Auteur Topic: te druk?  (gelezen 2448 keer)

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
te druk?
« Gepost op: 29 oktober 2014, 00:29:09 am »
De uiteindelijke versie van mijn geniaal idee.



Mijn modulebaan is al eventjes afgebroken omdat ze te groot was, daarom tekende ik bovenstaand plannetje. 2 modules van 140*80 cm die een deel van een al dan niet bedraadde hoofdlijn uitbeeldt met een aftakking/punt om op of van de hoofdlijn naar een goederenemplacement te rijden. (de hoofdlijn zakt naar beneden en verdwijnt in de tunnel. Links wordt het een hele groene hoek.

Het biedt een pak rangeermogelijkheden op deze manier, maar ik vrees dat het een beetje te druk is.

Voorlopig is het geheel wel gewoon een ovaal ... maar dat is niet zichtbaar, het getekende echter wel, maar ik denk dat het ondanks de vele rangeermogelijkheden ietsje te druk is.
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline loebaske

  • Forumlid
  • Berichten: 7.954
  • www.miaa.be
  • Voornaam: eric
Re: te druk?
« Reactie #1 Gepost op: 29 oktober 2014, 07:27:29 am »
Ziet er toch behoorlijk goed uit enne trouwens door de vele mogelijkheden van rangeren kan je blijven spelen...
modelbouw is mooi

Offline Nonkelronnie

  • Forumlid
  • Berichten: 363
  • Voornaam: Ruben
Re: te druk?
« Reactie #2 Gepost op: 29 oktober 2014, 09:39:22 am »
Dag Olivier,

Ik vind het op zich wel een leuk plan.
De enige bedenking is dat, aangezien dit voorlopig geen deel uitmaakt van een grotere baan en de uitdaging dus in het rangeren zelf moet zitten, het plan je volgens mij teveel speling laat en te weinig uitdagend is.
Als je de linkse wissel tussen de 2 sporen waar je kunt omlopen (als ik van onderaan begin te tellen dus sporen 3 en 4) meer naar rechts verschuift kun je met minder wagens omrijden, wat de moeilijkheid hoger legt.
Ik zou ook spoor 5 (die eindigt voor het gebouwtje links) verwijderen zodat je meer gebruik moet maken van de bovenste sporen om te rangeren.

Just my 2 cents, feel free om hier helemaal niets mee te doen :)

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
Re: te druk?
« Reactie #3 Gepost op: 29 oktober 2014, 09:53:09 am »
Ruben,
Voor thuis op te stellen zal er gemaakt worden dat ik wel kan rondrijden (met een ovaal), maar het plezier moet hem inderdaad van het rangeren komen. Let wel dat ene opstelspoor (eerste spoor) is slechts 110cm, in ho is dat quasi niks, dat zijn hooguit 3 lange wagens, 4 of 5 coilwagens en een stuk of 8-9 2-assige wagentjes.

Moest ik nu die hele bovenste mikmak laten vallen of het gedeelte rechts (waar een bedrijfje zit, dat aangesloten is op de fiddle yard), dan zou ik weer wat extra ruimte creëren ..

Het gebouw links, weet niet goed of dit een gebouw moet worden of niet, kan evengoed een loskade worden met een spoor dat wat iets verder doorloopt dan...
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Nonkelronnie

  • Forumlid
  • Berichten: 363
  • Voornaam: Ruben
Re: te druk?
« Reactie #4 Gepost op: 29 oktober 2014, 10:06:12 am »
... dan zou ik weer wat extra ruimte creëren ..

Wat zou je met die extra ruimte dan doen?
Ik zou die bovenste "mikmak" niet weg doen, ziet er leuk uit.

Let wel dat ene opstelspoor (eerste spoor) is slechts 110cm

Ik ben de tel kwijt. Welk spoor bedoel je hiermee?

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
Re: te druk?
« Reactie #5 Gepost op: 29 oktober 2014, 10:13:35 am »
... dan zou ik weer wat extra ruimte creëren ..

Wat zou je met die extra ruimte dan doen?
Ik zou die bovenste "mikmak" niet weg doen, ziet er leuk uit.

Let wel dat ene opstelspoor (eerste spoor) is slechts 110cm

Ik ben de tel kwijt. Welk spoor bedoel je hiermee?

Het langste tussen de omloopwissel en de toegangswissel, dat het dichtste bij de hoofdlijn. Waar je zogezegd komt binnengereden met je lijnlocomotief, omloopt en dan weer wegrijdt.

En inderdaad, als ik het wegdoe, waarvoor, dat is de vraag, op zich ben ik redelijk tevreden van alles ...

Wanneer ik een beetje zou schuiven opdat ik de boel wat naar voren kan halen, kan ik ook de achtergrond wat mee naar voor verplaatsen en aan de achterkant opstelsporen voorzien ...

- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline doomslu

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 11.650
  • Voornaam: Luc
Re: te druk?
« Reactie #6 Gepost op: 29 oktober 2014, 10:53:58 am »
Een vraagje. Zijn jouw wissels op schaal getekend?
luc    * MODEL RAILROADING IS FUN *

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
Re: te druk?
« Reactie #7 Gepost op: 29 oktober 2014, 11:10:30 am »
Een vraagje. Zijn jouw wissels op schaal getekend?
Ongeveer ... je ziet her en der streepjes staan bij de wissels, dus de lengte klopt. ;) Zijn tillig elite bouwsetwissels, de lange zijn +-25 cm en 11° en de kortere zijn +-18cm met 15°.
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Kautenbach

  • Forumlid
  • Berichten: 2.370
  • Voornaam: Wim
Re: te druk?
« Reactie #8 Gepost op: 29 oktober 2014, 16:06:26 pm »
uhm, ik begrijp het vast niet goed, maar hoe kom je nu van de onderste 2 sporen naar het emplacement boven? wissel ligt helemaal rechts? kun je niet "gewoon" een bak van 1.4 meter extra maken, aan de rechterkant? met alleen kopsporen, heb je een prachtig station, en geen extra wissels nodig.

of hoe loopt je ovaal, over welke zichtbare sporen?

is wel een mooie opzet met veel rangeer/opstel mogelijkheden, evt enkelsporig de tunnel in?

die bovenste mikmak maakt het wel leuk juist ;)
zeker als je er een weg tussen die 2 sporen en de overige sporen legt, geeft dan veel diepte en vallen de sporen niet zo op.

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
Re: te druk?
« Reactie #9 Gepost op: 29 oktober 2014, 16:24:37 pm »
uhm, ik begrijp het vast niet goed, maar hoe kom je nu van de onderste 2 sporen naar het emplacement boven? wissel ligt helemaal rechts? kun je niet "gewoon" een bak van 1.4 meter extra maken, aan de rechterkant? met alleen kopsporen, heb je een prachtig station, en geen extra wissels nodig.

of hoe loopt je ovaal, over welke zichtbare sporen?

is wel een mooie opzet met veel rangeer/opstel mogelijkheden, evt enkelsporig de tunnel in?

die bovenste mikmak maakt het wel leuk juist ;)
zeker als je er een weg tussen die 2 sporen en de overige sporen legt, geeft dan veel diepte en vallen de sporen niet zo op.

Van de onderste 2 in het emplacement komen gebeurt in het schaduw gedeelte, voor de treinen komende van links is het gemakkelijk, binnenrijden en hoppa afkoppelen.

Er komt zeker nog een weg in het midden tussen de "2 pakjes rails", enkelsporig heb ik aan lopen denken maar dat was ook een van de mindere redenen waarom ik de vorige helemaal heb afgebroken. Nu als deze ooit in een grotere modelbaan terechtkomt, dan zullen deze sporen dubbele sporen wel achter de achtergrond verdwijnen en de enkelsporige lijn mooi in beeld gebracht worden met een brug a la roanne coo. ;)

Reden van het dubbelspoor is dat ik ook graag met lange passagierstreinen rondrij en dan lijkt dit mij vrij ideaal om hier te passeren en vervolgens aan het zicht onttrokken te worden.

Maar alvast bedankt voor de positieve feedback.
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Kautenbach

  • Forumlid
  • Berichten: 2.370
  • Voornaam: Wim
Re: te druk?
« Reactie #10 Gepost op: 29 oktober 2014, 16:56:07 pm »
ah, duidelijker, ben wel benieuwd naar hoe je rechts de overgan maakt naar t schaduw station qua aankleding

.. en ik lees... viaduct a la Roanne Coo... 8) 8) 8) 8) heb ik nog wel liggen in een boog voor n schappelijk prijsje ;D (ook nog een module brug Michealeau) ;D ;D ;D

Offline OlivierV

  • Forumlid
  • Berichten: 6.339
  • Scheve Willy
  • Voornaam: Olivier
Re: te druk?
« Reactie #11 Gepost op: 29 oktober 2014, 17:04:25 pm »
ah, duidelijker, ben wel benieuwd naar hoe je rechts de overgan maakt naar t schaduw station qua aankleding

.. en ik lees... viaduct a la Roanne Coo... 8) 8) 8) 8) heb ik nog wel liggen in een boog voor n schappelijk prijsje ;D (ook nog een module brug Michealeau) ;D ;D ;D
Dat viaduct is maar voor binnen een jaar of 15 hoor, maar zal het eens volledig tekenen zoals ik het nu af zou willen hebben en zoals het binnen vele jaren misschien mag worden.
- Verkoper van kwalitatief gezever en ander gelul.
- H0 - 2-rail DCC - Flickr. - Bouw AMSAC Modulebaan

Offline Kautenbach

  • Forumlid
  • Berichten: 2.370
  • Voornaam: Wim
Re: te druk?
« Reactie #12 Gepost op: 29 oktober 2014, 22:01:56 pm »
rustig aan beginnen met deze 2 bakken ;)