Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Supering - verbeteren van bestaande modellen => Topic gestart door: eve op 05 februari 2019, 14:30:37 pm

Titel: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 05 februari 2019, 14:30:37 pm
Wij werken momenteel aan een project om de in hoofding beschreven machines te kunnen digitaliseren.
- Behoud van de bestaande "dikke" motor : vermijden van aankoop + adapter voor nieuwe "platte" motor (ca. 55 €).
- Moderne decoderinterface (tot 1500 mA motorstroom).
- Voorschakelweerstanden voor LEDs op de PCB.
- Schakelbaar rood.
- Optioneel stuurstandsverlichting.

Bij belangstelling : graag een email aan erik.verleysen(at)gmail.com met opgave van het aantal stuks.
Prijs vermoedelijk ca. 20 €/st afhankelijk van de complete hoeveelheid.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 05 februari 2019, 14:54:48 pm
Interesant, want niet simpel om aan die vervang motoren te geraken, Roco moet die nog produceren !!!!!!!!!
Bull shit.....

Stuurstand is wat onnodig, aangezien er zo goed als geen deftig stuurstand aanwezig is ....
Als decoder denk ik dat een simpele meer dan voldoende zal zijn voor die oude machines??
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: SuSke op 05 februari 2019, 15:37:43 pm
En welke decoder gaan we erop zetten Erik. Een  8-pins, een 21MTC of een Plux22?

Moet gaan tellen hoeveel 62/63 ik dan wil digitaliseren...  ::) 8)
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 05 februari 2019, 17:03:25 pm
@ Suske.

Met een Plux12 komen we toe. Licht voor, licht achter, Aux 1 en Aux 2 voor schakelbaar rood en (eventueel) stuurstand verlichting voor Aux 3 en achter Aux4.
Met een 8-polige gaat dat niet. Een MTC21 en een Plux22 zijn "overkill" en nemen in dit geval veel te veel plaats in. Het zal nu al wringen zijn.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 05 februari 2019, 17:19:11 pm

Denk het ook dat een plux12 de beste oplossing is....
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 07 februari 2019, 15:54:58 pm
Hartelijk dank voor de reacties per email.
De status van het project is voorlopig nog ROOD. We moeten nog enkele punten oplossen.
Let wel : op individuele wensen kunnen we niet ingaan...
We melden ons kortelings terug.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: bellejt op 07 februari 2019, 16:02:07 pm
met de esu plux 12 kom je er niet kwa vermogen.Heeft 900 mA uitgang continue op motor.
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 07 februari 2019, 17:09:05 pm
Er zijn "sterkere" decoders...

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: bellejt op 07 februari 2019, 17:17:46 pm
zeker maar die zijn dan ook een stuk groter.De lopi v4 kan 1.1 amps aan.De LD+g-34 zelfs 3 amps maat is een stuk groter. Hangt er dus vanaf waar je de decoder kunt plaatsen en of het via een hulpprint gaat of gewoon draden en connector
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 07 februari 2019, 18:18:26 pm
Ik laat u doen.
Ge weet het zeker een stuk beter.

Hopelijk komen wij er ook wel.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: bellejt op 07 februari 2019, 19:04:44 pm
oei, op de tenen getrapt zeker.
Forums zijn er om info te brengen en te ontvangen.Als je zo kleinzielig bent dan onthoud ik mij bij U verder van commentaar.We hebben er nog zo gekend die later laag gevallen zijn.
Ps: mss had je beter dan het type decoder vermeld ipv "er zijn sterkere" want daar is niemand mee gebaat.Als u zo almachtig wetend bent in de reply dat ik een dan genie zou zijn.
Case closed
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 09 februari 2019, 18:23:54 pm
Vandaag het ontwerp in een print kunnen tekenen.
Het is gelukt : alle componenten gaan er op. De status van het project gaat naar ORANJE (bijna lichtgroen).
Morgen nog grondig controleren en dan een prototype bestellen.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 12 februari 2019, 10:31:57 am
Status van het project is GROEN.
De prototypes van de print zijn besteld.
Grotere moeilijkheden zijn er nog met het verkrijgen van de juiste LEDs : type en leveringstermijn (tot meer dan 8 weken !).

Volgende stap is dan het realiseren van een werkende Roco 62 met "dikke motor" en grondig testen.
En het schrijven van een handleiding.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 12 februari 2019, 11:17:59 am

Kijk er al naar uit...
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: stoomlokje op 12 februari 2019, 11:57:26 am
ik ook,  :)
zal zoals altijd weer prima in orde zijn  ;)
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 18 februari 2019, 15:24:25 pm
PCB-prototype aangekomen : passen...

(https://farm8.staticflickr.com/7909/32193059527_5c53723a27_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: stoomlokje op 18 februari 2019, 15:56:24 pm
dat ziet er weer strak uit , knap werk Erik.

grtjs, Saskia
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 18 februari 2019, 20:30:17 pm

Wauw, simpel en degelijk >>> TOP
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 19 februari 2019, 14:19:52 pm
Het is nog steeds wachten op bestelde onderdelen.

Misschien enige verklaring over de mogelijkheden van de PCB.

1. In basis stuurt hij de motor en heeft verder 4 uitgangen : LV, LA en Aux1 en Aux2.
Daarmee kunt U wit licht voor en achter richtingsafhankelijk schakelen. En het rode licht inschakelen of doven ook richtingsafhankelijk.

2. Als optie kan een dubbele versterker op de onderzijde van de print gesoldeerd worden om de onversterkte uitgangen Aux3 en Aux4 te kunnen gebruiken bvb voor de stuurstandsverlichting voor en achter.

3. Vanaf de decoder kan ook Aux5 en Aux6 gekoppeld worden aan een externe dubbele versterker (verkrijgbaar bij MIAA.be) om voldoende power te verkrijgen om eender wat te doen naar eigen wens.

(https://farm8.staticflickr.com/7837/46231266475_c304a4fd93_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Flip op 23 februari 2019, 19:12:03 pm
Een mooi project alle lof .
Maar het "zware " stroomverbruik van deze motor blijft.
Niet meer van de huidige tijd.
Ik heb ooit zo'n motor uitgebouwd die neemt onbelast 400Ma.

Julien
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 23 februari 2019, 21:50:29 pm
@ Julien

Aan dat stroomverbruik kan ik niets doen.
En 400 mA onbelast heb ik ook gemeten.
Een loc moet iets trekken, dus is het stroomverbruik belast van belang.
En dat situeert zich tussen 900 en 1200 mA.
Daarom stelde ik in de openingspost een decoder te gebruiken die 1500 mA aankan.
Als de motor meer dan 1500 mA begint te trekken zal hij wel stuk zijn.

Dus de oorspronkelijke bedoeling  een digitalisatie van een dikke moor te maken om 60 € motorvervanging te vermijden blijft.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Flip op 23 februari 2019, 22:53:08 pm
Ik begrijp uw bedoeling wel Erik .
Ik heb in mijn oude TEE van Roco (waar ook zo'n dikke inzat) voor een paar jaren een Faulhaber in gebouwd, ongeveer 100 €.
Zeer goet resultaat en weinig verbruik.
Nog één vraag : Welke decoder komt daarin en wat kost een dekoder die 1500mA kan leveren ?

Mvg  Julien

En nog veel "ombouw genot "



Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 23 februari 2019, 22:55:59 pm
@ Julien

Als alles werkt zoals het is uitgedacht, zal ik het hier wel zeggen.
Anders ga ik in stilte op mijn bek.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: krispy op 24 februari 2019, 11:25:03 am
Kwa decoder , gewoon de lokpilot 3/4  of Sound decoder en geen problemen mee , werken hier al jaren met die decoders , nog nooit geen probleem mee gehad in combinatie met die dikke motoren
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Rangeerduivel op 24 februari 2019, 11:32:50 am
Kwa decoder , gewoon de lokpilot 3/4  of Sound decoder en geen problemen mee , werken hier al jaren met die decoders , nog nooit geen probleem mee gehad in combinatie met die dikke motoren

Idem dito!

 ;)
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 24 februari 2019, 14:52:20 pm
Er zijn redenen waarom wij niet opteren voor een Esu.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Waterman op 24 februari 2019, 15:26:36 pm
(https://farm8.staticflickr.com/7909/32193059527_5c53723a27_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

Netjes!! Ik heb mijn 62's al gedigitaliseerd op basis van het artikel dat eerder in Modelspoormagazine verscheen, anders zou ik meteen voor deze propere oplossing opteren!

Maar het "zware " stroomverbruik van deze motor blijft.
Niet meer van de huidige tijd.

Ok, nu wil ik het wel eens weten (en ik vraag dit enkel omdat ik wil bijleren): wat is het probleem daarmee?
Ik heb 5 van die type 62's  en mijn type 20 met die oude motor gedigitaliseerd. Aan die type 20 heb ik als experiment eens een lange sleep goederenwagens gehangen, inclusief twee Roco Clean wagens die extra wrijvingsweerstand geven. Zelfs met alle lichten aan (8 leds) kwam ik volgens de z21 app nooit in de buurt van de 1A, wat als ik het mij goed herinner het maximum is dat een LokPilot V4.0 kan leveren enkel voor de motor!

Waarom blijft dit dan altijd weer terugkomen? De elektriciteitsrekening die te hoog wordt??
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Flip op 25 februari 2019, 16:58:52 pm
Waterman
De meest H0 decoders kunnen max 1A leveren en  dan blijft er nog wat  over voor leds ed. Een gemiddelde booster 5 A. Als je met enkele van zulke dikke knapen rond rijdt  tel maar uit. Ik heb er in eentje gehad waarik na 5 min rijden mijn vinger verbrande aan de dekoder. ROCO gebruikt ze ook al jaren niet meer. Niet tegenstaande dat vind ik het project van Eve lovens waardig.
Iedereen beleeft zijn hobby op zijn manier.

Julien
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: Waterman op 26 februari 2019, 13:25:36 pm
Iedereen beleeft zijn hobby op zijn manier.

Wat dat betreft ben ik het wel met je eens  :-X
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 26 februari 2019, 14:28:33 pm
De onderdelen komen binnen : langzaam, maar traag...
Hier de decoder op de PCB, nog los wegens nog geen contra-stekker.

(https://farm8.staticflickr.com/7829/47218220681_ccd6e99b90_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 27 februari 2019, 15:36:11 pm
Enkele parameters gewijzigd :

(https://farm8.staticflickr.com/7859/46314121145_c73ebbecb5_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 01 maart 2019, 16:28:25 pm
Vanmiddag zijn nog onderdelen toegekomen die ik dadelijk getest heb in combinatie met de prototype-PCB's.
Elektrisch is alles in orde.
Mechanisch heb ik ondervonden dat door toleranties op de pin-lengte tussen de verschillende decoder-fabrikanten er mogelijk onzekere contact-verbindingen kunnen ontstaan.
Dat kan natuurlijk niet. Ik moet daarom de PCB aanpassen.
Dit kost alweer tijd. Ik denk ongeveer 2 tot 3 weken.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 01 maart 2019, 17:59:58 pm

Heb geduld Eric, beter goed dan half werk  ;)
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: ronny-vdv op 07 maart 2019, 21:03:10 pm
Interesant, want niet simpel om aan die vervang motoren te geraken, Roco moet die nog produceren !!!!!!!!!
Bull shit.....

Stuurstand is wat onnodig, aangezien er zo goed als geen deftig stuurstand aanwezig is ....
Als decoder denk ik dat een simpele meer dan voldoende zal zijn voor die oude machines??
Eric,
Ik heb geen problemen gehad om extra motoren aan te kopen.
Binnen de week had ik ze.
Maar ja, Belgiëland is het verkrijgen van onderdelen heel problematisch.
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: 5910 op 23 maart 2019, 19:02:05 pm
Eric

Zijn deze pcb's ook bruikbaar voor de ROCO reeks 59 ?
Ik zou mijn oude loc's wel willen digitaliseren,maar heb dit nog niet geprobeerd.
(Dit zou dan de ideale oplossing zijn kunnen zijn.)

Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 24 maart 2019, 07:57:57 am
Eric

Zijn deze pcb's ook bruikbaar voor de ROCO reeks 59 ?
Ik zou mijn oude loc's wel willen digitaliseren,maar heb dit nog niet geprobeerd.
(Dit zou dan de ideale oplossing zijn kunnen zijn.)

Dat heb ik nog niet geprobeerd.
De afmetingen zijn redelijk compact : 25 x 22.8 mm.
Daar is allicht een plaatsje voor te vinden.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en ook "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 09 april 2019, 13:45:41 pm
eveDM62 voor Roco HLD62 met dikke motor en met vlakke motor.

Wij hebben 3 prototypes gebouwd om de print eveDM62 zo goed mogelijk te testen.

1. Voor Roco HLD62 dikke motor met decoder DH12A (1500 mA)

(https://live.staticflickr.com/7832/47571059771_683613d68b_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

2. Voor Roco HLD62 dikke motor met decoder ESU64616 (1100 mA)


(https://live.staticflickr.com/7904/47518177532_02d1d7c27d_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

3. Voor Roco HLD62 vlakke motor. Hier met DH12A maar kan ook met ESU 64616.

(https://live.staticflickr.com/7885/47518186302_667e528e03_c.jpg)
by Erik Verleysen on Flickr

4. Door de compacte afmetingen van 25 x 22,8 mm kan deze print ook ingebouwd worden in andere locs.

Er zijn nog printen eveDM62 beschikbaar voor de liefhebbers.

Set eveDM62 1500 : compleet met geprogrammeerde decoder, weerstanden en versterker.
Set eveDM62 1100 A : compleet met weerstanden en versterker.
Set eveDM62 1100 : als 1100 A zonder versterker als je geen cabineverlichting wilt.

Alles geleverd met een uitgebreide handleiding.

Prijslijst : https://1drv.ms/b/s!AtICO9YBn7HuiXBLId7VnPry5YCr

Reacties via erik.verleysen(at)gmail.com aub.
(at) vervangen door @

Mvg, Erik.
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: loebaske op 09 april 2019, 14:42:23 pm

Is een must voor iedereen die zijn oude locs wil digitaliseren...
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: SuSke op 09 april 2019, 15:26:12 pm
Erik (eve)
Is de eveDM62 1100A voor ESU ook te programeren voor rangeerverlichting en eventueel alarmverlichting?
en kan een ESU 545616 ook gebruikt worden?
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 09 april 2019, 17:38:57 pm
Dag Frans,

eveDM62 1100A wordt geleverd zonder decoder en met een Plux12 interface.

Programmeren van de rangeerverlichting (rondom wit) is mogelijk.
Alarmverlichting niet : daarvoor moeten de witte LEDs  afzonderlijk aanstuurbaar zijn. Hier zijn ze seriëel geschakeld.
ESU 545616 kan ik niet thuisbrengen.
ESU 54616 zou moeten gaan, maar is niet getest door mij. ESU geeft nergens de juiste verschillen aan tussen 54616 en 64616. Tenzij de prijs.

Mvg, Erik
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: bellejt op 09 april 2019, 17:53:29 pm
64616 is een M4 (mfx) rijker dan 54616.Heeft dus 4 protocollen ipv 3
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: Rangeerduivel op 09 april 2019, 17:53:41 pm
ESU 545616 kan ik niet thuisbrengen.

Oei...da's een tegenvaller... ::)
Sommigen zijn er op gesteld dat alles (liefst gratis) bij hen thuis gebracht wordt...! ;D ;D

 ;)
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: pandur op 09 april 2019, 17:54:07 pm
54616  is een V4  DCC decoder
64616  is een V4  M4 Multiprotocol decoder

Eric
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 09 april 2019, 18:17:51 pm
54616  is een V4  DCC decoder
64616  is een V4  M4 Multiprotocol decoder

Eric

Met een 54616 is dus alles OK.
Ik pas mijn teksten aan.
Bedankt, Eric.
Mvg, Erik.
Titel: Re: Roco H0 HLD62/63 met "dikke" en met "vlakke" motor digitaliseren
Bericht door: eve op 10 april 2019, 10:22:02 am
ESU 545616 kan ik niet thuisbrengen.

Oei...da's een tegenvaller... ::)
Sommigen zijn er op gesteld dat alles (liefst gratis) bij hen thuis gebracht wordt...! ;D ;D

 ;)

Ja Rudy.
Dat komt me bekend voor.

Mvg, Erik.