Modelspoormagazine forum

Modelspoor, andere schalen dan H0 => Schaal N => Topic gestart door: railrunner op 18 september 2017, 19:41:15 pm

Titel: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 19:41:15 pm
Lange tijd heb ik liggen tobben wat ik zou bouwen voor dit project.  Ik heb overwogen om mijn brugmodule te integreren in de forumbaan, maar ik ben er echt niet tevreden over, zeker omdat het tekenen van het laatste bootje me enorm tegenstak, te complex + om de module te integreren moet ik heel wat modules bij bouwen en ik vrees dat ik niet klaar zou geraken tegen oktober volgend jaar.  Dus heb ik besloten om van deze brugmodule helaas afscheid te nemen :'(

(http://farm5.staticflickr.com/4331/36470409524_2fd470d30c_b.jpg)
(http://farm5.staticflickr.com/4435/36470398924_8a9a20e728_b.jpg)

Wat ik wel wil bouwen?  Iets rond volgende foto's:
(http://farm5.staticflickr.com/4367/37117580216_33131a4063_b.jpg)
(http://farm5.staticflickr.com/4377/37164766251_cbaeedde0a_b.jpg)
(http://farm5.staticflickr.com/4431/36909926070_6f1272bac2_b.jpg)

En ook dit zou ik graag op de module(s) willen zien:

(http://farm5.staticflickr.com/4385/37165416371_3e2dde8240_b.jpg)

Huisjes bouwen, dat doe ik graag  :).

Ik blijf een beetje mysterieus.  Voor diegene die de foto's niet herkennen, spijtig, die mogen nog even wachten op het thema.  Voor diegene die de foto's wel herkennen, tja dan weten die nog niet wat ik allemaal van plan ben  ??? 

Nu woensdag is het 30% korting op houtplaten bij de Gamma, dus het moment om het hout te gaan halen voor mijn modulebakken.

Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: 59erke op 18 september 2017, 20:36:53 pm
Hmmm, het zal wel niet correct zijn maar als ik mijn fantasie de vrije loop laat gaan zou ik denken aan een verlaten stationnetje in de oostkantons.

Dubbelspoor dat terug gebracht is naar enkelspoor waarvan het niet meer in dienst zijnde spoor evenals het perron ligt te verkommeren ten prooi gevallen aan verwilderd onkruid. Sluiting van de lijn hangt in de lucht.

Af en toe komt er eens een lok langs, lokale trein tussen Belgié en Duitsland waarvan de traktie wordt verzekerd door de standaard lok van de Deutse Bundesbahn het type 215 met aan de haak enkele Belgische M2 of M3's.

Ik denk dat ik ga stoppen want kan hier nog even doorgaan  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: Michiel op 18 september 2017, 20:41:59 pm
Jouw Vierendeelbrug is onovertroffen. Ik herinner me de beelden tijdens de bouw: de profielen, de klinknagels!... Magisch. Het zou zonde zijn om deze brug in een rap-rap landschap te "dumpen". Deze brug krijgt ooit wel de ruimte en omgeving die het verdiend. Met uitstel is niet mis, maar wel een beetje jammer dat het weer minstens een jaartje vooruitgeschoven wordt.

Maar het is super tof dat je weer aan de modelbouwslag bent geraakt, nu met een nieuw project: vers, fris... Ik ken de foto's niet, maar mijn eerste associatie is Oostkanton, mogelijk Vennbahn? 't is werkelijk een wilde gok.

Maar belangrijker is dat je weer zin en plezier hebt in het bouwen. Welcome back.  8)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 21:24:37 pm
Geen Vennbahn, geen Oost-kantons, maar je gaat wel in de juiste richting van België.

Ik was al begonnen met een nieuw (buitenlands, digitaal) project, maar dat gaat een jaartje op de zolder gestockeerd worden.  Vierendeelbrug, tja, mooi,  inderdaad zonde om snel-snel op een module te droppen, daarom juist wil ik het niet doen en de sporen op de module liggen niet goed om in het MSM-N project te stoppen.  Ik had al snel 4 extra modules nodig om het te doen kloppen, en 5 modules bouwen leek me teveel van het goede, niet realistisch, niet haalbaar. 
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: Cozzy op 18 september 2017, 21:30:08 pm
Kan het in de buurt van Lustin zijn tussen Namen en Dinant?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 21:34:22 pm
Nope  :-\
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: Steam.N op 18 september 2017, 21:39:57 pm
Tof dat je een alternatief gevonden hebt, Jim.
En je maakt er een boeiend raadsel van.

De foto's die je toonde beloven alweer iets van de bovenste plank !
Benieuwd wat er komt  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 21:54:01 pm
Ik begin te bouwen met het stationsgebouw.  Momenteel de plannen al aan het tekenen om door de snijplotter te jagen (dat ding bevat momenteel een dikke laag stof, kuch, kuch).  De steentjes ga ik maken met een voorgevormde polystyreen steentjesplaat, die heb ik al, al moet ik nog op zoek gaan naar gelijke platen voor andere huisjes in de omgeving.  Alleen over hoe ik ga schilderen met verschillende tinten kleuren heb ik nog geen idee hoe ik dat ga aanpakken.  Komt wel. 

Momenteel heeft dit stationsgebouw een dubbelspoor voor de deur liggen waar in de jaren '80 al eens een trein stopte.  Nu niet meer, het gebouw geraakt in verval.  In den beginne, jaren '30, bevatte dit station een heel emplacement met goederenkoer.  Het zou leuk zijn om een goederenkoer te voorzien, maar dan wordt het project helaas weer te groot en dan gaat het doel weer voorbij door meerdere modules te bouwen.  Ik kan wel mijn fantasie een beetje laten lopen en een zijspoortje voozien naar de goederenloods die dit station heeft gehad, dat is wel mogelijk.  We zien wel.
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: ACFI op 18 september 2017, 22:29:48 pm
Ik denk iets op lijn 43.

Het deel gemeenschappelijk met de lijn 42.

Misschien Rivage?

dat station ligt in een bocht.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 22:34:22 pm
Verdomme, dat wordt warm >:(.
Titel: Re: MSM-N Module : Project ?
Bericht door: ACFI op 18 september 2017, 22:40:26 pm
Comblain-au-Pont.

Ik wist niet dat dat station dicht was.

Enfin, binnenkort komt er wsch nog wel een slachting onder de waalse stations om het GEN in Waals-Brabant te bekostigen.

Good hunting (voor foto's en zo).

ACFI.
Titel: Re: MSM-N ModComblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 september 2017, 22:55:14 pm
En de winnaar is... Steven.

Inderdaad, Comblain au pont.  Foto's zijn inderdaad moeilijk te vinden. Het station inspireert me wel om na te bouwen, de goederenloods ziet er ook spannend uit.  En een tunnel opening hebben we nog niet op de forumbaan (plan gevonden op dee site van tassignon, link in een ander MSM-N draadje) . Verder heeft Comblain-au-pont ook een knappe brug over de Amblève.  Of ik die nog ga bouwen hangt af van de tijd die me nog rest na het bouwen van het stationsomgeving, ze is wel maar 60cm lang op de N-baan.  Het huisje (laatste foto) bevint zich niet in Comblain au pont maar in een ander dorpje in de omgeving, maar het lijkt me gewoon té leuk om te maken.  Een bocht komt er meer dan waarschijnlijk niet.

Enfin, een bezoekje aan de omgeving dringt zich wel op om een fotoverslag te maken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 19 september 2017, 08:32:11 am
Zonde van die brugmodule, ik zag er naar uit om die brug eens in het echt te kunnen bekijken (ik woonde in mijn jeugd, lang geleden vlak aan die brug en passeerde er regelmatig).
Maar het alternatief ziet er ook de moeite uit. Succes met het bouwen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 27 september 2017, 16:28:04 pm
Afgelopen weekend heb ik plannen kunnen tekenen van het stationsgebouw in autocad.  Mijn huisjes teken ik altijd met de computer (autocad) dus zijn de plannen vectorieel getekend.  Nieuw is dat ik ornamenten, ramen, deuren en dergelijke nu 3D-teken, ook via autocad.  Deze zijn gemaakt, opgestuurd, nu is het enkel wachten tot Shapeways mij de 3D-printjes levert.  In afwachting van deze printjes, dacht ik de gevels en hulpconstruties eventjes te snijden met mijn snijplotter.  Mijn vorige snijplotter was volledig versleten en het was bijzonder moeilijk om an vervangonderdelen te geraken.  Wijselijk had ik in het bgin van het jaar besloten om een nieuwe te kopen en het is een snijplotter van Refine geworden.  Bijgeleverd snijprogramma was Artcut, maar daar was ik niet tevreden over.  Na wat zoeken ben ik op Signcut gestoten.  Destijds had ik het probleem dat ik mijn dxf-files niet rechtstreeks kon plotten met Signcut of Artcut2009 , maar er was een lange tijd over gegaan en ik wist niet meer hoe ik dat gedaan had gekregen. 

Nu ben ik drie dagen bezig geweest om terug een dxf-file te kunnen plotten, en eureka, ik heb het terug gevonden hoe ik het gedaan had. Hierbij de beschrijving mochten andere mensen hetzelfde probleem onervinden (en ook en geheugensteuntje voor mezelf als ik het opnieuw vergeet ???)

Om via Signcut te plotten heb je een eps-file nodig.  Hoe geraak je in hemelsnaam van een dxf naar een eps-file?  Simpel via Inkscape. Je opent de dxf-file in Inkscape (niet importeren!), je kijkt de afmetingen na, eventueel corrigeren in Inkscape en dan de file opslaan in een eps-file.  Vervolgens open je in Signcut de eps-file en kan je het printen.

Drie dagen had ik hier voor nodig om dit terug te vinden...  ik had beter met de hand getekend :)  Maar ja, nu kunnen we verder.  Hier de eerste plot van he hoofdgebouw van het station    :

(http://farm5.staticflickr.com/4493/36682650463_397a74f210_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 27 september 2017, 17:00:04 pm
Handige tip die je daar aangeeft om van dxf naar eps te gaan.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 01 oktober 2017, 16:09:52 pm
De basis van het stationsgebouw is klaar, het is nu wachten op de 3D-geprinte ramen en ornamenten.  De stenen zijn van Slaters, ref. SL422, wat goed overeenkomt met de werkelijkheid.  Vroeger lijmde ik de platen tegen elkaar met Revell-lijm, waarbij de styreen samensmelde.  Dit gaf soms vervormingen.  Nu heb ik de plaatjes met dubbelzijdige kleefband tegen elkaar gelijmd, hopelijk is het resultaat beter.

(http://farm5.staticflickr.com/4460/37429816591_d6d037ab91_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4417/37429817901_78239b8fe7_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4508/37429819121_2014f4fe02_b.jpg)

Volgende stap is de gevels schilderen.  Ik heb geen ervaring met het schilderen van Slaterplaatjes, zeker de voegjes op een goede manier opvullen zal voor mij een uitdaging zijn.  Suggesties zijn dan altijd welkom. 

Wat ik ook kan doen, is het voorbereiden van het goederenloodsje.  Hieronder is zowat de beste foto die ik gevonden heb op het internet.

(http://farm5.staticflickr.com/4464/36759877173_8e203da18a_b.jpg)

Via via kwam ik te weten dat in Comblain au pont ooit ook een trammetje heeft gereden.  Misschien wel een idee om op de modules te plaatsen.  Heeft er iemand hier meer info over?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 01 oktober 2017, 16:21:41 pm
Slater platen verven is geen enkel probleem, werkt even goed als op andere bouwplaten.

Voor de voegen heb ik de ganse gevel geverfd met sterk verdunde verf en er direct alles terug afgewreven met een doekje.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 01 oktober 2017, 20:54:17 pm
Jim, Slater platen lijm ik met Tamiya lijm.  Gaat perfect !
Schilderen: schilder de hele plaat met voeg-kleur. Eens droog dry-brush je diagonaal de bakstenen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Ferdi op 01 oktober 2017, 22:44:24 pm
Comblain-au-Pont

Er is een “Rue du Vicinal” in Comblain-au-Pont, doodlopend, maar je kan er wel op het fietspad “RAVeL 5 Ourthe”. Dit loopt tussen de Ourthe en het station door en ligt vermoedelijk op een oude spoorwegbedding (of oude trambedding). Als de tramlijn zou doorgelopen hebben, wat ik niet teruggevonden heb, zou dit willen zeggen dat de tram niet voor het station, maar aan de spoorzijde van het station kwam.

Er is echter een postkaart van het emplacement waar ik geen tramlijn (meterspoor) op kan bespeuren, maar enkel spoorwegverkeer.
https://www.2dehands.be/verzamelen/postkaarten-posters/ansichtkaarten/comblain-au-pont-gare-de-270588506.html
Waarschijnlijk is er toch een normaalspooraansluiting van de tram met het spoor geweest.
Er heeft immers een gemengd tramspoor (meterspoor en normaalspoor) gelegen tot Ouffet op de tramlijn 457  Comblain-au-Pont – Ouffet – Warzée – Pair – Ochain – Clavier.

Het normaalspoor takte in Ouffet af richting Ellemelle, maar het einde zou halverwege tussen Ouffet en Ellemelle geweest zijn. Wat op dit traject vervoerd werd, weet ik nog niet.
In Ouffet was er “La carrière de Brossée”. Heeft deze er iets mee te maken?
Ouffet ligt in het gebied van “Bassin du Condroz”, één van de vier bekkens waar onze Belgische blauwe steen wordt/werd ontgonnen.

Meer over de stelplaats Comblain-au-Pont op:
http://www.railations.net/nmvbstelplaatsen-160493-388034.html

Aan het rondpunt in de Rue Haute in Hotton staat (stond in de zomer van 2009) een oude tram als monument om te herinneren aan de tramlijnen die Hotton verbonden met La Roche en Comblain-au-Pont. Volgens mij liep deze laatste slechts tot Comblain-la-Tour.


Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 13 oktober 2017, 18:31:54 pm
Van Peter heb ik het sporenplan bekomen, waarvoor mijn oprechte dank aan afzender!  Op dit sporenplan, van de jaren '30 is volledig, dwz sporenplan van de spoorweg en volledig sporenplan van de buurtspoorweg.  Van iemand had ik vernomen dat in Comblain tussen de sporen van de buurtspoorweg ofwel één ofwel 2 tussensporen lagen.  De ligging van de tussensporen zijn ook aanwezig op het bekomen plan.  De uitdaging zou zijn dat ik dit ook in model zou weergeven, maar een jaartje lijkt me hiervoor wel te kort.  Als ik de buurtspoorweg ook bouw, zou ik een compromis moeten sluiten, maar wat en hoe, tja, dat weet ik nog niet.  De buurtspoorweg had in ieder geval een aansluiting op de spoorweg.

Ondertussen zijn we er eens op uitgetrokken om een fotos te  nemen van allerhande gebouwen om  na te bouwen.  Zowel gebouwen van rond het stationsgebouw, maar ook foto's van de buurtspoorweg. 

(http://farm5.staticflickr.com/4503/36965226684_cee7b3bc6a_b.jpg)

Wat me opviel is de originele grijze steen en vooral de fijne voeg van het stationsgebouw.  Dat neemt dat de Slatersplaatjes niet voldoen voor mij, te grof.  Maar goed ook want na verschillende pogingen heb ik nog geen gewenst resultaat bekomen.  Dus dat wordt tekenen en snijden en graveren met de snijplotter.  The originele 50 shades of gray van de originele steen ga ik houden, nadien wassen met een bruine verf om vervuilingseffect  te bekomen.

En ik had ook wat geluk. De eigenaar van het gebouw was aanwezig (speologieorganisator) en ik mocht binnen een kijkje nemen.

(http://farm5.staticflickr.com/4446/37417484400_d7315c6f55_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4480/37626488636_6ae5dbb6f6_b.jpg)

 
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 13 oktober 2017, 19:28:21 pm
Comblain au pont.  Wat ben ik toch begonnen???  Pont... brug..., die heb ik ook effe bekeken. 

(http://farm5.staticflickr.com/4458/23822725058_dd21fcb78d_b.jpg)

Yesss!! Klinknagels!!! :P

(http://farm5.staticflickr.com/4443/36965536254_7a33fc8249_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4469/37004966873_aa54daca39_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4485/37643064462_7027cf901f_b.jpg)

Vrij gemakkelijke brug.  Bestaat uit 12 dezelfde delen, 6 liggers.  Dus twee tekeningen en klaar.

Maar eventjes denken: brug + station + buurtspoorweg, wordt een serieus project als ik alles wil doen, en dan vergat ik nog de aftakking naar Liotte voor de brug komende van Luik.  Hier valt ook iets mee te doen, keerlus?

(http://farm5.staticflickr.com/4498/37417872070_c92b6bd0ee_b.jpg)

Geen tijd te verliezen, het zal werken worden...Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: doomslu op 13 oktober 2017, 19:31:27 pm
Wow, ambitieus  plan.
Kan zeer mooi worden!  :P
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 13 oktober 2017, 19:43:14 pm
Mag je wel zeggen, ambitieus, en mooi zal het zeker worden!  Een geluk, Rome is ook niet in één keer gebouwd.  We doen het één voor één en we bekijken wel hoe ver we staan volgend jaar in oktober.

Vandaag ook de 3D-geprinte raampjes en de onderdeeltjes van het stationsgebouw mogen ontvangen. 

(http://farm5.staticflickr.com/4489/36965395664_d6e4ba5b35_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4481/36965394944_b9d4759b1d_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4465/36965393514_6afd64fc52_b.jpg)

De ruitjes op de mat zijn dus 1cm X 1 cm.  Dan geeft dit een idee hoe groot (of klein) deze fragiele onderdeeltjes zijn.  Handle with care zal de boodschap zijn.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 13 oktober 2017, 21:46:42 pm
zo te zien worden dat toch een aantal modules en wou je het aantal niet beperken ?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 14 oktober 2017, 08:48:54 am
Ik was al benieuwd, maar nu nog meer  :P  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: mahtoska1 op 14 oktober 2017, 19:48:51 pm
Citaat
Ik was al benieuwd, maar nu nog meer  :P  ;)

+1
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: OlivierV op 15 oktober 2017, 23:41:23 pm
Die N-forumbaanmodules, moeten die klaar zijn tegen MSM-expo 2018? Ik dacht van niet, zodanig dat mensen iets in opbouw zien, zolang het maar goed rijdt. Dat is al het voornaamste dacht ik. Al weet ik de afspaken tegen dan niet.

Wel mooie plannen die je hebt Jim!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 16 oktober 2017, 07:26:58 am
Olivier, het is wel de bedoeling dat we er dan staan, maar dat de modules moeten af-af zijn hoeft niet:  het gaat om het plezier van samen iets bouwen.
Dat de modules klaar zijn is altijd leuk natuurlijk !
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 16 oktober 2017, 19:29:22 pm
Gelukkig moet niet alles af zijn tegen oktober 2018, gaat in dit project ook niet lukken, laat ons realistisch  zijn. Als ik 2 modules klaar heb tegen eind 2018, ben ik al heel gelukkig.  Na 2018 kan er altijd verder gewerkt worden aan andere modules.  Voor de N-forumbaanleden is het enkel plezier beleven en iets toonbaar hebben.  In project Comblain blijkt heel wat mogelijk te zien, ik sta er zelf van versteld, om eerlijk te zijn, nooit gedacht.  Maar na opzoekwerk, komen er wel interessante items naar  boven en  vooral de goesting (zin).  Of ik alles ga maken, weet ik niet, we zien wel.  Ik stond in de beginstappen van een ander project, maar dat heb ik even terzijde geschoven voor de N-forumbaan, bij het voorstellen ervan was ik zoals andere N-rijders enthousiast.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 25 oktober 2017, 10:31:05 am
Ik zit wat te experimenteren met het schilderen van de gevels.  Tot nu toe volgend resultaat:

(http://farm5.staticflickr.com/4446/37210280484_64fe286258_b.jpg)

Ik ben hier niet tevreden over.  Volgens mij liggen de kleuren te ver uit elkaar om een goed effect te bekomen.
In het teststuk bovenaan heb ik de gevel een donkerbruine wash gegeven.  Maar naar mijn inziens is de gevel nog niet bruin genoeg, misschien een tweede wash geven.  In het bovenste stuk zijn bij wijze van test de voegen ingewreven met talkpoeder en vervolgens geseald met matte vernis.  Dat lijkt me wel een goed effect, resultaat een zeer fijne voeg. 

Steentjes zijn gegraveerd in plasticcard.  Na plotten met de schuurmachine lichtjes afgeschuurd om de opstaande randen na plotten te verwijderen.

Wordt vervolgd.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 25 oktober 2017, 11:16:00 am
Als ik vergelijk met je voorbeeld foto
(http://farm5.staticflickr.com/4503/36965226684_cee7b3bc6a_b.jpg)

zou ik voor de onderste muur de kleuren iets dichter bij elkaar leggen, de verschillen in kleur van de verschillende stenen zijn kleiner. Maar ziet er al knap uit.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Floris op 25 oktober 2017, 11:56:32 am
neuh, kleurtjes lijken me prima zo. Nu naar elkaar toe trekken met wash en drybrush.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 25 oktober 2017, 12:19:20 pm
Zoals Floris ook al aangeeft, gewoon verder uitblenden met een aantal dunne washes.
Gebruik wel voldoend verdunde washes om niet direct te veel kleur op te brengen en wacht het drogen af tussen de verschillende lagen.
Ga je in een keer voor een te zware wash krijg je het niet meer goed.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 25 oktober 2017, 15:03:10 pm
Je truc met talkpoeder is er eentje om te onthouden  :)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 25 oktober 2017, 18:44:12 pm
Hey Suske  en Floris,

Ik heb even jullie raad opgevolgd en een tweede wash gegeven;

(http://farm5.staticflickr.com/4463/37218357824_d733dc5a87_b.jpg)

Alleen Suske, ik had de wash al gegeven voor uw reactie, en dat was eraan te merken.  Linkse deel van proefstuk is iets te donker, maar gewenste resultaat komt in zicht. In de volgende test ga ik met meer gelijkmatige grijstinten werken, heb de verf al geprepareerd.  Daar heb  ik drie tinten geselecteerd als basis en begin met het middenste, daarna met 2 andere tinten en een mengeling van deze tinten de rest inkleuren, dan zullen de kleuren wel bij elkaar liggen.

Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 25 oktober 2017, 19:23:56 pm
En je verschillende grijstinten gewoon nat-in-nat aanbrengen, zelfs over verschillende stenen maakt dat je een gevarieerd patroon krijgt zonder echt de stenen af te lijnen.

Succes, ik heb een sterk vermoeden dat je er wel zal geraken  ;) 8)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 25 oktober 2017, 19:34:14 pm
Hmmm,

Ik spuit eerst de gevel in basiskleur, één tint grijs.  Na drogen steentje voor steentje inkleuren met een zeer fijn penseeltje, pff monnikenwerk  ??? , maar mengen nat in nat was ook wel de bedoeling, maar dan niet op de gevel zelf, dit om uitlopen in de voegen zoveel mogelijk te vermijden.  Vanavond nog wat plotwerk, ook voor de resterende delen en tussen andere werkjes door (spuitwerk reeks 28 en inbrengen van verlichting in een reeks 44/45) zullen we wat schilderen.

Voor de rest van de avond reeds computertekenwerk van een tweede huis.

(http://farm5.staticflickr.com/4458/37876219476_4891d1dedc_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 26 oktober 2017, 13:58:54 pm
Verdere test uitgevoerd voor het schilderen van de gevels:

(http://farm5.staticflickr.com/4446/37210280484_64fe286258_b.jpg)

Het onderste geveltje heb ik met het airbrushpistool een fijne, grijze laag gegeven.  Het effect mag er wel wezen:

(http://farm5.staticflickr.com/4508/37891954106_c72a9446ba_b.jpg)

So far zo goed, dat is alvast een zeer goede methode om verschillende grijstinten weer te geven op een gevel met weinig kleurverschil(op deze manier zal ik er een aantal te maken hebben in mijn project).  Morgen hier mijn bruine wash op testen (met dunne laagjes).  Alle gevels hebben ondertussen een basiskleur gekregen.

We hebben dit nu gedaan met grijs, maar methode is ook toepasbaar voor gevels met rode/bruine baksteen.  Dat is voor later eens te testen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: marc goovaerts op 26 oktober 2017, 14:31:59 pm
Dat geeft inderdaad een voorbeeldig effect. Eentje voor het archief.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 oktober 2017, 13:04:16 pm
We gaan door met het teststukje uit de laatste foto.  Er zijn nu 4 bruine washes aangbracht.  Op de eerste foto 2 washes en dan telkens een wash erbij.  De laatste lijkt me bevredigend en ik denk dat ik het hierbij ga laten, want anders dreigt het effect van de kleurvariatie weggewasht te worden.

(http://farm5.staticflickr.com/4469/37985240041_4b64cb1222_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4477/37276161954_b3f8c7f3b2_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4449/37955190342_c68c854ebf_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 28 oktober 2017, 13:23:43 pm
mooi resultaat
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: loebaske op 28 oktober 2017, 14:28:49 pm

Heel mooi
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 28 oktober 2017, 14:49:58 pm
Mooi, Jim.
Komt goed !
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 28 oktober 2017, 21:41:05 pm
Knap gedaan dat ziet er mooi uit.
Niveau van de MSM-N-forumbaan ligt ineens op een hoog niveau. ;D
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 28 oktober 2017, 22:07:00 pm
Ik zal wel zorgen voor een goed evenwicht zodat de drempel niet te hoog wordt voor andere deelnemers  ;). Dit niveau is nog helemaal niet aan mij besteed ... Heel mooi resultaat!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 oktober 2017, 23:21:51 pm
Geen zorgen maken Bert!  Eens je begint, zul je je zelf overstijgen :o.  Ik durf ervoor te wedden dat je een gelijkaardig niveau zal bereiken als je voldoende tijd neemt voor wat je doet.

Daarom ook dat ik hier alles een beetje laat zien en soms beschrijf wat ik doe, we kunnen allemaal van elkaar leren.  En om eerlijk te zijn, met washjes had ik nog nooit zo gewerkt, ik zit dus zelf in leerfase  :-[.  Dus voor mij zelf ook een drempel nemen en durven! 
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 29 oktober 2017, 07:25:37 am
Geen zorgen maken Bert!  Eens je begint, zul je je zelf overstijgen ...

Daar ben ik ook van overtuigd !
En bovendien: het gaat méér om het plezier dat we er aan hebben !
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 29 oktober 2017, 08:53:30 am
Ik zal wel zorgen voor een goed evenwicht zodat de drempel niet te hoog wordt voor andere deelnemers  ;). Dit niveau is nog helemaal niet aan mij besteed ... Heel mooi resultaat!

Geen zorgen Bert het gaat enkel om het plezier. De rest komt later wel.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 29 oktober 2017, 10:52:53 am
Gisteren nog even de laatste stap gezet in het afwerken van de testgevel, namelijk de voegen intalken.  Ik heb toch gemengde gevoelens bij het resultaat. Het bekomen effect van vervuiling is weg en nu heb ik meer het effect van opgevoegde bruine steen.

 (http://farm5.staticflickr.com/4448/37977350152_4562687ae7_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 29 oktober 2017, 11:01:35 am
Nog eens washen? Of met een pigment (gemalen pastelkrijt) over de voegen?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: loebaske op 29 oktober 2017, 11:07:13 am
Vul men voegen op met bijna lopen verf en nadien nog eens een wash...heb daar nu niet meteen een foto van...
Gevonden

(https://www1.picturepush.com/photo/a/15905248/1024/Forum/hoek15.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 30 oktober 2017, 13:06:32 pm
Voilà, de geveltjes zijn klaar, ik ben er meer dan tevreden over.  Nu kunnen we naar de volgende stap gaan en het stationnetje in elkaar steken.

Het testgevelje is mee opgenomen in het geheel.  We maken er weer een spelletje van, welk deeltje is het?   :)

(http://farm5.staticflickr.com/4489/38037133121_63af73e1f5_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4510/38037132291_f63f23a4c7_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 30 oktober 2017, 21:00:38 pm
Dat gaat nogal vooruit. Kleuren zien er geslaagd uit.
Dat gaat een mooi gebouw worden.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 31 oktober 2017, 06:51:18 am
Dat gaat nogal vooruit. Kleuren zien er geslaagd uit.
Dat gaat een mooi gebouw worden.

+1 !!!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 07 november 2017, 13:53:00 pm
Volgende stap: het aanbrengen van een laag achter de gevel, om voldoende diepte te creeeren om de raambogen te plaatsen.  Op de hoofdgevels wordt aan de achtterkantt dubelzijdige kleefband  aangebracht.  Vervolgens worden de raamopeningen uit de kleefband gesneden en bevestigd op een blanco plasticcard van 0,5mm dik.  Daarna snijden we de raampopeningen uit de plasticcard en bevestigen we de 3D-geprinte raampjes.  Voor een perfectionist zoals ik, kan de ramen niet fijnder maken.

(http://farm5.staticflickr.com/4515/37528854534_94f094032f_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4526/37528853634_ce54aed5b3_b.jpg)

Volgende stap is het aanbrengen van nog twwee lagen verstevigende plasticcard, eentje van 1mm dik om de raamopeningen van de 3D-geprinte ramen gelijk te werken en de laatste laag (0,5mm) het binnenwerk van het stationsgebouw, is gelijk een afgewerke binnenkant.  Dan zal de gevel wel sterk genoeg zijn zeker?

Vroeger lijmde ik de onderdelen van met faller plasticlijm.  Maar ik heb ondervonden dat na een tijdje de geveltjes beginnen te verrvormen. Met bovenstaande methode wil ik trachten om dit te vermijden.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 07 november 2017, 14:34:29 pm
Ferm bezig, Jim  :)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 07 november 2017, 15:21:42 pm
Ik dacht eerst hoe heeft die dat klaargespeeld van die ramen zo fijn af te werken. Maar dan las ik dat ze 3D geprint zijn. Oef ! begon al te denken wat een sukkelaar ben ik. :D
Maar mooie oplossing. Ziet er schitterend uit. Dat gaat een mooie module worden.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 07 november 2017, 17:45:54 pm
Ik was hetzelfde aan het denken Dirk. Je wil het misschien nog fijner Jim, maar dit is toch al wel heel mooi hoor  8).
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 07 november 2017, 18:51:34 pm
Voor mij is het fijn genoeg, fijner kan eventueel met etstechniek.  Het zijn macrofoto's, maar in werkelijkheid is het al zeer fijn.  Het was ook eens deze techniek uitproberen, daar ik 3D-tekenen al heel goed in de vingers heb.  Ik ben er tevreden mee, volgende huizen zullen op dezelfde manier ramen en deuren krijgen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 09 november 2017, 16:34:30 pm
Dju toch, hoe gemakkelijk kun je je uitgewerkte ideeën verprutsen!

Bij het in elkaar zetten van de geveldelen van het hoofdgebouw heb ik een paar zaken in de verkeerde volgorde gedaan.  Met als gevolg dat ik mijn geprinte onderdelen in stukjes heb moeten snijden om te bevestigen en dat ik nadien kan corrigeren.  Is gelukkig wel 0,3mm breed, maar toch, ik zal heel voorzichtig moeten zijn met de correctie om er geen knoeiboel van te maken.  Je ziet de mankementjes wel in de foto:

(http://farm5.staticflickr.com/4583/38255001702_0b04d04d0c_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: beertje op 09 november 2017, 19:35:42 pm
Is wel prachtig.trouwens welke 3 D printer gebruikt je.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 12 november 2017, 09:38:17 am
Ik laat mijn 3D-ontwerpen printen door Shapeways. (www.shapeways.com)

Hopelijk heeft de dakwerker vandaag wat tijd om aan het dak te werken

(http://farm5.staticflickr.com/4537/38298516176_6416048bee_b.jpg)

De aannemer is in ieder geval gestart met de ruwbouw van het tweede huis.  Het metselwerk is alvast klaar.

(http://farm5.staticflickr.com/4553/37639398794_d3db399403_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 12 november 2017, 10:58:20 am
Je bent supergoed bezig, Jim !
Ik volg met veel nieuwsgierigheid !!!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: sdz1976 op 17 november 2017, 16:45:45 pm
Je bent supergoed bezig, Jim !
Ik volg met veel nieuwsgierigheid !!!

+1

Grtz,

Samuel.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Pierre op 17 november 2017, 17:04:15 pm
Mooi werk. ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 17 november 2017, 17:44:59 pm
fantastisch  Nooi (een beetje dichterlijke vrijheid genomen! ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 18 november 2017, 13:46:53 pm
Je bent supergoed bezig, Jim !
Ik volg met veel nieuwsgierigheid !!!

Doe maar +2  :)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: vyncky op 18 november 2017, 18:29:47 pm
Ik laat mijn 3D-ontwerpen printen door Shapeways. (www.shapeways.com)

Een mooi gebouw in wording

Interessante werkwijze! Welk materiaal gebruik je hiervoor? De Frosted Detail?

Yannick
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 november 2017, 22:26:03 pm
Bedankt allemaal voor de lovende woorden...

Mijn 3D-printjes zijn inderdaad frosted ultra detail.  In N fijn genoeg en zeker voor HO en andere schalen.

Helaas liggen werken wat stil door professionele activiteiten en andere familiale zaken. 

En volgende week ziet er het ook al niet beter uit want dan is het voor de 12de keer de N-Scale Convention in Stuttgart, die jaarlijkse bijeenkomst van N-rijders uit de hele wereld.  Yep, N160 vertegenwoordigt Belgie weer.  Ook een moment om dan eventjes tijd te maken om via mijnheer Kato de reeks G1700 in Belgische variant (reeks 77/78) van Hobbytrain proberen te krijgen in schaal N.  En vertegenwoordigers van Minitrix zullen er ook aanwezig zijn.  Iemand nog snel een realistische suggestie om door te geven aan deze of andere (kleinere) fabrikanten?  Dan speel ik ze door.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 02 december 2017, 15:26:52 pm
Even een update:

Wat is er ondertussen gebeurt:

Muren binnen afgewerkt (rechtervleugel met redutex baksteen, in hoofdgebouw geschildeerd en vervuilt), interieur gemaakt in rechtervleugel en hoofdgebouw en in beide delen verlichting aangebracht:
 
(http://farm5.staticflickr.com/4550/37899164855_494243636f_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4557/38068653654_1e7b266773_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4582/38784958441_c3f523dcd4_b.jpg)

Dak en schouwen aangebacht:

(http://farm5.staticflickr.com/4573/38784953501_116c013112_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4536/38068632714_6929f023dc_b.jpg)Nog te doen:
- dakgoten plaatsen
- dak en dorpels vervuilen
- zijgebouw naast linkervleugel nog volledig te maken
- schouwen nog afwerken

Dan zou het stationsgebouw klaar moeten zijn.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: erik de noorman op 02 december 2017, 16:12:02 pm
Schitterend.

Erik.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 02 december 2017, 17:24:08 pm
Dat noemen ze modelbouw in sneltempo...

Goed bezig Jim
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 02 december 2017, 18:07:35 pm
Erg mooi gedaan, proficiat !

... in beide delen verlichting aangebracht...

Ik hoop dat je deuren (en muren) geen licht zullen doorlaten ...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 02 december 2017, 18:14:08 pm
Ik hoop dat de treinen iets trager  gaan rijden dan het bouwtempo  :D. Knap station Jim.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 02 december 2017, 20:03:09 pm
Mooi resultaat, Jim!
Je gaat inderdaad erg snel.
Ga je nog wat verweren? 
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: PeterVG op 02 december 2017, 20:15:26 pm
Wow, wat een mooi stationsgebouw en dit in een recordtempo.  :o
Proficiat
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Pierre op 02 december 2017, 21:45:08 pm
Mooi ... mooi ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 02 december 2017, 22:05:29 pm
Erg mooi gedaan, proficiat !

... in beide delen verlichting aangebracht...

Ik hoop dat je deuren (en muren) geen licht zullen doorlaten ...

Verlichting gebeurt dmv SMD 603 LED verlichting.  Dat licht is niet zo sterk, deuren en ramen zijn geschilderd.  Geheel getest en er wordt geen licht doorgelaten.
Ook op de bvenste verdieping werd licht aangebracht mt een scene, maar dat mag je live bewonderen :).

@ Jean,

Verweren staat nog op het programma.  De muren verweerd en de rest niet, tja, dat klopt niet hé.

Trouwens op de foto's heb ik gezien dat ik nog wat kleine details moet aanbrengen.  Ook naambordjes moeten nog komen.

Qua snelheid van bouwen,... , sorry mannen, ik ben van mening dat ik te traag ga  :o.  Als ik een maand bouw over één huisje, dan zal er van de module niet veel in huis komen...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 03 februari 2018, 10:41:39 am
Neen, project ligt ver van stil.  intussen een beetje in stilte verder gewerkt. 

Wat is erondertussen gebeurt?

1) Maken van de modulebakken.  Het worden 3 modulees van 120cm lang.  Op één module na zijn ze in elkaar gestoken, geschilderd en gemonteerd.  Decor en verlichting is voor later.

(http://farm5.staticflickr.com/4760/40055626341_efd52515f3_b.jpg)

2) Finaal besloten om de trambaan af te voeren.  Te veel werk.  Ik kan later eventueel wel iets doen rond de tramstatie van Comblain, misschien wel eens proberen in een andere schaal (TT in gedachte), maar dat zien we wel. Na Comblain ga ik zowiezo verder met mijn project dat ik al zo lang had willen doen.

3) De 3D-geprinte ramen voor andere huisjes zijn ondertussen ook binnen gekomen. Daar kunnen we nu ook verder mee werken.

(http://farm5.staticflickr.com/4697/28276560349_308f468c47_b.jpg)

4) Een  teaser van een project in Comblain-au-Pont:

(http://farm5.staticflickr.com/4713/40055625721_33737fbb46_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 03 februari 2018, 10:46:54 am
Knap, Jim ! Strak afgewerkte modules  8)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: mahtoska1 op 03 februari 2018, 13:33:52 pm
Knap, Jim ! Strak afgewerkte modules  8)
Dat vind ik ook. Hoe doen jullie dat toch?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: PeterVG op 03 februari 2018, 13:51:49 pm
Heel mooi werk dat je laat zien.
Zie ik het goed. De modulebakken zijn recht opgesteld. Station Comblain Au Pont ligt toch in een bocht?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 03 februari 2018, 14:38:36 pm
Heel goed gezien Peter!

Ik weet het, maar een zeer bewuste keuze.  Ik heb er diep over nagedacht en het wordt niet het project dat ik oorspronkelijk in gedachte had. We hebben het onderling besproken om al dan niet te werken met grote bochten.  Als ik de reële situatie moet maken, dan wordt de bocht wel héél ruim, en de vrees is plaats op een tentoonstelliingsruimte en om hier thuis op te stellen, heb ik de ruimte ook al niet, of ik moet eerst wat ruzie maken met mijn vrouw om het meubilair aan de kant te schuiven ;), dan word ik kandidaat voor het programma "help, mijn man heeft een hobby" ;D.

In tegenstelling tot andere modules die ik bouw of gebouwd heb (situaties zoals ze in werkelijkheid zijn en op ware grootte), ga ik voor de eerste maal eens wat geven en nemen en misschien wel eens serieus wat.  Het station zal in een heel lichte bocht liggen op de rechte modules - (ik wil geen rechte sporen à la Balegem).  Ik ga ook niet vastpinnen op een bepaalde situatie van het station in een bepaalde periode.  Er zullen elementen op staan die er in de jaren '30 stonden en die er niet waren in de jaren '70 of heden zelfs en vice versa.  Het wordt maw een Comblain au Pont met wat fantasie, helaas jammer voor diegene die het station verwachten zoals het is.  Zo zal bijvoorbeeld het goederenloodsje erop staan en zal het station enkel een dubbel spoor bevatten, geen wissels.  Dat is nooit zo geweest dacht ik.  Ik zie dit project als gewoon even tussendoor amuseren met collega modulebouwers in dit project.

Als ik je hierin teleur stel, het spijt me.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: PeterVG op 03 februari 2018, 15:44:09 pm
Je stelt me helemaal niet teleur Jim. Integendeel hoor, je past gewoon dezelfde beweegredenen toe als ikzelf. Mijn eerste project, Trois-Ponts is immers vastgelopen omdat ik alles netjes op schaal wilde en er de plaats niet voor had. Vandaar dat mijn tweede baan Hamsart een vrije interpretatie was van het echte Sart. Van hieruit zijn we zeer benieuwd naar wat Comblain gaat worden. Blijf posten indien mogelijk zodat je ons allemaal kan inspireren met je fijne modelbouwwerk.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: PietB op 03 februari 2018, 22:08:14 pm
Mooie modules.
Dat 3D printwerk ziet er ook prima uit Jim.
Doe je dat zelf of heb je dan uitbesteed?

grt Piet.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Michiel op 04 februari 2018, 08:45:38 am
Dit is modelbouw van een perfectionist. Wat een prachtig mooie modules, en dat gedetailleerde snijwerk is ook meer dan strak.

De realiteit wat aanpassen in model, naar beperkingen en eigen voorkeuren is goed. Keuzes maken, interpreteren, combineren, bundelen... het maakt het geheel boeiender. Mijn Brussel-Luxemburg station wordt ook een bundel van indrukken, geïnspireerd op het grote voorbeeld. Helemaal nabouwen kan niet.

Jim, je bent meer dan goed bezig, met een indrukwekkende graad van afwerking. Ik ben benieuwd naar het vervolg.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 04 februari 2018, 11:01:42 am
Dat 3D printwerk ziet er ook prima uit Jim.
Doe je dat zelf of heb je dan uitbesteed?

Ik laat mijn werk printen bij Shapeways.  Ontwerpen doe ik zelf.  Het is zo fijn dat de details nauwelijks zichtbaar zijn.  Na het airbrushen van de 3D-print, komen deze meer naar het oppervlak.

Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Herwig op 04 februari 2018, 13:03:59 pm
Zowel het houtwerk als uw N-station:   wat een niveau van afwerking ! 
Die bakken lijken wel van alu of  RVS  en  het station schaal 0  ...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: marc goovaerts op 04 februari 2018, 13:32:16 pm
Ik beaam ten volle alle positieve commentaren !
Toch spijtig van dat trammetje  :'( ik had er echt naar uitgekeken...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 27 februari 2018, 15:59:05 pm
Geen probleem Marc, het stoomtrammeke type 18 maak ik wel in schaal Nm, maar dan voor iemand anders.

Vorig jaar had ik ter vervanging van mijn totaal versleten Xyron snijplotter een Refine E360 aangeschaft. Duitse makelij( denk ik toch), zeer goed toestel, maar niet voor de kwaliteit die ik vereis voor snijplotterwerk.  Ook heeft die plotter wat beperkingen voor mijn doelstellingen, daar kom ik later wel op terug.  Mijn vrouwke was mijn gevloek over die machine wat beu, zo vroeg me welk toestel eventueel wel zou voldoen aan mijn vereisten (o.a. dxf files behandelen).  Na wat opzoekwerk kwam ik uit op een Robo Craft (gelijkaardig met de Xyron maar de Robo Craft maken ze precies ook niet meer) of mischien toch de Silhouette Cameo 3, het toestel waarvan ik dacht dat het niet geschikt zou  zijn.  Kom ik vorige week op een avond thuis van het werk, staat daar een zeer grote doos.  "Dat is voor jou!" zij mijn vrouw.  Ik deed de doos open en wat stak daarin?  Jawel een Silhouette Cameo 3!  Wat een vrouw dat ik heb  :)!  Zij had er eentje gekocht voor mij!

En nu ik de afgelopen dagen de mogelijkheden heb ontdekt, kan die zeker hetzelfde als de Xyron, en vooral een toepassing waar ik later op terug kom na testen.

Dus mijn tekeningen op de plotter en dit is het resultaat:

(http://farm5.staticflickr.com/4626/26646764968_9611de1b11_b.jpg)

Onderdelen voor het tweede huisje, het hotel des familles.

Paar details met  de bekende referentie:

(http://farm5.staticflickr.com/4627/26646765928_f699ff40c5_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4624/25647529987_9fe923e04e_b.jpg)

Nu alle onderdelen klaar zijn, volgt de volgende dagen de afwerking.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 27 februari 2018, 16:16:09 pm
knap snijwerk. Volledig door gesneden met de cameo of nog nabewerkt met het snijmesje?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 27 februari 2018, 16:43:28 pm
Nabewerkt met mesje.  Doorsnijden door 0,5mm plastic card zal het mesje in de plotter extra verslijten denk ik. Hoe doe jij het Dirk?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 27 februari 2018, 16:48:28 pm
Tot 0,2 mm snij ik met de plotter, dikker altijd nabewerken met het mesje. Zoals je opmerkt het mesje zou te snel verslijten. Trouwens ik denk dat je dan 6-8 maal zult moeten snijden om door 0.5 te snijden. De druk van de cameo is maar 300 gr max dacht ik. dus eigenlijk bijna niets.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Kautenbach op 27 februari 2018, 17:38:48 pm
Top werk, en weer dat suikerklontje voor kleine hoge lat ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: mahtoska1 op 27 februari 2018, 19:41:04 pm
Mooi snij werk.  Ik heb de Silhouette Portrait en ik ben daar ook zeer tevreden over.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 27 februari 2018, 20:02:26 pm
Ziet er inderdaad zeer goed uit Jim

Zo'n snijplotter levert wel subliem werk op een zeer korte tijd, denk dat het manueel veel moeilijker is om dergelijk resultaat te verwezenlijken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 27 februari 2018, 20:15:43 pm
Zeker!  De plotter dient vooral om de steentjes van de gevels te plotten.  Maar de rest kan ook uiteraard.  Ik bouw vrij realistisch huisjes na, dan ben  ik weinig met Slaterplaatjes en dergelijke.

Vergis je niet, de tekeningen zijn reeds een tijdje gelden gemaakt, dus die waren zo goed als klaar.  Enkel heb ik de polystyle-lijnen moet vervangen door  enkelvoudigee lijnen.  Polystyle lijnen vervormden nogal in het Studio programma.  Mijn studio programma is de standard versie, ik overweeg om een opleg te doen naar designerprogramma.  Iemand daar ervaringen mee?  Ik twijfel nogal.

Ik ben deze week de hele week thuis, ik zou toch graag heel veel klaar willen krijgen of voorbereid willen hebben.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 27 februari 2018, 22:34:14 pm
Ik heb de designer editie, was toen een actie dat je die er gratis was. Echter of het het geld waard is ? Ik denk dat je het meeste met de standaard studio ook al kan.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 28 februari 2018, 06:25:46 am
Goed bezig, Jim !
De snijplotter heb je precies al goed onder controle !
Benieuwd hoe die muren er gaan uitzien na de schilderwerken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 februari 2018, 08:42:34 am
Het is mijne derde snijplotter ondertussen.  Dan ken je het wel.  Die besturingsprogramma's zijn eigenlijk vrij eenvoudig, dat heb je wel snel onder de knie.

De Silhouette Cameo 3 heeft het voordeel om twee mesjes te plaatsen.  Daar wil ik wel eens mee experimenteren.  Alleen in de basisversie van Studio, worden alle gekleurde lijnen in het dxf bestand zwart gekleurd.  Om de twee mesjes te gebruiken moet er in Studio een kleurverschil zijn, dus minstens twee kleuren.  Mijn vraag is of de designer upgrade van Studio wel verschillende kleuren in het dxf bestand  kan zien.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Doornroosje op 28 februari 2018, 09:15:33 am
Ben benieuwd of ik dergelijke dingen ook uit mijn Curio kan toveren. Net een workshop achter de rug over hoe er mee te werken, nu nog praktijk. Vooral die instellingen voor styreen te snijden, om die te vinden ...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 februari 2018, 09:27:52 am
Hey Dennis,

Ik ben ervan overtuigd dat je dit ook kan.  Ik gebruik een automatisch mesje, maar manueel kun je het ook instellen hoor:

Mesje stand 1 of 2, snelheid neem ik 7 en drukkracht 20 voor het graveerwerk.  Styreen doorsnijden met Cameo doe ik niet, zoals eerder aangegeven wegens te veel en te snel sleet van het mesje.  Instellingen beetje testen, dan vind je het wel.

Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 28 februari 2018, 09:32:39 am
Jim om die kleuren van de lijnen uit de DFX over te nemen moet je de lijnen een kleur geven in het ontwerp programma. Gewoonlijk kan je in die ontwerp programma's de kleuren automatisch laten toewijzen afhankelijk van de laag, maar die worden niet overgenomen. Als je de lijnen een vaste kleur toekent worden ze wel geïmporteerd.
Ik teken in lagen en dan op het einde selecteer ik voor elke laag alle lijnen en geef deze dikte 0 en een vaste kleur. Als ik dan importeer worden de kleuren overgenomen.
Probeer eens want ik heb wel de designer editie en heb het nog niet geprobeerd met de standaard editie.

Voor het snijden en graveren tel ik 0.09 mm per instellingen van het mesje. Dus voor 0.2 mm styreen gebruik ik stand 3 voor 0.1 mm gebruik ik stand 2. Snelheid zet ik altijd op 1, duurt wel langer maar is nauwkeuriger. Ook zt ik de overcut op 0.1 mm zo krijg je mooiere rechte hoeken.
De druk zet ik voor graveren op 5, voor snijden op 10. Je moet wat experimenteren want afhankelijk van de fabrikant van de platen moeten de instellingen soms worden aangepast.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 februari 2018, 10:07:43 am
Dirk, zo werk ik ook in autocaad, met lagen en verschilende kleuren.  Daar zal het dus niet aan liggen.  Moet dan wel het verschil zijn tussen standaard en designer versie.  Als je wil stuur ik je eens een dxf file door, dan kun je eens uittesten.  Overcut 0,1mm hoe ste je dit in?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 28 februari 2018, 10:54:26 am
Stuur maar door zal het eens testen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 28 februari 2018, 11:26:26 am
Je moet voor die overcut een materiaal aanmaken en dan kan je daar de nodige instellingen in opslaan :
(https://farm5.staticflickr.com/4761/25662411607_ca5e00f728_z.jpg) (https://flic.kr/p/F6GyUx)
instellingen (https://flic.kr/p/F6GyUx) by D Ha (https://www.flickr.com/photos/140921238@N04/), on Flickr
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 28 februari 2018, 12:44:26 pm
Voor de kleuren is het zoals Dirk aangeeft. Ik had ook de gewoonte om kleuren aan lagen te geven in AutoCAD, maar dat werkt dus niet. Je moet echt kleuren geven aan je objecten, en niet “By layer”.

Ik volg verder met veel interesse!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: marc goovaerts op 28 februari 2018, 16:51:36 pm
Op forum.trains-160.be hebben ze hele methode ontwikkeld voor de plotter (daar de 'Crafty' genoemd). Ook de andere draadjes hieromtrent zijn interessant.
Wel meestal in het Frans:

http://forum.trains-160.be/viewtopic.php?f=37&t=818
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 februari 2018, 17:51:47 pm
Die ken ik al Marc.  Toch bedank om de link door te geven.
Het testen met 1 laag en verschillende kleuren zal ik eens uitproberen met de volgende tekening.

Vandaag de gevels van Hotel des Familles geairbrusht en ingevoegd.  Invoegen heb ik deze keer gedaan met witte poeder van GPP.  Volgende les geleerd: in plaats van onderdelen samen te voegen, dan te schillderen en invoegen, is het beter om alle aparte delen te airbrushen, in te voegen en pas daarna onderdeln aan elkaar vast maken.  Op die manier vrmijd je poeders in de hoeken.

Met hoeken en na samenvoegen onderdelen:

(http://farm5.staticflickr.com/4649/26667574028_cf6259a8e7_b.jpg)

Vlakke plaat behandeling, dus zonder samenvoegen:

(http://farm5.staticflickr.com/4629/26667573578_6788fe06ce_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 01 maart 2018, 11:09:41 am
Jim, je kan met verschillende lagen werken maar je moet de lijnen een individuele kleur geven en niet de kleur van de laag gebruiken. Dan werkt de import wel.

Knap werk overigs , dat gaat nogal vooruit.  Ik zou ook eens dringend aan mijn module wat moeten verder werken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 01 maart 2018, 17:08:47 pm
Weeral een tapje verder.  Vandaag zijn de ramen geplaatst en een eerste indruk van Hotel des Familles.

(http://farm5.staticflickr.com/4660/39662103885_becbf26d66_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4700/39846720634_4450b594f7_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4716/39846722754_574ccec90b_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4665/39846724654_64bd51d2cd_b.jpg)

Morgen doen we verder.  Gordijnen plaatsen, binnenverlichting voorzien, interieur nauwelijks, al denk ik wel om de traphal te verlichten en te voorzien van trappen (3D print).  Hierbij het geveltje van de traphal:

(http://farm5.staticflickr.com/4602/39846726944_f3e03d9ae8_b.jpg)

Vervolgens het dak aanbrengen + ornamenten + schouwen +vensterbanken + dakterras,.... 

In ieder geval hoop ik tegen zondag dit hotel af te werken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 01 maart 2018, 20:49:13 pm
Ik ben een beetje sprakeloos als ik dit zo zie  8). Met wat een tempo ga je er tegenaan! Knap en heel benieuwd om dit in het echt te kunnen zien. Veel plezier nog met de verdere afwerking.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 02 maart 2018, 09:15:31 am
Héél knap gebouw(d), Jim  8)  :P
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: sdz1976 op 02 maart 2018, 10:19:01 am
smullerdesmullerdesmul  8) 8)


Grtz,

Samuel.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: modelbaanHO op 02 maart 2018, 12:50:24 pm
Héél knap gebouw(d), Jim  8)  :P

+1

Zo'n snijplotter lijkt me echt wel een handig ding wanneer je zelf huizen wil bouwen.
Ik heb een tijdje gelden al wat opzoekwerk gedaan, maar tot nog toe nog niet het besluit genomen om er mij eentje aan te schaffen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: RD25 op 02 maart 2018, 14:33:52 pm
(https://imgfast.net/users/1913/11/94/62/smiles/2762711402.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 02 maart 2018, 17:56:04 pm
Bedankt allemaal voor de aanmoedigingen :)

Update vandaag:

gordijnen geplaatst, bezig met dakwerken:

(http://farm5.staticflickr.com/4675/39866074094_9d30d23dc6_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4764/39866072994_6abf18c9ab_b.jpg)

Het verbaast me eigenlijk dat niemand gesproken heeft ovr de "witte waas" in hoekjes en kantjes.  Mij storen ze in ieder geval, op de een of andere manier moet ik ze toch zien weg te werken.  Hoe dat weet ik nog niet.

Ondertussen heeft de plotter nog wat werk geleverd aan volgend geouw: de goederenloods.  Bedoeling is om deze te schilderen volgens het stationsgebouw (eerst grijs egaal, dan verschillnde grijstinten om vervolgens te wassen met bruin.

(http://farm5.staticflickr.com/4651/39866071674_643da65399_b.jpg)

Andere huizen zijn in ontwerp.

@ Luc

Wat houd je tegen om ook een snijplotter aan te schaffen?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Kautenbach op 02 maart 2018, 19:09:40 pm
Volgens mij had ik nog niet gezegd dat ik vind dat je heeel goed bezig bent ;D
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: modelbaanHO op 02 maart 2018, 19:59:46 pm
Wat houd me tegen ?

Tot op heden was ik niet 100% overtuigd van de mogelijkheden, maar nu ik jouw resultaten zie. :P :P

Ik kende al wel de resultaten van Dirk (Dirkh) maar die gebruikt speciaal papier.
Ik zou met gewoon styreen (0.3, max 0.5) willen werken zoals jij.

En dan nu nog naar de winkel gaan zeker... ;)

Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 02 maart 2018, 20:50:31 pm
Ik gebruik ook styreen en verder forex en synaps papier dooreen. Wel even leren met de plotter om te gaan mazr eenmaal je de knepen kent is het een grote hulp als je natuurlijk een beetje vaardig ben met het tekenen.

Ben net een paar paginas terug gaan kijken want ik dacht eerst dat je die deuren en ramen ook met de snijplotter had gemaakt, maar die zijn blijkbaar 3d geprint.

Maar het is een knap resultaat. Ga ook eens overwegen om die moeilijke stukken in 3d te laten printen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 02 maart 2018, 20:53:37 pm
@ Wim

Momenteel werk ik aan de huisjes ed., maar eens klaar is het de bedoeling dat ik het landschap afwerk.  Als ik hetzelfde niveau kan halen zoals jij...

@ Luc

En de silhouette Cameo 3 heeft meer mogelijkheden dan ik hier laat zien!  Styreen 0.25mm van Evergreen kun je zelfs doorsnijden, 0,5m graveer ik enkel. Tot 2mm kun je gaan.  Als je naar de winkel gaat om er eentje aan te schaffen, voorzie je dan ook van de mesjes  ;).

Zelfs heb ik ooit eens en HO-huisje gemaakt met de snijplotter voor iemand, dat ging ook heel goed.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 02 maart 2018, 21:01:34 pm
Ben net een paar paginas terug gaan kijken want ik dacht eerst dat je die deuren en ramen ook met de snijplotter had gemaakt, maar die zijn blijkbaar 3d geprint.

Maar het is een knap resultaat. Ga ook eens overwegen om die moeilijke stukken in 3d te laten printen.

Inderdaad, maar de ramen op het gelijkvloers waren eigenlijk groter dan eerst voorzien.  De ramen zijn dan gemaakt met de snijplotter, gaat ook dus.  Voor de spciale stukken (op dak) is  3D-print voor mij prima (en eigenlijk ook niet zo duur), maar dat kan ook geetst worden, helaas heb ik geen etstoestel.  Ik herriner me dat Jean zijn raampjes en deuren ook geetst had met een bijzonder mooi resultaat.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 02 maart 2018, 21:54:06 pm
Het verbaast me eigenlijk dat niemand gesproken heeft ovr de "witte waas" in hoekjes en kantjes.  Mij storen ze in ieder geval, op de een of andere manier moet ik ze toch zien weg te werken.  Hoe dat weet ik nog niet.

Stoort jou niet alleen, maar is het gevolg van de gekozen methode...

Citaat
Vandaag de gevels van Hotel des Familles geairbrusht en ingevoegd.  Invoegen heb ik deze keer gedaan met witte poeder van GPP.

Wat kan je er nog aan doen? Ik zou proberen met een wattenstaafje in de hoeken en kanten de overmaat aan voegpoeder weg te vegen.
Anders kan een lichte dry-brush in de kleur van je bakstenen je een stukje op weg helpen.

Het zijn nu de plaatsen waar je stof- en vuilophoping in een gevel krijgt. Je verwacht een donkere kleur en ziet een lichte. En dat maakt het een beetje vreemd.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 03 maart 2018, 11:11:57 am
Mooie dakwerken, Jim !!!
Hopelijk krijg ik die van mij even goed ...

Die witte waas kun je wel wegwerken. 
Is wel wat prutswerk, maar het kan  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 03 maart 2018, 17:50:39 pm
Een poging gewaagd om de witte waas weg te werken.  Dit met GPP poeder grijs geborsteld.  Misschien nog een tweede keer doen, maar voegen vervagen dan weer.

(http://farm5.staticflickr.com/4723/25724585787_faeb365864_b.jpg)

Verder vandaag gewerkt aan huije zie pagina 3.  Morgen proberen te finaliseren:

(http://farm5.staticflickr.com/4752/38785221110_95e2be1731_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4791/39700150895_0376c118d6_b.jpg)

(http://farm5.staticflickr.com/4798/39700152185_f7db2bb6f3_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 04 maart 2018, 09:08:04 am
Prachtig, die natuur- en bakstenen  8)

Een poging gewaagd om de witte waas weg te werken.  Dit met GPP poeder grijs geborsteld.  Misschien nog een tweede keer doen, maar voegen vervagen dan weer.

Misschien de voegen vrij maken - dat witte lijkt me vooral in de voegen te zitten
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 27 april 2018, 20:02:54 pm
Even een update:

Huisjes zijn in ver gevorderde stadium, modulebakken zijn klaar, nu de modulebakken landschappelijk vorm geven, maar daarvoor moet ik nog 1 groot werkje uitvoeren.  Dit werkje beslaat bijna 1 module van 120cm, namelijk een spoorwegbrug, want wat is Comblain-au-Pont zonder 'pont'?

(http://farm1.staticflickr.com/912/27871545958_22f516397c_b.jpg)

De brug wordt gebouwd naar de bestaande spoowegbrug tussen het station van Comblain au Pont en Sprimont. Mijn snijplotter heeft de afgelopen week heel wat overuurtjes gedraaid om alle onderdelen van de 75cm lange brug te plotten.  24 brugsteunprofielen en 2 volledige bruglengtes met onderkant dwarsverbinders en een bovenkant waar de sporen op komen te liggen.  Maar het resultaat mag er zijn denk ik.  Mijn silhouette heeft netjes alles uitgevoerd, zelfs de beruchte modelspoorklinknagels (eerdere Vierendeelbrug) waren geen probleem met de Silhouette.  (Met mijn eerste snijplotter, de Xyron wasdit een koud kunstje, mijn twede snijplotter (Refine) voldeed totaal niet, maar Silhouette Cameo, fantastisch toestel).

(http://farm1.staticflickr.com/863/40842905355_93717492af_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/825/26873896907_ff80b060a7_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/949/40842903825_8abbe422ca_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 27 april 2018, 21:38:55 pm
Knap!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: mahtoska1 op 27 april 2018, 21:53:01 pm
Wow, zeer mooi!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 28 april 2018, 00:13:58 am
Wow Jim - jij kan verrassen  8)

Maar ligt het aan mijn ogen, of de foto, of .... maar die klinknageltjes lijken me putjes ipv bultjes ...
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 28 april 2018, 10:18:02 am
Optisch bedrog?

Als ik de bovenkant van de brugdelen bekijk in profiel (met bril, zonder bril wordt het nogal moeilijk tegenwoordig), zie ik wel degelijk bultjes erop liggen.  Als ik de zijkanten voel, nauwelijks te onderscheiden, kunnen het evengoed putjes als bultjes zijn.  En ergens kan het logisch zijn dat er putjes zijn.  De snijplotter snijdt in het plasticard cirkeltjes van 0,2mm diameter.  (Voor schaal N eigenlijk nog iets te groot, is dan een klinknagel van 8cm, al ooit gezien?  Voor HO is dat 4cm, wel realistisch).  Plasticcard heeft de eigenschap op te krullen aan de randen als je er in snijdt, vandaar dat de bultjes ontstaan.  Maar als je wrijft over het geplotte oppervlak of wegblaast met het airbrushen, dan kan je de bultjes wegwrijven of blazen zodat er putjes achterblijven.

Maar eigenlijk is dat voor schaal N niet zo belangrijk.  De foto's die je ziet zijn macroopnames, en die verraden natuurlijk alles.  Als je het brugdeel vanop afstand ziet met het blote oog, valt dat helemaal niet op.  Ik probeer dit aan te tonen via volgende foto met als bekend vergelijkingsonderwerp... het suikerklontje  :)

(http://farm1.staticflickr.com/944/27883327258_301b561910_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/907/27883327628_523cb006f2_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/978/41711692502_dc14d5ec91_b.jpg)

Ik had dit willen laten zien op Mobexpo, dan was je zeker ervan overtuigd dat de klinknagels erop liggen.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Pierre op 28 april 2018, 10:43:42 am
Knap werk.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: modelbaanHO op 28 april 2018, 11:46:02 am
Weer een prachtig stukje modelbouw en weer iets wat me motiveert om toch eens achter die Cameo aan te gaan.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Floris op 28 april 2018, 11:51:38 am
heel gaaf dit! ga zo door!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Gerolf op 28 april 2018, 17:14:45 pm
Optisch bedrog?
Ik had dit willen laten zien op Mobexpo, dan was je zeker ervan overtuigd dat de klinknagels erop liggen.

Ik geloof je zo ook wel, man  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Steam.N op 29 april 2018, 14:36:01 pm
Superknap, Jim !!!

Hopelijk zie ik dit snel in het echt  ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Michael op 30 april 2018, 17:40:21 pm
Jim knap gedaan en je schept een illusie, laten wij de putjes als klinknagels zien van op afstand wie zal het een zorg zijn?
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 30 april 2018, 19:09:50 pm
Merci Michaël, Jean, Gerolf, Floris, Luc, Bert, Pieter en Pierre voor jullie lovende woorden.   Dit geeft me een boost om er aan verder te werken, want in het ontwerpen en construeren van deze brug kruipt toch enorm veel tijd in.  Deze brug is een monnikkenwerkje. 

Michaël, je kan het niet beter verwoorden met de illusie van klinknagels.

Jean, ik heb je hint begrepen.  We doen het nodige om er voor te zorgen dat we eens samenkomen om de eenieders modules eens aan elkaar te koppelen.

Tot op heden heb ik werkwijze niet getoond, iemand interesse?  Zo ja, dan zal ik de stappen posten, indien niet, geen probleem, dan werk ik in alle stilte verder.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: mahtoska1 op 30 april 2018, 19:18:27 pm
Uiteraard zijn we geinteresseerd in de werkwijze.  We kunnen er allen uit leren.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: BC911 op 30 april 2018, 20:16:21 pm
Zeker interesse in de werkwijze. Ik heb een tijdje terug zelf wat zitten testen met een brug en klinknagels. Ik denk eigenlijk dat ik het op dezelfde manier gedaan heb toen, maar toch benieuwd  ;).
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: marc goovaerts op 30 april 2018, 23:53:03 pm
Interesse ? Het zal nie zijn !
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Kautenbach op 01 mei 2018, 07:49:05 am
Tof werk
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 05 mei 2018, 13:53:35 pm
Dju! >:(

Eergisteren op werfbezoek geweest in Comblain.
2 zaken die me met de brug opvielen:

1) Driedelige brug kant toeschouwer hebben verschillende bruggen.  1 brug is totaal anders dan de 2 andere, zie foto:

(http://farm1.staticflickr.com/962/28034729988_e42374cfcc_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/907/28034732928_5bb5f86e96_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/981/28034732228_6ca202eff5_b.jpg)

2) Is mij nooit opgevallen, maar het middenste brugdeel is hoger dan de 2 buitenste, zie foto:

(http://farm1.staticflickr.com/943/41005197095_c91311eaef_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/826/28034730658_f4a879cd3f_b.jpg)

Wat nu gezongen?  Bruggen aanpassen en opnieuw tekenen = serieuze vertraging.  Of brugdelen behouden en gebruiken die reeds geplot, uitgesneden en reeds in elkaar gestoken zijn?  Dju, dju dju toch!

Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: ACFI op 05 mei 2018, 17:20:42 pm
Kijk eens naar foto’s voor 1940.
Belgen of Duitsers hebben die misschien met dynamiet aangepast.
Oudere brugdekken zullen meer klinknagels hebben ook dan nieuwere.

ACFI.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 05 mei 2018, 21:06:38 pm
Jim, ik zou gewoon de brugdelen houden die je hebt, geen kat die er een opmerking gaat over geven denk ik.
En als het zo is dan bestaat er nog altijd iets van "de vrijheid van de bouwer"
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Driesel op 05 mei 2018, 22:56:52 pm
Jim,

Ik sluit me volledig aan bij 59erke. En het blijven sowieso mooie staaltjes modelbouw!
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: SuSke op 06 mei 2018, 00:04:35 am
Niet alleen is de middelste hoger, de rechtse op de meeste foto's is ook anders van lay-out.
Het lijkt mij dat de 2 linkse bruggen versterkt zijn geweest door toevoeging van bijkomende trekkers in de flanken. Dat waren bruggen met drukdiagonalen.
Terwijl de rechtse brug die versterkingen niet heeft en opgebouwd is met trek- en drukdiagonalen.

Jim, laat het zoals het is. Als je de foto's van de originelen niet bij je baan hangt, wie zal het dan zien....  ;) ;)Wij  8) 8) 8)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 06 mei 2018, 11:06:56 am
Steven, Koen, Dries, Frans, bedankt dat je effe meedenkt!

Steven,  het ene brugdeel dat afwijkt (linkse deel van drietal bruggen lijkt me het oudste, ziet er hier en daar al gerestaureerd uit.  De andere vijf bruggen lijken me vervangen, kan inderdaad door bruuske aanpassingswerken tijdens het bezoekje van de Duitsers.  Daar die 5 bruggen ook met klinknagels zijn gemaakt lijkt me de periode kort nadat de Duitsers van een kale reis zijn terug gegaan naar hun Heimat.

Gisterenavond nog tekenwerk verricht, vannacht geplot en vanmorgen de delen uitgesneden en deels in elkaar gestoken, de afwijkende brug is bijna klaar.  De middelste hogere brugdelen komen er niet, het compromis dat ik inderdaad moest sluiten.  Zelfs op foto zie je dat nauwelijks, dus dat zal wel niet opvallen.

(http://farm1.staticflickr.com/976/41923924391_e863e35e04_b.jpg)

Vanmiddag wordt alles gespoten, misschien vanavond nog een en ander in elkaar steken.  We zien wel wat de dag geeft. Binnenkort komen de MSM-N deelnemers eens samen, zien dat tegen dan de sporen al liggen en treinen kunnen rijden, wordt nog spannend, een eerste dead-line  :-\

(http://farm1.staticflickr.com/951/41923923981_3c6e442e08_b.jpg)

Dwz dat ik het bouwproces minder zal tonen, geen nood, dan maak ik dat later wel goed.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 13 mei 2018, 15:55:09 pm
Het is eventjes hard doowerken tegen de eerste samenkomst.

Brugsteunen zijn 3D-getekend, het is wachten op de printjes.  De bruggen zijn ondertussen volledig afgewerkt, stevig geheel!  75cm lang, aan één zijde vastehouden, amper doorbuiging.  De verf was vorige zondag al op, in de loop van de week werden 2 potjes Revell aqua color bijgehaald, tweede potje is nu ook bijna leeg.  In totaal bijna 3 potjes verbruikt...

Brugpijlers zijn in ontwerp.  Ondertussen baanplan aan het tekenen om door de snijplotter te jagen.  Dan kan ik de sporen precies plaatsen en de huizen op exact de juiste plaatsen zetten.  Verloop Ambleve en Ourthe worden mee op plan gezet.  Hopelijk kan ik tegen volgend weekend de sporen leggen en al wat ballasten, anders heb ik nog wat tijd de week nadien.  Target is zondag binnen twee weken halen...  En als het nog eventjes kan, de achtergrond, fries ed aanwerken.

Totaalbeeld van de brug wil ik nog niet weergeven, maar een teaser kan.  Heb een dubbeltje bovengehaald en verhoudingen kloppen.  Oef!

(http://farm1.staticflickr.com/907/42035184952_6c8eaac771_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/904/41360827664_491caa60c8_b.jpg)
(vals beeld, loopplanken liggen wel degelijk recht!)

(http://farm1.staticflickr.com/824/42035183142_83a4d765b7_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 13 mei 2018, 19:52:57 pm
Ondertussen probeer ik ook wat te werken aan een aantal details.  Iemand had me ooit gevraagd om eens perronverlichting uit te werken in schaal N.  Heb toen gelijk voor mezelf ook eens laten 3D printen.  De uitdaging werd nog groter toen die man me vertelde dat de draadjes er zeer moeilijk in gingen, bijna niet te doen.  Tijd om zelf eens te proberen.  Het was inderdaad een beetje sukkelen, maar uiteindelijk ben ik er toch in geslaagd deze tot een goed einde te brengen.  Gemakkelijkheidshalve heb ik bij sommige paaltjes de lamp afgebroken en wanneer de draad getrokken was, terug vastgelijmd met secondenlijm.  SMD403 ledjes zitten er in, nu nog een weerstandje van 800 Ohm eraan, maar eerste testje mislukte.  Moet ik eerst een draadje solderen aan de leddraadjes?  Leddraadjes zijn met een laagje geisoleerd, dat vermoedelijk met solderen verdwijnt, iemand ervaring?

Om een idee van de grootte weer te geven:  1 ruitje = 1X1cm, buitendiameter paal = 3mm

(http://farm1.staticflickr.com/910/27215204387_0690c8b3a2_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/952/27215203067_73c4b62d99_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 13 mei 2018, 20:09:09 pm
die "iemand" komt bij bekend voor  ;)

die isolatielaagjes kan je verwijderen door eerst even met een mesje voorzichtig over de isolatie te schrapen (pas op draadjes breken snel) en dan verwarmen ? Wat je in feite doet is niet de isolatie verwijderen maar eerder grof maken zodat uw soldeer beter pakt.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 18 mei 2018, 01:01:09 am
Hoera!
De 3D geprinte brugsteuntjes zijn binnengekomen.  Super fijne dingetjes en we kunnen verder...

(http://farm1.staticflickr.com/976/28306678298_e0828ce016_b.jpg)

(http://farm1.staticflickr.com/832/27307520807_ccc00aac5b_b.jpg)

Dit moet het voorstellen:

(http://farm1.staticflickr.com/953/40372018700_fdf91fb823_b.jpg)

(Oei, nu pas zie ik een verschilletje tussen werkelijkheid en 3D-print. Maakt niet uit, zal wel niet opvallen.  :-[)

Brugpijlers zijn volop in aanbouw.

Tussendoor ook gestart met het leggen van de sporen op de modules.  Eerst alles uitgetekend, verloop sporen, plaats v/d huisjes, relief, ...  en gegraveerd op dik papier met de snijplotter.  Handig ding, kan het alleen maar aanbevelen.  Het gegraveerde plan zal het me wel gemakkelijker maken om het sporenverloop netjes op de modules over te brengen.

(http://farm1.staticflickr.com/971/28306678758_6a012139cb_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Michiel op 18 mei 2018, 07:30:02 am
Jim, dit is indrukwekkend 3D-teken- en printwerk. De brug wordt werkelijk super strak en fijn. Je hebt de techniek duidelijk goed onder controle. Prachtig resultaat tot dusver.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Kautenbach op 18 mei 2018, 07:50:28 am
Helemaal mee eens ;)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: RD25 op 18 mei 2018, 13:32:05 pm
+1
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 19 mei 2018, 14:07:20 pm
Bedankt Michiel, Wim & Bernard.

Zo indrukwekkend vind ik het 3D-tekenwerk nu ook weer niet, dat is vrij eenvoudig, ik heb al moeilijker gemaakt.  Eenvoudig omdat je met vormen werk en extrudeerd.  Printwerk is op uiterste limiet, fijner is moeilijker te realiseren, balkjes zijn 0,3mm!  Grootte is 6,5mm X 6,5mm.  Het spuitwerk geeft meer details weer:

(http://farm1.staticflickr.com/823/42208610561_38d37ba2a4_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 20 september 2018, 20:20:46 pm
Intussen heel wat verder gewerkt aan de modules, nog 21 dagen kunnen werken, normaal gezien moeten de modules af geraken tegen de expo in Leuven.

Ik heb nog 5-tal deels open plekken die nog opgevuld moeten worden.  Momenteel een huisje of 15 nog in de maak, bomen en struiken draaien, straten aankleden, ... 
To do's:
- brugmodules: enkel aankleden met groen (schat dag of 2 werk) - rest is klaar, water gieten wad een hels jobke, die korrels van Woodland Scenics, niets om een rivier mee te maken, gieten is problematisch, gelijk krijgen nog meer.  Dat heb ik uiteindelijk aangepakt  met een bunzenbrander (nadeel: brugpijlers weggesmolten...).  Eens gelijk gemaakt, trekt dat stof aan!  Uiteindelijk met transparante siliconen golfkes kunnen maken in het water, missie geslaagd.
- middenmodules (overweg, achterkant huisjes rue de Liotte, camping): zowel camping nog af te werken als huisjes afwerken/plaatsen, straat maken, tuintjes, ... (naar schatting anderhalve  weekje werk)
- stationsmodule: stationsstraat en tuin van hotel nog aan te leggen (weekje werk)

Ik verwacht dat de super details niet klaar zullen zijn tegen de modelspoorexpo, maar wel modules die zeker en vast toonbaar zullen zijn.

(http://farm2.staticflickr.com/1871/29870766447_23f3dc1779_b.jpg)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Michiel op 20 september 2018, 20:59:21 pm
Waaauw!  :o 8) Jim, jij speelt in een divisie hoger of zo? S C H I T - T E - R E N D ! Echt waar, verbluffend. Zeker en vast toonbaar, als je daar nog aan twijfelde. Ik ben spakeloos.... (of toch bijna)
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: Dirkh op 20 september 2018, 21:14:30 pm
Iedereen wakker geschoten, begint allemaal wel inorde te komen. Er gaat iets te  zien zijn op de forumbaan.
Blijft een knappe brug en wat ik al heb gezien van het station en omgeving mag ook gezien worden.
 Ik denk dat ik op de expo eens een uurtje ga moeten uittrekken om al de modules van de verschillende deelnemers eens van dichtbij te bekijken.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: 59erke op 20 september 2018, 21:55:36 pm
Ik heb ook al de indruk dat iedereen hier een spurtje aan het inzetten is...
ik hoop alleen dat nu met de scenery alles een beetje bij elkaar gaat passen want dat hebben we nog niet getest.
Zal sowieso toch weer een verrassing zijn hoe het geheel eruit zal zien, ben benieuwd.

Jim, de module ziet er al zeer goed uit en die details die komen later nog wel.
Titel: Re: MSM-N Module : Comblain au pont
Bericht door: railrunner op 11 oktober 2018, 19:09:48 pm
Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, zeer veel uurtjes zijn erin gekropen, maar de modules zijn zeer presentabel geworden.  Straks nog de laatste hand leggen en dan is het klaar voor de expo.  Er kan nog wel verder gewerkt worden aan details, maar dat zal voor later zijn.  Ben je benieuwd?  Neem dan een kijkje tijdens de expo op de N-spoor modulebaan (of later een fotoreeksje links en rechts).