Nieuws:

Nu in MSM 244 TEST: B-MODELS NMBS reeks 51

Hoofdmenu

Tillig onderbouw wisselmotor aansturen

Gestart door den T, 13 december 2018, 10:16:38 AM

Klaas Zondervan

Het aangepaste schema.
De enige verandering: de diodes zitten nu niet meer ieder aan een kant van de transfo, maar samen aan dezelfde kant.

fulgurex3 by klaas zondervan, on Flickr

den T

Hallo Klaas

Hiermee ga ik dadelijk aan de slag.
ik hou je op de hoogte van het resultaat.

Julien

Klaas Zondervan

Intussen ben ik aan het puzzelen hoe je die Tillig aandrijvingen kan aansluiten met zo weinig mogelijk aanpassingen aan de bestaande situatie.

den T

Hallo Klaas

Ik heb de aanpassing uitgevoerd en alles werkt weer . Uiteindelijk bleek , dat ik maar een aansluiting moest verplaatsen.
Alvast fijn bedankt. Nu ben ik weer geruster.
Ik kijk uit naar het andere voorstel .
grtjs
Julien

Klaas Zondervan

#19
Hier is dan het aansluitschema voor de Tillig aandrijving. Het bleek makkelijker dan ik gedacht had.
Net als bij de Fulgurex ga je met twee draden naar de aandrijving. De 0-draad van de voeding gaat naar de rode draad en de draad vanaf de drukknoppen gaat naar de gele en de rose draad samen.

Het is zelfs mogelijk om een terugmelding op je bedieningspaneel te realiseren zonder dat je extra draden vanaf het paneel naar de wisselmotor hoeft te leggen.
Daarvoor moet je wel bij de wisselmotor een weerstand en twee diodes aanbrengen en in het paneel twee leds.
Dat schema laat ik morgen zien.

tillig2 by klaas zondervan, on Flickr

den T


Klaas Zondervan

En dan hier het schema voor de terugmelding. Ik had eerder geschreven dat je bij het wissel dingen moest toevoegen. Maar dat gaat niet werken. De toevoeging komt geheel in het bedienpaneel en je kunt het altijd later bijbouwen.
Parallel aan elke drukknop staat een led met voorschakelweerstand. Let op dat de leds gekruist zijn aangesloten.

Dit is wat je gaat zien: stel, het wissel staat in de stand R(echts). Dan brandt de led bij drukknop R.
Je wil het wissel naar L(inks) sturen. Zodra je de drukknop L indrukt wordt led R kortgesloten en gaat dus uit.
Als de aandrijving loopt gaat led L aan, maar dat betekent nog niet dat het wissel helemaal in de linker stand staat. Je moet dus de knop even vasthouden totdat de aandrijving stopt.
Als je de knop te vroeg loslaat gaan beide leds branden, daaraan zie je dat de aandrijving nog ergens halverwege is.

Een paar dingen waar je op moet letten:
elke led moet zijn eigen weerstand krijgen. Als je één gezamenlijke weerstand gebruikt blaas je de leds op.
Elk wissel moet zijn eigen diodes krijgen. Anders gaat de terugmelding van de verschillende wissels door elkaar lopen en dan weet je helemaal niet meer hoe ze staan.

Tenslotte, deze manier van terugmelden gaat ook werken voor je Fulgurex aandrijving. Ik zou zeggen, bouw het (desnoods provisorisch) voor één wissel en kijk wat er gebeurt.

tillig3 by klaas zondervan, on Flickr

den T

Spannend , ik probeer een en ander uit.
Kan het volgende : de huidige aansluiting voor de fulgurex wissels behouden ( zoals in je eerste tekening) en een nieuwe aftakking maken  tss de wikkeling en de nu aanwezige  diode om die dan te  gebruiken voor het schema voor de aansluiting v/d Tilligmotor  met terugmelding ?
fijne groeten, ik laat weten wat er lukt.
Julien

Klaas Zondervan

Ja, dat kan. De rechter aansluiting van de trafowikkeling kan je doortrekken naar nog meer diodes voor nog meer wissels. Wat het werkingsprincipe betreft is er geen verschil tussen de Fulgurex en de Tillig aandrijving.

Zoals ik zei, als je de terugmelding wil, dan moet je elk wissel een eigen paar diodes geven. Zonder terugmelding kun je volstaan met 2 diodes. De drukknoppen voor de andere wissels kan je dan aftakken van de punten waar de + en de - bij staan.

den T

Klaas , hartelijk dank voor je hulp.
groeten
Julien

den T

Er is me al wat gelukt. Een proefopstelling gemaakt en 't werkt zoals je beschrijft.
Kan ik bij elke drukknop 2 leds in serie aansluiting met  waarde aanpassing van de weerstand?
groeten
Julien

Klaas Zondervan

Je kan 2 leds in serie aansluiten. Of je ook de weerstand moet aanpassen, dat kun je proefondervindelijk vaststellen. Gewoon kijken of de leds nog voldoende licht geven.
Er wordt vaak veel te krampachtig gedaan over de berekening van de weerstandswaarde. Voor een led die voor verlichting dient is het wel zinvol om er goed aan te rekenen. Je wilt zoveel mogelijk licht hebben zonder dat de boel stuk gaat. Maar voor een indicatieled kun je gewoon op je gevoel afgaan. Alleen zorgen dat je de maximale stroom niet overschrijdt.

den T

Beste Klaas

In tussen de schakelingen op het schakelbord in elkaar geknutseld en toen is er door omstandigheden heel wat blijven liggen. Nu ik de draad letterlijk weer oppak om alles weer in het werk te stellen kom ik tot de ontdekking dat de tilligmotoren niet stoppen op het einde maar zeer stilaan weer terugdraaien tot alle ledjes dus van L en R branden. Dan stopt het motortje. dit gebeurd in beide richtingen. Als ik een Fulgurex wisselmotor aansluit dan stopt die wel op de eindslag.
Ik gebruik  per  toetsknop 1 4001 diode een groen ledje en een voorschakelweerstandje van 200 ohm.
Als ik de terugmelding er van tussen doe dan stopt het motortje wel.
Heb je enig idee wat er gebeurd en hoe ik het moet aanpassen?
groeten Julien

patrick smout

Dag Julien,

Vergroot de weerstand eens naar 1k of 2k2 en laat eens weten wat dat doet. Leds zullen dan wel minder licht geven. Als de Led's te weinig licht geven dan kan je best op zoek gaan naar led's met een hogere lichtopbrengst per mA. Heb je toevallig een partnumber van de led die je nu gebruikt?

Mvg, Patrick
Met vriendelijke groeten,

Patrick Smout

Klaas Zondervan

Eens met Patrick. Als de motor op het eind komt blijft de stroom van de led door de motor lopen. In jouw geval is die stroom ongeveer 25 mA en dat zal genoeg zijn om de motor terug te laten draaien. Ik had niet gerekend op zo'n grote ledstroom. Ik werk zelf altijd met 3 mA leds en de weerstand voor de led kies ik nooit kleiner dan 1k.  Liever groter, b.v. 2k2 of meer. Dan loopt die motor niet meer.