Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Tips & Tricks => Topic gestart door: Peter op 27 juli 2010, 11:36:56 AM

Titel: Messing solderen
Bericht door: Peter op 27 juli 2010, 11:36:56 AM
Zou willen beginnen met mijn messing bouwpakket van de B&K bekolingskraan.
Heb ondertussen een regelbaar soldeerstation. Wat is de beste vloieistof of vet en op welke temperatuur moet ik dat  station instellen?
Titel: Messing solderen
Bericht door: Gerolf op 27 juli 2010, 12:00:23 PM
Volgens "de boekjes" moet je soldeertemperatuur zowat 10 graden boven de smelttemperatuur van je tin liggen.

Ik vermoed dat je harskernsoldeer gebruikt.
Ik zou beide delen vooraf vertinnen met "tin-it 40/60" van CFS (bij de loodgietersbenodigdheden) en een stukje harskernsoldeer gebruiken om ter plaatse de eigenlijke las te maken.
Titel: Messing solderen
Bericht door: Dirky op 27 juli 2010, 12:02:36 PM
Vanaf 350 graden beginnen soldeer en soldeerpunt te verbranden. Je mag hoger gaan (zal je voor dikkere onderdelen ook moeten doen) maar dan werk je beter snel en continu. Zelf gebruik ik zeer vloeibare flux "Interflux Pacific 2008". Loodgieters vloeimiddel werkt ook maar het werkstuk moet achteraf beter gereinigd worden.
Titel: Messing solderen
Bericht door: jacques timmermans op 27 juli 2010, 12:04:05 PM
Peter,

ik wens je heel veel moed en een grote portie geduld! Messing bouwkits, zoals die van B&K, soldeer je het beste met een zgn. soldeerpasa (Fl?ssiglot), dat bij de gerenommeerde winkels in Duitsland verkrijgbaar is. Soldeerpasta is een mengsel van zeer fijn gemalen lood plus toevoegingen en een vloeimiddel, in de regel fosforzuur. Dus heb je in principe geen extra vloeimiddel meer nodig, doch in sommige gevallen is het beter om nog eens wat extra vloeimiddel toe te tegen. Hiervoor gebruik je het beste een 25% oplossing van fosforzuur; Let er wel op, dat het vloeimiddel de coating van je soldeerpunt wegvreet en je dus vaker de soldeerpunt zult moeten vervangen, omdat hij op die plaatsen waar de coating is weggevreten verbrandt.

Jacques Timmermans

Titel: Messing solderen
Bericht door: loco op 27 juli 2010, 12:45:17 PM
Iedereen heeft zo wat zijn ervaringen met solderen en ik denk dat allerlei technieken mogelijk zijn.
Als het een klein bouwpakket is gebruik ik vaak soldeer met harskern waarvan ik de draad ik kleine plakjes knip. Vaak laat ik nog een druppel soldeer op een koude steen vallen waardoor het ultradus wordt en verknip ik deze plak soldeer in kleine stukjes. Daarna werk ik verder met soldeervet. Zogezegd is dit zuurvrij, maar daar geloof ik niet veel van. Het is geen pasta, maar een vet waarin waarschijnlijk een zuur is verwerkt. Dit vet gebruik ik als vloeimiddel en kan met een kaasprikje of iets anders gemakkelijk aangebracht worden op de plaats waar je wenst te solderen. Let wel op, want het vet warmt op en loopt dus ook uit. Maar wanneer je weinig soldeer gebruikt blijft het vloeien van de soldeer en van het vet ook beperkt. Je kan dan ook werken met een gewone soldeebout met temperatuurregeling. Het soldeervet gaat lang mee. Ik veronderstel dat ze het nog steeds verkopen in een elektronicawinkel. De temperatuur moet voldoende zijn om het soldeer te doen smelten. In verband hiermee kan je soldeer met verschillend smeltpunt gebruiken die je ook voor witmetaal pakketten gebruikt. Ik heb drie soorten met elke een verschillende smelttemperatuur die ik indertijd in UK kocht. Het voordeel is dat je hiermee onderdelen die dicht bijeen staan kunt solderen zonder dat op een andere plaats de delen terug loskomen. Samen met harskern had ik dan vier soorten soldeeer met verschillend smeltpunt. Je moet dann wel precies de smelttemperatuur regelen met je regelstation net boven het smeltpunt van het gebruikte soldeer. Soldeer met een lager smeltpunt is ook wel brozer. Moet je een oersterk pakket solderen of juist niet, dan moet je hiermee rekening houden. Ik gebruik dus geen pasta's waarin soldeer in verwerkt zit. Hiermee heb ik niet zo'n goede ervaringen. Deze pastas gebruik ik wel met een weerstandsoldeerstation.
Titel: Messing solderen
Bericht door: Gerolf op 27 juli 2010, 17:11:31 PM
Ik ging ervan uit dat Peter harskernsoldeer gebruikt, en enkel een vloeimiddel zocht.
Mijn voorkeur voor messing-kit-solderen gaat ook uit naar een WSA en soldeerpasta.

Soldeerpasta is best bruikbaar met een bout, al moet je de punt dan wat vaker reinigen.
De - naar mijn smaak - ideale pasta heb ik nog niet in de handel gevonden. Ik meng pasta van Amesan (te dik - droogt snel uit) met die van CFL (te vloeibaar - loopt teveel weg) in een 50/50 verhouding. Aanbrengen doe ik met een injectiespuitje met een dikke, afgekorte naald. In de spuit blijft de pasta h??l lang bruikbaar zonder dat je een potje hebt open staan (en laat indrogen) tijdens het werk.