Modelspoormagazine forum

Modelspoor, praktijk => Modelspoor digitaal => Topic gestart door: Doornroosje op 01 oktober 2010, 09:52:42 am

Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Doornroosje op 01 oktober 2010, 09:52:42 am
Heren, zoals de topic titel al aangeeft, ben ik van plan over te gaan van analoog naar digitaal op een volgende baan. Even mijn situatie schetsen: ik rij H0, voornamelijk Fleischmann, tijdperk II, DRG, beschik over 15 mooie stomers en bijhorend materiaal.

Nu was ik van plan om met Koploper mijn treinen automatisch te laten sturen. Hiervoor heb ik dus stroomdetectie nodig, S88 terugmelders als ik mij niet vergis? En uiteindelijk buiten de PC voor Koploper ook wel een digitale centrale die de commando's kan omzetten en decoders.

Tegenwoordig is er kennelijk een hoop meer centrales dan vroeger, toen ik mijn (volledig verouderde) FMZ centrale tweedehands op de kop kon tikken. Deze is zelfs nog nooit gebruikt geweest. Buiten centrale zelf heb ik geen ander materiaal in die strekking.

Om een miskoop te vermijden roep ik jullie hulp in: welke centrale zou mij best uitkomen? Lenz lijkt me wel strak, ook die decoders spreken mij aan. Extra functies zoals geluid en echte stoom gebruik ik niet. Het is de bedoeling om met Koploper aan te sturen, dus veel toeters en bellen heeft de centrale niet nodig.

Mijn leverancier raadde mij de ECoS aan, iemand anders MRDirect, ik weet het niet meer... Misschien iemand met ervaring die de pro's en con's van elke centrale op een lijstje kan zetten?

Alvast bedankt!
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Michiel op 01 oktober 2010, 10:00:37 am
Lenz is zowat de enige centrale die net geen S88 gebruikt, maar hun eigen RS feedback systeem. Ik gebruik zelf Lenz, het is kwalitatief goed, robuust, betrouwbaar maar vrij spartaans en cryptisch vergeleken met de meeste andere centrales. Voor waarvoor ik het gebruik (koppeling tussen PC en baan) ben ik 100% tevreden met mijn Lenz.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: INFO op 01 oktober 2010, 10:17:51 am
Hi onbekende,

Een Lenz Centrale is een uitstekende keus. Wat ook een mogelijkheid is, de Multi-Maus met een s88XPressnetLI setje. Voor de koppeling naar de computer en voor het gebruik van d s88SD16-n s88 modules met stroomdetectie dus.
Dat is een hardware oplossing.

Een software oplossing is MrDirect of DDW, dan installeer je die op een PC en sluit je op je RS232 aansluiting een booster aan, en maak je dus op die manier van je PC een Centrale. Gaat dat te ver, dan is een eenvoudige centrale dus voldoende, bijvoorbeeld die Multi-Maus.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: bellejt op 01 oktober 2010, 10:18:29 am
Ikzelf ben uitermate tevreden van de ecos2.Deze kan nagenoeg alles aan.Ik rijdt wel 3-rail.Kijk mss eens op http://forum.3rail.nl/.Zoekfunktie gebruiken en je zal alles terugvinden.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Paulogic op 01 oktober 2010, 10:23:30 am
ESU Ecos centrales zijn goed en bieden ook zonder pc al heel
wat mogelijkheden. Voordeel mijns inziens is de compatibiliteit met
veel systemen en accessoires van andere merken,inclusief hand-
bedieningen. Wel een pak prijziger maar ik ben tevreden.
De tests met verschillende software pakketten zijn ook heel
goed meegevallen. Koploper heb ik wel nog niet getest... tijdsgebrek.

Succes met uw zoektocht,

ps : let wel ik ben een 3railer he...
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: bellejt op 01 oktober 2010, 11:16:13 am
Ecos2 draait hier perfekt met koploper.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: quf op 01 oktober 2010, 12:14:33 pm
Ik kan alleen maar Michiel en Info bijtreden. Lenz is degelijk en robuust, met of zonder pc. Ik kan niet vergelijken  met andere merken, maar ik gebruik Lenz sinds 1994 en heb ermee zowat alle stadia van update's mee doorlopen. Er blijken nu wel problemen te zijn met de Belgische invoerder, want ik wacht al meer dan 8 maanden op een bestelling , en volgens mijn winkelier ligt het aan de invoerder...? In november ga ik naar de beurs in Keulen, dan zal ik eens een praatje maken met de mensen van Lenz, wie weet wat komt er uit de bus...

Groeten

Frank
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: INFO op 01 oktober 2010, 16:00:28 pm
citaat:
Geplaatst door bellejt

Ecos2 draait hier perfekt met koploper.Alleen is dan de ECoS2 een beetje zonde van je geld, Koploper gebruikt de Centrale alleen maar als doorgeef luik, al die knopjes ed zitten er dus eigenlijk voor niets op, ook dat mooie kleurenscherm. [;)]

Als je MRdirect of DDW gebruikt heb je ook een mooi kleurenscherm en heel veel knopjes. Zal het nog maar eens zeggen, zodra je een computer en een computerprogramma gebruikt voor het besturen van de baan, zijn alle toeters en bellen van de centrale overbodig en dus eigenlijk zonde van het geld. Dat doet verder niets af aan de eventuele kwaliteiten van de diverse centrales.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: bellejt op 01 oktober 2010, 16:07:10 pm
dan moet je eens proberen een loc te herprogrammeren op CV's en dergelijke.Is een fluitje van een cent met een Ecos.Heb het nooit zo makkelijk geweten met geen enkele andere centrale.MAAR daar betaal je dan ook voor.Ik vind dat op zulk een kostelijke hobby men op een basisstuk niet mag besparen.Wat maakt 200 euro verschil op een bedrag van 10 a 20.000 euro ? Als je alle dagen op de baan moet koop je ook geen 2 CVtje.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: INFO op 01 oktober 2010, 18:52:25 pm
Johnny, vergeet er dan niet bij te vertellen dat het instellen van CV's alleen voor ESU decoders werkt.
Wil je universeel een decoder instellen met een andere centrale zonder merk gebonden te zijn, zijn er gratis alternatieven. Zoals DecoderPro. Stukje software die ook zeer gebruiksvriendelijk is.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: bellejt op 01 oktober 2010, 23:53:07 pm
dan begrijp ik niet waarom ik ALLE mogelijke decoders kan instellen en aansturen via mijn Ecos (zonder computer).Ik heb Marklin motorola,esu motorola/dcc enzovoort hier.Kan deze allemaal simpel programmeren via het ecos menu.CV per CV.De Marklin decoders hebben wel een beperkt aantal programmeerbare CV's.Kan ze alle zelfs automatisch uitlezen ook.Je moet echt de Ecos hebben zien werken om het te geloven.Op het werk hebben er een tiental collega modelspoorders hun oude centrales verkocht en de ecos aangeschaft.We betalen 575 euro hier in Belgie voor de Ecos2 kleurenversie.Al je oude materiaal kan er zelfs op werken.PS: mijn Esu decoders stuur ik zelfs aan in DCC gemengt met motorola voor de Marklins.Ik rijd ook via koploper.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: INFO op 02 oktober 2010, 01:13:52 am
Johnny prima toch, kun je ook digitrax, oude lenz decoders instellen, Tams decoders instellen? Dus andere merken dan Marklin of ESU?

En BTW hoe vaak zul je een decoder in moeten stellen. Doe je dat dagelijks of elk uur, of zomaar eens eenmalig nadat de decoder is ingebouwd, of nieuw is op de baan. Om op die manier de prijs te rechtvaardigen vind ik persoonlijk nogal ver gaan.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: bellejt op 02 oktober 2010, 01:27:36 am
wordt een eindeloze discussie.Als je naar een goedkoopste prijs voor je belangrijkste deel van de baan moet kijken ben je in de modelspoorhobby volgens mij verkeerd bezig.Geld eigenlijk bij alles:goedkoop is meestal miskoop.Om de beste gegevens te geven ga gewoon naar het linkje en daar staat een vergelijk :http://media.3rail.nl/techniek/specs/vergelijking-centrales.html.Of naar dit topic : http://forum.3rail.nl/index.php?topic=23827.0.Gaat wel over 3rail maar de basis is dezelfde als je digitaal gaat.Enkel de terugmelding is eigenlijk anders.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: eric op 02 oktober 2010, 08:05:14 am
@ Wim Info.

Ja, je kan andere decoders uitlezen en instellen dan enkel ESU, M?rklin, Roco, Bachmann en ik vergeet er misschien nog die uit het ESU handje komen en of kwamen.
Lenz (oud en nieuw), Uhlenbrock, Tams is hier al gepasseerd op de  ECoS en dat lukte allemaal.Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Stefke op 02 oktober 2010, 09:18:56 am
en een IBox ...[?]
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: INFO op 02 oktober 2010, 17:12:37 pm
citaat:
Geplaatst door eric

@ Wim Info.

Ja, je kan andere decoders uitlezen en instellen dan enkel ESU, M?rklin, Roco, Bachmann en ik vergeet er misschien nog die uit het ESU handje komen en of kwamen.
Lenz (oud en nieuw), Uhlenbrock, Tams is hier al gepasseerd op de  ECoS en dat lukte allemaal.Bedankt voor je antwoord Eric, dat is het antwoord op de vraag, zonder vage doorverwijzingen. ;}
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: eric op 02 oktober 2010, 17:48:41 pm
Van Digitrax weet ik het nog niet, maar dat zullen we bij ATA wel eens uittesten wat die Amerikaantjes te onthullen hebben.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: anne w op 26 oktober 2010, 16:58:42 pm
Beste Doornroosje,

Wellicht is het volgende ook een mogelijkheid voor je: http://wiki.modelspoorwijzer.net/index.php/Raptor

Groet, Anne W
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: marimon op 26 oktober 2010, 19:42:17 pm
Wat is jouw ervaring met de Raptor? Is dit een vrij relatief nieuw begrip in de modelspoorwereld?
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: anne w op 27 oktober 2010, 21:42:18 pm
Beste Marc,

Raptor is "geboren" als een uit de hand gelopen hobby (zoals vaak): een programmeur schrijft een treinbesturingsprogramma (was ouder als  Koploper), maar loopt, mede door zijn afkeer van Microsoft, vast op de wijzigende computers en operating software.

Hij besluit dit probleem bij de horens aan te pakken en ook maar een centrale te ontwerpen en te maken, Raptor is nu een paar jaar op de markt, maar het is een zeer klein (Nederlands) bedrijf, met een paar professionals voor het ontwerp en de fabrikage, maar zonder "pr-kracht", ze moeten het hebben van mond op mond reclame.

Omdat ik met het eerder genoemde programma reed (op een oude pc en met een Edits zelfbouwcentrale), en een complete rijdbare baan had en heb, ben ik de tester geworden en daardoor ook een fan, de Raptor bestuurt nu mijn baan tot volle tevredenheid (overigens een mens houdt altijd wat te wensen, wensen die ook vervuld worden)

De modelspoorbeurs in Houten is de enige vaste gelegenheid waarin ge?nvesteerd wordt, zo nu en dan is er ook een tentoonstelling, nu wordt er ge?vesteerd in Duitsland, Raptor zal aanwezig zijn op de komende tentoonstelling in Keulen.

Daarnaast gebruikt de Silberberg Strecke van de MSG/Den Bosch de Raptor, deze baan heeft vorig jaar in Genk (automatisering was nog in opbouw) en Bremen gestaan, dit jaar in Houten en volgende maand ook in Keulen.

De gehele filosofie en een kleine beschrijving hoe het werkt staat op www.raptorforum.nl

Dat was het wel in het (zeer) kort.

Hartelijke groet, Anne W
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Ludwig op 28 oktober 2010, 18:54:41 pm
Dag Anne,
Die centrale van Raptor scoort zeker niet slecht bij een vergelijking met andere centrales.
Vooral de prijs is interessant.
Maar ze ondersteund geen MFX dacht ik.(niet dat ik daar wakker van lig)
Is de mogelijkheid van pendeltreinbesturing en wisselstraatbesturing aanwezig op deze centrale.
Zijn er nog zaken waar ik rekening mee moet houden als 3 rail rijder?
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: anne w op 28 oktober 2010, 22:04:22 pm
Beste Ludwig,

Om het simpel te zeggen Raptor is een digitale multi-protokol centrale en een automatiseringsprogramma in ??n, echter zonder een "pc-scherm" om de gang van zaken op de baan te monitoren en met een invoer middels een "sms" toetsenbord.

Verder is Raptor modulair opgezet, met de basis uitvoering kun je een relaisgestuurde baan moderniseren, incl. wisselstraten en hoofdseinen, (geen stroomonderbrekingen meer nodig), daarnaast zijn er een aantal functies "activeerbaar", waaronder bijvoorbeeld kopstation (twee kopstations en een stuk vrije baan is een pendeltraject)

Ik heb nu een krappe 40 van deze functionaliteiten in gebruik (waaronder bijvoorbeeld een echt speeltje: onderhoudsschema), en ik denk dat ik daarmee de belangrijkste gebruik, ik heb weinig directe wensen op dit moment, een jaar geleden is er nog wel een wens vervuld, het automatisch met het hoofdsein meeschakelen van een mechanisch Duits rangeersein, in de goede volgorde en op handbedrijf ook te bedienen zonder dat het hoofdsein meegaat.

Nee, Raptor ondersteunt geen MFX, kan ook niet, het protocol is niet vrij beschikbaar, MFX Loks originele fabriekslevering en van ESU, rijden perfect op MM 28 stappen, alleen ontdekte ik dat de nieuwste MFX loks, b.v. de BR 23, een nieuwe decoder hebben, niet van ESU, en die reed niet op MM 28, na wat praten heb ik hem op MM 27 geprobeerd en dat tijdt weer perfect.

Gelukkig levert Raptor MM Oud, MM Nieuw, MM 27 en MM 28

Nee hoor, Raptor stelt geen bijzondere eisen, Raptor heeft, net als de Tams, geen booster, dus booster nodig en voor automatisch bedrijf heb je een S88 terugmeldsysteem nodig (geen angst voor spookmeldingen, er is standaard een instelbaar storingsfilter in de Raptor).

Heb je de laatste twee filmpjes gezien en gehoord in mijn "bouwtopic", wat je ziet en hoort doe ik niet op handbediening...

Groet, Anne W
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Ludwig op 28 oktober 2010, 23:59:31 pm
Dag Anne bedankt voor de reactie het is me nu ongeveer allemaal duidelijk.
Je filmpjes heb ik inderdaad al bekeken.
Nog een vraagje, wanneer en waar is er een demo te bezichtigen?
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: anne w op 29 oktober 2010, 21:35:08 pm
Beste Ludwig,

Houten,bij Utrecht, 13 november, zie www.modelspoorbeurs.nl

Keulen, 18-21, november, daar is de Raptor demobaan en daar is ook de Silberbergstrecke van de MSG/Den Bosch

Heet van de naald: Rijswijk, bij Den Haag, 11 en 12 december, zie www.exporijswijk.nl

Overigens zijn er ook demobanen in winkels: bij Willies in Eindhoven en bij Tyrex Zuid in Sas van Gent, echter hiervan weet ik niet of de demobaan functioneel is.

Groet, Anne W
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Gerolf op 29 oktober 2010, 21:40:16 pm
citaat:
Geplaatst door anne w
Heet van de naald: Rijswijk, bij Den Haag, 12 en 12 december,
Sommige dagen duren langer dan andere [;)] [:D]
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Ludwig op 29 oktober 2010, 22:42:20 pm
Bedankt voor de info Anne [;)]
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: gjvdz op 29 oktober 2010, 22:43:53 pm
Tiens ik zie daar toch  11 en 12 staan hoor [:p]
kan ook aan mijn ogen liegen [:D]
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: marimon op 30 oktober 2010, 09:49:43 am
Hartelijke dank voor de beschrijving Anne.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: anne w op 30 oktober 2010, 10:10:00 am
De oplettende lezers zullen opmerken: ik heb mijn fout met de datums gecorrigeerd.

Groet, Anne W
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: jelle op 31 oktober 2010, 01:48:40 am
De demobaan bij Tyrexzuid is al zo'n twee jaar weg.

Groetjes,
Jelle.
Titel: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Doornroosje op 24 februari 2011, 14:43:25 pm
Even een heel oud draadje vanonder het stof halen.

Ondertussen staat de ESU ECoS2 centrale hier op de tafel. Vooral service na verkoop en het grafische simpel-zijn heeft de doorslag gegeven op de toch wel prijzige centrale.

Nu kan ik dus op mijn gemaksken al mijn locs een voor een gaan digitaliseren, waarschijnlijk met de ESU Lokpilot 4.0. Ben eens benieuwd wanneer de eerste digitale loc zijn rondje zal kunnen rijden.

De kamer waar de baan is gepland, is net van de tekentafel gerold. Volgende week een afspraak met de bouwheer...
Titel: Re: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Stef71 op 23 juni 2017, 13:39:04 pm
Effe van onder het stof halen,
Aangezien ik er nog moet aan beginnen, wat zijn de bevindingen over de z21 ( de witte ;) ). Lijkt me in de
1ste plaats voordelig in aankoop.
Titel: Re: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: dani op 23 juni 2017, 13:41:32 pm
een goed  "instapmodel" en je bent er heel snel mee aan de slag !!
Verwacht geen mirakels of heksentoeren, maar om een basis baan op te zetten kan je hier al flink mee aan de slag.
Titel: Re: Op zoek naar juiste centrale
Bericht door: Stef71 op 02 juli 2017, 09:27:39 am
Net een z21 gekocht op het net. 115€ verzending inbegrepen.
Geen tweedehandse maar wel een nieuwe. Inclu centrale, vieding, en de multimaus. Dus ik kan aan de slag.