Modelspoormagazine forum

Modelspoor, andere schalen dan H0 => SCHAAL I, IIm, 1/29 en tuinspoor => Topic gestart door: Snobby Crash op 15 september 2016, 12:49:20 pm

Titel: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Snobby Crash op 15 september 2016, 12:49:20 pm
Beste mede forumleden,

in onze club MSC Het Spoor zijn we een Spoor I baan aan het bouwen.
De baan is momenteel in het stadium dat we ze gaan willen digitaliseren.
We gaan rijden met iTrain.

Nu heb ikzelf al heel wat ervaring met terugmelders die ik gebruik in de schaal HO,
maar welke terugmeldmodules gebruiken jullie op de Spoor I baan ?

Een stoomloc type 01 of 03, met geluid, verlichting en rookgenerator verbruikt
toch al snel een paar Ampére !

Ik dacht dat de meeste gangbare terugmeldmodules (Stroomdetectie) maar stromen
aankunnen van 1A.

Alvast bedankt !

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Geert op 15 september 2016, 13:41:21 pm
Zelfbouw?

Tot 3A detectie, 16 meldingen per print met S88 bus. Alle onderdelen samen kosten rond de 5€. Is al uitvoerig getest door mij

Filmke (https://www.youtube.com/watch?v=hZXO_hDFSrM)

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 september 2016, 13:48:10 pm
De basis van elke stroomdetector zijn de diodes waar de rijstroom door loopt.
Je moet dus zwaardere diodes kiezen. Dat kan in zelfbouw, maar je kan ook in een bestaande stroomdetector de diodes vervangen.
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Snobby Crash op 15 september 2016, 16:09:05 pm
Bestaan er dan geen kant en klare bezetmelders voor spoor I ?

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Gerolf op 15 september 2016, 16:27:49 pm
Misschien wel, maar het is zoals Klaas schreef eenvoudig om een H0-bezetmelder aan te passen. BY550 is bijvoorbeeld een 5A-diode
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: evan op 15 september 2016, 17:13:57 pm
Ik gebruik de ecosdetector en die werkt zeer betrouwbaar, maar dan moet de ecos als centrale tussen baan en PC geplaatst worden.  Ik weet niet of dat bij jullie het geval is.

Litfinski heeft bovendien ook S88 modules die spoor 1 aankunnen.
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Geert op 15 september 2016, 17:15:30 pm
Bezetmelders voor stroomdetectie werken vaak met brug gelijkrichters in 1 behuizing I.p.v. Dioden. Wil je deze vervangen door gelijkrichters voor meer stroom, dan heb je mogelijk een probleem met de afstanden pinnen? 

Over hoeveel terugmeldpunten denk je?


Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Klaas Zondervan op 15 september 2016, 19:32:13 pm
Voor de verschillende pinafstanden is altijd wel een oplossing te vinden. Vaak zijn de draden lang genoeg om ze naar de gewenste positie te buigen. En anders zet je er een apart printje voor waar de nieuwe diodes op komen. Kortom, een beetje inventiviteit kan geen kwaad in zulke gevallen.
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: INFO op 15 september 2016, 20:49:46 pm
Modules zijn uit voorraad leverbaar en kunnen 8A per sectie aan stroom leveren.
Zijn naar alle tevredenheid in gebruik bij Rail-Kees zijn project.
Zie HIER (http://rosoft.biedmeer.nl/Webwinkel-Product-135415671/L.Net-s88SD16-n-GS(8A).html)

Groetjes
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Snobby Crash op 16 september 2016, 07:08:55 am
Bedankt allen voor jullie reacties.
Ik denk dat we op onze spoor I baan maximaal een 10 blokken
nodig gaan hebben.
Ik moet dit nog even bespreken met de baanverantwoordelijke,
maar zoals,ik nu zie zou ik gaan voor de modules van Rosoft, heb daar
reeds goede ervaring mee en ik wist niet dat Wim een terugmelding had
die 8A aankon.

Groeten,

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: loco op 16 september 2016, 08:38:42 am
Neem ook eens contact met Hans Deloof, die heeft ongetwijfeld een oplossing voor jullie probleem. En als hij het niet heeft, dan zorgt hij er wel voor. Alles wat hans maakt is wel gebaseerd op Loconet.
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Snobby Crash op 16 september 2016, 12:16:04 pm
Bedankt Peter, maar ik ga toch voor de Rosoft module van 8Ampere.
Tenminste dat ga ik voorleggen aan de verantwoorelijke in de club van de spoor I baan !

Deze module van Rosoft maakt gebruik van S88 en kan je probleemloos ansluiten op de Ecos centrale !

Toch bedankt voor de tip !

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Geert op 16 september 2016, 12:34:00 pm
Deze van Rosoft werkt via LocoNet, je kunt er wel S88 modules aanhangen. Ecos centrale heeft geen LocoNet aansluiting.

Geert

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: Snobby Crash op 16 september 2016, 12:37:56 pm
Deze van Rosoft werkt via LocoNet, je kunt er wel S88 modules aanhangen. Ecos centrale heeft geen LocoNet aansluiting.

Geert

Geert

Oeps thanks voor de tip Geert, ik dacht echter dat deze wel aan te sluiten was op de Ecos, en niet werkte via Loconet..
Foutje van mij dus...

Geert
Titel: Re: terugmeldmodule Spoor I
Bericht door: INFO op 16 september 2016, 13:13:24 pm
Geert, geen enkel probleem.
LocoNet gaat ook met de ECoS
Zie wat ze er zelf voor gemaakt hebben
http://www.esu.eu/en/products/digital-control/lnet-converter/

Ook is het mogelijk om LocoNet als een standalone systeem aan te sluiten en te gebruiken.

Groetjes