Modelspoormagazine forum

Algemeen over het nieuwe forum => Over het nieuwe forum => Topic gestart door: MarcB op 16 oktober 2015, 10:02:02 am

Titel: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: MarcB op 16 oktober 2015, 10:02:02 am
Hallo,
Ik ben nieuw in deze hobby en op de forum en ik zit met een probleempje. Ik heb al eerder een decoder zonder sound ingegeven zonder probleem. Nu heb ik een fleischmann 417171 met dcc sound decoder [ 2dehands ] gekocht en ik kan hem niet ingeven. Hij rijd wel met sound analoog, is dat normaal? Kan er iemand mij helpen aub.
Groetjes, marc,
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: dani op 16 oktober 2015, 10:17:51 am
Welkom....

heb je wel het juiste adres ?
Probeer anders een decoder reset door in CV 8  de waarde 1 of 8 in te geven.

Of lees gewoon op een apart spoortje de waarde van CV 1 eens in, dan ken je je adres.
Als je wil weten welk type decoder, lees dan CV 8 en 7 eens uit.

Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: MarcB op 16 oktober 2015, 10:57:16 am
Hallo,
Er is geen boekje van, en wat is cv?
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Peter op 16 oktober 2015, 11:23:50 am
Probeer eens met het adres 31 of 310 Veel digitaalrijders naar Duits voorbeeld gebruiken de baureihe als decoder adres.
Dus in dit geval baureihe 03.10 kan dan 3 of 31 of 310 zijn
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 16 oktober 2015, 11:25:53 am
Oei!
Blijkbaar héél prille beginner...dus vooral welkom op dit forum.

Om het je gemakkelijk te laten begrijpen dit voorbeeld;
CV 1 geef je het adres van je loc in(adres is een nr/waarde naar eigen willekeur)
Bvb als je een loc adres 20 geeft,zal telkens je waarde 20 op je rijknop ingeeft enkel deze loc luisteren.
CV 3 is de optreksnelheid
CV5 is de max snelheid
enz...
Maar LET OP!!! je mag enkel programmeren op een apart stuk spoor,
als je een lok op je baan programmeert,gaan die orders ook naar alle andere loc's die op je baan staan.
Ik geef je de goede raad de handleiding van je intellibox meerdere malen aandachtig te lezen.
Doch het beste zou zijn iemand uit de buurt(zit hier wel één op dit forum) te raadplegen die vertrouwd is met deze materie...
Het is belangrijk om weten welk merk decoder er in je loc zit,maar aangezien het een sound is,is de kans groot dat het ESU is..?

http://www.tsdbvba.be/handleidingen/loksound-v3-nl.pdf

Digitaal rijden,het lijkt allemaal onoverkomelijk ingewikkeld,maar eens je op weg bent leer je alle dagen bij en is het een prachtig iets.

En ja,het is normaal dat je loc op een analoog spoor rijdt,daar is geen adres voor nodig,enkel stroom! ;D

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: dani op 16 oktober 2015, 11:32:06 am
En ja,het is normaal dat je loc op een analoog spoor rijdt,daar is geen adres voor nodig,enkel stroom! ;D

... als CV 29 op de juiste waarde staat toch.

LAP... nog CV's !
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 16 oktober 2015, 11:38:21 am
LAP... nog CV's !

 ;D ;D ;D

Hoeveel zijn er op zo'n decoderke...?
Een 230à240 toch...?  ;D

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: MarcB op 16 oktober 2015, 11:40:09 am
Alvast bedankt, ik heb het gedaan op een apart spoor. de handleiding is niet in het nederlands oeps engels gaat wel maar als je er zo nog niet veel van begrijpt,,,,!!!!. Moest iemand het is ne keer kunnen voor doen, dat zou handig zijn. Maar ik ga van middag of morgen nog ééns rustig proberen. Ik hou jullie op de hoogte.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 16 oktober 2015, 12:02:21 pm
Leesvoer voor dit week-end! :)

https://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB4QFjAAahUKEwjxwZf93cbIAhWFtxQKHX7QCzU&url=https%3A%2F%2Fwww.hobbytime.nl%2Ffiles%2Fopslag_bestanden%2Fuhlenbrock%2Fintellibox_basis_handleiding_nl2.pdf&usg=AFQjCNF659Dl9XvWvMkc4j_EK-JdNXU9Tg

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: PietB op 16 oktober 2015, 12:47:19 pm
Met speciale aandacht voor Hoofdstuk 8 blz 44
Let er wel op dat je het, aparte stuk spoor, met de programmeerspoor aansluiting van de IB verbind.
pin 1 en 2.
(http://at-home.ath.cx/fotos/IB_aansluiting.png)

grt Piet.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: MarcB op 17 oktober 2015, 11:17:38 am
Bedankt voor de tips, de nederlandse handleiding en de tip van Piet. Het werk nu, ik had een beginners fout gemaakt en het programeer spoor verkeert aangesloten.
Gr, Marc,
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: janieburton op 01 november 2015, 21:44:24 pm
Maar LET OP!!! je mag enkel programmeren op een apart stuk spoor,
als je een lok op je baan programmeert,gaan die orders ook naar alle andere loc's die op je baan staan.

Dit heb ik meermaals gehoord.

Als je niet mag programmeren op de baan wat is dan het nut van "op de baan programmeren"?

Je stelt toch eerst de nummer in van je loc en dan kan je maar CV's instellen of kan je cv's instellen zonder een loc nummer te selecteren?

Ik ben geen specialist maar dacht dat je alleen maar een cv kon instellen na eerst een loc nummer te selecteren

Hoe kan je CV3 en CV4 goed instellen op een stukje spoor van pak weg een meter of 2 als je met stopsecties op de baan zou werken?

Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: PietB op 02 november 2015, 00:39:36 am
Als je niet mag programmeren op de baan wat is dan het nut van "op de baan programmeren"?
Je stelt toch eerst de nummer in van je loc en dan kan je maar CV's instellen of kan je cv's instellen zonder een loc nummer te selecteren?
Inderdaad Janie, dat is helemaal correct.
POM gebruiken en het loc adres selecteren, zorgt er voor dat je alleen de cv's van betreffende decoder verandert.

grt Piet
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: dani op 02 november 2015, 11:36:24 am
Niet iedereen kent/ gebruikt POM....
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 02 november 2015, 11:47:33 am
Het is dan ook niet broodnodig,
Het is wel geweten met de gewone programmeermethode dat als je bvb een adres invoert,alle loc's die op de baan staan datzelfde adres hebben,en je wil niet meemaken wat daarvan het resultaat is!
CV's die te maken hebben met rijgedrag,verlichting enz..kan je aanpassen op het spoor omdat je dan het resultaat ziet,
ikzelf doe het op het programmeerspoor met de MultiMaus,
Daarna gaat de loc op de gewone baan voor een testrondje.
Het is wel iets omslachtiger,maar ik heb nu eenmaal tijd! ;D

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: PietB op 02 november 2015, 11:53:00 am
Rudy, je kunt je programmeerspoor ook op jouw IB aansluiten en dan het zelfde als met de MM doen.

Niet iedereen kent/ gebruikt POM....
POM staat voor Programming On Maintrack, dit voor de mensen die de term niet begrijpen.

grt Piet.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 02 november 2015, 11:57:03 am
Rudy, je kunt je programmeerspoor ook op jouw IB aansluiten en dan het zelfde als met de MM doen.

grt Piet.

Bedankt voor de info Piet,maar dat wist ik nu wel!
Doch ik heb indertijd leren programmeren met de MM en daarom doe ik daar mee verder.
(vind het trouwens veel gemakkelijker dan met de IB)
Ik ben nu ook niet die electrotechneut en heb mij nog niet genoeg verdiept in de handleiding van de IB,vandaar...

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: PietB op 02 november 2015, 12:39:03 pm
Oh daar heb je zeker een punt, programmeren met de IB is een 'tour de force'.
Hoewel, het werken met met de IB-basic is in essentie terug te brengen tot één A4
http://www.modelbaan.ath.cx/pdf_s/Uhlenbrock/programmeren_ib-basic.pdf
Daar hoef je de gebruiksaanwijzing niet voor door te worstelen, dat hebben anderen al gedaan.  ;)

Maar er is bij voorbeeld een leuk programma zoals JMRI die je via je centrale in staat stelt decoders te programmeren.
http://jmri.sourceforge.net/help/en/html/apps/DecoderPro/

Ook voor de IB-basic.
Zonder dat je een techneut hoeft te zijn, het instellen van het programma op je centrale vereist wat inspanning,
http://jmri.sourceforge.net/help/en/html/hardware/loconet/Uhlenbrock.shtml
Maar daarna is het 'leven' een stuk eenvoudiger.

grt Piet.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Ben op 02 november 2015, 14:35:28 pm

Oh daar heb je zeker een punt, programmeren met de IB is een 'tour de force'.
Hoewel, het werken met met de IB-basic is in essentie terug te brengen tot één A4
http://www.modelbaan.ath.cx/pdf_s/Uhlenbrock/programmeren_ib-basic.pdf


Dat document van Hennie geldt voor Motorola Piet. DCC is appeltje eitje met een IB. ;)

Gr, Ben.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: PietB op 02 november 2015, 15:50:14 pm
Dat document van Hennie geldt voor Motorola Piet. DCC is appeltje eitje met een IB. ;)
Correct het staat ook met grote letters in de kop van het document.
Heb je mij ergens zien schrijven dat DCC met de IB-basic moeilijk is, Ben?
Het is Rudy die het(überhaupt) moeilijk vindt om met de IB te programmeren.
En de 'tour de force' die ik aanhaal is hoofdzakelijk veroorzaakt, wat mij betreft, door de onduidelijke handleiding.

grt Piet.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Ben op 02 november 2015, 17:04:13 pm
Wat ik bedoel: dit topic gaat over een DCC decoder, linken naar een Motorola document is verwarrend.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: OlivierV op 07 november 2015, 16:15:30 pm
Ik heb het eens bij hem thuis met de handleiding geprobeerd en binnen een kwartiertje was ik er toch wel mee weg. Denk dat het eerder een kwestie van voor tonen en zelf verder uitproberen zal zijn. :)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 30 november 2015, 16:17:11 pm
door de onduidelijke handleiding.

Het is misschien niet moeilijker dan iets anders,en mogelijk ook aan mij gelegen,
Ik raakte met de uitleg en handleiding van de Multimaus ook niet weg,tot ik een uitleg las van een (Nederlandse) winkelier,die het op zijn manier verkondigde,en op slag had ik het door.
Ik vind het nu zelfs poepsimpel,vandaar dat ik met de MM programmeer.
Jammer dat die MM 'beperkt' is,tot 250 of zoiets..?
Het ligt niet steeds aan de leerling,op leraren en professoren is ook verschil in "kwaliteit"... :)

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: janieburton op 02 december 2015, 11:48:58 am
Jammer dat die MM 'beperkt' is,tot 250 of zoiets..?

Locs?
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 02 december 2015, 12:03:55 pm
Nee je kan geen CV's programmeren of waarden ingeven boven de 250.
Loc's kunnen er 9.999 in.

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: janieburton op 02 december 2015, 12:20:23 pm
Nee je kan geen CV's programmeren of waarden ingeven boven de 250.
Loc's kunnen er 9.999 in.

 ;)

Is de max bij anderen niet 255? of is er geen maximum?
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Ben op 02 december 2015, 16:15:18 pm

Nee je kan geen CV's programmeren of waarden ingeven boven de 250.


Hoge CV's, boven 255 dus, kun je met een truukje programmeren. Het staat gewoon in de gebruiksaanwijzing van Esu. Alleen moet je die wel lezen. ;D

(http://i64.tinypic.com/2sbn253.png)

Gr, Ben.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 02 december 2015, 16:37:20 pm
Het staat gewoon in de gebruiksaanwijzing van Esu. Alleen moet je die wel lezen. ;D
Het is misschien niet moeilijker dan iets anders,en mogelijk ook aan mij gelegen,
Ik raakte met de uitleg en handleiding van de Multimaus ook niet weg,tot ik een uitleg las van een (Nederlandse) winkelier,die het op zijn manier verkondigde,en op slag had ik het door.

Nog eens een bewijs dat de wereld rond is hé Ben!  ;D ;D

Nee,alle gekheid op een stokje,
die ellenlange teksten /gebruiksaanwijzingen zijn niet aan mij besteed,
Als ik een nieuwe decoder in gebruik neem beperk ik mij tot het instellen van 3 CV's,
CV1 = adres(lang adres via CV29)
CV3 = optreksnelheid
CV5 = max.snelheid
Deze 3 volstaan (althans voor mijzelf) daar ik handmatig rij met de IB.
Niets op mijn baan is ge-automatiseerd.
Reden daarvan is dat ik ook maar geen enkele nota van electronica heb.(spijts alle moeite van goedhartigen zoals jij! :)))

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: janieburton op 03 december 2015, 15:05:43 pm

Nee je kan geen CV's programmeren of waarden ingeven boven de 250.


Hoge CV's, boven 255 dus, kun je met een truukje programmeren. Het staat gewoon in de gebruiksaanwijzing van Esu. Alleen moet je die wel lezen. ;D

(http://i64.tinypic.com/2sbn253.png)

Gr, Ben.

Mijn Duits is zeer slecht heb het niet echt begrepen
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Peter op 03 december 2015, 15:44:55 pm
Janie, het is in feite heel eenvoudig
Ik zal het in het vorig mailtje als voorbeeld gebruiken

Je wil bv. de CV 317 op het getal 120 zetten

Dan zet je CV 96 op het getal 3
Dan zet je CV 97 op de getallen 17
Als laatste zet je CV 99  op het getal 120 (max 255)

Zo gauw je de CV 99 hebt aangepast zet de IB  CV 317 op het adres 120

Nadat de programmatie is uitgevoerd zet de IB   de CV's 96 97 en 99 terug in de standen waarin ze origineel stonden.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Rangeerduivel op 03 december 2015, 16:13:39 pm
...........IB box ...........................IB box........................

Kleine correctie Peter,
Dit is dacht ik enkel nodig voor de MultiMaus,
bij de IntelliBox  is dit niet van toepassing,

(van horen zeggen :D :D)

 ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Peter op 03 december 2015, 16:20:20 pm
Net verbeterd ;)
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Ben op 03 december 2015, 17:11:56 pm

Mijn Duits is zeer slecht heb het niet echt begrepen


Tja, zo word je natuurlijk nooit teamleider. ;)

Maar er is ook een NL versie van de gebruiksaanwijzing, misschien is dat iets? Wel zelf effe zoeken bij Esu Benelux.

Gr, Ben.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: janieburton op 04 december 2015, 01:08:20 am
Tja, zo word je natuurlijk nooit teamleider. ;)

Gr, Ben.

 ::) Hebben geen Duits nodig.

Ben, ik denk dat er een verwarring is: ik bedoelde de waarde in de CV bereik van 0-255; al ik het goed begrepen heb kan die waarde niet boven de 255.
Titel: Re: Intellibox basic + dcc sound decoder werkt niet
Bericht door: Ben op 04 december 2015, 07:24:37 am
Dat klopt. Een CV kan nooit een waarde hoger dan 255 hebben.

De logica er achter: er zijn 8 bits te weten bit 0 t/m 7. Elk bit kan "aan' of "uit" zijn (1 of 0). Die bits vertegenwoordigen elk een waarde van resp. 1-2-4-8-16-32-64-128 (20-21-22 enz. om het ingewikkeld te maken).

Bijvoorbeeld bit 2 en bit 6 "aan" geeft het getal 4+64=68. Alle bits "aan" is dus de som van alle getallen zijnde 255.

Gr, Ben.