Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor-elektronica met microcontrollers => Topic gestart door: janieburton op 03 september 2018, 03:04:30 am

Titel: toy-tec
Bericht door: janieburton op 03 september 2018, 03:04:30 am
https://toy-tec.de/

Heeft iemand hier ervaring mee?

Alles door elkaar lijkt mij te mooi om waar te zijn.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: SuSke op 03 september 2018, 11:09:12 am
...
Alles door elkaar lijkt mij te mooi om waar te zijn.

Als je bedoeld op het door elkaar rijden met analoog en digitaal, dan is het mogelijk.
Er zijn nu reeds al een aantal systemen die dat toelaten, maar dan wel allemaal "blok-georiënteerd".
Doe je het niet blok-georiënteerd dan heb je sowieso problemen met de voeding van je machines.
Dus echt gemengd is het niet, je kan geen digitale loc in dubbeltractie zetten met een analoge.

Voor het gezamelijk rijden van 2R en 3R verwijs ik graag naar andere draadjes (hier en op BNLS-forum)

Ik vind de sterke kant van dit systeem zijn modulaire opbouw met een uniforme aansluiting. Daar zitten mogelijheden in en dan voornamelijk richting ombouw van een bestaande baan.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: janieburton op 06 september 2018, 03:31:16 am

Heb hun een e-mail gestuurd met de vraag of hun "handleiding" in het Engels verkrijgbaar is, maar die is enkel in het Duits.( en ik begrijp Duits niet). Ze stelden wel voor om op basis van mijn sporenplan een " analyse" te maken en mij een "offerte" te maken wat ik zou nodig hebben. Heb momenteel geen baan.

Begrijp niet waarom ze die handleiding niet vertalen naar het Engels, het zou toch voor veel meer mensen begrijpelijker zijn. In eerste instantie zou dit het "ideale" systeem kunnen zijn.

Heeft iemand ooit deze mensen en hun firma op een beurs in Duitsland gezien en "hun" systeem zien werken?
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Peter op 06 september 2018, 10:01:26 am
Als je goed kijkt op hun website staat er oa. het onderstaande:

ANALOG und DIGITAL gemischt:
durch 2-polige Isolierungen an den Blockgrenzen.

Dit betekend volgens mij dat ze bedoelen met beide systemen gelijktijdig te kunnen rijden MAAR in aparte blokken, en dat
is heel wat anders dan beide systemen gelijktijdig in hetzelfde blok laten rijden.
Maar ja, ik ben dan ook geen elektronica specialist  ;)
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 06 september 2018, 10:10:19 am
Als je op een vrij eenvoudige en goedkope manier gemengd wil rijden kom je er ook met Koploper en 2 relais per blok, 1 om om te schakelen van 2-rail naar 3-rail en 1  om om te schakelen van digitaal naar analoog.
Aangezien Koploper gebaseerd is op een tabel waarin staat waar elke lok is en waar die naar toe rijdt kun je met logische acties (toch als je Koploper een beetje kent) die relais aansturen zodat elke loc altijd de gepaste stroomsoort aangeboden krijgt.
Ik had zo een proefbaantje tot ik alles afgebroken heb voor een (ook al) experimenteel 0-baantje, maar nu de 0 bevlieging weer over is ben ik van plan om weer zo een gemengd h0 baantje te bouwen om mijn bonte collectie h0 treinen nog eens te laten rijden, en dan weer alles door elkaar.
Er zal dan wel een verslagje volgen.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: janieburton op 06 september 2018, 13:48:50 pm
Dacht dat er geen "updates" van Koploper volgeden.

Koploper is toch voor 3 rail?
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 06 september 2018, 14:07:53 pm
Koploper is toch voor 3 rail?
? Met Koploper kun je zelfs de lampjes in je kerstboom aansturen :-)
En waarvoor zouden die updates dan wel moeten dienen, al wat tot hiertoe werkt blijft toch werken?
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: SuSke op 06 september 2018, 14:21:19 pm
Dacht dat er geen "updates" van Koploper volgeden.

Koploper is toch voor 3 rail?

Sinds Paul zich terug getrokken heeft uit het actieve Koploper gebeuren zijn er nog verschillende up-grades gebeurd door Paul. Zoveel zelfs dat hij al een aantalnieuwe releases heeft uitgebracht. Meestal gaat het wel over "bug-solving" an "fine-tuning", hij blijft er in die zin wel bij betrokken maar doet geen actieve ontwikkelingen meer voor "nieuwe" systemen en "nieuwe" protocollen.
"Dood" is Koploper dus in geen geval, en zoals Franky aangeeft, alle vorige edities werken en blijven werken.

Je hebt altijd met gelijk welk stroomvoorzieningssysteem (2-rail of 3-rail) kunnen werken met Koploper.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: janieburton op 06 september 2018, 14:49:43 pm
Hoe gebeurt de detectie van een trein met koploper?
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 06 september 2018, 15:10:36 pm
En 'k was het bijna vergeten, je hebt natuurlijk ook een centrale nodig die door Koploper kan bestuurd worden...
Detectie van een trein gebeurt dus zoals in ieder digitaal systeem, met terugmelders,  't zij via een centrale, 't zij rechtstreeks door een PC.
Maar als dat je allemaal nog niet duidelijk is zal gemengd rijden met Koploper of om het even wat vast wel te hoog gegrepen zijn vrees ik.
Sorry dat ik je hiermee 'overval', maar door je interesse in gemengd rijden dacht ik dat je van digitaal rijden in 't algemeen beter op de hoogte was.
Terug naar Toy-Tec en vergeet wat ik gezegd heb.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 september 2018, 16:51:50 pm
Met Koploper alleen kun je niet zonder meer gemengd analoog en digitaal rijden. Daar is nog wat hardware bij nodig. B.v. het systeem Dinamo, ontwikkeld door Leon van Perlo en in de markt gezet door PICommIT (http://shop.dinasys.nl/Dinamo)
Zo te zien is Dinamo iets soortgelijks als toy-tec.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: SuSke op 06 september 2018, 16:56:48 pm
of  het systeem gepromoot door HCC-Modelspoor
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Klaas Zondervan op 06 september 2018, 17:03:29 pm
Als ik het goed heb vindt Dinamo zijn oorsprong in de HCC modelspoorgroep.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 06 september 2018, 17:43:13 pm
Met Koploper alleen kun je niet zonder meer gemengd analoog en digitaal rijden. Daar is nog wat hardware bij nodig. B.v. het systeem Dinamo, ontwikkeld door Leon van Perlo en in de markt gezet door PICommIT (http://shop.dinasys.nl/Dinamo)
Zo te zien is Dinamo iets soortgelijks als toy-tec.
Bij werkt het in ieder geval wel zonder extra hardware, op een paar relais per blok na, door het gebruik van logische acties in Koploper.
Ik reed jaren geleden al analoog met Koploper, zelfs gemengd AC en DC en daar tussenin ook digitaal 2 en 3 rail.
Nooit iets in de aard van Dynamo gebruikt...
Maar zoals ik al zei, 't is niet voor iedereen... Jani kan er maar beter van af zien.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 11 september 2018, 08:53:24 am
Jani, ik heb begrepen uit je PBs dat je een deel van je locomotieven niet kunt ombouwen naar digitaal en een deel wel is omgebouwd en je toch alles wil laten rijden. En vooral, dat je niet wilt experimenteren met gemixte systemen, want dan zal je er vast en zeker alleen voor staan, op veel hulp moet je dan niet rekenen.
Ik denk dat er veel in je geval zijn, daarom dat ik antwoord op het forum en niet per PB.

Ik zie enkele eenvoudige oplossingen.

Ten eerste een minder goede, met alles analoog rijden, dat kan perfect met gedigitaliseerde machines.

Of 2 banen in 1 aanleggen waarbij de analoge in het analoge gedeelte blijven en de digitale in het digitale. Vergelijk het met een mix van elektrische locs die zonder draad niet kunnen rijden of een mix van smalspoor en normaalspoor.
Vergeet het idee (dat ten andere ook heel weinig realistisch is) dat alle treinen overal moeten kunnen komen en je probleem is opgelost.

Of bouw 2 compleet aparte modelbanen, elk in zijn stijl, want vermoedelijk zijn de locs die niet om te bouwen zijn veel ouder dan die welke wel al omgebouwd zijn, dat komt dan misschien zelfs beter uit, een analoog baantje voor het oude spul, een digitale baan voor het nieuwere materiaal.

Mogelijkheden genoeg denk ik toch.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Michiel op 11 september 2018, 09:36:46 am
Een ander variant is om de modelbaan omschakelbaar te maken: ofwel is ie digitaal, ofwel analoog. Met twee afzonderlijke opstelbundels, eentje voor de analoge treinen, en een ander voor de digitale treinen, kan je om en om rijden, een dag digitaal, een dag analoog.

Wanneer je manueel rijdt, is deze oplossing heel makkelijk te doen. Wanneer je geäutomatiseerd wilt kunnen rijden, dan is het minder evident. In elk geval, vermijd keerlussen in je baanplan van een hybride baan, want die worden analoog en digitaal heel anders aangepakt.

Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 11 september 2018, 10:48:44 am
Dat is eigenlijk wat ik doe met Koploper, maar dan blok per blok omschakelen met een relais afhankelijk van welke loc er rijdt; dat kun je inderdaad ook voor gans de baan ineens doen met 1 schakelaar en zonder Koploper.
Oplossingen genoeg hé.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: janieburton op 13 september 2018, 00:52:23 am
Jani,...………………………..
 En vooral, dat je niet wilt experimenteren met gemixte systemen, want dan zal je er vast en zeker alleen voor staan, op veel hulp moet je dan niet rekenen.

Als ik nog 30 jaar was zou ik nog volop experimenteren maar als je tegen de 60 aankijkt dan wil je minder zorgen en lijkt een systeem van "plug en play"; bij wijze van spreken; zoals dat van Toy-Tec de ideale oplossing.

Maar Toy-Tec is blijkbaar een obscuur systeem en op het internet is er buiten hun eigen website van Toy-Tec ook niets te vinden.

Heeft een loc met een decoder geen andere rijeigenschappen op een analoge baan door de hogere start voltage dan een gewone analoge loc?

Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Michiel op 13 september 2018, 08:06:36 am
Er is iets vreemds met toy-tec. Wanneer je het basispakket bekijkt, zijn er twee versies: een analoog/digitale versie waarmee je enkel 1 geloten lus zou kunnen aansturen, en een digitale+ versie waarmee je to 13 blokken kan aansluiten, maar geen sprake van analoog.

Het is niet duidelijk wat men mag verwachten van toy-tec wanneer men analoog en digitaal wilt mengen, inclusief een bloksysteem.

Ik vrees dat wanneer je digitaal en analoog wilt mengen, dat er geen "plug&play" oplossing zal zijn. Dinamo is een beproefd systeem met vele gebruikers, maar je hebt er wel een basis elektronicakennis voor nodig om de modules te bouwen en het systeem op maat van je baan samen te stellen en aan te sluiten.

Wanneer je op termijn denkt, en je modelbaan langzaam denkt op uit te bouwen over vele jaren, kies dat voor de 100% digitale oplossing. Dan heb je wel kwasie plug&play oplossingen. Je begint dan met de paar digitale locomotieven dat je al hebt, maar beetje bij beetje kan je je analoge locs (laten) ombouwen naar digitaal.

Nu, met een analoge baan is ook niets mis, zolang je je amuseert is dat prima. Wanneer je die analoge techniek wel volledig beheerst, waarom dan niet een analoge baan bouwen. Digitale locs rijden ook analoog (NIET OMGEKEERD!).
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 10:49:30 am
Kijk daar een: http://toy-tec.de/service/service-praxis-beispiele/
en naar beneden scrollen tot:
Anlage basierend auf NOCH Fertiggelände »Staufen« - Mischbetrieb ANALOG und DIGITAL
Zelf heb ik het niet uitvoerig bekeken maar gemengd gebruik lijkt toch wel mogelijk te zijn.
En er is documentatie beschikbaar: https://toy-tec.de/service/service-beschreibungen/
Maar ik heb ze nog niet gelezen...
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Michiel op 13 september 2018, 10:54:53 am
tja, mijn duits??? NOCH = "ook niet"...      Mischbetrieb = "geen bedrijf"?  Ik laat het aan de taalexperts over.  ::)    :-X
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Peter op 13 september 2018, 11:02:44 am
Noch is gewoon een Duits merk van scenery materialen en ook een paar modellen.

Mischbetrieb is gewoon Gemengd gebruikt, dus kan zowel analoog als digitaal gebruikt worden. Dat wil nog niet zeggen beide systemen tegelijk op het zelfde spoor. De meeste digitale loks kunnen ook analoog (gelijkstroom) gebruikt worden maar een analoge lok zonder decoder dus niet.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 11:08:34 am
Voor zover ik het al bekeken heb is gemengd gebruik mogelijk, analoog en digitaal door elkaar, zelfs wisselspanning, het ALAN systeem schakelt de blokken om van analoog naar digitaal en omgekeerd zoals nodig. Of van AC naar DC. Net zoals het ompolen voor keerlussen, dat is volledig geïntegreerd.
Exact wat ik al jaren geleden deed met Koploper ;-)

Ik ga er mij puur uit interesse toch eens wat meer in verdiepen.
Altijd leuk om te zien hoe een ander iets oplost dat je zelf al jaren geleden opgelost hebt :-)
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: SuSke op 13 september 2018, 11:19:26 am
Afhankelijk van je centrale kan een analoge loc ook op een digitale baan rijden, weliswaar met een deel "non-conformiteiten".

(Lenz centrale: 1 analoge loc op adres "0")
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 11:30:36 am
Dat wil nog niet zeggen beide systemen tegelijk op het zelfde spoor.
Gemengd kan uiteraard enkel op blok basis. Hoeveel systemen je op 1 stuk spoor kunt hebben hangt enkel af hoe je dit stuk spoor indeelt in blokken.
Dubbeltractie kan nooit lukken... Het besturingssysteem moet elk blok omschakelen naar het benodigde systeem, digitaal, analoog AC of DC, maar in het ALAN besturingssysteem is geleidelijk optrekken en aftrekken zelfs in gemengd gebruik voor alle treinen voorzien, dat is heel knap.
Zo ver ben ik nooit geraakt, alhoewel de intentie er altijd is geweest en nu weer aanwakkert :-)
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Michiel op 13 september 2018, 11:34:09 am
Ah! ik lees dan in je bericht dat het dan gefikst is voor Janie: jij plugt, Janie playt... (jij bouwt een hybridesysteem voor Janie, beide gelukkig)  ;D
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 11:40:03 am
Ik bouw voor niemand iets :-)
Ik ben geïnteresseerd in dit systeem, meer niet ;-)
Wel zou ik Janie aanraden dat systeem eens grondig te gaan bekijken op een beurs want Toy-Tec doet beurzen en heeft daar een demo baantje voor.
 
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 september 2018, 12:58:59 pm
Dinamo is echt een systeem voor dynamisch gemengd bedrijf. Als een trein een blok binnenrijdt wordt dat blok automatisch omgeschakeld op het systeem dat bij die trein hoort. Ik weet niet of toy-tec ook die functionaliteit heeft, of dat je per keer moet kiezen tussen analoog of digitaal rijden, dat kan ik uit de informatie niet opmaken.
Zelf ben ik geen voorstander van zulke mengsystemen. Je maakt het er nodeloos ingewikkeld mee, en dan kan je je afvragen waarom. Ik weet bijna zeker dat je op den duur goedkoper uit bent met al je locs digitaliseren. Of je houdt alles analoog, dat is mijn persoonlijke voorkeur.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 13:55:55 pm
Ik weet niet of toy-tec ook die functionaliteit heeft, of dat je per keer moet kiezen tussen analoog of digitaal rijden, dat kan ik uit de informatie niet opmaken.
Het staat er nochtans meerdere keren en volgens mij heel duidelijk, toch als je Duits verstaat...
Meer nog, het is in eerste instantie bedoeld voor gemixt bedrijf, ze zeggen zelfs dat je het ook puur digitaal kunt gebruiken ook, dat zegt toch genoeg?
En het lijkt veel eenvoudiger dan Dinamo...

Een voorstander ben ik er zelf ook niet van, ik heb daar ooit mee geëxperimenteerd puur uit liefhebberij van besturingssystemen, en vooral om te zien wat je allemaal kunt met Koploper en dat door Paul nooit voorzien was, nooit met de bedoeling het te blijven gebruiken.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 14:54:06 pm
Eerste bladzijde van de handleiding:

ALAN basiert auf dem Prinzip der Blocksteuerung und Zugverfolgung. So ist es im
Gegensatz zu herkömmlichen Steuerungen auf dem Markt möglich,
analoge und digitale Lokomotiven oder Züge gleichzeitig auf der Anlage
fahren zu lassen und zu steuern. Das System sendet je nach Bedarf und
dynamisch im Fahrbetrieb den benötigten Fahrstrom in den jeweiligen
Block. So können analoge und digitale Züge hintereinander über die
Anlage fahren allerdings selbstverständlich nicht im gleichen Block. Dies
gilt für Gleichstrom- wie für Wechselstromanlagen.

Daar moet je nu toch niet echt veel Duits voor kennen om dat te begrijpen?

Maar omdat ik een mens van goede wil ben zal ik het vertalen:

ALAN baseert zich op het principe van blokbesturing en treinopvolging. Zo is het in tegenstelling tot de gebruikelijke besturingssystemen mogelijk om analoge en digitale locomotieven of treinen gelijktijdig op de modelbaan te laten rijden en te besturen. Het systeem stuurt tijdens het rijden volgens noodwendigheid en dynamisch de benodigde stroomsoort naar elk blok.
Zo kunnen analoge en digitale treinen na elkaar op de modelbaan rijden, maar vanzelfsprekend niet in het zelfde blok. Dit geldt zowel voor 2 als 3 rail systemen.

Ja, het blijft techniek en geen magie ;-)
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: eve op 13 september 2018, 15:07:43 pm
Je hebt 100% gelijk, Franky.

Mvg, Erik
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: Klaas Zondervan op 13 september 2018, 15:53:05 pm
Daar moet je nu toch niet echt veel Duits voor kennen om dat te begrijpen?
Zo ver was ik nog niet gekomen. Ik probeerde op de homepage te achterhalen wat het systeem doet. Maar als je daar een stukje zit te lezen verandert dat vakje ineens in een foto, heel irritant. En je had het voor mij niet hoeven vertalen, ik kan Duits bijna net zo vlot lezen als Nederlands. ;)
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: efl045 op 13 september 2018, 16:29:04 pm
Ik heb het vooral vertaald voor Janie die, zegt hij zelf, het Duits niet machtig is en de topic starter is.
Titel: Re: toy-tec
Bericht door: janieburton op 17 september 2018, 12:54:54 pm
Ik heb het vooral vertaald voor Janie die, zegt hij zelf, het Duits niet machtig is en de topic starter is.

Bedankt voor de vertaling.

Titel: Re: toy-tec
Bericht door: raf op 17 september 2018, 13:47:58 pm
eigen systeem wat ongeveer hetzelfde doet maar dan zonder pc en ander gedoe
het enige wat je moet doen is GEEN 3 rail wagon in een 2 rail trein hangen
da geeft vonken ;alee de beveiliging schakelt in en bij mij gaat dat gepaard met muziek
elk blok heeft zijn eigen deuntje

gr raf