Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor-elektronica met microcontrollers => Topic gestart door: 755philippe op 15 januari 2016, 16:25:33 pm

Titel: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 15 januari 2016, 16:25:33 pm
Hallo,

Ik heb 6 wagons waarin ik elke wagon heb voorzien van de verlichtingsstrips van Viessmann (art 50502). Deze strips heb ik ingekort tot 9 leds om ze aan te passen aan de wagonlengte. Elke wagon heb ik voorzien van 2-polige stroomgeleidende koppelingen. In de stuurstand ga ik een Esu Funktiedekoder inbouwen. Nu de hamvraag : is het mogelijk alle 6 verlichtingsstrips achter mekaar aan te sluiten op 1 funktie-uitgang. Op de dekoder van Esu mag je volgens de gebruiksaanwijzing max 250ma/ uitgang gebruiken. Hoeveel ma heeft 1 ledstrip ? Of eventueel een relais op zetten ?
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: bellejt op 15 januari 2016, 16:43:57 pm
op internet is te vinden dat ze bij de 11 leds 30 mA verbruiken.Je kan er dus gerust 6 aan elkaar hangen op een uitgang van 250 mA.

http://www.modelmania.com.pl/images/viessmann/viessmann50465.pdf

Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 15 januari 2016, 20:37:00 pm
Misschien toch veiliger de aansluiting met een relais. Weet alleen niet hoe ik een relais aansluit op een funktie-uitgang van een Esu-funktiedekoder. Heeft iemand misschien een aansluitschema hiervoor.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: bellejt op 15 januari 2016, 21:17:11 pm
http://forum.3rail.nl/index.php?topic=52398.0
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 15 januari 2016, 22:05:08 pm
Als ik het goed begrijp gewoon een Esu-relais kopen en dan heb ik geen (blus)diode nodig. Dit moet lukken. Zal morgen een relais halen en dan aansluiten.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: bellejt op 16 januari 2016, 11:01:24 am
yep zo een klein relais.Ik heb er indertijd enkele goedkoop kunnen kopen van een forumlid.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 23 januari 2016, 20:02:00 pm
Hallo,
Relais gaan halen. Even schema ter illustratie.
                     
                        (http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/verlichting-via-relais_zpsf9vn5jo4.png) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/verlichting-via-relais_zpsf9vn5jo4.png.html)

Als ik het goed begrijp :
- massa van de wielen buiten decoder en relais rechtstreeks op "-" van de ledstrip
- rode draad op relais naar "+" op ledstrip.
De rest lukt wel maar ik wil weten of dit juist is om dekoder niet op te blazen.

Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 26 januari 2016, 09:04:48 am
Het lijkt me correct, maar ik zou een (blus-)diode over het spoel of over de decoderuitgang zetten
(bij het afvallen van het relais ontstaat een inductiestroom, die een transistor kan beschadigen)
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 26 januari 2016, 10:40:34 am
Bedankt Gerolf. Een diode 1N4001 zal wel voldoende zijn denk ik.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 12 april 2017, 21:27:28 pm
Hallo,
Misschien lang gelden in dit draadje maar uiteindelijk toch van gekomen mits wat uitbreidingen. Bovenstaand schema toegepast zonder blusdioden maar bij de minste stroomonderbreking knettert de relais. Beter een blusdiode plaatsen maar de vraag is klopt dit schema alvorens ik de diode plaats.
Ik heb een Esu-fx decoder gebruikt ter info. Als blusdiode misschien 1n4007 gebruiken ?
 
   Schema

     (http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/2h4b86g_zpsovwguppw.jpg) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/2h4b86g_zpsovwguppw.jpg.html)

Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 12 april 2017, 22:29:49 pm
Ik denk niet dat die blus diode je gaat helpen tegen het kletteren. Als je een stroom onderbreking hebt krijgt je relais ook geen spanning meer en valt die af. Van zodra er terug spanning binnen komt schakelt het relais terug aan.
De blus diode gaat er wel voor zorgen dat je je uitgang niet opblaast. De polariteit is juist.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 13 april 2017, 11:54:49 am
Iemand een oplossing om de spanningsval tegen te gaan ? Kan het plaatsen van een Esu Powerpack een oplossing zijn ? Heb alleen niet veel plaats meer in de stuurstand.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 13 april 2017, 12:15:55 pm
Een elco ...
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Michiel op 13 april 2017, 14:34:05 pm
Wanneer de trein rijdt, wil je verlichtte rijtuigen. Wanneer de trein stilstaat wil je de verlichtig uit kunnen zetten. Dus; de verlichting aansluiten op het normaal gesloten contact. Dender en korte stroomonderbrekingen hebben dan geen invloed op het kortstondig uitvallen van het relais, want het staat al in de uit stand. Het relais aantrekken waneer je geen verlichting meer wilt in de rijtuigen; meestal wanneer de trein niet rijdt (vb op opstelspoor) en dus ook geen dender veroorzaaakt.

't Is maar een idee.  ;)
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: efl045 op 13 april 2017, 16:44:41 pm
Op het relais niet, maar op de verlichting zelf wel vrees ik, als die moet blijven branden bij stroomonderbreking komt er hoe dan ook een elco aan te pas....'t Is toch niet enkel het relais dat stroom nodig heeft?
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 13 april 2017, 19:57:35 pm
Met de verlichting heb ik momenteel geen probleem want die zijn van Viessmann en hier is een ingebouwde stroomonderbreking aanwezig. Probleem is bij het rijden dat je het relais hoort klikken bij "vermoedelijk" elke kleine stroomonderbreking. Ik rijdt op 3-rail maar weet niet of dit hierop invloed heeft.
Daarentegen knippert de verlichting niet.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 13 april 2017, 22:50:48 pm
De oplossing van Michiel vind ik wel goed gevonden. Ook al rij je 3-rail, je werkt met sleepcontacten en dat kan altijd wel eens een kleine onderbreking geven.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 14 april 2017, 00:33:25 am
Hoe en waar en welke elko sluit je aan ? Heeft iemand hiervan een schema want ben geen elektrotechnieker.
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 14 april 2017, 00:36:54 am
Je kan best kijken in de handleiding van je decoder. Er zijn 2 soldeerpadjes voorzien waar je de elco moet aansluiten. Ik meen mij te herinneren dat daar ook een diode en weerstand bij moest, maar van buiten weet ik het niet meer.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 14 april 2017, 08:49:09 am
Hoe en waar en welke Elco sluit je aan ? Heeft iemand hiervan een schema want ben geen elektrotechnieker

Ik heb geen idee hoe de decoder voor je verlichting er uit ziet, maar ik zou denken dat er nu al een kleine Elco op zit die de spanning voor de elektronica stabiliseert. Anders zou je decoder bij elke kleine stroomonderbreking al resetten.

Mij lijkt het dan voldoende om parallel aan die kleine Elco een grotere te plaatsen
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: 755philippe op 14 april 2017, 10:15:27 am
Heb even het schema van esu ergens gevonden. De grote elco zou ik niet nodig hebben want die is voorzien bij stroomonderbrekingen bij de motor vd lok. Volgens mij heb ik alleen de kleine nodig. Alvorens ik deze inbouw wou ik even weten of ik een zwaarder type elco mag gebruiken. Ik heb in mijn doos 100uf/35V liggen... mag ik deze gebruiken zonder de dekoder op te blazen ? In plaats van op de pads te solderen zou ik liever de bedrading nemen op de 8polige stekker die ik dan aftak. Wilt dus zeggen de massa= zwarte bekabeling
                                                                                    U+ = blauwe bekabeling
Moet de weerstand ook aangepast worden bij een zwaardere elko en welke waarde moet die dan hebben ? Zou het kunnen dat er een gelijkrichter voor moet staan ?

     
     (http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/Power-pack_zpsahdjttff.jpg) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/Power-pack_zpsahdjttff.jpg.html)
Mvg

755philippe
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 14 april 2017, 15:08:29 pm
Mij lijkt het een goed idee om beide Elco's te gebruiken, maar zoals je weet rij ik niet digitaal  ::)
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 14 april 2017, 21:25:06 pm
Ik zou inderdaad ook beide elco's aansluiten, echter bij V4 is dat er maar 1 meer als ik mij niet vergis.
Jij spreekt van een zwaardere elco bedoel je dan 1000µF pv 100µF? Als je dan 220 ohm gebruikt ipv 100 zal het verder wel in orde zijn.
Verder moet je het gewoon aansluiten zoals aangegeven, geen extra gelijkrichter.

Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 15 april 2017, 09:26:37 am
De capaciteit van de grote Elco hangt af van het stroomverbruik van de leds, en hoeveel tijd je wil overbruggen.
  Te groot kan nooit kwaad, de grootte zal eerder afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte.
De weerstand kan je gerust op 100 houden. Met een grotere weerstand zal je Elco trager opladen.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 15 april 2017, 22:47:06 pm
Daar moet ik toch even een opmerking bij plaatsen. Een grotere capaciteit kan zeker geen kwaad, maar die moet ook opgeladen worden. Hoe groter deze capaciteit wordt hoe groter zijn laadstroom dan ook zal zijn. De weerstand in serie is om die laadstroom te beperken, als die te groot wordt kan je je decoder beschadigen. De diode die over de weerstand staat zorgt er dan weer voor dat de gevraagde stroom onbeperkt kan vloeien.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: efl045 op 16 april 2017, 09:02:54 am
Hoe groter deze capaciteit wordt hoe groter zijn laadstroom dan ook zal zijn. De weerstand in serie is om die laadstroom te beperken, als die te groot wordt kan je je decoder beschadigen.
Decoder kapot? Te grote laadstroom? Van waar moet die komen? Al eens uitgerekend wat de maximale stroom door een weerstand van 100 ohm kan zijn bij de spanning die daar staat?
Zelf met een kortsluiting ipv een elco (dan heb je de maximale stroom die daar kan lopen) kan een decoder nog niet kapot gaan belast met 100 ohm...
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Gerolf op 16 april 2017, 09:42:57 am
Bij een grotere Elco zal het gewoon langer duren voor hij opgeladen is. De weerstand zal immers niet meer stroom doorlaten.
Titel: Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
Bericht door: Freek op 16 april 2017, 23:32:30 pm
Sorry, een beetje te snel gereageerd, ik had het even moeten uitrekenen.  :-[ Ik denk dat ik teveel met de grotere elektronica bezig ben.