Nieuws:

Nu in MSM 246 TEST: Mistral 69 TEE rijtuigen van Arnold * ARS-Alltmann autotransporters van Roco

Hoofdmenu

Een Belgisch model van styreen met de snij plotter

Gestart door gerco, 14 juli 2007, 23:49:23 PM

Rochevalien

#30







Kijk,alles wat je op deze foto's ziet is zelf te maken ,maar wie krijgt dat gleufje precies in het midden bij dat afwateringskanaal?
en wie heeft ook al die gaten in die betonnen tegels gemaakt?(?cht geboord en niet erop getekend?)  
Ik heb een beetje zitten denken :zou het niet mogelijk zijn om al dit soort details op een geplotte plaat samen te brengen,zoals bij een etsplaat gedaan wordt? De kleinere kabelskokers zouden daar ook op kunnen staan.Dat is ook gemakkelijk zelf te maken maar :
1:wie heeft dat liggen op zijn baan?
2: wie heeft het er voor over om  al dit saaie prutswerk z?lf te gaan doen?
Ik vergeet waarschijnlijk nog een hoop dingen die zo alomtegenwoordig zijn dat ze niet meer opvallen,maar als iemand nog iets weet....
Persoonlijk zou ik wel beginnen met eenvoudige dingen(zoals dit of het seinhuisje van Maldegem).Als dit dan wat meer gekend(en gebruikt-gekocht wordt)kan er aan meer ingewikkelde gevels of aan zijkanten van rollend materieel gedacht worden.

Gerrit

janjozef

#31
Als je zelf een machien hebt kan je het nog betalen, maar heb je immens veel tijd nodig, als je het allemaal klaargemaakt moet kopen wordt het onbetaalbaar maar heb je nog tijd over, en zelf werk ik met kinderkopjes tussen de rails.

Jan
Jan Provinciael lid van MTD treinenclub vzw
Omer Van Ommerplein 15 2650 Edegem
Modelspoor 2021 23 en 24 oktober 2021
Hangar 27 Parklaan 161 - 2650 Edegem

Rochevalien

#32
Ik denk niet dat iedereen zich nu (of toch na de MSM expo in 2008) zich een snijplotter gaat aanschaffen,het idee alleen al.....
Je moet ook nog de bijhorende software hebben ?n ermee kunnen werken ?n je moet dat wat je maakt ook nog eens zien kwijt te geraken(=verkopen).Dit is dus iets voor semi-professionelen of artisans,noemt het zoals je wilt.
Deze techniek leent zich volgens mij niet voor massa-produktie zoals we dat kennen van de grote merken maar meer tot kleinserie produkties.Ik denk persoonlijk dat die gasten meer "a la carte" zullen moeten gaan werken(met specifieke opdrachten maw)
Enfin ik denk maar wat hardop hoor[:)]

Gerrit

janjozef

#33
Waarschijnlijk heb je daarin gelijk, maar de kopers zullen dan ook  kapitaalkrachtig moeten zijn.

Jan

Jan Provinciael lid van MTD treinenclub vzw
Omer Van Ommerplein 15 2650 Edegem
Modelspoor 2021 23 en 24 oktober 2021
Hangar 27 Parklaan 161 - 2650 Edegem

stefanic

#34
Gerrit,
In gevolg op je post met foto's en de vraag 'wie heeft dat al eens gedaan'...
Hierbij foto's van mijn overwegje voor Marklin-K-rails, ondertussen wel gedemonteerd uit de Mobov Marklinbaan. Naar mijn persoonlijke mening toch wel geslaagd.


Je ziet de middenleider (M-rail!) zitten in de middelste gaten van de betondals.
Hout= echt hout, met ingesneden balken en geboorde vijzengaatjes. Het betreft hier trouwens werkelijk 'appelsienkistjeshout'.
Betondals= plasticard, met ingeboorde gaatjes.
Alles bijeengekleeft op diverse laagjes dik en dun karton, om de hoogtes perfect te krijgen.
De weathering is tevens deels natuurlijk door het schuren van de slepers.
Het kan dus allemaal wel, maar het vraagt heel wat prutswerk.

Wat Gerrit dus voorstelt vind ik een zeer goed idee: een plaat met diverse goten, platen en dergelijke voor superen van je spoorlijn. Voor de demo dan best een plaatje met diverse kortere stukjes. Als dit succes heeft zal er natuurlijk een opsplitsing moeten komen, want van dergelijke goten heb je dan ineens wel meerdere meters nodig. Dus plaatjes met 'overweg-kit', met 'kabelgoten type 1', 'kabelgoten type 2', perronbestrating, straatklinkers, ...

Stefan
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Rochevalien

#35
Knap gemaakt Stefan,echt waar.Ik vindt de betonnen dals wel iets t? donker van kleur,je zou bijna denken dat die ook van hout zijn.
Ik heb zelf een overweg op mijn baan ligen met 4 sporen +1 tramspoor .
Ik heb wel echt hout liggen naast de sporen maar de dals....zijn van karton[:I] en hebben g??n gaatjes.Men zegt wel eens dat een modelbaan nooit af is,dit is een van de redenen waarom...


Gerrit

Gerolf

#36
citaat:
Geplaatst door stefanic
Hierbij foto's van mijn overwegje voor Marklin-K-rails... naar mijn persoonlijke mening toch wel geslaagd.
Naar mijn mening ook! Amai! [:p]
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

stefanic

#37
Hallo,
Dank voor het lof.

Inderdaad Gerrit, de kleur van het beton (was oorspronkelijk wel lichtgrijs) is door het weatheren van de hele baan mee in het bruin gegaan. Al een geluk dat door slijtage met de slepers het grijs er terug wat doorkomt. De overweg lag wel aan een kleiner weggetje, dus dat maakt de overdreven vervuiling nog aanvaardbaar.

Ik vraag me nu wel af of het wel mogelijk is om met die plotter een natuurproduct als hout zo realistisch weer te geven als je met echt hout kan? Toch maar het geplotte materiaal beperken tot beton-elementen en dan bij de bouw zelf bielsjes toevoegen, of de keuze laten natuurlijk.

Ik hoop maar dat Gerco tevreden zal zijn bij z'n terugkomst, nu we wat afwijken van 'gebouwtje' en eerder naar kleine maar nuttige scenery gaan. Enfin, hij vroeg meer ideeen, hij geeft ze gekregen!

Ik kan jullie wel meegeven dat m'n overwegje vele jaren geleden gemaakt is naar het voorbeeld van de overweg in Mortsel. Ook het stationsgebouw daar heb ik al even lang liggen. Maar omdat perron en straat daar resp. in stoep(!) en zigzagklinkers(!) liggen, en ik gestopt ben met snijden en plakken van papierkes van 1x2mm voor leggen van de straat, is dat hele projectje gestopt. Misschien met Gerco's plotter, kan ik dit projectje alsnog afwerken.

Stefan
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

martintje

#38
Sommige dingen moet je gewoon niet willen maken op een plotter.
Klinkerverbanden zijn daarintegen wel goed te doen.
maar dinegn als simpele kabelgoten ed zijn met de hand sneller gemaakt
Hieronder een plaatjes zoals mijn "zigzag" straatje uit mijn graveer machine komt



in opdracht of a la carte kan altijd, alleen het tekenen, en uitproberen of alles goed getekend is, daar zit het meeste werk in.
Als na veel proberen en passen alles precas piest, is de oplage onbeperkt.
Al blijft het wijs om een grote oplage te gieten, ligt aan het model.

raam bogen ed is ook vrij lastig, niet om te maken, maar welek maat ga je maken.
je zal altijd zien dat diegene die het wil hebben, net weer andere maten nodig heeft om iets passends te maken.
Mvg Marty

stefanic

#39
Hey Martintje,

Dat ziet er perfect uit! Dit is wel iets dat je denk ik meer in Nederland ziet, dergelijke straten in bakstenen. Als je zoiets kan maken met klinkertjes van 10*20cm!

Hierbij een schemaatje (perronrand onderaan de tekening):

De randen van het perron zijn steeds uitgevoerd in 5 rijen recht gelegde klinkers. Misschien is het best om dan ook een plaat te maken volledig zigzag, en apart een plaat met recht motief zodat ieder een perron kan maken op zijn formaat.
Ingekleurd kan dat er dan zo uit gaan zien:

Wat dat inkleuren bereft heb je wel een vaste hand nodig. Oplossing is dan evtl. om losse diagonalen te voorzien. Die kan je dan in ??n stuk schilderen/airbrushen zonder afplakken of zonder het risico om buiten de lijntjes te schilderen, en nadien voeg je dan afwisselende stroken bijeen.

En wat betreft die raambogen: daar moet gekeken worden naar wat standaard maten, evtl op basis van bestaande huisjes (Kibri etc).
De kleine kabelgootjes zijn natuurlijk simpel zelf te maken, maar de grotere goten, met gaten of sleuven in de dekplaten zijn al moeilijker te realiseren. Gerrit toont maar ??n soort, met grote rechthoekige dekplaten met een sleufje, maar je hebt ook iets kleinere versies, met afwisselend een rechthoekige plaat, en een plaat met inkepingen in de lange zijde.

Stefan
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

Rochevalien

#40
Je hebt ook nog die betonnen prefab-steunmuren die oa veel gebruikt zijn bij de werken aan lijn 25 en 27.Ik zal die bij gelegenheid ook eens gaan fotograferen en opmeten.

Gerrit

Rochevalien

#41
Ik heb een tekening klaar met de hoofdafmetingen van zowel de kleine als de grote kabelkoker.Het is voor mij ook nieuw om dit te maken en on-line te zetten dus...[;)]



Gerrit

martintje

#42
Misschien begrijp ik het verkeerd, maar zoals ik die laatste tekening zie zijn dat gewoon recht toe recht aanplaten, die je alleen van de bovenkant ziet.
Lijkt me een stripje styreen van evergreen genoeg.
eventueel naden erin drukken met de achterzijde van je mes, of elk deel op maat snijden en op een U profiel plaatsen.
Moeten de randen schuin aflopen is je mes langs de rand hale 1 of 2 maal genoeg en je hebt een Facetkant.
Ik maak met de hand sneelr 3 meter goot, dan dat ik de macine heb ingesteld, plaat neer gelegd en gefreesd heb.
Als ik namelijk helemaal door moet frezen, moet ik er een afvalplaatje onder lijmen tijdelijk, omdat de frees  anders mijn antisip mat kapot maakt.
Prefab platen in styreen lijtk em ook niet de juiste oplossng, mijn persoonlijke mening is dat styreen veel te glad is om beton na te bootsen, ook nadat je er met een schuurpapiertje over gaat, het kan wel, maar er zijn mooiere manieren.
Het forex zoals beschreven in MSM 61 komt dan al beter tot zijn recht.

Die bakstenen zoals stefan ze tekent is uiteraard geen probleem, kwestie van de tekening een kwartslag draaien en klaar is ikke.
Die rand kan je er gewoon aan laten zitten, heb je die niet nodig, snij je ze eenvoudig weg weg, kan alles wel op maar maken, maar dan worden jullie echt te lui [:D]
losse delen maken is denk ik niet een oplossing, aangezien de naden te hard worden, denk dat afplakken met Tamiya tape meer werk is, maar wel een mooier resultaat geeft.
Eventuele verffoutjes zullen na verweren en droogborstelen niet meer zo opvallen, te netjes werken wordt het echt niet mooier op.
Te strak werken maakt de scenery er niet meer realistisch op m.i..
Mvg Marty

stefanic

#43
Wat betreft die perronstenen.
't Is meer dan jou tekening gewoon 45graden draaien. Ook de maatverhouding van de stenen moet veranderen.
En zoals je zelf zegt: alles in ??n stuk zodat we zelf toch ook nog iets moeten doen is ok [:)], maar ik zou wel een boord van 8 rijen stenen voorzien, voldoende voor de 2 kanten van het perron, en eventueel zelfs 10 rijen (op de meeste 2-zijdige perrons heb je in het midden een gootje van 2 rijen breed.)

Ik heb ondertussen ook het verkeersdrempelpatroon (??n kantje), ook met klinkers van 10x20cm:

Het originele bestand dat ik gebruikte vind je hier

Stefan
Stefan,
'specialist' in grootspoor, amateur in modelspoor: HO= dig NMBS | I dig NMBS | O~ analoog GILS
http://www.berail.behttp://spooreen.berail.be | http://gils.berail.be

gerco

#44
Zo weer terug van vakantie. De laatste tijd weinig post meer met een nieuw model. Zijn er nog mensen die een suggestie hebben dat heb je toto eind augustus de tijd. Daarna moet ik namelijk precieze maten hebben om te tekenen en het model te bouwen. Dus wil je kans maken op een model zet je foto neer dan maak je kans op je model in styreen.

Gr. Gerco