Auteur Topic: Programmeren AtMega 8-16dip  (gelezen 672 keer)

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Programmeren AtMega 8-16dip
« Gepost op: 05 mei 2017, 09:13:22 am »
Hallo,
Ik ben op zoek naar iemand die een pic-programmer heeft of iets gelijkaardigs om een Atmega 8-16dip te programmeren. Ik heb een zelfbouwdekoder gekocht in Duitsland om mijn rolbrug te kunnen aansturen in koploper met automatische spooraanwijzing. Nu is de decoder helemaal klaar voor gebruik maar had enkele draden naar de rolbrug abuselijk verwisseld waardoor de geprogrammeerde pic stuk is. Nu had ik van de man die mij de onderdelen bezorgde een dekoder in bruikleen gekregen voor het bouwen te vergemakkelijken. Vele e-mails om een nieuwe geprogrammeerde Pic te bekomen heeft niets uitgehaald want ik krijg geen reaktie. Nu is mijn vraag of er iemand op het forum die de Pic die in bruikleen is kan inlezen en het programma op een nieuwe Atmega kan zetten. Ik weet ook niet of je deze gegevens kunt inlezen. Zelf kan ik dit niet. het zou me goed helpen om mijn rolbrug in werking te krijgen want zit nu wat vast. Laat maar weten.
Mvg

755philippe

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 19.555
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #1 Gepost op: 05 mei 2017, 09:16:01 am »
Een pic en een atmega hebben een andere architectuur. Daar kan je dus geen programma's zomaar overzetten.
Ik heb wel de "omgeving" om AtMega's te programmeren, maar geen pic ...
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.611
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #2 Gepost op: 05 mei 2017, 10:13:26 am »
PIC en ATMEL zijn concurrenten / Conculega's ...

Die zijn zoals Gerolf zei niet compatibel.

Check eens het exacte type nummer op je chip

Dan kunnen we gaan vergelijken met de pin)outs van bvb een ATTiny44 of 84   (14 pins DIP)  en desnoods een "adaptertje" ontwerpen.
(in de ATMega reeks is er bij mijn weten niet meteen een 16 pins...

De bron code ga je sowieso niet kunnen automatisch laten vertalen door eender welke tool.

Dus je gaat de functies moeten onderscheiden, en dan een programma op maat maken voor de ATMel chip...  Bvb in de Arduino IDE
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.486
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #3 Gepost op: 05 mei 2017, 10:24:19 am »
Mogelijk is de software van de PIC beveiligd tegen uploaden naar PC ? De software staat er in assembler op, deze omzetten naar een andere µC type is onbegonnen werk.

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #4 Gepost op: 05 mei 2017, 17:22:30 pm »

Hier even een foto ter verduidelijking. Het gaat om het rood omcirkelde. Ik denk dat ik een verkeerd aantal pins had doorgegeven.
 
     

Mvg

755philippe

Offline dani

  • Forumlid
  • Berichten: 5.611
  • Game over. Insert coin.
  • Voornaam: Dani
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #5 Gepost op: 05 mei 2017, 19:30:54 pm »
28 pins zoals een ATMega328P dus ....
QUICK...  Switch off that fan, before something brown hits it !

Offline Geert

  • Forumlid
  • Berichten: 1.486
    • Homepage
  • Voornaam: Geert
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #6 Gepost op: 05 mei 2017, 20:01:12 pm »
Philippe, je spreekt over een zelfbouw decoder. Heb jij deze zelf gesoldeerd?  Ben je zeker dat er geen onderbrekingen inzitten, verkeerde montage onderdeel. Enz...

Geert
Schaal HO - digitaal zelfbouw - Favoriete Lok: V200 DB
Huidig project: LocoNet In/Output

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #7 Gepost op: 05 mei 2017, 20:53:24 pm »
Nee de dekoder is volledig. De rolbrug heeft zelfs al gedraaid maar heb daarna abuselijk draden omgewisseld met als resultaat relais en pic naar de knoppen. Ik heb trouwens de testdekoder die werkt en alles is identiek gebouwd. :)
Mvg

755philippe

Offline Freek

  • Forumlid
  • Berichten: 245
  • Voornaam: Freek
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #8 Gepost op: 05 mei 2017, 21:23:03 pm »
Welk type het ook is, als deze niet beveiligd is kan ik die wel uitlezen en een blanco terug programmeren.
Als je mij de microprocessor bezorgd wil ik het wel proberen.

Atmel is tegenwoordig ook Microchip geworden, maar ze blijven beide bestaan en zullen voorlopig ook niet compatibel zijn met elkaar.
http://www.atmel.com/microsite/microchip-acquires-atmel.aspx

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #9 Gepost op: 06 mei 2017, 22:14:11 pm »
Hallo Freek, als je dit zitten lijkt me dat een goed idee. Zal eerst een lege pic moeten bestellen.
Mvg

755philippe  8)

Offline Freek

  • Forumlid
  • Berichten: 245
  • Voornaam: Freek
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #10 Gepost op: 06 mei 2017, 22:59:04 pm »
Philippe, voor de duidelijkheid, die lege moet wel van hetzelfde type zijn als die dat ik uitlees. Anders gaat het niet lukken.
Hoe wil je dit verder afhandelen? Je bent niet echt van hier in de buurt. Ga je ze opsturen? En stuur ik ze u daarna terug?

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Programmeren AtMega 8-16dip
« Reactie #11 Gepost op: 07 mei 2017, 14:07:16 pm »
Freek,
Misschien de afhandeling beter via Pm doen.
Pm gestuurd.
Mvg

755philippe