Voilà, de kogel is door de kerk

Marchan' Dix - zicht 5 by
Frans Peeters, on Flickr
Na een heleboel pogingen om thuis een exuberant baantje te maken met verschillende lagen en spiralen om lange rijlengtes te krijgen, terug naar de basis - een eenvoudig speelbaantje dat tot in de puntjes wordt afgewerkt.
In de berging was met veel passen en meten een oppervlakte van 2,40m op 1,75m beschikbaar gekomen. Om daarop een rondrijdend baantje krijgen dat ook voldeed aan mijn “rangeer” behoeftes, was een leuke uitdaging die niet uit de weg gegaan werd en het is me gelukt.
Bijkomende eis was dat naast het feit dat het een baantje voor thuis is, de mogelijkheid om er buiten de deur mee te gaan pronken zeker aanwezig moest zijn. De narcist in mij ??

Na veel omzwervingen door allerhande vormen en layouts met time-savers en inglehook's in alle mogelijke maten en richtingen is er dan toch iets uit de bus gekomen waar ik een tweetal treintjes afwisselend rondjes kan laten bollen, en gelijk ook naar hartenlust met een rangeerpuzzel kan spelen aan de ene kant of gewoon wat simpel rangeren aan de andere kant.
Het resultaat heeft gelijk de naam
“Marchan' Dix” gekregen voor de rangeerpuzzelkant, vanuit de Franse uitspraak lekker naar het Antwerps dialect, want het is toch een baantje waar wat marchandises van alle aard worden gelost, weggezet en geladen. De andere kant blijft dan gewoon Vlaams en simpel
"Den Overslag". Net omwille van het simpelere rangeerspel.
Marchan' Dix - finaal ontwerp - 2c by
Frans Peeters, on Flickr
Twee segmenten van 1,00mx0,55m waren initieel het eigenlijke baantje dat mee naar buiten kan. Het andere deel, eerst ontworpen als een zichtbaar "schaduw"station is daarna omgevormd tot een potentieel demobaantje met een oppervlakte die net onder de toegelaten ligt voor de minibaantjeswedstrijd van ons aller forum. De bocht links ligt eigenlijk in een rek dat daar staat en in de doorgang links zit een wegneembaar stuk met, hoe kan het ook anders, een mooie jaren 50 Amerikaans geïnspireerde vakwerkbrug van zo'n 50cm overspanning over iets met water (waar hebben we zoiets nog gezien

)
Voor vertier op verplaatsing bestaat de mogelijkheid om een rondgaand of een A ↔ B baantje te maken. De fiddle yards kunnen in beide gevallen hun dienst bewijzen, eventueel samen met (een deel van) de bochten. Het ontwerp is zelfs zo gemaakt dat het schaduwstation toepasbaar is op beide stukken Het enige waar moet naar gekeken worden is de afwerking van "Den Overslag". Hier is de zichtzijde thuis anders dan deze op verplaatsing. Een bijkomende uitdaging

Marchan' Dix - finaal ontwerp - 2c op verplaatsing by
Frans Peeters, on Flickr
Den Overslag op verplaatsing by
Frans Peeters, on Flickr
Qua scenery zal het op "Marchan'Dix" iets eenvoudigs worden (hmmmm) met een 2-tal loodsjes en een hoger industrieel gebouw, een goederenkoertje met klein portaalkraantje of iets in die aard van de firma van Charles Atang, de lokale foefelaar. Enkele opstelspoortjes en een landelijk perronnetje voor de arbeiders. Als er plaats voor is (en daar ziet het wel naar uit) mogen de lokale kroegen van concurrerende brouwerijen natuurlijk ook niet ontbreken, naast een aantal bescheiden en minder bescheiden woningen. Op "Den Overslag" zal het dan voornamelijk gaan om de overslagmogelijkheden met een kleine(re) loods.
Als materiaal voorzie ik dat het “oudere” dieselmateriaal (TP4) uit de verzameling de dienst zal verzorgen. Gelukkig zijn we door Piko nu bedeeld met een zalige reeks rangeerdieseltjes die samen met die van Roco en Van Biervliet de nodige “acte de présence” zullen geven. Personen worden rond gereden in enkele M2 of M4 rijtuigen met een diesel reeks 59 / 60-61 / 62-63 ervoor of misschien een enkel dieselstelletje als ik een degelijk en redelijk geprijsd exemplaar van Olaerts op de kop kan tikken of een Brossel mocht die uitgebracht worden door een illustere fabrikant.
Zwaarder goederentransport kan ons laten genieten van een passage over het rondgaand spoor met een denderende reeks 51 of 55 met een iets langer sleepje tot 1,50m.
Of waarom niet, een aftandse laatste stoomtrein die nog eens een ritje maakt.
Voor de sporen wordt gekozen voor Tillig Elite code 83 en de wissels zouden wel eens zelfbouw kunnen worden, maar zeker aangepast om wat beter te passen in het geheel. De rails zijn per definitie flexen, anders kan ik geen mooie bochten maken

(Misschien dan overstappen op Peco code 75

)
De besturing van de treinen wordt obligaat digitaal, heb ik die Lenz centrale hier tenminste niet voor niets liggen en die decoders allemaal ingebouwd.
Bediening van de wissels weet ik nog niet goed, maar een zekere vorm van automatisering zal zich wel opdringen. Als wisselmotoren wordt nog getwijfeld tussen servo's of de nieuwe reeks Cobalt motoren.
Om mooi te rangeren en makkelijk te koppelen zal er waarschijnlijk met kadee-koppelingen gereden worden. Met kleine neodynium magneten naast de baan om te ontkoppelen

Tijdspanne waarin alles moet klaar zijn ? Ooit

Tenzij de lokroep van de minibaantjeswedstrijd te groot wordt, dan ligt er een duidelijke deadline voor een deel van het concept.
Voorlopig moet ik nog een stapel opbergbakjes maken voor het vlot transport van de verzameling, en dan is er nog een clubbaan die ook nog verder moet afgewerkt worden voor verschillende externe tentoonstellingen vanaf het najaar 2017

en daar wordt ook nog verwacht dat er een fragmentje komt van mijn hand
