Modelspoormagazine forum

Modelspoor, Algemeen en H0 => Modelspoor beginners (waren we ooit allen!) => Topic gestart door: RedFrits op 21 juni 2006, 13:20:39 PM

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 21 juni 2006, 13:20:39 PM
Hallo allemaal,

Ik zit in de eindfase van mijn ontwerp en hoop vanaf volgende week met de bouw van mijn 1e baan te kunnen starten. Door priv? omstandigheden (2 huizen) heb ik helaas lang moeten wachten op deze dag. Gelukkig is vorige week het verlossende woord gekomen en ben ik mijn oude huis kwijt (dit even als achtergrond info).

Nu mijn vraag;
Mijn plan is om met het mobile station van M?rklin te gaan rijden. Hier kun 1 tot 4 locs tegelijki mee bedienen en door elkaar laten rijden. Nu wil ik echter mijn wissels gewoon met een shakelbordje aansturen (knopje rood, knopje groen). Dit schakelbord heb ik inmiddels al gemaakt, evenals het terugmeldbord met sporenplan/layout.
Wat is jullie mening, zal ik hier snel verveeld van raken en de hele boel willen automatiseren of kan ik hier wel een tijd mee vooruit???
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: MARKLINRIJDER op 21 juni 2006, 13:43:44 PM
Verveeld raken?  Ik denk dat het conventioneel sturen van wissels en seinen zeker moet kunnen als je loc's digitaal bestuurt.  Het digitaal schakelen van magneetartikels kan je toch later invoegen.  Ook wat betreft de terugmelding kan je dit later aanpassen zodat je toch via P.C. aan terugmelding kan doen.  Ikzelf heb een conventionele terugmelding(zoals in het echt en op computer scherm)gecombineerd met s88 zodat ik toch volledig digitaal kan rijden.  Lijkt dus allemaal perfect mogelijk, alleen vergeet niet dat aan het digitale aan serieus prijskaartje hangt.  En dit kan je meer spreiden indien je het later zou doen. Wat ook niet moet.  Digitaal lost immers toch zoveel op, kwestie van bekabeling.

David

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: tonycabus op 22 juni 2006, 11:11:03 AM
Ik zou zelfs willen staven dat dit een tendens is van de overgrote meerderheid. Het spreekt vanzelf dat diegenen die de materie goed beheersen, of gewooon computerfreak zijn, de baan met Een PC willen besturen, en andere gaan het met gebruikelijke digitale centrales doen.
Maar volgens mijn bescheiden mening (maar wel gebaseerd op  onnoemelijk veel gesprekken met modeltreinrijders) is de combinatie digitaal rijden-analoog schakelen zeer geliefd. De KIS-reeks in MSM is daarvan een gevolg.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: janjozef op 22 juni 2006, 12:44:16 PM
we beturen onze baan nog zelf, als onze computer een baan wilt moet hij ze maar zelf bouwen

Jan
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Nonkelronnie op 22 juni 2006, 13:09:52 PM
citaat:
Geplaatst door janjozef

we beturen onze baan nog zelf, als onze computer een baan wilt moet hij ze maar zelf bouwen

Jan



[:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: doomslu op 22 juni 2006, 13:46:17 PM
[:D] Geweldig, Jan. [:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Johnnytrein op 22 juni 2006, 14:58:26 PM
Jan dan zult ge die computer toch meer zondag moeten geven.[:I] Johnny
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 22 juni 2006, 19:54:52 PM
Ik geloof dat het punt duidelijk is Jan [:D] De reden dat ik het vraag is dat ik juist de mogelijkheid wil hebben om de baan echt te besturen. Als je dat met een muis doet gaat er toch iets van de 'charme' verloren. Ik kan me vroeger de baan van mijn vader herinneren met die moiie blauwe schakelkastjes. Binnenkort zal ik wel eens de foto's plaatsen van mijn in aanbouw zijnde schakelkast. Logischerwijs doe ik dat natuurlijk weer anders dan iedereen dus ben benieuwd naar de goedbedoelde adviezen [8D] [:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 22 juni 2006, 20:32:14 PM
RedFrits,

Met een goed computerprogramma kun je natuurlijk heel veel basis beveiligingen heel eenvoudig oplossen, zonder dat je daar kilometers draad voor moet aanleggen, dure relais moet kopen, of dure seinen moet inzetten.

Want zodra je een bloksysteem gaat toepassen, automatiseer je al, en deze automatisatie kun je dan beter doen met software dan met hardware, is een stuk goedkoper en een stuk flexibeler, een opdracht in een database is namelijk sneller en gemakkelijker aangepast dan een relaisschakeling al dan niet met een diodematrix.

Er zijn voldoende programma's waarbij jij via drukknoppen het verkeer op je modelbaan kan regelen en dat de verdere beveiliging door de computer wordt bewerktstelligd.

Keurig netjes met de juiste snelheid door wisselstraten rijden, op de juiste manier op seinbeelden reageren, om maar iets te noemen.

Kortom een baan met PC sturing is niet saai, die is levendig en natuurgetrouw. En zal je heel veel speelmogelijkheden bieden zonder dat je je om de veiligheid hoeft te bekommeren. En is per saldo goedkoper dan een analoge baan..
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Brunel op 22 juni 2006, 21:15:35 PM
Daar heeft INFO helemaal gelijk in.
Serieus beveiligen en automatiseren vereist altijd de nodige studie en een wat ingewikkelder aanpak. Ook als KIS daar nog eens aan toekomt (tegen 2009 als we in het huidige tempo doorgaan) zal het ingewikkelder worden.
Wel is het zo dat beveiligen en automatiseren met de computer uiteindelijk eenvoudiger gaat dan met welk bloksysteem dan ook.

Maar als je niet in enige omvang wil beveiligen of automatiseren, dan kun je natuurlijk lekker de treintjes digitaal aansturen en de wissels met drukknoppen schakelen. Is niets mis mee als je toch niet meer dan 2 of 3 treinen tegelijk wil laten rijden. Dat zal je dan nog niet meevallen trouwens en dan komt toch al gauw de wens om ..... [:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Tom op 22 juni 2006, 21:33:22 PM
Ik vind de manier op zen 'Le Plat' persoonlijk de beste.
Digitaal rijden maar een minimum aan beveiliging.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 22 juni 2006, 23:45:29 PM
citaat:
Ik vind de manier op zen


Kan iemand dit voor mij ondertitelen.

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Klaas Zondervan op 23 juni 2006, 00:06:21 AM
citaat:
Geplaatst door INFO

Kan iemand dit voor mij ondertitelen.

Wat vaker in Belgi? komen Wim, dan leer je dat Vlaams vanzelf beter begrijpen. [:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Johnnytrein op 23 juni 2006, 07:04:49 AM
Wim, Ik vind de manier op zen = de manier volgens. Ik moets toch ook even denken. Johnny
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 08:25:09 AM
@Info

Als je het zo bekijkt is het inderdaad wellicht beter. Aangezien dit mijn 1e baan wordt wil ik daar eigenlijk nog mee wachten. Wat ik inmiddels al gemerkt heb is dat er een enorme omwenteling gaande is in de aansturing van locs en banen. Mijn perceptie is dat over enkele jaren je alle objecten (seinen, wissels, ontkoppelaars, locs, etc..) met 1 interface of iets dergelijks makkelijk kan aansturen. Detectie op het spoor (waar de loc zich bevindt) zal dan ook makkelijker gaan.
Vooralsnog voor ik mijn baan uit zonder seinen en andere poespas. Over enkele jaren ga ik ermee verder.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 08:39:45 AM
RedFrits,

Bij een PC-gestuurde baan, heb je geen seinen nodig, tenminste geen treinbeinvloedende. Dus seinen zijn dan alleen maar virtueel. Je hoeft ze dus niet te plaatsen. Het enige wat je nodig hebt is een bezet/terugmeld systeem, zodat de PC weet waar een trein is. de PC houd zelf bij welke trein dat is.
Zo heb je een optimale mogelijkheid tot beveiligen, en remmen de treinen netjes voor je denkbeeldige seinen af.

De manier van wisselaansturing zal niet veranderen, de locatie van een lok op de baan bepalen wel, maar of dat zal leiden tot grote verbeteringen we zullen het zien. Momenteel kun je dus met een minimum aan spullen al volledig digital en PC gestuurd rijden.

Wat je nodig hebt is een decoder om wissels te sturen, lokdecoders, terugmelddecoder een booster welke aansluit op de PC en je zet via software je PC in als centrale. Je hoeft dus niet eerst een duur digital systeem te kopen.

Voor 100,-- rijdt je PC gestuurd en volledig digital.

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 08:54:01 AM
Okay, wellicht dus toch iets om over na te denken?! Dat zou wel betekenen dat ik mijn mooie schakelkastje niet kan gebruiken.

Hoe 'zwaar' is de software die je hiervoor moet draaiebn, oftewel, wat voor PC heb ik nodig? Ik kan niet mijn eigen PC gebruiken, staat een verdieping lager.

Even uitgaande van mijn startset M?rklin H0, met Mobile station, wat heb ik dan nog meer nodig?
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 09:44:19 AM
Wat je nodig hebt is een simpele versterker (booster) hiervoor kun je de Delta Control gebruiken (6604) +/- 18,-- op een beurs dus de voorganger van de MS.
Loks met een decoder, een wisseldecoder geschikt voor het motorola format per 4 wissels, kosten +/- 25,-- Een S88 module te koop vanaf 22,50 en daarvoor heb je 16 terugmeldpunten. En uiteraard een trafo minimaal 16Volt 30VA.
En een pentium I is voldoende, zelfs met een 486 zal het nog lukken.
De schrijver van het programma gebruikt zelf een PI 180 MHz.
Zie hier de beschrijving is in het Duits of Engels http://mitglied.lycos.de/mgrafe/

Er is verder een ruime keus aan software welke je verder toe kan passen. En op deze manier kun je op een goedkope en betrekkelijk eenvoudige manier kennis maken met Digital via de PC.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 10:11:25 AM
Dank u voor de info. Ik zal het vanavond eens uit gaan zoeken. Moet zeggen dat ik nu wel mijn planning om moet gooien maar beter dat dan later voor verrassingnen komen te staan! Vanavond ga ik zker het een en ander uitzoeken. Mochten er nog meer vragen komen dan zal ik ze zeker stellen. Wellicht dat ik eerst eens een inventaris maak in combinatie met mijn baanplan en wensen, en dat ik dit dan eens post zodat u/jij ernaar kan kijken?
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Tom op 23 juni 2006, 13:12:17 PM
citaat:
Geplaatst door INFO



Kan iemand dit voor mij ondertitelen.



Wel, van Jaques Le Plat.
Ik heb ooit eens gelezen in zijn serie in MSm dat hij digitaal rijd maar verder gee, extra beveiliging.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 13:16:47 PM
Dat is dan een dure manier van treintjes rijden in mijn ogen.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 13:21:43 PM
@ INFO

Mischien een hele stomme vraag. Als je 16 terugmeldpunten hebt op een S88 module, dan kun je daar 8 wissels op terug laten melden (2 terugmeldpunten per wissel) of zie ik dat verkeerd? Bedenk, ik ben echt een beginner. Heb inmiddels wel een documenten van het vroegere Benluxrail, maar dat is me nog niet echt duidelijk.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 13:49:29 PM
Redfrits,

Terugmeldpunten hebben niets met de wissels of hun stand te maken.

Terugmeldpunten zijn geisoleerde stukken rails welke een meldpunt zijn voor het doorgeven van de aanwezigheid van een trein.

Dit noemt men een bezetmeldpunt. dit bezetmeldpunt wordt aangesloten op de terugmelder, welke op zijn beurt de aanwezigheid van een lok meld aan de PC.

En op basis van deze gegevens kan het besturings programma bepalen, of een trein moet stoppen, of een moet afremmen, of een ander route moet kiezen.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 13:54:31 PM
Even ten aanvulling, op deze pagina staan drie manieren om zo'n bezetmelding tot stand te brengen.
http://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding3R.html
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 14:06:38 PM
Okay, dus als ik het goed begrijp onderbreek je de rails op bepaalde punten zodat daar geen spanning loopt. Zodra de trein op dat stuk komt, komt er spanning op dat gedeelte te staan en komt er een signaal in de terugmelder (S88??). Deze 'vertaalt' het signaal richting de interface welke gekoppeld is aan de PC?
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 14:27:34 PM
Yep, dat is het enige wat je hoeft te doen, je baan verdelen in meetpunten. Deze meetpunten aan je besturingsprogramma laten weten en daaruit kan de verdere beveiliging en het treinenverloop dan door geregeld worden. Simpel toch..

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: g4rc op 23 juni 2006, 14:29:10 PM
Hallo

ik ben ook een beginner
en ik vraag mij af hoe de pc kan weten als er een terugmelding gebeurt over welke trein dit gaat?

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 14:37:26 PM
Je haalt me de woorden uit de mond ;)
Oftwel, kan ik dat Mobile Station ook aansluiten op de PC? Dat is me nog niet helemaal duidelijk..
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 14:43:11 PM
Nee, dat kan nu net niet, aan het Mobile Station heb je in deze helemaal niets. Alleen voor het instellen van je decoders, op een aparte aansluiting, maar verder heb je er niets aan.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 14:52:12 PM
citaat:
Geplaatst door g4rc

Hallo

ik ben ook een beginner
en ik vraag mij af hoe de pc kan weten als er een terugmelding gebeurt over welke trein dit gaat?





Dat houdt in dit geval de software voor je bij, deze volgt de trein, hij weet waar hij is, dat heb je hen aan het allereerste begin verteld, en hij weet waar hij naar toe gaat. En als hij daar is weet hij wederom waar hij is en waar hij naartoe gaat.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 15:03:39 PM
Dus als ik het goed begrijp regelt hij dan ook de snelheid van de trein?! Zo ja, dat betekent dat ik helemaal geen startset hoef te kopen. Zo nee, hoe regel ik dat dan?

PS Sorry voor al mijn vragen maar dit is voor mijn geldbuideltje nogal van belang [:D]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 15:16:33 PM
De PC en het DDW programma regelen alles voor je, dus ook de snelheid, de stand van de wissels, de stand van eventuele seinen, virtueel op het scherm is in het begin voldoende voor het seinbeeld.

Dus alles wat je nodig hebt is een versterker (booster), loks met decoder, wisseldecoder(s) en terugmelders. De eerste opstap kost je dus ongeveer 100,-- Euri's. het gemakkelijkste is om een Delta Control van Marklin te gebruiken als booster. En die koop je voor rond de 18,-- euri's.

De programma's kosten niets zijn zo te downloaden vanaf het web..

Je kunt er ook virtueel mee spelen, zonder dat er een modelbaan aan aangesloten is, je kunt je dan een idee vormen over de mogelijkheden..

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: g4rc op 23 juni 2006, 15:18:36 PM
En hoe sluit je de booster aan op den pc en op de modelbaan

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 23 juni 2006, 15:25:21 PM
citaat:
Geplaatst door INFO

De PC en het DDW programma regelen alles voor je, dus ook de snelheid, de stand van de wissels, de stand van eventuele seinen, virtueel op het scherm is in het begin voldoende voor het seinbeeld.

Dus alles wat je nodig hebt is een versterker (booster), loks met decoder, wisseldecoder(s) en terugmelders. De eerste opstap kost je dus ongeveer 100,-- Euri's. het gemakkelijkste is om een Delta Control van Marklin te gebruiken als booster. En die koop je voor rond de 18,-- euri's.

De programma's kosten niets zijn zo te downloaden vanaf het web..

Je kunt er ook virtueel mee spelen, zonder dat er een modelbaan aan aangesloten is, je kunt je dan een idee vormen over de mogelijkheden..




Dat laatste is een hele goeie, dan kan ik alvast testen met mijn baan zonder hem eerst te bouwen! Ik had inmiddels al wat verder gelezen op die site en het wordt me steeds duidelijker. Enige puntje is nog het volgende. De wissels en locs hebben decoders. Deze decoders 'zenden' een signaal terug naar de ontvanger. Deze signalen worden in de computer herkent of gebeurt dat in die Delta control, welke ze dan weer omvormt tot signalen welke in de PC te herkennen zijn?
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 15:25:22 PM
citaat:
Geplaatst door g4rc

En hoe sluit je de booster aan op den pc en op de modelbaan





http://people.zeelandnet.nl/rosoft/boosters.html
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: MARKLINRIJDER op 23 juni 2006, 15:35:39 PM
@INFO: een mooie uiteenzetting.
@all: Volgens mij kan je inderdaad indien je later wil digitaal regelen en schakelen wachten tot je beurs de investering aankan het enige nadeel hierbij is je geeft toch algauw 750? uit eer je bezig bent.  Digitaal kent ook hier geen grenzen zoals info al schreef.  Stapsgewijs afremmen.  Snelheidsbeperking van bepaalde loc's.  Automatisch treinenverloop, visueel schakelen van seinbeelden en niet stroomloos zetten van loc's op een veiligheidssectie(functies van digital blijven voorhanden).  Natuurlijk regelt hier de PC al dit gebeuren aan de hand van terugmelding.  Er zijn enorm veel spelmogelijkheden.

Groetjes,

David
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 15:38:07 PM
citaat:
Enige puntje is nog het volgende. De wissels en locs hebben decoders. Deze decoders 'zenden' een signaal terug naar de ontvanger. Deze signalen worden in de computer herkent of gebeurt dat in die Delta control, welke ze dan weer omvormt tot signalen welke in de PC te herkennen zijn?



Normale wisseldecoders, dus de huidige zenden geen signalen terug naar de centrale, deze ontvangen die alleen van de centrale.
Ook lok decoders zenden geen signalen m.u.v. MFX decoders. Die zenden als ze op de rails gezet worden aan het mobile station dat ze op de rails staan. Meer niet.

Maar met deze info doet de MS verder niets ook het  Central Station doet verder niets met deze informatie, want ook die weet niet op basis van deze gegevens waar de lok is.

Het het zenden van de MFX info, is leuk maar je kunt er niets mee in het oogpunt van automatisering.

Dus dat de decoders signalen terug zenden, is niet helemaal juist, zeker niet voor wisseldecoders van het merk Marklin. Wat de toekomst hierin zal brengen dat weet ik natuurlijk niet, maar voorlopig is het al heel lang stil rond New Systems van Marklin.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 23 juni 2006, 15:42:08 PM
citaat:
Geplaatst door MARKLINRIJDER

@INFO: een mooie uiteenzetting.
@all: Volgens mij kan je inderdaad indien je later wil digitaal regelen en schakelen wachten tot je beurs de investering aankan het enige nadeel hierbij is je geeft toch algauw 750? uit eer je bezig bent.  David



Nee, met 100,-- ben jij bezig volledig PC gecontroleerd, meer hoet het niet te kosten.[:)]
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: RedFrits op 24 juni 2006, 12:42:07 PM
@Info
Ok, EUR 100,- maar dan reken je er kort door de bocht denk ik. Je zal dan ook alle wissels met decoders uit moeten rusten, toch? Ik heb 17 wissels en 4 ontkoppelaars.

Toch ga ik het eerst eens analoog opbouwen, ook om het een eerst allemaal onder de knie te krijgen. Later kan ik nog altijd decoders onder de wissels hangen.

Maar toch bedankt, mijn inzicht is erg verruimd!
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 24 juni 2006, 15:38:56 PM
Redfrits,

Mijn berekening is gebaseerd op 1 wisseldecoder (deze is voor 4 wissels) 1 S88 terugmeldmodule en een 6604 Delta controller als booster.
Dus voor de allereerste start, dus het beginsetje.


VIE5211   Motorola-Magnetartikeldecoder 25,67

 
VIE5291   Bausatz Motorola-Magnetartikeldecoder 20,16  


Bestelnummer conrad 212628  Prijs slechts 24,95 EUR  (S88)


Dus 2 x 25 = 50 + 18 = 68 heb je nog 32 euro over voor een goede lokdecoder Bijvoorbeeld een Kuehn T145.

[edit]

Voor het aantal wissel en ontkoppelaars ben je dus
6 x 4 = 24 want je hebt 17 + 4 = 21 magneetartikelen.

En 6 x 25 = 150,-- Euro. Het aantal S88 is moeilijk in te schatten voor mij, maar als je van 3 stuks uitgaat dus 48 meldpunten is dat 75,--

Dat zal dan betekenen dat je ongeveer 225,-- daarvoor moeten investeren.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: n/a op 24 juni 2006, 16:45:27 PM
Ha, dit spreekt mij ook wel aan.. Maar ik rijdt met fleischmann, en ik bergeep dat het over marklin gaat. Is dit ook mogelijk voor Fleischmann dan? Dat zou wel heel moi zijn, want dat is nog niet eens zo heel duur...
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 24 juni 2006, 16:55:03 PM
Ja, dat is ook mogelijk voor Fleischmann, want digitale decoders en systemen zijn niet merk gebonden. Dus hetzelfde rekensommetje is voor jouw ook van toepassing, als je DDW gebruikt.

Dus dezelfde wisseldecoders, dezelfde S88 modules, dezelfde booster.
Alleen komt daar omdat het een 2 rail systeem is ongeveer 1,50 bij voor de stroomdetectie. Die je nodig hebt om een bezetmeldsignaal op te wekken, die je aanbied aan de S88.
Zie hier voor een uitleg en een schema. http://people.zeelandnet.nl/rosoft/Bezetmelding2R.html
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: n/a op 24 juni 2006, 16:59:33 PM
Wat houd DWW in dan. ?

Ik heb hele topic doorgelzen, en ik ben hier ook helemala nieuw in.. Ik ga nieuwe baan beginnen, en ook niet al te veel geld, en wil toch wel mooie goede baan;)
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 24 juni 2006, 17:05:40 PM
citaat:
Geplaatst door deRossa

Wat houd DWW in dan. ?

Ik heb hele topic doorgelzen, en ik ben hier ook helemala nieuw in.. Ik ga nieuwe baan beginnen, en ook niet al te veel geld, en wil toch wel mooie goede baan;)



DDW wordt besproken in mijn allereerste antwoord op dit draadje, verder komt het nog enkele keren in het verhaal voor, misschien nog eens lezen. In het eerste antwoord staat ook de link welke verwijst naar DDW.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: pahasoft op 24 juni 2006, 20:25:30 PM
Hoi,

DDW verandert simpel gezegt een Pc in een digitale centrale voor je treinbaan. Er zijn verschillende besturingsprogramma's die hier mee kunnen praten (Railroad Express en Sprinter) zijn hier voorbeelden van. Dus keuze zat om goedkoop op de eerste rij te zitten.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: pahasoft op 24 juni 2006, 20:28:02 PM
@Info,

Leuk de site http://www.moba-digitaal.nl Ziet er verzorgt uit. Ik hoop voor je dat jij in het team zit om hier een succes van te maken.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: INFO op 24 juni 2006, 20:55:22 PM
citaat:
Geplaatst door pahasoft

Hoi,

DDW verandert simpel gezegt een Pc in een digitale centrale voor je treinbaan. Er zijn verschillende besturingsprogramma's die hier mee kunnen praten (Railroad Express en Sprinter) zijn hier voorbeelden van. Dus keuze zat om goedkoop op de eerste rij te zitten.



En niet te vergeten, Koploper, Windigipet, TrainController, Windigital,kortom alle programma's welke het Marklin Interface of IB protocol ondersteunen. Kwestie van de juiste client installeren, naast DDW.

Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: tonycabus op 05 juli 2006, 15:12:19 PM
H?????!
Hoed af, heren!
Zo mag dat 'tot in der eeuwigheid' verder gaan[:)]
Het doet goed aan het hart te zien dat ruzietjes bijgelegd worden.
Dat getuigt van mensen met grote kwaliteiten, op technisch EN menselijk vlak.
Titel: Digitaal maar ook niet helemaal
Bericht door: Gerolf op 05 juli 2006, 20:34:16 PM
Ik applaudiseer mee, Tony [8D]