Modelspoormagazine forum

Modelspoor, Algemeen en H0 => Denkpistes => Topic gestart door: Michiel op 16 september 2013, 09:27:22 AM

Titel: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 16 september 2013, 09:27:22 AM
De Peco draaischijf is niet meer dan een kunstoffen kuil, een draaibrug met een spoor erop. Verder is er niets voorzien om deze brug aan te drijven, of aan te sturen. Kant en klaar bestaan er een aantal kits om "een" draaischijf (met aandrijving en aansturing) te automatiseren. En hoewel vele van deze kits werken, is er geen een dat toepasbaar is op mijn baan.

HKdraaischijf: veel te groot (basisplaat van 32x32cm!!!)
Müt-Digirail: duur en enkel Selectrix, geen DCC
MTTM: enkel Selectrix aansturing, geen DCC
NYRS-PTC III: nog in ontwikkeling en niet beschikbaar
...en dan zijn er nog vele persoonlijke projecten op het web te vinden, maar die niet commercieel beschikbaar zijn.

Dus, dan is het mouwen oprollen, en er zelf aan beginnen (hoewel elektronica en fijn-mechanica niet meteen mijn sterkste punten zijn).

Wat is er nodig om de Peco draaischijf te kunnen automatiseren?

wordt dus vervolgd...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Huugooke op 16 september 2013, 10:04:06 AM
Misschien helpt dit:
http://www.tslrr.com/turntabl.htm

en ook op
http://www.mrdirect.nl/
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 16 september 2013, 10:37:17 AM
Alweer een draadje die ik met uiterste aandacht ga volgen ...
De twee links die Hugo al vermeldde, lijken in elk geval erg bruikbaar.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 16 september 2013, 11:27:29 AM
Wanneer ik het probleem analyseer, blijkt het zich te concentreren rond de techniek hoe de brug PRECIES uitgelijnd kan stoppen. Fleischmann heeft hiervoor een ingenieus eenvoudig systeem voor bedacht, waar de brug tijdens het draaien zichzelf actief houdt totdat de exacte positie is bereikt; een systeem met contactwiel dat langs een tandwielkrans loopt aan de binnenrand van de kuil, en een relais.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/FleischmannTurntable_Electrical_zps7e6d6caa.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/FleischmannTurntable_Electrical_zps7e6d6caa.jpg.html)

De Peco draaischijf heeft geen tandwielkrans of ander mechanisch systeem dat een exacte positie van de brug toelaat. En dan wordt het brainstormen naar een alternatief systeem dat dit mechanisme kan overnemen. Een aantal principe-systemen heb ik overwogen:
Om de brug goed te laten stoppen zijn er 2 fases: de naderingsfase, waarbij loop van de brug door zichtzelf wordt overgenomen, en de stopfase, wanneer de brug mooi uitgelijnd stopt, ongeacht de draaizin.

Elektro-mechanisch en optisch hebben dezelfde nadelen: in de kuil moeten gaten gemaakt worden opdat het systeem de positie van de brug kan detekteren, of men moet een "parallele brug" onder de plaat laten meedraaien. Tevens lijkt me de hysteresis vrij groot te zijn (links of rechts naderen geeft een andere stopplaats). Een nauwkeurigheid van beter dan een paar tienden van een millimeter is wel nodig.

Met een magneet en hall-sensor zou de positie van de brug door de kunststof heen kunnen gebeuren, zonder gaten te hoeven maken. Maar ook hier is hysteresis een probleem. Maar dan kreeg ik plots een geniale brainwave: met 2 Hall-sensoren naast elkaar verkrijgen we WEL een exacte positiebepaling, namelijk daar waar de beide sensoren een even sterk magnetisch veld meten. Theorie (want ik ken er niet veel van) dat ik verder ga uitspitten...

...wordt vervolgd...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 16 september 2013, 18:38:48 PM
Bon, ik weet niet of het wat is, maar volgend is het principe-idee om een exacte positie te bepalen, ongeacht de draaizin:
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/FBN1920_draaischijf01_zps80e15116.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/FBN1920_draaischijf01_zps80e15116.jpg.html)

Links op het schema draait de brug met een magneetje langs 2 Hall sensoren. Het signaal van de sensoren wordt door een Schmitt trigger geduwd en aangeboden aan 2 logische poorten. Uit de OR-poort komt het signaal dat de nadering aanduid, en waarbij de brug automatische overneemt, en vertraagd verder draait. Uit de AND-poort komt het verschilsignaal dat meteen het stopsignaal is voor de draaibrug.

Mijn kennis van elektronica is van 30 jaar geleden, en dus met veel stof op. Mijn vraag dus: is dit principe werkbaar, of is dit onzin?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 14:13:51 PM
Ik heb een paar Hall sensoren besteld om eens mee te spelen en om te zien of er potentieel in zit. Met een proefopstelling zou het toch al duidelijk moeten zijn of de gevoeligheid en precisie voldoende is om de brug met uitgelijnde sporen te laten stoppen.

wordt vervolgd...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 18 september 2013, 15:17:01 PM
het idee op zich is zeker niet slecht.  anderzijds ga je wel een flink aantal van die sensoren nodig hebben en die precies positioneren zal geen sinecure zijn.


Ik zit met een gelijkaardig positioneringsprobleempje voor mijn zelfbouw SchiebeBühne in H0.
Mijn idee was om met een Laserpointer te werken, die op de bewegende schuif vast te maken en dan aan de zijkanten een lat te bevestigen met daarin kleine gaatjes en achter die gaatjes een LDR sensor.  Een gaatje van 1mm diameter laat net genoeg laserlicht door om de sensor te triggeren.   En als je dan voor de lichtbundel ook een masker van 1mm maakt, dan heb je een vrij precieze uitlijning  (voor H0 is die voldoende, voor N schaal waarschijnlijk niet).

In theorie moet dit perfect werken, in praktijk weet ik het (nog) niet.     Wat het "vertragen" betreft, zou ik dan  3  LDR's per positie nodig hebben...   De middelste is  "stop" en elinkse en rechtse geven aan wanner er moet geremd worden en laten ook toe om vast te stellen van welke kant de schijf komt.

Waarschijnlijk is een "schaduwbrug" onder de schijf laten mee draaien een  optisch goeie oplossing, omdat dan alles van je positioneesysteem onder de tafel zit.




Een andere mogelijkheid is om met STAPPENmotor(en) en een microcontrollertje te werken, en deze eerst manueel te kalibreren voor elke positie.
Die stappen links/rechts kan je dan noteren en in programmeren.   


Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 15:38:49 PM
Hoi Dani,

optisch is mijn tweede keus. Zoals je zelf al aanhaalt moet je gaatjes boren door de kuipwand of -bodem om de positie van de brug te kunnen detecteren. Estetisch zou ik dit willen vermijden. Een schaduwbrug laten meedraaien is weer veel meer werk, en hou ik ook achter de hand voor als de rest niet werkt.

Een stappenmotor en microcontroller is mijn allerlaatste keus. Veel te ingewikkeld, maar als het niet anders kan... Voorlopig probeer ik eerst eens die Hall sensoren. Maar zoals je al zegt, of ik de precisie haal met die dingetjes, dat is nog een groot vraagteken.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michael op 18 september 2013, 16:30:29 PM
Michiel ik denk dat je met Hall sensoren op de goede weg zit, wil je alles zelf bouwen?
Zoniet is het volgende misschien een idee, kijk daar eens naar de DinaSys DTC/DTR en de DinaSys DTS/DTZ
http://shop.dinasys.nl/epages/63375790.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/63375790/Categories/Digitaal/DinaSys (http://shop.dinasys.nl/epages/63375790.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/63375790/Categories/Digitaal/DinaSys)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Huugooke op 18 september 2013, 16:48:08 PM
Man, man ,man, wat zoeken jullie het toch ingewikkeld! Ergens heb ik het hier al eens uitgelegd: zoek een elektromechanische oplossing.
Op iedere positie waar de brug moet stoppen een gat; in de schijf een elektromagneet met een conische pin die in dat gat past; de pin wordt elektrisch opgehouden; de schijf draait tot waar ze moet stoppen, daar valt de pin in het gat.
Preciezer en simpeler kan niet. Hoe je het geheel uitvoert hangt van je plaats en goesting af.
Of je nu met Hall sensoren werkt en er voor 500 euro elektronica achterhangt, het resultaat voor de kijker zal hetzelfde zijn!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 september 2013, 17:21:31 PM
Ben het helemaal met Hugo eens.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 17:28:08 PM
Wel, Hugo (en Klaas), ik heb ook de elektromechanische oplossing met centreerpen overwogen. Maar zoals je zelf aangeeft:
Citeer"...de schijf draait tot waar ze moet stoppen..."
moet je toch nog detecteren of de brug bij een bepaald spoor is aangekomen. Mijn idee was dan, waarom niet meteen, met dezelfde techniek, volledig juist uitgelijnd laten stoppen. Ik zou toch willen vermijden om gaten te moeten boren in de kuip, en extra sleepringen te moeten gaan aanbrengen om die pen te bekrachtigen.

En, een Hall kost 1€39, en een paar NAND-poorten ook nog eens een goeie euro.

Maar elke suggestie is welkom.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 17:35:08 PM
Michael, bedankt voor de link, maar deze oplossing werkt alleen voor een Fleischmann draaischijf, waarbij de brug automatisch verder draait tot uitgelijnde posititie wanneer de brug in de nabijheid is gekomen. Een Peco draaischijf heeft dit mechanisme niet. En Dinamo verkies ik persoonlijk niet te gebruiken.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Klaas Zondervan op 18 september 2013, 17:36:35 PM
Citaat van: Michiel op 18 september 2013, 17:28:08 PM
Mijn idee was dan, waarom niet meteen, met dezelfde techniek, volledig juist uitgelijnd laten stoppen.
Ik verwacht dat je met Hall-sensoren niet nauwkeurig genoeg kunt uitlijnen. Je kunt wel ongeveer detecteren bij welk spoor je bent. Staat de brug bijna bij het bestemmingsspoor, dan laat je de pen los en die doet dan zijn werk als hij voor het gat zit.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Huugooke op 18 september 2013, 17:38:07 PM
Als je geen verbinding in de draaiende schijf wil maken kan je de situatie natuurlijk omdraaien: een spoel aan elke rail, maar als je veel sporen wil lijkt me dat wat overdreven ;D.
Een mogelijkheid om een sleepcontact te vermijden is de schijf niet te laten draaien over 360°; dan kan je met losse draden werken.
En wat dat juist uitgelijnd laten stoppen betreft: je zal toch een stopsysteem moeten bedenken om uitloop van de motor op te vangen.
Je kan de geleiding van pin en gat trouwens "misbruiken" als detectie. Als het gat een metalen bus is kan je met een sleepcontact op de brug de plaats detecteren.
Edit: Klaas was me even voor, maar dat bedoel ik dus.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 17:44:58 PM
Ik neem jullie voorstel met centreerpen wel degelijk in overweging. Maar ik stoot graag zelf mijn hoofd.  ;D

Ik denk dat je gelijk hebt, Klaas, dat een Hall sensor niet voldoende precisie geeft om de sporen uitgelijnd te laten stoppen. Maar ik zou toch mijn "brainwave van een zeldzaam helder moment" willen uitproberen. Wanneer ik de componenten in het testbord heb geprikt en wat spanning op heb gezet, heb ik een antwoord, en kan ik je bevestigen dat je gelijk hebt.  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 18 september 2013, 18:10:09 PM
Citaat van: Michiel op 16 september 2013, 09:27:22 AM

HKdraaischijf: veel te groot (basisplaat van 32x32cm!!!)
Müt-Digirail: duur en enkel Selectrix, geen DCC
MTTM: enkel Selectrix aansturing, geen DCC
NYRS-PTC III: nog in ontwikkeling en niet beschikbaar


Is DCC nodig? , kan hoor ...

De oplossing met stappenmotor en microcontrollers spreekt mij het meeste aan. Zit zelfs standaard in sommige microcontrollers. En hoe geraak je aan die stappenmotor?, deze haal je uit een defecte printer. Als een printerkop zo nauwkeurig kan positioneren, dan lukt dat met je draaischijf ook wel. Best niet zo snel....

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 18:35:31 PM
Hoi Geert,

DCC is inderdaad niet nodig, heb ik nu ook door.  ;D Ik heb een aantal besturingssystemen doorgenomen, en een aantal kan met een analoge draaischijf overweg, met bestemmingscontacten en feedback van brugpositie. Dus DCC is inderdaad niet nodig.

De stappenmotor wordt bijna steeds weer gebruikt bij een draaischijfsituatie zoals met Peco. Maar dan zeg ik weer: waarom moet het zo ingewikkeld worden, en zo duur, als het ook eenvoudig en analoog kan. Maar dat is louter mijn persoonlijk voorkeur.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: PeterC op 18 september 2013, 19:01:17 PM
Michiel,

Ik probeer mee te denken.  Hier (http://www.digital-bahn.de/bau_ds2010/dsd2010_konzept.htm) wel geen Peco interface maar misschien stof om eens door te nemen.  Dergelijke sturing ligt in mijn kast te wachten om ingebouwd te worden in een Marklin draaischijf.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 18 september 2013, 19:14:43 PM
Hoi Peter,

de oplossing die je in de kast hebt liggen is typisch voor de Fleischmann/Märklin, en steunt hier ook weer het geniaal eenvoudige positiesysteem van Fleischmann met tandheugel, contactwiel en relais. Dit systeem moet bij Peco zelf gemaakt worden, en daar zoek ik dus een oplossing voor.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Dirky op 18 september 2013, 21:53:36 PM
Heb hier een paar stappenmotors liggen uit grotere printers... Als je zou voor die optie kiezen...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 18 september 2013, 22:03:52 PM
Ik denk dat dat de beste oplossing is, die je voorstelt, Dirk. Traag draaien, en héél nauwkeurig!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 09:50:36 AM
Hmmm... jullie doen we weer twijfelen!  ??? ;D

Indien ik kies voor de oplossing met stappenmotor, welke µProcessor, of beter µProcessorboard, stellen jullie voor? Ik heb 8 ingangen nodig (soort TTL aan/uit), en 8 uitgangen (ook soort TTL aan/uit), en natuurlijk de aansluiting met de stappenmotor. De in- en uitgangen zouden dienen voor de besturing. Indien ik de programmeertaal C kan gebruiken, nog beter.

Dus, welke µProcessor stellen jullie voor, opdat ik eens kan onderzoeken of ik het voor mezelf haalbaar vind? Ik ken er dus geen lap van.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 10:00:46 AM
ik zou geen processor nemen maar een microcontroller.

Zelf ben ik absoluut fan van Arduino !
Die kan moeiteloos stappenmotoren sturen, maar ook servo's, en andere uitgangen en ingangen.
Een standaard arduino Uno of zo heb je al voor zo'n 20 euro compleet.  Een simpel stappenmotor drivertje kost nog een paar euro en je bent klaar.

Als je handig bent met de soldeerbout kan je enkel de ATMEL  328  controller chip kopen en zelf je "bare board" bouwen voor rond de 5 euro, zonder toeters en bellen maar wel helemaal functioneel.  Dan heb je echter wel een  interface nodig voor het programmeren van de chip.  Die kosten rond de 10 euro   (USB naar serieel die het nodige protocol ondersteunen) maar heb je voor het leven, en je hebt er maar eentje vandoen natuurljk.   Of je kan er ergens eentje lenen :-)

De 328 is ook de controller die je op de UNO vindt en die heeft standaard een goeie 20-tal i/o poortjes die je voor vanalles en nog wat kan gebruiken en zelf kan instellen welke  poort wat doet  (in/out)

Voor een stappenmotor heb je er 4 nodig, dus je zit goed met een UNO  of een Leonardo, of zelfs met een Mini of Micro Arduino

Het software platform van Arduino is open source en er zijn bibliotheken voor vanalles en nog wat, o.a. voor steppremotors en ook voor  DCC library.    En voor jou interessant :  het is helemaal C++ gebaseerd....


Kan het nog mooier zijn ???


www.arduino.cc   
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 10:11:32 AM
Ik denk dat de optie van Dani niet slecht is. Zelf zou ik het met µC van de firma Microchip doen, de zogenaamde PIC µC. Hier heb je al iets duurdere programmers voor nodig. Maar het kan wel in diverse programmeertalen zoals C.


Ik heb ook wel wat stappenmotors liggen uit printers. Ik denk er over daar snel is iets voor te schrijven.

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 10:30:15 AM
Zo'n Arduino uno zie ik wel zitten, het is al kompleet, geen gehannes met smd's solderen, interfaces bouwen.... USB erop en programmeren die handel.

ivm stappenmotoren, lees ik dat er uni- en bipolaire zijn? Welk soort vindt men normaal gezien in printers? (Dirky, welk type heb jij daar liggen?). De sturing moet ik hieraan aanpassen, lijkt me.

En als ik het goed begrepen heb is het enige wat ik dan op de draaischijf moet aanbrengen, één referentiepositie met vb een lichtsluis; de 0-stand dus. Meer niet.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 10:33:58 AM
@Geert : dat kan uiteraard ook.    De ene heeft een voorkeur voor de PIC, de andere dan weer voor de ATMel.   Ik denk dat die beide elkaar zeker waard zijn, enkel is het een kwestie van waar je mee hebt leren werken.   Ik heb geen ervaring met PIC controllers maar kan me levendig inbeelden dat je er kwasi hetzelfde mee kan.     

"choices, choices....  why do we need to make choices ?"  :-) :-)

@Michiel : je kan inderdaad met 1 enkele lichtsluis werken, of je kan hier en daar een "referentiepunt"  maken voor je bewegin, zodat je microcontroller met wat extra programmatie ook zichzelf kan corrigeren, voor het geval je stappenmotor eens een stapje over slaat, wat altijd kan gebeuren.   Dan heb je een "self learning" controller.


PS : een oude scanner is vaak ook een goeie "leverancier" voor stappenmotoren.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 19 september 2013, 10:48:03 AM
Citaat van: dani op 19 september 2013, 10:33:58 AM
... "choices, choices....  why do we need to make choices ?" ...

Omdat we anders zitten te zagen, dat we alles MOETEN, dat we niet mogen kiezen  ;)

PIC vs Atmel:  de microcontrollers zijn mekaar zeker meer dan waard.
Het gaat meestal om de ontwikkel-omgeving: uit welke talen kun je kiezen?  Zit jou ervaring daar tussen?  Hoe gemakkelijk krijg je de code in de controller?  Welke controles kun je uitvoeren?  Welke microcontrollers worden door die omgeving ondersteund?


Citaat van: dani op 19 september 2013, 10:33:58 AM
... of je kan hier en daar een "referentiepunt"  maken voor je bewegin, zodat je microcontroller met wat extra programmatie ook zichzelf kan corrigeren, ... een "self learning" controller ...

Lijkt me een prima idee.

Vraagje dat bij me op komt:  zijn het aantal stappen tussen twee stop-punten gelijk als je links of rechts draait? 
Hangt waarschijnlijk af of je van draairichting verandert of niet  (je komt van links en draait verder naar rechts, of je komt van links, en keert terug naar links) ... Of zit ik er volledig naast ?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 12:08:31 PM
het aantal stappen is in principe gelijk of je nu links of rechts gaat.  In de veronderstelling dat natuurlijk alle  spelingen minimaal tot bijna nul zijn.  Maar er is altijd een mechanisch aspect dat er voor zorgt dat er wat verschil op zit.   Dat kan je dus opvangen door  ofwel die referentiepunten te maken, ofwel zowel links al rechtsom te "ijken".  Meer programmeerwerk, maar het kan wel.

Andere kwestie is natuurlijk de afstand tussen de "stopplaatsen" of die altijd gelijk is.  Daarom moet je kunnen onderscheid maken waar je schijf (lees : motor) zich bevindt en dat ergens opslaan in een niet vluchtig geheugen.  Of me moet bij elke opstart je  brug naar een vast referentiepunt brengen zodat je zeker bent van de beginpositie en van daaruit kan tellen en rekenen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Dirky op 19 september 2013, 12:24:40 PM
Volgens mij heb je met één enkel referentiepunt genoeg. Als de schijf juist staat voor loods 7 en je schakelt de stroom uit, dan zal de schijf juist staan voor loods 7 als je de stroom weer inschakelt. Heeft er iemand de schijf verplaatst dan kan je gewoon een manuele nulpunt-set doen...
En wat de mechanische juistheid betreft zie ik niet in waarom je kleiner dan 1/10mm moet halen? Als ik bekijk hoeveel speling er kan worden opgevangen door de wielflenzen denk ik dat 2/10 a 3/10 ook nog best zal lukken... 'k Heb al onderlinge vaste railverbindingen gezien die slechter scoren! Een perfecte moduleovergang, < 1/10, lijkt me ook niet persé een must!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 12:33:29 PM
klopt, maar hoe onthoudt je controller in welke positie je brug staat (dat bedoelde ik met niet-vluchtig geheugen).  je zou kunnen opslaan op een memory kaartje of zo maar dan wordt je kost weer hoger

of je kan weer gaan optisch of mechanisch/magnetisch elke positie detekteren, wat net niet nodig was
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Dirky op 19 september 2013, 12:39:39 PM
'k Heb duidelijk gene kaas gegeten van microprocessors en programmeren... :(

Wat kost zo'n memorykaartje?

... en wie weet, misschien komt er nog spul op de baan waarvoor je geheugen nodig hebt en dat via het zelfde systeem loopt? of niet?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 12:42:13 PM
Sorry dat jullie even mijn handje moeten vasthouden, maar ik ken er dus niets van. Wat als ik volgende spulletje zou kopen?

Arduino Uno R3 (http://www.benl.ebay.be/itm/Arduino-UNO-R3-V3-0-with-FREE-USB-CABLE-ATMEGA328-Robotics-/121105204892?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item1c326ec69c), samen met Stepper motor + driver Arduino (http://www.benl.ebay.be/itm/DC-5V-5-Line-4-Phase-Stepper-Step-Motor-with-ULN2003-Driver-Board-Arduino-/111043875965?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item19dabb147d)

Dani, heeft de Arduino geen permanent geheugen? Ik bedoel, wanneer je een getal in geheugen schrijft, en de spanning valt uit en komt later terug, is het getal nog steeds aanwezig en uitleesbaar?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 12:42:21 PM
zo een kaartje kost enkele euro's  (is zelfde als bvb een gsm of digitaal fototoestel) en het lezertje ervoor kost ook zo'n 8 a 10 euro  (Hong Kong orders).   Vandaar dat het de kost wel weer op drijft  met zo'n 15 euro.   Maar je krijgt dan inderdaad heel veel mogelijkheden.    Mijn "Master Arduino"  die gaat duren voor het aansturen van al de andere "slaves", die krijgt de "full option" kit.   Ethernet kaartje,  SD kaartje,  LCD display, en 4  seriële poorten plus nog wat andere uitbreidingen.   Dan zit je al snel aan wat centen
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 12:43:53 PM
Citaat van: Michiel op 19 september 2013, 12:42:13 PM
Sorry dat jullie even mijn handje moeten vasthouden, maar ik ken er dus niets van. Wat als ik volgende spulletje zou kopen?

Arduino Uno R3 (http://www.benl.ebay.be/itm/Arduino-UNO-R3-V3-0-with-FREE-USB-CABLE-ATMEGA328-Robotics-/121105204892?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item1c326ec69c), samen met Stepper motor + driver Arduino (http://www.benl.ebay.be/itm/DC-5V-5-Line-4-Phase-Stepper-Step-Motor-with-ULN2003-Driver-Board-Arduino-/111043875965?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item19dabb147d)

Dani, heeft de Arduino geen permanent geheugen? Ik bedoel, wanneer je een getal in geheugen schrijft, en de spanning valt uit en komt later terug, is het getal nog steeds aanwezig en uitleesbaar?


Dat is een prima start, Michiel !     Ik gebruik ook die steppertjes.   Heel sterk zijn ze niet, maar je hebt wel alles om te starten!

Handje vasthouden is geen probleem, ik ben er zelf helemaal alleen door geworsteld, dus ik weet hoe lastig het kan zijn.  Als er iets is, vraag gerust !

Dat permanent geheugen daar zou ik niet op rekenen.  Hij heeft wel geheugen voor zijn programma code, maar of je echt "RAM" kan gebruiken stel ik toch even in vraag...

De arduino heeft naargelang zijn  uitvoerin 1K tot 4K  EEPROM dat je kan gebruiken.  Hoewel.....   toch emt de nodige voorzichtigheid.

http://arduino.cc/en/Tutorial/Memory

http://www.arduino.cc/en/Reference/EEPROM
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Huugooke op 19 september 2013, 12:59:58 PM
Misschien heb ik erover gelezen, maar is het de bedoeling om die schijf autonoom te gebruiken, of in een digitaal systeem?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 13:05:15 PM
De draaischijf zou gestuurd worden door een besturingssysteem (Lenz LZV100, DCC, met Koploper of ander), met een volledig geautomatiseerd treinverkeer.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Huugooke op 19 september 2013, 13:15:23 PM
Citaat van: Michiel op 19 september 2013, 13:05:15 PM
De draaischijf zou gestuurd worden door een besturingssysteem (Lenz LZV100, DCC, met Koploper of ander), met een volledig geautomatiseerd treinverkeer.
Dan zou ik het met een elektromechanisch systeem met terugmelders doen. Maar ik zoek dan ook de eenvoud... ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 13:21:08 PM
Daar dacht ik ook aan: het digitaal systeem stuurt via gewone schakeldecoders de draaischijf, en de brugpositie en activiteit wordt via gewone RS-terugmelders teruggestuurd naar het besturingssysteem.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 14:40:19 PM
Citaat van: Michiel op 19 september 2013, 12:42:13 PM
Arduino Uno R3 (http://www.benl.ebay.be/itm/Arduino-UNO-R3-V3-0-with-FREE-USB-CABLE-ATMEGA328-Robotics-/121105204892?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item1c326ec69c), samen met Stepper motor + driver Arduino (http://www.benl.ebay.be/itm/DC-5V-5-Line-4-Phase-Stepper-Step-Motor-with-ULN2003-Driver-Board-Arduino-/111043875965?pt=UK_Computing_Other_Computing_Networking&hash=item19dabb147d)
...besteld!  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 14:53:18 PM
dat worden leuke uurtjes en dagen :-)

Als je aan de slag gaat met die stepper, kan je best "half step" sturen, dat is nauwkeuriger en levert ook meer  koppel op de motor.  Als het zo ver is, geef maar een seintje en ik zet je op weg...

Dit is gemaakt met zo een stuurprintje en motortje  ( danwel met een ATTiny85 maar dat is in principe een mini mini mini arduino)  en gebruikt half stepping.  Het geeft een idee van de grootte  (of klein'te) van zo een motortje, het motorfietsje dat op de as staat is H0, dus vrij klein

http://www.youtube.com/watch?v=Zn86X1FfdX8
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 19 september 2013, 15:28:21 PM
Alle Michiel toch
hier
http://www.reichelt.de/ICs-KA-LF-/L-6208-N/3/index.html?&ACTION=3&LA=446&ARTICLE=109312&GROUPID=2911&artnr=L+6208+N (http://www.reichelt.de/ICs-KA-LF-/L-6208-N/3/index.html?&ACTION=3&LA=446&ARTICLE=109312&GROUPID=2911&artnr=L+6208+N)
en hier
http://www.reichelt.de/PIC-16-Controller/PIC-16F887-I-P/3/index.html?&ACTION=3&LA=446&ARTICLE=96446&GROUPID=2967&artnr=PIC+16F887-I%2FP (http://www.reichelt.de/PIC-16-Controller/PIC-16F887-I-P/3/index.html?&ACTION=3&LA=446&ARTICLE=96446&GROUPID=2967&artnr=PIC+16F887-I%2FP)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 15:37:23 PM
Bedankt voor de links, Rian, maar ik heb niet meteen zin in het zelf ontwerpen en etsen van µProcessorprints wanneer ik niet eens weet wat ik aan het doen ben!  :o Ik vind die kant-en-klare Arduino wel zo prettig om mee te starten, en kwa prijs niet onoverkoombaar.

@Dani, ik ga eerst proberen te kruipen. Wanneer dát lukt, kom ik met de halve pasjes bij je, ok?  :D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 19 september 2013, 15:48:56 PM
http://www.reichelt.de/Streifenraster/2/index.html?&ACTION=2&LA=2&GROUPID=3373 (http://www.reichelt.de/Streifenraster/2/index.html?&ACTION=2&LA=2&GROUPID=3373)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 19 september 2013, 15:58:32 PM
@Rian: http://www.engblaze.com/wp/wp-content/uploads/gallery5.jpg (http://www.engblaze.com/wp/wp-content/uploads/gallery5.jpg)  :-[
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 19 september 2013, 16:03:12 PM
Ik denk dat die dringend moet leren etsen of een CNC kopen voor zo'n complex project, maar voor simpele dingen, kun je, indien je voldoende nauwgezet kunt werken http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/servo%20met%20potmeter.JPG mooie resultaten bereiken op die dingen...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 16:18:08 PM
@Rian, heb je de auteur van die foto zijn toestemming gevraagd  ;)

Bij deze OK

EDIT: en dan nog tijdens de schooluren heb ik net gezien: Katholieke Hogeschool Oostende...


Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 16:27:35 PM
Citaat van: conducteur op 19 september 2013, 16:03:12 PM
Ik denk dat die dringend moet leren etsen of een CNC kopen voor zo'n complex project, maar voor simpele dingen, kun je, indien je voldoende nauwgezet kunt werken http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/servo%20met%20potmeter.JPG mooie resultaten bereiken op die dingen...

@Rian , als je tags rond je link et, krijg je mooi je plaatjes in de tekst.  zo :


Ik denk dat die dringend moet leren etsen of een CNC kopen voor zo'n complex project, maar voor simpele dingen, kun je, indien je voldoende nauwgezet kunt werken mooie resultaten bereiken op die dingen... zoals deze hier
(http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/servo%20met%20potmeter.JPG)


En dan je bron vermelden : http://users.telenet.be/RedDeBist/MBAAN/servo%20met%20potmeter.JPG
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 17:01:48 PM
Toch heb ik een niet onbelangrijk detail vergeten op die print: Bevestigingsgaten  :-[

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 19 september 2013, 17:08:02 PM
Ik heb een link gezet naar je afbeelding, omdat ze niet van mij is/op mijn webruimte staat... ;)  We hadden even een springuur, gezien ik het monitoraat wiskunde niet volg (extra les wiskunde voor zij die weinig wiskunde hadden, --> niet voor mij, in iw was dat 8 uur...)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 17:11:27 PM
Citaat van: Geert op 19 september 2013, 17:01:48 PM
Toch heb ik een niet onbelangrijk detail vergeten op die print: Bevestigingsgaten  :-[

Geert
schroefje er midden door...  boor door dat zwart rechthoeking ding in 't midden, dat ziet er een stevige basis uit om in te schroeven ;:-)
Wel voorboren hee, geen zelftappende schroef gebruiken.  Anders ga je splinters krijgen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 19 september 2013, 17:12:40 PM
 ;D ;D ;D

Dani,  tegen dat ik een serieus probleem heb, kom ik bij je aankloppen.
Oplossing verzekerd  ;D ;D ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 17:21:35 PM
Citaat van: conducteur op 19 september 2013, 17:08:02 PM
We hadden even een springuur,


;D Sportkot?

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 19 september 2013, 17:24:04 PM
Citaat van: dani op 19 september 2013, 17:11:27 PM
Citaat van: Geert op 19 september 2013, 17:01:48 PM
Toch heb ik een niet onbelangrijk detail vergeten op die print: Bevestigingsgaten  :-[

Geert
schroefje er midden door...  boor door dat zwart rechthoeking ding in 't midden, dat ziet er een stevige basis uit om in te schroeven ;:-)
Wel voorboren hee, geen zelftappende schroef gebruiken.  Anders ga je splinters krijgen.
Met een Pic is dat heiligschennis hé, met een arduino mag je dat wel doen ;D >:(
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 17:24:56 PM
@Jean :    ik heb voor alles een oplossing ..   :-)

@Rian :   wat heb jij tegen arduino ?   of bedoel je dat dat zo een stevig platformi dat het daar tegen kan.  Je zou kunnen gelijk hebben .


sorry, we waren even aan het ontsporen.....


Om terug te keren op de draaischijf :    ik heb net even een testje gedaan met EEPROM  data in een Arduino en het werkt wel degelijk, maar ik heb hem dan ook maar 10 minuten spanningsloos gezet.    Zo iets ziou natuurlijk een perfect excuus zijn om elke dag aan de treinbaan te gan zitten   "sorry hoor, maar ik MOET met de treinen gaan bezig zijn, anders is heel mijn baan ontregeld wegens geheugenverlies".     ROFL
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 17:37:13 PM
Is dat dan wel EEPROM?  Bij de PIC garanderen ze minstens 40 jaar...

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 17:40:48 PM
ssssst....   je verknalt het excuus  om elke dag te "treinen".   Jij weet dat van die 40 jaar, ik weet dat, de lezers hier ook, maar moeten onze vrouwen  (of mannen) dat wel weten ?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 19 september 2013, 18:13:39 PM
Er is wel meer dan een flinke hoek af bij u   ;)

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 19 september 2013, 18:14:16 PM
ik heb geen hoeken meer, ik ROL overal naartoe
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 19 september 2013, 22:03:30 PM
Citaat van: Geert op 19 september 2013, 18:13:39 PM
Er is wel meer dan een flinke hoek af bij u   ;)

Geert
Zo heeft men ook het wiel uitgevonden, alsmaar meer hoeken eraf slaan, uiteindelijk is je ruimteobject bijna rond.

Citaat van: dani op 19 september 2013, 18:14:16 PM
ik heb geen hoeken meer, ik ROL overal naartoe
;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 20 september 2013, 11:32:39 AM
Ik voeg me wat laat bij de discussie, maar ik denk dat Michiel de juiste keuzes maakt:
- aansturen met stappenmotor is de meest bedrijfszekere oplossing en niet zo duur.
     Gerecycleerde printermotoren zijn prima. Je zal dan wel moeten nameten hoe de windingen lopen
     => Maar denk aan een flinke reductiekast, zodat je traag kan draaien,
         en zo meer "steps" kan gebruiken om naar een exacte positie te geraken.
- Arduino of dergelijke lijkt me handig voor beginners. Alles kant en klaar.
   => ik vermoed dat ze stappenmotor-insteekkaarten hebben die geschikt zijn voor allerlei spanningen en stromen
- een lichtsluisje als referentiepunt, om bij opstarten de nul te kunnen zetten
- juiste standen kan je rechtstreeks programmeren, of door het programma in eprom laten bewaren
=> en je kan ze ook uitrekenen: aantal stappen voor 360° maal de reductie-factor,
    ... of de microcontroller eenmalig zelf laten rekenen: 360° laten draaien tot hij terug de lichtsluis ziet.

't Is in elk geval een project dat ik volg: Ik heb hier nog een draaischijf liggen waar ik gelijkaardige plannen mee heb  8)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Marnix van Lit op 21 september 2013, 23:22:55 PM
Een zeer interessant topic wat ik ook blijf volgen voor mijn eigen project (in mijn hoofd, dat nog wel). Het gebruik van een Arduino lijkt mij ook erg toegankelijk voor als je niet helemaal in deze materie zit.

Voor wat betreft de detectie van het nulpunt. Misschien is het gebruik van een reed-contact een mogelijkheid? Mijn CNC:machine werkt op dezelfde manier. Je zou dan in de start van het programma een stuk code kunnen opnemen dat ervoor zorgt dat als de spanning op de baan komt eerst het nulpunt wordt opgezocht.

Succes met je project.

Groeten, Marnix
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 22 september 2013, 08:24:16 AM
Ideaal komt het signaal van de referentie overeen met 1 motorstap, lijkt me. Dan is het eenduidig en makkelijker te programmeren. Met een reed-contact wordt het contact met een magneet geactiveerd, en het wordt dan minder precies. Linksom en rechtom zal je op een ander moment het nul-signaal krijgen. Erg vervelend wanneer je met sporen uitgelijnd wilt kunnen stoppen. Ik denk dat een reed-contact hier te onprecies is.

Ik ga het optisch proberen op te lossen. Ik twijfel nog tussen een lichtsluis, met een led in de brug, en een sensor via een gaatje onder de kuil, of met een merkteken op de brugkant dat met optische reflexie wordt gedecteerd. Ik wacht op de aankomst van de bestelde brug om te bepalen hoe ik dat optische referectiesignaal ga uitvoeren.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: PeterC op 22 september 2013, 10:00:32 AM
Een link (http://www.conrad.be/ce/Search.html?search=velleman%20arduino%20shield&WT.mc_id=Mail&insert=NB) voor de Arduino liefhebbers met Velleman kits.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 22 september 2013, 19:45:29 PM
Michiel, misschien kan je hier iets mee beginnen....

In plaats van de scannerbeweging, kan je de ronddraaiende beweging  op de as van de draaischijf overbrengen....

http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,17326.msg227890.html#msg227890

Het is in elk geval werkbaar en de Arduino programmatuur is nu al geschreven.  Moet je enkel maar wat aanpassen met parameters.  Inclusief onthouden in EEPROM van de laatste positie, en het automatisch positioneren naar home positie.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 22 september 2013, 20:23:37 PM
Citaat van: Michiel op 22 september 2013, 08:24:16 AM
Ideaal komt het signaal van de referentie overeen met 1 motorstap, lijkt me. Dan is het eenduidig en makkelijker te programmeren. Met een reed-contact wordt het contact met een magneet geactiveerd, en het wordt dan minder precies. Linksom en rechtom zal je op een ander moment het nul-signaal krijgen. Erg vervelend wanneer je met sporen uitgelijnd wilt kunnen stoppen. Ik denk dat een reed-contact hier te onprecies is.

Ik ga het optisch proberen op te lossen. Ik twijfel nog tussen een lichtsluis, met een led in de brug, en een sensor via een gaatje onder de kuil, of met een merkteken op de brugkant dat met optische reflexie wordt gedecteerd. Ik wacht op de aankomst van de bestelde brug om te bepalen hoe ik dat optische referectiesignaal ga uitvoeren.


Ik denk dat, indien je motor niet te snel laat draaien (veel koppel heb je hier ook niet nodig) je perfect kunt vertrouwen op je open loop. Maak in je programma een variabele waarin je het aantal pulsen telt. Aan de hand daarvan kun je de positie weten. Bv wijzersin draaien is stappen bijtellen, andere richting uit is stappen aftrekken. Je kunt altijd een up/down knop toevoegen om manueel stapjes te zetten om uit te lijnen. Lijn met die knoppen je brug uit tov het eerste spoor en daarna weet je wel hoe ver het is naar de volgende sporen...


Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 22 september 2013, 21:49:07 PM
Peter, Dani en Rian, bedankt voor jullie hints en suggesties. Voorlopig kan ik eigenlijk niet echt iets zinnigers vertellen dan wat theoretisch geleuter. Ik hoop over een paar dagen er werkelijk aan te kunnen beginnen, en dan kan ik constructief meepraten. Ik sta alvast te popelen...  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: PeterC op 23 september 2013, 19:10:40 PM
Michiel,

Misschien een idee voor een nauwkeurige positiebepaling: absolute encoders (https://www.google.be/search?q=Absolute+Encoders&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6XRAUvOEN4HQtAah44HIAg&ved=0CD4QsAQ&biw=1920&bih=920&dpr=1).  Zelf te maken met een goed tekenprogramma en een laserprinter.

[Edit] Wheel encoder generator (http://code.google.com/p/wheel-encoder-generator/)

Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 23 september 2013, 19:21:33 PM
Ik wist niet dat het bestond, maar nu ik ze zie, wel logisch, maar ik vind het toch een beetje overkill. Nu nogmaals, ik weet niet wat ik van een stappenmotor mag verwachten, maar ik hoop toch dat ze vrij betrouwbaar positioneren. Binnenkort kan ik er ook invliegen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 24 september 2013, 10:53:31 AM
Als je - zoals Rian al schreef - niet te snel stapt is een stappenmotor zeer betrouwbaar om te positioneren.
Je hebt alleen "ergens" een referentiepunt nodig bij het opstarten van de microcontroller voor je draaischijf.
Een lichtsluisje (doorheen twee dunne spleetjes in zwart materiaal) is voldoende.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 24 september 2013, 11:05:32 AM
Citaat van: Gerolf op 24 september 2013, 10:53:31 AM
Als je - zoals Rian al schreef - niet te snel stapt is een stappenmotor zeer betrouwbaar om te positioneren.
Zorg inderdaad voor niet te snel stappen   (dat komt ook niet mooi over, vooral niet op schaal )  en zorg  zeker dat je "full step" sturing gebruikt coor je steppermotor.  Dat levert niet alleen het volle koppel en vermogen maar ook de nauwkeurigheid die je wil om betrouwbaar te kunnen positioneren zonder stapjes "te skippen" onderweg.   Wave drive en Half step zijn mooi maar minder krachtig en je riskeert afwijkingen.
En let zeker op het type motor.  Unipolaire =  simpele sturing met een LN2003,   Bipolaire = dubbele H-brug  met een L293D .   Daar kom je wel snel achter.  En ik kan je wat uitleg geven als je dat wil.  Ik ben voor mezelf bezig een soort "werkdossiertje" aan te leggen, omdat ik de beide types gebruik.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 24 september 2013, 11:29:51 AM
Citaat van: dani op 19 september 2013, 14:53:18 PM
Als je aan de slag gaat met die stepper, kan je best "half step" sturen, dat is nauwkeuriger en levert ook meer  koppel op de motor....

Citaat van: dani op 24 september 2013, 11:05:32 AM
...Zorg inderdaad voor niet te snel stappen   (dat komt ook niet mooi over, vooral niet op schaal )  en zorg  zeker dat je "full step" sturing gebruikt coor je steppermotor.  Dat levert niet alleen het volle koppel en vermogen maar ook de nauwkeurigheid die je wil om betrouwbaar te kunnen positioneren zonder stapjes "te skippen" onderweg.   Wave drive en Half step zijn mooi maar minder krachtig en je riskeert afwijkingen.

Hoi Dani, wordt het nu half- of fullstep om betrouwbaar en krachtig te sturen?  :-\
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 24 september 2013, 11:36:48 AM
oei, daar had ik me in de eerste post vergist...   
Even herhalen dus :

- halfstep is nauwkeuriger in aantal stappen  (omdat je het aantal stappen verdubbelt) maar levert minder  koppel   (ik tikte "meer", dat was mijn vergissing, excuses daarvoor)
- fullstep gebruikt het volle vermogen van de motor en dus meer koppel.  Daardoor is de positionering nauwkeuriger op de stap en heb je minder risico op "doorschieten" van een stap.

Dus als je fysisch nauwkeuriger wil werken  (meer stappen dus kleinere resqolutie) : halfstep
En als je je posities goed reproduceerbaar wil (nauwkeurig tellen dus) dan fullstep.
Wave drive is eigenlijk een combinatie van het zwakke van beiden: weinig koppel EN kans op doorschieten. (maar het is wel heel makkelijk 'quick and dirty' zelf te programmeren)

Ik hoop dat het nu duidelijer is, mijn excuses voor de verwarring !
Bij mij is het sowieso FULL step
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 24 september 2013, 11:59:20 AM
Met dank. Het is me nu terug duidelijk.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 25 september 2013, 20:08:16 PM
De Peco draaischijf is vandaag ook in de bus gevallen. En ik ben toch wel verbaasd door het minimale. De centrale as is een kunststof pen in een kunststof gat met een hoop speling, en de "wieltjes" op het uiteinde van de brug is aangegoten plastiek dat over de circulaire rail in de kuip sleept (ook van kunststof). Het geheel draait stroef, gammel en met een luid schuivend geluid. Het geheel staat dus nog ter overpeinzing.

De lichtsluis als ijkpunt voor de brugpositie ga ik proberen via een gaatje in de zijwand te maken. In de brug een led, buiten de kuip een opnemer. Morgen op mijn werk eens zien of er niets te recupereren valt...

En ik ben begonnen met de programmatie van de Arduino. Veel goede intenties, maar voorlopig struikel ik nog over de syntax. Maar dat komt wel goed...
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3124_zps1114a9a1.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3124_zps1114a9a1.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 25 september 2013, 20:36:29 PM
Een leuke uitdaging, Michiel.
Als het alleen maar assemblage was, zou je er zoveel plezier niet aan beleven !
Goeie moed.  Het komt zeker goed  :)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 25 september 2013, 21:12:08 PM
Mijn computer herkent de Arduino niet. Het systeem zeurt over dat ie geen x64 drivers vindt voor dit device. Lopen ze in Italië zo ver achter? Lijkt me onwaarschijnlijk. Ik zoek naar een oplossing...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 25 september 2013, 22:53:58 PM
ja die schijf ziet er inderdaad "minimaal" uit... dat is een feit.   En dat is zoals Jean zegt ook de leuke uitdaging.

Wat de drivers betreft, welk besturingssysteem heb je ? De kans is inderdaad reëel dat je moet een extra driver installeren.

Hier kan je het nodige vinden :   http://arduino.cc/en/Guide/windows

en de download page :  http://arduino.cc/en/Main/Software

Daarmee is het bij mij prima gelukt, zowel op WIN 7 als nog op XP

Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 08:25:01 AM
Hoi Dani, ik heb alle instructies al tig keer uitgevoerd, maar mijn systeem blijft die Arduino niet herkennen. Ik zoek naar een oplossing...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 26 september 2013, 09:34:22 AM
welk besturingssysteem heb je op je machine draaien ?

Normaal mag dat geen enkel probleem zijn om een Arduino aan de praat te krijgen.
check dit ook eens : http://digital.ni.com/public.nsf/allkb/0F9DADF9055B086D86257841005D1773

Je moet natuurlijk wel EERST de  SDK  (developers kit) installeren op de PC.


Alternatieven :

http://www.hobbyist.co.nz/?q=uno_driver_installation



Let ook wel even op de versie van de drivers, want ik zie dat jij een  UNO  versie hebt,  en dus niet de  REV3 versie installeren.  Die is voor het model met de SMD chip en jij hebt de versie met de DIL chip volgens je foto



Ook aandachtspuntje : de meeste drivers zijn 32 bits versies.
Als je WIN7 in 64 bit hebt :   http://www.slideshare.net/adriancirstei/installing-arduino-drivers-on-windows-7-64-bits   (hoewel het eigenlijk dezelfde werkwijze is)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 10:18:48 AM
Hoi Dani,

ik kan alleen maar zeggen: check, check, check! Had ik gisteren al allemaal gevonden, geprobeerd en gefaald. Ik zie enkel een "onbekend USB device" verschijnen, en dat is niet voldoende. Normaal zou er ook een onbekende COM moeten verschijnen. Wat ik ook probeer, welke driver ik ook forceer, niets helpt. Ik heb Windows7 met een soort AMD64 processor.

Vanavond volgende poging.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 26 september 2013, 10:39:52 AM
"een soort amd" ?   da's een rare omschrijving, maar dat mag het verschil niet maken.
Kijk eens naar de lijst van je tot nu toe  gekende USB devices en gooi de arduino er volledig uit.  De-installeer  de Arduino SDK helemaal .

reboot dan nog eens, herinstalleer de SDK en plug dan de arduino weer in.

Waarschijnlijk heb je dat ook allemaal al geprobeerd, maar je weet nooit.


PS: de USB devices zitten "verborgen" op je PC !   Elke keer je eentje aansluit schrijft de computer "iets" weg en die lijst is niet zichtbaar in Windows ,maar moet via een dos prompt worden opgehaald.
In Windows XP had je daarvoor het  "devcon" commando maar in W7 weet ik het niet zo meteen van buiten.;..  zal es moeten zoeken.


Dit is 1 manier om het te doen...
http://www.tech-recipes.com/rx/504/how-to-uninstall-hidden-devices-drivers-and-services/

je zet een parameter en opent dan de device mgt console... en verwijdert de ongewenste devices daar

Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Stieven76 op 26 september 2013, 10:59:01 AM
Michiel,

Wat Dani zegt kan je ook bereiken door naar je 'Device Manager' te gaan in Win7 (Control Panel\System and Security - Device Manager)

Onderaan staat 'Universal Serial Bus Controllers' en daarin vind je alle usb devices terug. Als ik me goed herinner zal er daar eentje bijstaan met een geel vraagteken. Deze zal wss van je Arduino zijn waarvan de driver niet goed geïnstalleerd zal zijn. Je kan daar op rechtsklikken en de 'Propperties' opvragen. Via deze manier kan je de driver updaten of verwijderen. Ik heb dit ook ooit eens gehad bij een usb toestel en via deze weg wel kunnen oplossen.

Niet gezegd dat dit voor jou helpt of misschien heb je het reeds geprobeerd natuurlijk.
Hopelijk ben je er iets mee.

(http://users.telenet.be/pit/Algemeen/USB-devices-in-device-manager.JPG)

Stieven

EDIT: dat is eigenlijk wat er in Dani zijn links staat zie ik nu. Alleen staat de Arduino niet bij de USB zoals ik dacht maar bij Ports. Dus veel ga je niet zijn met mijn uitleg vrees ik :(

Ps: is het één driver voor Win7 32bit en de 64bit versie of heb je hier verschillende drivers voor? Misschien heb je de verkeerde versie genomen. Ook maar een gok.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 11:14:27 AM
Hoi Stieven,

Check, ik heb al geprobeerd. Ik heb geprobeerd om de driver voor dit device te veranderen, te forceren, te verwijderen. Maar de Arduino blijft steeds onherkenbaar. Maar bedankt voor het voortsel.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Stieven76 op 26 september 2013, 11:39:40 AM
En dit al gecheckt:  is het één driver voor Win7 32bit/64bit versie of heb je hier verschillende drivers voor? Misschien heb je de verkeerde versie genomen.
Ik heb geen Arduino dus ik probeer een beetje algemeen te denken.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 26 september 2013, 11:42:13 AM
Allé zeg, met een PIC µC heb ik zulke problemen niet  ;)

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 11:54:46 AM
@Geert, met Arduino hebben anderen deze problemen ook niet. Ik blijk een beetje alleen te staan met mijn probleem, wanneer ik internet zo afschuim. Maar normaal gezien werkt Arduino met de vingers in de neus.

@Stieven, 1 drivers voor alles (ongeacht type Arduino, ongeacht OS of hardware), maar ze hebben ook een hoopje oude versies in een zip-bestand beschikbaar gesteld. Maar geen enkele driver werkt. Ik heb ook al alternative Arduino projecten (doorontwikkelingen en zo) geinstalleerd, maar noppes. Mijn  systeem blijft blind voor Arduino.

Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 26 september 2013, 12:54:32 PM
Citaat van: Michiel op 26 september 2013, 10:18:48 AM
Hoi Dani,

ik kan alleen maar zeggen: check, check, check! Had ik gisteren al allemaal gevonden, geprobeerd en gefaald. Ik zie enkel een "onbekend USB device" verschijnen, en dat is niet voldoende. Normaal zou er ook een onbekende COM moeten verschijnen. Wat ik ook probeer, welke driver ik ook forceer, niets helpt. Ik heb Windows7 met een soort AMD64 processor.

Vanavond volgende poging.
Michiel, je hebt gewoon een 64-bit versie van Windows zoals zovelen de recentste tijd, je hoeft daar niet per sé een 64-bit AMD processor voor te hebben, wel is het zo dat de Athlon 64 van die fabrikant een van de eerste 64-bit processors was. ;) Intel heeft reeds sinds de Core 2 Duo 64-bit processors en die kwamen voor het eerst op de markt zo'n 6-7 jaar geleden als ik me niet vergis.

Dit even als achtergrondinfo, je hebt gewoon een 64-bit driver nodig voor je arduino, verder kan ik je daar niet mee helpen daar ik geen ervaring heb met Arduino.

Groet
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 26 september 2013, 13:39:12 PM
@Michiel :ik check vanavond de drivers op mijn thuis pc en zie wat ik nog verder kan doen.

@Geert : begin der niet aan hee ....   :) :) :) :) :) :P

@Stieven:  BIJNA.....  met de manier die ik doorlinkte kan je ook de "afgekoppelde" devices zien en dus kan je de drivers verwijderen van toestellen als ze niet aangesloten zijn.  Dan benje iets zekerder dat je ze allemaal ziet en kan wissen want sommige worden ge-locked door het toestel als het aangesloten is en van zodra je dan het toestel afkoppelt, verdwijnt het icoontje uit je control panel maar zit de foute driver er wel nog !
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 21:09:37 PM
Uiteindelijk heb ik toch gekozen voor de optische reflectieopnemer voor het ijkpunt. Met een lichtsluis moest ik stroom nemen van het brugspoor, en dat zou de bezetmelding op de brug ondermijnen. Vandaar de reflectiemethode. Een opnemer (TIL139) werd net onder de rand geplaatst, en daar gepositioneerd dat het uit het zicht is van het publiek. Op de kopse kant van de brug heb ik een strip styreen aangebracht, mat zwart geschilderd en er een fijn reepje alu-folie op gekleefd (ongeveer 1mm). Geen idee of het te dik of te dun zou zijn. Dat kan ik pas bekijken wanneer ik de schakeling met signaalversterking in elkaar heb gesoldeerd...

Oh ja, mijn computer wijgert nog steeds mijn Arduino, maar ik geef nog niet op....
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/IMG_3127_zpsee0a4973.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/IMG_3127_zpsee0a4973.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 26 september 2013, 22:22:21 PM
Waarom wek je geen PWM op met je arduino (hopelijk krijg je het aan de praat op je computer) en lees je de ontvanger in je TIL139 terug in met je Arduino?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Stieven76 op 26 september 2013, 22:25:26 PM
Michiel,

Kan je niet eens proberen om de Arduino op een andere computer aan de praat te krijgen? Misschien is er wel iets mis met de Arduino zelf. Het zou moeten lukken maar je weet toch maar nooit  :o
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 22:29:38 PM
Ik heb bijna alle pinnen al gereserveerd voor "onontbeerlijke" informatie: aanvraag van bestemmingssporen, bevestiging van aankomst aan een spoor, ijksignaal (van de TIL139), motorsturing... De led van de TIL139 krijgt z'n 20mA van een vast bron. Meer moet dat toch niet zijn?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: doomslu op 26 september 2013, 22:33:02 PM
Citaat van: Stieven76 op 26 september 2013, 22:25:26 PM
Michiel,

Kan je niet eens proberen om de Arduino op een andere computer aan de praat te krijgen? Misschien is er wel iets mis met de Arduino zelf. Het zou moeten lukken maar je weet toch maar nooit  :o
Dat wou ik net ook suggereren. Ofwel is het de pc, ofwel de Arduino die lastig zijn.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 september 2013, 22:33:27 PM
Citaat van: Stieven76 op 26 september 2013, 22:25:26 PM
Michiel, Kan je niet eens proberen om de Arduino op een andere computer aan de praat te krijgen? Misschien is er wel iets mis met de Arduino zelf. Het zou moeten lukken maar je weet toch maar nooit  :o
Met mijn laptop van het werk (Ook Windows7, 32bit) werkt het niet. Met de XP computer van de meiden wou ik het net proberen, maar die zit nu "parental" op slot. Papa kan er dan ook niet mee op internet om de soft met driver te download. Maar morgen is er weer een dag...  8)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 27 september 2013, 11:28:18 AM
Moeilijk van hier uit te beoordelen, maar het lijkt me toch ook dat er iets mis is met die Arduino zelf.
Je hebt ongetwijfeld al gekeken naar doffe soldeerlassen, vuiltjes, ... vermoed ik
Contact opnemen met de leverancier ?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 27 september 2013, 11:37:01 AM
ik heb ook al es een defecte arduino board gehad, en dat is door de verkoper netjes keurig vervangen.
Woon je hier toevallig in de streek rond Aalst (O-VL) ?  Van mij mag je altijd eens binnen wippen om dat boardje es te testen.
En eventueel neem je je laptop mee en testen we één van mijn boardjes op jouw machine.  Dan hebben we een goeie cross-test


Dani
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Stieven76 op 27 september 2013, 15:19:54 PM
Michiel,

Ik zie dat jij een Funduino (arduino cloon) hebt en geen Arduino. Kan het misschien daarmee te maken hebben dat de Arduino driver niet werkt, of is er geen verschil tussen beide om te installeren?

Edit: Voor zover ik gevonden heb zou een Funduino perfect met de Arduino drivers moeten werken. Dus dat zal het ook niet zijn...

Stieven
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 27 september 2013, 15:30:58 PM
Ik gebruik inderdaad een Fundruino, en lees overal dat deze 100% (ECHT HONDERD PROCENT!) compatible is. Maar als je dan verder leest, blijkt de Fundruino nog steeds de oude USB interface van de ATMega2560 V2 te gebruiken, en niet de USB/Com convertor van de Arduino Uno R3 (als ik het goed heb begrepen). Maar dan gaat het verhaal verder dat men gewoon de drivers van de ATMega2560 moet gebruiken. Maar dat werkt dus bij mij ook niet.  ???

Ik heb nog 3 testen op stapel liggen:
- Mijn Fundruino proberen op een XP systeem (32b) van de kinderen
- Mijn Fundruino proberen op de Linux-bak (Ubuntu 64b) op het werk (tijdens de middagpauze)
- Maandag neemt een collega op het werk zijn Arduino mee, waarmee ik eens mag spelen.

Mogelijk dat ik na deze testen iets wijzer geworden ben waar de oplossing ligt.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 27 september 2013, 17:33:03 PM
Ik heb ook enkele funduino boardjes (MEGA versie dan, niet de uno) en die werken prima.  Maar misschien heeft de  Funduino Uno inderdaad wel een andere communicatie chip  (van USB naar UART/TTL) aan boord en zit daar het verschil.

Ik haal de al in een vorige post aan dat je NIET de  R3 drivers mocht gebruiken dacht ik (op basis van de foto die je postte, zie reaktie nr 79).   
En de  Mega driver zal wslk niet werken want die zoekt een 2560 Atmel chip of hoger, probeer eens  de  UNO  (normaal) of de  Duemilanove  versie.

De chip zelf is eigenlijk enkel van belang voor je  SDK  (software kit) omwillen van het compileren.
De driver daarentegen  werkt tussen PC  (USB poort) en  TTL/UART  gedeelte van de eigenlijke controller chip en heet de  UART-bridge.

Probeer anders de drivers eens voor de  CP2102 chipset of de FTDI CDM 2.08.28.   (die vind je via google denk ik )   

http://www.silabs.com/products/mcu/pages/usbtouartbridgevcpdrivers.aspx

http://www.ftdichip.com/Drivers/D2XX.htm

Kan je niet es proberen met een aparte  USB-UART  en die dan op de gewone  comm pinnen aansluiten.  Ik heb er eentje op basis van een CP2102 liggen dat ik gebruik voor mijn  "losse"  ATmega 328  chips te programmeren.   
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 27 september 2013, 19:18:15 PM
De Funduino wordt ook niet herkend door de XP van de meiden. Er is echt iets fout met mijn Funduino. Echt geen FUN aan! Na een hoop lezen lijkt het erop dat de USB chip geen firmware code zou kunnen hebben. Vergeten te programmeren in de fabriek? Maar dan lees ik dat men dat zelf zou kunnen doen, met "Flip" en hex-code. Maar daarvoor moet mijn computer Atmel's DFU drivers kunnen opladen. Na een lange reeks van operaties en commando's, zeurt mijn computer weer dat de x64 versie van de DFU drivers niet gevonden worden. Kortom, ik draai in het rond.

Het blijkt dus dat de Chinesen hun huiswerk niet goed hebben gedaan (en heb ook gelezen dat ze verkeerdelijk een 3.3V spanningsstabilisator hebben gebruikt ipv 5V, waardoor het toestel zonder USB-aansuiting niet meer werkt), dat mijn "100% compatibele Arduino" goed is als plukmodel. Ik ga een ECHTE Arduino kopen. Weer een week wachten, maar verder klungelen met dit kreng zou nog langer kunnen duren.  >:(

Ondertussen heb ik mijn Arduino programma af, en is het klaar om getest te worden... zonder Arduino.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 28 september 2013, 16:52:32 PM
Het schakelingetje om het ijksignaal te lezen werkt, maar is nog daglichtgevoelig. Ik had gehoopt dat met een IR-led dat niet het geval zou zijn, maar nee. Twee oplossingen, met een tweede opnemer (vb Hall) de lichtsluis maar aanzetten wanneer de brug nabij is, of Gerolf's gesynchroniseerde pulsschakeling gebruiken... Eenvoudig is met Hall, maar mooier is Gerolfs methode. Die laatste schakeling ga ik dus eens opsnorren.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/IMG_3130_zps35b0577c.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/IMG_3130_zps35b0577c.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 28 september 2013, 17:40:26 PM
Je nieuwe echte Arduino is al besteld zeker? Ik zou dat zeker aan de software overlaten....
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 28 september 2013, 17:43:13 PM
De "software" weet niet of een ijkpuls van omgevingslicht komt of van het ijkstreepje.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 28 september 2013, 20:41:29 PM
Ik denk toch dat je dat er moet uit kunnen filteren? Genereer een pwm signaal die je zendled met bepaalde frequentie.


-Ziet je arduino een puls van de ontvangled als dit pwm signaal laag is weet je al dat je omgevingslicht de oorzaak is. Programma zo schrijven dat die dan genegeerd worden.


-Laat je brug heel even stilstaan (bv 250ms) voor de lichtsluis. Kortere pulsen softwarematig negeren. Ben je ver weg van de lichtsluis moet je je brug natuurlijk voor 250ms laten stilstaan, weet je zoizo dat je rommel opvangt!


-Je kunt altijd een RC-netwerkje toevoegen om een hoop rommel weg te filteren...


-Mits wat creativiteit kun je wellicht nog 'software filters' bedenken waardoor je systeem degelijk werkt, ik zou het alvast eens uittesten...



Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 28 september 2013, 22:46:51 PM
Ik probeer toch liever eerst het bronsignaal redelijk netjes te krijgen. Dan hoef ik geen ingewikkelde soft uit te vinden om het alsnog werkend te krijgen.

De brug draait echt niet goed. Wieltjes op het uiteinde van de brug zijn echt wel nodig. Hier een eerste poging om wieltjes te maken: 1mm staaldraad als as, met een schijfje uit 2mm messing buis. Eerste poging mislukt omdat ik niet voldoende zuiver zaag, met teveel bramen en een beetje scheef. Resultaat: het wieltje draait voor geen meter. Volgende poging morgen...
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3132_zpsa147cd43.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3132_zpsa147cd43.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: jacques timmermans op 29 september 2013, 09:21:39 AM
Michiel,

UIt ervaring weet ik, dat het zelf fabriceren van zuiver ronddraaiende wielen zonder draaibank bijna onmogelijk is. Probeer het eens met wielen van spoor N rijtuigen, die je wel ergens zult hebben liggen. Mooie loopwielen kun je maken door twee kleine wielen op een as met de wielflenzen aan de buitenkant tegen elkaar te lijmen.

Jacques Timmermans
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 29 september 2013, 10:10:06 AM
Hoi Jacques, mijn eerste gedacht was ook om wagonwielen te gaan gebruiken, maar die blijken heel veel te groot. Ik ben tussen de autotjes van de kinderen gaan zoeken, maar ook niets klein en fijn genoeg. Dan maar zelf proberen? Ik vrees dat ik met de zelfde ervaring als jij ga blijven zitten, maar wie niet waagt, niet wint.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 29 september 2013, 15:03:11 PM
De vier wielen zijn nu vervangen en zijn van messing. Wieltjes van 2mm diameter; de brug loopt iets beter, maar echt gelukkig ben ik er niet mee. Ik wacht even om te zien wat de stappemotor ermee doet. Dan beslis ik.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: ceuleer op 29 september 2013, 15:24:20 PM
Lukt het niet met kleine rondelletjes, maar 2 mm is wel klein, kan het niet iets groter?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 29 september 2013, 17:18:09 PM
Citaat van: Michiel op 29 september 2013, 15:03:11 PM
... de brug loopt iets beter, maar echt gelukkig ben ik er niet mee. ...

Toch best zorgen dat de brug vlot draait, vóór je er met een motor tegenaan gaat.
Motor zorgt voor de beweging, niet voor het vlotjes draaien ...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 29 september 2013, 17:44:15 PM
Jean, nagel op de kop!

Ik weet niet wat ik van een stappenmotor mag verwachten, maar ik denk dat ik binnenkort eens bij je kom aankloppen (virtueel dan). Ik heb je een pm gestuurd.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: jacques timmermans op 30 september 2013, 09:13:34 AM
Michiel,

Dat me dat niet eerder ingevallen is: kijk eens of er zich geen passende schijfwielen in het Märklin "Z" programma bevinden, welke je als loopwielen zou kunnen gebruiken, of zijn deze nog te groot?

Succes met je verdere bouw,

Jacques Timmermans
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 30 september 2013, 14:35:40 PM
Ik heb hier nog wat afgedraaide wieltjes van mijn roetsjbaan:
1 mm gat, 2 mm loopvlak, 3 mm wielflens, 1 mm dik
Het waren reserve-onderdeeltjes, maar ik heb ze niet meer nodig.
Stuur maar een pm  als je ze wil  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 30 september 2013, 14:44:53 PM
Hoi Gerolf,

dat is heel vriendelijk. Voorlopig wacht ik nog op het resultaat met de stappenmotor, om te zien hoe goed of slecht de brug nu loopt met het eigen brouwsel van wielen. Mocht het tegenvallen, dan heb ik al met Jean afgesproken om het probleem kordater aan te pakken (een stukje messingplaat etsen, en grotere wielen gebruiken). Maar ik wacht dus eerst op mijn bestelde Arduino. Daar blockeert alles een beetje mee.

Maar bedankt voor je aanbod. Ik stel het erg op prijs. Ik ga wel jouw lichtsluisschakeling "pikken", dat je voor je ontkoppelaars op het rangeerterein hebt gebruikt, om daglichtinvloed weg te werken.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 30 september 2013, 14:51:19 PM
Voor die lichtsluis-schakeling: gebruik ze gerust, maar ik denk dat Rian een goede suggestie doet:
Led-frequentie en opnemer-filter kan je ook (en zelfs beter) met software doen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 09 oktober 2013, 08:41:51 AM
Rian, sorry dat ik jouw voorstel niet meteen zag zitten, en Gerolf, bedankt om Rian's voorstel bij te staan.  ;)

Ik heb het strooilichtprobleem van de lichtsluis met mijn Arduino opgelost: 2 weerstanden en 8 lijntjes code om de lichtsluis per PWM te beheren! Ik ben meer en meer overtuigd van de mogelijkheden van zo'n µprocessorboard. Leuk ding is dat!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 09 oktober 2013, 09:42:07 AM
Sinds ik met microcontrollers bezig ben, is mijn verbruik aan "klassieke" elektronische componenten serieus gedaald.
Af en toe een transistor om bv. een relais te sturen, maar voor de rest kan je met de software véél doen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 09 oktober 2013, 20:28:17 PM
De lichtsluis werkt. Daarmee is de eerste stap in de automatisering van deze draaischijf gezet. Voor mij gaat er er een nieuwe wereld van mogelijkheden open. Volgende stap is proberen om leven te krijgen in de stappenmotor.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3136_zps40ecead1.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3136_zps40ecead1.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 09 oktober 2013, 20:33:18 PM
Tof he die µC. ;)  Ik wist het dat het zo zou lukken... Nu ben je bezig met 'moderne' elektronica, single chip solutions heet dat in de industrie, om een product te laten werken op zo weinig mogelijk aparte chips... Daar gaat men ook proberen om zoveel mogelijk door software te sturen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 09 oktober 2013, 21:31:55 PM
Mooi toch dat we er weer een hobbyist bij hebben die µC combineert met onze modelspoorhobby.  8)

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 09 oktober 2013, 22:16:38 PM
Puur toeval, Geert.  ;D

Ondertussen draait de stappenmotor ook! Super simpel; een paar pinnetje hoog en laag zetten (op het juiste moment), en klaar! Morgen zien of de motor de brug aangedreven krijgt...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 09 oktober 2013, 22:23:38 PM
Citaat van: Michiel op 09 oktober 2013, 22:16:38 PM

Ondertussen draait de stappenmotor ook! Super simpel; een paar pinnetje hoog en laag zetten (op het juiste moment), en klaar! Morgen zien of de motor de brug aangedreven krijgt...

Mijn ervaring is dat je deze pinnetjes niet te vaak omhoog en omlaag mag zetten, anders breken ze mechanisch af  ;D

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 09 oktober 2013, 22:33:44 PM
Citaat van: Geert op 09 oktober 2013, 22:23:38 PM
Citaat van: Michiel op 09 oktober 2013, 22:16:38 PM

Ondertussen draait de stappenmotor ook! Super simpel; een paar pinnetje hoog en laag zetten (op het juiste moment), en klaar! Morgen zien of de motor de brug aangedreven krijgt...

Mijn ervaring is dat je deze pinnetjes niet te vaak omhoog en omlaag mag zetten, anders breken ze mechanisch af  ;D

Geert

Metaalmoeheid noemt men zoiets als ik me niet vergis. ;)

Groet
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 10 oktober 2013, 20:46:24 PM
Mocht de koppeling tussen motor en brug goed zijn, dan had ik nu een werkende draaischijf. Het programma is geschreven, maar kan het niet testen omdat de brug te stroef draait. Het mechanisch aspect is nu het probleemkind. Ik broed op 3 verbeteringen: 1) namaakwielen op de brug vervangen door echte, 2) een as met kogellager ipv een kunststof sleepring, en 3) motor koppelen met tandwiel of kardan ipv rechtstreeks op de as...
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3139_zps8b19d623.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3139_zps8b19d623.jpg.html)
(deze koppeling met motor rechtstreeks op de as van de brug is problematisch)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: PeterC op 10 oktober 2013, 20:54:15 PM
Citaat van: Michiel op 10 oktober 2013, 20:46:24 PM
(deze koppeling met motor rechtstreeks op de as van de brug is problematisch)

Michiel, je gebruikt een starre koppeling en dan moet je uitlijning 'perfect' zijn.  Probeer eens een flexibele koppeling.  Google eens op aandrijvingen voor modelscheepsassen (kardan, rubber,...).

Ik ben ook blij dat er weer een µC'er bij is!

Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 10 oktober 2013, 20:54:28 PM
1) Kijk voor een systeem waarbij je de as van de motor kunt uitlijnen. Ik zie zo op de foto dat het een en ander niet in lijn staat met elkaar
2) een 'rotexkoppeling' steken? Kun je je geimproviseerde koppeling niet vervangen door iets dat beetje meer flexibel is (kunststof buisje oid).
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 10 oktober 2013, 21:29:44 PM
Ik zou vooral voor nummer drie van je mogelijke oplossingen gaan.
Een stevige reductie geeft niet alleen meer kracht waar je ze wil, en een tragere rondgang, maar je hebt meteen ook meer stappenmotor-precisie.
Een stappenmotor in "direct-drive" zou ik nooit gebruiken voor een draaischijf.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 10 oktober 2013, 22:10:12 PM
Een stappenmotor is daar toch juist ideaal voor? Veel kracht bij weinig snelheid...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 11 oktober 2013, 01:33:04 AM
Citaat van: conducteur op 10 oktober 2013, 22:10:12 PM
Een stappenmotor is daar toch juist ideaal voor? Veel kracht bij weinig snelheid...

Hangt af van de motor. Veel koppel bij stilstand, maar daarom niet bij het draaien.
Een stappenmotor is ideaal om een juiste stand te bereiken. En de precisie hangt dan nog af van de stapgrootte
Voor krachtige aandrijvingen worden klassieke elektromotoren (met reductiekast) gebruikt.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 11 oktober 2013, 08:58:24 AM
Als ik het zo inschat, dan zou zelfs mijn kleine stappenmotor mijn draaischijf zonder probleem rechtreeks op de as kunnen aandrijven. De kracht lijkt meer dan voldoende. Maar voor dat het zover is, moet ik mijn draaischijf wel wat modificeren met extra wieltjes (op de kopse kanten van de brug) en kogellagers (de as van de brug). Het nadeel van de rechtstreeks aandrijving is eerder estetisch; je kan nog net de schokjes zien tijdens het draaien.

Ik heb bij Conrad, in de spullen voor radiobestuurde autootjes, onderdelen gevonden waarmee ik een passende, haast spelingloze koppeling kan maken tussen mijn stappenmotor (met gladde 5mm as) en draaibrug (met M4 draadstang als as). Ik heb er ook kleine kogellagers gevonden die kunnen dienen voor de centrale as van de draaibrug. Ik ga het eerst hiermee proberen, vooraleer ik met tandwielen in zee ga.

In elk geval bedankt voor alle suggesties!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 11 oktober 2013, 11:13:15 AM
Blijkt dat inwendig de stappenmotor dat ik gebruik al een tandwieloverbrenging heeft: ongeveer 1/64. Om dan zelf nog tandwielen te gaan gebruiken... ik zou het willen proberen zoals het is, rechtstreeks op de brugas. Er is wel oneenigheid, en onduidelijkheid, over het precies aantal stappen per omwenteling. Volgens de specificaties 4096, maar in de praktijk blijken velen 4075,77 te noteren. Vooral die ",77" baart me zorgen, want dat betekent dat een omwenteling niet overeen komt met een geheel aantal stappen van de stappenmotor. Iets dat ik toch eens zou willen natrekken vanavond of dit weekend (wanneer ik de tijd krijg)
(http://arduino.alhin.de/images/Module/28BYJ-48_motor_inside_500px.png)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 12 oktober 2013, 15:37:20 PM
En terwijl ik weer wacht op onderdelen, ben ik maar begonnen om die plastieklook van de Peco draaischijfkuip weg te werken. De lijm is nog nat, waardoor de centrale ring met gruis en vegetatie nog te donker is. Dat trekt normaal een stuk lichter op na het drogen. Ik heb geen enkel voorbeeld van hoe de draaischijf van Brussel-Noord er uit zag. Het is dus met veel speculatie en verbeelding gedaan, beperkt door mijn technisch en plastisch kunnen.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3145_zps48eb1885.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3145_zps48eb1885.jpg.html)

Een stukje van de wand van de draaischijfput. De foto is een beetje overbelicht, maar het ik denk dat de plastieklook alvast weg is!
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3146_zps07c795e8.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3146_zps07c795e8.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 12 oktober 2013, 16:42:53 PM
Citaat van: Michiel op 12 oktober 2013, 15:37:20 PM
Ik heb geen enkel voorbeeld van hoe de draaischijf van Brussel-Noord er uit zag. Het is dus met veel speculatie en verbeelding gedaan...

Misschien help een voorbeeld van een Engelse draaischijf?

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-B4AM8ZR3-D.jpg)

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-D38M7VRM-D.jpg)

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-R7HJ6XRU-D.jpg)

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-KQBUEWXX-D.jpg)
Zo te zien zit je al aardig in de goede richting.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 12 oktober 2013, 17:30:05 PM
Wim, bedankt voor deze foto's. Deze engelse draaischijven kunnen heel goed als inspiratiebron dienen. Niet alleen omdat ik een Peco (UK) draaischijf heb gebruikt, maar ook omdat de Belgische Staatspoorwegen zich gedurende een paar decenia georienteerd hebben op de Engelse spoorwegen (denk vb aan de MacIntosh locotieven, de Saxby seinhuizen en dergelijke). Dus, dat men kwa draaischijfbouw ook Engels geïnspireerd is gaan bouwen, is niet onmogelijk. Nogmaals dank voor deze foto's!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Sattrickske op 12 oktober 2013, 19:43:45 PM
Da's een coole draaischijf, en wat een super-deluxe afwerking!
Je stappenmotor is inderdaad al gereduceerd.  Die ,77 is een gevolg van de reductie, en is niet iets om je zorgen over te maken; dat moet je gewoon incalculeren in je software.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Stieven76 op 12 oktober 2013, 19:55:34 PM
Die draaischijf ziet er al geslaagd uit vind ik! Juist de brug nog zeker? Maar als je die ook zo goed doet wordt dat een top schijf  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 13 oktober 2013, 08:49:22 AM
@Patrick, gezien ik de stappenteller telkens weer reset bij het voorbijkomen aan het ijkpunt (dat is toch de opzet), zou die ",77" inderdaad niet veel schade kunnen aanbrengen.

@Stieven, de planken op de brug zijn nu ook geschilderd. Het stalen frame komt later, wanneer ik de wielen heb vervangen.

Vervelend is dat Peco het relief van de planken negatief heeft afgedrukt. Bijvoorbeeld de spleet tussen de planken is een richel. Dat maakt het schilderen niet eenvoudiger. Klassieke methodes (wash  en drybrushing) geven een verkeerd effect. Maar al bij al is het toch vrij redelijk geworden, vind ik. Oordeel zelf.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3148_zps39274431.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3148_zps39274431.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 13 oktober 2013, 11:49:13 AM
Citaat van: Michiel op 13 oktober 2013, 08:49:22 AM
Vervelend is dat Peco het relief van de planken negatief heeft afgedrukt. Bijvoorbeeld de spleet tussen de planken is een richel.
Wát een sukkels. Ik vraag me af of ze tijdens het productieproces uit bezuiniging niet gewoon een fase (het spiegelen van een matrijs) hebben over geslagen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 13 oktober 2013, 12:08:44 PM
Nu, visueel is het heel moeilijk uit te maken of een dergelijk relieflijn zoals een spleet hoger of lager ligt. Het brain zegt ons dat het een spleet moet zijn, en dan zien we ook een spleet. Maar voor het schilderwerk is het wel lastig, omdat de verkeerde details geaccentueerd worden. Merk bijvoorbeeld op dat de klinknagels wel juist zitten, met de kop als bult op het houtwerk.

Men moet al extreem inzoomen om visueel enig onderscheid te kunnen maken...
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3150_zps4a8732e9.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3150_zps4a8732e9.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cozzy op 13 oktober 2013, 12:19:43 PM
Hoi Michiel,

Ik bewonder je doorzettingsvermogen én de resultaten ervan: knap werk!

een 'stille' volger  :)

Groeten!
Tom
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 13 oktober 2013, 12:20:38 PM
Ondanks deze miniatuur makke lijkt de toon van kleur goed geslaagd.
Ik heb wel het idee dat bij je foto's de witbalans niet 100% is, waardoor ze wat gelig lijken. Eenzelfde foto bij daglicht zal waarschijnlijk verschil in kleur laten zien.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 13 oktober 2013, 12:42:11 PM
Je hebt gelijk met de witbalans. Ik heb hier TL-verlichting van 4000K. Ik gebruik mijn fototoestel in half-automaat, maar heb niet de juiste preset voor deze temperatuur, ofwel te blauw (TL gewoon), ofwel te geel (TL high). Als het te opvallend is, trek ik het met Gimp wat bij, maar in dit geval, de laatste foto, heb ik niets bijgetrokken. Maar mij zou een iets minder gele kleur van het houtwerk in daglicht niet storen. Maar mijn baan zal toch nooit veel daglicht te zien krijgen.

@Tom, dank je!  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 13 oktober 2013, 12:56:11 PM
Het zou zomaar kunnen zijn dat de zon bij jou nét ondergaat.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 13 oktober 2013, 17:00:54 PM
dat is een heel mooi resultaat geworden.  respect voor je doorzettingsvermogen en je oog voor detail !
Een hele mooie aanwinst voor op je baan
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 21 oktober 2013, 23:21:21 PM
Ja Michiel, je draaischijf ziet er fris uit!

;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 22 oktober 2013, 11:49:23 AM
Bedankt de leuke reacties! En wanhoop niet, WIJ (Jean en ik) werken verder aan het mechanische deel van de schijfgebeuren. Van zodra er nieuws van het schijvenfront, laat ik het meteen weten.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 oktober 2013, 22:02:34 PM
De wielen van de Peco draaischijf zijn vervangen. Ik heb een ontwerpje gemaakt, en Jean (Steam.N) heeft het met zijn etsmachine en draaibank gemaakt; erg strak werk. Het resultaat past helemaal zoals gepland, en de draaischijf draait nu veel vlotter. Nu moet ik de stappenmotor nog monteren, en kijken of deze de brug vlotjes rond krijgt.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3176_zps26b224a2.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3176_zps26b224a2.jpg.html)

(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3177_zpsf73e12c2.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3177_zpsf73e12c2.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 26 oktober 2013, 22:04:32 PM
Het resultaat tot nu toe is dan ook al in orde Michiel.

Krijgen we ook een filmpje te zien als ze kan draaien? :)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 26 oktober 2013, 22:19:21 PM
Je kan er donder op zeggen dat ik een filmpje maak als/wanneer de draaischijf werkt! Blij en trots natuurlijk, en dat moet op film! Maar zover is het nog niet.
Pels van de verschoten beer niet kammen als 'm in de gracht ligt... of zoiets.  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: jacques timmermans op 27 oktober 2013, 10:39:03 AM
Proficiat aan de bouwers. Jullie hebben zoals de Duitsers het uitdrukken, "eine Meisterleistung" geleverd. Maar ik heb nog een kleine opmerking wat de wielen betreft: naar jouw zeggen heeft Jean de wielen gedraaid. Waaron heb je dan niet meteen aan de buitenkanten van de loopwielen kleine wielflenzen, zoals bij het voorbeeld, voorzien? Met een draaibank is dit toch kinderspel.

Jacques Timmermans
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 27 oktober 2013, 11:39:24 AM
Hallo Jacques,

dat is en terechte opmerking. Ik heb zelf een tijdje liggen twijfelen, wel of geen flenzen. In het origineel ontwerp had ik flenzen aangebracht, maar ik heb deze uiteindelijk niet laten draaien door Jean. Mijn redenering:

Flenzen bij een trein dienen om de trein in het spoor te houden. De trein wordt bijgestuurd door de flenzen. Maar bij een draaischijf is dat anders. De brug zit vast met haar centrale as. Deze kan geen kant op wanneer de flenzen zouden gaan slepen. Flenzen zeggen "opzij", maar de as zegt "kan niet". Een conflict dat naar mijn persoonlijke mening allleen maar zou leiden tot extra wrijving en sleet. Zonder flenzen lopen de wielen mooi vrij over het rondspoor in de kuip.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michael op 27 oktober 2013, 17:42:43 PM
Michiel, je draaischijf ziet er schitterend uit en met de hulp van Jean draait deze ook nog eens perfect. Nu in afwachting van de stappenmotor. Succes
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 27 oktober 2013, 20:52:51 PM
Michiel, je draaischijf ziet er formidabel uit: je houtwerk is helemaal perfect en de afwerking van de zijkant van de "put" is prima geslaagd. Ik zit alleen een beetje te kijken naar dat strooisel op de bodem van je put... als ik heel eerlijk ben had ik daar zelf iets anders op verzonnen.

(http://www.mijnalbum.nl/Foto-N7YYDOUG-D.jpg)
...en dan denk ik allereerst aan betonplaten met gras tussen de platen.
Succes!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 27 oktober 2013, 20:54:58 PM
Ik volg op de voet... Heb je al een oplossing voor een meer 'flexibele' koppeling?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 27 oktober 2013, 22:06:43 PM
Citaat van: Cord op 27 oktober 2013, 20:52:51 PM
Michiel, je draaischijf ziet er formidabel uit: je houtwerk is helemaal perfect en de afwerking van de zijkant van de "put" is prima geslaagd. Ik zit alleen een beetje te kijken naar dat strooisel op de bodem van je put... als ik heel eerlijk ben had ik daar zelf iets anders op verzonnen.
Ik heb hier wel degelijk over nagedacht. In 1920 was het gebruik van beton nog vrij beperkt. En deze draaischijf van 18m dateert van ongeveer 1910. De ring werd in baksteen gemetseld, evenals de centrale sokkel. Wanneer ik oudere Engelse draaischijven bekijk, hebben ze een bodem van gruis/grind/grond. Hoe het in Brussel werkelijk was, zullen we waarschijnlijk nooit meer weten, want bijna het volledige spoorwegarchief van voor 1945 is verloren tijdens de twee oorlogen. Nu, ik ben ook nog niet 100% tevreden over mijn bodem van de kuip, maar weet nog niet wat ik beter zou kunnen doen. Slecht is het ook niet, dus laat ik het vooropig zo.

Citaat van: conducteur op 27 oktober 2013, 20:54:58 PM
Heb je al een oplossing voor een meer 'flexibele' koppeling?
Ik heb een kardankoppeling tussen motor en brugas gezet, en een kogellager rond de centrale as ipv de oorspronkelijke kunststof schuiflager. Hopelijk is de aandrijving nu soepeler. Binnenkort, wanneer de houtlijm goed droog is, kan ik de motor monteren en testen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Sattrickske op 28 oktober 2013, 19:45:44 PM
Ik vind niks verkeerds aan de bodem de kuip...  Eventueel zou ik zeggen misschien iets te geel, een tikkeltje te weinig rijnzand of kiezel.  Want ik vermoed (heb er geen bewijzen van), dat voor de jaren 40 we in België nog enorm veel steengroeven hadden en de overschot ervan (steengruis) overal gebruikt werd om wat putjes te dichten. 
Geel zand zou ook kunnen omdat het in onze bodem veel voor komt, maar ik vind deze versie al meer dan geslaagd!
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 28 oktober 2013, 20:55:59 PM
Bedankt Patrick. En wat ook eventueel zou kunnen (het blijft giswerk) dat ze het afval van de staalindustrie gebruikten. Hetzelfde rode grind dat men voor de perrons gebruikte. Het zou origineel zijn, en tevens niet onmogelijk. Alvast bedankt voor het meedenken.

Voorlopig blijf ik nog problemen hebben met de montage van de motor op de brugas. De tweede poging (met een halve kardan) werkt ook niet. Dus op naar de derde poging, met hele kardan. Hopelijk kan ik morgen dan weer eens testdraaien...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Sattrickske op 28 oktober 2013, 21:26:52 PM
Als de hele kardan niet werkt probeer het dan eens met een CNC flexibele koppeling (http://www.benl.ebay.be/itm/5x8mm-CNC-Motor-Jaw-Shaft-Coupler-5mm-To-8mm-Flexible-Coupling-OD-20x25mm-06-/400587493662?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d44e0111e)
Of eventueel een plastic-rubber koppeling, die kan je zelf met een 3D printer maken: http://www.thingiverse.com/thing:139999 (http://www.thingiverse.com/thing:139999)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 29 oktober 2013, 22:15:01 PM
Het werkt! Mijn stappenmotortje kan de draaischijf nu mooi aandrijven, zonder haperen, zonder vastlopen. Met de hele kardan werkt het prima.

Alles is er om deze draaischijf operationeel te krijgen. Morgen (als ik tijd krijg) ga ik alles aansluiten, en mijn Arduino programma testen met de draaischijf.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 29 oktober 2013, 23:33:47 PM
Proficiat, Michiel  8)
Ik kijk uit naar een filmpje  :P
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Dirky op 30 oktober 2013, 07:58:46 AM
"Het werkt"... tja Michiel, had je aan jezelf getwijfeld misschien?  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 30 oktober 2013, 08:33:29 AM
Natuurlijk twijfel ik niet aan mezelf, Dirk! kuch-kuch  ;D Maar ik heb al wel meer improvisatieprojectjes aangevat maar die gestrand zijn omdat de nodige aanpassingen en te bestellen stukjes maar bleven aanslepen, en dat mijn interesse op een bepaald moment naar een ander project overspringt. Ik hoop dat ik het met de draaischijf tot een volledig functioneel en operationeel model kan brengen. "Het werkt" is dus eerder een overwiningskreet op mezelf.  ;D

@Gerolf, vanavond haal ik mijn "Handycam" uit de bestofte schoendoos. Je weet wel, een videocamera met magneetbandjes.  Ik ga er een filmpje mee maken.  8)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: adrievans op 30 oktober 2013, 13:38:06 PM


@Gerolf, vanavond haal ik mijn "Handycam" uit de bestofte schoendoos. Je weet wel, een videocamera met magneetbandjes.  Ik ga er een filmpje mee maken.  8)
[/quote]

Holbewoner ;D ;D ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: erik de noorman op 30 oktober 2013, 17:25:19 PM
In de put van de draaischijf werd vroeger zo wat alles gestort (in beperkte maten) meestal de slakken van de stomers.

Erik.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 30 oktober 2013, 20:19:36 PM
Erik, wat je zegt lijkt heel logisch. Het was zelfs gebruikelijk tot begin 20ste eeuw om de as en slakken van de locomotieven in het depot naast het spoor te dumpen. Slakkenputten zijn maar pas tegen het begin van de 20st eeuw in gebruik geraakt. Dat een draaischijfput in 1920 vol as en slakken ligt, lijkt me dus erg aannemelijk. Thanks!

En dan het filmpje. Het is vrij somber, maar steek dat maar op deze donkere najaarsdagen. De weergave is nogal horterig, maar dat ligt dan weer aan vooral aan Joetjoep, maar eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat de fijn-schokkerige draaibeweging van de stappenmotor nog net merkbaar is. Maar ik ben toch erg tevreden.

Het filmpje! (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KMgZyqXQ8ZA)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Geert op 30 oktober 2013, 20:34:16 PM
Knap, echt waar. En zo moderne techniek anno 1920 die je gebruikt, µC en zo, je was je tijd ver vooruit   ;)

Geert
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 30 oktober 2013, 20:44:08 PM
Proficiat, Michiel !
Knap gedaan !!!  Alles draait vlot.  Snelheid en stopposities ga je nu snel kunnen  regelen, met die Arduino.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 30 oktober 2013, 21:05:11 PM
Ja, het woord 'flexibele' koppeling heb je wel letterlijk genomen. Wat een gevaarte :o
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 30 oktober 2013, 21:23:27 PM
@Geert, ik heb zelfs de indruk dat ik net mezelf heb voorbijgestoken!  ;D

@Jean, eerst de brug onderaan volledig zwart schilderen, want anders reageert de optische ijkdetector op alles wat blinkt! (zoals roestvrij staal)  ::)  ;D

@Rian, uiterlijk is niet belangrijk, als het ding maar doet wat het moet doen. En daarbij, het is toch steeds uit zicht. Maar ik ben er mee eens dat deze vrij groot is uitgevallen. Maar hij werkt! :o ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Steam.N op 30 oktober 2013, 21:28:01 PM
Citaat van: Michiel op 30 oktober 2013, 21:23:27 PM
... eerst de brug onderaan volledig zwart schilderen, want anders reageert de optische ijkdetector op alles wat blinkt! (zoals roestvrij staal)  ...

Lap!  Dan doet een mens al eens moeite, en blinkt ie eerst alles op ...  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: OlivierV op 30 oktober 2013, 22:16:17 PM
Knap hoor Michiel dat de locs bij jou hun rondjes al draaien ipv rijden! :D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: doomslu op 30 oktober 2013, 22:21:20 PM
Bravo!  :D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Gerolf op 31 oktober 2013, 08:16:58 AM
Dat gaat vlot, Michiel. En ik zie geen schokkerig youtube-gedoe  8)
Degelijke ophanging  :D  ;)
Draait hij niet wat te snel? Ik stel me voor dat een volledige rondgang in werkelijkheid toch wel een minuut duurt.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 31 oktober 2013, 09:24:13 AM
Ik heb even je filmpje bekeken, Michiel.  Mooi gedaan, en inderdaad, wat een koppeling, zeg !!
Ik ga toch Gerolf bijtreden wat de snelheid betreft, maar dat is iets wat je heel simpel softwarematig kan opvangen, door het feit dat je een stepper gebruikt.  Je motor iets vertragen (ik denk zowat de halve od 2/3 van de huidige snelhei) en klaar om in te bouwen !    Proficiat,   DZV  :-)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 31 oktober 2013, 10:42:00 AM
Bedankt voor de reacties, mannen! En inderdaad, de draaischijf draait nog net iets te snel. Maar de snelheid is nog steeds deze dat ik initieel geschat had geprogrammeerd. Er is slechts eén getal aan te passen in mijn programma: de delay-tijd tussen 2 stappenmotorpulsen. Dat is dus heel makkelijk aan te passen naar smaak en voorkeur.

Als ik zelf goed kon fijndraaien en fijnfrezen, zou ik een super strakke koppeling kunnen maken. Maar niet dus. Nu heb ik standaard (en goedkope) koppelonderdelen gekocht uit de radiobestuurde autootjeswereld. Misschien wat groot uitgevallen, maar past meteen op M4 brugas en 5mm motoras as, en het werkt perfect zonder speling. Ik ben er heel tevreden over want het voldoet 100%.

@Olivier, inderdaad bij mij draaien de locs al rondjes.  ;D
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 31 oktober 2013, 13:00:59 PM
Ik neem alles terug wat ik ooit over de bodem van die put heb geschreven.  :) Het wordt natuurlijk een zo getrouw mogelijke weergave van een Belgische draaischijf en wat weet ik daar nou van... eigenlijk ken ik alleen Nederlandse en Engelse draaischijven. En ook daar zijn nogal wat verschillen qua uitvoering en werden die dingen meestal gemaakt met materiaal dat in de buurt voorhanden was. Zo kon een draaischijf in het Nederlandse Limburg er heel anders uitzien dan een draaischijf in Noord-Holland.
Enfin, het wordt in elk geval een mooi ding en ik vind het ook mooi dat je niet voor de meest makkelijke weg kiest. :)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 31 oktober 2013, 13:10:49 PM
Wim, je hoeft niets terug te nemen, hoor! Jouw bijdrage heeft zeker een waarde, want het is moeilijk, haast onmogelijk, om na te gaan hoe het er een eeuw geleden uit zag. Jouw bijdrage heeft ons even laten stilstaan bij het onderwerp, en de bodem met betonplaten werd wel degelijk toegepast, wel meestal in een later tijdperk.

Dus, Wim, laat maar komen, jouw opmerkingen, waarnemingen en suggesties.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cord op 31 oktober 2013, 15:21:43 PM
Oké, oké.
Misschien is het een idee als je (wellicht later) een drybrush over de bodem heengooit, zodat de variatie in kleur wat minder wordt en er een soort sluier overheen komt met vooral veel tinten grauw en waar de rails loopt een sluier van roest. Ook voor de klinknagels in de brug zou een drybrush de accenten mooi naar voren halen.
Enfin, ik blijf volgen en vinden.  ;)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: adrievans op 31 oktober 2013, 15:26:53 PM
Prachtig michiel dat het gelukt is.
Veel van jouw inspanningen ga ik in de toekomst voor een segmentdraaischijf gebruiken.
Zal dan nog wel een paar vraagjes aan je stellen.
;) :P
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Cozzy op 31 oktober 2013, 19:41:04 PM
Hoi Michiel,
Fijn dat je de schijf aan 't draaien hebt gekregen, klasse!
Succes met de verdere afstelling/finetuning.
Groeten,
Tom
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Sattrickske op 31 oktober 2013, 21:23:26 PM
Da's pas een kardan koppeling zeg :o.  Kost dat niet teveel ruimte onder je baan?
Maar proficiat met de superdeluxe draaischijf die je nu hebt; dat zal een serieuze blikvanger worden op jouw baan.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 01 november 2013, 10:35:27 AM
Ik heb de stappenmotorschokjes merkelijk kunnen reduceren door de stappenmotor in half-step aan te sturen. De positionering gebeurt nog wel op de hele stappen om de positieprecisie te behouden. Best of both worlds, lijkt me. Werkt perfect.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 01 november 2013, 11:44:07 AM
inderdaad half-step is vloeiender maar heeft iets minder koppel beschikbaar.   aangezien zo een draaischijfje waarschijnlijk vlotjes draait is dat meer dan voldoende.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 01 november 2013, 11:45:58 AM
Waarom tel je de halve stapjes niet? Dubbele precisie toch?
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 01 november 2013, 11:47:17 AM
op halve stap kan je moeilijk correct stoppen.  De rotor zit dan net "tussen 2 stoelen" en zal soms naar de ene of de andere overslaan.  dus de positionering is minder nauwkeurig
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: conducteur op 01 november 2013, 11:55:50 AM
Dat wel...
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 03 november 2013, 18:10:21 PM
De Arduino heeft z'n plaast gekregen onder de draaischijf, met op z'n rug gebonden de stappenmotordriver en de 2 weestanden voor de optocoupler. Voorlopig gaat dit project in de koelkast, totdat de aansluitende sporen zijn gelegd. Dan kan ik verder met de programmatie van de exacte posities van de brug.
(http://i862.photobucket.com/albums/ab181/Modelspoor/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3181_zpsed668480.jpg) (http://s862.photobucket.com/user/Modelspoor/media/FBN1920%20-%20Brussel%20Noord%20anno%201920/IMG_3181_zpsed668480.jpg.html)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 03 november 2013, 23:52:47 PM
cool !  Die is dus klaar voor inbouw.

Als je interesse hebt in de DCC decoder source als voorbeeld, ik kan je die altijd bezorgen..  (zie mijn draadje)

http://forum.modelspoormagazine.be/index.php/topic,17326.msg234735.html#msg234735
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 04 november 2013, 08:49:21 AM
Hoi Dani,

ik had het DCC monitor project voor Arduino vroeger ook al ontdekt, en ben natuurlijk verleid om het te gebruiken, maar dat zal voor later zijn. Het is niet essentieel voor de goede werking van de draaischijf, en ik heb echt tijd te kort om te doen wat moet gedaan worden om een presenteerbaar baantje te maken tegen volgend jaar. Maar DCC voor Arduino staat wel op mijn verlanglijst van dingen te doen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: dani op 04 november 2013, 08:51:39 AM
no worries, mate ...

Als je ooit plannen hebt in die richting, laat maar horen.  Tegen dan sta ik wslk ook al weer een stuk verder :-)
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 04 november 2013, 09:13:17 AM
Thanks, want het zal er wel van komen. Want dat zou me een schakeldecodermodule uitsparen.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Henk Kooiman op 28 november 2013, 20:19:20 PM
Beste allen,

Op zoek naar wat anders en toen kwam ik dit draadje tegen. Heel interessant onderwep.

Echter las ik in het begin dat de Draaischijf HK veel te groot is voor een N-schijf. "32x32 cm !!!" staat er. Hier wil ik toch even op reageren. Inderdaad worden de schijven standaard geleverd met genoemde afmetingen , echter functioneel heb je minimaal rond 25cm (met een puistje voor de motor)onder je baan nodig. De rest kan je (naar dat je ruimte onder baan hebt) er afzagen.
Als ik bovenstaande foto bekijk had hij er gemakkelijk onder gekund. :D
Maar daarnaast begrijp ik de lol van de uitdaging heus wel hoor. Zelfs leuk om het enthousiastme er in "mee te beleven".
Verder veel succes toegewenst bij de verdere ontwikkelingen.

mvg
Henk Kooiman
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Michiel op 29 november 2013, 08:39:10 AM
Hoi Henk,

allereest mijn complimenten met jouw draaischijfoplossing en deze als kit aan te bieden. Ik ben echt gecharmeerd door jouw HK-draaischijf, en had het gebruikt indien ik er plaats voor zou hebben gevonden. Ik heb ook de basisplaat van de HK-draaischijf onderzocht en gezien dat ze tot ongeveer 25cm in te krimpen was, maar dat was in mijn geval nog steeds te groot. De mechaniek moest passen tussen dalende schaduwsporen, en daar is amper 20cm beschikbaar.

Maar langs de andere kant ben ik toch wel trots op mezelf dat ik met dit project een aantal persoonlijke taboes heb doorbroken: stappenmotoren en microcontrollers. Of mijn draaischijf ook in praktijk probleemloos werkt moet nog bevestigd worden.

bedankt voor je reactie, en jouw HK-draaischijf blijft een uitermate interessante en beproefde oplossing met veel meer mogelijkheden dan mijn Peco-zelfbouwding.
Titel: Re: Peco draaischijf: indexering, aandrijving en digitale aansturing
Bericht door: Henk Kooiman op 30 november 2013, 22:19:47 PM
Hoi Michiel

Dank voor positieve woorden. Juist van de week had ik het nog even nagekeken maar mijn demo schijf heeft nu rond de 1100 uren probleemloos gedraaid. (2á3 draaiingen per minuut) Precies hou ik het niet meer bij. Dat heb ik tot de 1000 gedaan. Een soort mijlpaal.

Daarnaast denk ik dat de stappenmotor de toekomst krijgt. Dus wat dat betreft ben je een "Koploper". Wordt het wat gangbaarder dan wordt het m.i. ook wel geintegreerd in de software programma's.

En inderdaad blijft het mooiste dat je iets presteert waar je trots op kan (en mag) zijn.

Nogmaals succes en mvg
Henk