Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => KISS en andere simpele elektronica => Topic gestart door: 755philippe op 24 oktober 2014, 16:41:19 pm

Titel: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 24 oktober 2014, 16:41:19 pm
Hallo,
Ik heb de Faller-bekolingskraan in elkaar gestoken en geschilderd. Graag had ik op de giek en in het huis van de kraan enkele led's aangebracht voor verlichting. Ik kamp wel met een probleem. Het aanbrengen van de leds is ok. Maar hoe doe je dat met de bedrading. Als je leds heb gesoldeerd heb je 2 draden die door het huis moeten. Als de kraan verschillende keren heeft gedraaid zijn uw draden ook gedraaid. Dus mijn uiteindelijke vraag is hoe je de bedrading binnen vastzet zonder dat deze begint te draaien als de kraan van richting veranderd. Heeft iemand een alternatief ?


Foto van de kraan.
(http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/DSCF8775_zps2fc992a8.jpg) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/DSCF8775_zps2fc992a8.jpg.html)

Mvg

755philippe

Marklin K-Track - Esu-Ecos - Koploper
[/size]
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Rangeerduivel op 24 oktober 2014, 19:14:56 pm
Sleepkontakten zoals die gebruikt worden in een draaischijf...

 ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Michiel op 24 oktober 2014, 19:23:46 pm
Of het transformatoreffect gebruiken? Voor de as gebruik je een vrij lange stalen schroef. Onder en boven wikkel je dezelfde hoeveelheid wikkelingen met spoeldraad rond de schroef. Je zet wisselspanning op de onderste wikkeling (vb 12v), en normaal gezien krijg je weer 12v uit de bovenste wikkeling. Voor LEDs maakt het niet veel uit dat het rendement niet geweldig is.

't is te proberen, een leuk experiment. Ik heb het zelf nog nooit gedaan.  ;D
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 24 oktober 2014, 19:43:07 pm

Hallo Michiel,
Het idee van jou is goed. Als ik het goed begrijp steek je in het gat waar de kraan moet draaien een schroef of ronde stang. Dan wikkel je zowel boven als onder de schroef spoeldraad. En dan zou het moeten lukken. Ik moet wel 2 draden in die kraan krijgen nl geel en bruin volgens de marklinkleuren. Hoe kan ik dit oplossen. Moest de kraan van metaal zijn kon ik overal massa nemen maar deze is van kunststof.

Mvg

755philippe

Marklin K-Track - Esu-Ecos - Koploper
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Michiel op 24 oktober 2014, 20:06:17 pm
Ik ken niets van de kleuren van Märklin, en kleur van een draad heeft geen invloed op de functie ervan. Onderaan voed je de wikkeling via de twee aansluitdraden, en bovenaan komt er een vlottende spanning op de andere wikkeling. Je mag kiezen welke draad bruin is en welke draad geel.  ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 24 oktober 2014, 20:07:38 pm
De eenvoudigste oplossing is gewoon draad te gebruiken en zorgen dat de kraan geen hele toer kan maken. Dat kan door een paar schroefjes in de draaischijf te zetten zodat de kraan een eindstop heeft. Waar je die zet hangt af van welk bereik je die kraan wil geven.
De draad door een centraal gat met een ruime lus en dan kan ze rustig draaien.
Als draad kan je ook zelfklevend koperfolie gebruiken; te verkrijgen in de hobby winkel. Het is een soort tape die geleidend is, die je zelfs kan solderen, en in fijne reepjes snijden zodat die ergens op of achter geplakt kunnen worden, eventueel wegschilderen.
Met wat meer knutselwerk kan je er ook zo'n sleepkontacten mee maken zoals Rudy voorstelt.
Gebruik gewoon zwarte draad.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 24 oktober 2014, 20:10:07 pm
om de draden en eventueel de folie weg te moffelen heb je plaats genoeg in de "balken"
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Havoc op 24 oktober 2014, 20:22:26 pm
Heel eenvoudige oplossing voor "sleepcontacten" is een 3.5mm stereo stekker te gebruiken zoals ook voor kleine hoofdtelefoons gebruikt wordt. Heb je 3 contacten die zoveel kunnen ronddraaien als je maar wil voor geen geld. Je moet die wel op de as kunnen monteren.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 24 oktober 2014, 22:03:17 pm
Als ik het goed begrijp zorg ik ervoor dat ik een 3.5 mm stekker vind van de zgn oortjes van een mp3-speler. Bij conrad zoek ik het vrouwtje ervan die ik in de as van de kraan steek. ik plug er het mannelijke stekkertje erin waar de leds op aangesloten zijn. Ik hoop dat het zal gaan.
Mvg

Philippe

Marklin K-Track - Esu-Ecos - Koploper
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Snobby Crash op 24 oktober 2014, 22:20:29 pm
Ik zou het nog anders oplossen Philippe, gewoon de ledjes aansluiten op een klein batterijtje type AA en dit alles onderbrengen in de cabine, en ergens een microschakelaartje plaatsen onder de cabine...
Een batterijtje wvan 1,5v met een weerstandje ertussen naar je ledjes zorgt ervoor dat je ledje enkele weken gaat constant branden... Met een schakelaartje ertussen hoef je misschien 1 keer per jaar het batterijtje te vervangen....

Geert
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 24 oktober 2014, 22:26:24 pm
Hier de foto's van conrad van de zgn jacks 3.5mm. Ik hoop dat je dit bedoelde.

(http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/male35mm_zps81371dbb.jpg) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/male35mm_zps81371dbb.jpg.html)

(http://i1381.photobucket.com/albums/ah205/Philippe_Koninckx/female35mm_zpse2014b2e.jpg) (http://s1381.photobucket.com/user/Philippe_Koninckx/media/female35mm_zpse2014b2e.jpg.html)

Mvg

755philippe
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Klaas Zondervan op 24 oktober 2014, 23:10:25 pm
Een batterijtje van 1,5v met een weerstandje ertussen naar je ledjes zorgt ervoor dat je ledje enkele weken gaat constant branden...
Met 1 batterij van 1,5V gaat dat niet lukken. Je moet er minstens twee hebben om 3V te krijgen.

Maar de simpelste oplossing is door Hugo gegeven. Gewoon twee draden door het draaipunt brengen en zorgen dat hij niet te veel slagen dezelfde kant op maakt.
Zo doen ze het bij windmolens ook. Daar hangen de kabels gewoon in het midden van de toren en een teller houdt bij hoeveel slagen hij uit de neutrale stand is geraakt. Bij 5 slagen draait hij weer terug naar de neutrale stand.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Rangeerduivel op 25 oktober 2014, 09:54:10 am
Philippe,
Dat met die Jack zou een mooie oplossing kunnen zijn,
maar de kans bestaat dat de hele toestand teveel spant en de jack niet vlot genoeg draait in de huls
Ofwel kan dan de zwenkmotor het niet trekken,ofwel breken je draden alsnog na een paar rondjes draaien
Ze verkorten steeds als ze (rond elkaar) getorst worden.
Ik zou gaan (als sleepkontakten geen optie zijn) voor de oplossing zoals Hugo aangaf,
Dit wordt/werd vroeger ook bij echte,(lees lichtere modellen)kranen toegepast.
Ik heb ooit gewerkt met een hydraulische ATLAS-kraan(anno 1970) die op een vrachtwagen gemonteerd stond,die kon ook maar één toer draaien,en dan terug één toer in de andere richting.
Dit had alles te maken met de hydraulische leidingen die geen draaipunt hadden.

 ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Gerolf op 25 oktober 2014, 09:57:00 am
Ik zou met sleepcontacten of van die jack-stekkers werken (bij mijn weten bestaan er ook met 4 contacten)

Het spoelen-op-een-stang-idee klopt volgens mij niet:
Een transformator hoort een gesloten ring te hebben als de spoelen niet op elkaar liggen
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 25 oktober 2014, 20:26:17 pm

Hallo,
Ik kan in het kraanhuis de mannelijke jack plaatsen en in de kraansokkel een vrouwelijke inlijmen. Als je het kraanhuis neemt plugt je die in de sokkel met de vrouwelijke erin. Moet volgens mij werken. Ik heb hiervoor een plug nodig waar je 2 draden kunt aansluiten. Meer draden voor verlichting heb ik niet nodig. Desnoods plaats ik een funktiedecoder in het kraanhuis. Deze heeft ook maar 2 draden nodig. Hierop kan ik op F1=verlichting kraanhuis - F2= verlichting giek. Dit is maar een idee.

Mvg

755philippe

Marklin
K-Track - Esu-Ecos - Koploper
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 25 oktober 2014, 21:17:20 pm
Ik zou dan een koptelefoon cassis-deel gebruiken, dat kan je vastschroeven. Voor de stekker bestaat dat niet, dus zal je wat moeten "foefelen". gebruik daarvoor een losse stekker waar je zelf draden aan kan solderen, die hebben ook een schroefdraad.
Bedenk wel dat die stekkers niet gemaakt zijn voor dit soort gebruik.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Gerolf op 26 oktober 2014, 08:12:53 am
Ik zou dan een koptelefoon cassis-deel gebruiken, dat kan je vastschroeven. Voor de stekker bestaat dat niet, dus zal je wat moeten "foefelen"

Ik heb hier stekkers liggen met een schroefdraad (bedoeld voor de mantel van de stekker)
 - dus ook die kan je vastschroeven, als je een geschikt moertje vindt ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Bolje op 26 oktober 2014, 08:23:40 am
Ik zou dan een koptelefoon cassis-deel gebruiken, dat kan je vastschroeven. Voor de stekker bestaat dat niet, dus zal je wat moeten "foefelen"

Ik heb hier stekkers liggen met een schroefdraad (bedoeld voor de mantel van de stekker)
 - dus ook die kan je vastschroeven, als je een geschikt moertje vindt ;)
Er bestaan mannelijke mini-jacks waar de mantel vastgeschroefd zit op de plug.
Een dun plaatje tussen en je hebt je bevestigings middel.
Het is maar een ideetje. ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 09:14:26 am
Ja, die bedoel ik dus! Eens gekeken bij Conrad maar niet direct een voorbeeld gevonden.
maar zo ziet het er uit:
http://www.bax-shop.nl/jack/neutrik-nys202-jack-63mm-stereo/product-details.html?gclid=COXRuNXvycECFdLKtAodr3sANQ
(dit is wel het 6mm model!)
en het chassis deel:
http://www.onlinekabelshop.nl/KA375.html?gclid=CJaBmvbvycECFcKWtAodbDUAbA
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Havoc op 26 oktober 2014, 13:32:53 pm
Bedenk wel dat die stekkers niet gemaakt zijn voor dit soort gebruik.

Klopt, maar langs de andere kant zijn ze zo goedkoop en overal te vinden dat het geen ramp is als er eens eentje de geest geeft. Enkel ervoor zorgen dat je er laten terug bij kan zonder de boel te slopen.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 26 oktober 2014, 17:45:22 pm

Ik denk dat het met die connectoren niet zal gaan. In het midden zit een centrale as in kunststof die perfekt in het onderstel past waardoor het kraanhuis kan draaien. Daar komt een tandwiel op waardoor alles door een motor wordt aangedreven. De Faller motor wil ik niet gebruiken. Deze vind ik nogal stuntelig draaien. Dus kun je in het centrale gat geen connectoren plaatsen. Ik zou misschien moeten werken met die zelfklevende koperstrips die ik in het rond op het onderstel kleef. Onder het kraanhuis voorzie ik 2 slepertjes die dan contakt maken op de strips. Onder het centrale gat kleef ik een 2de strip en een onder het kunstof deel die in het gat past waarbij ik een veertje plaats zodat er een 2de kontaktpunt is. Mijn vraag is hoe maak ik die 2 slepertjes of waar koop ik ze en uit welk materiaal want het moet buigzaam zijn. . Heeft iemand een idee ?
Mvg

755philippe

Marklin K-Track - Esu-Ecos - Koploper
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Rangeerduivel op 26 oktober 2014, 17:51:43 pm
...kan je ook zelfklevend koperfolie gebruiken; te verkrijgen in de hobby winkel. Het is een soort tape die geleidend is

 ;)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 18:09:02 pm
Tja, een beetje avontuurlijk zijn hé Philippe, die centrale as vervangen door die jacks. Gebruik de 6mm versie, die is stevig en zal langer meegaan dan de plastic (als er plaats is uiteraard)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 18:12:48 pm
En wat sleepcontacten betreft: Marklin heeft die om z'n wagonverlichting aan te sluiten.
Of zelf maken van messing.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: dani op 26 oktober 2014, 18:18:01 pm
Als je toch een andere motor gaat gebruiken, neem dan een servo.
Beperkt de beweging en je draadprobleem is opgelost
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 18:30:51 pm
Den Dani heeft de nagel op de kop gepletst. En als ge die digitale van Uhlenbrock neemt kunt ge er tof mee spelen.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Gerolf op 26 oktober 2014, 18:55:34 pm
Een servo lijkt me te grof (weinig resolutie) en te beperkt (205°) voor dat soort bewegingen
Bovendien is het niet zo simpel om een servo mooi traag te laten bewegen.
Vervang de as door jack-plug en chassisdeel, en werk met een gewone motor (met reductie)
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 19:23:44 pm
Een servo lijkt me te grof (weinig resolutie) en te beperkt (205°) voor dat soort bewegingen
Bovendien is het niet zo simpel om een servo mooi traag te laten bewegen.
Vervang de as door jack-plug en chassisdeel, en werk met een gewone motor (met reductie)
Daarom stel ik ook die digitale voor, Gerolf. Je kan er toch van uitgaan dat die kraan meestal dezelfde "zwaai" maakt.
Van die digitale kan je zowel de aanloopsnelheid als de maximum snelheid regelen.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: 755philippe op 26 oktober 2014, 20:53:39 pm
Een 6mm jack gebruiken is te groot enerzijds en anderzijds moet ik op het einde van die jack mijn tandwielen kunnen plaatsen voor aansluiting op de motor. Volgens mij gaat deze oplossing technisch niet. Beter is met slepertjes maar geen slepertjes van marklin. Deze moeten bij het draaien binnen het kraanhuis blijven en mogen niet zichtbaar zijn.
Mvg

755philippe

Marklin K-Tack -Esu-Ecos - Koploper
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Gerolf op 26 oktober 2014, 21:01:31 pm
Neem dan een kleinere jack ...
http://www.conrad.be/ce/nl/product/731812/Jackplug-25-mm-Bus-inbouw-verticaal-Aantal-polen-2-Mono-Zilver-BKL-Electronic-72313-1-stuks?ref=list
http://www.conrad.be/ce/nl/product/595184/Jackplug-25-mm-Stekker-recht-Aantal-polen-2-Mono-Zwart-1-stuks?ref=list
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Huugooke op 26 oktober 2014, 21:45:09 pm
eigenlijk zou ik wat foto's willen zien van die constructie, nu praat ik maar in het onbekende.
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Sattrickske op 26 oktober 2014, 22:09:20 pm
Ik vrees toch een beetje voor die jack oplossing hoor.  Ofwel spant ie te hard en gaat je kraan er moeilijk door draaien ofwel zit ie te los en gaan je lichtjes flikkeren als de kraan de draait.  Na verloop van tijd gaat je jack zowiezo meer speling krijgen en gaat de boel flikkeren.
Ik ben eerder voorstander om de beweging van de kraan te beperken tot één volledige draai, zodat je met vaste bedrading kan werken.

De beweging zelf zou ik met een gewoon DC motortje doen met heel wat reductie om een mooie vloeiende beweging te krijgen.  De eindpunten kan je lezen met 2 microswitches; met enig risico zou één microswitch ook nog lukken (een cirkel is rond hé ;)).
En als je het helemaal wil, kan je eender welke positie nauwkeurig bereiken door een decoder wiel te gebruiken.  Hiervoor rust je één van de grotere tandwielen uit met zelfklevend reflecterend stickertje.  Onder dat wiel plaats je een IR zender/ontvanger en via de micro controller ga je pulsjes tellen...
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Snobby Crash op 21 april 2015, 21:12:45 pm
Een batterijtje van 1,5v met een weerstandje ertussen naar je ledjes zorgt ervoor dat je ledje enkele weken gaat constant branden...
Met 1 batterij van 1,5V gaat dat niet lukken. Je moet er minstens twee hebben om 3V te krijgen.

Maar de simpelste oplossing is door Hugo gegeven. Gewoon twee draden door het draaipunt brengen en zorgen dat hij niet te veel slagen dezelfde kant op maakt.
Zo doen ze het bij windmolens ook. Daar hangen de kabels gewoon in het midden van de toren en een teller houdt bij hoeveel slagen hij uit de neutrale stand is geraakt. Bij 5 slagen draait hij weer terug naar de neutrale stand.


Waarom moet je 3v hebben Klaas ? doorslagspanning van een led is 0,7V dus heb je met 1,5 volt toch genoeg, of indien je meerdere leds wil gebruiken zet ze dan parallel en niet in serie, dan blijft de spanning over je leds 0,7V en heb je nog 0,8V over waarop je je je voorschakelweerstand moet berekenen.

Geert
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: dani op 21 april 2015, 23:48:14 pm
Euh ????
Daar zit toch een foutje in....
Titel: Re: Faller-kraan
Bericht door: Snobby Crash op 22 april 2015, 06:46:19 am
Klopt Dany, je voorschalweerstandje bereken je adhv de stroom die je led nodig heeft,
maar dan nog lukt dit met een batterij van 1,5v naar mijn inszien hoor !

Geert