Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: PietB op 04 februari 2019, 21:05:35 pm

Titel: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 04 februari 2019, 21:05:35 pm
Hallo allemaal,
Ik heb een zestal Rosoft S88-n massa detectie terugmelders, nog uit de 3-rail tijd.
Inmiddels ben ik bezig met de omschakeling naar tweerail.
Zijn er van jullie die ook dat traject hebben doorlopen en hun S88-n hebben aangepast voot stroomdetectie?

grt Piet.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Klaas Zondervan op 04 februari 2019, 21:17:14 pm
Je moet stroomdetectors hebben die je kan koppelen aan je s88-n. Deze dus: http://www.rosoft.info/SD16.html
 (http://www.rosoft.info/SD16.html)Even contact opnemen met Wim Ros lijkt mij de kortste weg.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 04 februari 2019, 22:09:12 pm
Je moet stroomdetectors hebben die je kan koppelen aan je s88-n. Deze dus: http://www.rosoft.info/SD16.html
 (http://www.rosoft.info/SD16.html)Even contact opnemen met Wim Ros lijkt mij de kortste weg.
Ja dat weet ik Klaas, al gedaan maar die wil geen zaken doen.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: anne w op 04 februari 2019, 23:33:51 pm
Beste Piet,

Je hebt Win toch niet echt boos gemaakt?, losse bezetmelders die je aan een S88 detectiemelder kunt hangen hebben bestaan, maar ik denk dat er geen vraag meer naar is, Tams heeft ze nog, de GBM-1 en GBM-8

Groet, Anne W
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 05 februari 2019, 01:20:17 am
Beste Piet,

Je hebt Win toch niet echt boos gemaakt?
Geen flauw idee krijg geen reaktie op emails.
grt Piet.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: dani op 05 februari 2019, 10:41:59 am
zou dat echt zo moeilijk zijn om zelf te maken ??

https://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html

https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Bezetmelding


enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !

Hoeveel heb je er nodig ?
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: anne w op 05 februari 2019, 11:04:29 am
Beste Piet,

Wim is ook lid van dit forum, dus wellicht strijkt hij met de hand over zijn hart....

Groet, Anne W
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: loebaske op 05 februari 2019, 11:40:44 am
zou dat echt zo moeilijk zijn om zelf te maken ??

https://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html

https://wiki.3rail.nl/index.php?title=Bezetmelding



enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !

Hoeveel heb je er nodig ?


Is dit dan ook bruikbaar voor DCC Dani?? Hoeveel ik er nodig heb...euh een 30 tal
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: SuSke op 05 februari 2019, 13:36:08 pm
Waarom zou dat voor DCC niet te gebruiken zijn Eric?

Ik dacht dat Michiel zijn baan (Bxl-Lux) volstak met dit soort bezetmeldingen.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Michiel op 05 februari 2019, 14:10:10 pm
Dus is juist, Frans. Ik gebruik de S88-opto modules van Rosoft. Dat zijn de S88-n modules maar met een opto-coupler ingang. Ik heb dan enkel een diodeschakeling nodig als stroomdetector. Om Piet's S88-n modules te kunnen gebruiken voor stroomdetectie heb je dus de klassieke diodeschakeling nodig, EN een extra opto-coupler om een contactsignaal te hebben dat je kan aanbieden aan de S88-n module.

(https://people.zeelandnet.nl/rosoft/PC844Melder.jpg)
(bron: people.zeelandnet.nl)

Zelf maken kost haast niets behalve wat moeite. De SD16 modules van Rosoft (praktisch identiek aan het schema hierboven) zijn wel erg handig om snel verder te kunnen.

De diodeschakeling en opto-coupler zoals hierboven zijn bruikbaar voor zowel een analoge ALS een digitale baan, want werkt in beide stroomzinnen.  ;)
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: bellejt op 05 februari 2019, 15:26:46 pm
zelfbouw : http://www.floodland.nl/aim/info_terugmelding_3.htm

Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 05 februari 2019, 21:42:58 pm
enkele diodes, een optocoupler of zelfs een transistor, een weerstandje hier of daar …   klaar !
Hoeveel heb je er nodig ?
Niet voor zo'n krak als jij Dani, maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.
En als je je geroepen voelt ik heb 6x16 voudige S88's, dus als je je geroepen voelt? (geintje)

grt Piet.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 05 februari 2019, 21:54:41 pm
Beste Piet,

Wim is ook lid van dit forum, dus wellicht strijkt hij met de hand over zijn hart....

Groet, Anne W
Geloof het niet Anne
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 08:37:21 am
maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.

Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: dani op 06 februari 2019, 09:43:39 am
maar ik heb twee 70 jaar oude bibberhandjes.
Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)
die vraag heb ik me een tijd geleden ook al gesteld maar er nog niets over gezegd...   
En om te antwoorden op Piet :    of ik me geroepen voel ?   Wie weet, als je luid genoeg roept ….   96 stuks, dat is  "serieproductie"
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Michiel op 06 februari 2019, 09:52:02 am
Overstappen naar schaal N is steeds een goede keuze! Een diode blijft een diode, een transistor blijft een transistor... toch? ;D ;)

Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 06 februari 2019, 10:07:21 am
Is dan overschakelen van H0 naar N dan wel een goede keuze Piet  ;)
De tijd zal het leren Geert ;)

En om te antwoorden op Piet :    of ik me geroepen voel ?   Wie weet, als je luid genoeg roept ….   96 stuks, dat is  "serieproductie"
Nee joh het was als grap bedoeld.
Ik ga zelf wel klooien, maar ik was benieuwd of er iemand hier op het forum al door het zelfde 'dal' was gegaan waar ik nu voor sta.

grt Piet.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 februari 2019, 10:40:39 am
Ik ben niet door een dal gegaan, maar ben al ongeveer sinds mijn 10e met elektronica bezig. In de loop van de tijd al tientallen stroomdetectors in elkaar gesoldeerd. Ben nu ook al de 70 voorbij, maar gelukkig trillen de handjes nog niet. Het geheim: niet roken, niet drinken en geen pindakaas eten. :D
Dit is geen aanbod om ze voor je te gaan maken, ben op het moment te druk met mijn eigen spoorbaan aan de praat te krijgen en nog een heleboel andere dingen.
Aangezien je 16-voudige  terugmeldmodules hebt ligt het voor de hand om ook 16-voudige stroomdetectors te bouwen, oftewel 16 stuks op 1 printplaat.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 12:05:11 pm
Zelfbouw op strokenprintje:

(https://farm5.staticflickr.com/4847/40039829033_57f67a149b_b.jpg) (https://flic.kr/p/241bAcT)
Stroomdetector op gatenprint (https://flic.kr/p/241bAcT) by Geert Giebens (https://www.flickr.com/photos/152152583@N08/), on Flickr

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: dani op 06 februari 2019, 12:30:07 pm
** LIKE **  knop gebruikt voor Geert !
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 12:34:08 pm
Even bovenstaande schema uitgerekend per melder: 0,31935€/meldingang  (zonder connectors, je kan voor eentje gaan met gouden contacten om de prijs wat op te drijven  ;) )

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 februari 2019, 13:15:46 pm
Wat Geert tekent had ik ook in gedachten, maar geen tijd om het uit te werken. Als je er zo geen 4 maar 16 naast elkaar zet past het precies op de breedte van een standaard Eurokaart van 16 bij 10 centimeter. En je hebt maar de halve lengte nodig, dus je haalt er 2 uit een kaart.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 13:43:59 pm
Voor Klaas  ;)

(https://farm8.staticflickr.com/7801/47013964821_26f930ab66_b.jpg) (https://flic.kr/p/2eCsRNn)
Stroomdetector op gatenprint 16 (https://flic.kr/p/2eCsRNn) by Geert Giebens (https://www.flickr.com/photos/152152583@N08/), on Flickr

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: SuSke op 06 februari 2019, 14:21:13 pm
 ;) ;)

leuke info en goed bruikbaar. bedankt
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: stoomlokje op 06 februari 2019, 14:44:34 pm
Gert , bedankt voor dat prachtige opbouwschema ,
Dan kan ik mijn indertijd fout aangekochte melders ( toen nog onwetend ) van Viessmann en LDT toch ook nog op een verantwoorde manier gebruiken.

grtjs,
Saskia
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 14:52:46 pm
Saskia,

ik zal er is eentje voor jou inéénsolderen, ik wacht enkel nog op de opto's. Kan jij deze testen op 2rail...

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: stoomlokje op 06 februari 2019, 14:57:46 pm
Geert ,
ik twijfel niet aan de werking , want die schakeling is exact  dat wat Wim Ros ( RoSoft ) , ook toepast op zijn s88SD16- schakelingen.

grtjs,
Saskia
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 15:32:12 pm
Het principe bestaat al heel lang, enkel de gebruikte onderdelen zijn anders.

Het nadeel bij dit principe is dat je 1,4V spanning kwijt bent. Ik heb dat opgelost door andere dioden te gebruiken en er spanning over te meten. Nu ben ik maar 0,4V spanning kwijt. Staat hier (http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,14127.msg387839.html#msg387839) beschreven. (Zal niet lukken voor Piet zijn bibberhandjes  ;) )

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 februari 2019, 16:10:28 pm
Die 1,4V spanningsval is hier niet te vermijden omdat de infraroodleds in de optocouplers 1,2V nodig hebben.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 16:44:27 pm
Ik kreeg al de vraag of die gaatjes door de strokenprint geboord moesten worden. Dat kan, maar beter is koper weg booren. In deze link (http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,25659.msg365583.html#msg365583) van Peter (Peterdoethetbeter PeterC)  staat het beter uitgelegd.

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: modelbaanHO op 06 februari 2019, 17:57:01 pm
Tof onderwerp. Ik heb voor mijn schaduwstation zo'n 64 van deze schakelingen nodig.
De componenten heb ik al. Nu nog de printplaten maken, maar dat is nu een stuk eenvoudiger geworden
Bedankt voor de info.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: bellejt op 06 februari 2019, 17:58:30 pm
als zovelen er zitten op te wachten waarom dan geen professioneel printje samen laten maken ? Dan zal dat goedkoper uitkomen dan printplaat.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: PietB op 06 februari 2019, 18:08:21 pm
Voor Klaas  ;)

(https://farm5.staticflickr.com/4864/32063953277_5aa1d819b0_b.jpg) (https://flic.kr/p/QRo9dD)

Geert
Amai dit is de oplossing Geert, bedankt.

grt Piet.
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 februari 2019, 18:18:16 pm
Zal er is een klein artikel over schrijven voor MSM?,  blijkbaar bruikbaar voor meerdere, wel met foto’s en werking...

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: loebaske op 06 februari 2019, 18:40:15 pm

Super goed idee Geert, is dan nog een naslagwerk voor wie niet op het forum actief is  ;)
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 april 2019, 15:21:49 pm
De schakeling zelf ook eens gemaakt. Dit om deze te testen voor ik er iets over schrijf. Wel een kleine wijziging moeten doorvoeren. Tussen de dioden moet er geen 2 maar 3 gaatjes tussen zitten. De dioden die ik gebruik zijn er voor 3A ( beter bestand tegen kortsluitingen).  Meer later....

(https://live.staticflickr.com/7898/46633252235_a8ce578444_o.png) (https://flic.kr/p/2e3PBdg)
stroomdetectie onderzijde (https://flic.kr/p/2e3PBdg) by Geert Giebens (https://www.flickr.com/photos/99615526@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/7820/46825199254_d29a7cb48f_o.png) (https://flic.kr/p/2ekMonC)
stroomdetectie bovenaanzicht (https://flic.kr/p/2ekMonC) by Geert Giebens (https://www.flickr.com/photos/99615526@N08/), on Flickr

(https://live.staticflickr.com/7859/46825199024_45ee477061_o.png) (https://flic.kr/p/2ekMoiE)
Stroomdetectie zijaanzicht (https://flic.kr/p/2ekMoiE) by Geert Giebens (https://www.flickr.com/photos/99615526@N08/), on Flickr

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Gerolf op 06 april 2019, 17:32:07 pm
Er bestaan ook powerdiodes met een spanningsval van bijna 2 Volt, een UF5408 bijvoorbeeld ;)
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 06 april 2019, 18:12:19 pm
Net even in de datasheet gekeken van de UF5408, een spanningsval van 1,7V-2V. Ruim voldoende, en kan de schakeling enigsinds vereenvoudigen.
Maar het is de bedoeling deze spanningsval zo laag mogelijk te houden met Si-dioden 1,2V-1,4V.

Met  microcontroller-technologie  (https://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,14127.msg387839.html#msg387839) kan ik gaan naar een spanningsval van 0,3V-0,4V. Maar dat is een ander topic.


Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Gerolf op 07 april 2019, 08:50:26 am
Maar het is de bedoeling deze spanningsval zo laag mogelijk te houden met Si-dioden 1,2V-1,4V.

EGP30G  = 1.25V ;)
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 07 april 2019, 10:04:35 am
Deze diode heeft een ander probleem Gerolf.

Een te lage doorlaatspanning bij zeer lage stromen erdoorheen. (De optocoupler moet ook voldoende spanning en stroom hebben)  Bij wieldetectie worden soms weerstanden gebruikt, zoals je weet, en dan vrees ik er voor.

De powerdioden die ik nu uittest hebben bij zeer lage stromen al 0,6V doorlaatspanning en dit maal 2 geeft 1,2V.  Bij 1A 0,7V, en bij 3A en hoger 1,25V. Maar dit is enkel bij kortsluiting, normaal moet de kortsluitbeveiliging van de centrale al zijn werk gedaan hebben.

Maar elke tip blijft welkom ;)

Geert
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: anne w op 07 april 2019, 11:00:50 am
Nog een kringetje in de vijver: op het 3-rail forum was iemand actief die altijd grote pleidooien hield om "schottky" diodes te gebruiken, dit vanwege de snelle schakeltijden, wat mij ook handig lijkt bij onze digitale, dus vaak wisselende spanningen.

Groet, Anne W
Titel: Re: Omschakelen van Massa detectie naar Stroom detectie.
Bericht door: Geert op 07 april 2019, 11:17:35 am
Bedankt voor de tip Anne.

In de link net hiervoor naar microcontroller technologie gebruik ik ook deze diodes, maar om een andere redenen, omwille van de lage doorlaatspanning van 0,3V tot 0,4V.

Geert