Auteur Topic: verbinding tussen 2 modules in 3-rail  (gelezen 1323 keer)

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 937
  • Voornaam: philippe
verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Gepost op: 17 januari 2018, 12:11:03 pm »
Hallo,
Ik zou graag aan mijn sporen een overgang willen maken zodat er een verbinding onstaat tussen 2 modules maar op zo'n manier dat elke module achteraf weer van elkaar kan gescheiden worden zonder dat je al je sporen moet losmaken. Heeft iemand een idee hiervoor. Voor de duidelijkheid ik werk met marklin K-rails en gebruik koploper als besturingprogramma samen met de ecoscentrale.
Idee├źn zijn welkom.

Mvg

755philippe

Online Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.041
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #1 Gepost op: 17 januari 2018, 12:55:34 pm »
De modules koppelen, de sporen over de scheiding doorleggen en dan op de scheiding doorzagen of slijpen.
Wel met een stekkerverbinding het elektrisch contact herstellen.

Offline 59erke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.408
  • Voornaam: koen
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #2 Gepost op: 17 januari 2018, 12:57:28 pm »
Gewoon gebruik maken van de klassieke manier zoals bij 2rail. (Rails vastleggen en doorslijpen)
Is denk ik toch juist hetzelfde buiten de voeding die anders op de rails wordt aangesloten.
Project La Gleize TP IV in 1:160, NMBS, Dieseltractie
Collector NMBS type 59 HO

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 8.779
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #3 Gepost op: 17 januari 2018, 13:31:29 pm »
Ik ken K-rail niet, maar ik zou ook zeggen: over de overgang de railstaven vast solderen (vb met koperen schroefjes of met printplaat), en rails doorslijpen langs de scheiding.

Met Koploper zal je twee baanplannen hebben afhankelijk van de situatie: een compleet plan wanneer de beide modules samen zijn, en een deels baanplan wanneer de modules gescheiden zijn.

Hoe je dat met Ecos oplost, heb ik geen idee, ik ken Ecos niet. Met Lenz hoef je niets speciaals te doen.
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Online Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.041
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #4 Gepost op: 17 januari 2018, 13:47:22 pm »
Ik ken K-rail niet, maar ik zou ook zeggen: over de overgang de railstaven vast solderen (vb met koperen schroefjes of met printplaat), en rails doorslijpen langs de scheiding
Dat vastsolderen wordt lastig want K-rails (en ook C-rails) zijn van RVS en dat soldeert lastig. Daar heb je een speciaal vloeimiddel voor nodig.

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 937
  • Voornaam: philippe
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #5 Gepost op: 17 januari 2018, 15:06:19 pm »
Als ik de spoorstaaf doorzaag heb ik het volgende bij de k-rail :

  1) in het midden de middengeleider (rood) en die moet volgens mij met een draad en een stekker doorverbonden worden.
  2) spoorstaaf links : deze zal ik als voorbeeld voor de terugmeldingen gebruiken in koploper -> afhankelijk van de situatie zou dit ook de rechter kunnen zijn
  3) spoorstaaf rechts : deze is voor de massa

 Moeten de linker spoorstaaf ook doorverbonden worden alsook de rechter ????

Mvg

755philippe

Ecos - Koploper - K-rails - OC32 - Marklin

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 8.779
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #6 Gepost op: 17 januari 2018, 15:18:51 pm »
Alles moet doorverbonden worden; zowel de middengeleider als de twee spoorstaven.

Indien je de modulescheiding zou willen gebruiken als sectiescheiding (blokken), dan zal je de linker spoorstaaf (in jouw voorbeeld) niet willen doorverbinden. Maar er wel op letten dat wanneer je de twee bakken strak tegen elkaar spant, de linker spoorstaaf geen elektrisch contact maakt, dus de twee spoorstaafkoppen mekaar niet raken.
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.594
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #7 Gepost op: 17 januari 2018, 15:48:42 pm »
aangezien het om K rail gaat , zou ik in plaats van ze op een stkje print vaast te solderen (wat idd zeer lastig is)  de gewoon in de epoxy 2K  vast leggen en even laten goed drogen voor je doorzaagt op de bakgrens..moet zeker lukken.

En dan elektrisch gewoon doorverbinden wat je anders ook zou doorverbinden.   Bvb met een meervoudige stekke zoals een DIN of zo
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline PeterC

  • Forumlid
  • Berichten: 3.315
    • JAL pagina
  • Voornaam: Peter
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #8 Gepost op: 17 januari 2018, 17:41:24 pm »
Hier hoe ik het heb opgelost in een niet zichtbaar deel.
Groetjes, Peter


Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 937
  • Voornaam: philippe
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #9 Gepost op: 17 januari 2018, 18:04:56 pm »
Peter lijkt me een leuke oplossing. Bij mij is het wel in een zichtbaar deel maar deze plaatjes kunnen achteraf voorzien worden met wat balast maar dan wel in 2 afzonderlijke delen zodat het geheel mooi tegen elkaar past.
Bedankt voor de tip.

Mvg

755philippe

Offline PeterC

  • Forumlid
  • Berichten: 3.315
    • JAL pagina
  • Voornaam: Peter
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #10 Gepost op: 17 januari 2018, 18:07:53 pm »
Philippe,
Bij mij zijn het Peco rails en zijn ze rechtstreeks op de print gesoldeerd.  Zet onder je K-rail een railverbinder en soldeer die vast op een stukje print.
Groetjes, Peter


Offline INFO

  • Forumlid
  • Berichten: 2.656
    • http://www.rosoft.info
  • Voornaam: Wim
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #11 Gepost op: 18 januari 2018, 14:32:40 pm »
Dat gaat allemaal niet want het metaal van de middengeleider zit in de weg ;)  :'(
Alleen de waarheid ligt in het midden.

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 8.779
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #12 Gepost op: 18 januari 2018, 14:43:05 pm »
En als je in de buurt van de overgang (/- 10cm) Peco rails gebruik met inlegpukkels, dan kan je toch alles solderen op een printplaat of op koperen schroefjes? De aansluiting van de K-rails op de Peco kan dan waarschijnlijk gewoon met metalen raillassen. 't Is maar een wild idee.

Maar blijkt de vraag van Philippe toch niet zo stom, want het lijkt niet evident om met K-rails zomaar een moduleovergang te maken.
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline milocomarty

  • Forumlid
  • Berichten: 3.143
  • Fucknuttdeluxe
  • Voornaam: Martin
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #13 Gepost op: 18 januari 2018, 21:39:46 pm »
Dani zegt volgens mij het juiste, vrij stevige rails, vastlijmen en met de dremel doorjassen..

Online Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.041
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: verbinding tussen 2 modules in 3-rail
« Reactie #14 Gepost op: 18 januari 2018, 21:46:42 pm »
Of 2-rail gaan rijden. Dan heb je bijna 100% kans op rails die wel te solderen zijn. 8)