Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => KISS en andere simpele elektronica => Topic gestart door: the enigma dj op 20 maart 2011, 14:05:09 pm

Titel: blokken indelen bij inhaalspoor
Bericht door: the enigma dj op 20 maart 2011, 14:05:09 pm
Goedendag modelspoorders,

ik ben druk met het uittekenen van het bloksysteem en stuit op het volgende probleem.

onderstaand plaatje geeft al een hoop informatie met wat de bedoeling is.
IMGhttp://www.fotopocket.nl/fpimages/2011/03/20/6ad5a18fea24cd54eb3c392b422ee76b/sporenplan%25blokken%25indelen.JPG/IMG


kunnen jullie zeggen of dit te realiseren is? en zo ja:
- hoe moet ik de blokken precies indelen als het in een railovaal ingebouwd wordt?
- waar moet ik de rails van elkaar isoleren?
- hoe moet het bloksysteem geschakeld worden omdat het gezien wordt als een inhaalspoor?
  moeten de signalen parallel geschakeld worden???

wie o wie kan me dat duidelijk maken? ben hier al maanden mee aan het tobben...
Titel: blokken indelen bij inhaalspoor
Bericht door: the enigma dj op 23 maart 2011, 16:14:00 pm
niemand een ideetje???
Titel: blokken indelen bij inhaalspoor
Bericht door: Michiel op 23 maart 2011, 16:26:19 pm
Hallo Enigma

in principe is het erg eenvoudig: de wisselstand ook meenemen als informatiebron (naast de bezetmelderinformatie) en met een hoopje AND's en OR's je blokken aan elkaar breien.

Maar in praktijk is het iets lastiger. Dan hebben we iets meer informatie nodig om een voorstel te kunnen geven. Is je bloksysteen dubbelrichting berijdbaar, of enkelrichting? Wat voor signaal heb je op die rode draad? Is dat louter een logische toestand (1/0, aan/uit), of is dat meer dat dat? Heb je een terugmelding van de wisselstanden? Zoek je een oplossing met discrete elektronica (transistors, logische IC's,...), elektro-mechanisch (relais) of op een andere manier?
Titel: blokken indelen bij inhaalspoor
Bericht door: the enigma dj op 23 maart 2011, 17:45:39 pm
citaat:
Geplaatst door Michiel

Hallo Enigma

in principe is het erg eenvoudig: de wisselstand ook meenemen als informatiebron (naast de bezetmelderinformatie) en met een hoopje AND's en OR's je blokken aan elkaar breien.

Maar in praktijk is het iets lastiger. Dan hebben we iets meer informatie nodig om een voorstel te kunnen geven. Is je bloksysteen dubbelrichting berijdbaar, of enkelrichting? Wat voor signaal heb je op die rode draad? Is dat louter een logische toestand (1/0, aan/uit), of is dat meer dat dat? Heb je een terugmelding van de wisselstanden? Zoek je een oplossing met discrete elektronica (transistors, logische IC's,...), elektro-mechanisch (relais) of op een andere manier?



er is een enkele rijrichting. zie bijgevoegde pijl. heb de tekening nu vereenvoudigd.
(http://www.fotopocket.nl/fpimages/2011/03/23/89d71880bd44d604ac8ee68825db2140/sporenplan%25blokken%25indelen%25inhaalspoor.JPG) (http://www.fotopocket.nl)

aangezien ik de zelfdenkende wissels van fleischmann gebruik en deze heb ge?lektrificeerd, begrijpt het bloksysteem dan ook dat het spoor stroomloos is als je de wissels in geblokkeerde toestand heb staan?

het is misschien makkelijk om het met logische ic's te gaan doen. althans denk ik. wil geen pc, plc of iets dergelijks gebruiken.
kan je hier misschien iets mee?