontvangt.

Mijn gratis - wegens nog onder garantie - vervangassen zaten in een enveloppe. Perfect afgeleverd. Waarom dan in een doos(je) verpakken?
Info: in alle jaren dat ik via e-Bay aankoop, is er nog nooit een envelop verloren gegaan.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 12:34:59 pm
ik zou dat draadje nog niet afsluiten en misschien zullen we hier in de toekomst ook possitieve reacties kunnen plaatsen, zullen het maar met Will Tura's(da's ook ne W-Vlaming) woorden afsluiten :" Hoop doet leven !"  :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 26 december 2020, 12:42:03 pm
In een envelop sturen lijkt me een slecht idee. Dan heb je kans dat je alleen de envelop thuis krijgt en de tandwielen zijn dan achtergebleven in de sorteermachine van de post.
Beter een degelijke verpakking zodat er meer zekerheid is dat je ze ongeschonden ontvangt.

Dat moet dan minstens een bubbeltjes-enveloppe zijn want een gewone enveloppe wordt platgewalst door de sorteermachine.
En een bubbeltjes enveloppe moet geen 10€ kosten, tijd dat ze dat beseffen in Ingelmunster (zeker in dit geval)
Maar het feit dat er eindelijk reactie van hen is, duidt wel op een goed teken aan de wand, was het niet dat waar hier meermaals om gevraagd is?
Als ik ooit problemen van die aard heb aan één van mijn loc's en ik kan die opgelost zien voor minder dan 10€ ben ik een tevreden mens.
Je moet het ook langs de menselijke kant bekijken en de producent niet voor een onoplosbaar dilemma plaatsen, hij verliest er al genoeg aan en heeft daar zelf ook niet om gevraagd!
Mede met dank aan Luc Dooms voor zijn niet geringe tussenkomst

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 26 december 2020, 12:47:16 pm
 :) 👍 👍
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 december 2020, 12:59:49 pm
Je moet het ook langs de menselijke kant bekijken en de producent niet voor een onoplosbaar dilemma plaatsen, hij verliest er al genoeg aan en heeft daar zelf ook niet om gevraagd!
Dat is wat ik bedoelde toen ik eerder schreef dat het probleem ze boven de kop is gegroeid. Daarbij moet je bedenken dat VBV weliswaar de formele producent is, maar ze zijn door de fysieke producent opgezadeld met een vervelend probleem.
Wat die 10 euro verzendkosten betreft, als iemand 10 van deze probleemlocs heeft zullen ze toch wel alle vervangstukken  in 1 zending doen? Dan is het nog maat 1 euro per loc. :D
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Olivier77 op 26 december 2020, 13:02:33 pm
Beste Rik,
Je moet het verschil meten tussen de diameter van het wiel en de diameter van
de flens. Die moet verschillend zijn tussen 2 en 3 rail.
Ook de vorm van het wiel moet normaal iets anders zijn.
Mvg
Olivier 77
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 26 december 2020, 13:56:56 pm
Ik ben wel benieuwd naar de definitieve oplossingen.

Voor de 23ers is het heel simpel, ga terug naar dat metalen kardankopje zoals vroeger het geval was, dan ben ik ervan overtuigd dat hier quasi geen uitval meer zal zijn.
Zoals onderstaand vergelijk duid. Graag terug de oplossing zoals ze werd toegepast in 6102 en 60 proto locs, uiterst duurzaam. Ook gebruikt ls models nog steeds dit beproefd concept bij hun nieuwe producent.

(https://i.postimg.cc/qvgC63jR/132705986-3048194551950376-8846687007297560050-n.jpg)

Voor de 55ers, graag ook voor de 2-rail modellen een volledige as met geïsoleerde wielen en uiteraard betere kunststof voor de tandwielen, hopelijk deze keer goeie keer.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 14:40:54 pm
misschien kan hij daar niet zomaar gebruik van maken, hangt er van af wie daar van dit systeem eigenaar is, mogelijks andere constructeur dan nu het geval is ? Maar we kijken hoopvolwat de toekomst (en VBV) ons brengen zal ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 26 december 2020, 14:41:08 pm
Citaat
Beste Rik,
Je moet het verschil meten tussen de diameter van het wiel en de diameter van
de flens. Die moet verschillend zijn tussen 2 en 3 rail.
Ook de vorm van het wiel moet normaal iets anders zijn.
Mvg
Olivier 77

Beste Olivier77,

Je hebt voldoende aan de flensdiameter (maximale diameter) om te weten wat een 2- of 3-rail wiel is, omdat de wieldiameter (gemeten op het loopvlak) zowel voor 2- als 3-rail dezelfde (zou) moet(en) zijn. Indien verschillend, staat de ene loc hoger op zijn wielen dan de andere.

De vorm van de flens bij een 3-rail wiel van VBV, Roco, Piko, ... is zeker verschillend van deze van Märklin. Je mag die VBV, Roco, Piko, e.a zelfs messcherp noemen. En die messcherpte zal deze van een 2-rail wiel heel dicht benaderen.

Wat ook een rol speelt in het verschil tussen 2- en 3-rail is de afstand tussen de wielen.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 14:43:11 pm
bij 3rail telt de flenshoogte(moet hoog genoeg zijn) ook om de Marklinwissels te nemen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 26 december 2020, 14:46:05 pm
dat plastiek bolletje vervangen door een metalen is toch kinderspel ? Met loctite 480 is dat gewoon vast te kleven.Moet er wel iemand dat bolletje in metaal maken of onbreekbaar plastiek 3D print.
Wij deden dat 20 jaar geleden al met onze kwik links en aandrijvingen in telegeleide modelbouw.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 december 2020, 14:51:14 pm
Wat ook een rol speelt in het verschil tussen 2- en 3-rail is de afstand tussen de wielen.
Dat verschil wordt grotendeels veroorzaakt door het verschil in flensdikte. Pas nog een partij Hamo wielen afgedraaid zodat ze voldoen aan de norm voor 2-rail. Het euvel bij Hamo is dat het eigenlijk Märklin wielen zijn die alleen maar eenzijdig zijn geïsoleerd zonder de flenzen en de back-to-back afstand aan te passen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 19:01:53 pm
Beide onderdelen worden door ons gratis ter beschikking gesteld, binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit. Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen.

ik ken alvast iemand die bij een 25.5 onderdelen toegestuurd kreeg zijnde 10 euro stukken en verzendingskosten


Blijkbaar zijn ze daar aan de haan van de kerk ook aan het werken want schijnbaar na ons opbreken van klachten hanteert men een meer klantvriendelijke oplossing, wat gebeurt er dan met mensen die wel dienden te betalen voor kapotte onderdelen?

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 26 december 2020, 19:08:30 pm
stel ik mij ook de vraag hoelang het nieuwe onderdeel zal leven ? Betere plastiek is niet de oplossing.Een bubbel envelop kost max 50 cent en verzending 1.50 euro.Mss moeten ze wel alles dubbel leveren GRATIS zodat er een echte oplossing komt.Dat is garantie.Geen enkele degelijke firma durft het aan tijdens garantie periode verzendkosten aan te rekenen en waarom zou het hier dan anders moeten zijn.Mooie geste om klanten met een kluit in het riet te sturen.Na de aankomst van het bestelde stel zal ik nogmaals goed nadenken of deze winkel nog wat te bieden heeft wat anderen niet hebben.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 december 2020, 19:24:55 pm
Betere plastiek is niet de oplossing.
Dat denk ik wel. Deze constructie met gedeelde assen in een tandwielhuls wordt al jaren toegepast door andere fabrikanten die vooral op de Amerikaanse markt actief zijn.
Er bestaan plastic soorten die niet barsten als je er een as in perst.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 26 december 2020, 19:29:31 pm
daar mss wel maar ik spreek op de cardanoplossing met het bolletje.Heb ook een reeks 62 infrabel en vraag mij af of het daar hetzelfde probleem is.Bij de reeks 23 die ik heb en waar de foto's van staan is er volgens mij geen probleem met de tandwielen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 26 december 2020, 19:41:53 pm
Mooi van die reactie van kristoff , maar ik heb nog geen jaar geleden 2 maal 6 euro neergelegd om mijn 22 te herstellen

Heb het dan nog moeten zelf ophalen
Bij al tevreden dat de stukken al gratis ter beschikking komen , maar toch , als ze het al veel langer wisten vindt ik het nu vijgen na Pasen hoor
Ik reageer meestal niet in zo n discussies maar ben nu wel teleurgesteld omdat ze toegeven ervan te weten , maar toch incasseerden
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 26 december 2020, 19:59:02 pm
Er staat duidelijk op de site van FOD economie dat er voor een herstelling onder garantie GEEN kosten mogen aangerekend worden, ook geen verzendingskosten.
Hier worden wel verzendingskosten aangerekend en er zijn zelfs al ooit materiaal kosten aangerekend... dat is er toch al ver over...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 26 december 2020, 20:42:41 pm
Citaat
daar mss wel maar ik spreek op de cardanoplossing met het bolletje.Heb ook een reeks 62 infrabel en vraag mij af of het daar hetzelfde probleem is.

Ik heb de VBV 6219 en 6238 Infrabel. De laatste heeft ooit op een OD onafgebroken gereden van 9:00u tot 17:00u. Beide locs rijden nog steeds prima. Geen problemen met cardankoppen of assen. Hout vasthouden dat het zo blijft.

Citaat
Er staat duidelijk op de site van FOD economie dat er voor een herstelling onder garantie GEEN kosten mogen aangerekend worden, ook geen verzendingskosten.

Aangezien beide locs al meerdere jaren - meer dan 3 - oud zijn, kan ik m.i. geen aanspraak maken op gratis vervanging ... indien ik met "breuken" te maken krijg.
Let wel: cardankoppen en assen met tandwielen worden massaal aangekocht, dus kan de stukprijs ervan niet zo hoog liggen. En een gratis verzending zou toch moeten kunnen, als commerciële geste, zelfs buiten garantie.

Zoals reeds eerder gezegd: de assen voor mijn MSM 5528 hebben mij € 0,00 gekost, wegens binnen garantie.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Olivier77 op 26 december 2020, 21:16:28 pm
Beste Rik,
Ik weet niet met wat je meet maar met een digitale meter meet ik wel wat andere
verschillen.
Mvg
Olivier 77

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 26 december 2020, 21:43:23 pm
 VBV 6219 en 6238 Infrabel die horen gewoon bij de goede loc's zonder problemen maar anderen vallen bijna massaal uit
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 26 december 2020, 22:29:40 pm
Citaat
Ik weet niet met wat je meet maar met een digitale meter meet ik wel wat andere
verschillen.
Mvg
Olivier 77

Ik snap niet wat je bedoelt met "wat andere verschillen".
Ik heb slechts één afmeting gemeten en dat staat klaar en duidelijk in mijn post op pag. 15:

Citaat
ik heb de flensdiameter van de 3-railwielen gemeten: 14mm.

Flensdiameter = maximale diameter, dus NIET de diameter op het loopvlak.
Niet digitaal gemeten op een wiel van de VBV MSM 5528 in 3-rail versie.
Ik heb geen idee van de flensdiameter van een VBV MSM 5528 in 2-rail versie, maar veronderstel dat die minder zal zijn.

Hopelijk is dit nu duidelijk genoeg?

Mvg

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Brossel op 27 december 2020, 15:02:11 pm
Kristof Van Biervliet heeft me gevraagd volgende mededeling te plaatsen.
Ik hoop hiermee van harte deze discussie te kunnen afsluiten met een positieve noot.

Beste forumleden,

 
In principe neem ik niet deel aan fora, maar voor één keer wil ik een uitzondering maken, omdat ik op dit draadje gewezen werd door enkele mensen.

Als fabrikant en winkelier zijn we steeds bereid onze klanten de nodige service te verlenen. Dat was in het verleden zo en zal zeker in de toekomst zo zijn.


De genoemde problemen zijn ons zeker gekend en worden door ons zonder uitzondering ernstig genomen.

Er zijn twee verschillende problemen vastgesteld en gekend:

-          bolletjes aan de cardanassen bij de serie 22-23

-          gebarsten tandwielen in de draaistellen van de reeks 55.

Beide locseries zijn van een totaal andere constructie en de problemen hebben niets met elkaar te maken.

 
Beide onderdelen worden door ons gratis ter beschikking gesteld, binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit. Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen.

We hebben tevens besloten om deze herstellingen in ons eigen atelier gratis te doen voor alle modellen vanaf 2016.


Bovendien werken we al enige tijd aan een definitieve oplossing van de problemen. Zo verwachten we over enkele weken nieuwe tandwielen voor de serie 55, gemaakt uit een andere soort kunststof. Deze zullen daarna uitvoerig getest worden.

 
We hopen hiermee al onze klanten tevreden te stellen en wensen u nog een fijn eindejaar en een gelukkig 2021.

 
Kristof Van Biervliet


Top!
Ik ben blij met de erkenning van het structurele probleem en heb vertrouwen dat er met wat tijd en testen een duurzame oplossing komt. De fraaie 55ers / CFL 18's verdienen dit. Ook de servicenorm is nu helder.

@ Luc: dank voor je inzet ook in deze!

Met vriendelijke groet
Davy
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 27 december 2020, 15:18:48 pm
toch vreemd dat die eerlijkheid en klantvriendelijkheid hier nu maar kwam ? Gaat men even eerlijk zijn en klantvriendelijk zijn aan degenen die onterechte kosten werden aangerekend en die nog altijd een kat in de zak hebben betaald?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 27 december 2020, 15:24:19 pm
toch vreemd dat die eerlijkheid en klantvriendelijkheid hier nu maar kwam ? Gaat men even eerlijk zijn en klantvriendelijk zijn aan degenen die onterechte kosten werden aangerekend en die nog altijd een kat in de zak hebben betaald?

Ga jij nu echt niet ophouden?  >:(
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 27 december 2020, 15:28:38 pm
Beide onderdelen worden door ons gratis ter beschikking gesteld, binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit. Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen.

ik ken alvast iemand die bij een 25.5 onderdelen toegestuurd kreeg zijnde 10 euro stukken en verzendingskosten


Blijkbaar zijn ze daar aan de haan van de kerk ook aan het werken want schijnbaar na ons opbreken van klachten hanteert men een meer klantvriendelijke oplossing, wat gebeurt er dan met mensen die wel dienden te betalen voor kapotte onderdelen?
toch vreemd dat die eerlijkheid en klantvriendelijkheid hier nu maar kwam ? Gaat men even eerlijk zijn en klantvriendelijk zijn aan degenen die onterechte kosten werden aangerekend en die nog altijd een kat in de zak hebben betaald?

Peter,
We zijn nu zo ver dat er antwoord en binnen bepaalde tijd (waarschijnlijk) een oplossing is, dus of je er nog twee weken of nog twee jaar over zaagt, er gaat niets meer veranderen hoor!
Er staat in die tekst van Kristof/Luc D. dat er garantie gegeven wordt waarbij geen rekening wordt gehouden met de ouderdom van de loc "binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit."
Dus duidelijker kan een antwoord toch niet zijn dacht ik... ::)

 ;)
Terwijl ik dit aan het schrijven was hebben er blijkbaar nog gereageerd...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 27 december 2020, 15:52:37 pm
eens goed lezen wat ik schreef heeft niks met uw antwoord te maken en nu stop ik hopend dat daar ook rekening mee gehouden wordt
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: efl045 op 27 december 2020, 17:57:22 pm
Ik ben blij dat Belgisch materiaal mij maar matig interesseert, want het is bedroevend om te zien hoe men kruipt voor een fabrikant die dergelijk materiaal maakt, zelfs als hij om problemen op te lossen voorstellen doet die wettelijk niet in orde zijn... hij mag gewoon geen verzendingskosten aanrekenen, ik geef Peter helemaal gelijk.
Ik heb dit jaar 2x beroep moeten doen op garantie en heb 1x een voorafbetaald etiket ontvangen van Bpost om op kosten van de leverancier het materiaal terug te sturen en 1x is men het materiaal zelfs aan huis komen terug halen! En in beide gevallen had ik een paar dagen later spiksplinternieuwe vervangtoestellen. Dat is service zoals het moet (en zelfs wettelijk verplicht is).
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirk op 27 december 2020, 18:20:54 pm
Ik heb zo de indruk dat sommigen vergeten dat we het hier hebben over speelgoed, Wat wil je nog meer? Morele schade vergoeding of wat? Het probleem is erkend, er is toch een faire oplossing uit de bus gekomen. Als er sommigen blijven memmen over 10€ dan hebben ze de verkeerde hobby gekozen. En als je die 10€ echt niet kan betalen, spaar dan even, Komaan jongens, beetje serieus blijven.

mvg

Dirk
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 27 december 2020, 18:29:53 pm
gaat niet om die 10 euro.Gaat om het feit dat er geweten is dat er slecht materiaal is geleverd.Er is een oplossing aangeboden maar die is noch wettelijk nog bevredigend.De kosten van zo een set tandwielen of het koppelstukje voor de reeks 23 zijn miniem en toch moet de koper voor kosten opdraaien.In elk geval heb ik er mijn laatste model en onderdelen gekocht als het zo blijft.Denk dat velen mij zullen navolgen.Was mij niet teveel wat meer te betalen voor onderdelen ook een steeds goede service gehad maar dit bevredigd me zeker niet.
Een locsound defekt gehad van een duitse winkel en spontaan worden de verzendkosten vergoed onder garantie.En die zijn zeker duurder dan binnen belgie.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Karel A.J. op 27 december 2020, 18:37:35 pm
Citaat
Ik heb zo de indruk dat sommigen vergeten dat we het hier hebben over speelgoed

Speelgoed? Een bal uit de Action of rolschaatsen uit de Aldi, dat kan men speelgoed noemen. Een modelloc kost galant 200-300 euronen, dat zijn verzamelaarsstukken, met blijvende historische waarde, daar hoort een degelijke service bij te horen. Er kan al eens iets mis gaan, zeker wel, maar wie zo'n duur spul verkoopt die hoort er de konsekwenties bij te nemen, Zeker als die ook nog eens bij wet zijn  vastgelegd.

Maarre, als 10 euro voor u verwaarloosbaar is, stuur ze dan maar he. Rekeningnummer beschikbaar op eenvoudig verzoek :)

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: stevend op 27 december 2020, 18:52:48 pm
jaaa mannekes, de rijksten op kerkhof....
Met zo een discussie is onze hobby zeer aantrekkelijk voor nieuwkomers ...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Negenentwintig op 27 december 2020, 19:30:34 pm
Citaat
Er staat in die tekst van Kristof/Luc D. dat er garantie gegeven wordt waarbij geen rekening wordt gehouden met de ouderdom van de loc "binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit."
Dus duidelijker kan een antwoord toch niet zijn dacht ik... ::)

Rudy,

als je alles goed leest in het bericht van VBV, zullen er voor een aantal onder ons toch nog steeds kosten zijn, nl.:

Ik heb geen zicht op welke modellen HLE 22/23/25/25.5 en HLD 55 vroeger dan 2016 op de markt gekomen zijn.
Verder vind ik geen info over een nieuw type cardankop.

Mvg
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: evan op 27 december 2020, 19:56:41 pm
Er wordt hier toch veel aan de haren getrokken precies.

Als je een product koopt en het is defect dan ga je er mee terug naar de winkel waar deze gekocht is.  Deze verplaatsing is logischerwijze voor eigen rekening.  Of deze verplaatsing nu ver is of niet, dat heb je aan jezelf te danken.  Als het per post verloopt dan is dat qua uitgave toch te vergelijken als een verplaatsing.

Nu hoor ik al sommigen zeggen dat in dit geval Ingelmunster ver is.  B Models of VBV is overal in Belgie te koop bij de lokale modelspoorhandelaars dus daar kunnen de onderdelen of herstellingen ook geleverd worden.  De keuze is vrijblijvend!

Voor een herstelling van een Roco, Marklin, Piko, etc.rij je toch ook niet naar Duitsland of Oostenrijk, maar ga je naar de lokale handelaar waar deze gekocht is.  Heb je deze online gekocht, dan is dat een gekend risico en hangt dat af van de online leverancier hoe de service is. 

Ik ben hier onpartijdig en ik betaal bij VBV ook de volle prijs, maar ik heb geen klagen over hun service.  Altijd geholpen zonder extra kost.  Of het nu rechtstreeks is of via de lokale handelaar.  Geduld is soms nodig, maar dat is een goede levensles  8)

De keuze van de tandwielen is best ongelukkig gebleken en er wordt toch op gereageerd.  Ik vind het trouwens knap dat er een reactie gekomen is via Luc.  Een forum is geen officieel kanaal en logisch dat er niet persoonlijk gereageerd wordt.
Bij mijn weten ga je met klachten rechtstreeks naar de handelaar of fabrikant via Mail, telefoon of in persoon.  En dus niet via een forum dat soms meer op een cafétoog begint te lijken de laatste tijd.

Ik moest het toch ns even kwijt  :o ::)Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: AFB op 27 december 2020, 22:18:31 pm
Bij mijn weten ga je met klachten rechtstreeks naar de handelaar of fabrikant via Mail, telefoon of in persoon.

100% gelijk. Maar als je de berichten leest kun je concluderen dat veel hier eerst met VBV contact hebben gehad. Met mijn ervaring plus de berichten kan ik zeggen dat bij verschillende mensen verschillende dingen juist wel of niet zijn toegezegd. Sommigen keerden zelfs meerdere keren terug na nogmaals dezelfde problemen. De vraag die volgens mij het meeste leeft is meer hoe de problemen definitief opgelost kunnen worden zodat we langer op de modelspoorbaan van de locomotieven kunnen genieten.

Vriendelijke groeten,

Arno
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 27 december 2020, 23:01:16 pm
Bij mijn weten ga je met klachten rechtstreeks naar de handelaar of fabrikant via Mail, telefoon of in persoon.

100% gelijk. Maar als je de berichten leest kun je concluderen dat de veel hier eerst met VBV contact hebben gehad. Met mijn ervaring plus de berichten kan ik zelfs zeggen dat bij verschillende mensen ander dingen wel of niet zijn toegezegd. Sommigen keerden zelfs meerdere keren terug na nogmaals dezelfde problemen. De vraag die volgens mij het meeste leeft is meer hoe de problemen definitief opgelost kunnen worden zodat we langer op de modelspoorbaan van de locomotieven kunnen genieten.

Vriendelijke groeten,

Arno

Ik volg Arno volledig, wat we willen is een definitieve oplossing voor zowel de 55 als de 22/23/25/25.5, die blijkt in de maak te zijn, ik zou persoonlijk de verschillende definitieve oplossingen afwachten. Na ontvangst van de vervangende onderdelen kunnen we aan de slag en testen en ondervinden als het helaas nog niet goed is. Maar voor we ons daar over uitspreken gaan we afwachten.

Toevallig stootte ik nog op zo'n cardanballetje in messing. Goed om in het achterhoofd te houden. Vervangstuk voor locs van overland models met faulty cardan tips ...

http://www.dccdecoderservice.nl/cardan_ball_tip.html (http://www.dccdecoderservice.nl/cardan_ball_tip.html)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: stoomlokje op 28 december 2020, 00:53:30 am
Ik volg dit al een tijdje met een bang hartje,
Mijn 1° vraag is: over hoeveel assen per HLD 55 gaat het ?
       2° hoe doe je de onderzijde van het draaistel open zonder iets af te breken ? :-\
Als het 3 assen per draaistel betreft, mogen ze voor mij alvast 36 asjes van die nieuwe productie voorzien.( 5x HLD 55 & 1x HLD54 ) :(
Want als deze dan binnen enkele jaren niet meer te verkrijgen zijn zou ik toch nog graag mijn loc's zien bollen en niet als duur vitrinestuk behoeven te plaatsen.
Dat gaat een grote productie worden vermoed ik.
Saskia
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Brossel op 28 december 2020, 15:37:34 pm
Als het 3 assen per draaistel betreft, mogen ze voor mij alvast 36 asjes van die nieuwe productie voorzien.( 5x HLD 55 & 1x HLD54 ) :(
Want als deze dan binnen enkele jaren niet meer te verkrijgen zijn zou ik toch nog graag mijn loc's zien bollen en niet als duur vitrinestuk behoeven te plaatsen.

Wat niet stuk is hoeft niet per definitie stuk te gaan hè! Dus je hoeft niet te vervangen wat niet kapot is...

Over jouw HLD 54 hoef je je, als je dit topic goed gelezen hebt, geen zorgen te maken! Die modellen zijn van een andere productielijn en lijken dat probleem met de tandwielen niet te hebben. De mijne althans niet en van anderen heb ik dat ook nog niet gehoord. Zelfde geldt voor de andere Budget Line modellen zoals de reeks 62.

Oftewel: zolang je 55ers goed rijden; lekker van genieten, niets aan het handje!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 22 januari 2021, 21:55:25 pm
Lap , het is van dat  >:(
Mijn 5523 stop opeens en ni meer weg te rijden , dus bougie maar open gedaan , de zes tandwielen op de assen gebarsten
Men 5501 hapert ook soms , dus verdenk hetzelfde probleem
Mailtje naar vanbiervliet is vertrokken     ;)  met vraag of ze de assen willen herstellen of de tandwielen opsturen

Nu afwachten , is wel spijtig want veel hebben ze nog ni gereden omdat de hobby laatste jaren op laag pitje stond :-[
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: oebr op 22 januari 2021, 23:33:09 pm
https://www.igus.nl/info/3d-print-gears (https://www.igus.nl/info/3d-print-gears)

kan interessant zijn in deze
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 januari 2021, 00:06:27 am
het is niet wij die naar oplossingen moeten zoeken maar de producent/verkoper en ons die oplossing ook te delen.Blijkbaar vind alleman dat hier normaal dat men r.....l verkoopt ik ken iemand 10 loc's gekocht en alle 10 met dezelfde ziekte onbruikbaar.100% van de verkochte waar :-X 

Ik raad aan geregeld je loc's eens te testen want het aantal stukzijnde loc's  zal enkel stijgen.

Totdat men ons(mij) met een eerlijke oplossing komt, komt geen enkele loc(en ik ben stilletjes aan het denken tot het gehele gamma aangeboden zaken te doen) van daar hier nog binnen.

Aan reakties die ik krijg zijn dat er ondertss al een behoorlijk aantal mensen.

Trouwens moet ik (en elk ander van U niet eens op je knieen gaan smeken naar een oplossing en moet een oplossing  in alle klaarheid voor elk van ons gecommuniceerd worden en je niet met allerlei zaken af komen om toch maar niet HUN verantwoordelijkheid te moeten nemen.En ook voor mensen die toevallig niet het geluk hebben hier op het forum te zitten en om hier kunnen meelezen moet die oplossing komen.Trouwens krijgt daar niemand dezelfde oplossing aangeboden.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: oebr op 23 januari 2021, 00:35:11 am
daar heb je gelijk in, maar de suggestie is worst case scenario of supering.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Kris op 23 januari 2021, 19:26:19 pm
Beste,
Wat ik hier nog niet gelezen heb is wie de verantwoordelijkheid neemt voor de 55ers die via  MSM zijn verkocht , indien de betaling aan hen is gebeurd dan zijn zij de verkopers en moeten zij voor de garantie zorgen .
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: SuSke op 23 januari 2021, 20:33:13 pm
Stricto senso is MSM in eerste instantie verantwoordelijk voor de garantiebepalingen van de MSM-loc. MSM zal dit dan verder moeten regelen met hun leverancier zijnde VBV/B-Models. Hoe dat allemaal geregeld wordt is volgens de onderlinge aankoop- en verkoopvoorwaarden.
Voor ons is dus in principe MSM het eerste aanspreekpunt, tenzij er vanuit MSM een andere melding komt aan alle kopers.

Wat dan weer brute pech is voor wie een 2de-handse loc heeft gekocht ... daar is in principe de verkoper verantwoordelijk om de zaak verder te regelen, maar naar gewoonte bij de 2de-handsverkoop gaat het om een privaat-verkoop en loopt het spoor dood.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 23 januari 2021, 20:47:10 pm
Wat Suske vertelt klopt helemaal,
In mensentaal; MSM is hier gewoon een tussenpersoon, wat inhoudt dat een gedupeerde IN DIT GEVAL geen rechtstreeks contact met de fabrikant, zijnde VBv moet nemen,
Dit is in feite dezelfde situatie als je bij een winkel/handelaar hebt gekocht.
Deze handelaar is dan ook maar tussenpersoon, de door Europa opgelegde garantie van twee jaar is een fabrieksgarantie, en de respectievelijke tussenpersonen moeten er gewoon voor zorgen dat het materiaal via hen bij de fabrikant komt en vice versa.Alle kosten van herstelling en transport zijn in geval van garantie ten laste van de fabrikant.
Zo simpel kan het zijn
En stop er mee met bereidwillig zelf herstellingen uit te voeren en/herstelsuggesties aan te reiken.
Beter zou zijn , in plaats van al dit gezever, clan te vormen en recht te eisen.
Een klein kind, en dus ook de fabrikant, weet dat niemand naar een rechtbank zal stappen voor een locje van ocharme 300€, maar als het om een 1000tal loc's zou gaan is dat een heel andere situatie, maar iemand moet uiteraard het initiatief nemen...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Thommy op 23 januari 2021, 20:56:17 pm
Wat Suske vertelt klopt helemaal,
MSM is hier gewoon een tussenpersoon, wat inhoudt dat een gedupeerde IN DIT GEVAL geen rechtstreeks contact met de fabrikant, zijnde VBv moet nemen,
Dit is in feite dezelfde situatie als je bij een winkel/handelaar hebt gekocht.
Deze handelaar is dan ook maar tussenpersoon, de door Europa opgelegde garantie van twee jaar is een fabrieksgarantie, en de respectievelijke tussenpersonen moeten er gewoon voor zorgen dat het materiaal via hen bij de fabrikant komt en vice versa.Alle kosten van herrstelling en transport zijn in geval van garantie ten laste van de fabrikant.
Zo simpel kan het zijn

 ;)

Juij en weet ge waar dit toe zal gaan dan. Dat de redactie van MSM gaat zeggen, wete wat: kust ze. We doen geen model meer.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 23 januari 2021, 21:00:32 pm
Juij en weet ge waar dit toe zal gaan dan. Dat de redactie van MSM gaat zeggen, wete wat: kust ze. We doen geen model meer.

So  what Thomas,
Met wat ben je beter af, met geen model dat je niets kost of een duur model dat niet deugt? ::)

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 23 januari 2021, 21:40:15 pm
Wat Suske vertelt klopt helemaal,
In mensentaal; MSM is hier gewoon een tussenpersoon, wat inhoudt dat een gedupeerde IN DIT GEVAL geen rechtstreeks contact met de fabrikant, zijnde VBv moet nemen,
Dit is in feite dezelfde situatie als je bij een winkel/handelaar hebt gekocht.
Deze handelaar is dan ook maar tussenpersoon, de door Europa opgelegde garantie van twee jaar is een fabrieksgarantie, en de respectievelijke tussenpersonen moeten er gewoon voor zorgen dat het materiaal via hen bij de fabrikant komt en vice versa.Alle kosten van herstelling en transport zijn in geval van garantie ten laste van de fabrikant.
Zo simpel kan het zijn
En stop er mee met bereidwillig zelf herstellingen uit te voeren en/herstelsuggesties aan te reiken.
Beter zou zijn , in plaats van al dit gezever, clan te vormen en recht te eisen.
Een klein kind, en dus ook de fabrikant, weet dat niemand naar een rechtbank zal stappen voor een locje van ocharme 300€, maar als het om een 1000tal loc's zou gaan is dat een heel andere situatie, maar iemand moet uiteraard het initiatief nemen...

 ;)

Kan allemaal wel waar zijn , maar als de fabrikant de boeken neerlegd zijn we zeker geen stap verder

Ik ben al zeer tevreden als ze me vervangstukken toesturen , als het kan gratis dan wil ik wel de herstelling met alle plezier zelf doen , dan rijdt hij op zen minst terug , qua  tijd geen probleem
Zelf iets doen zit ik zekers niks mee in , als hij maar op de baan geraakt
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 23 januari 2021, 21:58:08 pm
Sorry maar ik moet hier toch wat lachen met al die stoere praat;

Nog geen maand geleden laat Kristof hier neerschrijven dat er enkele weken later nieuwe tandwielen zullen bij hem zijn en dat ze dan eerst uitvoerig worden getest. Uitvoerig, dat doe je niet in een handomdraai! Dan zit er nog de Kerst periode tussen... en wie weet, zijn ze nog niet helemaal OK... Kristof zal naar zijn leveranciers toe zeker niet tevreden zijn met "een" oplossing, maar zal vast streven naar "de" oplossing! Er zijn er hier duidelijk enkele mensen die geen snars begrijpen van mekaniek/materialen/toleranties/ontwerp...

Ofwel wacht je op een definitieve oplossing die er na de nodige testen wel zal komen, ofwel vraag je tijdelijk andere.
Wil je rechten op garantie verzekeren, stuur dan een aangetekende brief als je geen vertrouwen hebt in een email... en zaag dan niet dat een aangetekende brief ook weer geld kost!

En diegene die echt een hekel hebben aan VBV hebben hun stelling hier al meer dan duidelijk genoeg gemaakt! Je hoeft dat niet steeds te herhalen!  >:(

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 23 januari 2021, 22:00:03 pm
Bedankt Dirk, voor de vergeetachtigen die maar steeds op de 'repeat'-toets drukken doe ik dat ook eens.  :D

Kristof Van Biervliet heeft me gevraagd volgende mededeling te plaatsen.
Ik hoop hiermee van harte deze discussie te kunnen afsluiten met een positieve noot.

Beste forumleden,

 
In principe neem ik niet deel aan fora, maar voor één keer wil ik een uitzondering maken, omdat ik op dit draadje gewezen werd door enkele mensen.

Als fabrikant en winkelier zijn we steeds bereid onze klanten de nodige service te verlenen. Dat was in het verleden zo en zal zeker in de toekomst zo zijn.


De genoemde problemen zijn ons zeker gekend en worden door ons zonder uitzondering ernstig genomen.

Er zijn twee verschillende problemen vastgesteld en gekend:

-          bolletjes aan de cardanassen bij de serie 22-23

-          gebarsten tandwielen in de draaistellen van de reeks 55.

Beide locseries zijn van een totaal andere constructie en de problemen hebben niets met elkaar te maken.

 
Beide onderdelen worden door ons gratis ter beschikking gesteld, binnen de garantietermijn van 3 jaar of niet, het maakt niet uit. Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen.

We hebben tevens besloten om deze herstellingen in ons eigen atelier gratis te doen voor alle modellen vanaf 2016.


Bovendien werken we al enige tijd aan een definitieve oplossing van de problemen. Zo verwachten we over enkele weken nieuwe tandwielen voor de serie 55, gemaakt uit een andere soort kunststof. Deze zullen daarna uitvoerig getest worden.

 
We hopen hiermee al onze klanten tevreden te stellen en wensen u nog een fijn eindejaar en een gelukkig 2021.

 
Kristof Van Biervliet

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 23 januari 2021, 22:12:34 pm
maar hetgeen op de website staat is ook niet echt transparant, U kunt daar vrede nemen maar ik in mijn geval niet trouwens die 10 /10 kapotte loc's waren 22.23.......geen 55's, ik ken zelf iemand met een 25.5 waarbij ze vertelden dat het normale slijtage was ,ook die man heeft daarbij zijn laatste loc van VBV gekocht.Trouwens heeft het hem 25 euro gekost voor een loc die niet eens zo oud was en onder garantie viel, hij heeft hem verkocht en koopt vanaf nu geen rommel meer zei hij mij.

Duidelijke transparante taal heeft niks met mekaniek/ontwerp .......te maken maar met eerlijkheid

Ik vraag mij dan af Dirky wat er gebeurd als jij aan klanten iets verkoopt waarvan de zaken achter6 maanden.een jaar uit elkaar vallen iedereen helpen of vragen achter zijn rekening(ske)om met wat geluk de kosten op de kap van de koper te gooien ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 23 januari 2021, 22:32:49 pm
...dan onderneem ik de juiste actie! Mijn voordeel is dat ik geen honderden klanten hebben die hetzelfde kopen  :) en als er al eens iets misgaat is het andere voordeel dat die mensen geduld hebben.En b.t.w., moest ik een klant hebben die me zo openlijk aanvalt op een forum zou ik zeker klacht neerleggen voor laster. Je zal misschien een paar mensen tegen VBV kunnen opzetten maar wat bereik je daarmee?

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 24 januari 2021, 00:11:05 am
Dirky,
Ik weet niet zeker of je mij hier viseert maar de kans is groot van wel.
Dit heeft niets met mekaniek/materialen/toleranties/ontwerp te maken maar met service.
Maar ik ben hier al eerder met een scheef oog bekeken toen ik destijds tig aantal malen waarschuwde voor een malafide 'handelaar' uit Duffel, wiens praktijken er uiteindelijk voor gezorgd hebben dat vele mensen "in 't zak gezet zijn" en hun centen kwijt raakten, en het ging niet over een loc of een wagonnetje maar aan veel grotere investeringen.
Maar het werd toen ook allemaal met de mantel der liefde bedekt onder het mom van " wij zijn blij dat hij treinen wil maken zodat wij ze kunnen kopen.
Ik weet dat ik hiermee sommige mensen op de tenen zal trappen maar de waarheid heeft hier een stukje voorrang vind ik!
In dit geval van discussie is de schade respectievelijk niet zo immens groot, maar 1 zinnetje is een bewijs van not goodwill, nl dit ;
"Wie zich niet naar onze winkel kan of wil verplaatsen hoeft enkel de verzendkosten te betalen."

En daar wordt over gestruikeld.
De meesten met nuchter verstand weten/geloven wel dat het technisch in orde komt.
Dat is wat ik er van denk en met deze trek ik mij terug uit de discussie, het is genoeg geweest, ik heb loc's van hen maar ze vertonen (tot nu toe) geen gebreken, dus ik heb geen reden om klagen.
btw; je hoeft geen aangetekende brief te schrijven of te betalen, da's van vorige eeuw, een Email is ook rechtsgeldig en kost niks!

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 24 januari 2021, 04:19:10 am
En diegene die echt een hekel hebben aan VBV hebben hun stelling hier al meer dan duidelijk genoeg gemaakt! Je hoeft dat niet steeds te herhalen!  >:(
ik heb aan niemand een hekel wel op de manier van werken
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirky op 24 januari 2021, 10:39:38 am
Ik viseer niemand maar heb gewoon een hekel aan de manier waarop een probleem met een fabrikant uitgevochten wordt.
Als ik een probleem heb zal ik recht op de man af het probleem met dialoog proberen oplossen. Lukt dat niet, dan is zwartmakerij op een forum zeker niet de juiste oplossing!

Voor zover ik uit Kristof zijn tekst kan opmaken wordt er gewerkt aan een oplossing en is er ook een tussentijdse oplossing.

Het enige zinnetje wat dus voor interpretatie vatbaar is, is dat i.v.m. de verzendingskost. En dan? Als het wettelijk niet mag en Kristof wordt daarvan op de hoogte gesteld, en dat kan ook op een deftige manier, zal hij die kost ook niet (mogen)  aanrekenen. Hier wordt er echter weer een hele fanfare achter gehangen.

Er is nu een fabrikant voor Belgisch spul die zijn best doet om iedereen tevreden te stellen. En dat hij het doet voor de mooie ogen van de klant zal wel niet zijn. Er moet brood op de plank komen en dat komt er maar als je tevreden klanten hebt!

Dus ja, er zijn problemen. En ja, ze zullen worden opgelost…
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 24 januari 2021, 10:55:55 am
eigenlijk hoeft dat niet gezegd worden eigenlijk zouden ze dat zelf moeten weten
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 01 maart 2021, 22:05:25 pm
Is er ondertussen al iemand die van meer weet of iets gevraagd heeft als hij/zij iets ging afhalen.

- Testen nieuwe 55-er tandwielen
- Terug metalen/messing cardankop.

Het is toch al een maand of 3 geleden eer we iets gehoord hebben van Ingelmunster uit ... Dat is mijn inziens toch wel wat tijd om af en toe met het gekende probleem bezig te zijn.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 01 maart 2021, 22:06:57 pm
is er nog niks op de website vermeld?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 01 maart 2021, 22:09:16 pm
misschien gaan we daarover een nieuwsbrief krijgen, maar bestellen kun je alvast nog altijd  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 11 maart 2021, 21:39:56 pm
Ik heb eens mijn oor te luisteren gelegd met een mailtje. Hopelijk krijgen we respons.

Beste Van Biervliet,

Bijna 3 maand geleden reageerde u via Luc Dooms op het forum van modelspoormagazine. Er werd geschreven dat er binnen enkele weken een nieuwe oplossing zou aankomen die getest zou worden.
Intussen is er toch wel wat tijd gepasseerd maar mochten we nog geen nieuws ontvangen over een eventuele status of ondervindingen.

Ik vraag dit niet alleen in naam van mezelf maar ook in naam van clubleden en andere kennissen.
Tezamen gaat dat om een kleine 30-tal locs uit de reeks 22/23/25/25.5 met het kardankopprobleem, en neen een vervangstuk van dezelfde erbarmelijke kwaliteit voldoet niet. Graag terug een oplossing zoals vroeger toen de locs nog bij modern gala gemaakt werden.
Ook valt er te pas en te onpas een tandwiel stuk bij de reeks 55.

Graag een statusupdate over de vorderingen/testresultaten.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groeten, Salutations, Saludos, Kind regards,
Olivier Vleminckx

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 11 maart 2021, 21:56:55 pm
en wordt dat zelfde bolletje nog steeds als oplossing aangeboden.

Misschien is het een idee om eens te achterhalen over hoeveel loc's het hier gaat?Hier en eventueel op FB?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 11 maart 2021, 22:21:33 pm
en wordt dat zelfde bolletje nog steeds als oplossing aangeboden.

Hopelijk niet Peter, daar doelt Olivier alvast op

Misschien is het een idee om eens te achterhalen over hoeveel loc's het hier gaat?Hier en eventueel op FB?

Alsof dat voor ons een rol speelt?
Voor VBv echter wel, maar wij zijn blij als het euvel is opgelost, niet van belang hoeveel euvels er dienen te worden opgelost...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 11 maart 2021, 22:26:59 pm
misschien om eens te achterhalen hoeveel mensen hier met dezelfde streken opgeschept zitten.Zijn het er 10tallen,100tallen?Hoe meer hoe sterker we staan want hier schijnt men nog steeds uit te gaan van de goedheid van .....ja,dat vervangingsstuk is nog steeds hetzelfde bolletje want anders had men dat zeker wereldkundig gemaakt.Ook op FB begint de trein blijkbaar met een goed cardanbolletje ook te rijden....btw ik stak het niet in gang.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Thommy op 12 maart 2021, 22:00:44 pm
misschien om eens te achterhalen hoeveel mensen hier met dezelfde streken opgeschept zitten.Zijn het er 10tallen,100tallen?Hoe meer hoe sterker we staan want hier schijnt men nog steeds uit te gaan van de goedheid van .....ja,dat vervangingsstuk is nog steeds hetzelfde bolletje want anders had men dat zeker wereldkundig gemaakt.Ook op FB begint de trein blijkbaar met een goed cardanbolletje ook te rijden....btw ik stak het niet in gang.

Op fb las ik toch iemand die z’n 20 reeks 22/23 van de hand ging doen omdat ie er dus heeft met reeds enkele de gekende problemen hebben
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: svvander op 12 maart 2021, 22:39:00 pm
Ik ken er iemand die er 10 heeft, alle 10 defect en hij wil van alle 10 vanaf!
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 12 maart 2021, 22:56:30 pm
ik werk in de distrubutie en daar krijgt iedereen die niet tevreden is zijn geld terug(bij elektonica ligt dat anders daar gelden garanties en zelfs daar soms)zelfs als de klant niet ter goeder trouw is.
...
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 13 maart 2021, 08:47:21 am
we wachten op antwoord maar mss is de enige oplossing ons allen verenigen en de zaak in gebreke stellen met vraag tot schadevergoeding of definitieve oplossing.Moet dan wel voor een vredegerecht plaatsvinden.

De oplossing is al aangereikt geweest : zoek iemand met een degelijke 3D printer en laat het vervangonderdeel daar maken zoals zovelen reeds doen
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Stef71 op 13 maart 2021, 09:14:18 am
Valt mij nu ook op dat er geen 55 r op hun webshop worden aangeboden  nu.
Kan me niet indenken dat ze er geen op stock hebben
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 13 maart 2021, 14:56:40 pm
Vandaag een antwoord gekregen, maar het was geen antwoord op mijn vraag.

Mijn vraag was nochtans duidelijk. Informatie vragen over de status van de verbeterde vervangonderdelen voor de 55ers en de klassieke e-locs met elk hun verschillend probleem.
Enige wat ik terug krijg is gejammer dat ik mijn vraag/mail hier ook publiek zet, maar dus geen antwoord.

Dan wil een mens al eens iets doen om iedereen te helpen met een DUURZAME oplossing.

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 13 maart 2021, 14:58:31 pm
mss moeten we de vraag doorspelen naar radio 2 de inspecteur.Dan zullen ze mss in aktie schieten ipv steeds te wenen en niks aan te bieden
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ramdani op 13 maart 2021, 16:11:32 pm
Vandaag een antwoord gekregen, maar het was geen antwoord op mijn vraag.

Mijn vraag was nochtans duidelijk. Informatie vragen over de status van de verbeterde vervangonderdelen voor de 55ers en de klassieke e-locs met elk hun verschillend probleem.
Enige wat ik terug krijg is gejammer dat ik mijn vraag/mail hier ook publiek zet, maar dus geen antwoord.

Dan wil een mens al eens iets doen om iedereen te helpen met een DUURZAME oplossing.

heb ook al is zo'n mailtje gehad over iets dat ik hier had gepost,

mvg,
Michel
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: eve op 13 maart 2021, 16:18:01 pm
Ik ken er iemand die er 10 heeft, alle 10 defect en hij wil van alle 10 vanaf!

Wat vraagt hij ? (€)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 maart 2021, 18:02:14 pm
toch jammer, op zo'n momenten, denk ik dat als constructeur je goede kunt/wil tonen en het spelletje eerlijk te spelen, dit in alle eerlijkheid nog altijd niet kan.Volgens mij zijn ze gewoon bang van de omvang van hun probleem.Met er nergens over te praten en stil te houden  proberen ze naar mijn mening hun schade zoveel mogelijk te beperken. Jammer dat je je naam zo te grabbel gooit.

Ik kan mij niet inbeelden dat wat extra degelijke wisselstukken zo veel kunnen/moeten kosten, ik zie veel mensen die zelfs bereid zijn de herstelling zelf te doen MAAR MET degelijk materiaal.Eens komaf maken met niet zo leuke zaken die nu al voor sommigen 1.2.3en meer jaar aanhouden.

Nog veel jammer vind ik dat er hier zijn die onze houding/niet gehoord worden onredelijk vinden.Ik hoop dat zij bij hun hobby van deze KLOTERIJEN gespaard blijven en niet serieus genomen worden door de bouwer en zelfs niet wensen openkaart te spelen. Maar helaas was deze manier schijnbaar de enigste manier om de bouwer van onze kapotte loc's tot actie aan te zetten. Hoewel ik dit nog altijd met lede ogen aanzie en maar overtuigd zal zijn al die oplossing er is.

Ik danklangs  deze weg Olivier dat hij het initiatief nam voor alle ontgoochelde hobbyspoorders een niet onredelijke brief te schrijven en ook Luc die het in het verleden ook al deed (Luc misschien moet je ze daar ook overtuigen om eens open kaart te spelen?)

Nog jammerder vind ik de houding dat in deze winkel gelachen werd met Kleinbahn,.....(en hun materiaal ophemelden) die hun voorgingen maar uiteindelijk is ook dit een blaam voor hen.

Ik hoop alvast dat iedereen geholpen wordt en dat men geen spelletje gaat spelen om van hun verantwoordelijkheid onderuit te komen.

Ik hoop alvast dat degenen die de MSM -  loc bestelden (hopelijk) de eersten zijn die met een gerust hart de toekomst tegemoet zien.Velen waaronder ik zijn niet langer bereid loc's te kopen waarvan je niet weet als je hem in de kast zet hij de volgende keer nog zal willen of zelfs kunnen rijden totdat loc's met degelijk aandrijving uitkomen.Velen zijn nog bereid loc's te kopen van hen/daar. ik zou zeggen Mr's VBV grijpt die kans en toon dat je met een mooie lei de toekomst in wil.

Laten we alvast met een possitieve noot eindigen dat je al een antwoord kreeg Olivier -al is het eens te meer de kans te meer (en die schijnbaar moeilijk is) om open en klantvriendelijk te zijn.

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 13 maart 2021, 18:41:47 pm
verneem zojuist via via dat bepaalde personen wel nieuwe cardan koppen zouden hebben gekregen in messing . Indien dit zo is dan zou de leverancier dit best openbaar maken alvorens hij een rechtsvervolging aan zijn been heeft.Dit zou dus hiervoor al een afdoende oplossing zijn. OF nog in testfase ?

Hun stilzwijgen hier en achter de rug meelezen schept echter een niet betrouwbaar gevoel ondanks dat dat jaren wel is geweest.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 maart 2021, 19:37:57 pm
waarom dat niet in alle openheid kan daar moet je je toch vragen stellen, hopelijk heeft iedereen het geluk geholpen te worden
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 13 maart 2021, 20:18:47 pm
verneem zojuist via via dat bepaalde personen wel nieuwe cardan koppen zouden hebben gekregen in messing . Indien dit zo is dan zou de leverancier dit best openbaar maken alvorens hij een rechtsvervolging aan zijn been heeft.Dit zou dus hiervoor al een afdoende oplossing zijn. OF nog in testfase ?

Hun stilzwijgen hier en achter de rug meelezen schept echter een niet betrouwbaar gevoel ondanks dat dat jaren wel is geweest.
Dag Johnny, ik kreeg nog een tweede antwoord waarin wel vermeld werd dat het nieuwe onderdelen waren (constructie/materialen moest ik wel naar gissen), maar, ik vraag me dan af waarom dat zoals Peter zei niet aangekondigd/meegedeeld wordt?
Want als bij de klassieke E-locs nu messing kardankopjes gebruikt worden zoals het hoort, dan is dat probleem van de baan en zijn ze op dat vlak terug de naam modeltreinen met service waardig.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 maart 2021, 21:03:55 pm
modeltreinen
wordt alles waar je een messing bolletje instopt een trien ? ;D ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 02 mei 2021, 19:11:46 pm
nog altijd krijg jij plastieken bolletjes als vervangingsstuk(ik heb er een aantal in handen gehad ) en mogelijks worden die nog steeds ingebouwd als je met je kapotte 23 gaat.....dus wachten als je een kapotte loc hebt
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: bellejt op 02 mei 2021, 19:39:32 pm
blijkbaar hebben ze dan nog niks geleerd.eerstdaags dan eens de bestellingen die ik heb lopen annuleren
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: janieburton op 17 juni 2021, 01:36:59 am
mss moeten we de vraag doorspelen naar radio 2 de inspecteur.

Geen slecht idee
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 17 juni 2021, 11:34:12 am
Al iemand stukken geplaatst in de 55 of 22, 23 en 25 die niet van VBV komen (andere fabrikant) en wat zijn de bevindingen ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 14 augustus 2021, 15:35:39 pm
5525 & 5508 beide gebroken tandwielen , mailtje onderweg naar VBV. Bij de 5525 is dit niet de eerste keer.  :'(
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 14 augustus 2021, 16:08:59 pm
hopelijk na vernieuwingen geen problemen meer in de toekomst. Die vorige revisie is dat voor of na de aangemelde "verbetering" of ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 14 augustus 2021, 16:10:28 pm
als ik verder denk zou die 5508(MSM loc 2022) de loc moeten zijn die een ander tijdperk inluidt?  :-*
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 14 augustus 2021, 20:39:16 pm
De 5525 heeft dit jaar nog nieuwe tandwielen gekregen , na amper 500 koploper kms is het weer van dat. ???
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 15 augustus 2021, 00:33:16 am
en waren dat andere dan degenen die ervoor inzaten ? Mits het de nieuwe waren lijkt mij niet echt verbetering iets waar velen voor vreesden
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gunmax1 op 30 november 2021, 23:17:30 pm
Heb dit met mijn 55 ook gehad .
Vandaag ook problemen met mijn am 86 duikbril.
Reed tot gisteren perfect zijn rondjes .
Nu hoor je de motor draaien en het stel blijft staan cardan of tandwielen ??
Dus goedkoop spul die er inzit inport China!!!!!!!!
Heeft er iemand al hetzelfde probleem ondervonden .

Groeten Benny
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: doomslu op 01 december 2021, 08:35:44 am
Benny, contacteer Van Biervliet.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gunmax1 op 01 december 2021, 08:43:15 am
Benny, contacteer Van Biervliet.
het Luc,  gisteren nog rap mailtje verstuurd naar Christof ben benieuwd naar de reactie.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Boemeltrein op 01 december 2021, 11:46:25 am
Ik heb even in één ruk dit draadje gelezen. :'(
Ik stel me de vraag, heeft men bij VBV geen kwaliteitscontrole gedaan? Bv. enkele locs op de rolbaan kilometers laten rijden om te zien hoe het model het technisch uithoudt alvorens het op de markt te brengen?
En als je als fabrikant vaststelt dat de ene loc na de andere terug naar hem komt met steeds dezelfde problemen of klanten steeds dezelfde vervangstukken vragen, doe je dan geen terugroepactie (voor herstelling) zoals menig fabrikant?
Het probleem van het cardankopje kan toch gemakkelijk opgelost worden door een metalen variant zoals bij de "concurrentie".
Voor het tandwielen-assen-probleem van de 55-ers vrees ik dat men de gesplitste assen zal moeten laten vallen en men moet uitkijken naar een waardig vervanger met wiel-isolatie en waarschijnlijk metalen tandwielen.
Ik begrijp ook VBV, het is om te huilen, je brengt een product waarna blijkt dat dit geplaagd wordt door mankementen en de vervanging doet je winstmarge smelten als sneeuw onder de zon of je duikelt de verliezen in.
Om imagoschade te voorkomen vrees ik dat VBV wel met een degelijke oplossing op te proppen zal moeten komen zodat dit debacle snel vergeten kan worden. Als VBV dit kan doen zullen veel bezitters van deze pechmodellen dit met de gekende mantel van modelspoorliefde toedekken.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 01 december 2021, 12:08:47 pm
het komt voor zowel bij loc's die al een tijdje/al lang rijden(weinig/veel belast) alsook bij treinen die lang stilstonden, er zit niet direct een logica in wanneer problemen opduiken als ze (al) opduiken

eerder werden soortgelijke oplossingen voorgesteld maar anderen dachten er anders over
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 01 december 2021, 12:22:31 pm
Hallo Gunter,
Om op jouw eerste vraag te beantwoorden, waarschijnlijk wel, maar het is reeds meermaals gebleken dat de problemen zich niet voordoen bij nieuwe of zo goed als nieuwe locs, maar bij locs die al een tijdje meegaan.
Sommigen nemen na een tijd opgeborgen te zitten hun loc uit de doos en stellen dan vast dat het beestje niet meer of gebrekkig rijdt...
dus lijkt het mij geen slijtage van onderdelen, maar eerder een gebrekkig kwaliteitsbehoud, zoiets als sommige kunststoffen die niet tegen ultraviolet licht bestand zijn, een soort afbreken van produktbestanddelen of hoe je het ook wil noemen.
Daarbovenop lijkt het mij ook dat VBv (die hier gegarandeerd mee leest) de kat uit de boom aan het kijken is, de gedupeerde klant is zelf een oplossing aan het uitdokteren in de vorm van 3D printing oid...wij wachten maar af!
Er wordt wel een oplossing door VBv geboden door het (gratis) vervangen van onderdelen, maar die onderdelen zijn kwalitatief gelijk aan de origineel gemonteerde, dus roeien tegen de stroom in laat maar zeggen.
Daar komt bovenop dat de (gedupeerde) klant zelf moet instaan voor het naar Ingelmunster brengen van het materiaal, daar VBv geen verzendkosten in de garantie aanbiedt, wat de heren modelspoorders zeer tegen de borst stuit, maar ze vergeten dat bij een terugroepactie van je wagen, het heen en terugrijden naar de garage, ook niet vergoed wordt, wat soms evenveel of meer kost...
Maar die mantel dekt geen treinproblemen dicht nietwaar.. :-\

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Floris op 01 december 2021, 13:50:49 pm
die brekende tandwielen zijn veroudering van t plastic, kun je vantevoren slecht zien aankomen, tenzij je de hele serie locs laat maken en dan eerst tien jaar in t magazijn legt. Beetje zoals zinkpest. "Jamaar goedkope brol uit China" is daar wat te simpel gezegd, want dat soort ellende komt overal voor.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 01 december 2021, 13:56:41 pm
Maar blijkbaar schijnen er wel te zijn (LSModels)die daar ook loc's halen/laten maken die wel met goede(duurdere) onderdelen voorzien zijn misschien iets duurder in aankoop met hopen meer plezier/voldoening met de blijvende kwaliteit.

Wel een beetje goedkoop om het op Chinese rommel te steken. Je kunt (verkeerde) keuzes maken in functie van wat iets mag kosten in het produktieproces. Of men wil zelf zo'n proces opstarten om goedkoper te gaan produceren en dan ja kan het al eens verkeerd gaan lopen of moet ik zeggen (niet meer) rijden

Zinkpest is dan eerder een probleem dat niet zo zeer optreedt wegens het gebuik van goedkope materialen maar eerder een slecht of verkeerd produktieproces
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Murphy op 01 december 2021, 17:49:49 pm
Daar komt bovenop dat de (gedupeerde) klant zelf moet instaan voor het naar Ingelmunster brengen van het materiaal, daar VBv geen verzendkosten in de garantie aanbiedt, wat de heren modelspoorders zeer tegen de borst stuit, maar ze vergeten dat bij een terugroepactie van je wagen, het heen en terugrijden naar de garage, ook niet vergoed wordt.

Ok, Rudy.
Maar de garage waar ik naartoe moet ligt wel niet in Ingelmunster hé.
( Wetteren - Melle 6,7km )
( Wetteren - Ingelmunster 56km )
En denk dat er toch modelspoorders zijn die van heel wat verder moeten komen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 01 december 2021, 17:59:28 pm
Daar komt bovenop dat de (gedupeerde) klant zelf moet instaan voor het naar Ingelmunster brengen van het materiaal, daar VBv geen verzendkosten in de garantie aanbiedt, wat de heren modelspoorders zeer tegen de borst stuit, maar ze vergeten dat bij een terugroepactie van je wagen, het heen en terugrijden naar de garage, ook niet vergoed wordt.

Ok, Rudy.
Maar de garage waar ik naartoe moet ligt wel niet in Ingelmunster hé.
( Wetteren - Melle 6,7km )
( Wetteren - Ingelmunster 56km )
En denk dat er toch modelspoorders zijn die van heel wat verder moeten komen.

Niet iedereen koopt ook zijn auto in Wetteren - Melle he Chris, ik heb die van mij in Maasmechelen gekocht terwijl ik (nog) in Wanzele woonde...(140km enkel)
Ik wil maar zeggen, je hoeft niet zo ver te rijden, opsturen met bvb Bpost kan vanaf 5,5 euro, en kom nu niet af met "kan verloren gaan", voor1 euro meer is verzending verzekerd.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gekendevent op 01 december 2021, 18:12:22 pm
de ganse affaire komt erop neer dat de produkteur/maker met geen enkele deftige oplossing komt en toch brakke produkten blijft verkopen.Het is niet aan anderen een degelijke blijvende oplossing te zoeken maar aan de maker om dit voor enkel luttele euro's degelijk op te lossen.Besluit is dat men onbekwaam is maar zich toch blijft verrijken of men gewoon enkel geld wil verdienen zonder inspanningen te doen.Dan klink ik hier mss cru maar zo is het reeds enkele jaren bezig zonder degelijke kosteloze oplossing voor de koper.Men koopt geen dure modellen om in de kast te zetten.Een zichzelf respecterende verkoper zou meteen hulp inschakelen (die hier zelfs reeds geboden is ) om dit voor eens en altijd op te lossen en het vertrouwen te herstellen.

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 01 december 2021, 18:16:38 pm
de ganse affaire komt erop neer dat de produkteur/maker met geen enkele deftige oplossing komt en toch brakke produkten blijft verkopen.Het is niet aan anderen een degelijke blijvende oplossing te zoeken maar aan de maker om dit voor enkel luttele euro's degelijk op te lossen.Besluit is dat men onbekwaam is maar zich toch blijft verrijken of men gewoon enkel geld wil verdienen zonder inspanningen te doen.Dan klink ik hier mss cru maar zo is het reeds enkele jaren bezig zonder degelijke kosteloze oplossing voor de koper.Men koopt geen dure modellen om in de kast te zetten.Een zichzelf respecterende verkoper zou meteen hulp inschakelen (die hier zelfs reeds geboden is ) om dit voor eens en altijd op te lossen en het vertrouwen te herstellen.

Daar ben ik het dan weer WEL mee eens.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ACFI op 01 december 2021, 20:40:42 pm
Heeft er al iemand klacht ingediend bij de economische inspectie? Ipv hier tientallen bladzijden vol te pennen.

Als het gaat om een gekende constructiefout en men blijft het product toch verkopen, dan maakt de verkoper zich schuldig aan bedrieglijke praktijken. Je mag een product met bekende problemen niet blijven verkopen tenzij dit uitdrukkelijk wordt vermeld in de verkoopsovereenkomst. Bijv bij beschadigde toestellen of refurbished.

ACFI.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 01 december 2021, 22:29:06 pm
We kunnen blijven lullen over deze locomotieven... maar voor de 55 is het heel simpel.
Oplossing 1 je gaat gratis nieuwe bogies afhalen
Oplossing 2 je wil nog betere bogies en betaald 15 euro per bogie ( 30 euro per loc )
En voor 10 euro worden deze opgezonden...
Eens je de eerste gemaakt hebt doe je er 30 min over om zelf de bogies te vervangen

Voor de 22, 23 en 25 krijg je gratis nieuw bolletjes en worden natuurlijk tegen betaling ook verzonden

Voila probleem opgelost, en dan koop je gewoon NOOIT nog zo een locomotief.Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Peter op 02 december 2021, 10:20:59 am
Steve,
Dat is tenminste een hele duidelijke uitleg. Ik begrijp niet dat er dan nog zo veel herrie over gemaakt wordt
Als iedereen die checklist bij zijn modellen steekt...... ;) ;) ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 02 december 2021, 11:14:13 am
en de datum van aankoop
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 02 december 2021, 11:51:28 am
Citaat
en de datum van aankoop 

Al mijn locomotieven zijn ouder dan 2 jaar, en ik heb van geen enkele locomotief een aankoopbewijs
GEEN probleem, ik heb voor al mijn locomotieven wisselstukken GRATIS gekregen
Enkel verzending moeten betalenTitel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Boemeltrein op 02 december 2021, 17:09:28 pm
Kijk, dit is niet mijn toploc ;D maar deze behoort aan de Merano-Set (toen 60€) Made In China!! die ik 15 jaar geleden geschonken heb aan mijn zoon om hem te besmetten met het modelspoorvirus  - dit is ongeneesbaar!!- vroeg of laat krijgt hij weer een opstoot). Het is zoals men kan zien een zeer simpele techniek, met plastic-tandwielen! maarrrr deze loc doet het nog steeds super! sleept zonder problemen, valt niet stil. Af en toe vergat zoonlief op zolder de stroom uit schakelen en reed deze loc met zijn sleep gans de nacht zijn rondjes ::) maar het is blijkbaar beresterk spul :D en dan zeg ik: het is Made in China-brol, het heeft plastic tandwielen maar hij bolt nog steeds...

(https://live.staticflickr.com/65535/51720283799_5c640d2d5e_k.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51719878638_61862e605b_k.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51719878498_076b6a1cc2_k.jpg)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 02 december 2021, 18:10:37 pm
Niet alles dat uit China komt is brol hoor , om bij de modeltreinen te blijven , ik heb hier enkele Piko Traxxen bollen ( die worden toch ook gemaakt in China dacht ik??) en die hebben ook plastic tandwielen , en die mannen behoren tot mijn best rijdende en sterkste locs.  ;) Wel een grappig verhaal Gunter dat dit treintje zo heel de nacht zijn rondjes reed , die heeft dus ook al heel wat kms achter zijn kiezen ( tandwielen) zitten.  ;)
VBV heeft volgens mij gewoon een verkeerde leverancier gekozen i.v.m. de tandwielen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 02 december 2021, 19:01:30 pm
Niet alles dat uit China komt is brol hoor , om bij de modeltreinen te blijven , ik heb hier enkele Piko Traxxen bollen ( die worden toch ook gemaakt in China dacht ik??) en die hebben ook plastic tandwielen , en die mannen behoren tot mijn best rijdende en sterkste locs.  ;) Wel een grappig verhaal Gunter dat dit treintje zo heel de nacht zijn rondjes reed , die heeft dus ook al heel wat kms achter zijn kiezen ( tandwielen) zitten.  ;)
VBV heeft volgens mij gewoon een verkeerde leverancier gekozen i.v.m. de tandwielen.

Wij weten allemaal uit ervaring dat Mehano kwalitatief zeer hoog aangeschreven stond,
De hierboven beschreven loc is wel een product van Mehano speelgoed en geen Mehano modeltrein, (wat ondertussen opgehouden heeft te bestaan) maar het blijft zijn kwaliteit behouden.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 02 december 2021, 19:10:10 pm
Om nog even off topic te gaan , Mehano bestaat nog steeds hoor Rudy , ik heb enkele weken geleden nog gemaild met hen en kreeg de dag later reeds antwoord op mijn vragen. Mehano heeft zelfs nog 77/78ers in stock die bij hen nog te koop zijn. Ook reserve onderdelen voor deze locs zijn nog verkrijgbaar ( daar ging mijn mail over)  ;)
Ook ik heb hier nog heel wat Mehano locs bollen , en zoals je het zelf aangeeft , zeer goede kwaliteit.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Olivier77 op 02 december 2021, 21:00:17 pm
Een goede avond,
Een vraagje voor Steven.
Wat zijn of wat zit er in de nog betere bogies dat je voor 15€ stuk kunt kopen ?
En wat zijn de gratis bogies ?
Graag wat info hierover.
Mvg
Olivier (77)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gunmax1 op 02 december 2021, 23:19:48 pm
We kunnen blijven lullen over deze locomotieven... maar voor de 55 is het heel simpel.
Oplossing 1 je gaat gratis nieuwe bogies afhalen
Oplossing 2 je wil nog betere bogies en betaald 15 euro per bogie ( 30 euro per loc )
En voor 10 euro worden deze opgezonden...
Eens je de eerste gemaakt hebt doe je er 30 min over om zelf de bogies te vervangen

Voor de 22, 23 en 25 krijg je gratis nieuw bolletjes en worden natuurlijk tegen betaling ook verzonden.

Voila probleem opgelost, en dan koop je gewoon NOOIT nog zo een locomotief.

Sorry niet met akkoord.
Voor een model dat 309€ nieuw heeft gekost .
Zou dit een service mogen zijn van de fabrikant.
En niet op de kosten van de koper.
Al dan niet vergeten dat de duikbril 500 € heeft gekost .Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 03 december 2021, 00:08:35 am
Citaat
.Wat zijn of wat zit er in de nog betere bogies dat je voor 15€ stuk kunt kopen ?
En wat zijn de gratis bogies ?

Geen idee Olivier, maar ga er maar van uit dat ALS die gratis exemplaren goed waren er geen ''nog betere" ontwikkeld werden (die van 15 euro/ st)

Citaat
.Sorry niet met akkoord.
Voor een model dat 309€ nieuw heeft gekost .
Zou dit een service mogen zijn van de fabrikant.
En niet op de kosten van de koper.
Al dan niet vergeten dat de duikbril 500 en heeft gekost


Ja u heeft gelijk... maar er zijn 2 mogelijkheden
 1  u laat uw locomotief maken en wat u er voor wil betalen bepaald u zelf.
 2  u blijft lullen dat het niet kan/mag en u heeft een prachtig model in de kast waar u dagelijks naar kan kijken maar helaas niet meer mee kan rijden...

Niet vergeten dat de garantie wettelijk bepaald is op 2 jaar en al mijn locs zijn ouder...
Ik mag dus al blij zijn dat VBV een gratis oplossing geeft...


Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: rgp op 03 december 2021, 09:58:14 am
Hapkin,

Die twee jaar geldt niet voor een constructiefout.

Derde oplossing: alle gedupeerden spannen samen en:
Schakelen een advokaat in, ofwel
Spreken af op de volgende beurs aan zijn stand met een spandoek.

Roland
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 03 december 2021, 10:31:23 am
Een goede avond,
Een vraagje voor Steven.
Wat zijn of wat zit er in de nog betere bogies dat je voor 15€ stuk kunt kopen ? 
En wat zijn de gratis bogies ?
Graag wat info hierover.
Mvg
Olivier (77)

Wat zijn of wat zit er in de nog betere bogies dat je voor 15€ stuk kunt kopen ?

Deze hebben een beter stroomafname , op alle wielen ipv twee plus de metalen zijwant zit er niet meer op en geen blokjes op de assen  , de tandwielen zijn zwarte , volgens hen betere dan de witte

de gratis zijn de originele met het metalen blokje op de assen , deze worden al zeer lang niet meer gebruikt ( stonden op de eerste reeksen zoals MSM actie )
De wielen ( assen ) zijn van beide gratis verkrijgbaar , wel verzend kosten

Ik heb mijn MSM model reeds van nieuwe bogies voorzien , qua stroomafname nu geen probleem meer , powerpack dat erinstak heb ik eruit kunnen halen , vroeger viel hij altijs stil tijden rangeren , nu ni meer

Opmerking , of de zwarte tandwielen beter zijn , ik ben niet zekers , mijn TVM5501 heeft onlangs ook een zwart tandwiel gebarsten zoals bij de witte vroeger dus .... ( gelukkig had ik nog reserve assen liggen  ;) )

wat leeftijd van de loks betreft , ik ben tevreden als ik gratis wisselstukken kan krijgen , enkel spijtig , ze zouden ze zelf gratis mogen opsturen vindt ik , maarja , ophalen op een beurs dan maar , maar nu met Covid iets moeilijker
De assen wissel is kwestie van enkele minuten , daarvoor doe ik ze zeker niet binnen of opsturen ter reparatie

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Boemeltrein op 03 december 2021, 10:41:02 am
Voor ik uit België emigreerde had ik een eigen zaak, als een klant iets kocht dat nadien niet bleek te werken zoals het diende te doen mocht de klant het terugsturen, ik betaalde de portkosten en na ontvangst betaalde ik de klant de aankoopsom terug, ik stuurde dan op mijn beurt het artikel naar de importeur/fabrikant en die betaalde mijn inkoopsom met verzendkosten terug. Herstelling wordt nog amper gedaan tot spijt van sommige klanten. Fabrikanten betalen liever het artikel terug dan een hersteldienst te bekostigen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gunmax1 op 03 december 2021, 11:06:30 am
Hapkin,

Die twee jaar geldt niet voor een constructiefout.

Derde oplossing: alle gedupeerden spannen samen en:
Schakelen een advokaat in, ofwel
Spreken af op de volgende beurs aan zijn stand met een spandoek.

Roland

Direct mee akkoord. Voor op de beurs te staan met de gedupeerden.
@ hapkin .
Heb je soms aandelen bij kristof. Want bij jou blijft het steeds rozengeur en maneschijn . Ondanks alle problemen.

Nu 9 dec ga ik naar Ingelmunster en geloof me ze gaan daar niet aan de nieuwe patatten zijn .  Oké meestal doet kristof wel zijn best voor een oplossing . Maar ik ga hem toch eens vragen wat hij doet naar de fabrikant toe .
Groeten  Benny
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: eve op 03 december 2021, 11:54:44 am
@ hapkin .
Heb je soms aandelen bij kristof. Want bij jou blijft het steeds rozengeur en maneschijn . Ondanks alle problemen.

Zoals ik het gelezen heb is "hapkin" zowat de enige die sereen en kalm beschreven heeft wat de mogelijke probleemoplossingen zijn.

Als je nu al begint mensen aan te vallen omdat ze niet mee willen staan roepen en tieren...

Mvg, Erik. Voorlopig nog vriendelijk.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirk op 03 december 2021, 15:21:09 pm
@ hapkin .
Heb je soms aandelen bij kristof. Want bij jou blijft het steeds rozengeur en maneschijn . Ondanks alle problemen.

Zoals ik het gelezen heb is "hapkin" zowat de enige die sereen en kalm beschreven heeft wat de mogelijke probleemoplossingen zijn.

Als je nu al begint mensen aan te vallen omdat ze niet mee willen staan roepen en tieren...

Mvg, Erik. Voorlopig nog vriendelijk.

Ik sluit me aan bij deze melding, Ik denk persoonlijk dat je een mal figuur zult slaan als je daar met een spandoek gaat staan brullen.
Soms denk ik dat de treinen jongens sukkelaars zijn die de kruimels moeten samen rapen voor hun hobby. Als je 15€ teveel vindt, verkoop de loc dan, Wie laat zich nu kennen voor 15€ VBV doet toch de moeite, We spreken hier wel over speelgoed. Hoeveel mensen hier bestellen dingen van bij de chinees, ga je daar ook van je tetter maken als het na enkele keren stuk gaat? Er is een oplossing voor het probleem, moeten die bogies ook nog aan huis gebracht en erin gezet? Ik vind het er een beetje over, spandoeken, boycots, advocaten?????
Wake up guys,

Dirk
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 03 december 2021, 17:36:38 pm
Citaat
Heb je soms aandelen bij kristof. Want bij jou blijft het steeds rozengeur en maneschijn . Ondanks alle problemen.

Hoi Benny

Was het maar ...
Ik heb 11 locomotieven 55 , 22, 23 en 25 hiervan zijn er 2 die niet stuk zijn
2311 die door LS is gemaakt en de 5520 is een dummy
Al de rest heb ik moeten herstellen en heeft me enkel 10 euro verzending gekost.
Moet ik daarom boos zijn... denk het niet he

Stel dat in de toekomst mijn 55tigers terug problemen krijgen kan ik nog altijd voor de betalende oplossing gaan.
En wie weet komt er in de toekomst nog wel een andere oplossing...


Citaat
Nu 9 dec ga ik naar Ingelmunster en geloof me ze gaan daar niet aan de nieuwe patatten zijn 

Benny laat ons zeker horen wat je daar als nieuws hebt gekregen


Citaat
Die twee jaar geldt niet voor een constructiefout.

Derde oplossing: alle gedupeerden spannen samen een advokaat in

Roland wie gaat hier zijn tijd insteken ... ik niet hoor.
Maar als ge u geroepen voelt ...

Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gunmax1 op 03 december 2021, 19:08:04 pm
@ Dirk

Je wijst me er op dat ik hapkin aanval , maar kijk dan eerst eens in je eigen borst vriend .
Denk dat hapkin groot genoeg is om zelf daar op te reageren niet !!!!!!  ;)

Maar nu val je 80% van het forum aan .
Meeste mensen onder ons moeten voor een lok lang werken en hard werken .
Maar als u geld in overschot hebt .
Dan geven we gerust ons bankrekening door .

Vriendelijke groeten.
De treinjongens ( de sukkelaars)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: hapkin op 03 december 2021, 20:14:51 pm
Hoi Benny

Ik voel me niet aangevallen hoor  ;D
Maar mijn punt is, laat je loc of stel maken en geniet er terug van
En dan koop je gewoon NOOIT nog zo een locomotief.
Eender wie het aanbied en hoe mooi de aanbieding ook mag zijn...

En als we dat allemaal doen, stopt dit probleem vanzelf  :-X
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Boemeltrein op 03 december 2021, 21:29:23 pm
En natuurlijk als je met je klanten niet communiceert omtrent een veelvuldig voorkomend probleem dan verdwijnen je klanten vanzelf en dan is het probleem vanzelf opgelost maar je kan als fabrikant/leverancier er dan ook een kruis overmaken. Genoeg kapers op de kust. Kristof is zelf een door modelspoor gebeten zakenmens maar de uitermate slechte communicatie maakt klanten boos en de communicatie naar klanten toe is zwak en ondergraaft zijn reputatie. Hij is getroffen door pech maar een ondernemer mag zich daardoor niet laten kennen en dient met een deugdelijk oplossing op de proppen komen en die zal het best verder reiken dan de wettelijk garantieplicht. VBV heeft mooie modellen gebracht maar nu wordt het tijd om de boel recht te trekken en niet de klanten naar oplossingen laten zoeken. Allereerst een goed begin is, communiceer duidelijk en oprecht en verschuil je niet in de stilte, doet me trouwens denken aan een boek "de Manitoba antwoordt niet meer".
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: janieburton op 04 december 2021, 00:34:56 am

Soms denk ik dat de treinen jongens sukkelaars zijn die de kruimels moeten samen rapen voor hun hobby.
 
Dirk

Beste Dirk,

Je uitspraak is denigrerend. Misschien ben jij bij de gelukkigen die een royaal netto maandloon mogen ontvangen als werknemer of zelfstandige.

Maar jouw bovenstaande uitspraak raakt mij alhoewel ik geen loc van VBV heb, ga ik zeggen wat mijn netto maandloon is.(ik woon alleen en gelukkig moet ik geen alimentatie meer betalen)

Voor de maand november heb 1529,72€ netto ontvangen voor een full time.
 
Ja ik moet kruimels samenrapen voor mijn hobby.


We spreken hier wel over speelgoed.

Dirk

Je bent toch wel zeer negatief over je hobby.

Een loc van 309€ en een "Duikbril" aan 500€ ( citaat gunmax1: Voor een model dat 309€ nieuw heeft gekost ..... dan niet vergeten dat de duikbril 500 € heeft gekost) is volgens mijn bescheiden menig geen speelgoed.

Ik kan begrijpen dat men vroeger Lima en Jouef als speelgoed bestempelde, nu in de huidige tijd is dat misschien Mehano(alhoewel die ook mooie Belgische modellen hebben gemaakt) maar dat men VBV, LS models, Trix, Märklin, Liliput, Brawa, Roco, Rivarossi, Piko als speelgoed bestempelen is een brug te ver, zelfs het huidige Lima en Jouef zijn niet meer te vergelijken met vroeger.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Michael op 04 december 2021, 10:53:11 am
Beste forum genoten, ik ga jullie mijn eigen ervaring vertellen met de zaak VBV.

Als ik wat heb met een locomotief, treinstel of wagons heb, en ik heb er echt een flink aantal, dan mail ik naar VBV, krijg altijd keurig antwoord en 99 keer van de 100 wordt het ook netjes opgelost.

Heb ik aandelen? Was dat maar zo, ik ben tevreden met de service en het aanbod van materiaal. Vind het zonde dat hier 23 blz worden neergeschreven om te klagen. Klagen mag iedereen, maar je kan ook als Hapkin ( Steve) en mezelf doen, weinig irritatie, en uiteindelijk naar tevredenheid geholpen.

Als je niet tevreden bent neem dan contact op een nette manier op, je wordt zeker geholpen.

Communicatie is altijd een moeilijke zaak, maar koester de fabrikant die zijn nek uitsteekt en tracht ons te voorzien van mooi materiaal.

En mannen in andermans portemonnee kan je niet kijken, de één koopt met een halve winkel leeg, en de ander moet voor 1 locomotief misschien wel een jaar sparen, wie zal uiteindelijk de gelukkigste man zijn?


Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Dirk op 04 december 2021, 10:57:36 am
OK, ik heb blijkbaar op mensen hun tenen getrapt, dat was niet de bedoeling, dus deze rectificatie:
Mijn insteek is bedoeld om dit een beetje te relativeren. Of ik denigrerend ben over de hobby? Een hobby is zo duur als je zelf wil, iedereen doet wel eens een miskoop, Niemand wordt verplicht om een loc te kopen van 500€ of meer. Ik vind ook dat als je zo'n prijs betaald voor een treintje, vishengel, postzegel, sigarenbandje, bowlingbal of wat dan ook dat je mag verwachten dat je degelijk spul geleverd krijgt. In dit geval gaat het om een loc, een model, een model dat zo mooi is dat velen de investering wilden doen. Nu blijkt dat er een productie fout is ontstaan, tandwieltjes en/of cardan bolletjes. Jammer, en de verdeler/fabrikant heeft een oplossing aangeboden. Helaas moet de klant porto kosten betalen, en dat schiet in enkelen hun verkeerde keelgat, en dat al 24 pagina's lang, en het escaleert. begonnen met meldingen, en eindigend met protest acties op beurzen, en dat is hilarisch. Ik zie echt een cartoon voor mij waar voor een beursstand een piket wprdt opgericht met brandende paletten en thermossen koffie, wollen puntmutsen en fluo hesjes, en dat voor 15€. OK, waarschijnlijk zijn er mensen die geen 15€ kunnen missen, maar ik denk dat die niet hier op dit forum rond dwalen, wel 500€ voor een loc maar geen 15€ voor porto kosten??? Dat kan ik me met mijn pensioen van 1363€ toch nog wel missen. (gelukkig is mijn huis afbetaald).
Point is, doe lijk Hapkin, ofwel betaal je de porto kosten ofwel zet je de loc(s) in de kast en kijk je er naar. Uiteindelijk heeft VBV zijn nek uitgestoken met het uitbrengen van Belgisch materiaal, en dat in toch wel prijzenswaardig.
Indien niet akkoord met mijn stelling, alle respect, mss ben ik naïef, maar rancune is niet gezond,

mvg

Dirk
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Jurgen op 04 december 2021, 11:01:48 am
Ik kom slechts af en toe eens kijken hier in dit draadje, maar lees de reacties wel allemaal door.

Hier worden wel harde woorden gebruikt. Ik vraag me af of diezelfde woorden ook gebruikt worden wanneer men oog in oog staat met Van Biervliet.

Maar bon, ik ga binnenkort al mijn modellen eens testen en laten rijden. Na mijn verhuis zijn ze allemaal in hun doos verzeild geraakt en hebben ze niet meer gereden. Op verwarming na is mijn zolder klaar en kunnen ze eindelijk het daglicht weer zien en kan ik eens ondervinden of er hier veel gezeverd wordt of niet.

In het verleden ben ik altijd correct geholpen geweest bij Van Biervliet, je zal er mij dus niets negatief over horen zeggen. Net als bij Olaerts, Het Spoor, Modeltrein Paradise en alle andere officiële kanalen waar ik ooit iets gekocht heb. Bij een probleem begon het steeds met een vriendelijke mail of een bezoek aan de winkel en eindigde het met een correct afgeleverd model.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: oebr op 04 december 2021, 12:56:10 pm
Er was hier een tijd geleden een initiatief ivm nieuwe tandwieltjes en cardanbollekes. Daar is precies niets van gekomen.

Afgezien van de reflex dat de fabrikant het probleem moet oplossen - lijkt me wiedes / het standpunt is dankzij tientallen reacties ondertussen uitermate bekend - kan het toch interessant zijn om sowieso een supering van de mechaniekjes na te streven. Eve heeft bvb al verbeterde pcb's en motoren voor Roco's gemaakt, het lijkt me wel een tof idee mochten er ook vanuit dit forum of bvb vanuit MSM verbeterde onderdelen voor de 55ers en 23ers beschikbaar komen.  Bvb in ertalon of messing.  Of misschien een gezamenlijke import van onderdeeltjes?

Nog eens: dat staat dan los van wat de fabrikant zelf doet - het gaat er om om een model aan te passen voor intensief gebruik.  Om in plaats van gezaag hier ook wat modelbouw te organiseren is er een draadje opgestart waar we de mogelijkheden op een technocratische wijze benaderen. Emotionele reacties blijven dan hier wel.

https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,32659.0.html   Technische draad

De belangrijkste reacties uit de 2 al lopende draadjes werden per quote toegevoegd.


Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 04 december 2021, 14:32:49 pm
geduld is een mooi ding en soms moet je ook zaken vinden die (samen) gebruikt te kunnen worden,als je die niet vind dan heb je een probleem
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 december 2021, 14:53:27 pm
Als ik wat heb met een locomotief, treinstel of wagons heb, en ik heb er echt een flink aantal, dan mail ik naar VBV, krijg altijd keurig antwoord en 99 keer van de 100 wordt het ook netjes opgelost.
En 1 keer wordt het niet opgelost?
De problemen waar het hier over gaat worden kennelijk niet zo soepel opgelost. Anders zou dit draadje niet zo'n lange baard hebben.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gekendevent op 09 december 2021, 20:32:51 pm
oplossing zou er blijkbaar zijn : 10.40 euro verkoopprijs roco .Als verkoper van het model van 250 euro dit teveel vind om een degelijke oplossing te vinden naar zijn klanten toe dan is dit enkel winstbejag.Klinkt mss cru maar simpele oplossing : we vervangen al de onderdelen (zelfs buiten garantie ) tegen de kostprijs van die 10.40 euro inclus verzending. Dan herstel je het vertrouwen en blijf je bestaan.

PS: weekendje rondje buitenlandse winkels gedaan waar ik vaste klant ben en super service heb en daar dit topicje ook ff doorgespeeld.Waren er niet blij mee naar mijns inziens.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 09 december 2021, 20:42:24 pm
tja helaas bedraagt de prijs 20,...euro want je hebt er voor beide onderstellen nodig, eens zien wat deze optie wel 100% voldoening geeft
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: ERVIN op 10 december 2021, 23:31:02 pm
En ook mijn laatste " intacte" 55er heeft het nu zitten. Tijdens het rijden een kloppend geluid. En dat geluid ken ik ondertussen , morgen eens kijken wat de schade is ( hoeveel er gebroken zijn) :(
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 11 december 2021, 09:40:55 am
Heeft er eigenlijk al iemand evan zen oplossing togepast , de tandwielen van walters , kosten iets maar als daarmee alle problemen van de baan zijn graag , graag feedback hierover
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: adrievans op 11 december 2021, 11:10:52 am
Waarom afwachten tot een ander wat doet,je zou ook zelf het voortouw kunnen nemen.
Had ik zelf zo'n lok had ie al uit elkaar gelegen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: krispy op 11 december 2021, 12:12:10 pm
Waarom afwachten tot een ander wat doet,je zou ook zelf het voortouw kunnen nemen.
Had ik zelf zo'n lok had ie al uit elkaar gelegen.

Klopt , maar momenteel bollen ze originaal zonder probleem , dus ga ni zomaar alles open smijten als er hier zoveel zijn die defect zijn
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 11 december 2021, 15:38:31 pm
Olivier deed de proef en het zou 100% draaien zoals het moet('t is 100% identiek tandwiel
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 11 december 2021, 16:52:27 pm
Waarom afwachten tot een ander wat doet,je zou ook zelf het voortouw kunnen nemen.
Had ik zelf zo'n lok had ie al uit elkaar gelegen.

Of doen zoals ik, beter voorkomen dan genezen en op voorhand onderdelen inslaan,
cardanbolletjes  besteld bij Olivier en een paar weken geleden kamwielen (voor 55) op de site die Evan gaf besteld, en nu afwachten...

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: rixke rail op 12 februari 2022, 18:09:34 pm
Mag ik even vertellen hoe het voor mij gelopen is ?
Ik had ook vier locs (1 22, 2 23 en 1 25) die niet meer bewogen.
(Met de 55'ers geen problemen)
Ik heb even gemaild naar VBV om te vragen wat er te doen was.
Daags daarna kreeg ik van Kristof een antwoord : ze kenden het probleem en konden mij helpen.
Ofwel stuurden ze de bolletjes om zelf te doen, of ik kon de locs opsturen en zij zouden het gratis voor mij doen.
k koos om het zelf te proberen en enige dagen later zat er enveloppe in mijn brievenbus met de bolletjes.
Ik had ook wat uitleg gevraagd over de manier van werken en ook die mail werd netjes daags nadien beantwoord.
Het was moeilijker uit te leggen, dan te doen, vertelde hij. En zo bleek ...
Ik was even wat bang voor een goede afloop, maar ik heb het voor elkaar gekregen : alle locs rijden weer zoals het hoort !
Dus dikke merci aan Kristof en de rest van VBV voor de mooie modellen, die ze maken !  8)
Modelspoorse groeten,
Eric
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: gekendevent op 12 februari 2022, 18:53:00 pm
hopelijk blijven ze rijden :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: the_gold op 12 februari 2022, 23:04:45 pm
Ik heb een 55 die blokkeerde en vast stond in beide richtingen. Nochtans reed deze loc zo goed als nooit. Opgestuurd naar VB voor herstel waar een volledige nieuwe 'bougie' de oplossing bleek te zijn. Ongeveer rond de 70€ betaald voor de herstelling, de loc doet terug zijn ding.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 februari 2022, 00:12:50 am
en hoelang had je die ?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: the_gold op 13 februari 2022, 08:25:09 am
Was een van de eerste 55ers. De meeste zijn gewoon vitrinemodellen.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 februari 2022, 08:54:04 am
dat dacht ik al  ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: the_gold op 13 februari 2022, 11:19:24 am
Hoezo?

Loc reed wel op de rollenbank af en toe. Plots reed de loc een wiellengte en een of ander tandwiel blokkeerde. In de andere richting hetzelfde verhaal.
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 februari 2022, 11:23:58 am
vanwege die te ruilen bougies :)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: the_gold op 13 februari 2022, 11:45:23 am
Zit er veel verschil dan tussen een 55 anno 2012 -2021?
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Rangeerduivel op 13 februari 2022, 12:01:14 pm
Zit er veel verschil dan tussen een 55 anno 2012 -2021?

De eerste 55 ers hadden na een tijd stroomafname problemen, de stroomafname gebeurde enkel dmv de vierkante messing blokjes die over de assen zitten, de uitsparing waar de messing blokjes in zat werd te groot door wrijving (slijtage) en de stroomafname liet dan te wensen over.
Toen werd een vorm van sleepkontakten toegevoegd, dat was een stuk beter.
(Een ander nieuw draaistel kostte toen 30 euro, ik kreeg er 1 gratis en moest er 1 betalen)
Ik kreeg ook nog enkele draaistelen gratis mee van een type met gebreken, maar waarvan ik onderdelen kon gebruiken/overbouwen.
De loc reed nadien wel een stuk beter.
Later werd een draaistel ontwikkeld met nog andere sleepkontakten.
Mijn 5515 rijdt nu al een paar jaar perfect met boogie type 2.
Doch aan het systeem en kwaliteit van de aandrijfkamwielen op zich denk ik dat tot nu toe weinig veranderd is, alvast niet bij mijn weten.

 ;)
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: OlivierV op 13 februari 2022, 12:02:40 pm
Zit er veel verschil dan tussen een 55 anno 2012 -2021?
Naar verluid zouden ze voor de 55-ers wat gevonden hebben. Eerst zien dan geloven (zou er eens enen willen open gooien ter controle.

Mag ik even vertellen hoe het voor mij gelopen is ?
Ik had ook vier locs (1 22, 2 23 en 1 25) die niet meer bewogen.
(Met de 55'ers geen problemen)
Ik heb even gemaild naar VBV om te vragen wat er te doen was.
Daags daarna kreeg ik van Kristof een antwoord : ze kenden het probleem en konden mij helpen.
Ofwel stuurden ze de bolletjes om zelf te doen, of ik kon de locs opsturen en zij zouden het gratis voor mij doen.
k koos om het zelf te proberen en enige dagen later zat er enveloppe in mijn brievenbus met de bolletjes.
Ik had ook wat uitleg gevraagd over de manier van werken en ook die mail werd netjes daags nadien beantwoord.
Het was moeilijker uit te leggen, dan te doen, vertelde hij. En zo bleek ...
Ik was even wat bang voor een goede afloop, maar ik heb het voor elkaar gekregen : alle locs rijden weer zoals het hoort !
Dus dikke merci aan Kristof en de rest van VBV voor de mooie modellen, die ze maken !  8)
Modelspoorse groeten,
Eric

Stukjes vroeger ook gekregen, zelfde rommel, na een half jaar weer niks meer van beweging. Intussen vervangen door degelijk maar identiek Roco-onderdeel (te vinden in de technische draad), wel €21 per loc, maar ze zullen nu wel blijven rijden (zo goed zelfs dat ik er al lange cornflakestreinen achter hang).
Titel: Re: 55 B-models/VBV Kapotte tandwielen & 22/23/25/25.5 cardankop
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 13 februari 2022, 22:12:16 pm
Evan had er toch enen waarvan gezegd was dat daar de nieuwe inzat en ondertss die ook al in het Wahala van kapotte onderdelen