Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => ... FAQ ... => Topic gestart door: thor op 09 oktober 2013, 15:28:49 pm

Titel: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: thor op 09 oktober 2013, 15:28:49 pm
Heb recent een wisselstroom loc op de kop kunnen tikken voor een aantrekkelijke prijsje, nu zou deze moeten omgebouwd worden naar gelijkstroom digitaal.
Waar kan  ik daarvoor nog terecht, reeds enkele handelaars waar ik klant ben gecontacteerd, doch die nemen niets meer aan of doen geen ombouwen meer....
Weet iemand van jullie raad of advies ?
dank bij voorbaat
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Gerolf op 09 oktober 2013, 15:35:28 pm
Door dat ombouwen zou de totaalprijs wel eens minder aantrekkelijk kunnen worden.  :-\
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: PietB op 09 oktober 2013, 15:43:19 pm
Weet iemand van jullie raad of advies ?
dank bij voorbaat
Probeer hem te ruilen  voor een gelijkstroom exemplaar.
Tenzij het een Märklin loc is, zijn er vaak zowel gelijk als wisselstroom versies van één en het zelfde type in de handel.

grt Piet.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: dani op 09 oktober 2013, 15:49:01 pm
DC naar AC is makkelijk te doen, omgekeer is een stuk lastiger...

Om te beginnen moet je alle assen al vervangen dooe geïsoleerde exemplaren, anders gaat je baan nietblij zijn en heb je direkt kortsluiting.
De rest van de ombouw is "makkelijk" als je wat van solderen en electriciteit kent.

Tenzij het een Märklin loc is
Als je wat geluk hebt dan kan je een Trix op de kop tikken van zelfde model voor leuke prijs...
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Davy op 26 maart 2014, 18:40:09 pm
Ik zou graag een paar loc's van LS-models willen omzetten van wissel naar gelijkstroom. Tot mijn verbazing zag ik dat al mijn assen al geisoleerd zijn. hoe zit dat nu met de elektronica enz.. moet ik een gelijkstroomdecoder steken ipv mfx om terug een sound te hebben en de motor aan te sturen?
de contactpunten van de wielen links en rechts moet ik natuurlijk scheiden.

Wat ik ook kan doen is de wielcontacten scheiden en ene kant aansluiten op het punt waar de sleper normaal zit. Loc inlezen als wisselstromer maar wat als je de loc omgekeert op de rails zet met gevolg dat de plus en de min wisseld?
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ceuleer op 26 maart 2014, 19:05:19 pm
Waarschijnlijk zal de sounddecoder ook wel DCC zijn, als het Esu is, dan weet ik uit ervaring dat de decoders op de 2 systemen werken.
Gewoon de draad van de sleper aansluiten aan 1 kant van de wielen, wel even controleren dat de stroomdraad die nu naar de wielen gaat, niet aan beide kanten van de wielen contact maakt, waarschijnlijk wel zou ik denken, anders zou de loc origineel maar aan 1 zijde van de loc met de rails verbonden zijn. Een moderne loc maakt op alle wielen contact met de rails.
Ik ben vrij zeker dat het zal werken.
De plus en min hebben geen belang, DCC is ook wisselstroom, de decoder bepaald de rijrichting.

Grz,
Gunter
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: dani op 26 maart 2014, 19:05:49 pm
aangezien "digitale stroom" in feite wisselstroom is, kan je de sleper evrwijderen, dubbel checken dat je assen geisoleerd zijn, en dan de bedrading aanpassen zodat ze  van elke kant  van de sporen 1 draadje contact hebben.    Ik vermoed dat je je decoder niet gaat moeten vervangen, enkel de bedrading ...   1 naar de linker wielen, en de andere naar rechter wielen ipv nu naar de sleper.

Specialisten, correct me if I'm wrong ....
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: dani op 26 maart 2014, 19:06:22 pm
ja, hop....   great minds think alike, ,eigenlijk postten we beide hetzelfde op zelfde moment
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ceuleer op 26 maart 2014, 19:11:16 pm
Ja Dani,
Ik heb ondertussen ook nog iets bijgevoegd wat jij ondertussen ook hebt gepost.  ;D
Beter 2 keer uitleggen dan niet uitleggen.  ;)

Grz,
Gunter
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Davy op 26 maart 2014, 19:53:34 pm
blijkbaar is het dan allemaal toch niet zo ingewikkeld. Ik ben van plan de besturing van ESU aan te schaffen, zal mijn loc dan nog aanmelden als mfx of moet ik heb als een dcc adres ingeven.

En wat moet ik in mijn LSm stuurstand wijzigen om 2rail te rijden?
wielen isoleren, kontacten van de wielen scheiden en ene kant verbinden aan de decoder waar de sleper normaal zit!
Ik denk het wat te begrijpen :)
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: PietB op 26 maart 2014, 20:15:02 pm
zal mijn loc dan nog aanmelden als mfx of moet ik heb als een dcc adres ingeven.
Ligt er een beetje aan welke centrale je koopt.
De Ecos I  begrijpt geen MFX.
Maar de Ecos II hebt die heeft het M4 (=mfx) protocol wel aanboord.
En wat moet ik in mijn LSm stuurstand wijzigen om 2rail te rijden?
wielen isoleren, kontacten van de wielen scheiden en ene kant verbinden aan de decoder waar de sleper normaal zit!
Prima gedachte, als de linker en rechter wielen in de draaistellen doorverbonden zitten deze doorverbindingen weg nemen en in de rijrichting gezien de rode draad van de dcoder(liep naar de sleper) op het sleepcontact van het rechterwiel en de zwarte op het linkerwiel.
En uiteraard de sleper verwijderen.

grt Piet.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ceuleer op 26 maart 2014, 20:32:46 pm
Bedoel je dat je van plan bent een ecos II te kopen ?
Wanneer er een esu V4 inzit, die hebben railcom, dan meld de dcc loc zichzelf aan op de centrale.
Of de V3 of V3.5 railcom hebben weet ik niet direct.
Den Dani rijdt met marklin met een Ecos II , die weet wel meer over de Mfx functie.
Maar waarom moet hij zichzelf aanmelden ?
Je zet alle loco's met hun adres en functies in de ecos, je plaatst later je loc op het spoor, gaat de loc in de bibliotheek zoeken, en je kan rijden. Ik denk dat het nog sneller gaat dan dat hij zichzelf aanmeld.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Davy op 26 maart 2014, 21:05:16 pm
Bedoel je dat je van plan bent een ecos II te kopen ?
Wanneer er een esu V4 inzit, die hebben railcom, dan meld de dcc loc zichzelf aan op de centrale.
Of de V3 of V3.5 railcom hebben weet ik niet direct.
Den Dani rijdt met marklin met een Ecos II , die weet wel meer over de Mfx functie.
Maar waarom moet hij zichzelf aanmelden ?
Je zet alle loco's met hun adres en functies in de ecos, je plaatst later je loc op het spoor, gaat de loc in de bibliotheek zoeken, en je kan rijden. Ik denk dat het nog sneller gaat dan dat hij zichzelf aanmeld.
In de toekomst zou ik wel een groter besturingsysteem willen want deze nu is te klein geworden kwa aantal loc's.
Ik dacht dat een loc met Mfx decoder geen adres had en daarom altijd zichzelf gaat aanmelden.

Als ik het goed voorheb, dan zijn alle loc's van bv. LS-models, B-models en VBV gelijkstromers die gewoon een sleper en grotere flenzen gekregen hebben, of ben ik verkeerd!?
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: krispy op 26 maart 2014, 21:49:09 pm
Heb recent een wisselstroom loc op de kop kunnen tikken voor een aantrekkelijke prijsje, nu zou deze moeten omgebouwd worden naar gelijkstroom digitaal.
Waar kan  ik daarvoor nog terecht, reeds enkele handelaars waar ik klant ben gecontacteerd, doch die nemen niets meer aan of doen geen ombouwen meer....
Weet iemand van jullie raad of advies ?
dank bij voorbaat

Als het geen marklin is zou ik volgend doen
Probeer bij de handelaar dan gelijkstroom assen voor dit model vast te krijgen
, sleper verwijderen en stroomafname op linker en rechter wielen scheiden  , hamo magneet in motor
Naar decoder en klaar is kees.

Indien marklin , iets moeilijker
1 ste mogelijkheid , is er een trix versie , zie hierboven
2de mogelijkheid , geen trix versie beschikbaar :
1 zijde wielen isoleren door isolatie busjes
flenzen een beetje afdraaien ( te doen met boormachine en vijltje )
sleper verwijderen en speciale hamo sleper in de plaatst zetten contact makend met de geisoleerde wielen
aansluiten op decoder en klaar ( oude marklin motoren voorzien van een Hamo magneet )
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ceuleer op 26 maart 2014, 22:24:24 pm

Als ik het goed voorheb, dan zijn alle loc's van bv. LS-models, B-models en VBV gelijkstromers die gewoon een sleper en grotere flenzen gekregen hebben, of ben ik verkeerd!?

Er zullen misschien wel wisselstroom assen in zitten, dus niet geisoleerd.
Voor alle zekerheid de assen eens doormeten en als ze geisoleerd zijn kunnen ze nog dienen.
Esu heeft in hun loco's ook wielen die op beide systemen rijden, alleen een sleper opklikken voor marklin rails.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: dani op 26 maart 2014, 23:05:46 pm
mfx en een Ecos II gaan prima samen.
Met de Ecos II kan je trouwens ook in een mfx lokomotief een "vast" adres programmeren, dan ben je van het zelf aanmelden vanaf.   Het moet niet maar het kan.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Davy op 27 maart 2014, 19:20:55 pm
Kan je met de Ecos 2 ook twee verschillende Mfx loc's in dubbeltractie laten rijden?
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: dani op 27 maart 2014, 19:43:09 pm
dat heb ik nog niet geprobeerd, maar in theorie zou het moeten kunnen.
De Ecos laat je toe om loks in een "groep" te zetten en die groep wordt dan als meervoudige traktie gezien.  Maar als je loks met verschillende rij-eigenschappen gebruikt zou dat wel eens niet zo efficient of aan te raden kunnen zijn.   Met gelijkaardige loks gaat het wel vlotjes, dat heb ik al getest met non-mfx'ers.   Ik denk niet dat mfx zo veel uitmaakt op dat moment want je selecteert de machines op lok ID in de Ecos.
De fabrikant (ESU) raadt wel degelijk aan om gelijkaardige loks in te zetten voor meervoudige tractie.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Stef71 op 13 juli 2017, 23:30:17 pm
Iemand een idee wat de gemiddelde kostprijs is om een Ac model om te bouwen naar DC.....

Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: PietB op 14 juli 2017, 00:58:31 am
Dat is niet zomaar te zeggen Stefaan.
Een redelijke indicatie kun je vinden op http://modeltreinen.ath.cx/

grt Piet.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 14 juli 2017, 10:36:13 am
je zou ook kunnen proberen je AC(loc) materiaal kunnen proberen te wisselen voor gelijkaardig materiaal DC, hoewel deze oefening steeds moeilijker wordt ? ;)
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: peking op 07 december 2017, 17:31:08 pm
Aan Dani,

Sorry maar een digitale stroom is geen wisselstroom , je hebt wisselstroom en dat is sinus en je hebt gelijkstroom en dat is een sinus afgevlakt met dioden.
En een digitale stroom is een puls of gepulseerde stroom en dit in blokvorm.
Heb jij electronica gestudeerd Dani?
Je moet maar eens een scoop aansluiten op die digitale stroom of spanning
Groeten,
Marc
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Alberke op 07 december 2017, 19:10:17 pm
Draaibank(je) kopen. Een Dremeltje of Proxxon in een boorstand kan ook. Wielen isoleren is dan een fluitje.
Stoomlocs met metalen chassis (de meeste oude) zijn een stuk lastiger, vanwege het stangenstelsel. Daar waren wielen met plastic binnenkant voor, maar tja... waren...
Ander probleem is de stroomopname; de sleper kan vervangen worden door een haaks contact, maar daar zoek ik zelf al heel lang naar, en de contactplaatsen zijn beperkt tot 2 wielen, dus niet optimaal.
En dan natuurlijk de motor ombouwen met een permanente magneet.
Dus een beetje soldeerwerk.
Dan is er ook het probleem van de lange flenzen; als je rails met laag profiel hebt rusten de wielen op de plastic topjes!
Dan heb je toch die draaibank nodig.
Mijn eerste poging, een P8, nog met de boormachine "behandeld", doet het prima.
Een beetje handigheid en veel zelfvertrouwen....
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Alberke op 07 december 2017, 19:38:12 pm
Aan Dani,

Sorry maar een digitale stroom is geen wisselstroom , je hebt wisselstroom en dat is sinus en je hebt gelijkstroom en dat is een sinus afgevlakt met dioden.
En een digitale stroom is een puls of gepulseerde stroom en dit in blokvorm.
Heb jij electronica gestudeerd Dani?
Je moet maar eens een scoop aansluiten op die digitale stroom of spanning
Groeten,
Marc

Je zou je commentaar toch beter eens goed herlezen voor je het plaatst. Een sinus afgevlakt met dioden? Zit dat in een batterij dan ook?
En de termen spanning en stroom moet je ook eens juist proberen te gebruiken.
Gelukkig begin je met "sorry"  :-\
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Klaas Zondervan op 07 december 2017, 21:12:03 pm
Je moet maar eens een scoop aansluiten op die digitale stroom of spanning
Als je er een scoop op aansluit zal je zien dat de polariteit steeds wisselt. Dus in die zin is het een wisselspanning. Hoewel niet in de klassieke betekenis, want de pulsen hebben verschillende tijdsduur.

Overigens hoeft een wisselspanning niet altijd een sinusvorm te hebben. Je hebt ook blokvormige of driehoekige wisselspanning.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ronny-vdv op 17 oktober 2018, 13:14:28 pm
Zou een Van Biervliet reeks 60/61 eenvoudig om te bouwen zijn naar DC ?

(http://traintamarre.tassignon.be/inventaire_H0/VBV%20HO%20B%206041%20tpV%20(VB-1010)%2027-07-2013%20199,00%20IMG_5414-15.JPG)

Bedankt,
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: Rangeerduivel op 17 oktober 2018, 13:26:09 pm
Zou een Van Biervliet reeks 60/61 eenvoudig om te bouwen zijn naar DC ?

Bwa..., zoals altijd zeker, enige wat in de weg kan staan is niet geisoleerde assen.
Bij een dc versie kan je ,als je langs onderen kijkt, het zwarte isolatiedeeltje dat tussen as en 1 wiel zit, zien zonder de boogie te openen.
Als je dat niet ziet bij een ac-loc, (desnoods het dekplaatje onderaan eens verwijderen), dan is het waarschijnlijk wel mogelijk om DC-assen te bestellen bij VBv.

Of het voor de rest "eenvoudig" is hangt vooral van je eigen vaardigheden af hé Ronny... :)

 ;)
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: philippe_007 op 17 oktober 2018, 14:55:35 pm
ik heb al verschillende VBV locs van AC omgezet naar DC.
De meeste wielen kan je nog bestellen bij VBV.

enkele stappen en je bent klaar:
-sleper uitbouwen, bedrading van de sleper aansluiten op een kant van de wielen
-bestaande bedrading van de wielen (links/rechts) spitsen.

Een beetje soldeerwerk en je bent klaar.

Als de AC loc reeds digitaal is moet je zelf de decoder niet aanpassen, VBV gebruikt de multiprotocol decoders, je zet de loc op de DCC baan en locadres en CV's staan allemaal juist :-)

Dit weekend nog de 55 (MSM Actie 2013) aangepast, voor deze had VBV nog DC Bougies liggen :-)
Er staan er nog 2 op lijstje om te verbouwen, wacht nog op een mailke van VBV ivm dc wielen.
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: philippe_007 op 17 oktober 2018, 14:57:11 pm
Heb recent een wisselstroom loc op de kop kunnen tikken voor een aantrekkelijke prijsje, nu zou deze moeten omgebouwd worden naar gelijkstroom digitaal.
Waar kan  ik daarvoor nog terecht, reeds enkele handelaars waar ik klant ben gecontacteerd, doch die nemen niets meer aan of doen geen ombouwen meer....
Weet iemand van jullie raad of advies ?
dank bij voorbaat

Thor,
over welke loc heb je het?

Eens de bedrading loskoppelen en de wielen uitmeten. Misschien heb je geluk dat de loc reeds is voorzien van DC wielen 
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: ronny-vdv op 17 oktober 2018, 15:13:18 pm
@ Philippe,

Dien je ook bijkomende sleepcontacten aan te brengen of zijn deze aanwezig ?

Bedankt,

Ronny
Titel: Re: wisselstroom loc ombouwen naar gelijkstroom
Bericht door: philippe_007 op 17 oktober 2018, 15:22:17 pm
deze zijn aanwezig (toch bij deze dat ik heb aangepast), je hoeft enkel de bedrading te splitsen. Ik had dit beter gedaan met een schakelaartje zodat ik de loc zowel op AC als DC kan gebruiken...
mss pas ik dit nog aan.