Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Gereedschappen en materiaalverwerking => Topic gestart door: Dirky op 31 mei 2017, 12:35:24 pm

Titel: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 31 mei 2017, 12:35:24 pm
Een woordje over LED verlichting:
(ik ga vrij kort door de bocht om het iets eenvoudig voor te stellen)
De basis van LED verlichting is een LED die blauw licht “maakt”. Door het aanbrengen van bepaalde fosfor-lagen bereikt men andere kleurtemperaturen. Dat wordt uitgedrukt in graden Kelvin en de standaards zijn 2700K, 3000K en 4000K. Tegenwoordig ook vrij vlot verkrijgbaar is 6000K. De kleur van het zonlicht op de middag.
In tegenstelling tot het zonlicht bevat de LED verlichting niet alle kleuren in evenredige mate. Het kleur Rood (R9 in vakterm) scoort slecht.
Hoe die kleuren onderling scoren is in grote mate gelijklopend met de CRI waarde en dat is de COLOR RENDERING INDEX, of hoe goed de kleuren weergegeven worden.
Standaards zijn CRI70, geeft de kleuren maar 70% weer. Deze CRI-waarde was typisch voor straatverlichting van de eerste generatie. CRI80 is de meest voorkomende vandaag en geeft dus gemiddeld 80% weer. CRI90 is in opmars en is dus stukken beter...
De goedkopere LED verlichting in CRI80 heeft meestal een zeer slechte R9 maar haalt de 80% omdat de andere kleuren zeer goede score halen.
Die verlichting zal dus rode objecten minder goed weergeven.
Bij het dimmen van dit licht zal eveneens door gebrek aan rood, het licht eerder grauw worden.
Dus, in relatie tot onze modelspoorwereld zou ik opteren om bijvoorbeeld de hoofdverlichting uit te voeren in LED panelen van 4000K of 6000K in CRI80. Maar daarbij zeker ook bijvoorbeeld CRI90 GU10 LED-spotjes of zelfs LED-strips te voorzien die de rode kleur iets naar voor brengen.
Daardoor zullen alle objecten waar rood in verwerkt zit (rood, oranje, bruin,...) beter weergegeven worden.
Nu, 99% van de modelspoorders zullen hier wel zeggen “Wat een dikke zever”, ik heb dat niet nodig. En OK, je kan zonder. Maar éénmaal je het verschil geproefd hebt...

PS1: Als we toestellen ontwerpen voor musea nemen die geen genoegen met minder dan CRI98. Da’s nagenoeg perfecte kleurweergave in vergelijk met zonlicht.
PS2: TL lampen dragen een nummer in de zin van 84 of 93... dat wil zeggen CRI80/4000K en CRI90/3000K. In werkplaatsen hangt men meestal de 84, maar in burelen zal men eerder de 93 gebruiken.
PS3: Nieuwe trend is “dim to warm”. Is nu al in de DIY zaak te koop. Dit is een effect dat men geeft om het grauwe gedimde LED licht te veranderen naar een warmere kleur bij het dimmen.

en iets minder kort door de bocht de uitleg op de site van mijn Nederlandse collega''s
https://www.fagerhult.com/nl/Support-center/LED/Lichtbeleving-en-lichtkleur/
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Michiel op 31 mei 2017, 12:49:54 pm
Bedankt Dirk, dat is een meteen een stuk duidelijker allemaal. Meteen ook de verklaring waarom ik die 6000K verlichting in de gemiddelde bouwhandel strorend lelijk blauw vind, en allesbehalve daglichtindruk geeft. 4000K vind ik veel natuulijker overkomen, waarschijnlijk om dat die roodfractie dan iets meer aanwezig is, maar komt niet overeen met daglicht-licht, wat lastig is met het fotograferen van de baan met daglichtinval via ramen, en 4000K TL-licht, wat vreemde kleurzwemen geeft.

Is er een een verschil in kleurtemperatuur van direct zonlicht (mooie zonnige dag, zuiderse streken) en indirect daglicht (bewolkte dag, noordelijke streken)?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 31 mei 2017, 13:09:42 pm
zeker een verschil Michiel. Indirect zonlicht is door bijvoorbeeld bewolking al "kleur-gefilterd" of bij weerkaatsing al "verkleurd"...

(toen ik 3 jaar terug aan deze job begon dacht ik zoiets van "Phhh... wat kan er nu moeilijk zijn aan LED verlichting?". Maar ik zit vandaag de dag ook nog in mijn haren te krabben omwille van ongewenste kleurfenomenen...)

Ik heb geen ervaring met lampen voor fotografie maar kan me voorstellen dat die ook omwille van de kleurweergave vrij duur zullen zijn. Dat kan je met de lamp uit de bouwmarkt niet vergelijken...
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: SuSke op 31 mei 2017, 13:36:28 pm
Nette uitleg Dirk.

Ik zat voor het (teokomstige) baantje thuis ook te denken aan Led-panelen. Ik zelf zou voor 4000K gaan met bijverlichting dor LED-spots. Dus zeker de betere kopen als ik jou verhaal hier lees.

bijkomend blijf ik me ook ergeren aan de "blauwe" nachten. Ik vindt meer mijn gading in een grauw, gelig licht.
Ik begrijp dat die instelling komt van vroeger, maar de huidige digitale opname apparatuur heeft daar veronderstel ik toch veel minder last mee.
Zaak is alleen: Hoe krijg ik dat voor elkaar? Warm wit dimmen tot een zeer lage waarde, en een heel klein beetje blauw bijsteken?
Een uitdaging waard.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Herwig op 31 mei 2017, 13:42:28 pm
///---/// ( 'lapsus' )
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 31 mei 2017, 14:52:47 pm

bijkomend blijf ik me ook ergeren aan de "blauwe" nachten. Ik vindt meer mijn gading in een grauw, gelig licht.
Ik begrijp dat die instelling komt van vroeger, maar de huidige digitale opname apparatuur heeft daar veronderstel ik toch veel minder last mee.
Zaak is alleen: Hoe krijg ik dat voor elkaar? Warm wit dimmen tot een zeer lage waarde, en een heel klein beetje blauw bijsteken?
Een uitdaging waard.

Wellicht een (financiele) brug te ver, maar daarvoor zijn er "tunable white" systemen te koop. Een leuke toepassing is in het kleedhokje van de kledij-winkel. Met deze tunable white kan je daglicht simuleren dus zien hoe je er zal uitzien als je de winkel overdag buitenstapt, maar kan je ook nightlife, ochtendschemering, bureau omgeving etc. nabootsen. Staat mijn kleedje in al die omstandigheden goed?  :)
Beetje vergelijkbaar maar RGB maar je speelt niet met uitersten maar blijft rond het wit hangen.
Ik meen zoiets van Philips gezien te hebben in den Brico maar 'k weet niet of dat 100% hetzelfde is van wat ik hierboven aanhaal.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 31 mei 2017, 18:40:52 pm
Bedankt voor deze zeer interessante uitleg.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 31 mei 2017, 19:11:18 pm
Hoi Dirk,

Nuttige info ;)
Nog wat vragen na mijn panelen, die overigens 4000 K zijn, 30 Watt, 3600Lumen;
Wat houdt een IP waarde in? Ik zie bij "mijn" panelen een IP140, referentiepaneel heeft IP 120
Hoe essentieel is de hoeveelheid Lumen , 3600 tov referentie paneel, die is  3000?
En is een flikkervrij licht belangrijk?
Verder wil de lichtbundel nog wel eens verschillen zie ik, bij mij 140 graden, wat adviseer jij hierin?
Hoe kom ik achter die CRI waarde, ik zie wel de melding groter dan 80 procent, maar niet opgedeeld in kleuren

De panelen zijn niet goedkoop, maar besparen veel enenrgie, en nog belangrijker, echt heeëeeeeel mooi licht,  voor 2 loss minder heb je 10 meter prima licht.. keuzes ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 31 mei 2017, 20:09:29 pm
Graag gedaan...

IP waarde geeft aan hoe stof- en waterdicht het toestel is. Voornamelijk belangrijk als je die in een badkamer wenst te gebruiken. Duidelijke uitleg op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/IP-code#Beschermingsgraad_tegen_vocht

Lumen is de eenheid van de hoeveelheid licht er uit de armatuur komt. Daarbij moet je wel rekening houden met de stralingshoek van de lichtbron. Bij panelen en strips is dat sowieso zeer wijd in de ordegrootte van je 140° maar als je met spots gaat werken en je projecteert 3000lm onder een hoek van bijvoorbeeld 15°, dan zal je een zeer hevige lichtvlek hebben. Daar komt "lux" kijken; de hoeveelheid/intensiteit licht op het verlichte vlak. Dat gegeven kan je niet vragen maar enkel ter plaatse meten (of via licht-software benaderen)
Als je echter 3000lm gaat lanceren onder een hoek van 60°, zal de intensiteit op het verlichte vlak veel minder zijn.
(In een doorsnee winkel vind je bijvoorbeeld spots van 3000lm die breed stralen naast 2000lm die medium breed stralen en die een rek accentueren en dan nog eens spots van 1200lm die een object verlichten. Algemeen lijken ze allemaal eenzelfde hoeveelheid licht te geven..

De CRI waarde staat dus in de datasheet aangegeven maar als je de individuele kleuren wilt bekijken moet je echt bij de fabrikant aanvullende gegevens opvragen.

Nu, zoals reeds aangehaald; als je niet het supergoedkope chinese spul gaat kopen zit je meestal goed qua kleuren. Waar je niet tevreden bent kan een extra spot voor een prettig accentje zorgen. En als je van het licht al zelf tevreden bent...  ;)

en flikkervrij: je moet je dit voorstellen als het voortdurend aan en uit schakelen van je verlichtingstoestel. Dat ergens in de buurt van 100 keer per sekonde.
Bij niet-flikkervrij (of slecht) kan het gebeuren dat je nu net je fototoestel indrukt op een "uit" moment >>> pech. Of je maakt een filmpje aan - weet ik veel - 24 frames per sekonde >>> dan ga je een "zwevend" licht zien op je opname.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 31 mei 2017, 20:23:07 pm
Helder ;D ;D

Merci, nog een laatste vraag, ik denk erover om nog paar proefbakken te kopen, met  6000K, ga je dan een duidelijk kleurverschil zien? Dus 4000K naast 6000K of geeft dat beetje effect van deels bewolkte hemel? of is het een kwestie van proberen?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 31 mei 2017, 21:04:28 pm
de middagzon zonder wolken is zowat 6000K. Hoe dieper de zon in een onbewolkte hemel zakt, hoe warmer het licht wordt. Ik schat dat je in de vooravond bij de zon op zowat 30° ergens bij de 4000K zit. Dus een mix van 6000K met 4000K zal je zon ergens op 45° brengen en geen effect zoals bewolking hebben.
Maar weer eens, door een te weinig aan rood in het LED spektrum, zal het zichtbaar anders zijn...
Bewolking filtert het licht en zal niets aan je K waarde veranderen. Het maakt de kleuren minder scherp...

Als je 6000K bakken ook van een respectabele kwaliteit zijn, kan je niet verkeerd zitten!
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Freek op 01 juni 2017, 21:58:15 pm
Ook bedankt voor de duidelijke uitleg. We hebben weer iets bijgeleerd vandaag.
Bedenking: is het dan geen oplossing om je witte leds aan te vullen met rode leds, of is dat te kort door de bocht? Al dan niet een combinatie van verschillende golflengtes.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Gerolf op 02 juni 2017, 01:34:01 am
Ook bedankt voor de duidelijke uitleg. We hebben weer iets bijgeleerd vandaag.

Vind ik ook !
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 02 juni 2017, 06:59:33 am
Ik ben wel nog benieuwd of er meer mensen LED panelen hebben,  of gaan, aanschaffen, en wat dan de ervaringen zijn ;)


Duidelijk idd Dirk, merci
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Ben op 02 juni 2017, 07:37:06 am
Ik heb dezelfde als jij hebt Wim en ben er content mee. Heb 3 stuks 120 x 30 hangen op m'n hobbyzolder, 4000K.

Ik vond 6000K te "fel" en voorts gaat het mij niet om licht om bij te fotograferen.

https://www.ecobright.nl/led-paneel-120x30cm/led-paneel-120x30-naturel-wit-4000K/

De verhandeling van Dirky vind ik interessant. Ik geloof zeker dat het mooier te maken is maar ik hoef geen "Rembrandt" uit te lichten en het gaat mij persoonlijk veel te ver.

Gr, Ben.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: evan op 02 juni 2017, 08:38:35 am
hoi,

Die van mij worden vandaag geleverd en ik kom daar zeker op terug voor commentaar met foto's  Ik heb 4 stuks van 120/30 cm besteld en 1 stuk van 60/30 en telkens een kleurtemperatuur van 4000K.  6000is me wat te kil als het op presentatie van een baan neerkomt.

Ik had het concept reeds gezien bij Rik zijn baan Val Rikard en nu bij Wim met St Tourbiere. 

Uiteindelijk was de rekening 140 EURO +BTW voor alle lampen inclusief verzending en het is toch 5,40 lopende meter  ::)

Ik ben benieuwd!
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: 755philippe op 02 juni 2017, 09:36:04 am
Lijkt mij wel interessant want heb boven mijn baan wat te weinig licht. Een armatuur met 3 spotjes van zo'n 20 jaar geleden. Volgens mij gaat zo 1 bak al een pak meer licht geven en het verbruik zal nog eens dalen. Voor ik deze bestel wacht ik nog even op reakties.
Mvg

755philippe
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Koen op 02 juni 2017, 10:06:32 am
Ik ga mij een dimbaar ledpaneel van 1m20 x 30 aanschaffen en eens kijken wat het resultaat is.

Ps: Evan, mag ik vragen waar jij de uwe besteld hebt?

Mvg
Koen
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 02 juni 2017, 10:34:50 am
Nog even een noot i.v.m. dimmen.

Op een modelspoorbaan wil je dag/nacht imiteren. Dat lukt dus niet met dimmen alleen:
Het is de KELVIN waarde die een indruk geeft welke moment van de dag het is. Middagzon 6000K, zonsondergang 2200K.
Je moet dus twee zaken doen;
1.   Je moet dimmen als je van dag naar nacht wenst over te gaan want de zon wordt minder sterk
2.   Je moet de KELVIN waarde naar beneden halen want het licht wordt warmer
Het resultaat van gewoon dimmen is dat je avondschemering grauw wordt i.p.v. warmer wit.

voor de hand liggende oplossingen:
Het systeem “dim-to-warm” >  is ook al via de DIY verkrijgbaar en combineert de beide punten van hierboven.
Of je dimt je koude LED panelen en zorgt voor een rustige overgang naar enkele spotjes met een warm wit licht.

En dan is er de nacht:
Het enige natuurlijk licht dat je ’s nacht kan hebben is de weerkaatsing van het 6000K zonlicht op de maan. Persoonlijk vind ik een gedimde 6000K lamp het best.

Maar weer eens: Het kleurspectrum van de gedimde 6000K zal ook weinig in balans zijn (rood) dus mag je gerust een tandje bijsteken met CRI90 lamp.


PS: Mocht er iemand die verschillen eens echt willen zien, kan ik wel wat demo-materiaal in mijn ateljeeke hangen. Heb echter geen modelspoorbaan dus zullen we het met enkele boompjes, sporen, treintjes en huisjes moeten doen  :)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 02 juni 2017, 10:46:36 am
Hoi Dirk,

Heeeeel goed plan, ik overweeg nog om als test 6000K panelen aan te schaffen, maar twijfel nog een beetje, een test opstelling zou geweldig zijn
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: evan op 02 juni 2017, 11:31:48 am
koen,

elektrohandelsprijzen.nl

Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Koen op 02 juni 2017, 12:14:00 pm
@Evan,
Bedankt.
Ik was aan het kijken bij EcoBright maar deze zijn een stuk duurder.

@Dirk,
Bedankt voor de uitleg en de tips! Heel interessant en informatief. Weeral veel bijgeleerd.


Groetjes,
Koen
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: SuSke op 02 juni 2017, 12:33:49 pm
Ik moet op zoek naar een andere oplossing. De panelen zijn te groot voo rhet baantje dat ik thuis wil bouwen. Ofwel zijn ze te lang of ze zijn te breed.
Ik heb op een aantal sites wel al zogenaamde "downights" gevonden, ronde led-panelen tot een diameter van 25cm en daar kan ik dus wel iets mee.
Vraag is alleen dan hoe het gaat met de spreiding van het licht en de slagschaduwen die je krijgt. Voordeel is wel dat er dan plaats is voor een aantal CRI90 spots tussen de downlights om de kleur bij te werken.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 02 juni 2017, 12:50:41 pm
Veel mogelijkheden Frans...

In de lineaire wereld zijn er niet alleen de gekende strips. Laat me een beetje tijd om iets voor te bereiden... wordt vervolgd  :)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 02 juni 2017, 13:16:44 pm
Bij mij werd net een pak afgeleverd, maar ik zit op 't werk...

Wordt vervolgd.  8)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 02 juni 2017, 13:54:51 pm
Licht pak ;D ;D ;D
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Martin Welberg op 02 juni 2017, 15:00:50 pm
Ben benieuwd Dirk, niet alleen als baanverlichting maar ik zoek ook nog wat ter vervanging in mijn werkplaats.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 02 juni 2017, 21:42:31 pm
Licht pak ;D ;D ;D
Het is zwaarder dan ik verwacht had.

Ik heb geopteerd voor 6000 K omdat ik vaak m'n baan gebruik om modellen op te fotograferen en ik bang ben dat 4000 K toch wat kleurvertekening zal geven.

Mijn eerste bevindingen:
- zo'n paneel geeft (gevoelsmatig) zeker evenveel licht als mijn TL-lampen die nu boven/voor de baan hangen, ruim voldoende dus.
- naar mijn gevoel is het te koel om de baan mooi te maken. Ik zal dus zeker nog wat moeten bijlichten. Een snel testje met een rode lamp toonde aan dat dit een piste is die moet uitgewerkt worden. Misschien met warm witte spots of een gekleurde ledstrip? Valt te proberen.
- De breedte van 30 cm is ruim voldoende om zelfs een meter diepe baan te belichten.
- Ik vraag me wel af of het spierwitte plexiglas/kunststof met de tijd zo spierwit zal blijven.

Morgen of overmorgen zal ik eens een testopstelling maken en foto's maken om de kleuren te beoordelen.
Ik heb er een dimbare driver bij, maar heb nog geen dimmer. Dat volgt dus later...

Voorlopige conclusie: dit is voor mij momenteel de beste verlichting voor een modelbaan die ik geprobeerd heb. Het ziet er bovendien ook erg netjes uit als 'hemel' boven een baan.

Dirk, het is nu wachten op jouw meer professionele en wetenschappelijk verantwoorde testen.

Vooraleer de vraag wordt gesteld, het zijn deze die ik kocht (link via dit forum gevonden, ik dacht van Martin): https://www.ledpaneelgroothandel.nl/led-paneel-koud-wit-30-120
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirkh op 02 juni 2017, 23:02:42 pm
Als ik dit alles lees ben ik aan het denken om volgende opstelling te gebruiken :
(https://lh3.googleusercontent.com/-1OTxm-yA8-Nyt4vrMgqWwwLqDxo-6pukTFIQB_Gie-m7Uapf_FWS2QFKHRgndcoXv3pqOxdH-rOjrV0X-drLnJAZvAjsmh02BPmkBW_3IbC0ZhWK0z7MpsGa3ubW2HEZ6OzD7hdYjJPdB6t7ErhmhRnz_PF962Kow3NEfM9rJ6XbdxgQrEjIr9ZnryePEiH671YIFiUCOqulXH-Q1o-kp0huZrYCOsTKYrZ1g3TCUidZ1kVy-ImkXJt6XHE9FXwqtSrHjAnIadzYarSYhjFqlFTAshw5jFFGbS0D0k5wKU9G6NKIOyca6WUVZCu77IhDZRu5977Qo-KQaKeY7AH2V3WWv7IITDitdRDgfffydAAbis7Lna9MGTZkCm9PO-wVrmosISRPN7Uf3NN_dBszNrWd3ejgGVBqZs6Xb6pv_nKQuxgIflbDIBEGq6Zq8tH48TFpxSgjAADjb6nJKW9_w_FGp7iOllr33Sdh-3pVycuXe_Ofo7PhtGI_m_JfbDtGFwvtlrZy6ocJ8GFAn2YG6TmjhMBoaatLVXJ3dABsgImjY9o90cplMmxdAw_8e0dnK054YEyt-2ktW80jWtWn-n24rEKkjmuv96Bt-dYSxnky-yuEt1m6uFoNLHnCO4zrjDDlwH_0QazExsFAuBO5dqJFkAA6Iv6bt99968GJA=w1000)

Baantje 187 x 40 cm en verlichting ongeveer 45 a 60 cm boven de baan, thema in het zuiden van Frankrijk.
Met 2 led panelen van 30x30 cm en 6000K (https://www.ledpaneelgroothandel.nl/led-paneel-koud-wit-30-30 (https://www.ledpaneelgroothandel.nl/led-paneel-koud-wit-30-30)) en 1 led paneel van 30x30 cm en 3000K (https://www.ledpaneelgroothandel.nl/led-paneel-warm-wit-30-30 (https://www.ledpaneelgroothandel.nl/led-paneel-warm-wit-30-30)) met een stralingshoek van 120°, die allemaal apart dimbaar zijn, kan ik dan een beetje de kleurtemperatuur regelen tussen middagzon, de 2 6000K panelen, overgang voor de ochtend/avond zon door een combinatie van de 6000K panelen en het 3000K paneel en dan voor de nacht terug de 6000K panelen maar dan sterk gedimd.

Of is dit niet een correcte opstelling en ga in het midden teveel licht hebben door de overlapping van de verlichting of zijn er andere fouten in mijn redenering ? Ik ben helemaal geen licht expert maar ik weet wel ondertussen dat de verlichting een belangrijke rol speelt in de uitstraling van de baan, heb ik ondervonden door gebruik te maken van een halogeen bouwlamp (warm wit) en een bouwlamp met spaarlamp (koud wit) bij het nemen van foto's en het werken aan het baantje.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 03 juni 2017, 00:04:31 am
misschien eens een artikel voor de MSM? :-\
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Gerolf op 03 juni 2017, 10:24:58 am
met een stralingshoek van 120°

Ik denk dat zo'n paneel niet evenveel licht geven aan de "stralingshoeken" als in het midden
 => dus de overlapping (teveel licht) van de twee buitenste panelen zal wel meevallen.
 => de middelste zal niet je hele baan uitlichten, en je zal mogelijk kleurverschil tegenover de zijkanten merken
Mij lijkt één groot paneel en eventueel wat extra rood of warmer licht (strips, lampjes) beter
 ... maar ik weet wel zeker dat Dirk een betere uitleg of oplossing heeft  :)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirkh op 03 juni 2017, 11:10:15 am
Citaat
... maar ik weet wel zeker dat Dirk een betere uitleg of oplossing heeft

Ik hoop het ook. Het is wel niet de bedoeling om het middelste paneel alleen de verlichting te laten verzorgen, altijd in combinatie met de 2 andere panelen maar dan gedimd. Het middelste paneel zou enkel dienen om de kleur wat bij te sturen bij ochtend en avond simulatie.

Citaat
naar mijn gevoel is het te koel om de baan mooi te maken. Ik zal dus zeker nog wat moeten bijlichten.

Dat is de reden waarom ik eraan dacht van een extra 3000K paneel te gebruiken zodat je de lichtkleur wat kan bijsturen indien nodig.

Even afwachten tot we een reactie krijgen van de expert ter zake vooraleer over te gaan tot de aankoop van die panelen.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: evan op 03 juni 2017, 19:43:23 pm
Voila se...

De led-panelen zijn toegekomen.

Ik heb 4000 K genomen en ben tevreden met de kleurweergave en ze voldoet aan m'n verwachtingen.  De afwerking is ook proper en zeer eenvoudig aansluitbaar.  Al vind ik wel dat er een bevestiging mocht voorzien zijn aan de achterkant voor het ophangen...  Dat wordt nog ns even nadenken...  Vermits een paneel zo dun is, denk ik een bevestiging op 3 punten te voorzien om doorbuigen te vermijden.

Hierbij een onbewerkte foto genomen met het fototoestel uit het vuistje...

(http://i686.photobucket.com/albums/vv227/sirswitchalot/DSC_1353_zpsu6km7nyl.jpg)

Qua bedrijfszekerheid voor tentoonstellingen na transport  ik benieuwd en de tijd zal dat uitmaken.

Groeten,

Bezige bij
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Martin Welberg op 03 juni 2017, 20:44:32 pm
Panelen zijn voor systeemplafonds. Denk dan ook aan L of U vormige strips waarin ze te schuiven zijn..
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: BC911 op 03 juni 2017, 20:49:25 pm
Op sommige websites zag ik dat je een kader kon bestellen voor opbouw.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: just4fun op 04 juni 2017, 11:25:40 am
Panelen zijn voor systeemplafonds. Denk dan ook aan L of U vormige strips waarin ze te schuiven zijn..

Maar ook in systeemplafonds moeten die verzekerd opgehangen kunnen worden met anti-valkabels.
Dat zou toch voorzien moeten zijn?
Paul
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 04 juni 2017, 12:33:28 pm
Je kunt raster krijgen, ophangogen die je op de achterkant kunt monteren , of.....

Ik denk er zelf over koorden te bevestigen, onderlinge het paneel, kun je nog goed aanstellen als het paneel hangt, en relatief eenvoudige/snelle/stevige bevestiging  ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: stoomlokje op 04 juni 2017, 12:41:30 pm
In systeemplafonds worden die armaturen gewoon op de plafondprofielen gelegd , zonder valkabels of zoiets dergelijks .
Die profielen zijn een T - vorm en klikken in elkaar op de uiteinden .

Ik heb nog nooit geweten dat er een naar beneden kwam . ( er genoeg mee gewerkt )

Groetjes,

Saskia
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 04 juni 2017, 15:46:53 pm
Of met kabels: https://www.ledpaneelgroothandel.nl/LED-Paneel-Ophangset-Systeem

https://youtu.be/4z3A92MXE-M
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 04 juni 2017, 17:49:51 pm
En hier het resultaat van een vergelijkende test.
Er werden geen correcties aan de foto's uitgevoerd.

1. Met natuurlijk licht op een heldere dag als deze:
(http://www.modelspoormagazine.be/Beelden/Test_X111kl-natuur.jpg)

2. Met een speciaal fotolampje van 5400K:
(http://www.modelspoormagazine.be/Beelden/Test_X114kl-fotoled.jpg)

3. Met een ledpaneel van 6000K:
(http://www.modelspoormagazine.be/Beelden/Test_X120kl-paneel.jpg)

4. Met een ledpaneel van 6000K, zonder enig ander licht in de ruimte:
(http://www.modelspoormagazine.be/Beelden/Test_X126kl-paneel.jpg)

Ik moet toegeven: weinig verschil te merken.

De richting van het licht is natuurlijk telkens anders.

Opgelet! er kwam wel nog wat natuurlijk licht naar binnen terwijl de opnames werden gemaakt, dus misschien moet ik dit vanavond nog eens overdoen als het paneel de enige verlichting is...

EDIT, zie foto 4.
Ik vind de kleurweergave heel goed. Ik had het minder verwacht.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Peter op 04 juni 2017, 18:15:50 pm
Ben van zo'n dingen helemaal niet op de hoogte, maar voor mij is de foto met het gewone daglicht nog het mooiste, maar ..smaken verschillen natuurlijk
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 04 juni 2017, 19:21:40 pm
T metselwerk komt idd op de daglicht foto beste uit, je hebt natuurlijk geen 4000K bak, Luc 8) ;)

Er zit idd weinig verschil in tussen de fotolamp en de LED bak van 6000K op t eerste gezicht.

Heb je met die LED panelen geen verdere verlichting  nodig  op expo's?  scheelt een hoop paraplu lampen voor zowel fotograaf als publiek ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 04 juni 2017, 21:11:39 pm
van mij draagt het natuurlijke licht ook mijn voorkeur uit,zat de zon trouwens uit, want die indruk heb ik toch gezien de kleuren van de bakstenen? ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 04 juni 2017, 21:58:25 pm
van mij draagt het natuurlijke licht ook mijn voorkeur uit,zat de zon trouwens uit, want die indruk heb ik toch gezien de kleuren van de bakstenen? ;)
Het was inderdaad zonnig, maar er was geen rechtstreekse zon op het dioramaatje.

De reden waarom jullie die met natuurlijk licht verkiezen kan ook zijn omdat daar toevallig wat reflectie op het gevelvlak zit.

Maar helaas, in onze modelbaan ruimtes en op expo's kunnen we niet werken met natuurlijk licht. Daarom gaan we op zoek naar een goed alternatief...  ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 04 juni 2017, 22:01:55 pm
Ik heb een vierde foto bijgevoegd. Zie hierboven.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 04 juni 2017, 22:05:13 pm
op die 4de foto lijken er ook reflecties bovenaan de gevel te komen? :-\
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: efl045 op 04 juni 2017, 23:11:39 pm
Grappige discussie over Led verlichting waarbij de enige min of meer realistische foto die is met natuurlijk licht... Die bakstenen muur trekt op niks met LED verlichting...
En als het er allemaal zo echt moet uit zien geraak je er met LEDs panelen toch nooit om realistische schaduwen te krijgen? Als ik hier zo af en toe eens buitenkom zie ik bij zonnig weer toch altijd en overal schaduwen waarvan de richting afhankelijk is van het moment van de dag.
Ik denk dat realistische schaduwen veel meer opvallen dan exact de juiste kleurtemperatuur...
Gelukkig steekt het op mijn speelgoedbaantje allemaal zo nauw niet ;-)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Michiel op 05 juni 2017, 09:02:01 am
Het is evident dat natuurlijk daglicht veruit het best resultaat geeft, dat is een open deur. Jammer dat we niet een eigen zonnetje boven onze baan kunnen hangen. Dus dan is het zoeken tussen alle varianten (gloeilamp, TL, halogeen, LED,...) naar wat een goed resultaat geeft voor een betaalbare prijs.

Ik was ook heel benieuwd naar een vergelijking. Bedankt Luc om deze te maken en hier te plaatsen. En ik vind het resultaat met de LED-bakken eigenlijk nog beter dan met de fotolamp. De foto met deze laatste lijkt wat overbelicht. En persoonlijk vind ik deze lichtbakken vrij goed het diffuse licht van een grauwe dag weer te geven.

Evan had foto's geplaatst met bakken van 4000K. Het is natuurlijk moeilijk te vergelijken (ander fototoestel), maar zo, eerste indruk, vind ik de 6000K bakken meer ons Belgisch grauw uit te stralen. Het licht van de 4000K bakken associeer ik eerder met tropisch zinderende hitte-licht, mogelijk mediterraan, waarschijnlijk door de associatie van meer geel/rood in het licht, en hitte.

Om er een slagschaduw bij te krijgen is weer een heel ander verhaal.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 05 juni 2017, 09:27:41 am
Grappige discussie over Led verlichting...

Het is niet de bedoeling grappig te zijn Franky, het gaat over het delen van kennis waar iedereen mee doet wat hij wilt...

Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: SuSke op 05 juni 2017, 10:19:23 am
...
Om er een slagschaduw bij te krijgen is weer een heel ander verhaal.

probleem voor de slagschaduwen is dat je eigenlijk dan maar 1 spot mag gebruiken, anders krijg je verschillende schaduwrichtingen op je baan.
Voor een klein baantje dus geen probleem, maar voor de grotere banen waarschijnlijk wel.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Bolje op 05 juni 2017, 11:09:41 am
...
En als het er allemaal zo echt moet uit zien geraak je er met LEDs panelen toch nooit om realistische schaduwen te krijgen? ...

Bij fotografie gaat het er natuurlijk om, om alles zo gedetailleerd mogelijk weer te geven. Liefst geen schaduw(en).
Men doet er alles aan om alles gelijk uit te lichten. Extra lampen, schermen, paraplu's, ...

'Natuurlijkheid' is een ander verhaal. Wat wil je tonen en in wat voor licht?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Gerolf op 06 juni 2017, 00:08:01 am
Pure en louter "Slagschaduw" zie je alleen op de maan - waar er geen dampkring en lichtverstrooiing is
De foto met de fotolamp vind ik het mist goed, waarschijnlijk omdat die lamp quasi achter het fototoestel stond - weg schaduwen  ::)

Ik vind de vierde foto van Luc met het ledpaneel (zonder daglicht) absoluut niet slecht: licht komt duidelijk van boven, er is schaduw op het reclame-naambord, kleuren lijken me best OK
Alleen: Ledpaneel staat (uiteraard) dichter bij het dak dan bij de grond, en dat merk je: het dak weerkaatst en wordt schijnbaar lichter

Schaduwen op een lange baan? een hoop spotjes met kleine stralingshoek naast elkaar en in dezelfde richting?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Martin Welberg op 06 juni 2017, 09:44:29 am
Luc, zou je  wat kunnen vertellen over gebruikte camera en instellingen.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Kautenbach op 23 juni 2017, 14:57:43 pm
Zijn er inmiddels meer ervaringen met 6000K verlichting?  ;D
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 23 juni 2017, 21:51:14 pm
Zijn er inmiddels meer ervaringen met 6000K verlichting?  ;D
Ik heb geen verdere test meer gedaan, tot nu.

@Martin: ik zie nu dat ik vergeten ben jouw vraag te beantwoorden! Heel onbeleefd...  :-\

De camera is een Canon EOS 50D.
Instellingen: 50mm, F16.0, 1/5", ISO 200.

Bij het converteren van RAW naar JPG heb ik niet geprutst aan de witbalans of andere instellingen.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Dirky op 23 juni 2017, 22:13:07 pm
Om 't één en 't ander te proberen heb ik me professionele strips besteld, 6500K CRI95, 2000lm per meter, en 2300K CRI95, 1100lm per meter. Daarmee zou de verlichting optimaal moeten kunnen uitgevoerd worden.
Dat materiaal komt maar toe na 't verlof. Ik laat iets weten/zien van zodra beschikbaar! ... en geloof me, 'k ben ook benieuwd hoeveel verschil er met doorsnee verlichting zal zijn.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: loebaske op 24 juni 2017, 07:03:13 am

Ik blijf het volgen Dirk...ook na het verlof  ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Martin Welberg op 25 juni 2017, 13:06:30 pm
Zijn er inmiddels meer ervaringen met 6000K verlichting?  ;D
Ik heb geen verdere test meer gedaan, tot nu.

@Martin: ik zie nu dat ik vergeten ben jouw vraag te beantwoorden! Heel onbeleefd...  :-\

De camera is een Canon EOS 50D.
Instellingen: 50mm, F16.0, 1/5", ISO 200.

Bij het converteren van RAW naar JPG heb ik niet geprutst aan de witbalans of andere instellingen.

Camera witbalans op auto ? Vind zonder bewerking de kleuren erg natuurlijk over komen..lijkt me toch een aanrader..
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: BC911 op 02 augustus 2017, 10:32:27 am
Ik ben benieuwd hoe dergelijk paneel geïntegreerd wordt met dag/nacht cyclussen ...

Ik ga hier even verder, want anders vervuilen we Evan z'n draadje  ;). Maar lijkt mij niet zo evident aangezien ze niet dimbaar zijn ... Of zijn daar andere opties voor?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: SuSke op 02 augustus 2017, 11:42:08 am
Er bestaan dimbare panelen maar die zijn een beetje duurder  8)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Herwig op 02 augustus 2017, 13:44:51 pm
Stevigheid / slagvastheid van de LED-panelen  ?

M'n simpel links/rechts (test)rijbaantje (van punt-naar-punt) is in aanbouw tegen de garagemuur, op een schabbensysteem.
( winterjob )
De LED-panelen zouden dan worden opgehangen aan de onderzijde van het schab boven de baan.
Dat schab zou benut worden als...schab:    plastiek bakken erop met gereedschap en andere dingen..
Kan zo'n LED-bak een beetje tegen licht gedaver en dreunen en zo ?
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Gerolf op 02 augustus 2017, 17:41:27 pm
Dat lijkt me geen probleem, Herwig.
Leds kunnen sowieso mechanisch wel wat hebben, en de bedrading zal ook wel degelijk zijn
... maar ik zou er wel voor zorgen dat de panelen niet kunnen loskomen door het "gedaver"  ;)
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: Herwig op 02 augustus 2017, 18:13:53 pm
>>   de lichtpanelen eventueel zwevend ophangen via korte kabeltjes aan het bovenliggende schab of schabdragers,
zou een goed idee kunnen zijn.
Titel: Re: LED verlichting
Bericht door: doomslu op 02 augustus 2017, 22:04:15 pm
Herwig, ik denk niet dat die dingen uit elkaar gaan vallen hoor. De achterzijde is een paneel in aluminium.
Stevig ophangen zal wel voldoende zijn.