Hallo allemaal,
Ik heb me wat bezig gehouden met het maken van een teststrookje om te zien hoe de k-rails eruit zien als deze in de ballast gelegd worden, om te zien hoe groen gras is en om te testen hoe ik aarde kan nabootsen.
Hierbij het eerste resultaat:
IMGhttp://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test1.jpg/IMG
IMGhttp://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test2.jpg/IMG
Op de eerste foto is de rechterkant (tweede foto linkerkant) reeds wat geweatherd met pastelkrijtjes (roest op de sporen en de aardeweg wat ingekleurd). De sporen zelf zijn nog niet geschilderd (lijkt mij eenvoudiger om eerst te airbrushen en dan pas monteren).
Graag commentaar
Zeker niet slecht als eerste keer.
Welke steentjes heb je gebruikt ?
De steentjes zijn kattebak korrels: kosten niets, maar vragen enorm veel werk om ze deftig te krijgen en om ervoor te zorgen dat ze niet direct meer oplossen in water(lijm).
... en wat is dat vele werk dan met die korrels? Vertel [:p]
Ik merk hier en daar wat gaatjes in je bedding. Zijn dat alsnog opgeloste korrels?
Je roestkleur-poeder: een beetje fel, niet?
En wat de rails zelf betreft: best airbrushen. Dat mag na het inbedden, maar voor het gras...
De gaatjes in de bedding zijn steentjes die losgelaten hebben; ik moet ze terug aanvullen (komt sterker over op de foto's dan in werkelijkheid - mijn ogen en mijn brilletje komen niet meer overeen!).
Wat betreft de korrels: de uitleg volgt later (moet morgen vroeg werken).
...maar voor het gras...? - Wat bedoel je?
citaat:
Geplaatst door PeterC
...maar voor het gras...? - Wat bedoel je?
Opdat je gras niet bruin zou gespoten worden [;)]
citaat:
Geplaatst door PeterC
De gaatjes in de bedding zijn steentjes die losgelaten hebben; ik moet ze terug aanvullen (komt sterker over op de foto's dan in werkelijkheid - mijn ogen en mijn brilletje komen niet meer overeen!).
Wat betreft de korrels: de uitleg volgt later (moet morgen vroeg werken).
...maar voor het gras...? - Wat bedoel je?
Ik ken het probleem : op close-up foto's worden foutjes duidelijk die met het blote oog niet opvallen. Niet erg dus.
Ziet er zeker niet slecht uit.
Als je je rails vooraf schildert in een roestkleurtje, volstaat het volgens mij om nadien een heel fijn laagje roest met de airbrush aan te brengen. Op die manier loopt je gras niet zo veel gevaar.
Het schilderen van de rails is echter wel een tijdrovend werkje...
Fretbol [;)]
Zoals beloofd hier de beschrijving van de ballast van kattebak korrels:
Eerst en vooral een woordje uileg bij het Googlen naar kattebak korrels. Elke uitleg en vraag die ik vind naar ballast van kattebak korrels geeft volgende resultaten: ?Neen, nooit mee beginnen. Nein, nicht fur mich. Jamais??.
Daar ik in het verleden op grotere schaal (1/35, militaire modelbouw) reeds goede resultaten had met die korrels als ballast wou ik dit wel eens proberen voor schaal HO. Let op: ik heb enkel experimentele resultaten. Een volledige baan heb ik er nog niet mee gedaan!
De ballast die ik gebruik is gemaakt van kattebak korrels. De balast is goedkoop maar vraagt wel tamelijk veel werk om te maken.
We beginnen met kattebak vulling. We doen deze in een oude (elektrische) koffiemolen en malen de korrels fijn. Dan nemen we twee theezeefjes. Een fijne en een heel fijne. De grofste van de twee plaatsen we in de fijnste. We gieten de gemalen korrels er in en zeven maar. De korrels die te grof zijn, blijven in de bovenste zeef liggen, deze die te fijn zijn en het stof valt door de tweede zeef. Datgene dat in de onderste zeef blijft liggen is goed als ballast. Datgene dat te grof is, gaat terug in de koffiemolen. De te fijne korrels en het stof zijn afval.
Na enkele uren malen en zeven, hebben we een hoeveelheid ballast die kan gekleurd worden. Dat kleuren kan enkel met verf op oliebasis. Wanneer we de korrels in een waterbasis verf gooien wordt dit een dikke (klei)brij.
Voor het kleuren voldoet een confituurpot het beste. In deze pot maken we een wash van zwarte (artiesten) olieverf en wat white spirit. We voegen een klein beetje blauwe (olie)verf bij om mooie grijze ballast te krijgen. Nadat de verf is opgelost, verdunnen we de wash verder met white spirit tot de pot halfvol is. Hier gieten we de ongekleurde ballast in. Het geheel begint wat te bruisen, maar de korrels lossen niet op. De pot wordt gevuld tot alle vloeistof in de korrels is getrokken (goed roeren!).
We laten de pot een tijdje bezinken en gieten het teveel aan verdunner af. Deze zou nu terug kleurloos moeten zijn daar alle verf is opgenomen door de korrels. De inhoud van de pot wordt nu uitgegoten op enkele kranten en in een goed verluchte ruimte gelegd om te drogen (het stinkt enorm naar white spirit). Na enkele dagen (tijdens de zomer) zijn de korrels opgedroogd en hebben we grijze ballast.
Door verschillende ladingen te mengen, krijgen we afwisseling van grijstinten.
De ballast wordt geplaatst zoals natuursteen ballast. Het enige waar men moet op letten is dat de ballast niet te nat wordt gespoten om te lijmen want de korrels kunnen toch nog oplossen in teveel water.
Voor het lijmen gebruik in een parfumfles (zonder reclame: een grote fles van CK die gemakkelijk kan opgevuld worden) die ik vul met water en enkele druppeltjes spoelmiddel. Nadat de korreltjes (voorzichtig) nat gespoten zijn, breng ik met een pipet verdunde houtlijm aan (1 deel lijm, 3 delen water en enkele druppeltjes spoelmiddel).
Tot daar mijn methode (die op een grotere schaal zeker geen probleem geeft).
Vragen en/of opmerkingen, vuur maar af!
Ondertussen nog een beetje verder gewerkt aan het teststrookje. De rails en bevestigingen heb ik voorzien van enkele lagen roest-bruine wash. Het felle roest van de pastelkrijtjes is nu wat getemperd. Verder heb ik nog wat lang gras en onkruid ?gezaaid?. Foto?s volgen?
Hierbij de foto's zoals het teststrookje er nu uitziet.
(http://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test3.jpg)
(http://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test4.jpg)
Graag commentaar.
[:0] Prachtig, zeker en vast!
Suggesties:
- De roest zou ik iets verder laten uitdeinen, ook over een deel van het schuine ballastbed
- Je hoge gras is nogal "wild" (dik gekruld).
Dat heb je met foto's, h? [;)] Die tonen meer dan het oog opmerkt....
Zoals de specialisten het hierboven al aangeven, de roest mag gerust wat verder uitlopen, zoals je hier op de foto kan zien is de gehele bedding eigenlijk vuil van het stof.[;)]
(http://i24.photobucket.com/albums/c33/ervingti/grootbedrijf/treinen1287.jpg)
Bedankt voor de vlugge reacties, ik experimenteer verder met mijn krijtjes en washes.
Ik overweeg sterk om toch te proberen met 'gekochte' ballast. Welke ballast is er volgens jullie 'ideaal' en is vlot verkrijgbaar?
Ik denk dat de meeste aanwezigen (mezelf inbegrepen) een mix van Woodland Scenics-produkten gebruiken.
Peter,
Ik gebruik "echte" ballast.
Mijn werkprincipe van de zeefjes is dezelfde als die van u maar ik gebruik andere materiaal.
Waar ik werk is er een grote hoeveelheid 0/7 (steenslagstof of pouss??) in voorraad.
Dit wordt bij de maatschappij gebruikt om voetpaden aan te leggen.
Ik heb dus ooit gezondigt door enkele kilo's van deze 0/7 mee naar huis te nemen.
Deze werd dan ook gezift en enkel de steentjes dit niet door het kleine zeefje verdwenen liggen nu op mijn baantje.De steentjes heb ik ook wel "gewassen" omdat op de nieuwe ballast altijd stof hangt.
Dit geeft een effect van nieuwe ballast.
Best wel mooi maar van korte duur want eens de lijm aangebracht is het nieuw er af.
Het stof gebruik ik om voetpaden mee af te werken en de groffe steentjes zijn weer naar de firma gegaan om op een of ander voetpad terecht te komen.
Voordeel is dat deze steentjes niet in het grijs dienen geverfd te worden en gelijmd kunnen worden naar hartelust.Met andere woorden.
U hoeft geen schrik te hebben voor oplossende ballast.
Eens lijm in de ballastlaag is uitgehard kan deze geverfd worden naar believen.
Spoorse groeten,
Yves.
Denk dat die kattebak korrels voor problemen zal zorgen op termijn,
want die zijn gemaakt om vocht op te nemen....
(http://i75.photobucket.com/albums/i291/loebaske/poren1.jpg)
(http://i75.photobucket.com/albums/i291/loebaske/in.jpg)
@Gerolf,
Welke mix van nummers van Woodland Scenics gebruik ik dan best (ik heb hier een pdf catalogus staan)? Waar kan ?on the fly? (zonder te bestellen) die ballast kopen (OVL, WVL of A?pen)? Ik ben vrijdag as een dagje thuis en zou de namiddag besteden om ?inkopen? te doen.
@Yves,
Wat betreft werk zit ik in een gans andere branche en kan dus niet ?zondigen?. Is die ballast in de bouwmarkt verkrijgbaar en eventueel waar?
@Eric Loebaske,
Om die reden overweeg ik om een product te gebruiken dat geen vocht opneemt en geen stof afgeeft. Ik heb ondertussen pagina?s gegoogled en ik heb nog geen enkel positief bericht gevonden van die kattebak korrels. Op 1/35? geeft dit wel een propere indruk, maar op kleine schaal heb ik er nog niet mee gewerkt (ik ben trouwens een (her)beginner op die schaal!).
Je mix hangt af van de periode waarin je baan zich bevindt, en hoe "recent" je baanvak van ballast is voorzien.
In tpIII (mijn uitverkoren tijdperk) wordt ballast snel donkergrijs door het kolenstof, in het na-stoomse tijdperk is vooral roest een "kleur" die het ballast krijgt.
Ik gebruik als basis meestal een mix van "buff", "grey" en "brown", maar soms doe ik er ook ineens al "cinders" tussen, dit alles in de grootte "medium" voor de ballast zelf, en "fine" voor de onderlaag die je naast het spoor ziet.
Na het lijmen volgt de airbrush met "pacemaker grey" van PollyScale.
Collectorsbank in Wilrijk heeft de meeste produkten in voorraad.
Gerolf,
Ik heb de nummertjes gevonden in de catalogus. Mijn baan zou zich ook afspelen in TP III (wel DB).
Bij de site van Collectorsbank vind ik enkel een veilingshuis. Is dat wel degelijk de winkel die je bedoeld?
Peter, dat is de winkel, maar zijn grootste bezigheid is veiling, maar weet niet van waar je afkomstig bent...maar zekers een bezoekje waard, heeft trouwens zeeeer veel spullen van Americaanse makelij (Walthers) in huis die best bruikbaar is op onze baantjes.
Ondertussen gezien...van Deinze, niet zover van Gent, als je eens wil langskomen in de club laat je het maar weten en helpen we je met zoveel mogelijke antwoorden op je vragen.
Eric
Hun site navigeert niet geweldig, maar je hebt de juiste.
Online bestellen zit er niet in voor scenery-produkten. Misschien zijn er wel andere handelaars (hier op dit forum?) die je kunnen helpen.
E?ntje heb ik alvast gevonden:
http://www.modeltrein-paradise.be/02b8ff98920ffde07/042fb39a8512c5411/042fb39ad90dd3e12/index.php
Just Gerolf, Patrick heeft dat nu ook in huis, en is een stuk dichter voor Peter [:)][:)]
@Gerolf,
Bedankt voor de site, ik zal eens een kijkje nemen in Sint Niklaas want dat is wat dichter dan Wilrijk.
@Eric,
Is dat de club in Gent-Zeehaven? Waar kan ik de club juist vinden en wanneer zijn er bijeenkomsten?
citaat:
Geplaatst door PeterC
@Eric,
Is dat de club in Gent-Zeehaven? Waar kan ik de club juist vinden en wanneer zijn er bijeenkomsten?
Die club in Gent-Zeehaven is een andere (waar ik trouwens lid van ben)
Wegens uitbreidingen van de gebouwen en bundels is ze wel moeilijk te bereiken nu.
Veenakkerstraat in Gent (zijstraat van de Hogeweg).
Elke maandagavond clubavond vanaf 19u30 - 20u tot 22u
De club van Eric bevindt zich niet ver van het station van Merelbeke, aan de voetgangersbrug.
Bedank Dimi, onze club is Ghent Rairoad Association, en ligt aan de grens Merelbeke/Gentbrugge als je intresse heb stuur me maar een mailke, ondertussen zijn we flink opgeschoten met ons nieuw project Gent-zuid.
dat laatste moet wel, je hebt het ganse forum uitgenodigd voor de opening van gent-zuid ( of was dat juist een drink ) [:D]
Dimitri en Eric,
Bedankt voor de reactie. Ik zie het wel zitten om eens een kijkje te komen nemen, maar mij aansluiten bij een club is heel moeilijk voor mij daar ik op de onmogelijkste uren en heel onregelmatig moet werken.
Eric, ik heb je een PM gestuurd.
Ondertussen ben ik reeds aan een nieuw teststrookje begonnen om te leren uit mijn fouten van het eerste.
Het plankje is gezaagd, kurk en rail zijn er reeds opgekleefd. Nu nog wachten tot wanneer ik de juiste ballast heb.
Peter,
Sorry voor de late reactie maar het is nogal druk bij ons thuis.
Ik denk dat ge bij elke grote handel in bouwmaterialen wel aan porfiersteentje 0/7 of 0/8 kunt geraken.
Porfier wordt ook veel op opritten gelegd.Zodus...
U moet dus eigenlijk de afval hebben van die steentjes die ze op de opritten leggen.
Ik zal jullie 14 dagen missen.
Moet met de vrouw, en kinderen, op reis. Snik.
Spoorse groeten,
Yves.
citaat:
Geplaatst door yvessan77
...Ik zal jullie 14 dagen missen.
Moet met de vrouw, en kinderen, op reis. Snik.
Spoorse groeten,
Yves.
Arme Yves, we zullen aan je denken. [:o)]
Ik weet niet zenne jongens.
Het is naar Portugal en ze spreken daar maar een raar taaltje.
Op de koop toe is't dan nog een afgelegen plaats.
Maar ik zal zeker zoeken en hopelijk iets vinden.
De groeten vanuit Moerzeke,
Yves.
[:D]Jan....das de bedoeling dat gans het forum langs komt op de meeting, en het is zekers nie alleen voor nen drink, maar gezellig idee?n uitwisselen, afbreken en/of goedkeuren [:D][:D]
H? erik ik bedoelde wel dat gent-zuid ging af zijn [:)]
Jan.........niet goe zekers[:0], als het over 2jaar klaar is zal ik al kontent zijn, je weet niet hoe hoog ik de laat leg[:D][:D] en dat bijna ook alles moet zelf gemaakt/gebouwd worden[:)]
het is geen minibaantje[:D] het begint al een ferme lengte te worden[8)]
Ik ben juist terug van Sint Niklaas waar ik de nodige ballast van Woodland Scenics gevonden heb (en ook nog 2 bouwdozen).
Nu nog aanbrengen op mijn nieuw teststrookje...
ja ik ben niet goe maar dat wist al he, we zullen het wel zien als we bij jullie zijn. het is duidelijk dat jullie momenteel harder werken als wij [:D]
Jan.....harder werken [?][?][?] ik weet het niet zenne, denk dat wij het met veel minder mankracht moeten doen dan bij uw club [:(][:(]
ah er wordt gewerkt, doe zo voort voor de goei zaak, [;)]
Jan
Daar ik in verlof ben en het feit dat de zoekmachine op dit forum af en toe wel werkt, heb ik een heleboel draadjes over ballasten gelezen. Gewapend met de nieuwe kennis ben ik aan de slag gegaan. Deze middag een fles onbewerkte latex aangeschaft (7,70 Euro) en de ballast van Woodland Scenics aangebracht. Ik ben begonnen met de latex aan te brengen met een penseel, maar dat mislukte: mijn penseel was na 5 minuten al rijp voor de vuilbak doordat de latex reeds hard geworden was. Vervolgens ben in begonnen met de latex erop te druppelen met een pipet en dat werkte.
Ik moet toegeven dat het ballasten met ?gekochte? ballast een stuk gemakkelijker gaat dan met de kattebak korrels. De korrels lossen absoluut niet op.
Na de afwerking volgen de foto?s?
Goed begonnen Peter, ben al benieuwd naar het resultaat..
Tijdens de verlofperiode nogmaals een poging ondernomen om eens een teststrookje te maken.
(http://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test5.jpg)
Ditmaal met gekochte ballast, vastgelegd met latex. Het onkruid wat minder opzichtig. Noch (sorry voor de woordspeling) eens gras ?gezaaid? en de rails en ballast afgewerkt met verschillende roestkleurige washes. Daarna het geheel eens onder het stof gestoken met pastelkrijtjes.
Hier een foto:
(http://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test6.jpg)
(http://users.telenet.be/toytoy/ho/fora/image/test7.jpg)
En ter vergelijking teststrookje 1 en 2 naast elkaar (rechts teststrookje 2).
Graag commentaar.
Beide zijn mooi. Teststrookje 2 is goed voor een lokaallijntje of een bundel waar veel goederentreinen over moeten. [:)]
Het kan natuurlijk aan de foto en/of aan mijn scherm liggen, maar ik vind de roestkleur nogal fel-rood. Iets te "flashy" voor mijn ogen [;)]
Gerolf,
De foto geeft natuurlijk een beetje een verkeerd beeld van de kleuren, maar het roest is inderdaad iets te fel. Ik probeer met andere krijtjes!
Op foto 2 ziet teststrookje 2 er wel een pak minder fel (lees: beter) uit. Dus het zal wel iets met de foto te maken hebben zeker?