Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => KISS en andere simpele elektronica => Topic gestart door: Roel G. op 25 augustus 2015, 12:41:34 pm

Titel: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 augustus 2015, 12:41:34 pm
Beste forum leden

Ik ben nieuw hier sinds vandaag, een account aangemaakt om professioneel advies in te kunnen winnen 8).
Even kort de situatie schetsen aangezien ik nieuw ben en een leek 1e klasse. Momenteel ben ik een baan aan het maken voor mijn gehandicapte broer. hij is altijd al zot geweest van treinen en rijden met treinen. Vroeger heft hij een Lima baantje gehad en vandaar het idee om opnieuw een baan te gaan maken voor hem. Ikzelf bevind me meer in de militaire modelbouwwereld op schaal 1/35 vandaar dat ik weinig kaas gegeten heb van deze hobby. Maar dit leek me een uitdaging, een afwisseling, een leuke manier om iets te kunnen doen voor mijn broer en tot op heden zeer leuk gebleken!

Echter zitten we nu met problemen...... het rijden van de treinen wil helemaal niet goed lukken. We zijn begonnen met deze startset van trix. Hierna heb ik met wintrack een baanplan uitgewerkt en dit ook in praktijk gebouwd. De eerste Landschapsvormen gemaakt, wisselbord met schakelsysteem gemaakt (knopje duwen en puls sturen naar de wissel om te schakelen met bijhorende groene en rode leds) om wat meer beweging te hebben hadden we nog een extra loc (bombardier traxx NMBS) bijgekocht waarna ik dan ook maar de stroomvoorziening gemaakt heb voor de sporen.

Om de sporen van stroom te voorzien heb ik de voeding gebruikt uit de startset. Van deze voeding aftakingen gemaakt rechtstreeks naar 7 plaatsen op de spoorbaan met draad van 1mm of 1.5mm gemaakt. Gisteren alles aangesloten en na een dagje werk was het resultaat bedroevend..... De treinen rijden in schokken, vallen stil, krijgen op sommige plekken precies een boost om dan weer iets verder stil te vallen, ze vertrekken niet vlot je moet ze dan echt in"gang" duwen..... Miserie troef zeggen we dan.... verder hebben we de sporen gepoetst met een special gom, de locs gepoetst en voorzien van een likje olie aan de wielen maar niets wilt helpen.

Eerlijk moet ik zeggen dat ik NIETS van stroom ken en gewoon afga op wat ik lees of zie op tekeningen.... mijn kennis beperkt zich tot - en + tegen elkaar= kortsluiting  ;D Dit werkt vooral frustrerend en demotiverend voor mezelf omdat ik niet weet wat het probleem is, ik vermoed de stroomtoevoer. Anderzijds voor men broer omdat hij niet kan rijden en we met een berg materiaal zitten dat fun zou moeten zijn/worden maar het nu helemaal niet is.

Gisteren was een zwarte dag..... had echt zin om alles af te gaan breken en ermee te stoppen!!

Vandaag dan weer vol goede moed dit forum gevonden en daar mijn vraag komen lanceren..... WIE O WIE ziet het problem en kan ons helpen??

Mvg Roel

Start set Trix:(https://az95169.vo.msecnd.net/images/trix/21504.jpg)

Piko trein:(http://traintamarre.tassignon.be/inventaire_H0/Piko%20HO%202901%20tpVI%20(59950)%2015-12-2012%2084,99%20IMG_3188-89.JPG)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: centauri167 op 25 augustus 2015, 12:45:55 pm
Hoeveel treinen laat je tegelijkertijd rijden want met zo'n standaard set kan je er toch maar enkele laten rijden zonder problemen, al hangt veel natuurlijk af van de grootte van je baan en of je nog andere stroomvreters op je transfo staan hebt.

Ga anders eens langs bij een club in de buurt, daar zullen zeker mensen zijn die je kunnen helpen.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 25 augustus 2015, 12:47:56 pm
Niet te snel teleurgesteld zijn, komt wel in orde....

Had je in uw profiel wat meer info gezet (leeftijd/woonplaats ) was er misschien iemand in uw buurt die alles eens kon nakijken bij je thuis...
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 25 augustus 2015, 12:52:26 pm
Welkom op dit forum Roel,
je problemen zullen hier wel opgelost raken...
Jammer dat je niet meer info verzamelde vooraleer je die startset aanschafte
bvb over digitaal rijden,en dan met een andere(lees betere)startset.

En ja,de bereidwillige helper weet graag van waar je bent...

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 augustus 2015, 13:05:05 pm
Zo enkele aanpassingen gedaan aan mijn profiel wat het misschien iets makkelijker kan maken.

Om verder enkele antwoorden te geven op de vragen:
Ik dacht dat met die startset 15 treinen konden rijden. Momenteel rijden er twee treinen en komt er max een derde bij dus zullen er in totaal 3 treinen max zijn waar er 2 max van kunnen rijden! Onderstaande foto is het baanplan dat ik gemaakt heb:
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Treinbaan5_zpsdd7354d0.jpg)

De vraag waarom geen digitaal rijden.... dat leek me veel te moeilijk en gecompliceerd en ik wou het dan ook zo simpel mogelijk houden voor mezelf en voor men broer.

Ik hoop dat dit weer iets meer duidelijkheid schept  :D
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: doomslu op 25 augustus 2015, 13:18:53 pm
Als ik het goed zie is dit een digitale startset en is de locomotief uitgerust met een DCC-decoder. (correct me if I'm wrong)
Ik hoop dat de Piko dan ook uitgerust is met een decoder!

De beschreven problemen lijken te wijzen op een slechte stroomafname.
Ik vrees dat hier héél weinig mensen ervaring hebben met Trix C-rails.
Zelf hou ik niet van een modelbaan uit allemaal kleine stukjes spoor, je maakt kans op slechte verbindingen. Ik dacht echter dat C-rails hiervoor wel betrouwbaar waren (?)

Aan het baanplan te zien denk ik echter dat je misschien wel kortsluitingen hebt. Keerlusmodules zul je wel niet gebruiken?
Correctie: waarschijnlijk toch niet, ik heb m'n bril eens goed gekuist...  :D

Rijden de locs vlot op een eenvoudige ovaal?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 augustus 2015, 13:26:10 pm
Is dit inderdaad geen digitale set?
Als je zeker bent dat alle sporen proper zijn, en de contacten van je locs ook, dan kan het alleen nog een slechte verbinding in je sporen zijn.

Om contacten in de locs te testen heb ik een plank met een continue rail (rail aan de meter) gemaakt. Als de loc daar op hapert ligt het aan de loc.
De verlichting van de loc is ook een maat: flikkert die bij het rijden?
Ik heb de sporen proberen te volgen, zit er zoals Luc zegt, geen omkeer-lus in?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 25 augustus 2015, 13:38:42 pm
deze startset is inderdaad digitaal, het equivalent van de Märklin Mobile station 1  controller.  (een oudje dus al).

Probeer zoals al gezegd eerst eens iets simpel: een grote ovaal.
EN zorg ook dat al je sporen netjes in elkaar geklikt zijn en je nergens kortsluitingen hebt.

Begin dan met bvb het binnenste spoor van je layout, test dit en als alles rijdt, breid je uit met  1 stuk tegelijk... telkens testen en checken.   HEt is niet de meest efficiente en snelste methode, maar je weet dan tenminste waar het mis gaat.

Van waar ben jij ? misschien kan er eens iemand komen kijken.

Check ook of die Piko trein wel digitaal is (of er een decoder in zit ) en wat zijn adres is.
tot slot   "digitaal" rijden heeft heel veel vormen, beginnend met enkel de loks digitaal en een kleine controller (zoals de jouwe)  tot helemaal automatischee baan met  een grote centrale, en een PC die alles (inclusief wissels en zo) digitaal aanstuurt...   Dat laatste is zeker nog niet aan de orde....
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 25 augustus 2015, 13:40:30 pm
Ik hoop dat de Piko dan ook uitgerust is met een decoder!

Dit hoor je dadelijk als je de loc op de sporen plaatst,
indien geen decoder maakt de loc een soort gezoem,dat is de motor die met het stroomtype niet tevreden is ;D,en die zal dan na een tijdje ook de geest geven!

Hoor je echter niets,is al een goed teken dat er waarschijnlijk een decoder inzit

Wil je 100% zeker zijn,doe 'm open en kijk!

Het feit dat je niet van plan was om digitaal te rijden doet vermoedens rijzen...
Daarbij moet het misverstand uit de weg dat het digitaal rijden ingewikkelder zou zijn dan analoog,integendeel.
Wat jij gemist hebt is een goeie winkelier om je eerste aankopen bij te doen

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 augustus 2015, 14:03:33 pm
Wow..... dit zit precies veel dieper dan ik dacht  :o

Dus eigenlijk rijden we niet analoog maar digital met de startset zoals Dani al aangaf!
De Piko loc heeft 100% zeker een DCC decoder en heeft ook al gereden, beide locs trouwens op de ovale baan zijn er geen problemen geweest. Alleen op deze baan happert alles, als je met de bediening een loc selecteerd en hem wilt laten vertrekken dan zie je de lichtjes knipperen en hem aanstalte maken om te vertrekken en toch weer niet.... het lijkt net of hij stroom krijgt en weer niet, het rijden gaat net hetzelfde stukken gaan goed en stukken gaan rotslecht. Alle sporen zijn nagekeken op het vastklikken en ik heb elke rijrichting van A tem Z gevolgd om zeker te zijn dat ik geen kortsluiting zou maken dus....... Mocht er kortsluiting zijn vermoed ik dat de treinen helemaal niet rijden of ben ik verkeerd?
Ik vermoed dan dat momenteel de stroomvoorziening niet deugd?

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 25 augustus 2015, 14:20:05 pm
Yep,en dan heb je maar 2 opties meer,
of het zit hem tussen de railstukken/verbindingen onderling,
of slecht kontakt rails< wielen loc.(olie aan de locwielen zou ik ten zeerste afraden,beter ben je met schoon proper droog blinkend zuiver....)
Als je om het even waar kortsluiting(dus ook bij een lus) zou hebben dan zorgt de ingebouwde veiligheid in de centrale dat alle stroomdoorvoer verbroken wordt

 :)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: centauri167 op 25 augustus 2015, 15:24:00 pm
15 treinen ga je alvast niet kunnen laten rijden met die centrale zonder extra boosters voor de stroom, al zie ik op dat baantje ook niet direct 15 treinen rijden.

Wat je makkelijk kan doen, met weinig kosten: ( of zelfs geen ) maak een nieuwe simpele ovaal, zonder wissels. Sluit je centrale daarop aan en laat één voor één je locs rijden. Rijden ze allen zonder problemen, dan weet je dat het al niet aan de locs of de centrale ligt.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Klaas Zondervan op 25 augustus 2015, 16:41:34 pm
Er zit in ieder geval geen keerlus in. Door die mooie krakeling lijkt het wel zo, maar hij komt aan de goede kant weer terug.
Je zegt dat je meerdere aansluitingen aan de voeding hebt gemaakt. Weet je zeker dat je niet ergens links/rechts hebt verwisseld?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 25 augustus 2015, 16:56:15 pm
Om geen verkeerde aansluiting te hebben moet je uw spoorstaaf volgen en als je een ander kleurdraad tegen komt is het kortsluiting  :(
Normaal als je op een klein trein traject digitaal gaat rijden heb je toch geen meerdere aansluitingen nodig....

Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Michael op 25 augustus 2015, 17:01:56 pm
Roel en broer welkom op dit forum, een ringleiding kan je helpen bij het oplossen van de stroom voorziening, van je centrale/ trafo 2 draadjes naar de ringleiding, van de ringleiding kan je zo veel aansluitingen op het spoor maken als je maar wilt. Hoe meer hoe beter.

google maar eens op ringleiding.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 augustus 2015, 18:01:53 pm
Hoe heb je die stroom-aansluitingen aan de rails gemaakt? Gesoldeerd?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: 59erke op 25 augustus 2015, 20:09:49 pm
Welkom

Dit komt me bekend voor...

Heb juist dezelfde problemen gehad maar dan niet digitaal aangestuurd maar analoog.
Probleem bij mij lag bij slechte rails (2de hands aangekocht) en stroomverlies, ondanks de baan toch kleiner was dan hier het geval is.

Denk dat je vooral moet kijken naar de rails en de stroomtoevoer.
Alle contacten nakijken en een ringleiding lijkt mij een goede optie.

trouwens olie op de wielen, werkt de olie niet als een isolerende laag ?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 augustus 2015, 22:53:32 pm
Hey mensen

Allemaal weer hartelijk dank voor de reacties. Even weer wat duidelijkheid scheppen aangaan de sommige vragen  :D

Over die olie op de locwielen heb ik me waarschijnlijk verkeerd uitgedrukt. De olie is op de assen gedaan maar zeker niet op het loopvlak! Dit heb ik gedaan in combinatie met het gommen op aanraden van de treinshop olaerts in Diepenbeek.

Ik heb een verdeling gemaakt met een wago stekker ter hoogte van de transfo:
(http://www.dominosign.net/data/catalogue/2/14/38781E2B-26B9-5B4A-2FCB1B66CB64F1C6.jpg)

Van deze klem (afzonderlijk - en +) vertrokken met elks een kleur (7 kabels per pool) naar telkens de zelfde kant van de rail (dit heb ik dubbel gecheckt!!) De kabels zijn rechtstreeks aan de rails bevestigd met van die speciale klemmetjes zodat ze makkelijk los te koppelen zijn! Misschien is de hoeveelheid aansluitingen (=7 stuks) van 1.5mm teveel? De kabeltjes uit de transfo zijn van die hele fijne gewikkelde daardjes terwijl de 1.5mm solide kern is.....

Mocht er toch kortsluiting zijn, een fout kan altijd, dan is het toch onmogelijk voor een loc om te rijden niet?

Aangaande sporen dat is een mix van nieuw, en tweede hands van 2 verschillende personen! Ze klikken allemaal netjes in elkaar wat kan je dan nog meer controleren?

Zo een ringleiding hoe werkt dat dan juist?

Mvg Roel

PS: De transfo voor het rijden staat los van deze voor de aandrijving van de wissels!
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Klaas Zondervan op 25 augustus 2015, 23:24:09 pm
Een ringleiding is elektrisch gezien niet anders dan wat je nu hebt gemaakt. Bij een ringleiding laat je dikke draden onder de tafel lopen, en op meerdere plaatsen maak je een aftakking naar de rails. Jij hebt een stervormige voeding gemaakt, en dat werkt ook goed.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 augustus 2015, 23:30:14 pm
" De kabels zijn rechtstreeks aan de rails bevestigd met van die speciale klemmetjes zodat ze makkelijk los te koppelen zijn!"
Wat voor klemmetjes?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: centauri167 op 26 augustus 2015, 10:28:55 am
Beste Roel, ik blijf er bij, maak een nieuw klein ovaaltje en sluit je centrale hier op aan en test één voor één je locs. Zo test je direct je locs en je centrale. Zou hiervoor wel nieuwe rails gebruiken en slechts één aansluiting op de sporen rechtstreeks van de centrale. Zou die draad ook solderen ipv klemmetjes te gebruiken.
Werkt alles hier prima, dan ligt het aan je bedrading of je rails of beide, maar eerst moet je dit testen voor je verder kan.

Ben zelf bezig met een oude baan terug leven in te blazen met de hulp van enkele vriendelijke, maar vooral ervaren treinfanaten en als je ziet hoeveel problemen wij al zijn tegen gekomen ...; enigste wat je telkens kan doen is om zoveel problemen uit te sluiten tot je bij de kern van het probleem bent.

Veel geluk alvast !
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 augustus 2015, 10:37:58 am
"klemmetjes" en  digitale signalen zijn niet altijd beste maatje inderdaad...  tenzij het hele straffe klemmetjes zijn die altijd 100% goed contact geven.   

Het kan volstaan dat 1 van de aansluitingen een beetje  "jittert"  waardoor het digitaal signaal van je centrale  verstoord is en je dus  verschillende  signalen op je sporen gaat krijgen.     Een decoder is niet blij als hij  2 verschillende signalen "ziet" en kan dan gaan haperen en stotteren...   Dus inderdaad : solderen van de aansluitingen, of speciale aansluitrails gebruiken, en zorgen dat je overal een goed contact hebt.Stel je in de plaats van de decoder :  je rijdt rustig ergens rond, ziet een bevel voor jou dat zegt  "30 km per uur",  en  een meter verder zie je ineens een signaal dat zegt  "100 km per uur"   doordat er omwille van slecht contact een bitje of 2 is weg gevallen van het signaal, en dan plots weer "30 km per uur"...   je zou van minder gaan twijfelen hee .   De  "bits"  van je signaal worden als  positieve en negatieve (of nul) spanning naar je rails geleid, dus een slecht contact daar kan tot miserie leiden.    Er zit weliswaar "beveiliging" in de protocols, maar toch kan het nog mis gaan.

Dit is ook de reden waarom de meeste fabrikanten afraden om  digitaal te rijden met gebruik van een aktieve bovenleiding.   Een pantograaf kan hetzelfde effect hebben als een los draadje.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 augustus 2015, 11:02:54 am
@ Hugo: met de klemmetjes bedoelde ik kabelschoenen. Onderaan de C gleis sporen zitten lipjes waar deze voetjes perfect over passen. Wederom gekocht in een bekende spoorwegmodelbouwwinkel  :-\ zo zien ze er ongeveer uit:
(http://www.adereindhuls.nl/foto-schuif-kabelschoen/schuif-kabelschoenen.jpg)

@ Paul: Hartelijk dank voor de reactie ik ga dat zeker eerst testen. Alleen kan dat enige tijd duren aangezien het momenteel druk is voor mij de komende weken :'( het zal
idd de beste oplossing zijn van nul af beginnen en zien waar we eindigen want op deze manier geraken we nergens.

@ Dani: Hartelijk dank voor de uitleg nu begrijp ikder weer iets meer van.

Conclusies:
Om te beginnen geleerd dat we dus toch digital aan het rijden ipv analog maar dan een van de basis vormen van digital rijden. Nu eerst een simpele oval gaan maken om de sporen en vooral de locs en de centrale te gaan testen. Verder zal hoogst waarschijnlijk het gebruik van de kabelschoenen een van de boosdoeners zijn en slechte signalen geven ergens.

Vragen:
Ik veronderstel dat het C gleis system verder toch voldoende contact maakt zodat niet alle sporen moeten gesoldeerd worden aan elkaar?
Stel dat ik een ringleiding ga leggen (meest waarschijnlijk) van 1,5mm solide kern met welke dikte en sort draad maak ik best de verbindingen naar de sporen?
Om de hoeveel cm maak je een verbinding naar de sporen?
Is het aantal verbinding beperkt of kan je dit oneindig doen?

Mensen hartelijk dank tot nog toe voor de uitleg en de hulp!!

Groetjes Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 26 augustus 2015, 11:11:37 am
Mijn mening is dat je niets bent met die klemmen(kabelschoenen), is goed voor de industrie....
door je draad er niet in te solderen, maar klemt met een speciale tang, krijg je daar al "jitter"

en wat is het....DCC of ACC want dat veranderd al veel...

Misschien eens komende maand naar €uromodelbouw komen en op de stand van MSM zal je wel de eene of andere van het forum tegen het lijf lopen en is het éénvoudiger om kleien handleidingen uit te leggen die je verder helpen, de meeste forumleden hebben een batch aan en weet je wie het is....
tenzij diegene die gekend zijn als slecht geld  ;) ;) ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 11:12:22 am
Nu kan ik efkens niet meer volgen? C-gleiss is toch Märklin? Ik dacht hier met 2 spoor te maken te hebben.
Dat verandert het zicht natuurlijk.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 augustus 2015, 11:16:53 am
Trix heeft ook C-gleis, zonder pukkeltjes in het midden. En die kabelstekkers, daar is niks mis mee, mits goed passend, en goed gemonteerd.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 11:24:10 am
Trix heeft ook C-gleis, zonder pukkeltjes in het midden. En die kabelstekkers, daar is niks mis mee, mits goed passend, en goed gemonteerd.
Ja zeg, wat een verwarringzaaierij is me dat! ;D
Als dat dezelfde kwaliteit als M is, dan denk ik ook dat het niet zozeer aan slecht contact in de sporen ligt, tenzij ze wel heel slecht in elkaar zijn "geclickt".
Ik zou eens beginnen met slechts één verbinding naar de rails, en zo opbouwen, draad per draad.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 augustus 2015, 11:28:01 am
Eric: euromodelbouw check  ;D We zitten daar met een stand van onze modelbouwclub Moveleo  8)

Hugo: C gleis van trix sorry daarvoor  :-[ wel degelijk 2rail system en dat is DC als ik me niet vergis?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 26 augustus 2015, 11:31:33 am
Ooo dan kan je al veel hulp krijgen met raad en daad van de club Moveleo,
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 11:39:28 am
sorry Roel, ik ben blijkbaar niet meer mee met de recente ontwikkelingen ;D
Maar de raad blijft geldig:
één voor één de draden testen, ik bedoel per aansluiting natuurlijk.
Zo sluit je de slechte uit.
Zoals Sherlock: alle mogelijkheden elimineren ;D
Ik zou dan in het midden van iedere bocht een aansluiting maken.
Een ringleiding is niet zo belangrijk, zoals je het nu doet gaat het ook. Als verbindingsdraad is 0.75 al veel te groot, en misschien door zijn stroefheid onhandelbaar. Zo zouden de schuifcontacten kunnen lossen door de beweging.
In een elektronica zaak zal je betere vinden.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 augustus 2015, 11:46:51 am
wat de aansluiting op ringleiding betreft ....  het aantal hangt af van de grootte van je baan .

Ik gebruik  2,5 mm²   (maaj ekan ook 1,5 mm² gebruiken)  vast koper als ringleiding.  De aansluitingen naar de baan doe ik met soepel  2x0,75 mm²  draad  (speakerdraad) en soldeer alles aan beide einden, dus zowel aan de  ringleiding als aan de sporen (aan die lipjes).

Ik probeer minstens 1  aansluiting te hebben  om de anderhalve a 2 meter.   EN vooral een extra ansluitign voor / na een wissel kan nooit kwaad !   Als ik bvb rangeerspoortjes of stukjes kopspoor leg, dan zorg ik dat elk spoortje zijn eigen aansluiting op de ringleiding heeft vlak na de wissel.


Als je in een verder stadium komt, en je zou uitbreiden naar meer loks tegelijk, dan ga je ook met "booster" elementen moeten werken voor meer stroom op de baan in verschillende delen, maar dat zou ons nu even te ver leiden.  Dan krijg je meerdere ringleidingen, scheiding van spoorsegmenten en zo voort.   Laten we nu even "K.I.S.S."  houden :-)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 augustus 2015, 11:56:27 am
@ Eric: Moveleo heft niets te maken met spoorwegmodelbouw  8) we zijn meer militair en civiel getint. www.moveleo.be

@ Hugo: Thanks

@ Dani: Ik had al gemerkt dat de 1,5mm vaste kern heel erg straf was en ik moeite had om de sporen plat te krijgen. Wat je verder vertelt klinkt ook bekend.... rond de wissels is het heel erg met stilvallen van de treinen. Heb je eventueel een foto van hoe je best die 0.75mm soldeert op de ringleiding? Ik veronderstel dat de ringleiding best doorloopt in 1 geheel en niet onderbroken wordt? Moet deze ringleiding trouwens sluiten?

Mvg roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 26 augustus 2015, 12:00:07 pm
Moet deze ringleiding trouwens sluiten?

Mag,moet niet..

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 12:02:54 pm
Je hebt sterkstroom verbindingen aangelegd, met "stijve" 1.5 mm draad. Dat is goed voor een staande lamp, maar hier een beetje overkill.
Dat is goed voor die eventuele ringleiding.
Op de modelbaan mag je door zo'n draad 25 A sturen!
Een draad van 0.5 nog altijd 2.5 A
Die waarden zijn niet van mij, ze komen uit een tabel die je wel op internet vindt.
Dus: neem je soldeerbout, vergeet die klemmen. Vertrek van je transfo met dikke draad naar een soldeerklem. Soldeer daar soepel .5 draden aan met die klemmetjes aan de andere kant.
Of leg die ringleiding in 1.5 en soldeer onderweg die soepele draden er aan. Dit is nog altijd de beste oplossing (maar meer werk)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 26 augustus 2015, 12:05:29 pm
Ja, dat is het...kenners van modelbouw schilderen, nu gaan we wat bijleren van weahteren  want jullie kennen er wat van....mooie webstek
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 12:20:58 pm
soldeerverbindingen:
http://www.meb.gerolf.be/debouw/materialen/nsolderen.htm
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 augustus 2015, 12:30:26 pm
Ik had al gemerkt dat de 1,5mm vaste kern heel erg straf was.....
Daar zit wellicht het probleem. Vaste kern mag je niet gebruiken in die knijpkabelschoentjes.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 augustus 2015, 12:50:00 pm
 :D We gaan er geraken:) Ik zie het weer helemaal zitten!

Moet je na het maken van onderstaande verbinding deze ook terug isoleren? hoe doe je dat best met een krimpkous ofzo?
(http://www.meb.gerolf.be/debouw/bm/solderen/bout/26draadtussenklaar.jpg)

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 26 augustus 2015, 12:56:24 pm
:D We gaan er geraken:) Ik zie het weer helemaal zitten!

Moet je na het maken van onderstaande verbinding deze ook terug isoleren? hoe doe je dat best met een krimpkous ofzo?
(http://www.meb.gerolf.be/debouw/bm/solderen/bout/26draadtussenklaar.jpg)

Mvg Roel

Dit is perfect Roel,
Valt moeilijk te isoleren met krimpkous nietwaar,het zal moeten volstaan met wat isoleertape,of helemaal niets,
Naar ik vastgesteld heb laat jij jouw ringleiding onder de sporen lopen,
De meesten boren door en houden die onder het tafelblad,zo kan je altijd erbij voor nieuwe stroomafnemers

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 26 augustus 2015, 13:17:47 pm
De aftakking van de andere draad een paar centimeter verder maken, zo kunnen ze elkaar niet raken. Maar liever niet onder de sporen leggen; door de tafel boren zoals Rudy zegt. Wil je ze toch onder de sporen houden zou ik voor de ringleiding ook soepel draad nemen en toch isoleren!
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Gerolf op 26 augustus 2015, 15:05:08 pm
Dit is perfect Roel

Bedankt, die foto komt van mijn webstek  ;)

Isoleren hoeft niet per sé, maar kan prima zoals Huugooke beschrijft - weg van andere verbindingen.
Als dat niet kan, of je het toch niet vertrouwt, kan wat verf of lijm ook als isolatie dienen ...
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 augustus 2015, 15:21:32 pm
een tip, die ik ook van iemand kreeg: in plaats van je aansluit draad haaks op je ringleiding draad te solderen....

* Draai hem er 2 of 3 keer rond, maar laat hem in de langsrichting lopen parallel met de ringleiding.
(dus eigenlijk als een soort schroefdraad of spiraal er rond wikkelen)
* na het solderen (geen dikken BOL soldeertin aanbrengen, een klein beetje is ok)  een krimpkousje er over
* krimpkousje  opwarmen en klaar...  mooi geïsoleerd en toch een goeie soldeerverbinding.Als alternatief zijn er mensen die hun ringleiding door een kroonsteentje laten lopen, en met de vijsjes van dat kroonsteentje de aftakking makken.    Het oogt netjes... maar ik ben er geen grote fan van.     Als je dat toch zou doen, de draadjes van je aansluitdraden even vertinnen.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Klaas Zondervan op 26 augustus 2015, 15:26:42 pm
Dani. hoe krijg je die krimpkousje er omheen bij een doorlopende draad?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 augustus 2015, 15:28:21 pm
En als je toch met "klemmetjes" wil werken,  kan je die bij Märklin zelf kopen, als "aansluitdraad" kompleet, maar dat kost wat geld....

http://www.marklin.be/nl/producten/detailsh0.html?page=2&perpage=40&level1=4412&level2=4430&level3=4431&art_nr=74042&era=0&gaugechoice=2&groupchoice=3&subgroupchoice=15&backlink=%2Fwww.marklin.be%2Fnl%2Fproducten%2Fspoor_h0%2Frails%2Fcrail.html


5 euro voor een stukje draad met 2 klemmetjes aan gesoldeerd , alstublieft.
En dan nog 2 meter lang terwijl je  meestal maar max een halve meter nodig hebt als je op ringleiding aansluit.
Deze zijn eerder gemaakt voor 1 enkele aansluiting... (of voor een ster-configuratie)


Persoonlijk neem ik gewoon  draadjes die ik aan de lipjes vast soldeer, en dan een krimpkousje er over... ook zo netjes
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 augustus 2015, 15:28:58 pm
Dani. hoe krijg je die krimpkousje er omheen bij een doorlopende draad?

Die steek je op voorhand over je draad, voordat je hem onder de baan legt en vastmaakt, KLaas ....
Soms moet je EVEN VOORUIT DENKEN bij het bouwen

Een goeie planning is het halve werk :-)

(en ik heb het met schade en schande ondervonden)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: 59erke op 26 augustus 2015, 17:22:26 pm

Vragen:
Ik veronderstel dat het C gleis system verder toch voldoende contact maakt zodat niet alle sporen moeten gesoldeerd worden aan elkaar?
Stel dat ik een ringleiding ga leggen (meest waarschijnlijk) van 1,5mm solide kern met welke dikte en sort draad maak ik best de verbindingen naar de sporen?
Om de hoeveel cm maak je een verbinding naar de sporen?
Is het aantal verbinding beperkt of kan je dit oneindig doen?

Mensen hartelijk dank tot nog toe voor de uitleg en de hulp!!

Groetjes Roel

De kabelschoenen ben je idd niets mee.
Ringleiding van 1,5mm² is zeker goed, draden naar rails gebruik de gewone standaard dunne draadjes voor modelspoor
o.a. te vinden bij conrad of de modeltreinwinkel.
Best is elke rail te voorzien van aansluitdraden, aantal rails is niet beperkt.
1 gouden tip rails NOOIT aan elkaar solderen
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 24 september 2015, 22:26:44 pm
Zo ondertussen heb ik zoals mij aangeraden werd een ovaaltje gemaakt 1 stroomtoevoer zoals origineel voorzien was en dan testen maar. Blijkt uit de testen dat de rode originele loc perfect rijd op deze ovaal. De piko traxx daar en tegen geeft veel problemen zucht  :( :( Hij rijd in schokken, je moet hem in gang duwen etc..... de rode loc bolt nu netjes op de ovaal. Echter op de grote baan gaf hij dezelfde problemen als de piko traxx.

Om alle woorden wat te verduidelijken heb ik enkele filmpjes gemaakt die zeggen waarschijnlijk meer dan duizend woorden.....
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/th_MVI_3640_zpswujlvlyr.mp4) (http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/MVI_3640_zpswujlvlyr.mp4)
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/th_MVI_3635_zpskjykbyke.mp4) (http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/MVI_3635_zpskjykbyke.mp4)

Mijn vraag wat is hier in hemelsnaam gaande  ???..... Het enige wat ik me kan bedenken is dat de decoder in de loc niet goed is aangesloten of dat hij slecht geprogrammeerd werd.... Voor zover ik der ook maar een jota van begreep heb ik geprobeerd het boekje te volgen.

Zondag zijn we in Genk op de beurs is der eventueel iemand die ons daar zou kunnen helpen?? Dan neem ik alle materiaal mee uiteraard!

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 september 2015, 08:20:16 am
Dat kastje is eigenlijk een Märklin Mobile Station?
Dat de rode op de grote baan slechter rijdt ligt aan slecht contact op die baan, dat is duidelijk.
Op het filmpje staan ze allebei op het spoor; je hebt de grijze toch ook alleen getest?
Maak eens een foto van de wielen van die grijze.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 25 september 2015, 11:28:08 am
Roel,
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het steeds op dezelfde plaatsen is dat de loc's haperen of stoppen,
Vroeger zat in mijn baan een heel stuk spoor waarop de treinen(steeds dezelfde) plots trager gingen rijden,alsof ze daar minder "eten" kregen!
Andere modellen hadden daar dan weer geen last van.
Nochtans had ik stroom op die plaatsen want een testlampje brandde daar normaal,andere mogelijkheid tot meten had ik niet
Ik heb die stukken vervangen door rail's van een andere kwaliteit (Peko-flex) en nu houden ze allen zelfde snelheid aan.
Volgens mij is de oorzaak daar te zoeken,

Zondag zijn we in Genk op de beurs is der eventueel iemand die ons daar zou kunnen helpen?? Dan neem ik alle materiaal mee uiteraard!

Probeer daar eens van iemand te bekomen dat je loc's op een baan een testritje kunnen doen.

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 september 2015, 15:47:09 pm
Ik had nog twee andere filmpjes maar om een of andere reden krijg ik ze niet geupload  :-[ Daar was de rode en de grijze telkens apart te zien.
Dat kastje is een Trix mobile station 1 lijkt pratisch hetzelfde als de marklin variant.
Voor alle duidelijkheid beide locs werden afzonderlijk alsook tesamen getest!!! Uit deze test blijkt dat de rode loc PERFERCT NORMAAL reed afzonderlijk alsook met de grijze op de sporen. De grijze was een heel ander verhaal hij happerde in beide gevallen dus met twee en afzonderlijk.
Betekent dit dat de stroomvoorziening wel ok is, voor deze ovaal dan toch?? Zou er dan enkel iets schelen met de grijze loc?

Wie o Wie kan ons zondag helpen  :-[

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: bva25j op 25 september 2015, 16:27:22 pm
Roel,

Ik heb de zelfde probleem gehad met mij 77 van piko... de wielen waren echt vuil.... hoewel de lok nieuw was. Na een mooie cleaning. Was het nikel.

Hier( in frans ) iemand die het verbeter verbeter hebt

http://www.bielles87.com/ref-6469-capteur-double-bb-6663000-piko

Met de video
https://www.youtube.com/watch?v=UBBT8HVShZg&feature=youtu.be


PS moet ook zeggen dat met andere piko loks heb ik deze probleem niet gehad.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 september 2015, 17:19:45 pm
Mmhhh vuile wielen dat zou misschien iets kunnen verklaren.....

@ Hugo, Benoit en de rest natuurlijk  :D hieronder foto's van beide assen
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Wielen%20Piko%20001_zpsulrewjpi.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Wielen%20Piko%20001_zpsulrewjpi.jpg.html)
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Wielen%20Piko%20002_zpshdmklrip.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Wielen%20Piko%20002_zpshdmklrip.jpg.html)

Wat me ook opgevallen is dat de lichten van de grijze helemaal niet werken, die van de rode zijn perfect te bedienen.

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 25 september 2015, 17:24:01 pm
amaai goed vuil...duidelijk veel gereden...
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 september 2015, 18:31:15 pm
Amaai, dat ziet er slecht uit. Proper maken met isop... isopo.. isoprp, enfin wasbenzine, of dat ander spul waar ik de naam van vergeten ben, dat goed vet oplost. GEEN ACETON!
Voor ernstige problemem een glasvezelborstel.
Afhankelijk waar de contactveren de wielen raken, de binnenkant van de wielen niet vergeten.
Dat heel zwarte zijn rubber banden, dat geeft niet
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 september 2015, 18:34:37 pm
En niet roken als je met dat spul bezig bent!
Dat de lichten ook al niet werken doet me veronderstellen dat er wel wat geknoeid is met die loc, want die zal toch wel al met LED's zijn zeker?
Anders de kap er af en een paar fotookes van de binnenkant?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 25 september 2015, 19:03:44 pm
NIEUW gekocht in Duitsland bij www.Elriwa.de ...... De loc heeft amper gereden omdat hij zo slecht ging van in het begin...... ik heb me dus dik laten bezeiken dunkt me godverdoeme >:( >:(

Zal hem zondag meenemen misschien dat er iemand dan eens naar de binnenzijde kan kijken??

MVg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: loebaske op 25 september 2015, 20:13:42 pm
Nieuw gekocht ??
Nieuw als tweedehands ??
Als je er niet veel voor betaald heb is het misschien wel een koopje, maar zeker niet aan een nieuw prijs....
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Huugooke op 25 september 2015, 20:43:28 pm
Ah, ge lacht met mij hé, mannen, als ik zeg dat ik liever in een winkel koop! >:(
Ge zie wel hé! ;D
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Rangeerduivel op 25 september 2015, 21:34:15 pm
www.Elriwa.de

Verkeerd begrepen!

Ze geven op alle stukken een flinke korting...op de levensduur! ;DD

 ;)
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 september 2015, 00:13:48 am
Het was 74.99€ voor deze loc maar ik heb deze zeker NIET als 2e hands gekocht.... Jammer dat ge zo bedot moet worden, de moment dat ik de doos opendeed zat er al een raam scheef en dat vond ik al verdacht voor een "ongebruikte" loc. Verder had ik der geen aandacht aan besteed zeker de wielen niet aangezien ik der helemaal geen kaas van gegeten heb. Ge koopt iets nieuw en vertrouwd toch in zekere zin de winkel of handelaar......

Daar kopen we dus nooit meer!
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: bva25j op 26 september 2015, 07:55:25 am
Het was 74.99€ voor deze loc maar ik heb deze zeker NIET als 2e hands gekocht.... Jammer dat ge zo bedot moet worden, de moment dat ik de doos opendeed zat er al een raam scheef en dat vond ik al verdacht voor een "ongebruikte" loc. Verder had ik der geen aandacht aan besteed zeker de wielen niet aangezien ik der helemaal geen kaas van gegeten heb. Ge koopt iets nieuw en vertrouwd toch in zekere zin de winkel of handelaar......

Daar kopen we dus nooit meer!

Wacht

Die 77 die in de splinternieuw startset was had ook vuile wielen.   Ik heb verschillende Piko produkten gekocht en zijn zijden echt goed . Die 77 is de enige die de probleem heeft. Nu is het iets anders die mischien  is meer belankrijkdenk ik.

(http://static.blog4ever.com/2012/09/714229/artimage_714229_1765001_201302113903617.jpg)

Sommige keer de wiel contact is niet good gevouwen en dant in plaats van 8 contact punten, heb jij er maar 4.

Ook iets anders met een decoder er is ... heb ik al veel gelezen dat de capacitor op "Piko platine" zou moet weg. Anders in de twee of drie eerste step zal  jij schokkerige beweging hebben.
En het is mischien voor en andere tip maar ik heb met een horny decoder best resultaat dans een esu lokpilot V4. Ik heb gelezen dat lenz silver zou beter zijn voor deze hobby loks en Ulhenbrock ook.
Deze week ik zal proberen deze capacitor weg halen en testen.
Anders als jij een Lokpilot V4 hebt , mag ik jij de cv configuratie geven om beter resultaat te hebben ?
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 september 2015, 10:48:32 am
Voila nadat ik afgelopen nacht het forum nog eens gecheckt had vanmorgen begonnen aan een kuisbeurt van de wielen. Gelukkig airbrush ik met Isopropylalcool dus daar had ik meer dan genoeg van staan  ;D Beide locs onder handen genomen de ene was al wat vuiler dan de andere maar de foto's spreken voor zich. Nadat dit werkje gedaan was en ik zag wat er onderuitkwam heb ik tegelijk de sporen van het testovaaltje ook maar gedaan. Die berg wattestaafjes kreeg ik niet op beeld  :o

(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Locs%20002_zpsrlervf5r.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Locs%20002_zpsrlervf5r.jpg.html)

(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Locs%20001_zps5bmo1lb5.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Locs%20001_zps5bmo1lb5.jpg.html)

Het resultaat is dat BEIDE locs nu lopen als een trein  8) Dag en nacht verschil met ervoor, ze reageren beide nu perfect op alle signalen, de 77 heb ik zelfs opnieuw en vlot kunnen programmeren zonder foutmeldingen. Het enige dat nu nog steeds niet werkt zijn de lichten op de 77. Daarmo heb ik enkele foto's gemaakt van de binnenzijde en de bedrading.

(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Locs%20003_zpsmkirgutm.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Locs%20003_zpsmkirgutm.jpg.html)
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Locs%20005_zpshnswudf3.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Locs%20005_zpshnswudf3.jpg.html)
(http://i131.photobucket.com/albums/p315/Roeleke/Treinbaan/Locs%2000_zpsdsmihoyu.jpg) (http://s131.photobucket.com/user/Roeleke/media/Treinbaan/Locs%2000_zpsdsmihoyu.jpg.html)


Grtz Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: dani op 26 september 2015, 11:09:23 am
probeer eens om die 8 polige stekker van de decoder naar de dragerprint om te keren met de draadjes naar de andere kant en dan weer in te pluggen ...

Het is een "long shot" maar je kan maar proberen en je kan er in elk geval niks mee misdoen.  Dir stekker is zondaing bedacht dat het geen kwaad kan als hij verkeerd om zit , de trein blijft rijden maar je hebt gewoon geen licht.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: bva25j op 26 september 2015, 11:18:18 am
+1
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 september 2015, 12:16:15 pm
Dani, Benoit +10  ;D

De decoder omgedraaid en nu werken de lampjes ook  :P
YES EINDELIJK  ;D
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: NielsVV op 26 september 2015, 12:25:21 pm
Bij een 'nieuw' aangekocht model zoveel probleem hebben! Moest ik in u plaats zijn geweest, had al lang den boel weggedaan en begonnen met postzegels te verzamelen.

Maar ben blij voor u dat het allemaal goed gekomen is.  ;D
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 26 september 2015, 13:04:09 pm
Tja Niels ze hebben mij al vaker voor zot verklaard  ;D

Ik vind het gewoon spijtig dit als eerste modelbouwervaring te moeten meemaken.... Veel mensen zouden er op deze manier de brui aan geven. Bij Elwira koop ik NOOIT nog iets dat staat 100% vast, ik vermoed dan ook dat het model helemaal niet nieuw was!! Op zen minst heeft het misschien rondjes gereden in de winkel. Als ik zag wat onder piko 77 uit kwam aan vuiligheid..... De rode OBB loc heb ik 2e hands gekocht als startset en daar kwam bijlange zoveel vettigheid niet van af. Ik ben gewoon heel erg blij hier heel goed geholpen te zijn geweest en dat we uiteindelijk de beide locs aan de praat hebben op de ovaal.

Nu gaan we eerst eens de baan afbreken, alle sporen deftig kuisen en dan met een nieuwe baan (leren uit de fouten van het verleden!!) beginnen.

Mvg Roel
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Ben op 26 september 2015, 16:10:42 pm

Ik vind het gewoon spijtig dit als eerste modelbouwervaring te moeten meemaken....


Och, zie het van de positieve kant. Je weet nu hoe en wanneer je een lok moet schoonmaken, op enig moment zal dat weer moeten gebeuren. En een decoder verkeerd inprikken zal je ook niet meer overkomen. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: bva25j op 27 september 2015, 08:20:22 am
Hello , ik heb gisteren de condensateur (capacitor ?) verwijdert. En nu zij mijn lokomotief langzamer en zacher.

Ik moestt ook de lokpilot V 4 cv aanpassen

CV 49 = 17
CV 51 = 1
CV 52 = 3
CV 53 = 80
CV 54 = 20
CV 55 = 15
CV 56 = 20
CV 124 = 121

Ik heb veel geleert  op dit link http://forum.e-train.fr/viewtopic.php?f=3&t=60435&start=15#p1419864
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Johnnytrein op 27 september 2015, 15:22:46 pm
Je spreekt daar geregeld over een 77 loc, bedoel je het adres van je loc. Ik zie namelijk op je foto's geen loc reeks 77 .
Titel: Re: Problemen met rijden
Bericht door: Roel G. op 30 september 2015, 23:03:36 pm
Hey Joannes

Idd foutje van de zaak  :o het gaat niet om de piko 77 maar de BR186 traxx zoals je kon zien op de foto's. Klein misverstandje.

Grtz