Auteur Topic: DC relais schakelen met AC  (gelezen 476 keer)

Offline Stomer

  • Forumlid
  • Berichten: 79
  • Voornaam: Marc
DC relais schakelen met AC
« Gepost op: 12 oktober 2017, 20:12:23 pm »
Ave modelspoorders,

Een (wellicht) simpele vraag: Conrad heeft in zijn modelspoorgamma een bistabiel 12 V relais die zowel met DC als AC kan worden gestuurd. Een diode en een weerstand zijn zichtbaar, maar hoe ziet die schakeling eruit? Hoe doen ze dat?
 Nu al bedankt bij voorbaat vrienden.
Marc
 

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 4.997
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #1 Gepost op: 12 oktober 2017, 21:09:55 pm »
Geef even het artikelnummer van dat relais.

Offline Stomer

  • Forumlid
  • Berichten: 79
  • Voornaam: Marc
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #2 Gepost op: 13 oktober 2017, 19:46:23 pm »
Het artikelnummer is 21-01-002-1 Klaas.
 

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 4.997
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #3 Gepost op: 13 oktober 2017, 21:28:48 pm »
Het is een module van Tams, de RL-2. Handleiding
Hoewel ze de interne schakeling niet laten zien is het waarschijnlijk dat de weerstand en de diode in serie staan met de spoelen.
De spoelen krijgen daardoor gelijkstroom, ook als je wisselstroom aanbiedt. Het relais op de platine heeft aan een hele korte puls genoeg om om te schakelen.

Offline Stomer

  • Forumlid
  • Berichten: 79
  • Voornaam: Marc
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #4 Gepost op: 14 oktober 2017, 19:27:33 pm »
Bedankt Klaas voor de info.
 

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.050
  • Voornaam: Johan
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #5 Gepost op: 15 oktober 2017, 16:40:39 pm »
Ave modelspoorders,

Een (wellicht) simpele vraag: Conrad heeft in zijn modelspoorgamma een bistabiel 12 V relais die zowel met DC als AC kan worden gestuurd. Een diode en een weerstand zijn zichtbaar, maar hoe ziet die schakeling eruit? Hoe doen ze dat?
 Nu al bedankt bij voorbaat vrienden.
Marc

Er zijn in het relais 2 spoelen, kan je zien op de foto op het eerste blad van de pdf in de link. VCC is gemeenschappelijk voor de 2 spoelen, dus in serie met de VCC aansluiting staat de diode en de weerstand. Waarschijnlijk hebben ze dan de de + van de spoelen samengenomen en aan de kathode (ring) van de diode gehangen. De 2 schakelaars S1 en S2 schakelen dan elk een spoel. Kijk naar het schema op pagina 15 van de pdf, daar staat niet alleen de aansluiting voor een wisselspanningstransfo maar ook hoe aan te sluiten op gelijkstroom: + aan VCC en S1 en S2 schakelen naar massa (-).
Expert in non-working solutions.

Offline Stomer

  • Forumlid
  • Berichten: 79
  • Voornaam: Marc
Re: DC relais schakelen met AC
« Reactie #6 Gepost op: 16 oktober 2017, 19:42:57 pm »
En ook bedankt Johan!