Modelspoormagazine forum

Modelspoor, Algemeen en H0 => Het (oude) forum zelf => Topic gestart door: Gerolf op 06 oktober 2011, 12:08:00 pm

Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Gerolf op 06 oktober 2011, 12:08:00 pm
Ik hoor en lees via mails steeds vaker dat er "teveel off-topic gezever" op ons forum zou zijn. Dit zijn mijn idee?n hierover:

De babbelhoeken zijn bedoeld om mensen ook eens over iets anders te laten communiceren, en dat is op zich niet zo slecht.
Net als in een modelspoorclub - en dat is wat het idee achter de gewenste sfeer op het forum - moet er ruimte zijn voor andere onderwerpen, met de bedoeling om de band tussen forumleden te versterken. Het vermindert het aantal conflicten enorm.
Kijk maar eens hoeveel er vroeger gebakkeleid werd, en hoe gemoedelijk het er nu (meestal) aan toe gaat.
De keerzijde is dat er een sfeer ontstaat van "we hebben het fijn zo, niet moeilijk doen, ..."
... en dat ons forum een "applausforum" wordt, waar kritische opmerkingen soms als een bedreiging worden gezien, in plaats van deze als een leermoment te verwelkomen.

Stof tot nadenken? Graag jullie reacties ;)
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: swarol op 06 oktober 2011, 12:19:52 pm
klopt gerolf naast het spoor is ook nog leven,

anderzijds heb je geen intresse in of-topic er zijn onderwerpen genoeg die over alles en nog wat gaan op het spoor
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Dirky op 06 oktober 2011, 12:33:07 pm
De babbelhoek voor toog-praat heeft inderdaad veel verbeterd i.v.m. off-topic gedoe...

Ik blijf er echter bij dat er inderdaad teveel gejuich is en dat maakt het lezen van een draadje moeilijker omdat het nodeloos langer wordt. Het schouderklopke is leuk maar 20 schouderklopkes zullen al gauw beginnen vervelend aanvoelen! Sommige mensen hebben die schouderklopkes echt niet meer nodig... je Kermis draadje Gerolf, toont top modelbouw van begin tot het einde. Van mij krijg je geen schouderklopje meer...

Ook zijn er forumleden die opmerkingen-met-goede-bedoelingen als een regelrechte aanval beschouwen. Dat laatste is iets wat ik sterk voel omdat ik feitelijk op alles wat top is "vragen stel"/"kritiek geef" waar ik denk d.m.v. een discussie ofwel zelf bij te leren ofwel de auteur een handje te helpen. Daar heb ik dan weer problemen als de auteur de (kritische)vragen uit de weg gaat...

Al bij al blijft er een toffe sfeer hangen op dit forum waar ik amper een paar mensen persoonlijk van ken. En dat is op zich al veelzeggend...
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: PeterC op 06 oktober 2011, 12:38:38 pm
Gerolf, en alle forumleden,
"teveel off-topic-gezever"...  Stoor ik mij aan (alhoewel ik moet toegeven dat ik mij daar ook soms aan 'bezondig' [:I] ).

Mijn idee is als er een 'draadje' gestart wordt en je hebt daar zelf iets in in te brengen (zowel positief als negatief), post het dan.  Met afwijken van het draadje en onnodig commentaar (ook zowel positief als negatief) leert niemand iets bij en gaat het 'draadje' al vlug in de vergeethoek of gaat het vervelen.

Maar helaas wordt hier wel wat 'gepost' die...

Ik heb al eens de opmerking gemaakt dat het hier steeds vaker als FaceBook / Twitter gedoe aan toe gaat...  Ik denk vaak dat het aan bepaalde komkommertijden ligt, maar ja...


En behoudt die 'babbelhoek' voor al wat niet past in bepaalde 'draadjes'...  en voor die die er interesse voor hebben...

Commentaar krijgen/geven toont dat je interesse hebt maar...

Edit: het is een gebeuren dat op veel fora voorkomt.  Ik ga vaak mijn informatie zoeken en kom dan een 'interessant' draadje tegen op ??n of andere fora (waar ik geen lid van ben) en ben in eerste instantie ge?nteresseerd maar begin vlug te scrollen door de vaak overbodige antwoorden dat de essentie van het draadje aan mij ontgaat... en dat ik op mijn honger blijf zitten...
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Michiel op 06 oktober 2011, 13:08:54 pm
Als ik het vergelijk met de enkele andere fora waar ik regelmatig eens ga kijken, vind ik dat het met het "gezever" op dit forum nog enorm meevalt. Het is waar dat we een braaf forum zijn: schouderklopjes alom en met kritiek hebben we het misschien wat lastiger. Maar uiteindelijk valt het nog allemaal erg mee. En eerlijk gezegd, vind ik het niveau hier, modelbouwtechnisch dan, vrij hoog, zonder poe-ha, met toch een behoorlijk lage instapdrempel.

Een forum is zoals z'n leden, en ik vind dit forum nog een van de beste dat ik ken. Houden zo!
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Steam.N op 06 oktober 2011, 13:33:37 pm
Ik geeft het grif toe: ik bezondig me dikwijls aan het schouderklopjes geven, ik doe dit veel meer dan dat ik realisaties en probeersels op 't forum zet ...
Als mensen iets leuks tonen, weten ze toch graag of het goed is of niet?  Gewoon geen reacties krijgen laat je ook maar in de kou.
Anderzijds: kritiek moet ook kunnen (en daar zijn we hier erg voorzichtig mee).  Gewoon doen, in een constructieve geest.
Dus als de forumleden dit liever zo hebben, heb ik er geen problemen om wat te dimmen ...  No hard feelings.
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: PeterC op 06 oktober 2011, 13:38:50 pm
citaat:
Geplaatst door Steam.N

...Als mensen iets leuks tonen, weten ze toch graag of het goed is of niet?  Gewoon geen reacties krijgen laat je ook maar in de kou...Dat is waar!  En een compliment doet deugd!  En een negatieve opmerking opent je ogen...
De eeuwige tweestrijd en proberen de kerk in het midden te houden zeker?
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: martintje op 06 oktober 2011, 13:47:05 pm
Vooral het laatste wat je schrijft kan ik me in vinden, ik denk tegenwoordig nog wel eerst na voor ik een kritische noot geef, aangezien je dan meermaals aangevallen wordt door de personen die "meedoen veel belangrijker dan resultaat halen" hoog in het vaandel hebben staan.
Het Off Topic valt wel mee volgens mij, en ik bezondig er me wel eens aan, maar je moet bedenken, hoe ouder een forum, hoe meer bekende van elkaar, die elkaar ook persoonlijk oged kennen, hoe meer oude jongens krentebrood het wordt.
Bv ala ik en Evan los kunnen gaan ziet een buitenstaander dat als veel off topic gebrabbel, alleen insiders weten waar het over gaat, en ik snap dat dat vervelend kan zijn, maar lijkt me onvermijdbaar. sterker, je moet dat niet eens willen dat het vermijdbaar wordt.
ook als "de oude garde met veel kennis" hier veel komt, die doen dat meer om andere te helpen dan nog wat op te steken.
Jaag je deze mensne met kennis weg omdat ze soms iets te kritisch zijn, dan heb je over een paar jaar alleen nog maar een off topic en ohhh en ahhh forum, want alle kennis is afgehaakt.

Maar de sfeer lijkt mijn persoonlijk prima hier te zijn, al vergeet ik wel eens dat ik me op een forum begeef met een min of meer toch iets andere cultuur, en vergeet ik me na al die jaren af en toe nog steeds aan te passen, want ik zal me altijd te gast hier blijven voelen, maar daar is niks mis mee.
Asl ik met deen of geen echt off topic wil gaan , dan bel ik diegene wel op, net zo makkelijk [:)]
Als er af en toe iets beter gereageerd wordt door sommige goed bedoelde opbouwende kritieken is het toch een topforum ??
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: just4fun op 06 oktober 2011, 13:47:12 pm
Zeveren? Volgens mij doen ze dat alleen in de Wetstraat, al meer dan 400 dagen lang.
Hier valt dat echt reuze mee!
Er zijn inderdaad vele schouderklopjes voor Evan, Gerolf, Michiels pizzabaan, H0lland, ... Maar of dat een probleem is? Tenslotte noem ik hier maar enkele van de Grote Tovenaars (met hoofdletter!) op (en vergeet ik er vast).
Mensen zijn eigenlijk geboren 'zeveraars' die meestal naast de kwestie praten en maar heel-heel af en toe to the point. En gelukkig maar, 't zou verdomd stil zijn op de aardkloot als alleen maar over 'echte' zaken mocht gepraat worden [;)].
Paul
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Dirky op 06 oktober 2011, 14:13:03 pm
Misschien ben ik wel iets teveel ?een rivettenteller?. Maar voor mij is dit forum een gigantisch naslagwerk waar je ongelofelijk veel info kan terugvinden. Dat hebben we te danken aan iedereen die zijn kennis heeft gedeeld.
Ik vind het dus jammer dat meer dan de helft van dit naslagwerk vol schouderklopjes en off-topic zaken en te lange handtekeningen staat. Iets zoeken in een draadje dat feitelijk op 10 bladzijden kon maar nu 40 bladzijden lang is steekt gauw tegen?

Gerolf heeft zijn draadje eens opgekuist waardoor het merkelijk korter geworden is. Iedereen zou dit moeten kunnen? en doen!
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Gerolf op 06 oktober 2011, 14:29:31 pm
Ik ruim mijn kermisdraadje nog regelmatig op, Dirky [;)]
... maar niet iedereen kan dit doen! Enkel de admins kunnen reacties van anderen aanpassen of verwijderen.
Ik vind ook niet dat ik het recht heb om "om cosmetische redenen" te snoeien in andermans onderwerpen. Dubbele postings en "witte ruimte" haal ik w?l vaak weg.

Het forum als naslagwerk? De hoeveelheid informatie is op al die jaren erg groot geworden, en tussendoor-opmerkingen in een draadje maken het geheel achteraf soms moeilijk leesbaar - en ja, sommige grote handtekeningen en oversized-afbeeldingen ook...

PS: Die schouderklopjes kunnen een draadje soms moeilijk leesbaar maken, maar ik zou liegen als ik zeg dat ik ze niet waardeer [;)]
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: dgrr57 op 06 oktober 2011, 14:33:28 pm
citaat:
Geplaatst door Dirky

Gerolf heeft zijn draadje eens opgekuist waardoor het merkelijk korter geworden is. Iedereen zou dit moeten kunnen? en doen!

Waarom opkuisen [?] Er bestaat een gemakkelijker oplossing : als er iemand een draad begint, laat aan niemand anders de de toelating om in die draad te posten. Zo blijven alle draden proper en netjes [:D][:D][:D][:D][:D]

Maar of dat dan nog een forum is [?][?][?][?]
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: swarol op 06 oktober 2011, 14:44:44 pm
soms vind ik het geen schouderklopje zoals vb bij gerolf of peter maar meer een uiting van bewondering +

 als blik van een nieuweling (niet iedereen is er jaren mee bezig) gaat er een nieuwe wereld open van meer dan enkel treinen, maar het zoeken naar uw eigen kunne,

maar zoals meer gebeurd dacht ik dat dit draadje over de babbelhoek ging en niet naar antwoorden op andere draadjes....of ben ik verkeerd?
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Metpetergaathetbeter op 06 oktober 2011, 14:51:46 pm
wanneer er veel gekuist word geen reacties gepost kunnen of geen grapjes in de onderwerpen dan zal forum snel vervallen in een saaie boel,[:(][xx(][|)][:(!] bovendien niet aantrekkelijk voor buitenstaanders en ik moet zeggen dat de gemoedelijke sfeer hier op (of in) forum juist mij aantrok om toe te treden [8D][:)]
groeten Peter[;)]
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Gerolf op 06 oktober 2011, 15:14:10 pm
citaat:
Geplaatst door swarol
... dacht ik dat dit draadje over de babbelhoek ging en niet naar antwoorden op andere draadjes....of ben ik verkeerd?
Euh ... ja [;)] Het gaat over "off-topic gez.." De babbelhoek is genoemd als plaats waar off-topic een eigen biotoop heeft ...
Ik wou eigenlijk checken wat de bredere mening was, vergeleken met de engere die ik onder andere via enkele mails kreeg. Ik krijg voorlopig de indruk dat het allemaal best meevalt. En natuurlijk vind ik de gemoedelijke sfeer op ons forum h??l belangrijk.
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: swarol op 06 oktober 2011, 15:29:08 pm
vind dat die er wel is een goede sfeer hier....en wat de babbelhoek iedereen leest het draadje naar zijn keuze, dus simpel... geen intresse in babbelhoek, niet lezen [;)]
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Havoc op 06 oktober 2011, 20:26:21 pm
Ik snap enkel het verband niet tussen "babbelhoek" en "applausforum". Sinds het off-topic forum er is is erbehoorlijk minder off-topic tussen de topics (als je verstaat wat ik bedoel). Dat lijkt me dus een geslaagd maneuver. En zo druk is het daar nu ook niet met 2-3 topics/maand.

Als er nu nog zijn die vinden dat er in het off-topic stuk teveel off-topic dingen staan, dan moeten die eens opnieuw naar de lagere school, daar was een vak "begrijpend lezen"...

Dat van dat applausforum daar volg ik Gerolf in. Zelf al doet het niet veel ter zake, het geeft tenminste aan dat wat je laat zien bekeken wordt.

Er is echter 1 ding dat me opvalt: vaak zijn er mensen die als eerste post een zo algemene vraag stellen dat er geen zinnig antwoord op te geven is. En die posts lijden vaak tot een bitsig over-en-weer. Ik begrijp daar de 2 kanten, zowel de nieuweling die echt niet beter weet wat vragen als de gevorderde die niet weet hoe antwoorden. Daar liggen volgens mij enkele gemiste kansen maar ik heb geen antwoord hoe ze te vermijden.

En wat me het meeste stoort is "waar ben je mee bezig". Moest nu iedereen eens alles in een eigen draadje zetten, dan is er tenminste iets mee aan te vangen ipv de mestrommelhoop die het is.
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: dirkkerckhofs op 28 november 2011, 15:36:10 pm
Ik kan de stellingen van Gerolf aan het begin van dit draadje wel min of meer volgen.

Het valt redlijk mee, maar ik kan er mij soms ook aan storen. Soms kan je door het off-topicgezever bijna niet meer volgen waar het draadje nu werkelijk om ging. Maar de vergelijking met de sfeer op een club vind ik wel goed: gezever moet dus af en toe kunnen.

Mij zal je niet heel veel posts zien schrijven. Ik beperk me meestal tot dingen waar ik werkelijk iets aan het draadje mee kan bijdragen. Want van een applausforum moet ik ook niet weten. Als ik zelf iets post over mijn eigen modelbouwwerk verwacht ik eerlijk feedback: als het slecht is wil ik constructieve opmerkingen en als het goed is hoor ik het uiteraard ook graag.

Ook al ben ik ??n van die mensen, Gerolf, die met veel bewondering naar je draadje 'kermis' kijkt, maar niet de twintigste in de rij zal zijn om te applaudiseren.

Dirk
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Pol op 28 november 2011, 19:27:22 pm
Bepaalde draadjes volg ik gewoon en dan is de verhaallijn, ook met de off-topic-stukjes, goed te volgen.

Op een ander (niet-trein forum) heeft men de laatste tijd heel wat draadjes gesloten omdat er teveel off-topic gegaan werd. Een aantal vaste leden zijn vervolgens beginnen protesteren en hebben het forum vaarwel gezegd of zijn zelfs zover gegaan dat ze geschorst zijn ... Sfeer op dat forum -10?C! Dat snap je wel.

Op Modelspoorforum is de sfeer echt nog goed: er wordt weinig geruzied, zelden echt doorgescholden en als men off-topic gaat is het meestal juist bevorderend voor de sfeer. Ik vind dat positieve commentaren mogen gepost worden: al moeten we misschien voor onszelf wel uitmaken dat als er al vijf positieve commentaren gegeven zijn, een zesde misschien niet moet. Alhoewel ... [:D]

Groeten,

Pol
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: ysbeer op 28 november 2011, 19:48:52 pm
Ik ben best tevreden met zo als het nu gaat.
Nederlandse fora zijn vaak veel luidruchtiger en beledigen is daar voor sommige een sport.

Wat ik wel jammer vind is dat er soms niet wordt gereageer op een reactie.
Voorbeeld

Vraag is.Ik wil wat lijmen welke lijm is daar goed voor.

Iemand schrijft gebruik eens hupper de pup

Volgend schrijft
bij de die of zo hebben ze hippel de hip dat is pas goed.
 
Dan komt iemand die schrijf.
ik heb geen ervaring,maar kun je het niet schroeven

dan iemand die zegt.
Ik maak het altijd van hout.

Nu weet nog niemand iets,er is geen kritiek op huppel de pup of hippel de hip.
Nee weten alleen wat we niet willen weten.

En dat moet ik zeggen is op andere fora wel iets beter,als je daar dit of dat voorstelt,wordt je soms keihard terug gefloten.
met soms goede argumenten.

(als medewerking aan het verbeterenheb ik mijn rijdende stoomlok naar de sloper gebracht )

wim
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: swarol op 29 november 2011, 07:27:06 am
klopt wim er wordt veel rond de pot gedraaid, natuurlijk heeft dat ook te maken met.....

 

als iemand vraagt hoe hij vb digitaal de sterkte van licht kan verminderen. is niet het andwoord andere led...zwakkere voltage of zo... maar gewoon ge doet dit met de decoder of dat...

en dan krijg je natuurlijk de eindeloze discusies, van dit is beter of dat is beter die je in veel draadjes kan terug vinden, waardoor de vrager met nog meer vragen zit dan antwoorden...

en wat je op ieder forum hebt is veel lezers en weinig schrijvers... waarvan de lezers meestal op antwoorden...schrijf alleen op wat me intreseert of weet niet genoeg van het onderwerp (met het eerste ben ik niet akkoord en dat laatste vind ik juist)

en als je goed oplet bij vragen zijn het meestal dezelfde die de moeite nemen om te antwoorden.

wat foto's betreft (die soms veel te groot zijn), iedereen deelt graag zijn ervaring en is fier op wat hij gepresteerd heeft (klein of groot) en hoort het graag, mss daarvoor het facebook systheem ...vind ik leuk/niet leuk...duim op/af

wat me zelf betreft probeer ik zo weinig mogelijk commentaar te geven over wat er mis is want dat schiet meestal in een verkeerd keelgat daarom zie ik alles door een roze bril, en zo komen we weer bij discusies die daar uit vloeien...

einde gezaag[}:)][}:)][:D][:D][:D]
Titel: Teveel off-topic ?
Bericht door: Steam.N op 29 november 2011, 13:02:56 pm
citaat:
Geplaatst door ysbeer

... Wat ik wel jammer vind is dat er soms niet wordt gereageer op een reactie
...
Nu weet nog niemand iets, ...

wim


Wim,

hier kan ik je wel in volgen.  Er zijn op dit forum heel wat voorbeelden hiervan.
Maar soms IS er geen enige waarheid, en vertelt elks wat zijn beste/slechtste ervaring is, en de vrager moet in die informatie zelf wat graven.
Een welles-nietes discussie levert niets op, alsook niet de opmerkingen dat iemand het NIET weet.