Auteur Topic: e wissel  (gelezen 5443 keer)

Offline eve

  • Forumlid
  • Berichten: 3.860
  • Voornaam: Erik
Re: e wissel
« Reactie #15 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:30:12 am »
Nee, de stroom wordt niet van de sporen afgenomen.

Bij het systeem Märklin Digital voor sommige wissels wel.
http://www.maerklin.de/media.php/de/service/faq/Technik-Tipp-304.pdf

Erik

Offline eve

  • Forumlid
  • Berichten: 3.860
  • Voornaam: Erik
Re: e wissel
« Reactie #16 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:34:56 am »
De tuimelswitch zet kort spaning over de spoel van de aandrijving.

Een tuimelswitch (toggle switch) zet zolang spanning over de wisselspoel als je drukt.

Erik

Offline Bolje

  • Forumlid
  • Berichten: 579
  • Voornaam: Ronald
Re: e wissel
« Reactie #17 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:48:05 am »
Nee, de stroom wordt niet van de sporen afgenomen.

Bij het systeem Märklin Digital voor sommige wissels wel.
http://www.maerklin.de/media.php/de/service/faq/Technik-Tipp-304.pdf

Erik
Dan wordt de puls ook digitaal verstuurd naar de decoder en deze bedient dan de wisselaandrijving.
De tuimelswitch zet kort spaning over de spoel van de aandrijving.

Een tuimelswitch (toggle switch) zet zolang spanning over de wisselspoel als je drukt.

Erik
Dat is dus hetgeen ik bedoelde natuurlijk.  ::)
Vele groeten,
Ronald

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.086
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: e wissel
« Reactie #18 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:54:13 am »
Bij het systeem Märklin Digital voor sommige wissels wel.
http://www.maerklin.de/media.php/de/service/faq/Technik-Tipp-304.pdf
Daar gaat het om digitale besturing van de wissels. Maar Benny wil ze gewoon met een schakelaar bedienen vanaf een paneel. Dus haal er a.u.b. geen dingen bij die er niet toe doen.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.086
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: e wissel
« Reactie #19 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:56:46 am »
Ik heb mij verkeerd uitgedrukt. Sommige kastjes 'onthouden' de stand en tonen dit via de led's
Als je eigen switchen gebruikt. Heb je meer bedrading nodig om de terugmelding te doen via led's.
Laat dan eens een schema zien? Bij wissels met eindafschakeling heb je binnen je paneel een paar draadjes extra nodig om de leds aan te sluiten. Maar tussen paneel en wissel hoeft er niks te veranderen.

Offline Bolje

  • Forumlid
  • Berichten: 579
  • Voornaam: Ronald
Re: e wissel
« Reactie #20 Gepost op: 25 augustus 2014, 11:59:35 am »
Ik heb mij verkeerd uitgedrukt. Sommige kastjes 'onthouden' de stand en tonen dit via de led's
Als je eigen switchen gebruikt. Heb je meer bedrading nodig om de terugmelding te doen via led's.
Laat dan eens een schema zien? Bij wissels met eindafschakeling heb je binnen je paneel een paar draadjes extra nodig om de leds aan te sluiten. Maar tussen paneel en wissel hoeft er niks te veranderen.
Dit is juist geen extra bedrading tussen paneel en wissel, maar wel aan het paneel.
Mijn excuses voor de verwarring.
Vele groeten,
Ronald

Huugooke

  • Gast
Re: e wissel
« Reactie #21 Gepost op: 25 augustus 2014, 12:08:39 pm »
Het is ook niet aangeraden om gelijkstroom te gebruiken om je wissels te sturen; ze zijn voor wisselstroom gemaakt!
Als je besluit digitaal te gaan, en de Lotto hebt gewonnen, of je kent Sinterklaas persoonlijk, dan kan je de Ecos centrale (bijvoorbeeld!) kopen; op dat scherm zie je de ligging van je wissels.
Ik weet niet hoe gevorderd je PC kennis is, maar ook daarvoor is software om je baan af te beelden met de stand van de wissels.

Voor een analoog regelbord kan je ook toggle schakelaars gebruiken: dan zie je hoe de wissel staat; maar in verband met de niet al te betrouwbare eindafschakeling is dat wel een risico.

Huugooke

  • Gast
Re: e wissel
« Reactie #22 Gepost op: 25 augustus 2014, 12:13:52 pm »
Bij een analoog schakelbord, en gebruik van terugverende wipschakelaars, zie je inderdaad niet hoe de wissel staat.
Een oplossing is een lampje of LED dat de stand aanduidt.
Dat is te doen als je gelijktijdig ook een relais schakelt die in de stuurkast is ingebouwd. Een relais met twee vaste standen.
Het relais stuurt dan het lichtje.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.086
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: e wissel
« Reactie #23 Gepost op: 25 augustus 2014, 13:18:18 pm »
Het is ook niet aangeraden om gelijkstroom te gebruiken om je wissels te sturen; ze zijn voor wisselstroom gemaakt!
En wat voor stroom stuurt een decoder dan naar het wissel? ;)

Huugooke

  • Gast
Re: e wissel
« Reactie #24 Gepost op: 25 augustus 2014, 13:25:45 pm »
Het is ook niet aangeraden om gelijkstroom te gebruiken om je wissels te sturen; ze zijn voor wisselstroom gemaakt!
En wat voor stroom stuurt een decoder dan naar het wissel? ;)
Begint die discussie weer ja?

Dat is geen gelijkstroom!

Als je gelijkstroom gebruikt is de inductieve weerstand te klein, en kan de spoel verbranden.
Bovendien kan remanent magnetisme ontstaan.

Offline Klaas Zondervan

  • Forumlid
  • Berichten: 5.086
    • http://people.zeelandnet.nl/zondervan
  • Voornaam: Klaas
Re: e wissel
« Reactie #25 Gepost op: 25 augustus 2014, 13:32:21 pm »
Hugo, je kan wel gaan schreeuwen, maar daarmee krijg je nog geen gelijk.
Een decoder levert gelijkstroom. Punt. Dat is geen discussie, dat is een feit.
De enige uitzondering is de LS150 van Lenz.

En de inductieve weerstand speelt een ondergeschikte rol vergeleken met de ohmse weerstand. Een wisselspoel op gelijkstroom trekt nauwelijks meer stroom dan een op wisselstroom.
Zo, en nu weer teug in je hok. ;D

Offline Benny

  • Forumlid
  • Berichten: 121
  • Voornaam: benny
Re: e wissel
« Reactie #26 Gepost op: 25 augustus 2014, 16:13:14 pm »
http://www.mcronse.eu/pi35261-schakelbord-piko-p-25666.html

Is dit een toestel om wissels te bedienen?

Offline eve

  • Forumlid
  • Berichten: 3.860
  • Voornaam: Erik
Re: e wissel
« Reactie #27 Gepost op: 25 augustus 2014, 16:25:47 pm »
Enkel betrouwen op een eindafschakeling is geen goed gedacht :



Erik


Offline doomslu

  • Administrator
  • Forumlid
  • Berichten: 11.518
  • Voornaam: Luc
Re: e wissel
« Reactie #28 Gepost op: 25 augustus 2014, 16:30:55 pm »
http://www.mcronse.eu/pi35261-schakelbord-piko-p-25666.html

Is dit een toestel om wissels te bedienen?
Ik denk het, maar dat is een zeer dure oplossing...  :-\
Het kan ook met heel goedkope drukknopjes...
luc    * MODEL RAILROADING IS FUN *

Offline Bolje

  • Forumlid
  • Berichten: 579
  • Voornaam: Ronald
Re: e wissel
« Reactie #29 Gepost op: 25 augustus 2014, 16:34:35 pm »
Vele groeten,
Ronald