Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => ... FAQ ... => Topic gestart door: ERVIN op 08 december 2019, 17:53:17 pm

Titel: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: ERVIN op 08 december 2019, 17:53:17 pm
Ik ben vandaag mijn sets M6 rijtuigen gaan afhalen , ik heb nu net een functiedecoder geplaatst in het stuurstandrijtuig en de derde koplamp brandt niet , en nu zie ik dat dat ook het geval is met mijn ander stuurstandrijtuig , dat ik al vele jaren heb.

Rijden die rijtuigen in het echt met twee lichten vooraan of hebben ze altijd hun derde licht ook op staan?

Volgens de handleiding van LS dien je één en ander los te solderen en de draden aan andere soldeerpunten te verbinden , maar dat lijkt mij allemaal nogal omslachtig.

Hoe is dat bij jullie , brand het derde koplicht bij jullie wel , of is dat eigenlijk niet nodig??
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: TBCédric op 08 december 2019, 18:07:28 pm
Het is verplicht om met twee horizontale koplampen te rijden. De bestuurder heeft eigenlijk zelf de vrijheid om de derde koplamp in te schakelen of niet.

Ik weet nog goed dat ik bij mij LS-Models stuurstand een verbinding moest veranderen adhv drie gatjes waarvan twee via een ijzeren "brugje" verbonden was. Ik moest het gewoon verplaatsen. Ik vermoed dat dit ook het geval is met de M6 stuurstand.
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: bellejt op 08 december 2019, 18:16:06 pm
in de stuurstand zit geen led om het derde koplicht te laten branden.Moet jezelf monteren maar denk dat er nergens een vermelding van de PCB voor is. Ik heb ook de decoder omgeprogrammeerd.Is typisch LS m dat ook de bijhorende beloofde binnenverlichting nooit geleverd is.
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: mardig23 op 08 december 2019, 18:17:59 pm
Ik zou de handleiding volgen, en de boel solderen zoals opgegeven.

Je kan dan de derde koplamp op een aparte uitgang zetten en dus ook apart gaan schakelen.

Ik denk dat je dan ook de noodseinen zelf zal kunnen programmeren...

Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: mardig23 op 08 december 2019, 18:21:26 pm
@Johnny:

Weet je of dat in de 3 rail versie ook zo is?
Ik dacht dat dat gewoon kon branden...
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: bellejt op 08 december 2019, 18:25:37 pm
ik heb de 3 rail versie hier zojuist open gehad en zie geen led zitten voor de derde koplamp te doen branden.Staat wel in handleiding vermeld maar zit er dus niet in.Als je het opendoet zie je de pcb met de 21 mtc decoder en de draadjes zitten juist gesoldeerd voor verlichting wit/rood , cabine en koersborden aan beide zijden.Cabine wordt aangestuurd door een plafond led die bediend wordt door 2 veertjes. De 3de koplamp is gewoon een ronde lichtgeleider die in een gleufje boven het plafond van de cabine past.
Er zou dus een SMD led moeten op de bovenkant van de cabinde bevestigd moeten worden met 1 draadje aan de blauwe en 1 draadje dat naar AUX2 gaat.
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: mardig23 op 08 december 2019, 18:55:19 pm
Das inderdaad wel heel straf.

Ik heb net ook even een doos 3 rail en een doos 2 rail opengehad en in beide handleidingen staat dus in dat de derde lamp zowel analoog als digitaal kan branden.
Ik heb de rijtuigen nog niet open gehad, dus kan het fysiek niet checken...

Ge moet dat maar durven :o
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: bellejt op 08 december 2019, 19:16:45 pm
nogmaals open gedaan en zou kunnen dat er een led moet zitten op de plaats tussen de 2 veertjes voor de cabineverlichting.Ziet er nu echter geen led uit en brand niet als ik test met de multimeter.Zal dat in het kerstverlof eens bekijken.ook de print eens uitzieken waar de uitgangen aux heengaan want de draadkleuren zijn zeer verwarrend
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: ERVIN op 08 december 2019, 22:08:29 pm
Het is mij dan toch gelukt om het derde licht te laten branden , geen soldeerwerk voor nodig , er zit een stekker in de stuurcabine en die heb ik gewoon omgedraaid , en toen was er licht.  :D

Nu ga ik mijn ander M6 stuurstand rijtuig ook eens openmaken , ik rij daar al jaren mee met twee lampen , dat derde vind ik wel mooier.

Nog even melden dat ik het derde koplicht niet kan schakelen , dat blijft dus altijd branden.

(https://live.staticflickr.com/65535/49189681411_33ee6d2c51_c.jpg) (https://flic.kr/p/2hWHYxn)M6 LS Models (https://flic.kr/p/2hWHYxn) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: B_Modelbouw op 08 december 2019, 22:35:50 pm
De oude hebben ook gewoon een derde LED...
Ik heb ze open gehad om de displays aan te passen.
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: Rangeerduivel op 08 december 2019, 23:08:02 pm
Bij de HLE 13 en de I11 stuurstand zit er een schakelaartje waar je een héél klein brugje moet inpluggen volgens de gewenste stand.
Je moet telkens het voertuig open maken om dit te wijzigen
Hoe het bij de M6 is kan ik niet (meer) zeggen, omdat ik er geen (meer) heb!
Ik trek/duw een Classix M6 en die doet het voortreffelijk, daar  is altijd licht...(dmv een 8-polige decoder)

 ;)
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: mardig23 op 08 december 2019, 23:28:54 pm
By the way, Wat een een mooie foto Erwin 8)
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: ERVIN op 08 december 2019, 23:45:09 pm
En ondertussen heb ik beide stuurstanden kunnen voorzien van hun derde licht , bij 1 stuurstand kan ik nu het derde licht aan/uit schakelen , bij het 2de is het nog niet gelukt.

Ik ga die tip van " onze " Rangeerduivel eens proberen. ;)

@mardig23 : bedankt maatje.
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: ward op 09 december 2019, 11:34:24 am
Ter info, als er 3 lichten aanwezig zijn moet de tbs nu met 3 lichten rijden.
Op de oude versies AC was het 3e licht gewoon aangesloten.

Mvg
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: ERVIN op 10 december 2019, 18:39:31 pm
Bedankt voor de info Ward , ondertussen zijn ze beide operationeel , en met de drie lampen.  ;)

(https://live.staticflickr.com/65535/49200052097_3c71e0934c_c.jpg) (https://flic.kr/p/2hXD8oi)M6 ( deel 2 ) (https://flic.kr/p/2hXD8oi) by Erwin Janssens (https://www.flickr.com/photos/51065302@N03/), on Flickr
Titel: Re: LS Models M6 stuurstand
Bericht door: bellejt op 10 december 2019, 18:50:53 pm
volgens de handleiding zouden er bruggetjes moeten opzitten.Vind ze bij mijn 3 rail versie echter niet terug.Geprobeerd met locpilot FX v3 en v4 en niks geholpen.Volgende week een verder kijken en desnoods sloop/pas ik het printje aan zodat het wel werkt.Zal dan meteen binnenverlichting van de chinees inbouwen en stroomvoerende koppelingen zetten.Heb ergens een link hoe ze in te bouwen van hun duitse versie dubbeldekkers