Modelspoormagazine forum

Modelspoor Magazine => MSM Algemeen => Topic gestart door: Pascal Michiels op 19 december 2005, 17:56:08 pm

Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 19 december 2005, 17:56:08 pm
Algemeen over MSM :

Graag wat meer artikels over spoorplannen, bouwsels met beperkte afmetingen. Niet iedereen heeft de plaatst om een bouwsel van 6m op 3m neer te zetten. Het kan ook anders getuige
http://www.carendt.us/index.html

Ook buitenlandse banen moeten kunnen vind ik. Het stoort mij enorm dat alles wat in MSM komt defacto belgisch moet zijn. Per 3 nummers zou bvb eens een baan naar frans of engels voorbeeld aan bod kunnen komen.

Minder KIS knutselwerk en meer aandacht voor digitaal rijden. Vooral voor beginnende jongeren is het interessanter om met digitaal te starten. Ik heb de indruk dat digitaal rijden door heel wat modelspoorders (lees oudere) als taboe wordt beschouwd. Het gaat hier volgens mij over een drempelvrees. Digitaal is niet zo ingewikkeld als het voor sommigen wel lijkt. Het inbouwen is eenvoudig zelfs voor een oudere loc zonder NEM stekker. Ook voor de grotere (club)banen is het praktischer.

Algemeen moet er meer aandacht worden besteed aan de jeugd. Zonder hen is het immers binnen 10 jaar afgelopen met modeltreinen. Cfr. het 'Papa kom spelen' voorwoord in nummer 44.

Het is precies daarom dat zoveel fabrikanten het nu zo moeilijk hebben. Een model van 400? wordt misschien door 10 mensen gekocht, een model van 50? door 400. Rara aan wat ze het meeste hebben verdient. Fabrikanten hebben teveel naar de verzamelaars geluisterd en niet genoeg naar de jeugd.  

Ik krijg het op mijn zenuwen als ik weer eens een opmerking lees dat dit onderdeel 2mm te veel naar links op rechts staat op een nieuw model of dat een bepaalde combinatie lok en wagen niet kan. Denkt men nu echt dat een kind daar van gaat wakker liggen? Wat kinderen interesseert is dat ze ermee kunen spelen. Modeltreinen zijn in de eerste plaats speelgoed. Ik koop die dingen om ze te laten rijden en er mij mee te ammuseren. Als ik ze enkel kocht om te verzamelen, dan was ik wel met postzegels begonnen. Neemt veel minder plaats in ;-)

Eens wat ouder kunnen ze hun oudere minder accurate modellen zelf opwaarderen. Weer uren hobbyplezier verzekerd. Liever wat meer Lima's dan Lemaco's dus.

Last but not least : Waarom ipv een korting bij aanschaf van een abonnement, geen gratis wagonnetje meegeven. Ik weet dat Railhobby dit vroeger deed. De kleine zijn wagenpark is dan ineens weer wat uitgebreid en hij kan vanalles bijleren over zijn hobby.
Via een enquete onder de lezers zou een goedkoop wagonnetje kunnen worden geselecteerd.

Over de site :

Hier moet ik toch wel zeggen dat er nog veel werk aan de winkel is. Een website is iets dat continu dient te worden geupdate. Als dit niet lukt, laat het dan gewoon achterwege. Ter illustratie de link voor volgend nummer en de link seintjes werken niet (reeds geruime tijd). De link naar huidig nummer toont nog steeds nummer 43.
Als men een website start moet men er ook tijd insteken.

Het enige positieve aan de site is het modelspoorforum.
Hier dient wat meer gemodereerd te worden, daar de vervuiling zich opstapelt. Berichten met enkel het feit dat men MSM nog niet in zijn/haar brievenbus heeft gekregen zijn enorm storend en dragen niets bij tot het geheel. Net een bende kleine kinderen die voor het eerst het medium internet/forum hebben ontdekt.

Interessant voor de site - en dit is 1 van de meest voorkomende pagina's op internetsites - is een link pagina. Er zijn zoveel interessante sites over modelbouw. Het probleem is dat ze soms goed verstopt zijn en men ze met een search engine (Google) niet dadelijk vind (tenzij je weet wat de naam is van de site :-)) Hier is dus dringend nood aan.Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 19 december 2005, 20:32:53 pm
Dag,

Je inbreng is nogal direkt (hou ik van).

Mijn antwoord ook.

Als je buitenlandse banen wenst, koop dan LocoRevue, MIBA, Eisenbahn Amateur, Model Railroader (het is nog goed voor je talenkennis ook)

Laat MSM maar vooral Belgisch getint blijven, op een ander komen we toch niet aan de bak[:(!]

Digitaal rijden: interessant voor clubbanen ?  Dan zullen het wel een dubbelspoor met uitwijkspoor zijn.  Lees mijn bijdrage over de digitalisering van de clubbaan van MSCM DE PIJL.  Digitaal staat nog NERGENS als het gaat over bloksystemen en complexe wisselstraten.

Economisch inzicht: terug naar je boeken.

Allez nog een goede avond

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 19 december 2005, 20:53:48 pm
Hallo

Persoonlijk vind ik de MSM belgisch moet blijven. Niet dat ik wil zeggen dat we mensen die geintreseerd zijn in buitenlandse spoorwegen moet uitsluiten maar er zijn voldoende boeken en tijdschriften die over dat onderwerp gaan.

Maar bij de opmerkingen over de spoorplannen, digitaal rijden, de jeugd en de website van MSM kan ik mij voledeig bij aansluiten.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 19 december 2005, 21:00:42 pm
Even reageren op enkele van je opmerkingen:
citaat:
Geplaatst door Pascal MichielsAlgemeen moet er meer aandacht worden besteed aan de jeugd. Zonder hen is het immers binnen 10 jaar afgelopen met modeltreinen.
Ik zou dit vertalen naar: meer aandacht voor beginners
citaat:
Ik krijg het op mijn zenuwen als ik weer eens een opmerking lees dat dit onderdeel 2mm te veel naar links op rechts staat op een nieuw model of dat een bepaalde combinatie lok en wagen niet kan. Denkt men nu echt dat een kind daar van gaat wakker liggen? Wat kinderen interesseert is dat ze ermee kunen spelen...
Berichten met enkel het feit dat men MSM nog niet in zijn/haar brievenbus heeft gekregen zijn enorm storend en dragen niets bij tot het geheel. Net een bende kleine kinderen die voor het eerst het medium internet/forum hebben ontdekt.
Wat moest bewezen worden: onze hobby is kinderspel ... of ... een man blijft toch altijd een kind

Maar even serieus, Pascal. Ik ben blij met je reactie, ook al is die niet steeds doordacht. Je opmerkingen over de MSM-website zijn al enkele malen gemeld hier, en naar mijn mening zijn ze terecht.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 19 december 2005, 21:28:32 pm
@ rgp
Het is niet omdat we in andere magazines niet aan bod komen, dat we daarom hetzelfde moeten doen. De redactie van MSM kan met andere tijdschriften bv. artikels uitwisselen. Zo kan men in het buitenland ook van ons kunnen genieten.

Digitaal staat nog nergens??? Het zijn  dit soort opmerkingen waar ik nu net op doelde. Als dit al waar zou zijn wat ik ten stelligste betwist, is het reden te meer om er aandacht aan te besteden zodat het verder verbeterd en ontwikkeld wordt. Digitaal is nu eenmaal de toekomst (en mijns inziens het heden).

Het economisch inzicht : ik zal het nog eens verduidelijken daar sommigen het niet schijnen te begrijpen. De topversies van elk product zijn er om mee uit te pakken. Het zijn de standaard/basic uitvoeringen waar men het grote geld aan verdient daar die het meest worden verkocht. Cfr. bij wagens zijn het de kleine en middenklassers die een merk doen winst maken niet de grote luxe wagens.

@Gerlof

Wat ik wou zeggen is dat we niet constant de perfectie moeten nastreven als dit ten koste gaat van de aankoopprijs. Een Lemaco is inderdaad een prachtig stukje techniek. Maar 1 veel te duur en 2 veel te kostbaar om daar je zoontje van pakweg 8 mee te laten spelen. M.a.w. het is geen modeltrein meer in de zin van het speelgoed maar een verzamelstuk. En waar is de opvolging dan, het doorgeven van de hobby aan de volgende generatie.

@ all

Ik heb bewust voor een direkte verwoording gekozen, geeft de beste discussies :-)
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 19 december 2005, 21:51:22 pm
Je geeft in je bericht veel problemen aan, sommige naar mijn mening terecht, sommige iets minder. Het opsplitsen van de thema's in verschillende discussiepunten heeft naar mijn mening meer zin.
Over vele thema's valt wel een boom op te zetten. De meeste onderwerpen zijn al wel besproken, maar dat wil niet zeggen dat een discussie niet heropend kan worden.
Mijn persoonlijke mening over "goedkope modellen versus dure" - door U vertaalt als Lima/Lemaco: zoveel modelbouwers - zoveel interesses (?n beurzen). Al koop ik liever een 'Lima' - het mag liefst ietsje meer zijn - en ik maak er zelf wel 'een halve Lemaco' van [;)] zo heb ik ?n niet teveel geld uitgegeven, ?n modelbouwplezier.
Ik zal mijn modellen echter nooit aan een achtjarige geven om mee te spelen. Die krijgt wel een afgedankte Lima ...
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 19 december 2005, 21:56:01 pm
citaat:
Geplaatst door Pascal Michiels


Digitaal staat nog nergens??? Het zijn  dit soort opmerkingen waar ik nu net op doelde. Als dit al waar zou zijn wat ik ten stelligste betwist, is het reden te meer om er aandacht aan te besteden zodat het verder verbeterd en ontwikkeld wordt. Digitaal is nu eenmaal de toekomst (en mijns inziens het heden).Hierover heeft men gelijk. Ik vraag me trouwens af waarom MSM zo weinig het onderwerp rond digitaal behandelt?
Ik heb het even nagekeken en in totaal zijn er in 44 nummers van MSM slechts 14 artikels geweest over digitaal, waarvan maar 4 deze jaargang. [V]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: FREMO e.V. - afd België op 19 december 2005, 22:15:14 pm
Beste Pascal, [:)]

Directe taal is voor mij het beste en het liefste wat ik heb [;)].

1 Roland [:D] #RGP# heeft met zijn reactie weer mij gedachten gestolen. Zijn opmerkingen zouden ook de mijne zijn.

2 Digitaal; Kom eens naar een "FREMO" samenkomst (wel lid zijn h? [}:)] ) dan zal je  de ogen wel uitkrabben. Digitaal is leuk voor HEEL KLEINE baan samenstelligen, maar niet voor uitgebreide baan concepten. Voor de jeugd is dit met treinen spelen, maar je hebt totaal geen gevoel meer met welk soort trein je bent aan rondrijden. Je kan dan beter een oude computer kopen, een programaatje er op installeren, en deze het werk volledig laten doen. Leuk h?! BAH . [}:)][:(!][xx(]

3 Zoals Gerolf reed gemeld de webmaster is geen haas, maar doet zijn best met de middelen die tot zijn beschikking staan.

4 Als ik het goed heb doorgenomen, ben jij ook ??n van de "Als er maar een  NMBS sausje is over geweest, is het ook goed" [:(] dan een serieuze trein liefhebber. Moet kunnen, maar niet echt goed bezig.

5 Magazines met #prullaria# kan ik missen als de pest [B)]. Heb liever een betere prijs voor een abo dan een wagentje of iets in die soort, die niet past bij het geheel.

6 Als wij (forumleden) melden dat wij ons tijdschrift nog niet hebben ontvangen is dit ook een feed-back naar de uitgever die daar rekeneing mee kan houden bij de volgende post onderhandelingen.

7 Laat de buitenlandse banen hier buiten, er zijn reeds genoeg tijdschriften die ze behandelen. Ook een goede modelbouwer heeft geen ??n tijdschrift maar MEERDERE.

Van ganse harte,

Fremo e.V.- Afd Belgi?

PS; niets is rechtstreeks bedoeld, maar t' moest ook eens recht van mijn hart.


3
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 19 december 2005, 22:29:13 pm
citaat:
Kom eens naar een "FREMO" samenkomst (wel lid zijn h?)

Hoe vinden jullie eigenlijk nieuwe leden? Via contactadvertenties? Gewoon nieuwsgierig... [}:)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 20 december 2005, 00:21:07 am
@ Steven86

Schitterend.

@Fremo

Ik was al aan het wachten :

2. Neen dank je ik wens geen lid te worden van dat ellitair clubje.
3. Een pagina up to date houden vraagt geen middelen enkel tijd.
4. En waarom is dat niet goed bezig. Ach ja ik weet het al dat past niet in de fremo visie van de modeltreinwereld.
5. Duh, een wagentje dat niet past bij modelspoortreinen?! Ik dacht dat een trein juist bestond uit wagens. Maar ja het zal wel zijn omdat het een goedkoop wagentje is zeker...
6. Denk je nu echt dat de post daar wat gaat aan doen? Zeggen de problemen rond de prior zegel misschien iets?
7. Ik heb inderdaad als goede (niet dat dat aan U is om dat te bepalen) modeltreinliefhebber meerdere tijdschriften. In Rail hobby om er 1'tje te noemen staan bij de nieuwigheden regelmatig Belgische nieuwigheden. Blijkbaar zijn zij minder bekrompen dan sommigen...

PS. niet persoonlijk bedoeld hoor.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: martintje op 20 december 2005, 01:28:22 am
Heh lekker, eindelijk een pittige discussie [:D]
Beste Pascal ik weet niet wat je gegeten hebt of wie  jouw gebeten hebt, maar ieder beleeft zijn hobby op zijn manier, jij houd van een rijden met een bonte verzameling en ik hou van klinknagel tellen, dat maakt jouw of mij geen beter modelbouwer dan de andere.
Je geeft af  op mensen die realistisch willen rijden maar tegelijkertijd vind je dat jouw visie de goede visie is, zij het in een wat andere bewoording.
Verder kloppen een paar stellingen niet van je, omdat je ze niet onderbouwt, jouw mening hoeft niet speciaal een waarheid te zijn.

In Olland zeggen wij, er zit een knop op je TV, oftewel, als iets je niet zint, waarom kijk je dan? laat de mensen ervan genieten die het wel willen zien en kijk zelf ergens anders naar.

Over het digitaal. dit jaar pas 4 keer ?? al 4 keer.
Digitaal is verzonnen om het rijden te vergemakkelijken, dus in principe 2 draadjes naar het spoor en karren maar, tenminste zo zou het moeten zijn, dus een artikel over digitaal valt al gauw in herhaling, en als er iets nieuws is in het digitale land staat het al bij nieuws. En digitaal alleen voor kleine banen ?? ik vind Miniatur wunderland nou niet bepaald klein en die is weldegelijk digitaal, om maar een baantje te noemen.
Kan volgens mij wel in 1 artikeltje
Neemt niet weg dat ik het ook niet erg vind als het er elke maans in zou staan, dat sla ik dan wel over.

Er zijn inderdaad onderwerpen die teveel worden uitgemolken, zoals  het artikel over verweren, wat m.i. wel in 1 of 2 artikelen af kon.
Ik zou ook wel eens wat anders willen zien als Belgisch..daarom ben ik abonee van de railmagazine, en de eerste 50 pagina?s lees ik niet, grootspoor kan mij niet boeien, en als het mij zou storen dan zeg ik op, dan ga ik niet op hoge poten melden dat ze dat moeten veranderen omdat het mij niet aanstaat. wil ik iest duits zien haal ik wel een duits blad, wil ik amerikaans haal ik RR
ALs MSM denkt alleen Belgisch moet laten zien, daar zullen ze wel hun redenen voor hebben, prima toch ?

Kritiek is prima maar onderbouw het dan.
Er wordt geluisterd naar de echte modelbouwers ?? niet dus, er word gekeken waar de grootste afzetmarkt is en dat is en blijft Duitsland dus blijft ook 90 % van het uitgebrachte duits door de grote jongens, en bij gods gratie wordt er wat uitgebracht voor de benelux. kleinserie daargelaten
De grote jongens produceren om winst te maken en niet om ons te plezieren, dus jouw opmerking daarover gaat helemaal mank.

We kunnen wel met ze allen mekkeren op de bladen ( in het algemeen) maar hoe je het ook went of keert, ze blijven ook afhankelijk wat wij, modelbouwers, produceren.
Dus ipv te mekkeren bouw zelf iets en stuur het op naar MSM, dan heb je pas recht op echte kritiek, en niet alleen langs de zijlijn andere lopen vertellen hoe het zou moeten, dat is wel erg makkelijk.

Over de Jeugd....geld is niet het eerste wat ze tegenhoud, want pappa moet toch wel betalen, al zou een mooie lok maar ? 40.00 kosten dan is dat niet duur, maar nog steeds teveel geld voor de gemiddelde vroege tiener, zeker als je het laatste Playstationspel nog moet kopen die maand.
De interesse voor modelbouw moet overgenomen worden van een ander en als alleen geld het sruikelblok zou zijn, zou elke hobby ten dode opgeschreven zijn.

kortom, heb ook respect hoe een ander zijn hobby beleeft, en geeneen beleving is de juiste, de enige juiste beleving is het plezier die iemand aan zijn hobby heeft, voor mijn part kleed jij je baan aan met lego, als jij er plezier in hebt heb jij gelijk en niemand anders, maar er zijn mensen die wel alles realistisch willen hebben, en die hebben ook gelijk.
En mis je wat in je favoriete blad?? klim in je pen zou ik zo zeggen.

Over prularia en kortingen....ik dacht dat alleen ollanders dat deden, zeveren over geld.......
Verhoog de prijs en lever dan aan het einde van het jaar een verzamelband om je MSM in te bewaren [:)]krijgt iedereen wat waar die wat aan heeft en zo wordt ook het trouwe lid elk jaar beloond.
Want het blijft raar in de abonnementenwerled...nieuwe leden betalen minder en trouwe leden betalen elk jaar het volle pond.

zo ff rust nou, moet wel om mijn bloeddruk blijven denken

schiet maar op mij [B)]
gr
Marty
PS tijd IS een middel
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 20 december 2005, 08:34:14 am
Het is ieder zijn eigen mening over de manier waarop hij of zij zijn hobby beoefent. Ik ben geen klinknagelteller maar van een mannekesblad hou ik ook niet. Ook in mijn kast geen lemaco's maar de oude lima's moogt ge ook houden. Het moet er redelijk goed op trekken en niet te duur zijn tot 200? is het aanvaardbaar. Wat mij echter het meest stoort is dat iemand mij verteld hoe ik mijn hobby moet beoefenen. Op mijn baan geen reclamewagens, recht in de vuilbak dus dat moeten ze bij een abonnement niet meegeven, met een vermindering kunt ge gerust een kopen.
De meeste mensen kopen MSM voor het belgisch zijn dus hou het zo. MSM voor de belgen, miba voor de duitsers en loc revue voor de fransen, de engelse mogen de railway modeller hebben, Ik koop ze allemaal en wil dat liefst zo houden.
Zonder kennis van electronica zijt ge voor digitaal volledig afhankelijk van het aanbod dus hou het kis kwestie van wat te kunnen zelf bouwen.
Ook over verweren zijn er zoveel technieken als er modelbouwers zijn dus daar kun je over blijven schrijven.
En voor de jeugd kunt ge blijven schrijven, momenteel zijn zij meer geintresseerd in play-station en andere x-boxen dan in modelbouw. En daar gaat MSM niet aan veranderen.
Inderdaad de website blijft wat achterwege maar niemand verplicht u ertoe er naar te gaan kijken.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 20 december 2005, 11:16:40 am
Janjozef,

De oude Lima's moogt ge aan mij geven, vooral een reeks 18 of 23. Dan kan ik ze ombouwen :-).

Ik ga U ook niet zeggen hoe je je hobby dient te beoefenen. Mij lijkt het enkel dat de verzamelaars en puristen wat te veel aan bod komen.

Reclamewagens moet ik ook niet hebben. Ik dacht eerder aan een bestaande goederenwagen maar dan met een nieuw wagen nummer of zo.

Het moet inderdaad geen mengelmoes worden. In hoofdzaak Belgisch maar af en toe eens een kort artikel over een buitenlandse baan moet kunnen.

KIS is goed als het gaat over een overweg van knipperlichten voorzien en andere kleine schakelingen. M.a.w. keep it simple. Voor de complexere zaken zou ik het niet gebruiken.

De website is er nu, gebruik het dan ook. Het is gewoon een gemiste kans. Ik weet van ondervinding dat het veel tijd kost om een pagina up to date te houden. Indien er handen te kort zijn, dan kan ik me wel voorstellen dat er genoeg vrijwilligers te vinden zijn om te helpen.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 20 december 2005, 12:28:47 pm
Sorry een reeks 18 behoort niet tot de oude lima's die gaan in occasie ook 100? dat is niet niks dacht ik. En over kis, wel ik begrijp daar al niet veel van (hoofdzakelijk uit geen intresse). Voor mij moeten besprekingen van banen niet echt, alles wat met modelbouw te maken heeft daarentegen wel. Maar aangezien ik niet de enige lezer ben kan ik niet alleeen mijn zin krijgen. En aangezien het merendeel van de lezers belgie-lovers zijn zal het hoogstwaarschijnlijk zo blijven. Wil ge echt buitenlandse banen dan kan ik u de het engelse "continental modeller" aanraden met deze maand het artikel "kapelleken in den bos"

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 20 december 2005, 14:08:32 pm
Op ebay staan er momenteel een belgische en franse reeks 18. Ik zal het eens in de gaten houden voor hoeveel ze gaan. 100? ga ik er nu ook niet voor geven. Temeer daar ik dan nog eens de ombouwkit van PB dien aan te schaffen en dat zal ook wel wat kosten. Dan zou ik eerder voor de 25.5 gaan.

Continental modeller is genoteerd.Ik zal eens kijken of ik hier ergens een winkel kan vinden die dat verkoopt.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pol De Bard op 20 december 2005, 14:55:01 pm
Pascal,
Luister naar de lezers, zei je toch?
"Forget the digital bullshit" zei de meerderheid aan modelspoorders in de wereld. Miniaturwunderland draait op 40 ingenieurs en 29 computers (tot nu toe).
KIS helpt de lezer zijn baan te bedienen en er nog wat van te verstaan, MET EEN GEBRUIKSVRIENDELIJKE INTERFACE.
En goedkoper dan digitaal, ook nog. Terwijl het ?chte voordeel van digitaal, HET RIJDEN, ?cht niet vergeten maar GEPROMOOT wordt.
We luisteren naar de lezers, houden contact met clubs, en weten dat de harde kern zijn kop steeds weer breekt op digitale spullen die goedkoop lijken maar toch niet naar je zin werken.
Trouwens, een recent gedigitaliseerde tentoonstellingsbaan wordt weer analoog, teveel ellende!
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 20 december 2005, 15:18:17 pm
Alle begin is moeilijk. Laat ons eerlijk zijn een PC is ook maar zo slim als de persoon die hem geprogrameerd heeft. Ik geef grif toe dat sommige digitale bedieningssystemen nog te wensen over laten. Zelfs voor het rijden zijn er nog verbeteringen mogelijk.
 
Zelf heb ik een Lenz set02. Een draaiknop voor de snelheid vind ik nog het beste. Nadeel is dan weer de schakelaar om van rijrichting te veranderen. Liever in de draaiknop ingewerkt zoals bij de analoge besturing. Het feit dat van zodra de centrale zonder spanning staat, je je locadressen in de stack kwijt bent is ook niet bepaald praktisch.

Ik denk dat voor het bedienen van seinen en wissels de interface niet gebruiksvriendelijk genoeg is.
Maar digitaal is nu eenmaal de toekomst. Vroeg of laat komt het er toch van. Sommigen zien dat misschien liever laat dan vroeg
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 20 december 2005, 15:43:53 pm
O maar daar ben zelfs ik, als tegenstander, van overtuigd. Maar zolang als het niet echt gebruiksvriendelijk is moet ik er niet te veel van weten.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: martintje op 20 december 2005, 17:19:45 pm
Geinig hoe een discussie kan kantelen...

Ik ben zelf ook tegenstander van digitaal rijden en toch gerbruik ik het.
Ik heb een lenz uit de oertijd en deze is niet te verbouwen naar de laatste versie, en stap daarom over naar een simpele lokmuis3
Het feit dat ik toch digitaal wil rijden Is omdat de motortjes van mijn messing lokjes gewoon beter rijden op een decoder, en dat rangeren gewoon prettiger is, zeker omdat ik het niet zo nauw neem met het erg strak leggen van mijn sporen ( deden ze in 1920 ook niet, de tijd waarin ik bouw).
En hoe grote tegenstander ik ook ben, het rijd gewoon beter.
Hoe makkelijk het ook wordt in de toekomst met digitaal, dat zal zeker gebeuren, misschien wel met een chippie in je hoofd, zodat je alleen nog maar het lokadres met opdracht hoeft te denken en het lokkie begint te tuffen, ik zal altijd analoog blijven schakelen van de wissels en seinen.
Waarom?? omdat ik op de beurs gewoon lekker treintje spelen wil doen, en niet de halve dag naar een pc scherm te gaan turen om te kijken of alles goed blijft lopen, ik wil gewoon lekker ouderwets met wipschakelaartjes klooien.

Het feit blijft om bij het draadje te blijven, als er vaak over geschreven moet worden volgens de lezers, is digitaal dus nog lang niet gebruiksvriendelijk voor de digibeten onder ons.

Nu we toch over kritieken hebben,ik zit al een tijdje met een zeer onbelangrijke vraag. misschien in de verkeerde draad. bij deze alvast excuus daarvoor.
Hoe komt het dat de banen in MSM zo "rood "lijken?
Vaak kijk ik naar de foto's en dan zijn bv stenen muren vrij rood, en als ik ze dan in het echt zie dan valt het reuze mee.
Het viel me vooral op bij de olifantbaan, en als ik heel eerlijk ben, deden de foto's het origineel geen recht.
De kleuren op de foto waren overdreven bont.
Komt dit door het fotograferen of door de opzet bij de drukker?
Niet echt kritiek hoor, gewoon nieuwsgierigheid, en ik zal wel de enige zijn die dat opvalt.

Gr
Marty
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: FREMO e.V. - afd België op 20 december 2005, 17:21:53 pm
@ Pascal,

Vrede op aard en ga en vermenigvuldig U niet.

Als je dacht een polimiek uit te lokken (met mij [|)]) dan kan je beter op sommige Franstalige forums gaan zitten canceren [}:)], daar zijn ze dit gewoon.

Als je eens, eerst een verkennend gesprek had over ?FREMO?, dan zou je misschien wel anders reageren. Of ben je ook bang, van mensen met kennis van zaken en een uitgesproken vaste visie [?]
Want ?met de wind meedraaiende mensen/leden? kunnen wij missen.
Laat ik het duidelijk stellen, IK ben GOD of wie dan ook NIET.

Wat is er mis met de Nederlandstalige mensen in Vlaanderen [?]
Waarom die ego?stische # IK-# mentaliteit en bekrompenheid [?]
Waarom is er meer interesse van de Franstalige-, Franse -kant, met duidelijke vragen [;)] en een grote onbevoordeligheid, voor iets dat sommigen wel aankunnen maar bang zijn voor de gebruikte taal[?]

Als beste voorbeeld kan ik je de laatste opendeurdag/beursdag van de T.S.P. meegeven.
Alle info die ik mee had gesleurd is ?GRATIS? uitgedeeld, vele vragen werden meer dan behoorlijk beantwoord en de vele dank betuigingen (persoonlijke e-mail?s / contacten) die erop volgden zijn ook niet mis.

Niets zal mij ervan houden, om steeds de lat hoger te leggen in de modelbouw wereld. Laatst heeft een bezoeker ons een statement gedaan, die ik even mee geef als nadenkertje.
&& De beste modelbouwers zijn mensen, die van niets, iets zeer aantrekkelijk kunnen maken, die de nodige tijd uittrekken om opzoekingwerk te verrichten, indien nodig in het veld, en deze om te zetten naar hun gebruikte schaal. &&
# Jeugd = ongeduldig ? moet direct zijn #

Het AANVAARDEN van WAARDEN, BEGRIPPEN en werderzijds RESPECT, is ??n van de deugden in onze hobby. IEDEREEN is vrij deze te stellen voor zijn eigen gebruik, maar MAG NIET VERHINDEREN, dat andere deze, ofwel lager- dan hoger leggen.

Ivm. ?DIGITAAL?, sorry maar een digitaal is duurder soms VEEL duurder dan een gewoon analoog model,
enkele voorbeelden;
MEHANO                       Analoog                      DIGITAAL
Typ HLR 77              157,50?                         281,00?
HLD Cl 66                  176,50?                   297,00?
HLD 51                         166,50?                    275,00?
dus die vogel gaat niet op [}:)] .

Het wordt weer een oeverloze ?palaber?, dus ik hou het hier bij.

Spoorse feestedagen,

PS in 2006 houden wij een samenkomst op 5000m? van alle schalen die in # FReundeskreis Europa?scher MOdellbahner# als Europese vereniging [^]. Doordenkertje.

Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 20 december 2005, 17:47:11 pm
Dag,

Pascal, trek uw oogkleppen af en doe die oorstopjes uit.

Digitaal staat nergens: rijden en lichtjes aan en uit, tuut  dat allemaal ok.  Maar exploitatie, blokbeveiliging: NADA.  Dat is de eerste les die de mensen van DE PIJL getrokken hebben bij de nu aan de gang zijnde ombouw van analoog naar digitaal.  Wisselcomplexen van stations geven problemen, tegenspoor geeft problemen, keerlussen in een blokbeveiligingsectie geeft problemen. dit is allemaal van meegemaakt te hebben en NIET van horen zeggen en foldertjes geloven.
De meeste handelaars kennen digitaal niet verder dan rijden voor en achteruit, lichten aan en uit.  Ik deurf geerust stellen dat de 3 leden van De Pijl die zich de digitalisering aantrekken en tot een goed einde brengen ALLE handelaars en invoerders (de uitzondering zal dan de regel bevestigen) les kunnen geven over wat en vooral wat nog niet kan met digitaal.  Tenslotte nog dat ZIMO op de hoogte is van al die beperkingen en tijdelijke oplossingen aanbiedt om uit te testen.  Bij lenz is het niet beter met hun ABC en M?rklin staat ook niet verder.

Economie: autoindustrie is nu juist het voorbeeld dat MIJN stelling bewijst: de merken die weinig financi?le problemen hebben zijn Porsche (negende jaar op rij ZWARTE cijfers), Bentley, Rolls Royce en volgens mij maken die geen middenklasauto's.

Hobby te duur: Bullshit: heb zopas een PIKO digitale startset met ICE 3 gekocht voor 176 euro, analoge startset 86 euro (ovaal met uitwijkspoor).  Te duur ?
Loks bij Piko vanaf 39 euro !!
Het probleem zit hem bij de jeugd bij het feit dat ze ALLES willen en geen keuzes willen maken.  40 jaar geleden was het of treinen of iets anders, niet beiden; dat is het verschil.

Fremo: ik ben ook geen FREMO-aanhanger, maar daarom moet men ze nog niet uitschelden, in sommige Vlaamse clubs is het nog veel erger.

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 20 december 2005, 18:26:14 pm
citaat:
Vrede op aard en ga en vermenigvuldig U niet.....Het AANVAARDEN van WAARDEN, BEGRIPPEN en werderzijds RESPECT, is ??n van de deugden in onze hobby.


En dat in een post.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 20 december 2005, 20:14:37 pm
Over blokrijden gesproken [:D] 't lijkt hier wel blokdenken [;)]

Zou het kunnen dat die ellende met digitaal vooral komt door de 'ziekte van automatisering'? M.a.w. als je ECHT rijdt, ZELF namelijk zonder bloksectie met je wissels en seinen handgeschakeld, dan is digitaal gewoon de top.

De miserie begint als je alles wil laten geautomatiseerd rijden. De ene zal dit echt rijden noemen, de andere niet. Kwestie van smaak.

Maar als alles automatisch gaat, dan denk ik dat je best ja baan als volgt aan legt: dubbelspoor, feitelijk een reuzeovaal met variaties, zonder keerlussen en al die troep, met bloksecties en gewoon een relaissturing onder de baan die ervoorzorgt dat treinen elkaar op een blok afstand volgen. Dat is het goedkoopst.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 20 december 2005, 20:22:46 pm
citaat:
Geplaatst door FREMO e.V. - afd Belgi?
PS in 2006 houden wij een samenkomst op 5000m? van alle schalen die in # FReundenkreis Europa?scher MOdellbahner# als Europese vereniging [^]. Doordenkertje.[/blue]Omdat ik ook graag de lat hoog leg:
Het is "Freundeskreis..." Rettet der Genetiv! [;)]
Genetiv ist nicht Dativ h
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: FREMO e.V. - afd België op 20 december 2005, 20:27:14 pm
@  Steven86

Je hebt volledig gelijk met de verbetering, maar het was een typ fout.

Dank voor de rechtzetting.

Mvg
Fremo e.V. - Afd Belgi?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 20 december 2005, 20:31:12 pm
citaat:
Geplaatst door FREMO e.V. - afd Belgi?

@  Steven86

Je hebt volledig gelijk met de verbetering, maar het was een typ fout.

Dank voor de rechtzetting.

Mvg
Fremo e.V. - Afd Belgi?Graag gedaan [:)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 20 december 2005, 21:00:48 pm
citaat:
Zou het kunnen dat die ellende met digitaal vooral komt door de 'ziekte van automatisering'? M.a.w. als je ECHT rijdt, ZELF namelijk zonder bloksectie met je wissels en seinen handgeschakeld, dan is digitaal gewoon de top.


Wel, ja en nee. Je hebt gelijk met je zienswijze als je bedoelt dat je zelf machinist speelt en je loc (trein) zelf doorheen een baan stuurt. Probleem is dat de meesten onder ons alleen zijn en dus er in dat geval maar 1 trein kan rijden. Natuurlijk kan je je baan daarop voorzien etc, maar dat heeft dan tot gevolg dat als je eens wil rangeren, de rest "stilvalt".

Daarom dat velen (opnieuw: denk ik) er de voorkeur aan geven stationchef te spelen. Je bedient een station, en de rest moet maar automatisch gaan want er is gewoon niemand om de rest af te handelen. Digitaal is niet echt handig, want je hebt er geen nood aan elke loc afzonderlijk aan te spreken. Je kan trouwens niet want je bent ergens anders mee bezig.

In hetzelfde licht valt ook Fremo te begrijpen. Zij stellen (volgens wat ik ervan begrepen heb) een grote baan op, en volgen hun trein doorheen die baan. Hier is digitaal prima omdat je zonder blok kan werken want iedere loc heeft een bestuurder (en let zelf op de seinen). Het is zelfs veel handiger voor de electriciteit.

Beide systemen zijn prima geschikt voor ??n toepassing. Gebruik gewoon wat het handigste is.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 20 december 2005, 21:07:59 pm
Zelf zou ik graag zien hoe het is met de baanontwerpen zoals ?De C.F.V.3V. in model? en al die anderen.

En buitenlandse banen mogen er ook in vind ik,
wel allen de BENLUX

Graag zou ik ook nog zien hoe je delta loc digitaal maakt

En dat van de jeugd vind ik ook, als ik naar een beurs ga of zo zijn het meestal ouderen mensen
(sorry hoor[B)])

PS ik heb alle reacties niet gelezen
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 20 december 2005, 21:22:29 pm
Dag,

De modulebaan van De Pijl wordt digitaal bestuurd, ttz enkel digitaal rijden, geen blokbeveiliging, seinen vallen wel dicht.  Zeer mooi, maar je baan mag geen lange tunnels of verschillende niveau's hebben of je bent reddeloos verloren.

Maar wat met een clubbaan, waar meerdere leden hun hobby weillen uitoefenen, 50% verdoken zit (langere rijtijden, schaduwstations= gevarieerd treinenloop, ...) ?

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 20 december 2005, 21:24:59 pm
citaat:
Geplaatst door rgp

Dag,

De modulebaan van De Pijl wordt digitaal bestuurd, ttz enkel digitaal rijden, geen blokbeveiliging, seinen vallen wel dicht.  Zeer mooi, maar je baan mag geen lange tunnels of verschillende niveau's hebben of je bent reddeloos verloren.

Maar wat met een clubbaan, waar meerdere leden hun hobby weillen uitoefenen, 50% verdoken zit (langere rijtijden, schaduwstations= gevarieerd treinenloop, ...) ?

Roland


Ja, daar heb je geen keus natuurlijk. Daar moet automatisering op. Je bedoelt de grote (prachtige) baan van De Pijl?


Steven
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 20 december 2005, 21:27:05 pm
citaat:
Geplaatst door Havoc

citaat:
Zou het kunnen dat die ellende met digitaal vooral komt door de 'ziekte van automatisering'? M.a.w. als je ECHT rijdt, ZELF namelijk zonder bloksectie met je wissels en seinen handgeschakeld, dan is digitaal gewoon de top.


Wel, ja en nee. Je hebt gelijk met je zienswijze als je bedoelt dat je zelf machinist speelt en je loc (trein) zelf doorheen een baan stuurt. Probleem is dat de meesten onder ons alleen zijn en dus er in dat geval maar 1 trein kan rijden. Natuurlijk kan je je baan daarop voorzien etc, maar dat heeft dan tot gevolg dat als je eens wil rangeren, de rest "stilvalt".

Daarom dat velen (opnieuw: denk ik) er de voorkeur aan geven stationchef te spelen. Je bedient een station, en de rest moet maar automatisch gaan want er is gewoon niemand om de rest af te handelen. Digitaal is niet echt handig, want je hebt er geen nood aan elke loc afzonderlijk aan te spreken. Je kan trouwens niet want je bent ergens anders mee bezig.

In hetzelfde licht valt ook Fremo te begrijpen. Zij stellen (volgens wat ik ervan begrepen heb) een grote baan op, en volgen hun trein doorheen die baan. Hier is digitaal prima omdat je zonder blok kan werken want iedere loc heeft een bestuurder (en let zelf op de seinen). Het is zelfs veel handiger voor de electriciteit.

Beide systemen zijn prima geschikt voor ??n toepassing. Gebruik gewoon wat het handigste is.


Ik slaag er nog net in te rangeren, terwijl twee andere treinen via het dubbelspoor op constante snelheid rijden. Maar mijn baan is onverzichtelijk. Ik zie dus wanneer ik moet ingrijpen. Op een grote baan met veel tunnels kan dat idd niet. Maar misschien moet je die idd. niet digitaliseren...
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Jordey op 20 december 2005, 23:17:42 pm
Ik ben nu ruim een jaar fanatiek bezig met modelspoor. Dit is de eerste hobby dat mij blijft boeien. Dit komt met name door de veelzijdigheid van deze hobby. NL. het bewerken van hout, uitdenken van puzzels voor aanleg van een realistisch sporenplan, electronica, maken van modellen, weatheren etc (en natuurlijk rijden). Zonder al deze facetten zou ik al snel stoppen met deze hobby.

Ik heb in deze tijd heel wat bladen en boeken gelezen. Het blad wat over is gebleven is  de modelspoormagazine. Dit omdat ik graag uitgebreid ge?nformeerd wil worden over allerhande onderwerpen en graag keuze wil hebben in technieken die ik toepas. In te veel andere bladen gaat al een te groot deel op aan het grootbedrijf of gaat maar in op bepaalde facetten van de hobby of gaan te summier in op de hobby.

Dat het blad in gaat op vooral Belgische modellen vind ik geen probleem. Ik lees namelijk ook de folders en bladen van de leveranciers. En voor  recenties kan ik terecht op internet of andere bladen. Op dit moment doe ik alleen Duits. Misschien op termijn ook wel Belgisch. Nergens anders vind je namelijk zulke aardige modellen als in Belgi?. (Overigens is Belgi? in de winter mijn favoriete vakantieland om te wildwater kano?n. Dus ben ik misschien wel enigszins bevooroordeeld.[:D])

Als het blad met de meer hap snap artikelen zou komen zou ik al snel afhaken.

Over de markt gesproken. Marklin heeft een zeer gerichte marketing op kinderen met de 1.FC Club. Mijn zoon is er ook lid van. Echter deze club is opgezet om kinderen nu te interesseren voor modelspoor, zodat ze later  op oudere leeftijd ook nog aan modelspoor doen. Om al die mooie dure aankopen te doen waar ik me natuurlijk ook schuldig aan maak[:)].

Wat de de modelspoorwereld echt niet goed doet is dat in geen enkele normale speelgoedwinkel (in Nederland) geen trein te kopen is van een redelijke kwaliteit. Je moet altijd naar speciale modelspoor winkels. Dit is niet echt handig als je een goede opbouw van je marktpositie wil hebben. Het zal dus zeker nooit een gelegenheids aankoop zijn. De afstand bestuurbare auto of de racebaan zal het dus winnen van de trein. Deze fabrikanten hebben het dus beter begrepen. Dus goedkoop, breed en makkelijk bereikbaar om zoveel mogelijk te zaaien. Later exclusief en duur om later te oogsten. Met ander woorden is het slim om op verschillende niveaus in de markt in te steken.

Overigens hoef je als volwassen modelspoorder natuurlijk niet al die dure zaken te kopen. Ga eens na een beurs zoals in Houten. Daar kun je   nieuwe model die tussen 2 tot 4 geleden zijn uitgekomen voordelig kopen. Vaak nog voordeliger dan tweede hands modellen.

Jordey
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 21 december 2005, 08:28:52 am
@steven86 : "onverzichtelijk" wat is dit "over" of "onover"

Voor mij blijft een analoge baan met stopsecties en voor de rest niets het gemakkelijkst om te besturen. Ik zie ze op de grote beurzen een mooie grote baan met 8 treinen op en volledig digitaal en computergestuurd met 10 mensen errond en niets dat beweegt want .... de enige die het kent is juist gaan plassen en ze wachten tot hij terugkomt om alles terug in gang te zetten. Je kunt dan mischien het rijden digitaal maken, het besturen digitaal maken en de beveiliging digitaal maken, maar als je een weekend continu rijd op een beurs gebeurt er altijd iets waardoor je stilstaat, begin er dan maar aan met tientallen mensen die op je handen staan te kijken. Bij Roland hebben ze dan nog geluk, in die club die hebben ze 3 mensen die er iets van kennen, wij komen niet verder dan 1,5, zijnden 3 man die er de helft van kennen.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 21 december 2005, 11:53:41 am
Digitaal of analoog.Het blijft een moeilijke keuze. Voor een meertreinen bedrijf blijft digitaal de beste oplossing. Voor beginners en kinderen zie ik een baantje van max 3,50m x 1,20m redelijk om bouwervaringen op te doen. Hier vind ik dat MSM nog te weinig aan doet . Ik zou voorstellen dat forumleden / beginners / kinderen een voorbeeld opsturen (geen wedstrijd) hoe zij graag hun baantje zien. Deze kan dus aangepast en besproken worden door de redactie en geplaatst kunnen worden in Modelspoormagazine zowel voor als na de veranderingen. Dit kan een extra stimulans zijn voor beginners. Ook het volgende kan gebeuren door forumleden nl. bouwtekeningen op schaal van woningen / stationsgebouwen. Forumleden wonen overal, dus is er wel ergens iets wat de moeite waard is om na te bouwen. Zo wordt Modelspoormagazine een blad waar iedere modelbouwer zijn gading vindt
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 21 december 2005, 12:12:12 pm
iets om na te bouwen : in elke straat staan er wel huizen om na te bouwen, uitgezonderd in die straten zonder huizen. 11,5mm is 1 meter
dus voor tekeningen moet ge niet veel meer weten. Een voordeur : 2,2m = 25mm een verdieping tussen de 2,6 en 3 m = 30 - 35mm voor een moderne woning oude herenhuizen 40 - 50 mm en zo kunt ge uren doorgaan. Foto's trekken wat maten opschrijven moet echt niet tot op de cm juist zijn, uittekenen en klaar is de tekening. Na een aantal eenvoudige huizen komt het moeilijkere werk vanzelf

Jan.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 21 december 2005, 16:29:33 pm
Dat bedoel ik juist. Niet iedereen heeft genoeg kaas gegeten om het ware plan om te zetten in HO. . Kinderen ( pakweg 14j) zullen niet bij de buurman vragen om het plan te krijgen of om hun eigen huis op te meten. U en ik die al meer bewegings vrijheid hebben zullen meer dingen ontdekken langs de spoorweg als een kind dat ligt te zeuren omdat het zijn gading niet vindt en het nog niet over een eigen budget beschikt dat groot genoeg is om alles kant en klaar te kopen.
Dit blijkt ook voor railplannen. Niet iedereen heeft een tekenprogramma voor railplannen. Je kunt toch niet van iedereen verwachten dat een massa sporen kopen om een baan te leggen zonder een goed overzicht te hebben van de benodigde materialen. Zo kun je vermijden dat je de moed verliest na vele tegenslagen.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Pascal Michiels op 21 december 2005, 16:35:55 pm
3,5m x 1,2m is voor mij ook al te groot. Op een appartement heb je nu eenmaal niet veel plaats. Persoonlijk denk ik iets van 1 ? 2m x 25cm. Het is niet veel, maar dan kan ik het wel als schab tegen de muur hangen. Bij IKEA hebben ze er vrij goedkope, met als voordeel dat gemakkelijk afneembaar zijn. Het schab schuift over een metalen steun die je tegen de muur schroeft.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Steven86 op 21 december 2005, 19:10:21 pm
citaat:
Geplaatst door janjozef

@steven86 : "onverzichtelijk" wat is dit "over" of "onover"

Voor mij blijft een analoge baan met stopsecties en voor de rest niets het gemakkelijkst om te besturen. Ik zie ze op de grote beurzen een mooie grote baan met 8 treinen op en volledig digitaal en computergestuurd met 10 mensen errond en niets dat beweegt want .... de enige die het kent is juist gaan plassen en ze wachten tot hij terugkomt om alles terug in gang te zetten. Je kunt dan mischien het rijden digitaal maken, het besturen digitaal maken en de beveiliging digitaal maken, maar als je een weekend continu rijd op een beurs gebeurt er altijd iets waardoor je stilstaat, begin er dan maar aan met tientallen mensen die op je handen staan te kijken. Bij Roland hebben ze dan nog geluk, in die club die hebben ze 3 mensen die er iets van kennen, wij komen niet verder dan 1,5, zijnden 3 man die er de helft van kennen.

Jan


"over"
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 21 december 2005, 19:55:12 pm
Dag,

Idd voor banen van een plaat groot kun je digitaal rijden, bloksecties heb je niet nodig.  En dan is er ook niet veel uitleg nodig om die baan rijdend te krijgen.

Maar als de baan groter wordt, dan moet je gebruik maken van bloksecties en andere beveiligingen en dan zit je met "vodden".

Voor al diegene die reeds jaren met de hobby bezig zijn en dus een grote verzameling loks hebben is er nog een niet te onderschatten bijkomend probleem: vele van die loks hebben geen stekker en zijn niet voorzien om te digitaliseren (plaats).  dan moet je gaan frezen in chassis en ballastblokken wat ook niet voor iedereen is weggelegd (gezien bij DE PIJL)

En tenslotte de kostprijs: voor een baan waar je dus blokbeveiliging nodig hebt, loopt de prijs al vlug op: meer dan het dubbele ten opzichte van een analoge beveiliging.  En het wordt niet goedkoper in de toekomst: ESU kondigt en stijging van 10 tot 20% van hun decoders, ZIMO van 10%.

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 21 december 2005, 21:51:10 pm
@steven86 ok gesnapt[:D]

@pascal op die lengte en breedte wordt het al moeilijk maar een demo-baantje moet gerust gaan. maar dat zal een enkele baan met uitwijkspoor zijn, meer zal niet kunnen. Let erop dat het hoofdspoor niet echt recht ligt maar kronkelend.

@hobbyist hetgeen ge zegt is zeker waar. De oplossing kan zijn naar een club te gaan maar daar moeten de ouders dan de nodige verantwoordelijkheden bij nemen omdat de modeltreinclubs geen kinderoppas zijn. In clubs zullen zij uw kind steeds kunnen helpen met zijn problemen, Hulp op maat voor ieder kind in MSM is een bijna onmogelijke opdracht denk ik.

Jan

Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 23 december 2005, 13:44:56 pm
Ik heb nog 1 opmerking, de streepjes code op cover stoort mij[:(!] deze verpest het zicht.
Kan deze nie op de achterkant?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 25 december 2005, 01:15:30 am
Graag eens een plan dat in een rechthoek past.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 25 december 2005, 14:20:14 pm
hoe groot zou je de rechthoek willen hebben
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 25 december 2005, 16:29:58 pm
Niet te groot vind ik, zodat iedereen wat inspiratie kan uithalen.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 25 december 2005, 20:02:33 pm
Ge kunt toch elk plan in een rechthoek tekenen [:o)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 25 december 2005, 22:27:23 pm
hier zijn de eerste plannen. de sporen zijn fleischmann profirail.
http://i23.photobucket.com/albums/b372/hobbyisten/modelbaan1.jpg
http://i32.photobucket.com/albums/b372/hobbyisten/modelbaan2.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b372/hobbyisten/modelbaan2agrondniveau.jpg
http://i23.photobucket.com/albums/b372/hobbyisten/modelbaan2bniveau1.jpg
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: n/a op 27 december 2005, 17:28:13 pm
De keuze tss analoog en digitaal was voor mij heel simpel : een kijkje bij de nmbs genomen en gezien dat vele stations, zeker 10 jaar geleden, nog behoorlijk 'analoog' waren. Relais overal, of zelfs hendels om via kettingen de wissels om te leggen...
Als je die sfeer ook een beetje wil meenemen kan je met zo'n Loc-mouse niet veel beginnen.
Maar ik geef grif toe dat je om de locs goed rijdende te houden behoorlijk wat electronica nodig hebt aan de bronzijde wanneer de afnemers (de locs en co) geen bagage aan boord hebben. Maar dat lukt wel hier.
Verder vind ik een draadje meer geen probleem tov de meerkost om dat draadje te vermijden.

Het spijtige aan modelspoor is dat er teveel op de treinen gefocuseerd is in het verleden. Wanneer het andere speelgoed ook maar wat passief rondjes draait (carrera, barbie etc...) kan de speelgoedtrein het ook goed doen, maar wanneer er een vet cool verhaal tegenover staat (gaming...) dan heb je't vlaggen. Nochtans is de spoorexploitatie zo'n fascinerend onderwerp, maar net zo zeer een miskend...
Onlangs werd hier een lans gebroken voor 'time-shifters', gewoon fantastisch is dat. Zoiets heeft zoveel meer te bieden dan een ovaal met een tsjoek tsjoek er op... En dat is in het verleden te vaak uit het oog verloren. Je moet op je hobby of spel in enige mate fier durven en vooral kunnen zijn. Met zo'n minisc?nes kan dat, met grotere exploitaties moet dat ook lukken.

MSM is wat dit betreft goed bezig in de beschrijving van fictieve baantjes. Ook de interview-vorm in de laatste MSM vond ik wel bijdetijds.

Gewoon wat bedenkingen hoor, geen uitgesproken standpunt ;-)Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 28 december 2005, 10:13:18 am
citaat:
Geplaatst door mnbsGewoon wat bedenkingen hoor, geen uitgesproken standpunt ;-)
Maar wel een standpunt waar ik me erg in kan terugvinden. [^]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 28 december 2005, 12:12:32 pm
citaat:
Wanneer het andere speelgoed ook maar wat passief rondjes draait (carrera, barbie etc...) kan de speelgoedtrein het ook goed doen, maar wanneer er een vet cool verhaal tegenover staat (gaming...) dan heb je't vlaggen.


Ja, dat is vaak de eertse indruk. Maar het vet cool verhaal van gaming is toch ook overdreven. Ik heb dar zelf vroeger veel tijd ingestoken en er komt een moment van "been there, done that, total waste of time". En voor het geld moet je het ook niet doen want dan zijn treintjes relatief goedkoop.

 
citaat:
Nochtans is de spoorexploitatie zo'n fascinerend onderwerp, maar net zo zeer een miskend...
Onlangs werd hier een lans gebroken voor 'time-shifters', gewoon fantastisch is dat. .... Met zo'n minisc?nes kan dat, met grotere exploitaties moet dat ook lukken.


Wel, dat blijf ik missen in MSM. Neem nu dat station van Vincou. Waarom geen vevolg met hoe je daar nu exploitatie doet. Of een alternatief voor dat locdepot zoals een fabriek aansluiting waar je wat meer kan rangeren. Sorry, maar van exploitatie heb ik geen kaas gegeten en veel info is er niet over te vinden.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 28 december 2005, 13:24:41 pm
Ik heb een m?rklin magazine, en daarin ontwerpt men een baan van A tot Z. [:0]
Er wordt een plan gemaakt, men schrijft hoeveel sporen je van elk nodig hebt, ze bespreken de besturing,  ze maken plannen voorde onderbouw,...
Ze maken de baan echt en bespreken alles als een soort handleiding.
Ik vind nu niet dat MSM echte banen hoeft te maken, maar plannen voor de bestuuring, en onderbouw zouden wel handig zijn.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: svvander op 28 december 2005, 13:44:09 pm
Klopt, dit heb ik ook ooit gelezen in het M?rklin-magazine. Al vond ik het toch niet zo denderend uitgeschreven,zoals het bij ons lijfblad in 90% van de gevallen wel is.
Misschien een goed iedee om dit ook eens te doen, gespreid over meerdere edities?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 28 december 2005, 14:01:33 pm
De vraag is of ge alle bladen van MSM hebt gelezen. een aantal zaken zijn wel al aan bod gekomen en eens een blad uitgelezen moet ge het bijhouden en regelmatig terug bekijken, het is uiteindelijk niet de flair. OK ik heb heb er momenteel al zo een paar honderd liggen, maar bekijk het allemaal nog regelmatig.
Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 28 december 2005, 14:48:33 pm
citaat:
De vraag is of ge alle bladen van MSM hebt gelezen. een aantal zaken zijn wel al aan bod gekomen en eens een blad uitgelezen moet ge het bijhouden en regelmatig terug bekijken


Neen. Ik volg het maar sinds dit jaar. En eerlijk gezegd, je kan er niet van uitgaan dat iedereen alle bladen heeft liggen. Laat staan dan nog van alle tijdschriften.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 29 december 2005, 14:11:27 pm
ja maar je kan niet verwachten dat er elk jaar hetzelfde wordt geschreven in een blad. daar zijn de langer geabonneerden ook niet gelukkig mee.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Roderik op 29 december 2005, 16:04:36 pm
Misschien een idee voor de MSM...
Waarom worden alle nummers per jaargang niet gebundeld in een harde kaft?
Of bijvoorbeeld een bepaald aantal nummers? per 10 of 12?
Ik kreeg vroeger steeds de verzamelboeken van Robbedoes en Kuifje als kerstkado.
't Is maar een idee...[;)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: loco op 29 december 2005, 16:26:05 pm
Roderik, ik kan mij natuurlijk vergissen, maar MSM heeft speciaal aan jou gedacht. Vorig jaar reeds. Zij hebben voor jouw nieuwjaar een verzameldoos ontworpen waarin exact 11 nummers passen. Als je geen enkel nummer mist dan zie je op de achterkant "modelspoor 2005" verschijnen. Wat vind je er van. In het laatste nummer vind je hierover zelfs informatie van hoe je dit kunt bestellen. Het is natuurlijk geen map, of een kaft of een inbindband. Maar een eenvoudig stevige en mooi ogende doos die aan ??n zijde open is. Ik vind het alvast een handiog ding en zeker een mooi cadeau om te krijgen

Loco
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: glamo op 29 december 2005, 17:35:40 pm
als ik RODERIK goed begrijp bedoelt hij waarschijnlijk de 11 nrs in ??n dik boek?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Koen op 29 december 2005, 18:10:53 pm
Wat eventueel een interessante oplossing zou zijn , is dat men een CD-ROM per jaargang zou uitbrengen met daarop al de aanbod gekomen artikels, foto's, schema's, ...
Bovendien maakt dit systeem het mogelijk om een vlotte zoekfunctie aan te bieden zodat men zeer snel het gezochte onderwerp kan terugvinden. Deze techniek wordt door een aantal elektronica tijdschriften toegepast (en met succes).

Koen
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: marimon op 29 december 2005, 18:14:49 pm
citaat:
Geplaatst door Tom

... ze bespreken de besturing,  ze maken plannen voorde onderbouw,...
Ze maken de baan echt en bespreken alles als een soort handleiding.
Ik vind nu niet dat MSM echte banen hoeft te maken, maar plannen voor de bestuuring, en onderbouw zouden wel handig zijn.


Wel Tom, dat is wat ik o.a. bedoelde in het draadje digi-taal bij de beginners. Snappie...[:D]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Nonkelronnie op 29 december 2005, 19:42:02 pm
citaat:
Geplaatst door Koen

Wat eventueel een interessante oplossing zou zijn , is dat men een CD-ROM per jaargang zou uitbrengen met daarop al de aanbod gekomen artikels, foto's, schema's, ...
Mooi idee, maar ik denk dat de reden waarom dit niet gebeurd de angst is  dat mensen enkel deze CD-rom kopen, en dus niet de 11 nummers van het voorbije jaar.
Persoonlijk zou zo'n CD-rom of DVD wel super zijn.
Ik ben in ieder geval voor ...
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Johnnytrein op 30 december 2005, 09:28:27 am
@Loco, is dat een aanbod, een idee of......... [:)][:I]. Johnny
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 30 december 2005, 10:35:43 am
citaat:
Geplaatst door Nonkelronnie
citaat:
Geplaatst door Koen
Wat eventueel een interessante oplossing zou zijn , is dat men een CD-ROM per jaargang zou uitbrengen met daarop al de aanbod gekomen artikels, foto's, schema's, ...
Mooi idee, maar ik denk dat de reden waarom dit niet gebeurd de angst is  dat mensen enkel deze CD-rom kopen, en dus niet de 11 nummers van het voorbije jaar.
Persoonlijk zou zo'n CD-rom of DVD wel super zijn. Ik ben in ieder geval voor ...

Om dat risico te verkleinen kan je de vroegere jaargangen bundelen op CD of DVD, en niet in januari '06 de jaargang 2005 aanbieden, maar wel de jaargang 2004. Het zou wel een oplossing zijn voor nummers die niet meer voorradig zijn op papier.
Op voorwaarde dat ze bij MetaMedia alle pdf's nog hebben natuurlijk...
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 30 december 2005, 11:53:59 am
Goed idee die cdrom. En als ze de pdf's missen, er zijn tegenwoordig kopieermachines die dat driect voor jou doen met 1 druk op de knop.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 30 december 2005, 12:28:33 pm
Bij mijn weten kan je toch nog altijd alle nummers van MSM bestellen?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 30 december 2005, 13:51:44 pm
Alle nummers? Dat zou niet slecht zijn, maar ik dacht van niet. Zelf mis ik alleen het nummer "0". (en 44, maar dat komt wel ...)
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Johnnytrein op 30 december 2005, 15:19:05 pm
@Gerolf, desgewenst heb ik nog wel een 0ste nummer voor je. [:I] Johnny
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 30 december 2005, 15:21:12 pm
@ Johhny: dat zou tof zijn [:p] - ik stuur je wel een mailtje
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Koen op 30 december 2005, 19:45:06 pm
@Gerolf
Ik vermoed dat men alle bestanden wel digitaal zal hebben. Tegenwoordig gebeurt het zetten toch volledig digitaal of vergis ik mij?

@nonkelronny
De angst om minder te verkopen hoeft niet noodzakelijk te bestaan. Men kan dit commercieel mooi uitspelen. Je mag niet vergeten dat teksten meestal uitgeprint worden om te lezen. Mensen die enkel de CD kopen, moeten ofwel de dure kleuren print-outs maken ofwel in  zwat-wit printen. Nu, als je dit voor elk artikel moet doen, kom je veel duurder uit dan een tijdschrift te kopen.
Persoonlijk vindt ik het een extra hulpmiddel en zeker niet een vervanger van het tijdschrift. Wanneer je bijvoorbeeld een schema van Kis hebt, zou ik het interessanter vinden dit te kunnen afdrukken zodat het tijdschrift niet bevuild wordt bij het solderen, zo ook bij het etsen, ...


Koen
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: ysbeer op 30 december 2005, 20:16:52 pm
zegt niets,zou ook ergens anders kunnen staan,verdwijnd weer
 http://photobucket.com/albums/c280/ysbeer/

is proef(http://)
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 01 januari 2006, 15:28:44 pm
Dag,

Ze schrijven in MSM niet veel over exploitatie over banen bouwen,  omdat de meesten daar niet inge?nteresseerd zijn.  Dat is voor velen al te "hoog" gegrepen en die zelfden willen of kunnen niet zo hoog grijpen.

Bij de meesten blijft het bij dozen kopen, rondjes rijden, tuut-tuut en ding dong (dat is de realiteit).

Kijk gewoon wie er op dit forum - buiten Gerolf - over een MODELbaan beschikt.

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: mark7758 op 01 januari 2006, 15:38:06 pm
Meer dan je denkt.
Ik ken er al een aantal zo bedenken.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 01 januari 2006, 15:41:59 pm
citaat:
Geplaatst door rgp

Kijk gewoon wie er op dit forum - buiten Gerolf - over een MODELbaan beschikt.
Dat is teveel eer, Roland [:I] [:I] [:I]
Ik weet zeker dat ik niet de enige ben met een grotere (betere?) modelbaan - die overigens verre van af is - om over de vele leden van clubs nog te zwijgen.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 01 januari 2006, 21:31:58 pm
Wel Roland niet iedereen die geen MODELbaan heeft is enkel geintresseerd in rondjes rijden, er zijn er zonder baan die wel modellen maken en niet iedereen komt met zijn modellen naar buiten, je moet dus oppassen met wat je zegt. ook niet iedereen rijdt zoals gij doet uitschijnen maar of dat minder goed is, ik betwijfel het. In het voetbal hebt ge ook ploegen in 1ste klasse en in 4de provinciale. mogen deze laatste niet meer spelen ??

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: glamo op 02 januari 2006, 08:56:55 am
ROLAND;

ik beschik ook over een modelbaan die nogal flink uit de kluiten gawassen is. in een ruimte van 12 op 7 meter heb ik er ene gebouwd in U-vorm. ik heb wel eerst geinvesteerd in de baan zelf en die is nu klaar. ik ben sinds een week begonnen met de landschapsbouw ervan, en met alles dat ik hier gelezen en gezien heb op expo's heb ik mij een beeld gevormd van wat ik wil. na veel plannen ziet ze er zo uit.
-ze gebouwd op 122cm hoogte
-in U-vorm
-2 paradestukken (1 van 12m en 1 van 9m)
-een schaduwstation met 10 sporen
-naar duits voorbeeld (maar sinds ik hier het forum ontdekt heb plan ik ook nog een belgische baan, ik al 3 loc's)
voor mij is het uitzicht het belangrijkste, zo realistische mogelijk dus want ik bezit niet genoeg kennis om ingewikkelde volautomatische banen te maken.
de baan is zo uitgedacht dat het spelplezier enorm is, en het pas echt leuk is als we met 2 of 3 personen kunnen rijden.
1 bedient de wissels en de seinen terwijl de andere de loc's bestuurt. ik heb zo met vrienden al vele namiddagen doorgebracht.
ik kan daarom moeilijk geloven dat er mensen zijn die alleen maar treinen verzamelen en er nooit mee rijden.

mvg KURT
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Rochevalien op 02 januari 2006, 10:08:40 am
citaat:
Geplaatst door rgp

Dag,

Ze schrijven in MSM niet veel over exploitatie, over banen bouwen,  
>>>In elk nummer staat een ONTWERP of word  er een werkelijk gebouwde baan voorgesteld.

omdat de meesten daar niet inge?nteresseerd zijn.  Dat is voor velen al te "hoog" gegrepen en die zelfden willen of kunnen niet zo hoog grijpen.
>>> Dat is w??ral onnodig tegen het zere been schoppen! Plaats liever een paar foto's van je eigen baan of bouwsels.


Kijk gewoon wie er op dit forum - buiten Gerolf - over een MODELbaan beschikt.
>>>Nog 14 dagen geduld en je kan er alvast ??n naam aan toevoegen!!!
Ik ben alvast z??r benieuwd daar de commmentaren op dit ?n het franstalige forum.

Gerrit Van Roy


Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Nonkelronnie op 02 januari 2006, 10:28:19 am
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

citaat:
Geplaatst door Nonkelronnie
citaat:
Geplaatst door Koen
Wat eventueel een interessante oplossing zou zijn , is dat men een CD-ROM per jaargang zou uitbrengen met daarop al de aanbod gekomen artikels, foto's, schema's, ...
Mooi idee, maar ik denk dat de reden waarom dit niet gebeurd de angst is  dat mensen enkel deze CD-rom kopen, en dus niet de 11 nummers van het voorbije jaar.
Persoonlijk zou zo'n CD-rom of DVD wel super zijn. Ik ben in ieder geval voor ...

Om dat risico te verkleinen kan je de vroegere jaargangen bundelen op CD of DVD, en niet in januari '06 de jaargang 2005 aanbieden, maar wel de jaargang 2004. Het zou wel een oplossing zijn voor nummers die niet meer voorradig zijn op papier.
Kan ik alleen maar mee instemmen
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 02 januari 2006, 10:47:14 am
citaat:
Geplaatst door Rochevalien

"Kijk gewoon wie er op dit forum ... over een MODELbaan beschikt."
Nog 14 dagen geduld en je kan er alvast ??n naam aan toevoegen!!!
Ik ben alvast z??r benieuwd daar de commmentaren op dit ?n het franstalige forum.
Gerrit, jouw naam schoot me direct te binnen toen ik zelf reageerde. [;)]
Ik ben dan ook z??r benieuwd naar je verwezenlijkingen! [:p]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 04 januari 2006, 14:37:20 pm
Misschien een ideetje voor in het modelspoor magazine:

Bij ons op de wc hangt een kalender van de hoeseltse treinclub
daar staan de ruilbeurzen op van hoeselt,
ook nog de feestdagen en het weekend.

Mijn idee nu is bij elke modlspoormagazine ook zo kalender te steken
voor volgende maand, en waar op staat waar overal ruilbeurzen zijn
en zo.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 04 januari 2006, 19:58:21 pm
Een kopietje van de bestaande pagina's in MSM?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 04 januari 2006, 20:08:34 pm
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

Een kopietje van de bestaande pagina's in MSM?


Zo iets ja
maar dan ook waar je iets zelf kan op schrijven
en op de achtergrond een foto van de voorpagina van MSM

tis maar een voorstel h
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 05 januari 2006, 07:37:40 am
En dat gaat gij eruit scheuren ?

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 05 januari 2006, 13:07:39 pm
Hier een voorbeeld want de meeste snappen me niet
(http://www.tkexe.de/kalender/2006_big/2006_10a.jpg)
Zo elke keer een kalender bij het magazine
(Ik bedoel wel een kartonnen plaatje dat je kan op hangen, en uit de magazine halen)

Waar op staat waar wat te doen is en waar je zelf nog iets bij kan schrijven.

Dit kan "misschien" de kalender vervangen in het magazine
( jaaroverzicht mag er nog blijven staan)

Wie het niet snapt steekt zijn hand maar op.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 05 januari 2006, 15:46:08 pm
en de prijs van ons magazine  + 1?. En elke maand zit ik met een stuk karton dat ik niet nodig heb. Ik gebruik tot nader order nog steeds een agenda. Er is meer in het leven dan treinen alleen, en de toekomst is groter dan de lopende maand. [;)]

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 05 januari 2006, 20:40:59 pm
Mooi gemaakt, K-K, maar nogal groot voor dit forum, niet?
Ik denk dat de meeste aanwezigen hier wel voldoende computerkennis hebben om voor zichzelf zoiets in elkaar te boksen. MSM hoeft zich daar, wat mij betreft, niet mee bezig te houden.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 05 januari 2006, 21:33:09 pm
Persoonlijk vind ik dat zo'n kalender niet nodig is.
citaat:
Geplaatst door janjozef

en de prijs van ons magazine  + 1?. En elke maand zit ik met een stuk karton dat ik niet nodig heb.

Hier vrees ik ook voor moest men een kalender per maand gebruiken.
Wat MSM wel kan doen is voor ieder jaar zelf een kalender sammenstellen met foto's die natuurlijk over modeltreinen gaat.
Zoiets als de loco kalender van TSP maar dan nu met modeltreinen.
En zoals de MSM-box voor de tijdschriften in optebergen zou die kalender niet bindend kunnen zijn, en kan je hem bestellen of kopen in de treinboektiek als je dat wil.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 05 januari 2006, 22:47:46 pm
Dit onderwerp heet opmerkingen/voorstellen en het lijkt me als ik er geen mag plaatsen[?]

En sorry als die foto te groot is maar anders begreep men me nie.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: bartie op 06 januari 2006, 06:49:04 am
Alle voorstellen zijn hier welkom,maar natuurlijk ook de opmerkingen of bedenkingen hierover.
Een jaarkalender (zoals Tom schrijft) lijkt me beter, hoewel deze er ook al zijn en het de vraag is of er nog ??n bij moet komen. Men moet deze kalender dan maken op X-aantal oplage en diegene die niet verkocht geraken zijn voor de vuilbak.

Over de grote foto's: dit wordt door velen gedaan hier op het forum en is eigenlijk storend. Al de tekst verbreed en je moet heel de tijd met de schuifbalk meegaan om iets te lezen. Dus het zou beter zijn dat iedereen erop tracht te letten zijn foto's wat kleiner te maken dat deze binnen de normale ruimte vallen. Als het echt nodig is zo'n grote foto te plaatsen kan men die beter plaatsen via Yahoo ,photobucket of een website.

Bart.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 06 januari 2006, 10:56:45 am
sorry kedeng kedeng dat ik de indruk gewekt heb dat ge uw mening niet moogt geven natuurlijk mag dat maar dat verplicht mij niet het ermee eens te zijn.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 06 januari 2006, 11:45:36 am
Als iedereen op het einde van bericht is op enter duwt dan hoef je
niet maar toe met de schuifbalk heen en weer gaan.

@janjozef
Gemoogd gerust uw mening zeggen daarvoor dient ook dit forum

maar ik vind als er iets wordt voor gesteld dat er dan
vlugger een negatieve reactie word gegeven dan een positieven
vind ik.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 06 januari 2006, 19:16:55 pm
Dag,

een goed idee, maar:

- het is nu al zo moeilijk voor de redactie van MSM om een agenda uit te geven (hoeveel items staan er niet in die al voorbij is op het ogenblijk dat het nummer verschijnt ?  De redactie kan daar NIETS aan doen[:)]

- Stel het nummer 45 verschijnt op 15/1, dus laatste items binnen voor 25/12.  Maar wat items die nog aangekondigd worden voor dat het volgende nummer verschijnt (dat is dan wel de fout van de aankondiger !)

Het beste, denk ik: een agenda op internet onder de vleugels van MSM.  Hij moet dan wel werken, he

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: bartie op 06 januari 2006, 20:45:14 pm
Een goed idee Roland, en diegene die willen zouden dit kunnen afprinten (op dik papier). Maar gezien er blijkbaar nu al niemand de tijd of goesting heeft om de site (behalve dan dit forum) deftig te onderhouden en vernieuwen vrees ik dat dit een doodgeboren kind zou zijn. Men zou dit eventueel kunnen laten doen door een (forum)vrijwilliger die dit op zich zou willen nemen.

Bart.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Kedeng Kedeng op 07 januari 2006, 14:47:56 pm
Ik heb nog een ideetje!
Op tv is maar toe reclame van een magazine over modebouw auto?s
Waar bij je elke keer onderdelen krijgt om een auto te bouwen.

Zou dat niks zijn voor MSM? Elke maand onderdelen voor een trein te bouwen

Ik denk dat daar wel veel mensen zijn ge?nteresseerd[:)]
maar dat zal zeker niet lukken[:(]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 07 januari 2006, 21:12:39 pm
Ik heb dat spotje ook gezien, en dacht ook meteen aan MSM.
Van mij mogen ze een type 12 stoomloc in messing op die manier in bouwpakket aanbieden. Het mag gerust over 20 nummers lopen ... [8D]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: glamo op 07 januari 2006, 22:03:17 pm
vindt ik een goed idee, zou zeker meedoen

KURT
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Johnnytrein op 08 januari 2006, 09:01:23 am
Hopelijk komen er dan 2 verschillende verkoopvormen 1 met en 1 zonder loconderdelen, want ik heb absoluut geen interesse om welke loc dan ook zelf in elkaar te prutsen. Om van de bijhorende prijs verhoging maar te zwijgen.[:I] Johnny
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 08 januari 2006, 10:32:16 am
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

Ik heb dat spotje ook gezien, en dacht ook meteen aan MSM.
Van mij mogen ze een type 12 stoomloc in messing op die manier in bouwpakket aanbieden. Het mag gerust over 20 nummers lopen ... [8D]

Dit was ironisch bedoeld, jongens!
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 08 januari 2006, 11:34:39 am
Ken je de prijs van deze boekjes, ze hebben er zulk uitgebracht met een HO- dorp met een tiental kleine huisje 3 nummers per huisje 8? per nummer (enkel in de franse taal) is uiteindelijk een dure affaire. Een messing stoomloc van 500? in 20 nummers kost 25? per nummer + boeke elke maand dus 33?. nee bedankt.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 08 januari 2006, 18:10:56 pm
Dag,

Jan, je hebt gelijk, het wordt een dure zaak, vooral voor diegen die de lok niet willen.

Een alternatief zou kunnen zijn om een bouw van een lok stap voor stap te beschrijven.  Jaren geleden (1980 ?) stond zo de bouw (life steam !) van een Cockerill beschreven in Loco Revue.

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Johnnytrein op 08 januari 2006, 18:16:12 pm
Ja en ooit stond er in de catalogus van Dacker hoe je hun NMBS electrische locs kon bouwen en spuiten. Ik heb toen bij een van mijn bezoeken gezegd dat ik daar nooit zou aan beginnen. [:o)] Johnny
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 09 januari 2006, 10:27:12 am
Ik zeg niet dat ik met zoiets niet zou meedoen. De bouw van zulk een modellen is trouwens al enkele keren in MSM beschreven. Denk maar aan een reek 91 van jocadis. Maar iedereen heeft hierbij de keuze, meedoen of niet.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 09 januari 2006, 10:58:52 am
Natuurlijk is het niet haalbaar om een locmodel-bouwpakket als 'extra' toe te voegen aan een tijdschrift. Het magazine zou te duur moeten worden, en zoek maar eens een model dat iedereen wil, ?n bereid is te bouwen.
Trouwens, de huisjes van Leplat, enkele MSM's geleden: wie heeft die effectief gebouwd of - meer nog - op zijn baan geplaatst?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: bartie op 09 januari 2006, 11:46:35 am
Ik heb die huisjes gemaakt wat goed was voor een namiddag knutselplezier. Daar ik een smalle baan heb zijn deze wel niet te gebruiken (te glanzend karton en een groot contrast met de huizen uit plastikard). Op een baan die breed genoeg is zullen ze als achtergrond wel geplaatst kunnen worden zonder storend te werken. Op de expo in Genk lagen er bij de M?rklin stand trouwens ook bouwplaten die je kon meenemen.
Conclusie: leuk,maar ik zou er niets meer voor betalen.

Bart.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Roderik op 09 januari 2006, 12:06:21 pm
In de thread over MSM nummer 50 wordt ook al gesuggereerd om een wagonnetje kado te doen. Sorry mensen maar daar maak je het allemaal veel te moeilijk mee.
Bekijk alleen al de verzendkosten: die lopen serieus op en wie gaat die dan betalen?

Hou het tijdschrift bij het tijdschrift. Hoe meer de redactie zich moet bezighouden met allerlei extra's, hoe minder tijd je kan stoppen in de artikels en daar staat of valt het tijdschrift toch mee...
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 09 januari 2006, 14:23:29 pm
Ik zou eerder opteren voor wagonnetjes die aan een goedkopere prijs verkrijgbaar zijn bij een nieuw abonnement of verlenging.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: argilla op 09 januari 2006, 15:57:53 pm
ik herhaal mijn voordstel: een wedstrijd voor baanplannen Iedereen mag er zoveel in sturen als hij wil. En aub geen categorien maken ! Laat ons gewoon zien wie het beste plan heeft gemaakt eind 2006. Zo simpel is dat [:o)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Nonkelronnie op 09 januari 2006, 16:31:42 pm
citaat:
Geplaatst door argilla

ik herhaal mijn voordstel: een wedstrijd voor baanplannen Iedereen mag er zoveel in sturen als hij wil. En aub geen categorien maken ! Laat ons gewoon zien wie het beste plan heeft gemaakt eind 2006. Zo simpel is dat [:o)]het baanwedstrijdvoorstel heeft mijn volledige steun.

Edit: Categorie?n moeten niet perse, maar de baan moet toch aan bepaalde voorwaarden voldoen
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 09 januari 2006, 16:52:56 pm
wel ik geef mijn steun niet, zonder duidelijke voorwaarden waaraan moet het plan voldoen, puur mooi of zoveel mogelijk meter spoor op een oppervlakte, dat zijn volledig verschillende banen. Dus zonder voorwaarden ruikt zulk een wedstrijd naar vriendjespolitiek.

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 09 januari 2006, 17:38:13 pm
Wel, Ik geef janjozef gelijk. Zonder goede afspraken zijn we nergens. Wat is de minimale en maximale oppervlakte. Wat moet er allemaal op zijn? ( huizen, bomen, enz. Welke tekenprogramma's komen in aanmerking?. wat zijn de maximale nivaeu's?. wie gaat dit beoordelen?.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 09 januari 2006, 18:18:21 pm
Wel, het gaat over een spoorplan. Dus niet over een bijzonder plan van aanleg dat iedere boom in kaart brengt. Voor mij kan dat dus zowel een industrieaansluiting als de haven van Antwerpen zijn. Voor ieder wat wils.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: rgp op 09 januari 2006, 19:23:16 pm
Dag,

Hoe ga je een sporenplan dat onlangs verscheen (C-rails op 2 niveaus) een gebouw of boom kon er niet meer bij vergelijken met bv een sporenplan van Gerolf ?

Waanzin[8D]

Roland
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: hobbyist op 09 januari 2006, 19:30:18 pm
Nee, Dit voorstel steun ik niet. Laat het gewoon bij een bespreking houden met venetueel een wijziging.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: argilla op 10 januari 2006, 15:50:40 pm
amaiiiii jongens , jongens. Kunnen jullie nu echt niets zonder die regeltjes. Nochthans simpel hoor. Kijk je gaat na hoeveel plaats je hebt en je ontwerpt een sporenplan , waarvan jij denkt dit is het of zou het kunnen zijn voor de plaats die ik heb. oke . Nu insturen naar mSM . SIMPEL HE HE [:D]
De lezers zullen in dit Forum wel op het einde van het jaar zeggen dat of dat is het beste
Moet dat nu echt allemaal zo ingewikkeld worden gemaakt. aub zeg  [^]

We zijn de regering niet met hun regeltevenmentaliteit niet ?? [xx(]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: janjozef op 10 januari 2006, 16:01:33 pm
Dus is het een populariteits poll, of werken met het mooiste programma, maar gaat dat heel weinig te maken hebben met het beste railplan juist omdat er niets is waaraan dat railplan moet voldoen. Als ik vind dat een recht stuk van 2 m lengte voor juist vooruit en achteruit te rijden het beste is dan kan niemand zeggen dat het niet waar is want er zijn geen mogelijkheden om te zeggen waaraan het moet voldoen om  te weten wat het beste is. Het beste is dan echt relatief net zoals de mooiste kleur, de beste reuk enz.. dat zijn. Pasop  mijn tegenkanting is geen enkele reden om er niet met te beginnen, maar ik garandeer, dat gaat pas een leuke discussie om voeren worden. Ik doe misschien wel mee puur voor de discussie [|)]

Jan
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Havoc op 10 januari 2006, 17:02:45 pm
Ik begrijp je bezwaren Jan, maar zoals je zegt: "het gaat leuke discussies opleveren". En dat is iets waar iedereen uit kan leren. Tenminste als het niet in scheldpartijen uitmondt.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 10 januari 2006, 20:39:25 pm
Ik vind een ontwerpwedstrijd wel een leuk idee - baanplandiscussies zijn populair geworden op dit forum - maar er moeten inderdaad wat limieten gesteld worden. Niet iedereen heeft een hangar ter beschikking [;)]
Waarom niet vertrekken van een bestaande situatie: in een andere draad heeft Sven/Svander (voorlopig) een leeg stuk zolder met zadeldak, en wil een baan met bepaalde eigenschappen.
Rekening houdend met zijn wensen, de toegangsweg, beschikbare ruimte (ook in de hoogte),... een zo mooi mogelijke baan ontwerpen... een uitdaging of niet?
Nu, het hoeft niet per s? over Sven's zolder te gaan - alhoewel ik wel denk dat we hem een groot plezier zouden doen. De wedstrijd hoeft ook niet in MSM te verschijnen, maar kan op dit forum gehouden worden: 10 ontwerpen in preselectie, daarna een pop-poll. Zo houden we het ludiek, mensen kunnen hun ontwerp-probleem voorleggen, ... iedereen wint erbij [^] of niet ?
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Tom op 10 januari 2006, 21:35:31 pm
Ik vind dat een heel mooi idee van je Gerolf, maaar ik vrees dat er dan weer een paar pipo's zullen beginnen zeveren over het idee en wat weet ik nog allemaal(ik noem geen namen, ik zal zelfs geen moeite doen om er te zoeken).
Kijk maar naar het in mijn ogen mooie initiatief om een beste model van het jaar te verkiezen op dit forum .
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: tonycabus op 10 januari 2006, 22:23:07 pm
Of neem het geval van "Patri": hij vindt dat hij "weinig ruimte" heeft met een beschikbaar oppervlak van 1.12 X 4 meter!!
Dat vind ik, samen met het zoldertje van Sven bvb, mooie uitdagingen.
Daarom stel ik voor dat jullie voorstellen doen en problemen voorstellen ook!
Later kunnen we dan stemmen voor het mooiste plan, en ik praat er met de redaktie over. Waarom de leukste oplossingen in JULLIE ogen niet publiceren???
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: argilla op 11 januari 2006, 10:06:46 am
Kijk ik geef Tom gelijk. Het is een mooi voorstel "het mooiste /beste sporenplan" net zoals Tom zijn voorstel. Laten we er in godsnaam geen ellelange discour van maken en gewoon doen. Of dat nu shelf-plan is of een Uplan of wat dan ook . Het is gewoon Uw ruimte , die U heeft ( een zolderkamerbv van 4 x4 ) Het komt er niet opaan van een hangaar te vullen!!!! Het gaat erom ,om een degelijk evenwichtig , volgens u, plan op te stellen. De rest is zever in pakjes. Maar het voorstel om het hier in het forum te bespreken , is fijn gevonden.Als het verkozen is , kan men het nog in MSM publiceren.( Havoc en Gerolf)
Schalen kiest men toch zelf zekers !! Niet iedereen werkt in H0 en een omrekeing is vlug gemaakt  naar Uw schaalverhouding, wel toch
En aub geen ellelange discours over regeltjes ,ditjes en datjes, zijn er die nog niet genoeg soms ???
Gewoon DOEN [;)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Roderik op 11 januari 2006, 10:52:55 am
Mag ik dan wel vragen dat iedereen een schaalmaat onderaan zijn tekening zet [?] Je weet wel, zo'n blakje dat toon hoe lang een meter is op je tekening.
Dan kan je heel eenvoudig een plan omrekenen naar je eigen schaal.

Soms mist dit wel in MSM bij de spoorplannen. [;)] Dan moet je niet altijd het volledige artikel gaan uitpluizen om de maten te weten.

Verder: GEWOON DOEN !!! Hoe minder regels, hoe meer plaats voor creativiteit.
Ik plaats zeker mijn plan.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: svvander op 11 januari 2006, 11:54:55 am
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters

Ik vind een ontwerpwedstrijd wel een leuk idee - baanplandiscussies zijn populair geworden op dit forum - maar er moeten inderdaad wat limieten gesteld worden. Niet iedereen heeft een hangar ter beschikking [;)]
Waarom niet vertrekken van een bestaande situatie: in een andere draad heeft Sven/Svander (voorlopig) een leeg stuk zolder met zadeldak, en wil een baan met bepaalde eigenschappen.
Rekening houdend met zijn wensen, de toegangsweg, beschikbare ruimte (ook in de hoogte),... een zo mooi mogelijke baan ontwerpen... een uitdaging of niet?
Nu, het hoeft niet per s? over Sven's zolder te gaan - alhoewel ik wel denk dat we hem een groot plezier zouden doen. De wedstrijd hoeft ook niet in MSM te verschijnen, maar kan op dit forum gehouden worden: 10 ontwerpen in preselectie, daarna een pop-poll. Zo houden we het ludiek, mensen kunnen hun ontwerp-probleem voorleggen, ... iedereen wint erbij [^] of niet ?Ammaai mannen, dit vind ik een heel leuk voorstel! Nu, het hoeft het niet pers? over mijn baan te gaan he (da mag natuurlijk wel[8D]). Anders kunnen we het misschien zo doen; mensen die zich kandidaat wil stellen voor hun baan te laten ontwerpen, sturen een vacature in, via dit forum. De deelnemers van dit forum, kiezen een van deze projecten uit en sturen hiervoor hun baanplan door...
Is maar een voorstel he.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: tonycabus op 11 januari 2006, 14:14:47 pm
Ik zou het gewoon leuk -en typisch "forums"- vinden dat diegenen die er moeilijk aan uit kunnen een plannetje geven van de beschikbare ruimte en dat we met z'n allen naar oplossingen zoeken, en die hier dan op het forum geven. Als ze er dan nog een wens-tijdperk bij vermelden en met wat voor materieel en in welke schaal er gereden moet worden kunnen we aan de slag! Dat moet niets hebben van "competitie", maar gewoon van kameraadschappelijke hulp. Net zoals in iedere andere club dit ook zou gebeuren.
We kunnen dan wel de mooiste plannen eruit pikken. dat is een opsteker voor de maker ervan. En waarom de interessantste niet publiceren in MSM?
Ik zorg dat de vraag ook aan de andere kant geraakt!
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: svvander op 11 januari 2006, 14:19:26 pm
Wel, moest het ooit zo ver komen... dan mogen ze bij mij gerust eens foto's komen nemen voor MSM.
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: Gerolf op 11 januari 2006, 19:45:40 pm
Het idee slaat aan - mooi zo [^]

Hoe praktisch?
Onder de rubriek baanplannen staan al vragen van mensen (Obicham, Sven, Patri, ...) dus daar kan, denk ik, naar hartelust op geantwoord worden, en anderen kunnen hun beschikbare ruimte en wensen er in een nieuwe draad bij zetten.
Na een tijdje (een maand of zo) afsluiten en een pop-poll organiseren onder alle gepubliceerde plannen. Is dit een goed voorstel?

Ik heb trouwens zin om mijn zolderke er ook bij te zetten, gewoon uit nieuwsgierigheid wat jullie ermee zouden aanvangen [;)]
Titel: Enkele opmerkingen/voorstellen
Bericht door: argilla op 12 januari 2006, 10:31:12 am
1 voorstel van Kedeng en Gerolf: loc in onderdelen ( spotje)
2 voorstel van Argie : baanplan

Nog niet zo slecht hoor Kedeng en Gerolf . Heb ook onmiddelijk gedacht aan MSM. Moet kunnen. Alleen moeten we nu het discour openen welke loc we willen bouwen. Lijstje maken en die loc die de meeste voorkeurs stemmen haalt bouwen , dan de volgende met de meeste stemmen enz enz ... De loc waarvoor je dan gekozen hebt komt ook aan de beurt. Iedereen gelukkig dan.
 Het 2 voorstel ga ik mee met Tony. Lijkt me een goede basis om te starten.
 Heel wat gesprekstof  kan dit opleveren, en bovendien kunnen opduikende probs meteen opgelost worden. Ergens kan dan de oplossing ook in MSM verschijnen zodat, mensen die niet over een internet-aansluiting beschikken ook meekunnen praten via lezersbrieven.

 Als diegene die een baanplan willen een tekening van hun beschikbare ruimte hier in het forum plaatsen, kunnen we aan de slag . [:D][8D]