Elektrische wisselaansturing

Gestart door n/a, 02 augustus 2007, 21:02:53 PM

n/a

Hallo,

Wij zijn begonnen met een modelbaan op zolder. Daarop komt een groot station te liggen met in totaal 26 wissel(aansturingen). Dit willen we gaan bedienen door middel van een tableau met klikschakelaars. Het sporenplan zal worden overgetekend en door middel van ledjes (rood en groen) willen we zien welke richting het wissel staat. De elektro-specialist van de familie komt er niet uit het moet met de terugmelding naar de ledjes.

Nou is mijn vraag of iemand van jullie hier verstand van heeft? We zouden graag een schema willen hebben van hoe dit alles moet worden aangesloten (van de klikschakelaar naar het wissel en terugmelding naar de ledjes). De wisselaansturing zal waarschijnlijk geschieden door middel van relais op 12 volt. Als jullie andere idee?n hebben zijn deze natuurlijk van harte welkom.

Wij rijden op Fleischmann profigleiss.

Ik zie uit naar jullie reacties!

INFO

Tja, hoe het werkt staat in de handleiding die bij iedere wisselaandrijving meegeleverd wordt. Kijk daar eens in.

Alleen de waarheid ligt in het midden.

Klaas Zondervan

Als je wissels eindafschakeling hebben (wat zeer waarschijnlijk is) dan kun je dit schema van mijn website gebruiken:
http://people.zeelandnet.nl/zondervan/bonte%20verzameling.html#01
Het kost geen extra bedrading naar het wissel. Alleen per wissel 2 leds en 1 weerstand, die je direct op de drukknoppen aansluit.

PS: de draadkleuren in dat schema zijn gebaseerd op het M?rklin systeem blauw/blauw/geel. Bij Fleischmann is dat lichtbruin/donkerbruin/zwart als ik het goed heb.

n/a

Ik zou de sturing met een microcontroller doen, die stuurt dan powerfets aan ipv relais, is betrouwbaarder en goedkoper. Diplay met leds kan ook door de microcontroller gebeuren. Schema is geen probleem, alleen moet daar software voor geschreven worden.

Klaas Zondervan

Andy, ik zie niet direct wat jouw idee voor voordelen heeft. Je wilt de indicatieleds met de controller aansturen, maar dan zie je dus welke opdracht naar het wissel is verstuurd. Maar je ziet niet of het wissel daadwerkelijk is omgeklapt.

n/a

Klaas,
dit is volledig correct wat je schrijft. Nu weet ik niet of die wisselaandrijvingen van Profigleis een eindafschakeling hebben. Indien zo is jouw oplossing de goedkoopste en eenvoudigste. Het verwondert me ook dat Larus de aansturing zou doen met relais, want dan is dit niet nodig. Mijn oplossing is de meest universele en zeker van toepassing als er geen eindafschakeling is, want je genereert zelf een impuls van zeg bvb. 500ms om de wissel om te leggen. Sturing met powermosfets is dan de goedkoopste en meest betrouwbare oplossing. Je kan dan ook wisselstraten definieren die ge met 1 schakelaar kunt omzetten.

hobbyist

Waarom niet de kiss schakeling gebruiken. Die werkt toch ook met een impuls.

n/a

Ik denk dat we zeker wat hebben aan het schema van Klaas. De wisselaandrijving is ook van Fleischmann. Als daar een eindafschakeling in zit is het dus geen probleem dat er continu stroom op staat?

In dat geval hebben we geen relais nodig, dat is in eerste instantie iets wat we dachten nodig te hebben...

Klaas Zondervan

citaat:
Geplaatst door Larus

....is het dus geen probleem dat er continu stroom op staat?


Er staat continu spanning op het systeem. Maar de volle spanning op de spoel, en dus de volle stroom door de spoel, heb je alleen maar zolang de drukknop ingedrukt is en het eindafschakelcontact nog niet open is. Als de eindafschakeling goed werkt is het binnen 0,1 sec. voorbij. Als de eindafschakeling niet werkt is het over zodra je de knop loslaat.

In rust loopt er alleen stroom door de weerstand, de led en ??n van de spoelen. Maar die stroom is zo gering dat de spoel daar niet warm van wordt.
Om aan alle twijfels een eind te maken zou ik zeggen: probeer het eens. De schakeling is zo simpel dat je in een paar minuten een test kunt opzetten. Dat lijkt me effectiever dan er dagen over te filosoferen.

n/a

Ik dank u. Hiermee moet het lukken [:D]