Auteur Topic: Schakelingetje voor led te laten knipperen  (gelezen 7490 keer)

Offline reeves

  • Forumlid
  • Berichten: 1.059
    • http://forum.3rail.nl/index.php?topic=29465.0
  • Voornaam: Tom
Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Gepost op: 16 januari 2016, 19:27:59 pm »
Heren,

Om een sein op tegenspoor te laten werken , dit blijft zowieso rood dus decoder is niet van toepassing, zou ik een knipper schakelingetje willen maken waarop ik de rode led aansluit, dit lijkt me een goedkopere oplossing dan een seindecoder.

Nu de vraag aan de elektronica specialisten:
Hoe kan ik dit verwezelijken, eventueel met instelbare puls van het knipperen

Alvast bedankt voor het meedenken.

Groet Tom

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.070
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #1 Gepost op: 16 januari 2016, 19:33:26 pm »
google eens op  : knipperlicht schakeling .

Ik zal eens kijken want denk dat je dat voor minder dan een euro gemakt kan krijgen bij de chinees
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.070
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline minitreintje

  • Forumlid
  • Berichten: 217
  • Het leven heeft spijtig genoeg geen RESET knop...
    • Modulebaan.TK
  • Voornaam: Dylan
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #3 Gepost op: 16 januari 2016, 19:39:39 pm »
Märklin C-rail modulebaan met Arduino

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.070
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #4 Gepost op: 16 januari 2016, 19:46:25 pm »
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline reeves

  • Forumlid
  • Berichten: 1.059
    • http://forum.3rail.nl/index.php?topic=29465.0
  • Voornaam: Tom
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #5 Gepost op: 16 januari 2016, 20:57:32 pm »
Zou ik die van den Aliexpress regelbaar kunnen maken door een pot meter te plaatsen ipv een der weerstanden ?

Offline 59erke

  • Forumlid
  • Berichten: 1.408
  • Voornaam: koen
Project La Gleize TP IV in 1:160, NMBS, Dieseltractie
Collector NMBS type 59 HO

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.070
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #7 Gepost op: 16 januari 2016, 21:07:33 pm »
zal best werken en als de schakeling uitgetekend wordt zal die wel regelbaar zijn met een potmeter.Voor die 40 cent is het spotgoedkoop hé.
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline reeves

  • Forumlid
  • Berichten: 1.059
    • http://forum.3rail.nl/index.php?topic=29465.0
  • Voornaam: Tom
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #8 Gepost op: 16 januari 2016, 22:28:41 pm »
Idd voor dat geld kan ik moeilijk zelf gaan etsen en onderdeeltjes bestellen ,
Alvast bedankt voor de links

Offline Snobby Crash

  • Forumlid
  • Berichten: 809
  • Voornaam: geert
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #9 Gepost op: 16 januari 2016, 22:45:45 pm »
Hey Tom,

In Sint-niklaas in de Nieuwstraat heb je Vaal electronics.
Je moet maar een googegelen en daar kan je deze componenten
kopen hoor... Zal wel iets duurder zijn dan als je ze bestelt via internet,
maar dan kan je alvast een test doen he !

Ik weet uit mijn schooltijd dat je ook een knipperlicht (led) kan maken
Met een IC 555 maar hiervoor moet ik even het schema opzoeken, en die boek
ligt momenteel op mijn werk....

Geert

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 19.504
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #10 Gepost op: 17 januari 2016, 08:04:44 am »
Schema's van knipperlichtjes met een 555 vind je massaal op het internet.
 Als je nog een Elco over de led zet, krijg je nog het langzaam opgloeien en doven  ;)
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline Havoc

  • Forumlid
  • Berichten: 6.084
  • Voornaam: Johan
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #11 Gepost op: 17 januari 2016, 09:34:20 am »
http://www.aliexpress.com/item/New-5MM-LED-Simple-Flash-Light-Simple-Flash-Circuit-Production-Board-DIY-Kit-Set-Wholesale/32496490398.html?spm=2114.01020208.8.14.KpCCz0

zou dit ook werken met andere ledjes ?

Ja, maar het gaat zich waarschijnlijk anders gedragen tenzij je ook 2 blauwe ledjes gebruikt. Aan de componenten te zien is dat een astabiele multivibrator http://en.f-alpha.net/electronics/basic-circuits/multivibrator/lets-go/experiment-8-astable-mv/

Als je 2 verschillende leds (rood en groen bvb) gebruikt gaat waarschijnlijk het knipperen asymmetrisch worden of de frequentie veranderen.
Expert in non-working solutions.

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 3.990
  • Voornaam: raf
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #12 Gepost op: 19 mei 2016, 09:06:05 am »
een 12f628 en een klein progje
de eind trap met een bc 547 en je kunt een 20 tal ledjes sturen
je hebt 5 uitgangen aan de pic dus 100 leds moet zeker genoeg zijn mijn gedacht
om ze niet allemaal tegelijk te laten knipperen neem je dus overhand seinpaal een andere uitgang
zet deze sturing in de gezamenlijke draad en al je leds pinken ongeacht het sein beeld
de bc547  is bedoelt voor gezamenlijke massa voor een positieve moet je een bc 557 nemen

kost iets meer maar je hebt dan ook wel iets meer mogelijkheden

gr raf

Offline peking

  • Forumlid
  • Berichten: 42
  • Voornaam: Marc
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #13 Gepost op: 26 juli 2016, 21:08:23 pm »
Hallo mannen, ik ben nieuw en ben ook allang bezig met miniatuur treinen , maar ik zit met 2 problemen,dus 1) ik ben in het bezit van de belgische seinen van Van Biervliet dus de grote en nu die seinen zijn aangesloten op litfinski modules,maar ... helaas om ze te doen pinken op tegenspoor gaat dat niet,dus nu is mijn vraag kan er mij iemand daar mee helpen, het 2e probleem is mijn sporen zijn allen van Roco en daar als ik de transfo aan zet rijd er niks en heb ik tevens geen spanning op mijn rails vreemd want ik heb alles juist aan gesloten en tevens die wissels van roco moeten gepolariseerd zijn of ik heb zo wiezo kortsluiting,nu heeft er mij al iemand gezegd dat na dat puntstuk de 2 vertrekken moet doorslijpen,nie te begrijpen nu ik heb wel een a2 technicus electronica in radio en tv,weet er veel van,maar de electronica in modelbaan ontglipt me soms.
Hopend op goede help , groetjes,
marc

Offline raf

  • Forumlid
  • Berichten: 3.990
  • Voornaam: raf
Re: Schakelingetje voor led te laten knipperen
« Reactie #14 Gepost op: 26 juli 2016, 21:29:25 pm »
ik heb B1 bakkerij en heb elektronica op ford aan de wagens gedaan
als je dan met een a2 geen signaaltje kunt laten pinken ????
die modulles weet ik geen snars over ik heb mijn eigen bus systeem maar
ofwel liggen al die leds in het signaal aan de plus ofwel liggen ze allemaal aan de min
in het eerste geval zet je een optocopel tussen de plus en de gemeenschappelijke draad en het tweede geval tussen de min en de gemeen schappelijke draad

dan een weerstand van 1 K aan poot 1 van de opto
aan de andere kant een schakeling met een ne555 waar mee je de pink frequentie mee regelt en je kunt al je signalen op je baan met dit een ic schakelen
als je der maar elke keer een opto tussen zet
 
hier een schakeling waar het mee zou moeten werken met de uitleg
http://www.8085projects.info/wp-content/uploads/Quality%20of%20performance%20detection%20using%20a%20optocoupler%20timer.jpg

gr raf