Auteur Topic: Viessmann wagonverlichtingsstrip  (gelezen 1906 keer)

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Gepost op: 15 januari 2016, 16:25:33 pm »
Hallo,

Ik heb 6 wagons waarin ik elke wagon heb voorzien van de verlichtingsstrips van Viessmann (art 50502). Deze strips heb ik ingekort tot 9 leds om ze aan te passen aan de wagonlengte. Elke wagon heb ik voorzien van 2-polige stroomgeleidende koppelingen. In de stuurstand ga ik een Esu Funktiedekoder inbouwen. Nu de hamvraag : is het mogelijk alle 6 verlichtingsstrips achter mekaar aan te sluiten op 1 funktie-uitgang. Op de dekoder van Esu mag je volgens de gebruiksaanwijzing max 250ma/ uitgang gebruiken. Hoeveel ma heeft 1 ledstrip ? Of eventueel een relais op zetten ?
Mvg

755philippe

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.107
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #1 Gepost op: 15 januari 2016, 16:43:57 pm »
op internet is te vinden dat ze bij de 11 leds 30 mA verbruiken.Je kan er dus gerust 6 aan elkaar hangen op een uitgang van 250 mA.

http://www.modelmania.com.pl/images/viessmann/viessmann50465.pdf

groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #2 Gepost op: 15 januari 2016, 20:37:00 pm »
Misschien toch veiliger de aansluiting met een relais. Weet alleen niet hoe ik een relais aansluit op een funktie-uitgang van een Esu-funktiedekoder. Heeft iemand misschien een aansluitschema hiervoor.
Mvg

755philippe

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.107
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #3 Gepost op: 15 januari 2016, 21:17:11 pm »
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #4 Gepost op: 15 januari 2016, 22:05:08 pm »
Als ik het goed begrijp gewoon een Esu-relais kopen en dan heb ik geen (blus)diode nodig. Dit moet lukken. Zal morgen een relais halen en dan aansluiten.
Mvg

755philippe

Offline bellejt

  • Forumlid
  • Berichten: 2.107
  • Graag een glaasje wijn
    • http://www.johnnyrail.net
  • Voornaam: Johnny
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #5 Gepost op: 16 januari 2016, 11:01:24 am »
yep zo een klein relais.Ik heb er indertijd enkele goedkoop kunnen kopen van een forumlid.
groetjes,salutations,greetings,Johnny

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #6 Gepost op: 23 januari 2016, 20:02:00 pm »
Hallo,
Relais gaan halen. Even schema ter illustratie.
                     
                       

Als ik het goed begrijp :
- massa van de wielen buiten decoder en relais rechtstreeks op "-" van de ledstrip
- rode draad op relais naar "+" op ledstrip.
De rest lukt wel maar ik wil weten of dit juist is om dekoder niet op te blazen.

Mvg

755philippe

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 19.555
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #7 Gepost op: 26 januari 2016, 09:04:48 am »
Het lijkt me correct, maar ik zou een (blus-)diode over het spoel of over de decoderuitgang zetten
(bij het afvallen van het relais ontstaat een inductiestroom, die een transistor kan beschadigen)
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #8 Gepost op: 26 januari 2016, 10:40:34 am »
Bedankt Gerolf. Een diode 1N4001 zal wel voldoende zijn denk ik.
Mvg

755philippe

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #9 Gepost op: 12 april 2017, 21:27:28 pm »
Hallo,
Misschien lang gelden in dit draadje maar uiteindelijk toch van gekomen mits wat uitbreidingen. Bovenstaand schema toegepast zonder blusdioden maar bij de minste stroomonderbreking knettert de relais. Beter een blusdiode plaatsen maar de vraag is klopt dit schema alvorens ik de diode plaats.
Ik heb een Esu-fx decoder gebruikt ter info. Als blusdiode misschien 1n4007 gebruiken ?
 
   Schema

     

Mvg

755philippe

Offline Freek

  • Forumlid
  • Berichten: 245
  • Voornaam: Freek
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #10 Gepost op: 12 april 2017, 22:29:49 pm »
Ik denk niet dat die blus diode je gaat helpen tegen het kletteren. Als je een stroom onderbreking hebt krijgt je relais ook geen spanning meer en valt die af. Van zodra er terug spanning binnen komt schakelt het relais terug aan.
De blus diode gaat er wel voor zorgen dat je je uitgang niet opblaast. De polariteit is juist.

Offline 755philippe

  • Forumlid
  • Berichten: 956
  • Voornaam: philippe
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #11 Gepost op: 13 april 2017, 11:54:49 am »
Iemand een oplossing om de spanningsval tegen te gaan ? Kan het plaatsen van een Esu Powerpack een oplossing zijn ? Heb alleen niet veel plaats meer in de stuurstand.
Mvg

755philippe

Offline Gerolf

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 19.555
    • Marche-en-Bières
  • Voornaam: Gerolf
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #12 Gepost op: 13 april 2017, 12:15:55 pm »
Een elco ...
Groeten uit "Marche-en-Bières"   ** Modelspoor is plezant **   TPIII-H0-DC-Zelfbouw

Offline Michiel

  • Forumlid
  • Berichten: 8.854
  • Niets is verkeerd, zolang het maar plezeert
    • Brussel-Luxemburg anno 1920
  • Voornaam: Michiel
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #13 Gepost op: 13 april 2017, 14:34:05 pm »
Wanneer de trein rijdt, wil je verlichtte rijtuigen. Wanneer de trein stilstaat wil je de verlichtig uit kunnen zetten. Dus; de verlichting aansluiten op het normaal gesloten contact. Dender en korte stroomonderbrekingen hebben dan geen invloed op het kortstondig uitvallen van het relais, want het staat al in de uit stand. Het relais aantrekken waneer je geen verlichting meer wilt in de rijtuigen; meestal wanneer de trein niet rijdt (vb op opstelspoor) en dus ook geen dender veroorzaaakt.

't Is maar een idee.  ;)
groetjes, Michiel ...een modelbaan bouwend: het station Brussel-Luxemburg in 1:160, een paar videos.
TPIe - Belgische Staatsspoorwegen - DCC(Lenz) - Koploper - N(1:160) - code55(Peco) - zelfbouwer(50%)

Offline efl045

  • Forumlid
  • Berichten: 878
  • Voornaam: Franky
Re: Viessmann wagonverlichtingsstrip
« Reactie #14 Gepost op: 13 april 2017, 16:44:41 pm »
Op het relais niet, maar op de verlichting zelf wel vrees ik, als die moet blijven branden bij stroomonderbreking komt er hoe dan ook een elco aan te pas....'t Is toch niet enkel het relais dat stroom nodig heeft?
Mvg,
Franky