Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: g4rc op 19 december 2005, 13:56:34 pm

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 19 december 2005, 13:56:34 pm
Onlangs heb ik als beginner een startersset van marklin gekocht (29530)

Hierin was een mobile station inbegrepen

Nu zou ik later mijn spoorbaan willen beheren via koploper
Kan dit via de mobile station, of moet ik iets anders aankopen?

Welke voorbereidingen moet ik hiervoor nu al nemen?
Moet ik nu al keuze nemen voor wissels, seinen, blokken, secties

Graag enige uitleg

Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 19 december 2005, 14:52:24 pm
Nee dat kan niet. Koploper gaat trouwens nog helemaal niet samen met het nieuwe systeem van Marklin.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 20 december 2005, 10:20:02 am
Wat kan ik dan het beste doen om mijn spoorbaan voor te bereiden om later koploper te kunnen gebruiken

Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 december 2005, 10:57:07 am
Je kunt het beste eerst op de Koploper site kijken welke centrales worden ondersteund.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 10:58:33 am
Een Intellibox kopen met trafo plusminis 400 tot 450 euro. Of anders een 6021 en interface kopen. Beide zijn 2e hands nog wel te kopen.
Of anders wachten en kijken wat het mfx Marklin systems allemaal kan gaan doen en dat is veel en wat er nog aan staat te komen dat is ook nog veel. Een en ander is natuurlijk wel al bekend.

Je hebt dan op digitaal gebied wel het nieuwste van het nieuwste.
Of anders een ESU ecos kopen, dan heb je ook alles behalve mfx Marklin sytems
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 11:22:08 am
citaat:
Geplaatst door g4rc

Wat kan ik dan het beste doen om mijn spoorbaan voor te bereiden om later koploper te kunnen gebruiken

Thx



Even deze website lezen.

www.mrdirect.nl

Dan hoef je niet zoveel te investeren.

Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Klaas Zondervan op 20 december 2005, 12:36:40 pm
citaat:
Geplaatst door Davy

.....Of anders wachten en kijken wat het mfx Marklin systems allemaal kan gaan doen en dat is veel en wat er nog aan staat te komen dat is ook nog veel. Een en ander is natuurlijk wel al bekend.


Wat er in ieder geval bekend is is dat Paul Haagsma geen interface voor Koploper gaat schrijven als M?rklin het protocol van systems niet vrijgeeft. Dus die route is voor de vraagsteller niet interessant.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 20 december 2005, 12:50:09 pm
Die mrdirect lijkt me ook wel interressant

Heeft iemand daar ervaring mee?

Greetz
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 12:54:19 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Die mrdirect lijkt me ook wel interressant

Heeft iemand daar ervaring mee?

Greetz



Ja, dat denk ik wel, ik in ieder geval.

Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 20 december 2005, 13:07:40 pm
Wim

als ik nu het volgende aanschaf

- booster (hoe koppel ik deze aan spoorbaan)
- pc1 met mrdirect (gekoppeld aan booster)
- pc2 met koploper (gekoppeld aan pc1)

Kan ik dan al mijn spoorbaan testen, of heb ik ook al terugmelders nodig

Kevin
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 13:36:06 pm
Kevin,

Zonder terugmelders kan een PC (Koploper) toch nooit weten waar een trein is of wanneer een trein is aangekomen.
Kijk eens op mijn site onder Digitaal voor een elementair overzicht van de digitale componenten en hoe deze zich onderling verhouden.
Lijkt me essentiele info voor je.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 20 december 2005, 13:43:55 pm
Henk

dat was mijn gedachte ook , het was maar om zeker te zijn

Maar in principe als ik het volgende aanschaf

- booster (hoe koppel ik deze aan spoorbaan)
- pc1 met mrdirect (gekoppeld aan booster)
- pc2 met koploper (gekoppeld aan pc1)
- terugmelders

kan ik mijn spoorbaan al testen.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 20 december 2005, 14:34:56 pm
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen een IB en MrDirect

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 18:16:38 pm
Het verschil tussen IB en Mrdirect is ongeveer 400,-- euro.


Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 20 december 2005, 18:18:40 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Henk

dat was mijn gedachte ook , het was maar om zeker te zijn

Maar in principe als ik het volgende aanschaf

- booster (hoe koppel ik deze aan spoorbaan)
- pc1 met mrdirect (gekoppeld aan booster)
- pc2 met koploper (gekoppeld aan pc1)
- terugmelders

kan ik mijn spoorbaan al testen.




HANDLEIDING LEZEN, daar staat alles in hoe het moet worden aangesloten en hoe het werkt.

Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: laurens66 op 20 december 2005, 19:05:29 pm
http://www.mrdirect.nl/downloads/MRdirectv60%20Extras.pdf

acrobat reader vereist
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 21 december 2005, 09:38:17 am
Wim

is er ook verschil op gebied van technische vereisten

Ik bedoel daarmee, moet je met MrDirect meer kennen/kunnen van electronica
Want ik ben nogal een leek op gebied van electronica
Of is het beter dat ik mij daarin een beetje in begin te verdiepen

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 21 december 2005, 10:37:42 am
g4rc,

Je hebt een aansluitkabeltje nodig voor een booster, die booster kun je kant enklaar kopen in de vorm van een Marklin Delta Control 6604 voor ongeveer 18,--. Voor de stekker gebruik je een kabeltje van een oude seriele muis, dus die met een 9-pins stekker.
Voor de bezetmelding kan een HSI-S88 gebruikt worden.
Dus ook voor de electronica leek goed te doen, niet moeilijker of makkelijker dan normaal analoog of digital modelspoor.

Wim.


Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 21 december 2005, 12:08:58 pm
g4rc,

En als je alles over en van MRDirect gelezen hebt, dan is hier de modernere versie voor Windows, en met slechts 1 computer http://home.snafu.de/mgrafe/index.htm
Samen met Emu605x te gebruiken met Koploper.

Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 22 december 2005, 15:46:06 pm
Wim

kan ik deze http://www.akkermanstreinen.nl/product_info.php?products_id=117 ook gebruiken als booster


Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 22 december 2005, 18:14:19 pm
Ja, die kan ook gebruikt worden.


m?rklin 66045 Delta Control
Control Unit. Successor of the 6604. Available in starter sets since mid of 2002. Similar to a 6604 delta control, but extended by a speed control knob. Thanks to the included speed knob with accompanying electronics, the 66045 controls the loco speed over the full range with less load dependence. With address selector switch. Addresses 4 Delta locos. Compared to the 6604, this one has an additional button to control the function (headlights) of digital (not delta) locos. The external 6605 handheld (wired) control addresses a 5th loco. No control over turnouts possible. No computer interface possible. The control unit can alternatively be used as a (low power) digital booster. Power rating is equal to a 6604. The control unit can be modified to address a total of 16 locos.

To use a 66045 as booster, you have to

1: disconnect the 66045 from the power supply (transformer) so that it is unpowered
2: if you have skipped step 1 go back to step 1
3: disconnect the 6605 and bridge (i.e. directly connect) the two grey plugs
4: feed the digital signal from the CU's (red plug) track output into the blue plug. Use brown as common ground.
5: set the selector switch to the right stop position
6: power on your 66045


Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: treinbeginner op 24 december 2005, 16:26:53 pm
Hallo heb geen goede ervaring met deze transfo voor booster (66045)
Maar heel goede ervaring met de gewone delta zonder de f4
is niet te onderscheiden van een gewone booster.Wel veel goedkoper.
Gebruik 66045 enkel om lichtjes te dimmen.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 24 december 2005, 16:32:17 pm
citaat:
Geplaatst door treinbeginner

Hallo heb geen goede ervaring met deze transfo voor booster (66045)
Maar heel goede ervaring met de gewone delta zonder de f4
is niet te onderscheiden van een gewone booster.Wel veel goedkoper.
Gebruik 66045 enkel om lichtjes te dimmen.



Dat kan ik me voorstellen, want een 66045 is ook helemaal geen transformator.

Wim.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: treinbeginner op 24 december 2005, 18:46:05 pm
nee ik weet dat dit geen tansfo is .Maar in combinatie met een bij passende transfo.Zie schema op de Nederlandse site van Marklin.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 24 december 2005, 19:12:49 pm
citaat:
Geplaatst door treinbeginner

nee ik weet dat dit geen tansfo is .Maar in combinatie met een bij passende transfo.Zie schema op de Nederlandse site van Marklin.



Daar hoef ik niet naar te kijken, dat kan ik wel dromen. Maar het gaat meer om hoe jij je bericht neer hebt geschreven. Dat wekt heel veel vragen op, of maakt duidelijk dat je nog niet helemaal weet wat de juiste omschrijven zijn van bepaalde onderdelen.
Is niet erg, aldoende leert men.

Wim.

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 24 december 2005, 19:22:54 pm
citaat:
Geplaatst door Wim

Citaat
Geplaatst door treinbeginner

nee ik weet dat dit geen tansfo is .Maar in combinatie met een bij passende transfo.Zie schema op de Nederlandse site van Marklin.



Daar hoef ik niet naar te kijken, dat kan ik wel dromen.  Maar waar gaat het nu om, problemen met een trafo, of problemen met de 66045?
Wim.


Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 14 januari 2006, 19:11:05 pm
Wim

Heb nu een delta 6604

Aan de achterkant zijn er drie draadjes (geel, rood en bruin)

Deze moet ik aansluiten op mijn baan met wisselstroom.
Hoe moet dit?

Er zijn ook 4 aansluitingen achteraan, deze moeten naar de pc
Via welke kabeltjes?


Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: treinbeginner op 17 januari 2006, 18:23:44 pm
hallo

zie op deze site http://www.marklin.nl/digital/6604-booster.html

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 18 januari 2006, 07:41:06 am
Hello

ik snap het niet meer.

Op de volgende foto

http://www.mrdirect.nl/informatie/img/MRD%20totaal%20opstelling.jpg

is er toch geen sprake van een transformator.

Heb ik deze nu nodig of niet.

En omdat ik eigenlijk niets ken van elektronica en techniek, kan mij iemand een paar fotos plaatsen hoe hij de 6604 heeft aangesloten

Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 18 januari 2006, 08:50:18 am
citaat:
Geplaatst door g4rc

Hello

ik snap het niet meer.

Op de volgende foto

http://www.mrdirect.nl/informatie/img/MRD%20totaal%20opstelling.jpg

is er toch geen sprake van een transformator.

Heb ik deze nu nodig of niet.

En omdat ik eigenlijk niets ken van elektronica en techniek, kan mij iemand een paar fotos plaatsen hoe hij de 6604 heeft aangesloten

Thx



Zoals het plaatje daar staat is de booster getekend als 'compleet ding', dus zonder tranformator, netstekker etc.
Bij gebrek aan tekenkwaliteit van mijn kant dus maar even een poging om het in woorden te beschijven voor de 6604.
Je hebt nodig: een transformator (kan elke trafo zijn die 16 Volt / 2A levert, ook wel 32 VA genoemd.
Stel dat je een Marklin 6647 hebt (dat is zo'n trafo die in een startpakket zit), dan sluit je de gele draad van de 6604 aan op de gele aansluit-pin en de bruine draad op de bruine aansluit-pin.
Vervolgens leg je op de 6604 een draadje tussen de twee grijze aansluitingen, zeg maar een kortsluiting tussen beide grijze klemmetjes.
Vervolgens verbind je de rode draad van de 6604 met de uitgang van Mdirect (comport, of het printje met de handregelaars, zoals ook in de door jouw genoemde afbeelding staat). Ook verbind je de bruine draad met de massa van de PC.
De uitgang van de 6604 (rood en bruin) sluit je aan op de rails.
Als laatste zet je de regelaar op de 6604 op de RECHTER STOP
En nu is alles klaar voor gebruik. Even goed kijken of alles ook goed aangesloten is [8D] en starten maar met het rijden!

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 18 januari 2006, 10:26:31 am
Hoe kan ik de bruine draad van de 6604 verbinden met de massa van de pc?
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: treinbeginner op 18 januari 2006, 12:36:26 pm
met deze delta kan je niet direct naar de pc wel met de nodige kabels en interface en meestal via 6021 marklin of Ulenbrouck of Ib
En je moet je spoor opdelen is delen of blokken als je met boosters of delta*boosters werkt
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 18 januari 2006, 16:31:42 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Hoe kan ik de bruine draad van de 6604 verbinden met de massa van de pc?



Als je de aansluiting via de Com poort doet, dan zit daar ook de massa aan. Heb je een 9 polige poort dan is het pin 5, heb je een 25 polige dan is het pin 7.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 18 januari 2006, 16:36:49 pm
citaat:
Geplaatst door treinbeginner

met deze delta kan je niet direct naar de pc wel met de nodige kabels en interface en meestal via 6021 marklin of Ulenbrouck of Ib
En je moet je spoor opdelen is delen of blokken als je met boosters of delta*boosters werkt



Beste treinbeginner,

Dat kan dus wel. Daarvoor is MDirect in het leven geroepen. Die stuurt het signaal via de Compoort, die als versterker functioneert. Dat is juist dus de kracht dat je met weinig middelen (met een beetje zoeken vind je een 6604 voor 10 euro op beurzen) al een uitstekende combinatie Koploper/MDirect hebt. Dus niks geen 6021 of IB nodig.
Het spoor opdelen in blokken, dat doe je in koploper. Mocht blijken dat je meer dan 2A nodig heb op je baan, dan kan je de baan in secties opdelen en iedere sectie bijvoorbeeld met een eigen 6604 uitrusten. Dan zet je het rode draadje en het bruine draadje gewoon parallel aan de aansluiting zoals je die al gemaakt had. Werkt uitstekend, heb ik jaren mee gerenden (3 stuks) alvorens ik een 'echte' Edits booster bouwde die 10 A op de baan kan zetten.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 18 januari 2006, 20:24:38 pm
citaat:
Geplaatst door Leendert

citaat:
Geplaatst door g4rc

Hoe kan ik de bruine draad van de 6604 verbinden met de massa van de pc?



Als je de aansluiting via de Com poort doet, dan zit daar ook de massa aan. Heb je een 9 polige poort dan is het pin 5, heb je een 25 polige dan is het pin 7.

Groet,
Leendert



Leendert

Ik heb hier een oude muis ontdaan van de kabel (een 9 polige poort)
Er komen 4 draadjes uit:
- blauw
- wit
- oranje
- geel

Welke is nu pin5
En met welke moet ik de rode draad van de 6604 verbinden.

Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: treinbeginner op 18 januari 2006, 22:35:23 pm
BESTE LEENDERT bedankt dat wist ik niet en dat is de eerste keer dat iemand het mij zegt. Wij leren van elkaar.WAt zijn dan die tams waar ze ook van spreken?
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 19 januari 2006, 08:53:17 am
citaat:

Leendert

Ik heb hier een oude muis ontdaan van de kabel (een 9 polige poort)
Er komen 4 draadjes uit:
- blauw
- wit
- oranje
- geel

Welke is nu pin5
En met welke moet ik de rode draad van de 6604 verbinden.

Thx



De kleuren van de draadjes zeggen niet veel. Het gaat vooral om de 9 polige stekker. En ik beschrijf het maar even in Jip en Janneke-taal. Kijk je naar de 9 polige stekker op je computer dan zie je een schuin kantje aan beide zijden. De 'langste' kant, daar begin je links met nummeren. Dus 1 tot en met 5. Vervolgens ga je links (dan zit je weer aan de smalle kant) verder met 6 tot en met 9. Nou, de 5 weet je te vinden en de rode draad, die gaat op de 'transmit data' van de com port en dat is pootje 3. Voor de 25 poligen onder ons: zelfde verhaal, maar dan doortellen tot 25. En dan is de massa op 7 en de transmit data op 2. Ja, let op op 2 en dus niet op 3.

Zo zal het werken. In jouw geval zou je natuurlijk even met een Ohm meter als je die hebt of anders met een batterijtje en een lampje kunnen bepalen welke kleur op welke pin zit.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 21 januari 2006, 00:27:10 am
Ivm de aansluiting zal ik er wel uitkomen

Had wel nog een ander vraagje.
Voor de bezetmelding kan er een S88 gebruikt worden
Waar kan ik deze volledig afgewerkt vinden (zodat ikzelf niets meer moet solderen), en moet deze aan de pc met mrdirect of aan de pc met koploper aangesloten worden.

Thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 21 januari 2006, 09:52:35 am
citaat:
Geplaatst door g4rc

Ivm de aansluiting zal ik er wel uitkomen

Had wel nog een ander vraagje.
Voor de bezetmelding kan er een S88 gebruikt worden
Waar kan ik deze volledig afgewerkt vinden (zodat ikzelf niets meer moet solderen), en moet deze aan de pc met mrdirect of aan de pc met koploper aangesloten worden.

Thx


Zoals je het vraagt bestaat het uit twee stukken: de S88. Die kan je kant en klaar kopen. Of de originele M* of de kant en klaar gebouwde LDT. Zelf solderen kan bij dat laatste ook. Is overigens ook goed te doen en nog leuk ook, maar dat off-topic.
Vervolgens heb je dan ook nog 'iets' nodig dat de signalen van en naar de S88 in de Mdirect PC leest. Gezien ook je vraagstelling: MDirect is een PC die een IB nadoet. Koploper stuurt een IB via een seriele poort aan en 'ziet' dus ook niet het verschil tussen een IB of een MDirect PC.
Maar weer even terug naar de S88: De signalen moeten dus ingelezen worden in de PC. Daarvoor heeft Marco Roede een schakeling ontworpen waarbij de standaard printerpoort van de PC gebruikt wordt om de signalen van en naar de S88 'om te smurfen' zodat ze via de printerpoort in en uit de Mdirect PC gaan. Het is geen moeilijke schakeling, maar vereist toch wel een beetje soldeervaardigheden. Lukt dat niet, doe dan eens een oproep of een collega spoorder zoiets voor je in elkaar wil zetten. Ik hoop dat dit zo verduidelijkt en zo niet: vraag gerust

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 21 januari 2006, 20:05:50 pm
Waar kan je deze kant en klaar kopen?

thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 24 januari 2006, 12:27:18 pm
Hello

Ik ben nu op deze website terechtgekomen :

http://www.ldt-infocenter.com/netherland/home_frame_nl.htm

Welke module(s) heb ik nodig om mijn baan ik blokken en secties te delen

Thx

Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 24 januari 2006, 13:15:10 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Hello

Ik ben nu op deze website terechtgekomen :

http://www.ldt-infocenter.com/netherland/home_frame_nl.htm

Welke module(s) heb ik nodig om mijn baan ik blokken en secties te delen

Thx




In zijn algemeenheid: je hebt een terugmelder nodig. Simpel gezegd is dat een stukje electronica die doorgeeft dat een trein of wagon over dat specifiek aangegeven punt heenrijdt. Wat echter meerspecifiek is: het signaleren. Bij 2-rail systemen is zgn. 'stroomdetectie' er gebruikelijk. Als er een stroomgebruiker (=lok, of wagon met lampje of een beetje weerstandslak) overheenrijdt, dan geeft de melder een signaal af. De 3 railers, vooral de C-Rail rijders hebben het makkelijker. Daar voldoet het om 1 spoorstaaf galvanisch te scheiden en wordt een contactje gemaakt als de wielen van een lok of wagon de ene spoorstaaf met de andere verbindt.

Wat verder belangrijk is om te weten: ieder blok heeft (minimaal) 2 bezetmelders nodig: 1 voor het binnenrijden en 1 voor de stop plaats. Als je koploper gebruikt dan 'leert' koploper remmen en zie je gebeuren dat bv in een station de trein binnenkomt, langzaam afremt en keurig stopt op de stopmelder. Heel soms heb je meer bezetmelders nodig, maar dat is vaak toch 'luxe'. Stel dat je een lange TEE express hebt en een klein motorpost ding. dan wil je dat de MP keurig in het midden van je station stopt en de TEE aan het einde van het perron, zodat niet de denkbeeldige passagiers achterin in 1:87 te pletter vallen op de spoordijk [B)]

LDT levert prima spul. Ik heb zelf zo'n 20 terugmelders en met niet een ook maar ooit 1 probleem gehad. Ik gebruik de bouwpakketten om dat ik het ook leuk vind om te solderen en zo. Is ook iets voordeliger uiteraard, maar dat is niet mijn primaire drijfveer. Kortom: Als je aangeeft wat je gebruikt (C-Rail oid) kunnen we je nog niets meer van dienst zijn.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 24 januari 2006, 13:20:15 pm
Leendert

Ik heb de c-rails (dus drie-rail)

Kevin
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 24 januari 2006, 14:30:48 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Leendert

Ik heb de c-rails (dus drie-rail)

Kevin



Kevin,

Uitstekende keuze. In dit geval heb je de RM-DEC-88 nodig. Of kan en klaar te koop of als bouwpakket. Ga je zaterdag toevalig naar Houten, dan kan je terecht op de stand van Jaap Kramer die verkoopt ze.

Weet je hoe je van een C-rail een detectie-rail maakt? Vast wel, maar toch maar even voor eventuele meelezers: De onderkant van de rail, daar zie je dat de massa van de ene spoorstaaf wordt doorverbonden met de andere. Dat gebeurt aan beide kanten van de rails. Net voor het lipje zie je dat het via een soort U bochtje verbinding maakt. Als je met een kleine kniptang daar aan beide kanten van de rails een stukje tussen uit knipt, dan is de scheinding der staven een feit. Slijpen met een Dremel kan ook, maar dat stinkt zo [xx(] Nu nog even een draadje op 1 van de lipjes en op de spoorstaaf waar je dat draadje aansluit een isolatie stukje. Ook nog een isolatie stukje op de rails waar je de rails op schuift want heb je inmiddels geen geisoleerd stuk meer, wand de massa komt dan weer vrolijk via het niet geisoleerde stuk binnen.
Als het niet helemaal helder is hoor ik dat wel, dan probeer ik wel even een detail foto te maken.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 24 januari 2006, 14:56:33 pm
Leendert

ik kom waarschijnlijk wel ooit, stukje per stukje dan wel
maar had nog een vraagje

Om de marklin 6604 van stroom ter voorzien heb ik een trafo nodig
Jij had de marklin 6647 vernoemd, maar deze is nog vrij duur

Wat kan ik als alternatief gebruiken?

thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 24 januari 2006, 19:45:56 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Leendert

ik kom waarschijnlijk wel ooit, stukje per stukje dan wel
maar had nog een vraagje

Om de marklin 6604 van stroom ter voorzien heb ik een trafo nodig
Jij had de marklin 6647 vernoemd, maar deze is nog vrij duur

Wat kan ik als alternatief gebruiken?

thx



Elke trafo die 16 volt minimaal 2 ampere kan leveren (wordt dan ook wel in VA uitgedrukt, bijvoorbeeld 32 VA, is OK. Dat kan een oude bv blauwe Marklin trafo zijn, maar ook iets wat je bijvoorbeeld uit een oude versterker sloopt. Niet meer dan 18 volt, want dat is schadelijk. Meer dan 32VA mag wel, maar is niet zinnig, want de 6602 kan niet meer dan dat leveren, want is thermisch beveiligd. Bij een niet-marklin trafo: 1 draad gaat naar de gele aansluiting en 1 naar de bruine. Het maakt niet uit welke van de 2 dat is, het is nog wisselspanning en dus niet polariteitsgevoelig.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 25 januari 2006, 19:37:38 pm
Leendert

kan deze trafo dienen:

http://www1.be.conrad.com/xl/2000_2999/2100/2180/2184/218494_RB_00_FB.EPS.jpg

Dit zijn de eigenschappen:
Technische spec.: Ingangsspanning 230 V~ ? Uitgangsspanning 18 V~. Kant-en-klaar apparaat met aansluitkabel met Euro-stekker.

Greetz
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 25 januari 2006, 22:09:36 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Leendert

kan deze trafo dienen:

http://www1.be.conrad.com/xl/2000_2999/2100/2180/2184/218494_RB_00_FB.EPS.jpg

Dit zijn de eigenschappen:
Technische spec.: Ingangsspanning 230 V~ ? Uitgangsspanning 18 V~. Kant-en-klaar apparaat met aansluitkabel met Euro-stekker.

Greetz



Dit is een prima keuze, voldoet aan alle criteria. En een super veilige uitvoering, ook niet onbelangrijk.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 26 januari 2006, 08:22:26 am
thx Leendert
voor alle hulp al

btw

als ik die transformator wil bestellen bij conrad dan komt er nog eens 6 euro aan transportkosten en 8 euro omdat ik onder minimumbedrag zit

dan ga ik van 16 euro naar 30 euro

Is wat overdreven

Weet iemand een winkel waar je een transformator kan kopen

Greetz
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 26 januari 2006, 11:40:48 am
citaat:
Geplaatst door g4rc

thx Leendert
voor alle hulp al

btw

als ik die transformator wil bestellen bij conrad dan komt er nog eens 6 euro aan transportkosten en 8 euro omdat ik onder minimumbedrag zit

dan ga ik van 16 euro naar 30 euro

Is wat overdreven

Weet iemand een winkel waar je een transformator kan kopen

Greetz



Ja, dat is het lastige, want de verhouding is nu een beetje zoek. Een vervelende eigenschap van trafo's is ook nog eens dat ze erg zwaar zijn. Zit er niet een electronica-zaak bij je in de buurt, want die hebben varianten hierop vaak gewoon liggen. In welke regio woon je, dan ken ik misschien nog wel wat adressen.
Ander alternatief is zaterdag a.s. de beurs in Houten. Maar ja, als je alleen daarvoor gaat, dan is de toegangsprijs van 5 euri ook wel weer buiten verhouding.

Groet,
leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 26 januari 2006, 11:54:31 am
Ik woon in Peer (limburg)

kort bij Hasselt, Genk

thx
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: Leendert op 26 januari 2006, 12:11:46 pm
citaat:
Geplaatst door g4rc

Ik woon in Peer (limburg)

kort bij Hasselt, Genk

thx




Hm.. Uitgerekend daar weet ik geen winkels in de buurt. Wellicht iemand anders. Als dat niet lukt, mail dan maar even, want dan wil ik er wel een voor je kopen en naar je opsturen, mits je geen haast heb, want ben even in het buitenland.

Groet,
Leendert
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: n/a op 26 januari 2006, 12:33:27 pm
Zoek gewoon de dichtbijzijnde marklin handelaar bij jou in de buurt op, dit kan via de Belgische marklin site. Bel hem op en vraag wat een witte 32 va trafo kost. Bij mijn handelaar kost een witte 32 va trafo 23 euro.
Titel: Markling mobile station voorbereiden op koploper
Bericht door: g4rc op 26 januari 2006, 12:41:30 pm
thx Davy

ga ik deze avond doen