Modelspoormagazine forum

Modelspoor Magazine => MSM Algemeen => Topic gestart door: Gerolf op 23 september 2005, 13:27:35 PM

Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 23 september 2005, 13:27:35 PM
Het is een idee waar ik langer mee zit, en graag jullie mening hierop:
- MSM wil, naar mijn mening, een breed modelspoorpubliek aanspreken, met artikels voor iedereen: beginners, gevorderden en experts.
- Er zitten verschillen in diverse artikels, naargelang het doelpubliek, maar dit is niet altijd even duidelijk.
- De uitersten (absolute beginners en absolute experts) blijven soms wat op hun honger naar geschikte artikels voor hen

Daarom het volgende idee:
- De aanduiding van een moeilijkheidsgraad bij een artikel (vb. zoals bij kruiswoordraadselboekjes, van 1 tot 5 sterren)
- artikels voor 'absolute beginners', in de stijl van 'back to basics' in Model Railroader. Ik beschouw mezelf als gevorderde bouwer, maar vind hier toch regelmatig nuttige info.
- artikels voor 'absolute experts' met vb. nieuwe gereedschappen en technieken, gevorderde elektronica, ... Waardoor gevorderden verder kunnen groeien - en beginners kunnen dromen ;)
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Havoc op 23 september 2005, 13:58:28 PM
Wie gaat die toekennen? Dan ga je weer eideloze discussies krijgen over "was dat artikel nu voor beginners of gevorderden?"... Iedereen 100% tevreden stellen ga je nooit kunnen. En het is niet zo dik dat je na een maand toch niet alles gelezen hebt, ook de artikels die je misschien niet interesseren.

Maar er zou van elk soort een artikel moeten inzitten, dat wel.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 23 september 2005, 19:07:19 PM
Dag,

De redactie moet dat toekennen.  We discussi?ren toch ook niet op voorhand wat er wel en niet moet verschijnen;
In Duitse en Franse tijdschriften duidt men wel aan voor wie het bestemd is, dus zou MSM dat ook kunnen.

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 24 september 2005, 15:10:53 PM
Een sterrensysteem waarbij ieder voor zichzelf moet uitmaken of het 1 tot 5 sterren is lijkt mij de enige mogelijkheid. alleen er is ook een verschil in Bv scenery en elektronica dus moet je al werken met meer dan een aankondiging (moeilijkheidsgraad en soort werk)

Jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 24 september 2005, 16:19:55 PM
Ik denk dat ieder voor zich kan uitmaken waar hij sterk of zwak in is, dat is waar.
Toch denk ik dat vb. een gevorderde in rails leggen er baat bij heeft als er, zeg maar, 4 sterren staan bij een artikel over zelf wissels bouwen. Dan kan hij/zij inschatten of dit voor hem/haar wel of niet haalbaar is.
Een beginner kan ditzelfde artikel interessante lectuur vinden, maar boven zijn petje, en misschien eens gaan overwegen om met flexibels te gaan werken ipv met standaardrails.
Een gevorderde in elektronica heeft misschien niet zoveel aan KIS (wat ikzelf met twee of drie sterren zou inschatten), maar zou graag eens een complexer probleem opgelost zien.
Nu, het gaat me zeker niet alleen over de "sterren", het gaat me ook over een gamma aan artikels in MSM, gericht op diverse delen van het doelpubliek.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: marimon op 24 september 2005, 20:21:48 PM
Is het dan de bedoeling dat er vijf verschillende MSM's zullen verschijnen zoals je aangehaald hebt met de kruiswoordraadselboekjes?

Ik denk dat ieder voor zich kan uitmaken welk artikel ??n of vijf sterren verdient.

Ik als beginner lees graag een artikel over bv electronica waar ik geen jota van snap maar waar ik nadien toch iets mee heb bijgeleerd .

Ik stel bv mijn prioriteiten op scenery en al de rest is meegenomen en uiteindelijk is het treinrijden op zich voor mij een leuke bedoening.

Werd er ergens in een draadje niet gezegd "dit is geen eliteclub maar een forum, dus ook een magazine mijnsinsziens, dat  openstaat voor iedereen". Als je dus met jou voorstel punten zou verdienen Gerolf, denk ik dat MSM de foute toer op gaat.

Concreet: ieder moet voor zich maar sterren toekennen die hij wil toekennen, al zijn het er een dozijn. Maar MSM mag van zijn huidige koers niet afwijken.
[:)]


Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 25 september 2005, 00:58:41 AM
citaat:
Is het dan de bedoeling dat er vijf verschillende MSM's zullen verschijnen zoals je aangehaald hebt met de kruiswoordraadselboekjes?
Maar nee, dat bedoel ik niet. Het enige wat ik wil voorstellen is: dat een lezer aan het begin van een artikel weet wat hij kan verwachten.
citaat:
Werd er ergens in een draadje niet gezegd "dit is geen eliteclub maar een forum, dus ook een magazine mijnsinsziens, dat openstaat voor iedereen". Als je dus met jou voorstel punten zou verdienen Gerolf, denk ik dat MSM de foute toer op gaat.
Deze snap ik niet. Bedoel je dat ik elitair wil doen? Dat meen je toch niet, hoop ik. Ik heb al meermaals laten horen dat typische beginners-artikels m??r dan wenselijk zouden zijn.
//MSM%20mag%20van%20zijn%20huidige%20koers%20niet%20afwijken...%20Maar%20er%20zou%20van%20elk%20soort%20een%20artikel%20moeten%20inzitten,%20dat%20wel. Dit is mijn standpunt ook
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: n/a op 25 september 2005, 00:59:47 AM
Gerolf,

Hoewel ik zeker sympathie voor de onderliggende gedachte kan hebben ben ik bang dat een sterrenklassificatie tegen een aantal praktische bezwaren oploopt. Een goeroe m.b.t. scenery kan een nitwit op gebied van elektro en een gevorderde met digitaal zijn als u begrijpt wat ik bedoel.
Denk dat de opdracht in meer algemene zin aan de geachte redactie van MSM is om een blad te maken dat voor ieder wat wils heeft en het daar bij laten. Tot nu toe slagen ze daar, m.i., redelijk goed in, de ene keer weer wat beter dan de andere.
Kortom, sterretjes lijkt me een te eenzijdige en simpele benadering die ook weer allerlei onduidelijkheden zal scheppen.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 25 september 2005, 10:04:12 AM
Dag,

Als ik sommige reacties lees, dan moet ik toch wel vaststellen dat sommige zich ongelooflijk van den domme houden, problemen zoeken waar er geen zijn, enz.
Er moeten dus geen 5 of 10 MSM's komen (1 degelijk is al genoeg).
Maar bij ieder artikel een vooraf gedefinieerde moeilijkheidsgraad zetten is toch niet onoverkomelijk.
Vooraf gedefinieerd: op de redactie zitten toch genoeg modelbouwers en op dit forum zitten er ook toch een hoop !
In andere tijdschriften lukt het wel en dit tot ieders tevredenheid.
Maar ja, deze "draad" zou wel eens wonderwel kunnen passen in de beoordeling van MSM in een andere ,veel bredere nieuwsgroep.

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 25 september 2005, 10:08:04 AM
citaat:
Geplaatst door rgp
deze "draad" zou wel eens wonderwel kunnen passen in de beoordeling van MSM in een andere ,veel bredere nieuwsgroep.
Deze opmerking begrijp ik niet, Roland. Verklaar eens [?]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 25 september 2005, 12:54:41 PM
Het sterrensysteem is zeker niet slecht maar je moet er wel bijzetten in welk onderdeel scenery, digitaal, electronica, rijdend materiaal enz...

jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 25 september 2005, 13:21:06 PM
Dag,

Gerolf, op de newsgroup waar ik u enige tijd gelezen de url heb van doorgegeven, de kritiek op MSM en specifiek op het nummer 41 (franstalige versie) is niet mals.  Trouwens het aantal abo in de club neemt permanent af (2004=19; 2005=17; 2006=15; maar ik weet dat niemand er van wakker ligt)
Het aantal mensen die ik ken en die MSM niet in abonnement hebben is vrij groot en altijd om dezelfde reden: we kopen wel eens een nummer als er eens iets echt interessant instaat.
Jan, het aantal sterren staat bij ieder artikel, dus bij ieder "soort" (scenery, sporen leggen, ombouw, ...).

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Klaas Zondervan op 25 september 2005, 15:49:09 PM
citaat:
Geplaatst door rgp

.....In andere tijdschriften lukt het wel en dit tot ieders tevredenheid.

Bedoel je hiermee dat er tijdschriften zijn die sterren toekennen aan hun artikelen? Nooit gezien. Kun je hier voorbeelden van geven?
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 25 september 2005, 16:02:27 PM
Dag,

Ik heb twee metodes gezien, ??n met sterren en ??n met korenaren.  Het ene beperkte zich tot inzendingen van artikels aangaande verbeteringen en aanpassingen door leden.
Ik dacht ModellEisenbahner en Loki (ik ben op beiden niet (meer) geabonneerd)

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Havoc op 25 september 2005, 16:25:38 PM
Kennelijk is het dus niet alleen MSM dat een probleem heeft met abonnementen. Ik vermoed dat dit een gevolg is van het net. Vroeger had ik ook een vijf-tal abonnementen, nu niets meer. Het is gewoon niet te volgen.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: just4fun op 25 september 2005, 19:38:04 PM
citaat:
Geplaatst door Funky

Een goeroe m.b.t. scenery kan een nitwit op gebied van elektro en een gevorderde met digitaal zijn ...


Inderdaad, die scenery-goeroe is een 5-sterrenkerel op dat terrein, en een 1-sterkerel op electro, kan best.
Ik kan Gerolfs redenering best volgen, zelf bak ik graag m'n eigen brood en in de op dat vlak verkrijgbare boeken staat soms ook aangegeven in welke moeilijkheidskategorie het bijhorende recept geplaatst kan worden.  De vraag is of het toekennen van sterren niet erg moeilijk wordt. Lijkt me wel te overwegen en de lezer (wij dus) moeten zichzelf ook een ster geven op elk afzonderlijk vlak van het modelspoorbouwen
Groet,
Paul
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: n/a op 26 september 2005, 09:09:40 AM
Everything is relative...

5-sterren-KEMELS ken ik genoeg [:D]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: bartie op 26 september 2005, 11:47:29 AM
Het lijkt me meestal (na het lezen van een artikel) vrij duidelijk of dit iets is waaraan ik me kan wagen of niet.
MSM nr 41:
*stootblokken: kan iedereen wel proberen, gezien vrij eenvoudig en geen grote investeringskosten, je kan dus wat oefenen.
*stadje van papier: gratis bijgeleverd dus kan ook door iedereen gemaakt worden.
*mobiele stoomgenerator: dat dit best niet u allereerste werkje in zelfbouw is met plastikard en messing lijkt me evident. Als U al enige ervaring in zelfbouw heeft, is dit een mooie uitdaging.
*verweren: als je de serie van het begin gevolgd hebt, kan dit geen probleem zijn.
*Gieten: dat dit ook al een stadium hoger zit en best niet u allereerste ervaring met zelfbouw is (ook de kostprijs is hoger) lijkt me evident.
*...

Het begint tenslotte toch met eigenkennis van wat zal voor mij gaan en wat is te hoog gegrepen. Wanneer je jezelf teveel overschat, gaan sterren daar niet veel aan veranderen, denk ik.

Groeten Bart.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: tonycabus op 26 september 2005, 17:59:45 PM
Dat zal Albert ook bedoeld hebben, Bart!
Voor beginnelingen zou het anders wel een stimulans kunnen zijn, aan een ??n- of twee-sterren-project te beginnen. Want je moet ERGENS beginnen...
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: marimon op 26 september 2005, 18:57:47 PM
citaat:
Geplaatst door Gerolf_Peeters
Deze snap ik niet. Bedoel je dat ik elitair wil doen? Dat meen je toch niet, hoop ik. Ik heb al meermaals laten horen dat typische beginners-artikels m??r dan wenselijk zouden zijn.



Neenee Gerolf, dat bedoel ik h?lemaal niet. Maak je maar geen zorgen. Trouwens inderdaad, als er iemand duidelijke taal spreekt voor beginners ben je steeds van de partij.

Wat ik vrees is dat sterren gauw gaan vervelen. All?, hoe moet ik het uitdrukken. In het begin zal het mooi ogen wanneer de artikelen voorafgegaan worden met sterren. Commercieel is het een fameus catch-eye effect voor de individuele koper van het magazine. Maar de abonnees hebben er, vrees ik, weinig aan.

Zullen de 'uitersten' er werkelijk baat bij hebben?

Nu, sterren of kometen, ik blijf MSM wel verder kopen hoor!
Mag ik nog iets zeggen[^]:eigenlijk vind ik dit draadje zware stof voor een eenvoudige vraag[:p].




Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 27 september 2005, 09:17:05 AM
zoals Tony zegt voor beginners kan het een aansporing zijn om ermee te beginnen. Dus waarom daar niet met beginnen, een aanduiding en of dat nu "1 ster" of gewoon "beginners" is maakt niet uit.

Jan

Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: bartie op 27 september 2005, 10:14:40 AM
Nu, het zou me zeker niet storen hoor, en voor mensen die af en toe eens MSM kopen is het inderdaad misschien wel handig.

Bart.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 27 september 2005, 20:40:13 PM
Uit de discussie heb ik intussen begrepen dat het toekennen van de "hogere" moeilijkheidsgraden (sterren, planeten, korenaren, ... hoe dan ook) inderdaad tot discussie kan leiden. Dat is misschien een - niet onoverkomelijk - probleem voor de redactie.
Inderdaad, zoals eerder gesteld: min of meer gevorderde modelbouwers kunnen meestal zelf wel uitmaken of het artikel voor hen wel of niet haalbaar is.
Blijft punt twee van mijn vraag: een aanbod voor de 'uitersten' bij de lezers, met vooral aandacht voor beginners (ergens in deze draad oneerbiedig 'nitwits' genoemd):
Nogmaals, ik meen dat er een rubriek voor beginners moet zijn, met onderwerpen als:
- tafelbouw (L-frame, modulair, ...)
- bedrading en andere eenvoudige electro
- plans ontwerpen
- werken met flexibele rails
- bogen uitzetten
- ...
Kortom, een antwoord op veelgestelde beginnersvragen (waar we ook  op dit forum ruimte voor hebben gecre?erd!)
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ERVIN op 27 september 2005, 21:17:20 PM
Ik ben het volledig met je eens GEROLF,ikzelf ben al enkele jaren bezig met modelspoorbaan,en ook ik heb soms nog "beginnersvragen!!".
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: doomslu op 27 september 2005, 21:54:01 PM
Ben ik ook mee eens.
MSM mag zeker de beginners niet uit het oog verliezen.
En voor die mensen is zo'n aanduiding van de moeilijkheidsgraad misschien wel interessant.

En zoals Gerolf in het begin al aangaf mogen er zeker ook artikels voor 'experts' bij zijn, zodat we levenslang abonnee mogen blijven. [;)]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 27 september 2005, 22:08:03 PM
Dag,

Volledig mee eens.  Maar stoot de beginners niet af mee te theoretische lessen.  Onderzoek hun problemen/vragen en geef daar concrete antwoorden op zonder er eerst gegradueerde of universiatiren van te willen maken ! (Het enige minpunt van KIS; we zijn er al hoeveel maand mee bezig, incl de nummers met NIHIL ?  Dat is de manier om af te stoten)

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 28 september 2005, 08:16:06 AM
Bon dan kunnen we stellen dat er al een kleine groep met eensgezindheid is.

Jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Pol De Bard op 28 september 2005, 15:01:46 PM
@Roland...
Het KIS-team heeft van de zomer niet stilgezeten hoor! Integendeel; Het "probleem" is alleen maar dat er dingen aan het veranderen zijn in de digitale wereld, of het nu in 3-rail of 2-rail is.
En het was zomer, niet echt het bouwseizoen, vonden we. Vandaar dat we dus bij diverse fabrikanten te rade zijn gegaan, want al zal KIS een Lo-Tech analoog systeem zijn (90% van de modelspoorders zijn daar nog voorstanders van!) toch moet er digitaal mee kunnen gereden worden.
Wat nu de theorie betreft, die werd opzettelijk zo vulgariserend mogelijk gehouden. Geen graduaten vormen, maar de lezer laten begrijpen dat het niet echt zooo ingewikkeld is. Uiteindelijk worden de schakelingen alleen nog qua bouw beschreven, maar wie wil snapt wat erin gebeurt. Maar diepgaande kennis is niet vereist om de bouw tot een goed einde te brengen. Volgende mannd verschijnt een oefenprojekt. Wie ooit een soldeerbout heeft gehanteerd kan het maken. En zo gaan we nu door. Ook voor de beginneling, of zelfs: speciaal daarvoor!
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 28 september 2005, 18:45:16 PM
Dag,

Zoals door zo velen gezegd, iedereen kan niet alles goed vinden.
Dat je die artikelenreeks wil schrijven, chapeau.
Maar sorry de argumentatie in uw eerste twee paragrafen is zwak.
1? Veranderingen: als je wacht tot het stabiel is, dan schrijf je nooit iets.  vergelijk maar met computers.
2? De zomer: idd, maar is dat niet de betse periode om aan modelbouw te doen: lange zomeravonden op terras, vakantie, geen expo's, ...

Enfin, ik wacht op n?42.

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 28 september 2005, 20:13:16 PM
citaat:
Wie ooit een soldeerbout heeft gehanteerd kan het maken.
Dit citaat kan een eigen leven gaan leiden ... [;)]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: tonycabus op 29 september 2005, 00:21:56 AM
Ja, waar had ik dat nog gehoord????[:)]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: pabe op 29 september 2005, 13:35:14 PM
Ik snap toch niet goed waar het probleem ligt...  op bijvoorbeeld de bouwdozen van vliegtuigen wordt toch dikwijls ook een sterrensysteem toegepast om de complexiteit aan te duiden...

Paul
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: loco op 30 september 2005, 19:15:14 PM
MSM mag niet exclusief zijn. Een sterrensysteem of iets dergelijks toekennen is echter minder eenvoudig dan je zou denken. Maar er zou wel zeker extra aandacht mogen besteed worden aan beginners of her-in-stappers. Misschien een afzonderlijke rubriek, maar dan onder een ludieke benaming zonder betuttelend te willen zijn. Lijkt me wel haalbaar.
Loco
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: n/a op 04 oktober 2005, 18:20:37 PM
ik vind het toch een goed een goed idee...maar ik heb nog iets. ben ik al zo niet meer geinteresseerd of zie ik geen informatie onder de foto's? laat me iets weten[xx(][:(][V]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 04 oktober 2005, 20:04:21 PM
citaat:
Geplaatst door arne

ik vind het toch een goed een goed idee...maar ik heb nog iets. ben ik al zo niet meer geinteresseerd of zie ik geen informatie onder de foto's? laat me iets weten[xx(][:(][V]

Die opmerking begrijp ik niet goed, Arne. Kan je iets duidelijker dijn?
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 06 oktober 2005, 09:19:46 AM
Arne over wat hebt ge het ik ook kan niet volgen.

Jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 11 oktober 2005, 09:08:36 AM
Ik denk dat Arne wat off-topic reageert, en dat het gaat over een - soms - gebrek aan onderschriften bij foto's in MSM.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 12 oktober 2005, 09:18:42 AM
heb ik nog niet echt op gelet, zal dat straks eens nazien
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: nmbssncb op 23 januari 2006, 22:17:26 PM
citaat:
Geplaatst door Havoc

Kennelijk is het dus niet alleen MSM dat een probleem heeft met abonnementen. Ik vermoed dat dit een gevolg is van het net. Vroeger had ik ook een vijf-tal abonnementen, nu niets meer. Het is gewoon niet te volgen.



Ja, het is inderdaad niet (meer) te volgen...
Dit forum met al zijn onderwerpen, zinvolle en minder zinvolle reakties, dat is pas niet meer te volgen...

Nee, dan voor mij maar een abonnement op een blad. Overzichtelijk. Altijd binnen bereik. Niks opstarten, inloggen, klikken, en weer verder klikken, en vaak steeds verder van het originele onderwerp wegdrijven.

Men zegt wel eens: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Is het omgekeerde ook waar?


nmbssncb
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: glamo op 24 januari 2006, 02:20:47 AM
wel NMBSSNCB;

ik ben al 35 jaar met modelbouw bezig en kan alleen maar zeggen dat als ik een vraag heb en ze op het forum stel ik er binnen de twee dagen een antwoord op heb. je bent nooit te oud om te leren, en als eens klikken en een pagina omdraaien wat lastig is dan is dat een persoonlijk probleem. als het mij niet intresseert dan lees ik het niet.

mvg KURT

ps:en ik heb hier al veel opgestoken hoor!!
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 24 januari 2006, 09:47:58 AM
citaat:
Geplaatst door nmbssncb
Dit forum met al zijn onderwerpen, zinvolle en minder zinvolle reakties, dat is pas niet meer te volgen...
Gelukkig heeft dit forum een goed-werkende zoekfunctie. Zo is het toch als naslagwerk bruikbaar [;)]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: n/a op 24 januari 2006, 13:17:52 PM
Hello Gerolf,
Ik vind je idee van het geven van sterren om de moeilijksgraad aan te geven een goed idee.
Maar wie gaat die beoordeling geven. Want tenslotte door bijvoorbeeld een beoordeling moeilijk te geven, schrik je veel potentieele klanten of mensen af, die het aandurven  een bepaald iets te kopen.
Ik weet ondertussen dat vele schrijvers van artikels er zelf niet veel van kennen en dus zullen geneigd zijn een beoordeling moeilijk te geven aan bepaalde bouwdozen, waar door in zekere zin de schrijver van het artikel mensen afraad iets te kopen.
Ik heb een abonnement op het Engelse tijdschrift " Modelrail ". Daar wordt bij een beschrijving van een bepaalde bouwdoos de moeilijkheidsgraad voor het bouwen aangegeven. En dat werkt prima. Maar vooralleer die mensen van Modelrail een beoordeling geven, hebben ze de bouwdoos zelf gebouwd. En door bouwers en dus ook schrijvers die er echt iets van kennen. Ieder daar heeft zijn specialiteit.En je kan er van overtuigd zijn dat hun beoordeling goed en korrekt is.
En daar heb ik bij MSM mijn twijfel over. Ten eerste bouwen ze niet  de bouwkit, want ze kopen geen bouwkits aan.
Maar ik ken de schrijvers van de artikels van MSM goed. Er zijn er bij die prachtige diarama's kunnen bouwen , prachtige zaken in plasticard, prachtig het bouwen van wit metallen kits onder de knie hebben.
Maar nu spreek ik voor mijn winkel, messing kits daar hebben ze geen ervaring mee. De enige die dit perfect kon, schrijft op dit moment niet meer voor MSM. ( door tijdsgebrek ). Er is wel nog iemand die ooit messing kits heeft gesoldeerd, maar tenslotte is de ervaring die hij er mee opdeed niet voldoende om een onafhankelijke en juiste mening te formuleren.
En als je een beoordeling waar je een produkt mee kelderd of omhoog krikt wil geven, moet je het bouwen met die materie ook volledig en probleemloos kunnen uitvoeren, anders is de beoordeling die je geeft waardeloos en breek je bepaalde koopwaar volledig af.
Want geloof het of niet als het geschreven staat ( zelfs al kent de schrijver van het artikel er niets van en schrijft hij waardeloze zaken ) de massa gelooft wat er staat en de kit is ten dode opgeschreven.
Ik zeg niet dat alle messing kits perfect zijn, maar je kan een goeie kit door het slecht bouwen helemaal afbreken waardoor ze niet meer wordt gekocht. En dan ga je je mengen in het zakencijfer van een bepaalde konstrukteur. En dat kan niet!
Dat is mijn mening en ligt waarschijnlijk niet op dezelfde lijn als sommige denken of schrijven.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ysbeer op 24 januari 2006, 13:39:59 PM
Ik vraag mij af wat je bereikt met een moeilijkheids cijfer.
Wat is moeilijk,wanneer je mij een uiterst eenvoudig messing setje laat maken,dan bak ik daar waarschijnlijk niets van.Dat ligt dan niet aan dat setje maar aan mij.Vraag je mij nu een beoordeling dan zal ik zeker zeggen moeilijkheid nr 9 of nog hoger.
Dit is dan absoluut ten onrechten.
Nu het omgekeerde een uitgelezen messing bouwer bouwt het zelfde setje ,resultaat perfect.
De beoordeling die dan volgt is moeilijkheid 1.
Ook dat is ten onrechten
Wat moeilijk is voor meneer A is een fluitje van een cent voor meneer B.

Alweer volgens mij.moeilijk of niet moeilijk heeft niet met het product,maar alleen met de kennis van de koper te maken.
En die is wel te beoordelen,maar ik zie het resultaat niet graag gepubliceert.

Ken uw zelf en uw capaciteiten is nog altijd de beste graad meter.

Wim
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Havoc op 24 januari 2006, 14:03:24 PM
citaat:
Dit forum met al zijn onderwerpen, zinvolle en minder zinvolle reakties, dat is pas niet meer te volgen...

Nee, dan voor mij maar een abonnement op een blad. Overzichtelijk. Altijd binnen bereik.


Dit forum is heel makkelijk te volgen. Hier zit amper 500 m/v. Mijn probleem met tijdschriften is dat ze:
- slechts beperkt voor mij toepasbaar zijn
- moeilijk te doorzoeken
- veel te veel plaats innemen
- als ik alles wil volgen wat mij interesseert ik er ongeveer 10-12 moet volgen.
- op een tijdschrift kan je geen vragen stellen

Op het net, gewoon Google wat je zoekt en op enkele uurtjes heb je wat je moet hebben: modelbouw, materiaal, electronica, recepten, informatica, informatie etc.

citaat:
Wat moeilijk is voor meneer A is een fluitje van een cent voor meneer B.


En dat is de beperking van de hele zaak. Geef mij een electronisch schema en ik trek mijn plan, maar laat mij geen ballast leggen. Als je specialisten alles laat uitproberen, dan is alles gemakkelijk. Het omgekeerde is evengoed waar spijtig genoeg.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: bartie op 24 januari 2006, 18:05:16 PM
Hallo,

Zou het niet veel beter zijn moesten de fabrikanten op hun bouwdozen zelf een moeilijkheidsgraad zetten. Toen ik als kind modelbouwvliegtuigen in elkaar stak stonden er daar sterren op die de moeilijkheid weergaven.
Dit geeft natuurlijk nog geen garantie dat je het gekochte kitje perfect zal kunnen bouwen, maar stelt je wel in de mogelijkheid wanneer je bijvoorbeeld voor de eerste keer een messing setje wil bouwen je weet wat haalbaar is en wat absoluut niet voor beginners is.

Bart.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Tom op 24 januari 2006, 18:42:07 PM
Op de bouwdozen van revel staan er cijfertjes die de moeilijkheidsgraad aanduiden.
Zo kan je ongeveer voor jezelf uitmaken of het moeilijk is of niet.
Maar voor mij hoeft MSM dit niet te doen bij hun artikels, op het einde staat toch meestal of het al dan niet moeilijk is voor een beginner.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: nmbssncb op 24 januari 2006, 18:47:26 PM
citaat:
Geplaatst door glamo

wel NMBSSNCB;

ik ben al 35 jaar met modelbouw bezig en kan alleen maar zeggen dat als ik een vraag heb en ze op het forum stel ik er binnen de twee dagen een antwoord op heb. je bent nooit te oud om te leren, en als eens klikken en een pagina omdraaien wat lastig is dan is dat een persoonlijk probleem. als het mij niet intresseert dan lees ik het niet.

mvg KURT

ps:en ik heb hier al veel opgestoken hoor!!




Beste Kurt,

Ik kan je natuurlijk geen ongelijk geven. Vragen worden (soms / vaak) snel beantwoord. Soms helemaal niet. Soms geridikuliseerd.
Zoekfunktie ook mooi. Google-en, ja vooral met 34.597 hits. Nog 34.596 te gaan...

Je begrijp ook wel dat je straks op een of andere wijze voor dit forum en voor het opvragen van informatie geld zal gaan betalen. Want voor niets gaat de zon op...
Dit forum bestaat bij gratie van het maandblad Modelspoor Magazine, de verkoop ervan en eventuele reklame-inkomsten. Ik zie nog geen reklame-boodschappen tussen de berichten door maar wellicht komt dat nog wel.
Ik ben benieuwd hoe het verder gaat in de "blij dat ik (gratis) internet" wereld...

nmbssncb
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: rgp op 24 januari 2006, 20:28:59 PM
Dag,

Paul, hebt ge al zoveel "schade" geleden door negatieve artikels ?  Of zijt ge aan het zwemmen ?
Als je kits enkel voor goede modelbouwers zijn en die zijn er volgens u niet, dan is er geen markt voor uw product.[:D]

Hier kunnen ze dus geen correcte info geven (of moet ik zeggen pro PB geven boven alles).  Nogal hoog van den toren aan het blazen.

Tip: orienteer u op Engelse modellen, die kunnen ze goed beoordelen [:(!]

Roland
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 25 januari 2006, 20:21:44 PM
We kunnen hier natuurlijk gaan herhalen wat er al eerder in deze draad stond:
- moeilijkheidsgraden zijn individueel (de ene is beter in elekronica, de andere in wheathering ...)
- moeilijkheidsgraden zijn een ingeburgerd begrip
- wie beoordeelt de graden
Wat mij betreft is het niet de bedoeling een waardering voor een artikel te geven, maar een tip voor potenti?le nabouwers. Het gaat mij ook om praktijk-artikels in MSM, niet over bouwdozen van fabrikant A of B.
Wat ik intussen wel merk is dat in de artikels van de laatste tijd de auteur vaak een vermelding geeft over de moeilijkheidsgraad, in de zin van "een beetje knutselaar kan ..." of "mits wat ervaring kan je ...". Dit is wat mij betreft even goed, maar misschien is het nuttig als dit soort informatie wat meer opvallend in een artikel wordt verwerkt.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 25 januari 2006, 23:24:31 PM
Reeds van in het begin was ik niet de grote voorstander van een sterrendom. een kleine aanwijzijng zoals heden gebeurt en eigenlijk altijd al was moet meer dan voldoende zijn. Ik blijf erbij dat eenieder voor zichzelf moet uitmaken wat hij kan en niet kan. Als je nog niet kunt inschatten hoe moeikijk iets is zult ge het meestal ook niet kunnen.

Jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: mardelat op 08 april 2006, 10:23:23 AM
Na 50 jaar modelbouw zijn er niet zoveel geheimen meer voor mij in deze zaak , met wat goeie wil en het voor ogen houden dat men altijd MOET proberen (om alzo te leren door scha en schande bij wijze van spreken) zijn in feite de moeilijkheden te classeren in: te doen of onmogelijk.
Wij evolueren naar allesomvattende elektronica, daar zit mijn inziens het grote probleem, alhoewel.....
In nr.45 MSM voor de reeks 59 staat zeer goed en duidelijk  omschreven hoe de lichten dienen veranderd te worden, wat ik ook heb gedaan met zeer goed resultaat.
In nr.34 MSM werd beschreven hoe decoders kunnen ingebouwd worden in bepaalde stomers, terug voor mij, leek zijnde in de elektronica, geen al te groot probleem om het uit te voeren.
Vandaar deze tussenkomst: is het mogelijk dat schrijvers van technische elekt. artikelen zich meer in de plaats stellen van de niet-specialisten en derhalve met eenvoudige afbeeldingen en schetsen de zaak klaar en duidelijk voorstellen. (Misschien tot verveling van de echte elektrons, dat weet ik, we mogen echter niet uit het oog verliezen dat die elektrons maar een klein percentage zijn van AL de treinhobbyisten).
Zo zou ik graag mijn vorige generatie 62/63 van Roco willen digitaliseren, maar...op de elek.plaket, waar moet ik beginnen "zagen en doorkrassen" en waar moet wat gesoldeerd worden?
In feite 2 vragen in deze tussenkomst, maar met Pasen in het vooruitzicht zult u me wel willen vergeven zeker?
Groeten, Marcel

, leek zijnde in de elektronica
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ysbeer op 08 april 2006, 11:01:11 AM
Het beroerde van dit soort zaken is dat er niet een soort lok is die je om moet bouwen maar wel 100 verschillende.
Stel dat je een artikel zou lezen over de ombouw van b.v de 62 serie van roco met plaatjes schetsjes en weet ik al wat niet meer.
Dan bouw je probleem loos die lok om,maar nu de volgende daar zit een ander plaatje op en andere kleur draad.
Dan ben je weer even ver,om nog maar niet te praten over loks van allerhande merken.
Wat een veel beter oplossing is,het leren van hoe werkt een decoder dat lijkt moeilijker dan het is,je hoeft n.l niet te weten hoe een decoder het doet alleen maar waar laat ik de draadjes en waar om.
juist als je weet waarom, kun je elke lok ombouwen zonder problemen
En geloof mij hoe het buiten de decoder in elkaar zit kan echt iedereen leren(eventueel door vragen) dat is echt niet moeilijk.
Probeer het(met de paasdagen)

wim

Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: mardelat op 08 april 2006, 15:50:22 PM
Beste Wim,
Wat een decoder is en doet, daar heb ik geen problemen mee. Wat het installeren van elektr.componenten aangaat, ook niet.
Effen zeggen wat ik vroeger gedaan heb, toen mijn ogen nog 100% waren: ik heb 112 telegel.modelschepen gebouwd met met alle toeters en bellen derop en derin; de elektr?plaketjes werden gemaakt door een vriend die nu, door alcohol, beiden strijd is. Daarnaast heb ik ook een 100-tal tele.vliegtuigen gebouwd, ook met snufjes daarin.
Een Lima-lok digitaliseren stelt me ook geen probleem.
Ik krijg wel problemen wanneer ik de basisplaket bij de 62/63 wil behouden, dan zie ik meteen niet meer welke banen onderbroken moeten worden of niet. Ik heb deze middag een deel van mijn loks opengedaan en geconstateerd dat het principe voor allen hetzelfde is (spreek dus niet over lengte, dikte, breedte ect).Misschien doe ik er meteen deze plaketjes deruit te kipperen en te werken zoals ik een Lima aanpak, of beter niet? Dat was in feite de vraag van de leek die ik ben in de elektronica. Tussen haakjes, ik ben wel 69 jaar oud hoor.
Groetjes, Marcel

Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 08 april 2006, 16:25:56 PM
Ik zag eerst het nut niet om die oude elektronicaplaatjes te bewaren. Mij lijkt het best om die in dit geval eruit te zwieren om je loc te digitaliseren.
Enkel de lampjes hebben hun plaats, en dan moet je mogelijk de lichtgeleiders aanpassen, of LED's plaatsen.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ysbeer op 08 april 2006, 17:36:37 PM
Hallo marcel
Het was echt niet de bedoeling neer buigend te doen,maar ik had kennelijk niet helemaal begrepen wat je bedoelde,van daar.
Je kan het plaatje er natuurlijk uitgooien bij die oude loks,maar dan zit je net als gerolf zegt meestal met de lampjes.
Misschien is helemaal kaal maken behalve dan de aansluitpunten van de motor en de lampjes een oplossing.
Persoonlijk heb ik dit ook gedaan en dat gaat redelijk.
Meer moeite had ik hier en daar met waar laat ik de decoder.
Een troost is als je een nieuwe lok koopt zit er een stekker in[:)]
Hoeveel loks moet je ombouwen ???
en met wat??

wim
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: mardelat op 08 april 2006, 18:34:58 PM
Hoi Wim,
Via E-bay heb ik een partij Uhlenbrock-decoders 74400 op de kop kunnen tikken voor 15,99euro ea. De Limaloks (Jocadisombouwen met led-verlichting) zijn reeds gedaan; maar zoals website Uhlenbrock aanbeveeld, de bouwstenen met "hittelijm" op chassis geplaatst, werkt zeer goed. Ik heb nu nog 3 62/63 die ik ga digitaliseren, uiteraard met ledjes. Maar nen mens moet met zijn tijd meegaan, daarom denk ik van de laatste generatie 76000 Uhlenbrock te nemen; ga eerst nog eens de elektr. evolutie bekijken vooraleer te beslissen.
Je gaat wel denken waarom nen oude vent dat alles nog doet; minuut, ik heb een kleinzoon en die is verzot op treintjes; wanneer het zover is wil ik wel een uptodate verzameling overmaken. dat is wat ze noemen effe vooruit denken.
Wat mijn verzameling betreft, 50% (en dat is heel wat) zijn laatste edities, dus allemaal met digitaalstekker.
Nog even over die ledjes; ik heb de nieuwe Mehano reeks 51 gekocht, deze heeft ledverlichting maar dan wel, voor wat de witte betreft, met een afschuwelijke kleur: een harde blauwachtige schijn. Aanders een fantastische lok qua rijden als afwerking, spijtig van de helheid van die ledjes (en dan nog op een analoog circuit, wat zal dat geven als die op de digitale baan komt.
Groetjes, Marcel
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: erik de noorman op 08 april 2006, 19:04:02 PM
Ik heb bij mijn 62 ook het printplaatje er uit gegooid en de lampjes apart terug aangesloten. Een plaatsje voor de decoder vind je helemaal in het dak.
De lichtgeleiders verwijderen en dan de ronde raampjes verwijderen.
Het bevestigingsstuk van de raampjes die tegen het dak komen wegsneden van de raampjes. De raampjes die nu los van mekaar zitten terug in de lokkast plaatsen en vast tapen met zwarte tape. De lichtgeleiders terug plaatsen. Nu is er voldoende ruimte tussen de lichtgeleiders en het dak om er een decoder tussen te schuiven.
Zo heb ik dat opgelost

Erik
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ysbeer op 08 april 2006, 19:26:20 PM
Ha Marcel niet zo minderwaarig over ouwe mensen doen hoor[:(!]

In de laatste generatie decoders kun je de lampjes dimmen.
Nooit geprobeerd.

Wim
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: PaulC op 08 april 2006, 22:15:49 PM
Marcel,

Ik heb een bestand over de inbouw van een decoder in een Roco 62/63 van de vorige generatie. Ik zal het doormailen.

Paul
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: mardelat op 09 april 2006, 11:41:24 AM
Hallo Paul,
Nogmaals hartelijk dank; dit is dus werkelijk het preciese antwoord op mijn vraag.
Na grondige studie ben ik tot het besluit gekomen dat mits de nodige aandacht en concentratie kan doortrekken op alle oudere plaketten; niet alleen de 62/63 zullen onder handen worden genomen, maar ook de 59.
Het artikel is klaar, overzichtelijk en gemakkelijk te begrijpen (wat wil een leek nog meer?)Vandaar mijn besluit: werkelijk iets voor in MSM te publiseren (indien er geen copywrite mee gemoeid is natuurlijk).
Hartelijke groeten, Marcel
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Peter op 09 april 2006, 12:57:25 PM
Wat wel zou kunnen is het voorbeeld volgen van een Duitse website waar  verschillende loks stap voor stap worden gedigitaliseerd. Het moet mijns inziens toch mogelijk zijn dat die befaamde (beruchte) Elektrons zoiets zouden kunnen samenstellen voor onze Belgische modellen. Ik ben zelf ook geen specialist op het gebied van elektronika, maar zoals voor zoveel anderen: De hulp (informatie) zou welkom zijn.
Hierbij nog een link naar een voorbeeld de bedoelde website nl. de ombouw van een Duitse V60 (belgische 260 of reeeks 80) naar DCC
http://bahn-in-haan.de/_umbauv60.html
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: mardelat op 09 april 2006, 14:18:23 PM
Hallo Peter,
Meer dan gelijk heeft U; maar welke elektron gaat eens uit zijnen ivoren toren komen? Opgegeven website: zeeeeeer interessant, zo kunnen we er nog gebruiken.
Groeten, Marcel
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: loco op 09 april 2006, 17:30:29 PM
Inderdaad mooie site, maar volgens mij geen goed voorbeeld. Deze loc is (mechanisch) grondig onder handen genomen, en daar zou een zogenoemde elektron ook geen raad mee weten.
Het probleem is niet dat er techneuten zijn die in een ivoren toren zitten. Want wie schrijft anders al die boekjes vol met al dat elkektronisch spul. Het probleem is wel dat er weinigen in staat zijn om dit op papier te zetten en tegelijk te visualiseren met beeldmateriaal.
Loco
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Koen op 09 april 2006, 19:50:27 PM
Inderdaad loco,

Een uitdaging voor de technici onder ons.
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: Gerolf op 10 april 2006, 06:51:43 AM
Ik voel me niet geroepen [:o)]
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: janjozef op 10 april 2006, 08:24:36 AM
Terwijl het merendeel van de kenners er liever met bezig zijn als er over te schrijven.

Jan
Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: ysbeer op 10 april 2006, 10:01:40 AM
Ja en wat moet er dan geschreven worden ??
Een beschrijving voor het ombouwen van elke (belg of ned) lok die ooit gemaakt is door welk merk dan ook,er daar dan ook nog plaatjes bij.
Dat lijkt mij een vreselijk werk,zeg maar gerust vrijwel onmogelijk.
Ik blijf bij wat ik al eerder heb geschreven,laat al onze ombouwers eerst even,en dat is echt maar even,de theorie van een omgebouwde lok leren.
Wie die kent kan elke lok zonder plaatjes en weet ik meer rustig ombouwen.
Een schriftelijk cursus figuurzagen heeft ook niet veel zin.als je niet weet hoe het zaagje werkt[:D]

wim

Titel: Moeilijkheidsgraden in MSM
Bericht door: locomotion op 10 april 2006, 14:37:39 PM
Ysbeer, daar valt iets over te zeggen.
Je kunt het niveau van elk artikel niet naar beneden trekken omdat er enkele zijn die er nog niets van begrijpen.
Kennis vraagt investeren in de tijd om deze kennis op te bouwen. Hier een daar een beetje oppikken en dan zelf proberen. Vaak is het zien doen beter dan plaatjes en een gedetailleerde beschrijving waarin nog vele vragen onbeantwoord blijven. Daarom beter een goede technische tekening waar ik niets van snap dan een kindertekening die onvolledig is.
Als je echt iets wilt weten, dan ga je ervoor en na veel vallen en opstaan (en veel pijn van het vallen) zal het uiteindelijk wel lukken. Dat is toch mijn ervaring.
En wat schrijven betreft, misschien later als ik met pensioen ben.

locomotion