Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: 59erke op 10 mei 2014, 23:40:04 pm

Titel: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 10 mei 2014, 23:40:04 pm
Misschien is hier al veel over verschenen op dit forum maar ik vind niet direct het antwoord dat ik zoek.

Ik ben aan het twijfelen om mijn klein N baantje te moderniseren van analoog naar digitaal.
Maar welk systeem kies ik ?

Heb al op dit forum gelezen dat Fleischmann niet goed is, maar wat dan wel ?

Bedoeling is dat met het digitale systeem enkel de loks aangestuurd worden, als ik enkele loks kan laten rijden op de baan ben ik al tevreden  ;) sound, vertraagd stoppen, cruise control is allemaal mooi meegenomen natuurlijk.

sturen wissels blijven bedienbaar met de huidige schakelaartjes, bezetmeldingen, pc programma's (koploper), ... is allemaal niet nodig

Dus de hamvraag is wie kan mij een degelijk systeem aanraden dat bruikbaar is voor de meest verkrijgbare loks in N schaal en bovendien dat van budget ook redelijk is.

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 10 mei 2014, 23:45:02 pm
Goedkoopst af;
Koop een Multimaus tweedehands of Ebay en plant in elke loc een N-decoder en klaar is kees!
Vanaf nu rij je digitaal...

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 10 mei 2014, 23:51:04 pm
Goedkoopst af;
Koop een Multimaus tweedehands of Ebay en plant in elke loc een N-decoder en klaar is kees!
Vanaf nu rij je digitaal...

 ;)


Die van Fleischmann of Roco, of zijn dit dezelfde ?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 10 mei 2014, 23:55:20 pm
Ik dacht wel dat het om hetzelfde toestel ging,enkel het kleurtje verschilt.
Is Fleischmann niet reeds een tijd geleden met Roco samengesmolten?
Ik dacht zoiets in die aard

 ;)

Ikzelf werk met de MM van Roco,alhoewel ik met de Piko afstandsbediening ook wel goede resultaten had,alleen wat minder mogelijkheden dan de MM
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: ceuleer op 11 mei 2014, 02:22:03 am
Wat mag het kosten ?
Moet het goedkoop, dan is de multimaus(of anderen) ok, mag het wat(veel) meer kosten, dan is ESU Ecos 2 toch wel een goede keuze vind ik.

grz,
Gunter
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: dani op 11 mei 2014, 09:55:51 am
Wat mag het kosten ?
Moet het goedkoop, dan is de multimaus(of anderen) ok, mag het wat(veel) meer kosten, dan is ESU Ecos 2 toch wel een goede keuze vind ik.

grz,
Gunter
Een Ecos 2 vind ik persoonlijk flink overkill als je enkel een paar N treintjes wil digitaal laten rijden.    Bijna 600 euro is toch flink aan de prijs.
Een 2de hands multimaus heb je voor rond de 100 euro.

Natuurlijk, als je in de toekomst ook andere dingen wil gaan digitaal doen en sturen, dan kan je de overweging maken van een Ecos, of een  Intellibox of andere .

Misschien is de  Z21 centrale ook een optie ? kan je met je smartphone je treintjes besturen.  (kan je trouwen ook als je een ecos hebt)

Geloof me, bezoekers zijn flink onder de indruk dan , zeker als ze het zelf kunnen proberen :-) :-)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 11 mei 2014, 10:56:25 am

Een 2de hands multimaus heb je voor rond de 100 euro.

Ik heb mijn Multimaus gekocht op de Duitse Ebay;
61€ (bieden) + 19€ verzendkost: totaal 81€ (Nagelnieuw=was dus nog niet gebruikt) en trafo 36VA inbegrepen.

 ;)

edit (doomslu): "quote" codes gecorrigeerd.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 11 mei 2014, 14:02:33 pm
Denk inderdaad dat de multimaus de beste optie is, heb er trouwens al eentje zien staan voor 80 euro.
Nieuwprijs ligt rond de 150 euro dacht ik.

Uitbreiden met duurdere besturingssystemen kan nog altijd in de toekomst als de nood daar is
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Thommy op 20 mei 2014, 17:59:07 pm
multimaus gekocht hier van iemand. Kostte me nog geen 100euro. Werkt perfect en zeker om te starten en te testen.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: ceuleer op 01 september 2014, 16:50:39 pm
Misschien interessant voor een mede forumlid, een 2dehands ESU Ecos II.
Ze vragen 380 euro, deze prijs is zeker niet te zot.  :D

http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/modeltreinen-h0/m840274133-esu-ecos2-50200-compleet.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr&lr_snippet=horizontalRichSnippet
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Stieven76 op 01 september 2014, 17:18:36 pm
Ik had een 2dehands startset met Mulitmaus gekocht voor 140€. Na een tijdje de Duitse loc en 4 wagons te samen met de GeoLine rails terug verkocht voor 140€. Mijn MM heeft dus niets gekocht.  ;)
Maar in N zal dat wat moeilijker zijn vermoed ik?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 01 september 2014, 18:04:00 pm
multimaus gekocht hier van iemand. Kostte me nog geen 100euro. Werkt perfect en zeker om te starten en te testen.

Blij om te horen!  :D

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 01 september 2014, 18:14:23 pm
Ik heb nog een compleet Mobile Station II liggen, met van die kaartjes.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 01 november 2014, 11:22:35 am
Zou men baan digitaal willen inrichten, de vraag is welke centrale raad je me aan??
Had als optie de Lenz, maar die zou niet voldoen als ik de s88 dinges zou gebruiken??

Heb 24 blokken van 2.5m tot 3m en een schaduw station met 6 opstel sporen...

Bedank voor jullie atvies

Eric
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Peter op 01 november 2014, 11:27:52 am
Eric,

De goedkoopste manier is volgens mij een set van Roco te kopen.
Daar heb je in de prijs alles wat nodig is (multimaus, trafo, centrale en op en koop toe nog een treinset.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 01 november 2014, 11:35:59 am
Je kan ook eens op Ebay gaan kijken voor een (komplete)Multimaus-set.
Ik heb dit ook gedaan en er één 'gewonnen' voor 62€,daar kwam wel 19€ port bij,
ofwel...bvb;
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/modeltreinen-h0/m863260055-roco-multimaus.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Vanuit NL betaal je iets minder verzendkosten dan vanuit D.

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Ronald op 01 november 2014, 11:38:01 am

Had als optie de Lenz, maar die zou niet voldoen als ik de s88 dinges zou gebruiken??


Eric, buiten natuurlijk de MM is de Lenz zeker geschikt. Alleen ondersteunt die niet S88 en Loconet, alleen XPressNet.

Allen: let bij de prijs van een MM wel op dat er een trafo bij zit en geen adapter. De laatste kan beduidend minder belasting aan als zijn trafo-broertje (ik dacht tussen 2,5 en 3A waarbij de adapter variant de helft minder kan hebben).
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 01 november 2014, 11:40:36 am
Kan men met een Roco centrale een  blok bediening doen van een baan ???
zou er aan twijfelen...Peter, kan natuurlijk mis zijn hé.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 01 november 2014, 11:44:21 am
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/modeltreinen-h0/m863260055-roco-multimaus.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Bij het voorbeeld dat ik hier gaf zit alles bij,incluis een transfo van 50A.
Ik heb er éne van 36A en die doet het al voortreffelijk.

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Peter op 01 november 2014, 11:45:49 am
Wil je echt ineens iets waar je jaren mee verder kan, koop dan een Intellibox (de basic versie of de duurdere) daar een transfo bij (moest je die niet hebben)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 01 november 2014, 11:56:37 am
jaja Peter, is voor jaren dienst te doen, een multimous of zoiets heb ik, dat is goed om een paar loc's rondjes te laten rijden, maar niet om een hele baan met te besturen via pc
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Peter op 01 november 2014, 11:59:50 am
Ik gebruik mijn Multimuis (aangesloten op de Intellibox) als "walk-around" besturing om bv. van dichtbij te kunnen rangeren, overal op mijn baan.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 01 november 2014, 12:02:58 pm
Weet je toevallig de web of waar men die Intellibox kunt aanschaffen???
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Peter op 01 november 2014, 12:23:23 pm
Modeltrein-Paradise in St Niklaas  bijvoorbeeld)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 01 november 2014, 12:25:09 pm
Dat is zoals vragen wat de beste auto is  ;D
ESU Ecos: kan je echt  (ook?) alle kanten mee uit.
Pijnlijke aankoopprijs, maar dat is met alles zo als je kwaliteit wil natuurlijk  ;) ;D
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Bolje op 01 november 2014, 12:34:17 pm
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vrije-tijd/modeltreinen-h0/m863260055-roco-multimaus.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Bij het voorbeeld dat ik hier gaf zit alles bij,incluis een transfo van 50A.
Ik heb er éne van 36A en die doet het al voortreffelijk.

 ;)
Zal waarschijnlijk VA zijn.  ::)
Zou anders een redelijk lasapparaat kunnen worden.  ::)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 01 november 2014, 12:53:44 pm
Inderdaad Ronald,maar ellentriek is nu niet bepaald mijn beste vak  :D,
gelukkig weet men hier wel waar het over gaat!

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Ronald op 01 november 2014, 12:57:01 pm
 :)

Of, koop een witte z21. Zie hier mijn testbericht van vanmorgen op het nederlandse BNLS forum:

Citaat
Hoi luitjes,

In Leuven zag ik bij MTE dat ze de witte z21 in de aanbieding hadden voor 99 euri's. Die had mijn interesse omdat ik graag draadloos wil rijden op tentoonstellingen. Na wat uitleg van Chris van Diesen wat het ding allemaal wel en niet kon heb ik die de week erop besteld. Vanmorgen kwam DHL met het pakketje en dus moest er natuurlijk snel getest worden. De boel uitgepakt, even doorgelezen en aangesloten. De app voor Android had ik al gedownload dus dat scheelde al.

(http://i1092.photobucket.com/albums/i408/shannon1814/2014-11-01105335.jpg)

Dus:
- z21 met LAN kabel aan meegeleverde router hangen
- kabel naar rails aansluiten
- Beide voedingen insteken
- Apparaten aanzetten

Daarna de telefoon gepakt, app geopend, wifi instelling gepakt, router aangeklikt (die was zo gevonden), wachtwoord ingesteld en... klaar!
Een testloc gepakt, die aangemaakt in de app, fotootje erbij, adres en functies ingesteld en ook dat klaar.

En zie, het rijdt!:

- http://youtu.be/d-W_qjI1Y1Y

Het kost je geen 10 minuten om de boel draaiende te krijgen, en da's een sterk punt vind ik. Natuurlijk kan het apparaat nog wel meer en kan er ook meer spul aangehangen worden. Maar de plug-and-play value van dit apparaat is erg hoog.

Toppertje! Wordt vervolgd!

Veel voor weinig (99 euro voor z21 plus router en voedingen). En je kunt er ook gewoon een lokmuis 2 of losse MM op aansluiten. De mogelijkheden zijn legio bij deze goedkope versie.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 01 november 2014, 13:13:35 pm
Heb hier al wat op een rijtje gezet...

Ecos2 kost 575€ -  werkt met koploper

Intellibox + voeding 528€ -  werkt met Win-Digipet Small X ( nog eens +/- 272€ )

en nu nog een voorstel van een Z21 99€ - met welk programma werk deze ?? koploper ??

word moeilijk
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Ronald op 01 november 2014, 13:15:37 pm

en nu nog een voorstel van een Z21 99€ - met welk programma werk deze ?? koploper ??


Wat jij wilt ;) Als je goedkoop in wilt stappen en digitaal wilt leren kennen is de MM eigenlijk de best keuze. Met een module van Wim Ros er bij kun je ook met pc besturing gaan werken. Met de z21 kun je zo instappen, er een pc aanhangen en met gratis software verder gaan.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 01 november 2014, 15:01:40 pm
Heb hier al wat op een rijtje gezet..
word moeilijk
bijlange niet, Ecos II, kan je alle kanten mee uit. Lokpilootjes als decoder, alles van hetzelfde merk, geene zever mee.
Een maand niet smoren en ge hebt 'm. ;D
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Bolje op 01 november 2014, 15:04:44 pm
 Staat er één te koop op Ebay:  (is inderdaad een Ecos1)
http://www.benl.ebay.be/itm/50000-ESU-ECOS-COMMAND-STATION-digitale-sturing-DCC-Motorola-gemotoriseerde-knop-/181567529868?pt=LH_DefaultDomain_123&hash=item2a4644a38c
Het is geen nieuwe, maar ja....
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Frans Bosmans op 01 november 2014, 15:39:19 pm
Dat is de ECoS I, zwart wit dus. Ik heb de mijne destijds minder betaald, toen spliksplinter nieuw.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 02 november 2014, 13:14:14 pm
Ben er helemaal nog niet uit welke centrale ik ga gebruiken...pffff
denk dat er ook veel vanaf hangt welke sturing men gebruikt, zoals koploper??
alhoewel tot nu toe koploper men voorkeur krijgt, veel mogelijkheden, ben ooit eens naar NL geweest waar dat mini trein wereld
staat en toen een gesprek gehad met een medewerker en die vertelde alleen maar lof over koploper.
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: PeterC op 06 november 2014, 21:06:39 pm
Heb hier al wat op een rijtje gezet...
Ecos2 kost 575€ -  werkt met koploper
Intellibox + voeding 528€ -  werkt met Win-Digipet Small X ( nog eens +/- 272€ )
en nu nog een voorstel van een Z21 99€ - met welk programma werk deze ?? koploper ??
word moeilijk

Ben er helemaal nog niet uit welke centrale ik ga gebruiken...pffff
denk dat er ook veel vanaf hangt welke sturing men gebruikt, zoals koploper??
alhoewel tot nu toe koploper men voorkeur krijgt, veel mogelijkheden, ben ooit eens naar NL geweest waar dat mini trein wereld
staat en toen een gesprek gehad met een medewerker en die vertelde alleen maar lof over koploper.

Eric, volgens mij hangt digitaal deels af van wat je zelf wil.  Wil je enkel digitaal zonder PC dan heb je best een centrale met knoppen en een display.  Wil je enkel met een PC besturen, volstaat een centrale zonder knoppen en display...

Veel hangt ook af van je budget.  Heb je het lang en breed, koop dan een dure centrale en dure randapparatuur en een duur besturingsprogramma.  Ben je smaller en korter, ga dan voor een eenvoudigere centrale (2° hands - wel opletten dat er geen verborgen gebreken zijn!), bouw eventueel zelf je decoders en terugmelders.

Ikzelf werk met een IB (eentje nieuw gekocht en een ander - met gebreken - tweedehands gekocht).  Wissel- en seindecoders zijn zelfbouw naar de ontwerpen van Sven Brandt.  Terugmelders zijn enkele Viessmann modules en de laatste tijd enkel nog modules van Rosoft.  De communicatie tussen PC, IB, Marklin 6021 en de verschillende terugmelders is via Loconet. 
Ooit begonnen met Koploper en ik was daar heel tevreden van maar omdat ik vanop verschillende toestellen (PC's - tablet - GSM) mijn baantje wil besturen en nog enkele andere redenen, ben ik overgestapt op Rocrail.

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: anne w op 06 november 2014, 22:15:19 pm
zie http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,21268.0.html, daar zijn veel computer systemen aan het werk te zien: Koploper, Itrain, Traincontroller, Railware en wellicht Raptor, het aantal verschillende centrales is minder: 3 maal de Tams, 1 maal de Z (denk ik) en wellicht 1 maal de Raptor of de Tams.

Groet, Anne W
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 07 november 2014, 10:08:35 am
Ga julle hier nog wat verder laten doen en leer er wel uit..

Peter, het is de bedoeling dat alles vanuit de pc wordt gestuurd en enkel op afzonderlijke sporen manueel rangeren, op dit placement word er wel in beide richtingen gereden, de parade baan word altijd in dezelfde richting gereden...
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 07 november 2014, 12:14:39 pm
Dankzij een link naar Koploper beginners handleiding begin ik het te snappen, want met die handleiding van een paar honderd blz geraakte ik er niet aan uit.. denk eens te beginnen met men 24 blokken in te voegen, weet ondertussen om loc's in te voeren...alle begin is moeilijk  :D :D :D

De aansturing zal vermoedelijk de intellibox worden waar ik de S88 terug melders zal gebruiken..
Ga er nog komen, heb nog enkele maanden rust om alles in te studeren  :P :P

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 03 januari 2015, 10:50:54 am
Draadje eens opnieuw leven inblazen...

Met het nieuws van Piko, denk ik toch voor hun digi systeem te kiezen, want in feite was het zo een draadloos afstandsbediening die ik zocht, iets met alles er op en er aan!!!!
Het fijne zou er aan zijn dat als men terug gaat naar de vorige loc's, dat de laatste configuratie onmidelijk op het scherm verschijnt....niet slecht
Tevens zou het systeem beter/gelijk aardig zijn aan de ESU Ecos...verschil sukken goedkoper...

Meer nieuws zullen we hopelijk hebben na de Messe  :)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 03 januari 2015, 11:32:54 am
Eric,
Zo een Piko "Digifern" heb ik vroeger gehad,(Uhlenbrock)
Het is inderdaad zeer handig om mee te werken/rijden.
Zoals je zegt bewaart de centrale de gegevens van 4 loc's zolang je de stroom niet uitschakelt.Daarna is het terug opnieuw herbeginnen.
Doch je moet bij dit systeem een paar toegevingen doen;
1) Je kan er géén CV's mee herwaarderen,enkel CV 1 om loc's een adres te geven/veranderen.
2) De digifern heeft maar 8 funtietoetsen,en dat is een beperking bij moderne sounddecoders die nu 20 of meer funkties hebben.
3) De standaard trafo die is bijgeleverd en de centrale "digi1" zijn zeer beperkt qua kapaciteit,maar je kan dit uitbreiden met de "digi2" (booster)en zwaardere trafo en je baan in secties verdelen.
4) Daarenboven moet je cenrale steeds op een zichtbare plaats staan zodat  de Digifern(afstandsbediening) ze kan "zien".
Je moet de digifern telkens naar de centrale richten en niet naar de loc.
Als je met dit alles genoegen neemt kan je er veel plezier aan beleven,maar ik zou toch opteren voor bvb de Multimaus,wat ik dan ook gedaan heb.

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 03 januari 2015, 11:48:14 am
Rudy, dat is het oude systeem, je gaat verschieten wat allemaal het nieuwe kan, tot nu toe nog niemand op de markt gebracht....

en bij stroom uitval lig ieder systeem er uit...zelf uw TV
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 03 januari 2015, 12:43:06 pm
Rudy, dat is het oude systeem, je gaat verschieten wat allemaal het nieuwe kan, tot nu toe nog niemand op de markt gebracht....

en bij stroom uitval lig ieder systeem er uit...zelf uw TV

Van een nieuw systeem heb ik nog geen weet,maar begrijpelijk is dat ze ook bij Uhlenbrock niet stilzitten als alle anderen moderniseren.

Maar ik bestuur mijn baan (nog) niet met de afstandsbediening van de TV!! :D :D :D

Ik bedoelde maar dat bvb in de mulltimaus alle gegevens opgeslagen zitten en blijven,waar bij de oude Piko-centrale alles verloren gaat bij het uitschakelen van de stroom,of laat je die misschien aan staan als je snachts dodo gaat doen? ;D

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: loebaske op 03 januari 2015, 12:50:17 pm
Piko heeft nu de Smart, eens kijken in de nieuwe folder...echt de max.

Ik heb ook die oude en was tevreden om eens te testen of alles functioneerd, zoals de lichten apart besturen, heb een ekel als je een sleep aan de haak heb dat de rode lichten branden, dus pas ik die aan zoals het hoort...

Je vermeen het nieuws nog wel wat de oneindige mogelijkheden zijn van de Smart...ge gaat uw Smart (telefoon) direct in de vuilbak gooien  ;) ;) ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Pascal Michiels op 03 januari 2015, 14:03:43 pm
Heb nog een Lenz set met LH90 controller, wat m'n eerste digitale set was. Nadeel vind ik nog steeds de schakelaar om van rijrichting te veranderen.
Momenteel gebruik ik de Roco multimaus startset en die bevalt me goed. Makkelijk door het menu scrollen om een volgende loc te selecteren, ipv telkens het adres te moeten ingeven zoals bij Lenz. Nadeel is wel dat het weer een klein scherm is, dus niet zo overzichtelijk.

Indien ik er nu eentje zou kopen zou het de Piko Smartcontrol of de Roco Z21 zijn.
De Piko heeft als voordeel dat je de snelheid via een draaiknop kan regelen, wat ik nog altijd het makkelijkste vind.
Anderzijds kan je ook nog de oude controllers (zoals de LH90 en MM) aansluiten op de Z21. Beide systemen kosten een 400Euro.

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: fredje op 21 februari 2015, 20:41:52 pm
Ikzelf rij digitaal met Roco multimaus en heb voor de kids ( 9 en 11 jaar ) een nieuw Piko digitaal starterset op de kop kunen tikken om hen wat digitaal op weg te zetten (sta zelf nog in mijn digitale kinderschoenen ) nu is mij vraag of ik een lok van mijn baan op hun baan kan zetten en rijden ( mits hem in de Digifern te programeren) en die lok dan weer gewoon op mijn baan te zetten ? Of zal ik mij hierbij dik in de miserie brengen ?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 21 februari 2015, 20:47:34 pm
Ikzelf rij digitaal met Roco multimaus en heb voor de kids ( 9 en 11 jaar ) een nieuw Piko digitaal starterset op de kop kunen tikken om hen wat digitaal op weg te zetten (sta zelf nog in mijn digitale kinderschoenen ) nu is mij vraag of ik een lok van mijn baan op hun baan kan zetten en rijden ( mits hem in de Digifern te programeren) en die lok dan weer gewoon op mijn baan te zetten ? Of zal ik mij hierbij dik in de miserie brengen ?
Zolang je aan de loc zelf geen instellingen wijzigt...
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 22 februari 2015, 00:14:19 am
Fredje,
Je kan gerust je loc's van baan/systeem verwisselen zonder problemen.
Zoals Hugo zegt,wijzig niets aan de locdecoder en er kan niets gebeuren.
Je bedient de loc met hetzelfde adres bij beide systemen,het adres dat in de decoder opgeslagen is.
Waarschijnlijk weet je wel dat je een loc met decoder zelfs op een analoge baan kan laten rijden.
Weet ook dat je met het Piko (Digifern)systeem niet alle funkties kan gebruiken van bvb sounddecoders,die hebben soms méér dan 20 funkties en de digifern heeft maar mogelijkheid om er daar een 8-tal van te gebruiken.
Zelfs de Multimaus is daarin al verouderd aan het worden,
Een ESU-loc bvb heeft er +/-23,en de MM gaat maar tot 20... :(

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: fredje op 22 februari 2015, 21:36:32 pm
Bedankt Hugo en Rudy , weet nu dat ik geen problemen kan verwachten met loks op een ander systeem .Binnen een paar jaar kan ik dan kiezen wie of wat ik ga gebruiken als vervanger van de MM .eerst leren stappen en dan pas lopen . Grtz. Freddy
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 16 juli 2015, 12:09:22 pm
Even terug opstarten...


Wat betreft die Roco Multimaus, kan je daar eender welke N decoder mee aansturen of ben je merkgebonden ?
En welke decoder is de beste/ meest betrouwbare ?

En hoeveel loks kan je maximaal met zo'n multimaus commanderen, staat hier een limiet op (ik denk dan vb. aan het oude Delta systeem van Marklin dat beperkt was tot 4 loks) ?

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Stieven76 op 16 juli 2015, 12:14:52 pm
Ik heb zelf ook een MM en je kan daar eender welke DCC decoder mee aansturen. Ik dacht dat je 999 artikelen kon adresseren, incl wisseldecoders etc, maar ben niet zeker. Voor mijn 7 locs voldoet ze zeker  ;)
Hier een NL handleiding van de MM, kan je mss al eens lezen.
http://www.oude-station.nl/images/Roco/handleiding%20multimuis.pdf

Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 16 juli 2015, 12:20:04 pm
En gebruiken jullie de standaard bijgeleverde 36VA voeding of ben je beter af met een zwaardere voeding van 50VA ?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 16 juli 2015, 12:21:51 pm
Koen,

Het merk van decoder speelt geen rol voor de MM,
Ze stuurt ze allen aan
Esu is volgens mij nog steeds de beste decoder...
Je kan 9999 lange en 99 korte adressen in de bibliotheek opslaan, en 20F-toetsen gebruiken en ook nog eens alle wissels mee aansturen.
Je kan er alle CV's mee aanpassen met een max. waarde van 250.
Ik heb steeds een 36VA gebruikt en nooit problemen gehad,zwaarder mag altijd...

Dus ik denk dat ze ruimschoots zal voldoen!
Voor de zekerheid,het gaat hier wel om de MultiMaus,de locmaus bestaat ook bij Roco maar heeft veel minder kapaciteit

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 16 juli 2015, 14:22:13 pm
En gebruiken jullie de standaard bijgeleverde 36VA voeding of ben je beter af met een zwaardere voeding van 50VA ?
Zesde wet van Murphy: hoe zwaarder de voeding, hoe meer rook bij kortsluiting, en hoe harder de wielen vastgelast zijn aan de rails  ;D
Met 36 VA kunt ge minstens 36 heel zware loc's op volle snelheid laten rijden; heb je daar plaats voor?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Steam.N op 16 juli 2015, 14:56:51 pm
... Zesde wet van Murphy: hoe zwaarder de voeding, hoe meer rook bij kortsluiting ...

 ;D ;D ;D
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Ronald op 16 juli 2015, 16:34:23 pm

Met 36 VA kunt ge minstens 36 heel zware loc's op volle snelheid laten rijden; heb je daar plaats voor?

Oh? Ik denk het niet..... Bij P = U x I, de rekenmethode voor vermogen is P 36 (P is ongeveer gelijk aan VA). U is de spanning, die ligt rond de 16V. Dan blijft er nog geen 2,5 Ampere over voor je locs en daar gaan geen 36 locs op rijden. Eerder 2 of 3 geluidslocs maximaal of een loc of 5 onder normale omstandigheden ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: 59erke op 16 juli 2015, 16:40:26 pm
Heb het op een Nederlands forum gelezen dat 50VA de norm is, vond het ook raar want waarom zou Roco de multimaus da verkopen met een te lichte voeding.  Ga maximaal 10 loks op mijn nieuwe baan kunnen plaatsen, die bovendien allemaal niet tegelijk gaan rijden.

Ze spreken daar trouwens ook om de oude analoge transfo met regelaar te gebruiken als voeding (wel gelijkrichter bijvoegen want ze gebruiken de wisselspanning), is dit een goed idee of ben je beter af met de bijgeleverde voeding van de multimaus ?
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 16 juli 2015, 16:43:44 pm

Met 36 VA kunt ge minstens 36 heel zware loc's op volle snelheid laten rijden; heb je daar plaats voor?

Oh? Ik denk het niet..... Bij P = U x I, de rekenmethode voor vermogen is P 36 (P is ongeveer gelijk aan VA). U is de spanning, die ligt rond de 16V. Dan blijft er nog geen 2,5 Ampere over voor je locs en daar gaan geen 36 locs op rijden. Eerder 2 of 3 geluidslocs maximaal of een loc of 5 onder normale omstandigheden ;)
Toegegeven dat ik wat overdreven heb ;D , maar jou redenering klopt ook niet omdat je appelen met citroenen aan't vergelijken bent. Die discussie is hier al eens gevoerd en ik verwijs dan ook naar het desbetreffende draadje (waar dat ook staat  ;D ), en trek er dus mijn pollekes van af! Als je twee en een halve loc volle gas kunt laten rijden heb je toch al een flinke lay-out!
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Huugooke op 16 juli 2015, 16:46:30 pm
Heb het op een Nederlands forum gelezen dat 50VA de norm is, vond het ook raar want waarom zou Roco de multimaus da verkopen met een te lichte voeding.  Ga maximaal 10 loks op mijn nieuwe baan kunnen plaatsen, die bovendien allemaal niet tegelijk gaan rijden.

Ze spreken daar trouwens ook om de oude analoge transfo met regelaar te gebruiken als voeding (wel gelijkrichter bijvoegen want ze gebruiken de wisselspanning), is dit een goed idee of ben je beter af met de bijgeleverde voeding van de multimaus ?
a/Omdat Roco graag een nieuwe transfo verkoopt!
b/Dat gaat niet zoveel winst opleveren want ik denk niet dat die veel "zwaarder" is!
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Rangeerduivel op 16 juli 2015, 16:47:25 pm
Heb het op een Nederlands forum gelezen dat 50VA de norm is, vond het ook raar want waarom zou Roco de multimaus da verkopen met een te lichte voeding.  Ga maximaal 10 loks op mijn nieuwe baan kunnen plaatsen, die bovendien allemaal niet tegelijk gaan rijden.

Ze spreken daar trouwens ook om de oude analoge transfo met regelaar te gebruiken als voeding (wel gelijkrichter bijvoegen want ze gebruiken de wisselspanning), is dit een goed idee of ben je beter af met de bijgeleverde voeding van de multimaus ?

Je moet niet alles geloven wat Hollanders zeggen... ;D ;D ;D
Waarom gemakkelijk als het moeilijk ook gaat!

Gebruik gewoon de transfo die Roco bij jouw set levert en je zal geen problemen hebben,
ze weten ginder in Austria wel wat ze doen

 ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: SuSke op 16 juli 2015, 17:05:40 pm
inderdaad, geen zorgen maken met een trafo van 36VA.
Op de club draaien we vlotjes met 5 loc's op een 32VA voeding. Als het er 7 worden durft het soms een beetje lastig worden (warm transfooke). ;)
Titel: Re: starten digitaal
Bericht door: Ronald op 16 juli 2015, 17:41:10 pm
Maar die 50VA geeft je even wat extra's, en dat is nooit verkeerd.

Je moet niet alles geloven wat Hollanders zeggen... ;D ;D ;D
Waarom gemakkelijk als het moeilijk ook gaat


Zeker, moet je vooral niet doen.